Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MASTURBACE

OBSAH

Masturbace omezuje nevěru

Masturbace je další možná cesta jak řešit nesoulad sexuálních potřeb partnerů. Masturbace i onanie dokážou natolik snížit a vyrovnat sexuální potřebu partnerů, že muži i ženy ve zdravém partnerském svazku nakonec ani nemají výraznou potřebu být nevěrní a hledat si milence nebo milenku. Vyrovnání sexuálních potřeb partnerů je nejsnadnější a nejvhodnější masturbací nebo onanií v přítomnosti partnera nebo partnerky. Nejenže můžete být u toho, ale také se můžete zapojit a pomoci. Vše máte pod kontrolou, a navíc se můžete lecčemu přiučit a některé techniky odkoukat.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Diskuze

V diskuzi OBŘEZANÝ PENIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

O čem by se mělo diskutovat? Přece o tom, že obřízka penisu ho nenávratně zohyzdí. Pokud obřízka není nutná kvůli fimóze, tak by se vůbec neměla provádět. Odstraněním předkožky muž přijde o miliony citlivých nervových zakončení, která jsou právě v předkožce. Nehledě na ztíženou možnost přirozené masturbace. Dobrovolná obřízka penisu je FUJ TAJBL!!!!!!! Obřezaný penis je doslova hnusný.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

To je právě ono. Velmi často se v diskuzích nediskutuje, ale vnucuje se osobní názor. Kdyby byl alespoň trochu podložen alespoň drobnou znalostí problému a mohl do diskuze něco přinést tak fajn. Ale tohle. Kdybyste Kamilo viděla reprezentativní vzorek neobřezaných penisů například pubertálních chlapců či klientů domů pro seniory, pak byste věděla, co je FUJ TAJBL. Jinak Design je věc vkusu, to není na diskuzi, masturbace po obřízce problém není. A to nemluvím o zdravotních benefitech pro obě pohlaví, více pro ženy.

Zdroj: diskuze Obřezaný penis

Masturbace v rámci antikoncepce

Důležité je, když si partneři o svých potřebách a možná i „úchylkách“ společně otevřeně promluví. To, co je pro někoho úchylka, může být pro jiného normální sexuální praktika. Někdy stačí k vyřešení problému jen málo. Někdy jen stačí používat stejné techniky, jaké partner nebo partnerka potřebují k dosažení vzrušení a vyvrcholení. A právě u perorální antikoncepce dochází k poklesu libida, což masturbace může zlepšit.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Historie masturbace

V minulosti byla masturbace kvůli velkému vlivu některých – k tomuto fenoménu netolerantních – náboženství zakazována (tabu). I dnes se podobné odsuzující názory v některých společnostech považují za správné. Naproti tomu v některých kulturách může být součástí náboženské sféry, tak tomu bylo u mužské masturbace například ve starověkém Egyptě v návaznosti na tamní mýtus o stvoření světa bohem Atumem prostřednictvím sebeukojení. Na konci 18. století švýcarský lékař Samuel Tissot prohlásil masturbaci za příčinu nespočtu fyzických i duševních chorob a zahájil snahu o její léčení, která pokračovala až do padesátých let 20. století. Metody léčby zahrnovaly celou škálu různých postupů od prostého svazování penisu chlapcům, nasazování nejrůznějších pásů cudnosti, včetně ostnatých, které měly chlapci způsobit bolest při erekci, až po ústavní léčbu, skotské střiky, elektrošoky či kastraci. V roce 1859 zkonstruoval E. T. Cramer mechanismus nazvaný aidousoter, který si chlapci museli povinně nasazovat na noc.

Katechismus katolické církve uvádí masturbaci v paragrafu 2352. Podle některých křesťanských autorů je masturbace symptomem poruchy mezilidských vztahů. Někteří autoři tvrdí, že se masturbace vyskytuje především u dětí vystavených krutému zacházení a stresu, a při častější frekvenci masturbace hovoří o „masturbační krizi“, která musí být léčena; základní metodou pomoci je dát poznat mladému člověku jeho základní životní problémy, které se stávají „hlubšími principiálními příčinami“ autoerotického chování.

Judaismus považuje mužskou masturbaci za těžký hřích. Podle Talmudu by muži měla být ruka, jíž si „šmátrá pod pupkem“, useknuta. Vztah k ženské masturbaci tak jasně vymezen není, zcela jistě se však jedná o hřích nečistých myšlenek.

Podle hadísu Hasana ibn Arfaha Prorok Mohamed pravil: „Sedm jest lidí tak odpudivých, že Bůh nepohlédne na ně v Soudný den.“ Mezi ně patří i onanista.

Sexualita člověka je založena na masturbaci a souložení, přičemž lidská ruka je všestranným nástrojem. Z doby, kterou člověk věnuje sexu, připadá pouze desetina na souložení a devět desetin na masturbaci. Většina mužů i žen bez ohledu na stáří, rasu, náboženství a podobně praktikuje nebo praktikovala autoerotismus neboli automasturbaci, která už dávno není považována za zdraví škodlivou.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den,

že můžu mít ztrátu erekce mi řekli a dá se řešit karonem. Ale nikdo mi neřekl, že budu mít penis o třetinu kradší a při erekci s karonem deformovaný. Neměl jsem ještě 50 let a je to brzy vzdát se sexu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud vám byla provedena kastrace - odstranění varlat, tak vám lékař určitě předepsal uměle dodávaný testosteron. Požádejte lékaře o zvýšení dávky testosteronu. Tím se vám zlepší chuť do života. Na řešení nedostatečné erekce můžete používat vakuovou pumpu nebo vhodnou techniku masturbace, kdy vháníte krev do špičky penisu a nebo léky na podporu erekce. Chybějící obsah po odstraněných varlatech můžete vyplnit implantáty, které jsou pak na omak k nerozeznání od těch přirozených. Blíže vám k tomuto zákroku poví lékař urolog.
Přežil jste a to je nejdůležitější. Nyní je třeba co nejdříve akceptovat nové podmínky a snažit z toho vytřískat co se dá, protože čas běží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Recept na výrobu domácí vagíny

Jak tedy vyrobit umělou vagínu a co k tomu budeme potřebovat: 50 mm širokou odpadní rouru, cyklistickou duši (vhodný ventilek si zvolíte sami) a samozřejmě nářadí. Umělou vagínu můžete vylepšit vložením pružného kroužku, který umístíte do roury, čímž vytvoříte užší, ale pružný prostor pro penis. Náročnější bude vytvořit jakési vakuum, díky němuž bude vznikající podtlak působit mnohem realističtější pocity masturbace. Takto zhotovenou vagínu můžete zdokonalit 12 V motorkem (ze stěrače, autíčka na ovládání) a to vše uložit do další odpadní roury, která bude o něco větší. Pokud se vám povede zhotovit umělou vagínu pomocí přiloženého videa, získáte tak vagínu, která dokáže pracovat zcela sama bez použití rukou.

Zdroj: Jak vyrobit doma vagínu

Diskuze

V diskuzi JAK VYROBIT DOMA VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš Šustr.

Dobrý večer, je mi 19 let a mám problém si najít partnerku..
Hledám všemožné způsoby, jak si" užít po svém ". bohužel mé nápady jsou už stereotyp. Prosím o jakoukoliv radu ohledně "Podomácku" vyrobené vagíny.
Chleba,vysavač,ručník,toaleťák,rukavice,latex,Celé kuře už mám odzkoušeno(i
jablečný koláč) Jsem už zoufalý a nevím si rady. děkuji za jakýkoli nápad!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vibratory.net.

Milý Lukáši,

klobouk dolů před Tvojí vynalézavostí s možností podomácku vyrobených vagín. Masturbace je zdraví prospěšná a 10 z 10 sexuologů ji doporučuje. Nicméně v 19 letech bych neházela flintu do žita a nerezignovala na to najít si partnerku. Byť covidová situace nenahrává seznamování, zkus vyžít čas třeba na zlepšení svých komunikačních dovedností, internet je plný videí a kurzů jak oslovit dívku, chce to jen trénink a když už se Ti některá líbí, zkus ji slušně oslovit, nic horšího než, že Tě odmítne se Ti nestane. I když je to nepříjemné v životě jsou i horší věci. Radou pro po domácku vyrobené vagíny Ti asi nepřispěju (mám pocit, že jsi vyčerpal snad všechny možnosti domácí výroby), ale v našem obchodě máme široký výběr masturbátorů a vagín vibratory.net/umele-… Přeci jen jsou určené pro masturbaci a měli by Ti přinést lepší požitek než domácí alternativy.
Přeji Ti nalezení skvělé partnerky nejen pro objevování milostných zážitků, ale i jako parťačku do života.

Za tým Vibratory.net Petra

Zdroj: diskuze Jak vyrobit doma vagínu

Typy obřízky

Obřízka částečná a nízká (Partial circumcision)

Odstraní se celá vnitřní předkožka a vnější je ponechána takové délce, že v normálním stavu překrývá přibližně půl žaludu. Zbytek předkožky cestuje po žaludu, což může vyvolávat nepříjemné pocity. Dále je dobré vědět, že jedna polovina žaludu oschne a zkrabatí, kdežto druhá polovina zůstane přirozeně vlhká. Pokud byla tato obřízka provedena z důvodu fimózy, hrozí její navrácení. Co se masturbace týče, po mechanické stránce zůstává stejná, jen pacient prožívá jiné pocity.

Vhodná pro ty, kdo obřízku podstupují neradi, ovšem pohyb předkožky může někomu vadit.

Obřízka částečná a vysoká (Loose circumcision)

Zde se odstraňuje zčásti vnitřní a zčásti vnější předkožka. Poměr zakrácení jednotlivých částí předkožky je zcela individuální. Záleží, kdo obřízku zrovna provádí a jak si to sám pacient přeje. Žalud je alespoň většinou obnažen. Také není vhodná při boji proti fimóze. Při ztopoření je zbývající předkožka napnutá, ale jde jí hýbat klidně až do půlky žaludu. Ani to nebrání tomu, aby byl sex jiný než před provedením obřízky. Co se masturbace týče, z mechanického hlediska se nic nemění.

Obřízka úplná a nízká (Low circumcision)

Vnitřní předkožka je zcela odstraněna a vnější je zkrácená natolik, že je napnutá neustále. Zbývající předkožka je trvale napnutá a nelze s ní významně hýbat. Po provedení této obřízky se toho hodně změní. Masturbace je vhodnější s použitím lubrikačního gelu. Sex je vnímán výrazněji a penis se zdá být tvrdší. Jen se může stát, že se bude tahat šourek k žaludu. Sex je bez potíží.

Obřízka úplná a vysoká (Tight circumcision)

Vnitřní část předkožky je odstraněna částečně a vnější do takové míry, že je předkožka napnutá neustále a nelze s ní významně hýbat. Poměr zkrácení jednotlivých listů předkožky je opět případ od případu jiný. Pro masturbaci platí to samé jako pro úplnou nízkou obřízku.

Zdroj: Obřízka penisu

Jak zvýšit intimitu s partnerem během menopauzy?

Během menopauzy může dojít k poklesu vašeho sexuálního života, v tomto období vám může pomoci právě poradenství, které poskytuje „návody“, jak vytrvat s partnerem v intimním vztahu. Láska a náklonnost může být vyjádřena i bez pohlavního styku. Užívejte si společný čas s partnerem, doporučují se procházky, večeře při svíčkách.

Chcete-li zlepšit svou fyzickou intimitu, zkuste následující tipy:

  • Zjišťujte si informace nejen o tělesné anatomii, sexuálních funkcích, změnách, které jsou spojené se stárnutím, ale i o sexuálním chování a reakcích. To vám pomůže překonat obavy ze selhání.
  • Zvyšte stimulaci pomocí erotických materiálů (video nebo časopisy), masturbace a změn sexuální rutiny.
  • Rozptýlení a technika zvyšují relaxaci a odstraňují úzkost. Tyto přístupy zahrnují erotické a neerotické fantazie. Zejména se jedná o cvičení pomocí pohlavního styku, hudby, videa nebo televize.
  • Praxe nekoitálního chování jako smyslné masáže. Nekoitální chování stimuluje fyzickou činnost, která neobsahuje pohlavní styk. Tyto činnosti se užívají k podpoře jistoty a posilují komunikaci mezi partnery.
  • Minimalizaci bolesti lze většinou ovlivnit sexuální pozicí umožňující ovládání hloubky průniku. Velmi užitečná je teplá koupel s vaginálními mazivy, která pomáhají ke snížení bolesti během tření. Pro relaxaci postačí jen samotná teplá koupel.
  • Komunikujte se svým partnerem o tom, co je pohodlné a co ne.

Zdroj: Sex a menopauza

Balanitis

Balanitis je zánětlivé onemocnění žaludu penisu, které je často spojeno se zánětem vnitřního listu předkožky, takzvané balanoposthitis. Balanitida může mít infekční (například kvasinky, bakterie, herpes viry a podobně) a neinfekční příčiny (například trauma, vrozená fimóza, mechanické a chemické dráždění – masturbace s nevhodným lubrikantem, dráždění spodním prádlem se zbytky pracího prostředku a tak dále).

Náchylnější k rozvoji balanitidy jsou pacienti s diabetem mellitus, AIDS, osoby se sníženou imunitou či s nízkou úrovní hygieny. Balanitida, respektive balanoposthitida se může objevit v každém věku, incidence této choroby je přibližně 1:25 jedincům mužského pohlaví. Balanitida je vzácná u obřezaných dospělých mužů.

Příznaky a projevy

  • ohraničené zarudnutí žaludu penisu (předkožky)
  • červené mapovité eroze žaludu
  • edém (otok) žaludu (předkožky)
  • zaplnění předkožkového vaku sekretem
  • někdy límečkovité šupinky a žlutavé pustulky
  • svědění
  • pálení
  • bolestivost penisu
  • při zanedbání terapie až rozvoj gangrény
  • zvýšená tělesná teplota
  • schvácenost
  • dysurické obtíže a rozvoj infekce močových cest

Léčba

Důležitá je prevence (dostatečná intimní hygiena, vhodné spodní prádlo, používání kondomů a podobně), příznivá je koupel v antiseptickém roztoku hypermanganu nebo fyziologickém roztoku, lze užívat i externě různé masti, krémy, roztoky s antibiotiky, antimykotiky, kortikoidy. Vzácně se aplikuje systémová farmakoterapie. Někdy je nutná obřízka.

Foto

Balanitis foto

Zdroj: Nemoci penisu

Masturbační techniky pro ženy

Při sexuálním vzrušení dochází k napětí svalů pánevního dna. To znamená, že při masturbaci, podobně jako při sexu, se tyto svaly prokrvují a posilují. U žen je to taková nejpříjemnější cesta, jak v pozdějším věku zabránit nepříjemné inkontinenci, nebo ji alespoň omezit.

Orgasmu můžete dosáhnout stimulací klitorisu nebo vaginálně. Vaginální orgasmy jsou u žen často výjimečnou situací a je jednodušší se zaměřit na stimulaci klitorisu. Lehněte si nahá na postel do pohodlné polohy. Vytvořte si příjemnou atmosféru, uvolněte se. Zkrátka udělejte vše proto, abyste byla správně naladěná na hrátky se svým tělem. Přichystejte si lubrikační gel, který vám celou masturbaci usnadní a nezřídka výrazně napomůže k orgasmu. Lubrikační gel použijte proto, aby byla pochva a celé její okolí dostatečně zvlhčené. Hrajte si se sebou sama, udržujte klitoris stále vlhký, aby vás jeho stimulace nebolela nebo nebyla nepříjemná. Zavřete oči a hlaďte se po celém těle. Můžete si představovat cokoliv, co vás bude vzrušovat. Přejíždějte po ňadrech, poté dolů až ke stehnům a můžete se jemně dotýkat stehen. Poté si začněte hladit klín a prsty prozkoumávat celou intimní oblast. Délka masturbace se u každé ženy různí. Některá žena je tak vzrušená, že jí bude celá doba sebeuspokojování trvat 2 minuty, u jiné může délka stimulace překročit až 30 minut, nebo i více.

Tipy:

  • Uchopte ukrytý klitoris mezi palec a ukazováček. Můžete začít s pomalým jemným válením mezi prsty. Postupně přidáváte na rychlosti a tlaku tak, aby pocity se vzrůstajícím vzrušením byly co nejpříjemnější.
  • Vezměte ukazováček a prostředníček a umístěte je přes vrchol vašeho klitorisu. Pak začnete pohybovat prsty po klitorisu přibližně v kruhové nebo oválné dráze. Můžete snadno měnit rychlost a tlak. Abyste docílily správného a příjemného účinku této masáže, doporučujeme prsty a poštěváček zvlhčit olejíčkem anebo lubrikačním gelem.
  • Levou rukou roztáhněte malé stydké pysky tak, aby se klitoris co nejvíce odkryl a vystoupil. Pak ukazováčkem pravé ruky začněte lehce poklepávat na poštěváček. To vyústí ve velmi lahodný pocit, který vzrůstá až do bodu, kdy nelze blížící se orgasmus zastavit.
  • Prsty jedné ruky stimulujte klitoris tak, jak to máte nejraději. Prsty druhé ruky nasměrujte na poševní vchod a podle potřeby zaveďte dva nebo tři do vagíny. V podstatě se dá tato kombinace doporučit pro stimulaci ve dvojici, kdy vy se věnujete masáži klitorisu, a váš partner prsty vstupuje do vagíny. Různými kombinacemi můžete dosáhnout závratných orgasmů.
  • Použijte své kalhotky tak, že je zatáhnete do vaší štěrbiny, jak vpředu, tak vzadu, a pak je vpředu správně umístíte přes klitorální oblast, aby to nebylo bolestivé. Můžete se procházet nebo si lehnout a posunovat s kalhotkami dopředu a zpět.
  • Jestliže máte doma masážní sprchu, je to ideální nástroj pro vodní masturbaci, protože většinou umožňuje přesné nastavení proudu vody, pulsování víření a tak dále. S tímto nástrojem můžete hodně experimentovat a sami uvidíte, jaké kombinace jsou pro vás nejpříjemnější. Nastavujte si různý tlak a teplotu vody. Vyzkoušejte také studenou vodu a uvidíte, že vám může přinášet jiné a zajímavé pocity vzrušení, než když používáte teplou vodu.
  • Při masturbaci se nemusíte soustředit jen na jedno místo. Uvolněte si ruce použitím dilda, svorek na bradavky, vaše hlavní erotogenní zóny budou „obslouženy“ a vy se budete moci soustředit na svoje nejoblíbenější.
  • K hlazení klitorisu používejte předměty z rozdílných materiálů: kožešinu, peříčka, oleje, kůži, latex, něco drsnějšího, pokud to máte ráda. Vnímejte reakce svého těla. Vzdychejte, kdykoliv na vás přijde vlna vzrušení.
  • Klitoris můžete převalovat mezi stydkými pysky. Stačí chytit hrbolek mezi palec a ukazováček a pak už ho jen pomalu převalovat ze strany na stranu. Tuto techniku je vhodné kombinovat s masírováním a hlazením pochvy celou dlaní.

Slangové výrazy

Udělat si to sama, klikat na myšku, dávat párky do pece (podle počtu prstů), zvonit na zvonek (klitoris) a (při dvou prstech) padat a vylejzat z jámy, (při jednom prstu) jen jednou nohou.

Zdroj: Kdo si hraje, nezlobí

Rakovina prostaty

Karcinom prostaty tvoří asi 4 % z celkového počtu nádorových onemocnění v ČR. Nemoc postihuje cca 60 mužů ze 100 000. To znamená, že mezi muži má každý desátý právě tento typ onemocnění. Číslo je v průměru stejné jako u zbytku mužské populace v západní Evropě. U nás se ale tento karcinom dle statistik objevuje stále častěji. Oproti devadesátým letům stoupl počet případů o 70 %! Nejvíce jsou zasaženi muži mezi 70. až 80. rokem. Přibývá ale onemocnění mladších pacientů, proto se do budoucna uvažuje o monitorování populace. Další faktor hraje rasa. U černochů je riziko karcinomu až dvakrát větší a může postihovat i mladší jedince. Velkou roli hrají samozřejmě rovněž geny.

Prvotní fáze nemoci je bezpříznaková. Další fáze je typická obtížemi při močení - muži chodí častěji v kratších intervalech, nebo naopak pociťují nutkání moč zadržovat, protože močení je pro ně obtížné a bolestivé. Krev v moči se objevuje jen vzácně. Pokročilá stadia jsou charakteristická bolestí, neboť nemoc metastazuje do kostí. Bolest se pak nejčastěji objevuje v oblasti zad, kyčlí a končetin. Někdy karcinom může proniknout k míše a způsobit problémy s hybností. Některé typy nádorů jsou méně agresivní. Rostou pomalu a jsou bez metastází. Zde je prognóza dobrá. Jsou ale i opačné případy, kdy nádor roste a šíří se rychle. Nejčastěji do kostí, plic a jater, někdy do ledvin a nadledvin, čímž se zvyšuje úmrtnost.

Léčba závisí na povaze nádoru, věku nemocného, jeho celkovém stavu a jiných přidružených vážnějších chorobách, zvláště ve vyšším věku. Nemocní, u nichž se na karcinom přišlo náhodou během jiné operace v této oblasti a jsou tedy teprve v počátečním stadiu, se pouze sledují. Lokálně pokročilá stadia (nádor už se rozšířil do uzlin a do močové trubice) jsou vhodná k operaci. Nejzávažnější komplikací může být inkontinence (nemožnost zadržení moči v močovém měchýři) spojená s pomočováním a impotence. Dnes už však existují dokonalejší operační techniky, takže k těmto komplikacím tak často nedochází.

Další léčebnou možností je ozařování (radioterapie) oblasti prostaty nebo celé malé pánve v místech případného metastatického postižení (především kostí). Na některých pracovištích se dělá i brachyradioterapie (ozařování zevnitř, kdy se pomocí speciálních instrumentů zavede zářič do blízkosti prostaty, paprsky tedy nejdou přes kůži, nemají tolik vedlejších účinků a jejich léčebný efekt je vyšší). Výsledky ozařování nádoru jsou srovnatelné s chirurgickou léčbou.

Výjimečností nádoru prostaty je, že se v jeho léčbě dá použít i hormonální terapie (podobně jako u nádoru prsu u žen). Dříve se užívaly estrogeny (ženské pohlavní hormony, které mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy - luteinizačního hormonu - a díky jeho nedostatku klesá tvorba testosteronu a snižuje se růst buněk prostaty), ale poté, co se ukázaly jejich vedlejší nežádoucí účinky, zejména tromboembolické a kardiovaskulární komplikace, se používat prakticky přestaly.

Jinou a v dnešní době preferovanou možností hormonálního zásahu je operace varlat, tedy jejich vyjmutí (orchiektomie). Tato operace představuje jednoduchý chirurgický výkon. Po ní se přestane tvořit testosteron (produkují ho totiž buňky pohlavních mužských žláz - varlat), který ovlivňuje růst nádoru. Analogií je podávání gonadoliberinů, respektive jejich náhražek (goserelin, leuprolid a další), které mají opačný účinek než přirozené hormony. Dochází tedy také k inhibici produkce testosteronu, v podstatě jako při podávání estrogenů, s tím rozdílem, že je to bez vedlejších účinků. Z psychologického hlediska je tato léčba lépe akceptována než chirurgická kastrace, ale je také významně dražší. Na počátku léčby může dojít k přechodnému zhoršení, což se může projevit například intenzivnějšími bolestmi kostních metastází. Prevencí proti tomuto fenoménu je současné podávání antiandrogenu (látky, která má účinek opačný než testosteron) zpravidla již týden před plánovaným zahájením léčby. K výraznému snížení hladin testosteronu (stejných, jako kdyby byla provedena operační kastrace) dojde po třech týdnech léčby.

Jindy se antiandrogeny podávají současně celou dobu s gonadoliberinovými analogy, pak se jedná o kombinovanou léčbu. Jde o to, že testosteron se zčásti tvoří i v nadledvinách, proto i po zastavení jeho tvorby ve varleti mohou jeho - sice už nižší - hladiny způsobovat nadále růst nádoru prostaty.

Pokud nezabere hormonální léčba, je možné léčit pokročilá stadia nádoru chemoterapií. Vždy je to ale až druhořadý postup poté, co byla vyzkoušena léčba hormonální. Podává se mitoxantron, docetaxel a vinorelbin. Estramustin je zvláštní druh léku, jehož efekty zatím nejsou prokazatelné.

I této nemoci je možné předejít. Existuje účinná prevence, jejímž základem je pravidelný sex a hodně pohybu. Co se týče sexu, nemusí zoufat ani muži bez partnerky. Pravidelná masturbace má podobný účinek. Z pohybu je pak nejlepší rychlé a energické cvičení. Tato preventivní opatření dokážou snížit riziko onemocnění až o polovinu.

Zdroj: Ozařování prostaty

Obřízka

Obřízka patří mezi malé chirurgické zákroky. Je to zákrok, při kterém je amputována předkožka, což je kožní řasa, která překrývá žalud penisu. Rozlišuje se obřízka částečná a úplná. Na celém světě je obřezána asi čtvrtina všech mužů, tento podíl se však v jednotlivých zemích velmi liší. Obřízka je zcela běžná v afrických zemích a z náboženských důvodů u židovských chlapců, kde je symbolickou smlouvou člověka s Bohem. Bůh uložil Abrahámovi, aby se na znamení smlouvy obřezal. Od té doby je tak činěno židovským chlapcům. Zákrok, při kterém se provádí obřízka u chlapců, se nazývá brit mila. Také muslimští chlapci a muži jsou obřezaní.

Celosvětově je obřezáno okolo 30 % mužské populace. Z toho jsou více než dvě třetiny (cca 68 %) muslimové. Židovské obyvatelstvo netvoří v celosvětovém průzkumu ani 1 %. I Ježíš byl obřezán, avšak o relikvii svaté předkožky se vedou spory.

Téměř vůbec se obřízka neprovádí ve Středomoří, Jižní Americe, Skandinávii a nemuslimské části Asie. Samotné země EU mají spíše mizivá čísla – cca 5 % obřezané populace (vyjma Velké Británie). V anglofonních zemích však obřízka velmi rychle ztrácí na popularitě, nejvíce v Austrálii, Velké Británii, dále Kanadě a USA. Obřízka se do těchto zemí rozšířila především v období viktoriánské Anglie, kdy se vědecky dokázalo, že účinně brání masturbaci. Protože byly některé mentální problémy spojované s masturbací, byla považována za nevhodnou (například byla masturbace spojována s debilitou, deformacemi tváře nebo ochlupením dlaní). Tyto názory jsou dnes věcí minulosti a budí spíš úsměv.

Je-li je obřízka prováděna z důvodu léčení fimózy, není nutné vždy odstranit celou předkožku, někdy stačí odstranit pouze její zúženou část. Dnes se často používá léčení pomocí steroidních mastí, které problém fimózy úspěšně řeší ve 40 % případů. U ostatních je chirurgický zákrok nezbytný. Považuje se za vhodné vyřešit problém před pubertou, protože v období puberty se chlapci velmi stydí a zákrok je pro ně psychicky velmi nepříjemný a často se, ke své škodě, řešení problému vyhýbají. Nicméně na uvolnění předkožky má také vliv nárůst hormonální hladiny testosteronu v pubertě obdobně jako na růst celého penisu. Úzká předkožka může velmi negativně ovlivnit start do sexuálního života. Je však třeba odlišit v tomto směru úzkou předkožku od krátké uzdičky.

V České republice se obřízka provádí na urologii (za předpokladu, že mají k dispozici operační sál) nebo na plastické chirurgii. Naprostá většina obřízek se v rozvojových zemích i jinde ve světě dělá bez anestézie, často i bez dezinfekce a jen pomocí primitivních nástrojů. Pouze v západních zemích a ve velkých městech se obřízka provádí v klinických podmínkách. Například ve vcelku europeizovaném Turecku probíhá 85 % obřízek tradičně v domácích podmínkách, 10 % provádí zdravotnicky vyškolená osoba a jen 5 % lékař. Minimum (méně než 15 %) provedených obřízek se provádí v nemocnici. V takovém případě pacient před zákrokem absolvuje klasické předoperační vyšetření. Zákrok probíhá při anestezii, takže je takřka bezbolestný.

Celková anestezie

Výhody: Pacient prospí celý zákrok, takže necítí vůbec žádnou bolest.

Nevýhody: Časově náročnější, trvá delší dobu, než se odbourá vliv anestezie. Po probrání se z narkózy je zpravidla pociťována nevolnost. Není možné v den zákroku řídit.

Lokální anestezie

Je provedena aplikace znecitlivující látky do penisu několika injekčními vpichy.

Výhody: Menší zátěž pro organismus než celková anestezie. Je možné opustit nemocnici už 30–60 minut po zákroku. Je možné řídit po zákroku.

Nevýhody: Někomu může být nepříjemné být při vědomí během operačního zákroku.

Samotná aplikace anestetika může být trochu bolestivá (tuto malou nepříjemnost však lze řešit znecitlivující mastí před provedením vpichů). Samotný zákrok trvá běžně 15–20 minut. Kůže je při něm odstraněna buď skalpelem, nebo speciálními nůžkami. Rána je pak sešita několika stehy. Při obřízce lze přihlédnout k přání pacienta a odstranit více vnitřní nebo vnější předkožky. Úplná obřízka se oproti částečné vyznačuje rychlejším hojením a výrazně menším počtem pooperačních komplikací.

Rizika: Při provádění obřízky může dojít k poškození žaludu penisu s následným znetvořením nebo ke srůstům, toto riziko je největší u novorozenců. U novorozenců je problematické také provedení anestezie, až donedávna byl proto zákrok u kojenců prováděn bez anestezie. Z těchto důvodů se častěji provádí částečná obřízka, která ve většině případů k řešení dostačuje, pokud je obřízka indikována z lékařských důvodů. Vlastní zákrok provedený pod anestetiky není bolestivý, ale bolest se objevuje následně a přetrvává po dobu několika dní, obvykle do opadnutí otoku. Někdy přetrvává při erekci i déle. Zákrok by měl provádět chirurg s dostatečnou erudicí a na přiměřeném pracovišti. Nekorektně vedený zákrok může vést k vážným komplikacím, počínaje velkou ztrátou krve, přes zánětlivé procesy, které můžou vest k deformacím penisu, konče gangrenosními stavy, které vedou v lepším případě k amputaci penisu, v horším ohrožují život. Úplná cirkumcize snižuje u mužů citlivost žaludu, což bývá u mladších mužů vnímáno pozitivně jak muži samotnými, tak i jejich partnerkami. Později se ale může tato situace zvrátit, protože může být dosažení orgasmu v přiměřené době obtížné, což obtěžuje partnerku a frustruje muže.

Zdroj: Vše o penisu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP