Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

PROBÉMY SE SLINIVKOU

OBSAH

Co značí aceton v dechu

Aceton v dechu se objevuje:

  • při hladovění – acetonový zápach se objevuje při hladovění, když už je spálena glukóza a tělo „jede“ na tuky;
  • při neléčené cukrovce – acetonový dech je typický u lidí s cukrovkou, zejména když není ještě objevena nebo je špatně léčena; tento stav se také nazývá jako diabetická ketoacidóza;
  • při jiných problémech se slinivkou břišní – může rovněž jít o jiné problémy se slinivkou břišní;
  • při intoleranci fruktózy – může se také jednat o intoleranci ovocného cukru.

Pokud není příčinou hladovění nebo malý příjem sacharidů, tak raději zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Odběrem krve se zjistí hladina cukru v krvi, takže se potvrdí či vyvrátí cukrovka. Případně se pak bude pátrat po jiné příčině. A pak se léčí primární příčina tohoto problému.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA BŘIŠNÍ A AGRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hejnová.

Můj vnuk - 29 let - jeví známky agresivního chování, u něj neobvyklé. Lékaři diagnistikovali možnost problémů se slinivkou, zatím se ale neobjevilo výrazné snižování hmotnosti (i když k částečnému snížení hmotnosti došlo). takže zatím nezakročují, i když předpokládají, že problémy se slinivkou má. Prosím o radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka břišní a agrese

Reflexní terapie na podrážděnou slinivku

Při léčbě pankreatu se osvědčila i stimulace reflexních zón na nohou. Pokud máme se slinivkou problémy, najdeme je velmi jednoduše. Reflexní body ovlivňující slinivku jsou asi ve střední části vnitřní části chodidla. Při silnějším hlubokém tlaku můžeme cítit ostrou bolest, znamená to, že jsme zónu trefili. Při zánětu slinivky či sliznic plošky na chodidle zásadně jen masírujeme uklidňujícím hladivým způsobem. Při slabé funkci slinivky břišní, například při problémech s trávením, můžeme její činnost naopak posilovat střídavě slabým a silným tlakem na tyto plošky několikrát denně.

Zdroj: Čaje a bylinné směsi rostlin na slinivku

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA SLINIVKOVOU DIETU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Zounková.

Dobrý den, potřebovala bych nějaké recepty pro maminku po akutním zánětu slinivky.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Recepty a informace o stravování pro pacienty s nemocnou slinivkou jsou přehledně uvedeny zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Recepty na slinivkovou dietu

Problémy a poruchy slinivky u dětí

Trávicí enzymy jsou ve slinivce břišní, problémy s nimi spojené mají tedy téměř vždy co dočinění s onemocněním slinivky břišní, z čehož vyplývá, že slinivka nevytváří trávicí enzymy, nebo dochází k jejich blokování. Když se dítě narodí, může tyto enzymy postrádat, to se pak projevuje problémy s přibíráním na váze či zapáchající stolicí. Děti mohou mít potíže se slinivkou břišní i během dospívání. Jednou z nejčastějších příčin těchto problémů je pankreatitida nebo cystická fibróza. Příznaky cystické fibrózy jsou malabsorpce, úbytek tělesné hmotnosti, chronický průjem a anémie. Problémy se slinivkou břišní u dětí jsou vzácné, mohou však způsobit zpomalení růstu.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem NEZDRAVĚ ZHUBLA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf.

Dobrý den. Partnerka ma potíže se slinivkou. V poslední době asi 6ti měsíců hodně zhubla. Je samá kost a kůže. K doktorce ji nemohu dostat, prý ji nic nebolí. Poraďte, co s tím? Děkuji za odpověď. Nedorostek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete, z čeho usuzujete, že se jedná o problémy se slinivkou. Každé nevysvětlitelné hubnutí je nebezpečné. Někdy dokonce onemocnění s těmito příznaky mohou ohrozit i Vás jako partnera, pokud se například jedná o infekci HIV. Musíte zapojit veškeré motivační mechanismy, abyste přiměl svojí partnerku k vyšetření. Někteří praktičtí lékaři jsou ochotni přijet i k vám domů, kde pak mohou provést základní vyšetření. Zkuste třeba tuto formu s pomocí svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezdravě zhubla.

Zakázané potraviny při problémech se slinivkou

Slinivka břišní - nevhodné potraviny:

  • alkohol
  • výrazně omezit jídla tučná, mastná, přepalovaná, dráždivá
  • omezit řepný cukr, zejména rafinovaný
  • obecně je špatně snášen česnek, syrová cibule, čerstvá paprika
  • pozor na ořechy, majonézu, hořčici a pozor na sladkosti, krémy, smetanovou zmrzlinu
  • mrkev a mrkvová šťáva nejsou ve větším množství vhodné pro cukrovkáře, zvyšují hladinu krevního cukru
  • zákaz kouření

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi KŘEČE ŽLUČNIKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den ! Již 5den mě trapi křeče na prave straně břicha.nekdy 5x až 7x za den. S toho jen 2x pod žebry jinak je to niž aa pychava bolest. Je to prosim žlučník jak mi říká mamka a je to akutni na lékaře? Pred rokem asi jsem mela 3x problem se slinivkou ale u lekare jsem nebyla.je v tom nejaka souvislost? Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Křeče žlučniku

Jaké jsou nemoci slinivky břišní?

Onemocnění slinivky způsobuje téměř vždy velmi závažné stavy a podle projevů a laboratorních vyšetření se dělí zhruba na tři základní skupiny:

  • Akutní zánět slinivky břišní
  • Chronický zánět slinivky břišní
  • Nádory slinivky břišní

Dle určené diagnózy se přistupuje k léčbě a následné rehabilitaci (dieta, změna životního stylu, aplikace inzulínu a podobně) nemocného. Mezi známé nemoci, které se spojují se slinivkou břišní, patří diabetes mellitus (cukrovka).

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Diskuze

V diskuzi NASLEDKY PO ANESTEZII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den, chci se zeptat pacient byl na operaci nosních polipu po anestezii začali problémy stále leží na jipu zavodnuje se ma krece bolesti problemy se slinivkou a strevy potrebuji vědět a věřím i tomu že se z toho dostane že jo? Doktoři mu dávají od bolesti morfium nebo co má 2 malé děti ženu a je mu jen 36 let celou dobu byl v dobre fyzické kondici prosím o pomoc a radu ta nevědomost je hrozná...moc díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nasledky po anestezii

Je vhodný zázvor na hubnutí?

Zázvor je velice účinný při hubnutí a nemá žádné vedlejší účinky. Zázvor během hubnutí neomezuje aktivitu enzymů produkovaných slinivkou břišní a žlučí produkovanou játry. Díky tomu pomáhá při vstřebávání tuků. Zázvor zvyšuje HDL cholesterol, tedy dobrý cholesterol, díky čemuž dochází k nižším rizikům srdečních onemocnění. Dalo by se říci, že je zázvor ideálním řešením pro vaše srdce i pro váš štíhlý pas. Zázvor snižuje chuť k jídlu a posiluje metabolismus.

Doporučuje se přidání zázvoru a dalšího koření do každodenního jídelníčku, protože se jedná o přirozený způsob, jak omezit chuť k jídlu a jemně zrychlit svůj metabolismus. Pokud je přidán do zeleninových salátů spolu s jiným kořením, získáte dokonalou chuť.

Zdroj: Zázvor je koření, lék a afrodiziakum

Aceton v dechu

Malé množství acetonu v lidském těle je přirozené. Pokud cítíte aceton v dechu, tak se může a nemusí jednat o nějaký závažný zdravotní problém. Aceton je vydýcháván v plicích. Při diabetu se při neadekvátní léčbě může tvořit zvýšené množství ketolátek, proto je dech diabetiků za určitých okolností cítit po acetonu.

Aceton v dechu může tedy způsobovat neléčená nebo špatně léčená cukrovka. Rovněž pokud hladovíte, může vaše tělo produkovat více ketolátek, které tělu slouží jako zdroj energie – nedostatečný přísun sacharidů. Může se ale jednat i o problémy se slinivkou břišní. Možnou příčinou je také zánět v ústech, který stojí za zvýšeným zápachem úst. V neposlední řadě se může jednat o intoleranci fruktózy.

Zdroj: Aceton

Poradna

V naší poradně s názvem CHRONICKÁ PANKREATITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Smíšková anna.

DOBRÝ DEN MAM DOTAZ,UŽ NĚKOLIK LET MÁM CHRON.SLINIVKU ,NEBERU NA TO NIC POUZE HELICID NA ŽALUDEK MÁM HEATOVOU HERNII,A JE MI TAKY KAŽDOU CHVÍLI ŠPATNĚ,BOJIM SE ZDA SLINIVKA NEBUDE PROGRADOVAT VE VĚTŠÍ MÍŘE JE TAM PRAVDĚPODOBNOST, ŽE SE TO MUŽE ZHORŠOVAT?MUJ SYNOVEC NÁM LETOS ZEMŘEL NA RAK SLINIVKY BYLO MU 49.LET A UNÁS V RODINĚ RAKOVINA BYLA UŽ NĚKOLIKÁTOU DIAGNOZOU.NYNÍ MI DĚLALI BIOPSII,PRSA A MÁM STRACH ABY SE TO NĚKDE NEUSADILO.PROTO SE DOTAZUJI ZDA U MĚ JE VĚTŠÍ RIZIKO,,JE MI 59.LEL.MOC DĚKUJI ZA INFORMACI..ZDENA..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vždy, když je v rodině výskyt rakoviny v přímé řadě, tak je zvýšené riziko výskytu rakoviny u blízkých členů. Měla byste docházet na pravidelné kontroly se slinivkou a pokud je vám každou chvíli špatně, tak byste rozhodně měla navštívit svého praktického lékaře, protože budete mít zřejmě výkyvy v inzulínu a to může být nebezpečné a je třeba to řešit. V první řadě se přestaňte bát, že máte rakovinu. Rakovinu řešte až, když ji mít skutečně budete. Držte si v kondici slinivku za pomocí svého lékaře a myslete na pozitivní věci a ne na nemoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chronická pankreatitida

Dieta na podrážděnou slinivku

Jestliže se u vás projeví podrážděná slinivka, měli byste dodržovat preventivní opatření, a to:

  • vyhýbejte se alkoholu;
  • nekuřte;
  • vyhýbejte se stresovým situacím;
  • nekonzumujte příliš tučná jídla;
  • nepřehánějte to se sladkostmi;
  • snažte se nemít nadváhu;
  • hlídejte si hladinu cholesterolu;
  • dávejte pozor na problémy se žlučníkem a žlučovými cestami;
  • vyřešte žlučníkové kameny, pokud jimi trpíte;
  • konzultujte prevenci s lékařem v případě rodinné anamnézy zahrnující problémy se slinivkou;
  • nezvedejte příliš těžké věci;
  • pozor na údery do břicha (bojové sporty a podobně);
  • stravujte se podle zásad slinivkové diety.

Dieta při podrážděné slinivce je popsána v řadě brožur a knih. Jedná se o kombinaci diety diabetické a žlučníkové, vhodné je dodržovat i principy dělené stravy. Trvání dietního omezení může záviset na intenzitě prodělaného záchvatu, ale v zásadě by mělo mít trvalý charakter.

Následující potraviny byste měli z jídelníčku vynechat, máte-li potíže se slinivkou: tučné maso (zejména kachna, husa, vepřové), uzeniny a uzené výrobky, sádlo, škvarky, oleje, silně kořeněná a pikantní jídla, nadýmavé potraviny (kapusta, zelí, hrášek, fazole, květák), majonézy, dresinky, tatarská omáčka, kečup, tučné sýry a tučné mléčné výrobky (nejlépe konzumovat nízkotučné), všechny druhy oříšků, černá káva, smetana, šlehačka, mák, čokoláda, sladkosti, alkohol, smažená jídla, cibule, česnek a jiné dráždivé potraviny.

Trvání dietního režimu závisí na průběhu a intenzitě proběhlého zánětu. Při dlouhodobém zánětu dochází k nevratným změnám, čímž je řada funkcí slinivky poškozena trvale. Dietní režim se v těchto případech doporučuje dodržovat celoživotně. Mějte stále na paměti, že každý dlouhodobý zánět slinivky potřebuje odborný přístup a pravidelné lékařské kontroly.

Zdroj: Podrážděná slinivka

Poradna

V naší poradně s názvem KAM DO LÁZNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Možnařová.

Dobrý den.

Chtěla bych vás požádat o radu. 4.prosince 20017, jsem byla na operaci se slinivkou břišní. Měla jsem nádor na hlavně slinivky , z toho důvodu mě byla odstraněna a jsem na inzulinu. Od ledna 2018 do srpna 2018 , jsem byla léčena na onkologii a v současně můj zdravotní stav je v normě.
Chtěla jsem se zeptat, zda jsou pro mě vhodné lázně, o které bych si chtěla zažádat. A pokud ano, chtěla bych vás požádat o radu, jak postupovat, v případě, které lázně jsou nejvhodnější.

Děkuji předem, s pozdravem

Možnařová Allena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve musíte požádat svého praktického lékaře o sepsání žádosti o lázně, která se zašle zdravotní pojišťovně. Ta se vyjádří do jaké míry bude ochotna hradit vaši lázeňskou péči a dá vám na výběr z několika zařízení. Vyberte si podle pocitu, abyste se tam těšila. Postupem času můžete vyzkoušet další místa. Sama si pak vyhodnotíte, které lázně právě vám vyhovují nejlépe. Držím palce ať to vyjde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jsou nutne lazne po operaci

Onemocnění související se slinivkou

Slinivka je velice nenáročná žláza, ale nesnáší zúžení svého vývodu (svých vývodů), stres a zánětlivé procesy v těsném okolí vývodu, hlavně ve dvanáctníku a žlučovodu. Zánět dvanáctníku vždy zúží vývod slinivky a pankreatický sekret v ní městná. To způsobí utlačení aktivních žlázových buněk a snížení jejich látkové výměny, což přímo vede k atrofii slinivky, zvláště její hlavy, a to pak bývá příčinou některých typů cukrovek. Starší lidé dokonce obvykle mají zmenšenou slinivku a od toho pak cukrovku. (U starších je také obvyklý nedostatek receptorů na inzulín na membránách buněk, případně rezistence těchto receptorů na něj.) Situaci komplikuje to, že vývod slinivky je společný se žlučovodem, a žluč, která se kontaktuje s pankreatickým sekretem do té chvíle neškodným, jej aktivuje a jeho enzymy jsou pak schopny rozpustit i slinivku, poškodit střeva a zabít člověka. Děje-li se to jen v nepatrné míře, slinivka atrofuje a zmenšuje se, k stáru pak ale nestačí.

Takže, pokud máte problémy s trávením cukrů a jste mladí, nemusíte mít zatím cukrovku, ale ve skutečnosti peptický vřed na dvanáctníku nebo zacpané žlučovody.

Zdroj: Léčba slinivky břišní

Ostropestřec mariánský - tablety

Jestliže chcete využít léčivých účinků ostropestřce mariánského, zkuste například tablety. Nabízí je mnoho výrobců v různě velkých baleních. Složení tablet se liší, tak si před jejich koupí pečlivě prostudujte, co všechno tablety obsahují. Samozřejmostí je extrakt z ostropestřce mariánského Silybum mariannum, obsažena často bývá i celulóza, vláknina, stearan hořečnatý a další.

Pokud jde o dávkování, doporučuje se obvykle 1–2 tablety denně. Pro optimální účinnost užívat po dobu minimálně 2–3 měsíců.

Jde o doplněk stravy, který není vhodný pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí.

Užívání těchto tablet by vám mělo pomoci:

  • po konzumaci většího množství alkoholu či tučného jídla
  • při kožních chorobách, ekzémech, akné, poruchách pigmentace
  • při poruchách krve, trávení
  • při únavovém syndromu a apatii
  • při dlouhodobém užívání léků, při rekonvalescenci
  • při potížích se žlučníkem, slinivkou a slezinou
  • podporovat regeneraci poškozených jaterních buněk
  • detoxikovat organismus
  • stimulovat obranyschopnost organismu
  • podporovat celkovou fyzickou a psychickou odolnost

Zde se můžete podívat na množství nabízených produktů a také na jejich ceny: ostropestřec mariánský tablety cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Alkalická mýdla

Alkalická mýdla mají důležitý význam pro všechny, kdo trpí překyselením organismu. Lidé, kterým byla diagnostikována artritida, artróza, prodělávají záněty a plísně v těle, mívají deprese, rakovinu, trápí je chronické zdravotní problémy, jsou velmi překyselení. Prvními signály překyselení organismu bývají nezpracované stresy, únava, vyčerpání, psychická nevyrovnanost, špatný spánek a časté chození na toaletu během noci. Objevují se tmavé kruhy nebo otoky pod očima, kožní vyrážky, opary, praskají koutky úst, tvoří se bradavice, ječná zrna a podobně. Zažívání mívá zhoršenou funkci projevující se průjmy, zácpou, nadýmáním, plynatostí, bolestmi břicha a dalšími problémy. Překyselení těla bývá také častým důsledkem výkyvů váhy, příčinou vzniku hemoroidů, zánětů močového měchýře, problémů se slinivkou, ledvinami, játry, štítnou žlázou a prostatou. Snažíme-li se odkyselit organismus, je velmi důležité nejen změnit stravovací návyky, ale i používat alkalická mýdla.

Chcete-li se dozvědět, kde se na stupnici překyselení nacházíte, proveďte jednoduchý test. Kupte si ve zdravé výživě lakmusový papírek na měření pH moči. Měření provádějte podle návodu na příbalovém letáčku. Optimální hodnoty pH moči se pohybují kolem 5,5.

Zdroj: pH u mýdla

Bramborovo-pórková polévka

Ingredience: 300–350 g pórku, 2 l vody, 2 rovné lžičky mořské soli, 10 g čerstvého libečku, 1 rovná lžička koriandru, 40 g hladké rýžové mouky, 200 g brambor, 1–2 lžíce panenského oleje (řepkový, slunečnicový, sezamový a podobně), 25 g čerstvého pórku na ozdobu polévky, popřípadě rýžové chlebíčky, pár kapek polévkového koření bez glutamanu (nemusí být)

Postup: Pórek nakrájíme na větší kousky, které dáme vařit do osolené vody společně s libečkem a koriandrem. Vaříme od začátku varu asi 20 až 25 minut a necháme zchladnout. V jiné nádobě uvaříme brambory, které pak použijeme do polévky jako zavářku. Vychladlou polévku rozmixujeme a při mixování ještě přidáme hladkou rýžovou mouku pro mírné zahuštění. Polévku vrátíme do hrnce a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty a přidáme na plátky nakrájené brambory uvařené na skus. Na závěr polévku omastíme panenským olejem a povrch polévky na talíři posypeme nakrájeným pórkem. Kdo má rád polévku výraznější, může ji dochutit několika kapkami polévkového koření bez glutamanu. Není ale ani nutno. Použitý koriandr a čerstvý libeček polévku pěkně provoní a dá jí charakteristickou chuť. Polévku můžeme podávat i s rýžovými chlebíčky, máme-li potřebu něco k polévce zakousnout.

Doporučení: U osob s oslabenou slinivkou je tato polévka vhodná, ale nezdobíme si ji raději čerstvým pórkem, který je hůře stravitelný.

Tip: Na polévku je nejlepší použít mladý tenký pórek, ale samozřejmě, že ji můžeme uvařit i ze silných stonků, ty je však vhodnější nakrájet na kousky a ještě rozkrojit po délce, aby se dobře provařily.

Zdroj: Pórková polévka s bramborem

Proč je cítit aceton v dechu při cukrovce

Z dechu je cítit aceton i za běžných okolností, ale ve velmi malém množství. Vzniká přirozenou chemickou reakcí a ketolátky tělo využívá jako zdroj energie v případě nedostatku glukózy (při hladovění). Pokud je ho však v těle příliš, jde cítit ve velké míře z úst.

Aceton spolu s kyselinou hydroxymáselnou a acetoctovou (dohromady takzvané ketolátky) vzniká při neléčené cukrovce (především u diabetu I. typu, který je diagnostikován u mladých jedinců a je způsoben nedostatečnou tvorbou inzulinu slinivkou břišní). Hladina glukózy v krvi je značně zvýšená, ale chybí inzulin, který se podílí na jejím transportu do tkání. Tkáně tak vlastně hladovějí, což je signálem k masivní aktivaci tukových rezerv. Ne všechny mastné kyseliny z tuků mohou být zpracovány na využitelnou energii, některé jsou tedy přeměněny na ketolátky.

Ketolátky okyselují vnitřní prostředí organismu, aceton je navíc jedovatý pro nervovou tkáň. Nebyla-li dosud u nemocného cukrovka zjištěna nebo zapomněl-li si diabetik píchnout dostatečnou dávku inzulinu, projeví se vysoká hladina cukru v krvi spolu s přítomností velkého množství ketolátek „hyperglykemickým ketoacidotickým kómatem“. Jedná se o poruchu vědomí, která se rozvíjí postupně a předcházejí jí další příznaky: žízeň, bolesti břicha, zvracení, hluboké dýchání.

Aceton je prchavá látka, přechází proto do vydechovaného vzduchu, v němž je cítit. Celý stav připomíná otravu jedem. A ve své podstatě otravou je, přestože jed vznikl přímo v těle nemocného. Při rozvoji popsaných příznaků je nutné ihned přivolat záchrannou službu.

Zdroj: Aceton v dechu

Cystická fibróza - průběh nemoci

Nejčastější průvodní komplikací cystické fibrózy jsou časté plicní záněty. U nemocných cystickou fibrózou se totiž v dýchacích cestách tvoří velmi hustý vazký hlen, který místo toho, aby jen zvlhčoval sliznici dýchacího ústrojí, tak ji naopak vysloveně ucpává a zneprůchodňuje dýchací cesty. V hustém hlenu, který se v dýchacích cestách usazuje, se navíc velmi dobře daří bakteriím. Pacienti trpí skoro nepřetržitě infekcemi, které doprovázejí záněty. Často mívají například zápal plic. Plicní tkáň, kterou neustálé záněty poškozují, je postupně tak zničená, že přestává fungovat. Právě selhání plic je nejčastější příčinou úmrtí při onemocnění cystickou fibrózou. Důležité je od prvního momentu, kdy se diagnóza cystické fibrózy stanoví, začít se starat o dobrou průchodnost dýchacích cest, aby v plicích neulpíval hustý hlen a mohl se dostávat z dýchacích cest rychle ven.
 

Některým nemocným mohou přestat fungovat také játra. Tvoří se v nich totiž příliš hustá žluč, která dráždí jaterní buňky, a může vést k cirhóze jater, nemoci, které laici říkají tvrdnutí jater a která postihuje hlavně alkoholiky. Špatně často funguje také slinivka, která také tvoří trávicí šťávy. Trávicí šťáva, která je produkovaná slinivkou břišní u nemocných cystickou fibrózou, neobsahuje žádné trávicí enzymy, tak zvané štěpiče přijaté potravy. Proto nemocní cystickou fibrózou, přestože dost často a hodně jedí, tak nepřibývají na váze a také špatně rostou. Je to proto, že díky nedostatku štepících enzymů nejsou schopni zužitkovat přijaté živiny v zažívacím traktu a mají tak zcela minimální vstřebávání živin.

Zdroj: Co je cystická fibróza?

Dieta

Dieta je při potížích se slinivkou velmi přísná. Je převážně sacharidová (to znamená moučná jídla, rýže, brambory, těstoviny). Ze stravy je úplně vyloučen volný tuk. Povolené potraviny by měly obsahovat co nejméně vázaného neboli skrytého tuku. Ze stravy se zcela vylučuje kromě volného tuku také maso, masové výrobky, masové vývary, masové šťávy, vývary z kostí, uzeniny, mléčné výrobky, žloutky. Mléko se používá pouze na přípravu pokrmů, v malém množství a ředěné. Strava musí být lehce stravitelná, nenadýmavá, nearomatická. Z technologických úprav pokrmů je povoleno vaření, dušení, pečení ve vodní lázni a úprava v mikrovlnné troubě. Pokrmy jsou většinou jednoduché, zahušťují se moukou opraženou nasucho a 20 až 30 minut povařenou. Strava musí být připravena doměkka, hrubší části se mixují nebo prolisují.

Vhodné potraviny:

  • mléko – pouze ředěné
  • vejce – pouze bílky a to 2 ks za den
  • tuky – volné tuky žádné, volí se potraviny s co nejmenším obsahem tuku
  • cukr – v přiměřeném množství, nepřeslazuje se, v přiměřeném množství med
  • mouka – všechny druhy, krupice, ovesné vločky, kroupy + krupky se po uvaření lisují
  • pečivo – vodové, netučné suchary, housky, rohlíky, starší veky
  • zelenina – vařená, dušená, lisovaná; mrkev, rajčatová šťáva, malé množství rajčatového protlaku; při podávání delším než 3 dny lze zařadit dušenou lisovanou dýni, dušený špenát, dušenou lisovanou fazolku, dušenou lisovanou mladou brukev
  • ovoce – banán, pomerančová, mandarinková a citronová šťáva, vařená, dušená a lisovaná jablka, meruňky, broskve; pyré, rosoly
  • přílohy – lisované brambory, rýže, méně vaječné těstoviny
  • koření – petrželka, pažitka, kopr, vanilkový cukr, mírně solit

Zdroj: Pankreas

Dermolýza

Zvláštním druhem biologického peelingu je dermolýza, což je hloubková exfoliace pleti, kde hlavní úlohu hrají pankreatické enzymy. Pankreatický enzym je látka produkovaná slinivkou břišní a slouží k rozleptání potravy v zažívacím traktu. Pokud se tyto enzymy ve správné koncentraci aplikují na pleť, tak dokážou naleptat svrchní část kůže, která jde pak vhodnými abrazivními prostředky velmi dobře odstranit – pleť se s tím hluboce omladí.

Proč dermolýza omlazuje pleť?

  • Při dermolýze se uvolňují bílkovinové (kolagenové) vazby mezi buňkami a tím se dosáhne skutečně hloubkové obnovy pokožky.
  • Při dermolýze se intenzívně odstraňují odumřelé kožní buňky.
  • Dermolýza rozkládá tuky a tím odstraňuje nepěkné tukové vaky, například pod očima a také dokáže, aby se mastná pleť proměnila v krásně matnou a zdravě suchou pokožku.
  • Dermolýza pomáhá odstranit mazové zátky v pórech, tím nevznikají nepěkné červené fleky - komedony, nebo také akné.
  • Dermolýza také vyrovnává jizvy a hrbolky po akné.
  • Dermolýza dokáže zatáhnout rozšířené póry.
  • Dermolýza štiepí škroby.
  • Dermolýza velmi důkladně odstraňuje zbytky nečistot.

Dermolýza použití:

Dermolýza se aplikuje tak, že se obvykle nanáší skutečně tlustá vrstva speciální masky, která působí mnohem déle, než je u běžných masek na obličej obvyklé. Podstatou dermolýzy jsou dva rozdílné mechanismy. Z prvé je to především peelingová složka, která jednak štěpí tuky a používá enzymy, které mají za úkol uvolnit odumřelé buňky, Ty se pak dají snadněji odstranit. Druhým mechanismem dermolýzy jsou lehce slupující se preparáty, které jsou zde ve  slabší koncentraci v podobě čistící vody, mléka či gelu Dermolýza, hloubková kúra, vyžaduje 5 až 10 ošetření jednou krát týdně. Po této kůře dermolýzou se dosáhne výrazná obnova a ozdravení pleti. Možné je aplikovat i jednorázové ošetření dermolýzou, například v rámci přípravy pleti před výživným ošetřením nějakou vhodnou výživnou maskou.

Zdroj: Biologický peeling, omlazení z přírody


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP