Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MALÉ DĚTI

OBSAH

Pátá nemoc

Je virové onemocnění dětského věku. Nemoc postihuje nejčastěji malé děti mezi 3. a 15. rokem života. Nákaza může proběhnout zcela bez příznaků nebo je provázena typickou vyrážkou.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Šestá nemoc

Šestá (6) nemoc u dětí je běžné virové onemocnění. Vyskytuje se převážně v jarních měsících a může probíhat v drobných epidemiích. Postihuje většinou děti v batolecím věku kolem 1–2 let. Pokud už dítě jednou tuto nemoc prodělalo, vytváří si protilátky.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Rimanovsky.

Kolik toho mužu na 3 krat vypit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aja Rousová.

Ahoj, můžou čaj z rýmovníku i malé děti?

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Popis hemoroidů u dětí

U dospělých i dětí vypadají takřka identicky; jako jakési malé purpurové až fialové uzlíky, bouličky či kožní převisy. Zevní hemoroidy lze samozřejmě jak vidět, tak nahmatat. Uzlíky mohou bolet, pálit, svědit, tlačit, a dokonce i krvácet, ale pozor, také nemusí. Jsou-li v klidovém stavu, mívají často barvu okolní tkáně. Zevní hemoroidy tedy poznáte lehce, vnitřní na sebe upozorní jasně červenou krví či hlenem a mnohdy i bolestí – nicméně spolehlivě je diagnostikuje a vyléčí výhradně lékař.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

espumisan je pro mě nejlepší přípravek na nadýmaní..a pro děti kapičky na prdíky..fakt mi hodně pomohli..nejdřív v těhotenství a u malé v prvních pár měsících.takže za mě palec nahoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Kapičky Espumisan používaly na prdíky obě moje děti prakticky od narození.Byla jsem s nimi max.spokojená....co se týče chuti,nástupu účinku a vlastně i ceny....

Zdroj: diskuze Nejlepší

Zelenina vhodná k rozmačkání vidličkou

Kašovitá strava z rozmačkané zeleniny pro vaše malé může být snadná. Zde je 11 zelenin, ze kterých můžete udělat kašovitou stravu a hned podávat. Před rozmačkáním zeleninu oloupejte a zbavte semen, jsou-li v ní obsažena. Před podáním dítěti ji nechte vždy vychladnout.

  • Pečená brambora;
  • Pečené batáty, nakrájené před rozmačkáním, aby se přerušila jejich vláčná struktura;
  • Dušený hrášek;
  • Dušená cuketa;
  • Avokádo;
  • Vařená mrkev;
  • Dýně, nakrájená na kostičky před rozmačkáním, aby se zabránilo dlouhým vláknům;
  • Tuřín;
  • Řepa;
  • Lilek pečený nebo vařený v páře;
  • Muškátová dýně.

Zdroj: Kašovitá strava pro malé děti

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosim poradte mi.jak mam deti chranit pred svrabem kdyz mi lekarka urcila ze mmam svrab? A co delay kdyz to maji taky ? Uklizim každý den a koupeme se každý den lozni prádlo pyzama každý den ciste a predci jsem to dostala! Hrůza noční můra hlavně kkdyz mi nejvíc záleží na moje male deti doktorka i když vydělá ze mam sebou v ordinaci deti neřekla mi nic a ani pro ne mi nic nedala i když vy ze je to prenosny

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab

Ovoce k rozmačkání vidličkou

Kašovitá strava z ovoce, to je skvělá sladká pochoutka pro vaše dítě. Zde je 14 druhů ovoce, které lze snadno rozmačkat vidličkou. Vyzkoušejte po vaše malé některé z těchto:

  • Banány;
  • Ananasový meloun;
  • Hrušky Boscova lahvice, jsou přirozeně měkčí a sladší než zelené hrušky;
  • Čerstvé fíky, jen seškrábněte vnitřní obsah;
  • Broskve, nakrájené a oloupané před rozmačkáním;
  • Mango, nakrájené, aby se přerušila vláknitá struktura;
  • Švestky;
  • Jablka nejdříve je dejte do mikrovlnné trouby, aby změkla a potom před rozmačkáním je vychlaďte;
  • Borůvky, ty kanadské nejdříve rozpulte;
  • Jahody;
  • Kiwi vždy smíchejte s jiným ovocem;
  • Papája;
  • Čerstvé meruňky;
  • Hrozny, rozčtvrcené před rozmačkáním.

Zdroj: Kašovitá strava pro malé děti

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, mám doma 2,5 měsíční miminko bohužel dostalo virozu trpí rýmou je možné nějak využít rýmovnik pro tak malé dítě? Například inhalace nebo dat kytku do pokojíčku či namočenou plenu na topení? Nebo nejak jinak? Moc děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Příčiny hemoroidů u dětí

Zatímco některé maminky si hemoroidy doslova „vytlačí“ při porodu a „vypěstují“ během těhotenství (zvyšuje se nitrobřišní tlak), u malých dětí k jejich vzniku přispívá například nevhodná strava a nedostatečný pitný režim. Obojí má za následek zácpu a přílišné tlačení při stolici. Maminky potom v dobré víře nechávají malé nešťastníky vysedávat na nočníku a mnohdy se jim snaží jejich „pobyt“ všemožně zpříjemnit – obklopí je hračkami, knížkami, jen ať se jim pěkně sedí. Ano, sedí se jim pěkně, ale dlouho! Což je obrovská chyba.

V některých případech je možné, že se na hlavní příčinu problémů malého pacienta nepřijde. U dospělých hraje určitou roli také dědičnost, charakter zaměstnání, nedostatek pohybu a nadváha. Svou roli sehraje, stejně jako u dětí, strava chudá na vlákninu (ovoce a zeleninu) a třeba i zakysané mléčné výrobky (probiotika), dalším rizikovým faktorem jsou časté průjmy či zácpa a v neposlední řadě též zmíněný nedostatečný pitný režim.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Hemoroidy u dětí – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět hemoroidy u dětí.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Diskuze

V diskuzi HYPNOX CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Švehlová.

Dobrý den.Zajímala by mě cena. Nikde jsem nenašla cenu tohoto leku. A neni jediný v této kategorii. Za odpovčd dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den, je HYPNOX FORTE sirup, vhodný i pro male děti od jednoho roku ?

Zdroj: diskuze Hypnox cena

Příznaky hemoroidů u dětí

  • krvavá stolice
  • neschopnost produkovat pohyb ve střevech
  • pocit plnosti

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem GEL Z DUBOVE KURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den, dcera 3,5 roku ma priznaky hemoroidu.. Je vhodny gel z dub. kury pro male deti? Nebo mame radeji navstivit lekare?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemoroidy se v dětském věku vyskytují jen zřídka. Příčinou krvácení z konečníku jsou hemoroidy jen vzácně. Léčba je téměř vždy konzervativní. Spočívá v těchto režimových opatřeních: úprava konzistence stolice přidáním vlákniny ve stravě (ovoce, zelena, otruby, psyllium), potraviny s větším obsahem rutinu – pohanka, pitný režim, nevysedávat na WC, nepřetěžovat dno pánevní například sportem, sezení u počítače, intenzivní studium je lépe vykonat vleže.
Modravé uzlíky kolem konečníku, které nebolí jsou ponechány bez léčby. Problematické zevní hemoroidy, které doprovází pálení, svědění, krvácení, trombotizovaný uzel se léčí konzervativní léčbou pomocí masti anebo čípky s anestetickou a adstringentní (stahující) složkou, pro malé děti typicky mast Faktu. Pomáhají také masáže konečníku, sprchování konečníku po stolici – nepoužívat toaletní papír. Pomoci můžou i teplé sedací koupele ve slabém roztoku hypermanganu. Gel z dubové kůry, na který se ptáte, je rovněž velmi vhodný, ale jen jako doplněk hlavního léku - masti nebo čípků Faktu. Léčivý přípravek Faktu se dá koupit volně v lékárně bez předpisu. Tady je vidět cena Faktu: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gel z dubove kury

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem JAK POZNAT ROUPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Kloboučníková.

Dobrý den, syna svědí zadeček, jak přijdu na to, že má roupy? Asi je jen tak neuvitím, že? Děkuji za radu.
S přáním příjemného dne
MK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění konečníku u dětí může mít různé příčiny. Roup dětský poznáte při prohlédnutí stolice. Pomocí lupy můžete v hovínku vidět malé bílé tenké červíky. Další běžnou příčinou svědění konečníku u dětí může být opruzení. To se většinou projeví změnou barvy v okolí konečníku. Pokud chcete mít jistotu oč se jedná, tak nejlepší bude návštěva dětského lékaře. Tam získáte přesné informace o příčině a dostanete pro syna i účinnou a rychlou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak poznat roupy

Co se dá ještě pohodlně rozmačkat vidličkou

Existuje už jen málo málo dalších potravin, které lze pro dítě rozmačkat vidličkou. Podívejte se na tato další skvělá jídla:

  • Měkké tofu;
  • Rýže;
  • Ryby, pečlivě připravené bez kůže a malých kostí;
  • Mleté kuře nebo krůta;
  • Těstoviny;
  • Quinoa.

Mnoho z nich lze kombinovat a naplnit s nimi opakovaně použitelné sáčky na jídlo pro rychlé nakrmení kdekoliv venku. Bavte se s tím a sledujte, která kašovitá jídla má váš malý drobeček nejraději. Zde máte ještě seznam nabídek na sáčky, do kterých můžete rozmačkané jídlo vložit a použít ho třeba na výletě: kašovitá strava - sáčky.

Zdroj: Kašovitá strava pro malé děti

Diskuze

V diskuzi TYBETSKA HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sarka tomasova.

Muzou pit kefir z houbicky i deti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sarka.

Muzou pit kefir z tybetske houby i male deti

Zdroj: diskuze Tybetska houba

Ochrana dětské pokožky

Vyrážka doprovází některé dětské infekční nemoci. Známe spíš ty, proti kterým je možné, nebo dokonce povinné se nechat očkovat – zarděnky, spalničky, neštovice. Očkování proti spále, páté a šesté dětské nemoci však neexistuje. U dětí většinou tyto nemoci probíhají lehce, lze je však zaměnit, a i proto je třeba jim věnovat pozornost. Kůže je největší orgán lidského těla a řada nemocí, s kterými se běžně potkáváme, se projeví právě na kůži. Jak? Vyrážkou. Máme-li malé dítě s teplotou a vyrážkou, pak nás jako rodiče nejčastěji napadne, zda naše ratolest nemá některou z typických dětských nemocí. Ale kterou? Spalničky, zarděnky, spálu, neštovice? Očkováním se lze chránit proti spalničkám a zarděnkám – je to jedno z povinných očkování v dětském věku. Ovšem je třeba vzít v úvahu, že i přes velkou proočkovanost se v České republice tyto nemoci ojediněle objevují. Dalším onemocněním, které sem spadá, jsou plané neštovice. Těmi ročně onemocní desítky tisíc dětí. Toto onemocnění většinou probíhá lehce, ale i proti němu je možné očkovat – na přání rodičů.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP