Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MASTNÁ POKOŽKA

OBSAH

Příčiny mastné chuti v ústech

Mastná chuť v ústech může být příznakem těchto onemocnění:

  • Překyselení,
  • Refluxní choroba jícnu GERD,
  • Infekce horních cest dýchacích,
  • Zánět dutin,
  • Jaterní poruchy,
  • Nemoci zubů,
  • Hormonální poruchy,
  • Užívání některých léků,
  • Psychologické poruchy.

Bohužel někdy se stává, že jde o tak zvanou idiopatickou pachuť, což znamená, že mastná chuť je bez zjevné patologické příčiny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Diskuze

V diskuzi PROBLEMATICKÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Péče o pleť je komplikovaná. A to i proto, že jednou může být mastná a za pár let suchá. Člověka, který se o ní poctivě stará, odličuje se, čistí, natírá a někdy pomůže třeba výživným přípravkem jako je například Viaderm, pleť zaručeně odmění :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problematická pleť

Domácí ústní voda recept

Čerstvá šťáva z máty se smíchá se šťávou z limetky a přidá se několik kapek umělého sladidla. Vše se dobře promíchá a pak se to zalije 40% vodkou. Takto připravená ústní voda se kloktá a cedí mezi zuby po dobu 3 minut a pak se vyplivne.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobry vecer rada bych se chtela zeptat.Mam vzdy kdyz nanesu makeup mam mastny oblicej prevazne celo,nos bradu:( pomahaji treba i nejake prasky,vitaminy aby se oblicej tak.nemastil.Ted jsem zakoupila makeup od Mac kosmetiky.Tak snad bude kvalitnejsi.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obličej se mastí přirozeným mechanizmem, který se stará o to, aby kůže byla stále vláčná. Tento tuk se nazývá sebum. U každého člověka je jeho množství individuální. Někteří lidé jsou obdaření zvýšenou tvorbou a nejde s tím nic moc dělat. U těch ostatních se občas pokožka mastí díky složení stravy. Především přemíra soli a tuků může způsobit mastný vzhled pokožky. Někdy se mastná pleť objeví u pacientů s kardiovaskulárními problémy. Zkuste si místo doplňků stravy naordinovat dietní jídelníček, saunu a zdravý pohyb a naplánujte si prohlídku u kardiologa. Jídelníček můžete použít ze žlučníkové diety, který najdete zde: www.ceskenemoci.cz/d…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu?

Typ pleti

Typ pleti Charakteristika
normální pleť bez viditelných rozšířených pórů, svěží, růžová, vypnutá, vypadá velmi hezky, sametová, jemné póry, T-zóna může být mírně mastná, pokožka bez skvrn
mastná pleť nečistá pleť, má rozšířené póry, rychle se mastící, leskne se, typická je tvorba komedonů (uhrů)
aknózní pleť typická v období dospívání ale trápí i dospělé, mastná, zarudlá, vyrážky a komedony jsou viditelné
suchá pleť jemné póry, nemastná, chybí ji potřebná hydtratace, často se dostavuje pocit napětí, červené flíčky, pleť bledá
citlivá pleť zarudlá, skvrnitá, reaguje na jakoukoli změnu pleťové kosmetiky, někdy stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), pocit svědění, šupinatá
smíšená pleť kombinovaná: nečistá T-zóna, velkopórovitá, rychle se mastící, ale partie v oblasti tváří jsou mírně suché
zralá pleť povadlá, snížená elasticita pleti, viditelné vrásky, tendence vysušování, případně stále zarudlá oblast tváří a nosu (viditelné žilky), objevují se pigmentové skvrny

Zdroj: Diagnostika pokožky

Poradna

V naší poradně s názvem AKNÉ NA BRADĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Ahoj, potřebuji vazne pomoct uz nevim co mam delat vyskousel asem snad vsechno. mam akne na cele a brade muzete mi pomoct co stim mam delat??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak na akné na bradě v pubertě? Jednou denně důkladně omýt pomocí OXY, změnit jídelníček - žádné hranolky, řízky, mastná masa, více vlákniny, zeleniny, B-komplex a antioxidanty a začít sportovat. Pak počkat až to přejde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akné na bradě

Péče o mastnou pleť

Péče o mastnou pleť by měla začít jemným pěnovým mycím prostředkem. Odstraníte tak nečistoty a nadbytečnou mastnotu. Použijte vatový tampon, který namočíte do adstringentního (stahujícího) pleťového mléka nebo pleťové vody a nanesete na celou pleť. Mastná pokožka též potřebuje hydrataci. Používejte však jen lehká, tekutá séra, která plně postačí. Nechejte hydratační sérum vsáknout a po chvilce papírovým kapesníkem odsajte jeho zbytek. Tento krok působí preventivně proti lesku.

Zdroj: Přírodní péče o mastnou pleť

Diskuze

V diskuzi PÉČE O MASTNOU PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
už třetí den používám kosmetiku nourifusion a musím říst, že moje pleť je teď pružnější a hebčí, ale vyskákaly mi popínky..nevím, jestli se teď moje pleť čistí a nebo mi prostě nevyhovuje...mám jí dále používat ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eleanorka.

Muzete poradit, co vam pomaha na mastnou plet? Uz nevim, co s tim. Masti se mi hlavne okolo nosu,na nose a na brade.-

Zdroj: diskuze Péče o mastnou pleť

Vyšetření při mastné chuti v ústech

  • Zubní vyšetření.
  • Krevní test pro studium jaterních enzymů.
  • Kompletní krevní obraz k vyloučení anémie.
  • Krevní odběr ke zjištění koncentrace cholesterolu.
  • Krevní odběr ke zjištění hladiny cukru v krvi.
  • Krevní odběr ke zjištění koncentrace kyseliny močové pro vyloučení dny.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem MASTNÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý den už od 15 let mám akné,rozneslo se mi snad všude na obličeji,na dekoltu,na zádech.Mám i fleky,protože si nemůžu pomoct,ale vadí mi když mám černé pory nebo bílé velké akné,potřebuji poradit jak se mám zbavit těch fleků.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zbavte se v první řadě akné tím, že vyčistíte svůj organizmus změnou stravování a aktivním pohybem. Zde je seznam článků, kde se řeší souvislost akné a špatné životosprávy a několik typů na detoxikaci: www.zdravi-lecba.cz/…
Zničená kůže od akné a fleky po akné zůstávají na celý život. Stejně jako ostatní jizvy, je nelze nijak odstranit, jen se dají maskovat makeupem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mastná pleť

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Čím trpí suchá kůže?

Suchou pokožkou trpí nejčastěji děti a lidé starší šedesáti, ale tento problém se nevyhýbá ani ostatním. Suchá kůže trpí nedostatkem hydratační látky zvané urea a záleží na tom, kolik vám jí chybí, podle toho jsou vaše problémy intenzivní... Urea je totiž látka, která na sebe váže vodu a je přirozeným hydratačním faktorem lidské pokožky. Není však jediná, hydrataci pokožky zabezpečují například různé aminokyseliny nebo speciální lipidy a další. Suchá pokožka je vlastně normální pokožka, která nedokáže udržet potřebnou hydrataci v důsledku nedostatku těchto látek, a tak se stává suchou. Pokožka je napjatá, na dotek hrubá a má sklony se olupovat, v případech, kdy jde o extrémní suchost, pokožka velmi svědí, až bolí, má sklony praskat a tvoří se na ní celá zrohovatělá suchá ložiska.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem MASTNÁ PLEŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
mám hrozně lesklou a mastnou pleť.
Vystřídala jsem mnoho značek matujících makeupů, ale zatím mi žádný nepomohl..
Neumím si přestavit, že bych bez makeupu někam vyrazila, ale na jaře a v létě je to velký problém..
Šíleně se lesknu a makeup ani moc dloouho nevydrží..
Zkoušela jsem i make up přepudrovat, ale i to nepomohlo..

Existuje nějaký make up který by nebyl moc drahý, vydržel by dlouho a opravdu ZMATŇOVAL?
Jsem z toho nešťastná!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Michaelo, já bych v tvém případě zašla za kosmetičkou do dobrého kosmetického studia, ta určitě bude vědět, kde to sehnat. Například televizní maskéři mají to, co ty potřebuješ, protože je pro ně nezbytné, aby se tvář mluvčího před kamerami neleskla ani, když se ze stresu zpotí. Klidně kontaktuj některou z televizí, Nova, Metropole a podobně a zeptej se jich tam, co používají na lesklé tváře.

Zdroj: diskuze Mastná pleť

Léky na mastnou chuť v ústech a domácí léčba

Nejdříve je potřeba najít systémové příčiny mastné chuti, které by se měly léčit odbornou léčbou. Kromě toho lze postupovat podle následujících pokynů:

  • Pečlivě udržujte hygienu dutiny ústní.
  • Pijte hodně vody, a po každém jídle, po pití mléka, čaje kávy anebo mléčného výrobku, si vypláchněte ústa vodou nebo pivem.
  • Kloktejte slanou vodou dvakrát denně po dobu alespoň 3 minuty.
  • Rozžvýkejte dva až tři stroužky kardamomu během dne, udrží to vaše zuby silné a vaše ústa svěží.
  • Ve svém potravním příjmu se vyhněte alkoholu a kouření tabáku.

Zdroj: Mastná pachuť v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jirková.

Dobrý den ,
mám několik let ve vlasech ekzem a dříve mě to netrápilo,tak jako nyní.Ukrutně to svědí a musím to rozdrápat až do krve.
Dříve jsem používala mast Gelargin a ta už se nevyrábí,tak nevím čím to nahradit,hlavně to nesmí být mastná mastička.
Praďte prosím někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast Gelargin se normálně dál vyrábí a pokud vám na ten exém pomohla, tak si požádejte svého praktického lékaře o předpis na ni. Účinnou látkou masti Gelargin je fluocinolonacetonid, což je kortikosteroidní hormon vhodný pro místní použití na kůži i ve vlasech. Gelargin působí silně protizánětlivě. Tlumí též nepřiměřeně silnou reakci z přecitlivělosti při alergii na nějakou alergizující látku. Účinek této masti se ale soustředí JEN na příznaky zánětu a neléčí samotnou příčinu nemoci. Zánětlivé příznaky jako jsou zarudnutí, otok a hromadění zánětlivých buněk i působků v zanícené kůži, tvorba puchýřků až puchýřů a mokvání, svědění, pálení a pocit nepříjemného napětí nebo bolest, v několika hodinách po použití gelu ustupují. Ke skutečnému zhojení však může dojít, jen když se současně vyloučí původce nebo příčina vašeho onemocnění. Proto je třeba, abyste dále hledala původce svého ekzému a to s pomocí lékařů na kožním oddělení. Rozpoznání příčiny ekzému bývá často těžké a proto se nenechte odradit, když to některý lékař nedokáže. Hned zkuste dalšího. Pravděpodobnost úspěchu se bude zvyšovat s mírou zkušeností kožního lékaře a dalo by se říci, že starší lékař ve velkém městě bude mít více zkušeností s ekzémy. Držím palce a těším se na výsledek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém ve vlasech

Omezení koupání

Každodenní mytí a koupání nesvědčí vlhkosti pokožky, protože spolu se špínou odstraňujete z kůže její přirozený maz. Hygieny se ale vzdávat nemusíme, ani nemůžeme. Musíme kůži zbavit nečistot, prachu, potu, mazu a mikroorganismů. Voda sama často nestačí k důkladnému očištění pokožky. Na suchou dětskou kůži se doporučuje používat dětská mýdla, popřípadě mycí prostředky pro ekzematiky, takzvané mýdlo bez mýdla, nebo sprchové oleje z lékárny. Klasická mýdla totiž mají zásadité pH 9,5–10,5. Ideální mycí prostředek by měl mít pH blížící se k hodnotě 5,5, čemuž odpovídají takzvané syndety, tedy plně syntetická pevná mýdla, která dnes koupíte v každé lékárně.

U velmi malých dětí stačí koupání obden na rozdíl od dříve doporučované dennodenní koupele. Místo půlhodinového cachtání ve vodě omezte koupel na deset minut, sprchování je ještě vhodnější než celková koupel. Voda by měla mít kolem 33 °C. Pokud si děti ve vodě rády hrají, dopřejte jim chvilku na začátku koupele, kdy je voda čistá, aby nemusely sedět ve vylouhovaném mýdle. Do koupele můžete přidat koupelové oleje z lékárny, ty jsou zvláště vhodné při větší suchosti, popřípadě ekzému.

Velmi vhodné jsou i olejové masáže, které hydratují pokožku. Zejména by se měly užívat jen dobře vstřebatelné a snadno aplikovatelné oleje. Pokud dochází k nedostatečnému vstřebávání oleje, zůstává pokožka dítěte mastná, nedostatečné vstřebávání může následně vést k podráždění kůže, a to zejména v horkém nebo vlhkém počasí, kdy se dítě více potí. Můžete vyzkoušet například rostlinné oleje, které mají vysoký obsah kyseliny linolové (esenciální mastné kyseliny). Kyselina linolová zabraňuje snížení ztráty vlhkosti a je dostatečně jemná pro použití u dětí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Citlivá pokožka

Citlivá pokožka je celoživotní záležitostí, ale náhlé podráždění se může objevit kdykoli. Zvýšená sensibilita se projevuje v souvislosti se zátěžovým obdobím jako například v těhotenství, přechodu atd. Dále citlivost pleti ovlivňují externí vlivy, životní prostředí, kosmetické prostředky, výživa, stres a dědičnost. Negativní změny na pokožce však mohou vyvolat i některé potraviny, léky či oblečení syntetického původu. Podráždění pokožky se může vyskytnout téměř kdekoli, avšak podle místa výskytu lze v některých případech snadněji identifikovat, o jaké onemocnění se jedná.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDÍ MĚ POKOŽKA NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažková Olga.

Již 2 roky mě svědí pokožka na hlavě a píchá celé tělo. Je to takové bodání na tom nebo onom místě. Padají vlasy a nové rostou jemnější.Vyšetřena jsem snad na vše a žádná změna. Prosím poradte. Prášky na vlasy zapůsobily tím, že mám chlupatější atmavší ruce až k loktum. Hlava stále svědí až jemně pokožka na dotek bolí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Blažková, zkuste ve svém jídelníčku omezit cukry, a to jak přímé (cukr, sladké pití, cukrovinky), tak i cukry nepřímé - sacharidy (mouka, pečivo, rýže, knedlíky, atd.) Na místo toho si dejte každý den pytlíček dýňových semen a ráno berte B-komplex podle návodu. Dále přidejte ještě Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu v dávkování 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den. A k tomu užívejte rybí tuk v kapslích, zož jsou omega 3 a 6 mastné kyseliny, v dávkování 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu). Na vlasy si často dělejte odvar z měsíčku lékařského. A na tělo používejte přírodní glycerinové mýdlo obsahující bylinné extrakty, čisté přírodní silice a termální vodu z vřídla Podhájska. Pak si celé tělo promastěte kokosovým olejem.
Do svého životního stylu zařaďte nějakou vhodnou aktivitu, která Vás bude bavit a zároveň trochu zrychlí Váš krevní oběh, například delší procházky svižnou chůzí (musíte se při tom zadýchat a také i spotit).
Toto praktikujte celý měsíc a pak zde spolu zhodnotíme Vaše výsledky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědí mě pokožka na hlavě

Péče o suchou pokožku rukou

Pro denní péči doporučujeme krém na přírodní bázi s obsahem přírodních hydratačních látek - Masticha krém s vanilkou . Proč používat kvalitní kosmetiku? Levné přípravky často nabídnou řešení "na první pohled". Jinými slovy efekt zaznamenáte těsně po aplikaci, ale dlouhodobě neposkytují žádné řešení, protože narušují běžný ochranný filtr už tak narušené pokožky. Pokožka je po jejich používání ještě křehčí a sušší. Z levnějších variant můžete vyzkoušet Nivea, Neutrogena.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Tipy, jak vyzrát na suchou pokožku

  • žádný chlór ani sůl – okamžitě po koupání v bazénu či moři opláchněte dítě čistou vodou, jemně osušte a namažte;
  • zvlhčovač vzduchu – v době topné sezóny vlhčete suchý vzduch pokojíčku, ideální je přístroj s funkcí studené páry, která vzduch příjemně zvlhčí, ale neovlivní pokojovou teplotu;
  • pitný režim – zvláště v zimě je nutné dohlížet na příjem tekutin, pokožka se zvlhčuje nejen zvenčí, ale i zevnitř;
  • přiměřené oblékání – v zimě dítě oblékáme tak, aby se nepotilo, používáme lehké, ideálně bavlněné, prodyšné materiály;
  • časté větrání – a to hlavně v zimě, zvlhčuje se tím vzduch;
  • používání krémů s UV filtrem – děti díky svým venkovním činnostem obdrží 3x více slunečního záření než dospělí.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Příčiny citlivé pokožky hlavy

Citlivost pokožky hlavy má různý původ. Může být způsobena nerovnováhou v procesu vylučování kožního mazu, která vede k podráždění. Znečištění a stres také mohou dráždit pokožku hlavy. Ve skutečnosti znečištění pokrývá vlasy škodlivými látkami, které tvoří matný film na vlasu a stejně jako stres vytvářejí volné radikály. Tyto volné radikály pozměňují strukturu pokožky hlavy a způsobují změny také ve vlasové cibulce. Vlasy tak ztrácejí svůj lesk a sílu. Níže uvádíme další běžné příčiny způsobující citlivost pokožky hlavy:

  • nevyvážená strava;
  • nevhodný šampon;
  • častý styling a vysoušení vlasů fénem;
  • nošení motorkářských helem po dlouhou dobu;
  • chlorovaná voda, sluneční záření.

Svědění, červená místa a šupinatá pokožka hlavy mohou signalizovat i ekzém nebo lupénku. Pokud by se jednalo o tyto případy, měli byste tento problém léčit.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Typy pletí

Mastná pleť

Tato pleť vypadá mastně a leskle a budí dojem, jakoby pleť byla taková jako těžká. Mastná kůže je náchylná k akné a má často větší viditelné póry.
Jak pečovat o mastnou pleť
Omezte čištění pleti na ráno a večer, protože při častém čištění vyburcujete póry k většímu zásobování kožním tukem a situace bude pak ještě horší.
K čištění pleti použijte jemný čistící prostředek bez oleje určený pro mastnou pleť, ale napřed se ujistěte se, že není příliš agresivní.
Pravidelné používání čistících přípravků s 10% benzoyl peroxidem bývá příliš agresivní pro většinu typů pleti a povede jen k dalším problémům.
Pokud potřebujete extra péči, tak použijte noční krém s alfa-hydroxy kyselinami, které působí jako mírný exfoliant a udržují póry čisté.

Suchá pleť

Tento typ pleti je opakem mastné a často tato pleť vypadá vysušená a drsná, zejména po umytí. Suchá pleť vypadá, jako by nemohla udržet vlhkost. Na suché pleti se můžou vytvářet četné vrásky a jemné linky, které pak ještě více zvýrazňuje slunce po opálení.
Jak pečovat o suchou pleť
Pro čištění suché pleti použijte výlučně jen krémovou pleťovou vodu, která nebude zbavovat kůži potřebné vlhkosti. Pleťová voda musí být jemná a nesmí obsahovat alkohol.
Na suchou kůži můžete použít těžší mastnější krém, ale měli byste se ujistit, že obsahuje i ochrannou složku před slunečním zářením – SPF (sun protection factor).

Normální pleť

Tato pleť bývá hladká s vyrovnanou texturou i tónem a bez mastných nebo suchých projevů. Také se na této pleti objevují takové pupínky v důsledku hormonálních změn, ale naštěstí nejsou trvalé.
Jak pečovat o normální pleť
Tento typ pleti nepotřebuje zvláštní péči. Normální pleť potřebuje především udržet v rovnováze a proto se k jejímu čištění používá jemný čistící prostředek a teplá voda.
Prakticky každý výživný krém by měl být dobře snášen i normální pletí. Můžete zde experimentovat a najít krém, který vám přesně sedne.
Ujistěte se, aby vaše pečující prostředky byly mírné nebo přímo určené pro normální pleť, protože jinak se pleť může zanítit a vy se pak rázem ocitnete v některé z předešlých kategorií pletí.

Smíšená pleť

Máte-li na obličeji mastné skvrny na čele, na bradě a kolem nosu, které jsou lesklé a k tomu i suché oblasti na tvářích a okolo očí, tak máte smíšenou pleť.
Jak pečovat o smíšenou pleť
Sice existují produkty, které jsou přímo určené pro tento typ pleti, ale i tak budete muset trochu více experimentovat s různými druhy pro různé části obličeje.
Na suché části obličeje můžete použít přípravky, které obsahují kyselinu glykolovou pro exfoliaci suché pleti, a na mastné plochy pak jemné přípravky proti akné.
Stejně jako u všech ostatních typů pleti, byste měli denně používat dobrý hydratační krém se SPF ochrannou.

Zdroj: Ošetřující péče na velké póry a na akné

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP