Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BIOLOGICKA LECBA LECI TAKE RAKOVINU KORENE JAZYKA

OBSAH

Jde rakovina jazyka vyléčit?

Rakovinu jazyka je možné vyléčit, přičemž výhled je lepší pro lidi, kteří stihnou včasnou diagnózu. Lidé s rakovinou, která se nešíří, mají vyšší míru přežití.

78% lidí přežije pět let u rakoviny jazyka, než se rakovina rozšíří, ve srovnání s 36%, u kterých se rakovina již rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA KOŘENE JAZYKA LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

dobrý den , jsem po operaci kořene jazyka a potřebuji vědět jaká další léčba je nutná a procento za jak dlouho se vrací , rizika ,po léčbě a rizika bez léčby děkuji jaroslava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina kořene jazyka léčba

Diagnostika

Při podezření na rakovinu jazyka může lékař provést biopsii.

Každý, kdo se obává, že by mohl mít rakovinu jazyka, by se měl co nejdříve objednat k lékaři.

Při vyšetřování se vás lékař pravděpodobně zeptá na jakoukoli relevantní anamnézu, včetně rodinné anamnézy. Prohlédne vám jazyk a ústa. Vyšetří lymfatické uzliny, aby zjistil, zda nedochází k jejich zvětšení.

Pokud má lékař podezření, že je přítomna rakovina jazyka, provede biopsii. To představuje odebrání vzorku tkáně a odeslání na testování.

Pokud výsledky biopsie potvrdí rakovinu, lékař může doporučit CT nebo MRI vyšetření, které ukáže, zda se rakovina rozšířila do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Zánět kořene jazyka

Nejčastější příčinou těchto bolestí jsou banální virové infekce horních cest dýchacích.

Příznaky

Bolesti kořene jazyka, pacienti uvádějí subjektivně bolest jazyka vzadu, bolesti vchodu do hrtanu bývají nejčastěji lokalizovány do oblasti jazylky. Objevuje se bolest kořene jazyka při polykání a otok jazyka.

Základem léčby bolestí kořene jazyka je terapie kauzální, která odstraňuje příčinu, která k bolestem vedla. Výběr kauzální terapie závisí na vyvolávající příčině, lokálním nálezu a zhodnocení klinické dynamiky.

Zdroj: Zánět jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem KOŘEN Z PAMPELIŠKY NA RAKOVINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludvik Miskov.

jak na přípravu kořene a užívání. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kořeny pampelišky důkladně omyjte, nakrájejte a sušte v sušičce potravin nebo v troubě při 120 stupních Celsia, dokud nejsou úplně suché. Jakmile jsou suché, pečte je v troubě při teplotě 180 °C, dokud nezhnědnou (ale nespálí se). Opečené kořeny vložte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Použijte poměr 2 polévkové lžíce kořene na 1/2 litru vody. Poté vařte 20 minut. Přeceďte a vypijte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kořen z pampelišky na rakovinu

Prognóza u rakoviny jazyka

Výhled pro osobu s rakovinou jazyka závisí na aktuálním stádiu a na úspěšnosti léčby.

Podle statistik 83,7% lidí s rakovinou úst nebo hltanu ve stadiu 1 přežije 5 a více let. Jen 39,1% lidí přežije 5 a více let, u nichž se rakovina už rozšířila.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Příznaky

Jak poznat rakovinu jazyka?

Mezi příznaky rakoviny jazyka patří:

  • červené nebo bílé fleky na jazyku, které nemizí;
  • bolest v krku, která nemizí;
  • bolest vzadu na jazyku, která nemizí;
  • bolest na stranách kořene jazyka, která nemizí;
  • bolavé místo (vřed) nebo bulka na jazyku, která nemizí;
  • bolest při polykání;
  • necitlivost v ústech, která nemizí;
  • bolest nebo pocit pálení jazyka;
  • problémy s pohybem jazyka nebo mluvením;
  • knedlík v krku;
  • nevysvětlitelné krvácení z jazyka (které není způsobeno kousnutím do jazyka nebo jiným zraněním);
  • bolest v uchu (vzácné).

Je důležité si uvědomit, že tyto příznaky mohou být způsobeny méně závažným zdravotním stavem. Ale pro jistotu je nejlepší zkontrolovat příznaky u svého praktického lékaře.

Níže uvedené fotografie vám poskytnou představu o tom, jak může rakovina jazyka vypadat, ale pamatujte, že mohou vypadat jinak. Pokud zaznamenáte něco neobvyklého, kontaktujte svého praktického lékaře nebo zubaře. Rakovina jazyka foto.

Zdroj: Varovné příznaky rakoviny jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.

Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Bolest jazyka

Bolest jazyka je ve většině případů spojená se zánětem.

Příčiny

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje vznik zánětu jazyka (glositida), který se projevuje zarudnutím a vyhlazením na špičce jazyka. Stav bývá kromě bolesti doprovázen nepříjemným pocitem pálení a brnění jazyka.

Léčba

Léčba spočívá v doplnění vitamínu B12.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ditunka.

podívej se na www.bolestikloubu.cz, tam je seznam pracovišť, kde se biologická léčba provádí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

dobry vecer mam lupenku na leve ruce na dlani vyskousel sem vsechny pripravky nic stoho nepomaha skousel sem more slana voda mi pomohla jen nacas potom dovolena skoncila a zase se to vratilo da se sehnat nekde morska sul a jak to funguje dekuji za jakoukoliv radu.zpozdravem pan josef.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Fáze rakoviny jazyka

Lékaři klasifikují většinu typů rakoviny do stádií podle toho, kolik rakoviny je přítomno a zda se rozšířila nebo metastázovala do jiných částí těla.

Klasifikační systém používá písmena a číslice. Písmeno T označuje nádor a písmeno N označuje krční lymfatické uzliny. Každé z těchto písmen má hodnocení od 1 do 4, respektive od 0 do 3.

Lidé s nádorem T1 mají nejmenší stupeň nádoru, zatímco lidé s nádorem T4 mají největší stupeň.

Klasifikace N0 znamená, že rakovina jazyka se nerozšířila do žádných krčních lymfatických uzlin. Rakovina jazyka, která se rozšířila do významného počtu lymfatických uzlin, má klasifikaci N3.

Rakovinu jazyka je také možné klasifikovat následujícími způsoby:

  • nízký stupeň;
  • mírný stupeň;
  • vysoký stupeň.

Toto hodnocení označuje, jak agresivně rakovina roste a jak je pravděpodobné, že se rozšíří do jiných částí těla.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den bojím se abych neměl rakovinu jazyka. Posílám vám zde i foto.Poslední dobou mám strašný kašel.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle vaší fotografie se nezdá, že by byl váš jazyk postižen rakovinou. Kašel může souviset s předchozí virózou, kterých je v současnosti všude mnoho. Jestli chcete mít jistotu, že v hrdle ani na jazyku nemáte rakovinu, tak požádejte lékaře na oddělení ORL, aby vám krk prohlédl. Zároveň s ním prodiskutujte i svůj kašel. Případně se s těmito problémy můžete obrátit na zubního a plicního lékaře. Zubař vyšetří jazyk a plicař zase příčiny kašle.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Příznaky rakoviny jazyka

Nejběžnějším typem rakoviny jazyka je spinocelulární karcinom. Tato rakovina postihuje dlaždicový epitel, což jsou tenké ploché buňky, které jsou přítomny na povrchu jazyka, ve výstelce trávicího a dýchacího traktu a ve výstelce úst, hrdla, štítné žlázy a hrtanu.

Primárními příznaky rakoviny jazyka je bolestivý jazyk a vznik boláku na jazyku. Další příznaky mohou zahrnovat:

  • bolest čelisti nebo hrdla;
  • bolest při polykání;
  • pocit, jako by něco uvízlo v krku;
  • ztuhlý jazyk nebo čelist;
  • problémy s polykáním nebo žvýkáním jídla;
  • červená nebo bílá skvrna tvořící se na sliznici úst nebo jazyka;
  • jazykový vřed, který se nehojí;
  • necitlivost v ústech;
  • krvácení z jazyka bez důvodu;
  • boule na jazyku, která nezmizí.

Příznaky rakoviny jazyka jsou podobné jako u jiných nádorů ústní dutiny a také nemusí být rozeznatelné v raných stádiích onemocnění.

Je také možné, že lidé mají některé z těchto příznaků, aniž by měli rakovinu jazyka nebo jiný typ rakoviny ústní dutiny.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Miňhová.

Víc jak měsíc mě trápí bílý povlak jazyka, špička je zarudlá s pár puchýřky které se objevují i na pravé hraně jazyka.
Střídavě jsen zkoušela propolisou tinkturu, konopnou tinkturu, na kloktání florsalmin. Stav se nezlepšuje ani nezhoršuje.
Ve středu 14.4. mám jít na první vakcínu Covid a obávám se zhoršení stavu. Mám jít k obvodnímu nebo zubnímu lékaři?

Prosím o radu. Děkuji.
Miňhová Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoci jazyka léčí zubní lékař. Vakcinace se nebojte, ale na prohlídku k zubnímu jděte co nejdříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc jazyka

Jak se léčí rakovina jazyka?

Lidé s rakovinou jazyka obvykle vyžadují chirurgický zákrok k odstranění rakovinné tkáně. Chirurgové mohou obecně odstranit menší nádory jedinou operací.

Pokud jsou přítomny větší nádory nebo se rakovina rozšířila, může být nutné provést více a komplikovanějších operací. Chirurg může také někdy odstranit celou část jazyka. Pokud tomu tak je, pokusí se obnovit jazyk pomocí tkáně z jiných částí těla.

Chirurgie, která zahrnuje odstranění části nebo celého jazyka, se nazývá glossektomie. Přestože se lékaři pokusí minimalizovat poškození úst během postupu, některé vedlejší účinky těchto zákroků jsou nevyhnutelné.

Glossektomie může ovlivnit:

  • mluvení
  • schopnost jíst
  • dýchání
  • polykání

Kromě chirurgického zákroku mohou někteří lidé podstoupit radiační nebo chemoterapii, která zabije všechny rakovinné buňky, které zůstanou.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie Dytrtová.

Dobrý den je mi 13 let a kazdy rano kdyz du do skoly tak si dam 3 cigarety a to i poskole a tenhle vecer jsem si vsimla co mam na jazyku tak me hnedka napadlo rakovina jazyka tak jsem se koukla na priznaky a tak trochu se bojim ze mam rakovinu ty bily skvrny nemam ale mam rudej jazyk po malilinkatych kapickach ve predu jazyka mi tece krev a po stranach jazyka mam jakoby to bylo popraskany mam napuchly mandle a ma hlas jak slepice jen nekdy a nemuzu polykat a bojim se jestlo to neni tak rakovina mohla bych se zeptat jestli to je rakovina jazyka?? :'(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Rakovina jater biologická léčba

Biologická léčba rakoviny jater je přizpůsobena každému pacientovi individuálně. Pokud pacientovi nelze nabídnout chirurgické odstranění nádoru jater, je v současné době dle klinických studií doporučována biologická léčba. Z testovaných látek se jako nejúčinnější osvědčil sorafenib. Jedná se o takzvanou malou molekulu s antiangiogenními účinky. Vlivem sorafenibu se tlumí růst krevních kapilár, což vede k omezení přísunu živin k rychle rostoucím tkáním – nádorovým buňkám. Tyto pak zpomalují svůj růst a zanikají. Podobně jako chemoterapie ani cílená biologická léčba nevede k vyléčení nádoru jater. Může však zpomalit průběh nádorového onemocnění a tím prodloužit přežití.

Zdroj: Rakovina jater

Brnění jazyka

Brnění jazyka je nepříjemná záležitost, která pacientovi dlouhodobě znepříjemňuje život.

Příčiny

Brnění jazyka může souviset s nízkou hladinou vápníku či poruchou štítné žlázy.

Léčba

Léčba se odvíjí od primární příčiny, a proto je nutné zkontrolovat hladinu vápníku a funkci štítné žlázy.

Zdroj: Pocit spáleného jazyka

Projevy rakoviny jazyka

Zhoubné nádory přední části jazyka lze vidět prostým okem. Vypadají jako nemizející a postupně se zvětšující šedorůžové či zarudlé vředovité útvary, které velice snadno krvácí. Pokud tyto příznaky ignorujeme, jazyk se zvětšuje a může začít působit obtíže při polykání a při mluvení. Nádor obvykle metastazuje do krčních uzlin a může způsobit jejich zvětšení. Mnohem zákeřnější jsou zhoubné nádory kořene jazyka. Zadní část jazyka totiž prostým okem neuvidíme, a proto tam zhoubný nádor může relativně dlouho růst, než se projeví poruchou polykání, změnami hlasu, bolestí a podobně. Z tohoto důvodu bývá rakovina kořene jazyka často objevena pozdě a hluboké krční uzliny jsou již obvykle postižené metastázami.

Zdroj: Rakovina jazyka

Prevence

Ukončení kouření může snížit riziko vzniku rakoviny jazyka.

Prevencí není možné zabránit rozvoji rakoviny jazyka. Pokud si však všimnete jakýchkoli známek nebo příznaků rakoviny jazyka, měli by si co nejdříve domluvit schůzku se svým lékařem. Čím dříve lékař dokáže diagnostikovat onemocnění, tím dříve může začít léčba a je příznivější prognóza.

Faktory životního stylu, které mohou lidé změnit, aby minimalizovali riziko vzniku rakoviny jazyka:

  • přestat kouřit;
  • vyhýbání se žvýkání tabákových výrobků nebo betelu;
  • omezit příjem alkoholu nebo se mu zcela vyhnout;
  • jíst pestrou, zdravou stravu, která obsahuje spoustu ovoce a zeleniny;
  • praktikování správné zubní hygieny pravidelným čištěním zubů kartáčkem a používáním nitě na mezizubní prostory a pravidelným navštěvováním zubní ordinace;
  • získání úplné vakcíny proti HPV;
  • praktikování bezpečného sexu a používání ochrany pro orální sex.

Zdroj: Jak poznat rakovinu jazyka

Prognóza

Prognóza rakoviny jazyka záleží na tom, v jaké části jazyka vznikne a jak rychle se na to přijde. Vždy jde o individuální léčbu.

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP