Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MÁTA PEPRNÁ NA KLÍŠŤATA

OBSAH

Bylinky s obsahem vitamínu C

Vitamín C je antioxidant bojující s volnými radikály, které by mohly poškodit vaše oči. Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, stimuluje produkci kyseliny hyaluronové v těle. Kyselina hyaluronová je přírodním lékem na vaše suché oči, proto jezte byliny a koření bohaté na vitamín C: petržel, koriandr, paprika, mletý hřebíček, kopr, bazalka, rozmarýn, nové koření, šalvěj, máta peprná, pelyněk, bobkový list, česnek, celer a kardamon. Sušené listy koriandru obsahují největší množství vitamínu C, dávka 1 polévkové lžíce této byliny vám dodá 10 mg živin a 17 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Vašim očím může pomoci také zařazení různých semínek do každodenního jídelníčku, mezi semena bohatá na vitamín C patří kopr, kardamon, celer, fenykl, kmín, anýz a koriandr. Můžete si také zakoupit esenciální oleje těchto semen, rovněž se při syndromu suchých očí doporučuje pití čaje z těchto uvedených bylin.

Zdroj: Přírodní bylinky pro suché oči

Diskuze

V diskuzi PUDR PROTI POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

BEMA FEET Krémový pudr proti pocení nohou BIO 50ml je běžně k dostání v lekárnách a v internetových obchodech.
Hlavní účinnou složkou pudru proti pocení je kukuřičný pudr, který má vysokou absorpční schopnost. Dokáže na sebe navázat velké množství potu a nedochází tak k jeho rozkladu, k zapaření nohou a tím dalšímu pocení. Tak jednoduše eliminuje i příčinu pachu nohou a omezuje i jejich plíseň.

Účinné složky:
KUKUŘIČNÝ PUDR, esenciální TYMIÁNOVÝ OLEJ, MÁTA PEPRNÁ, koncentrovaný extrakt z NEEMU a JEČMENE, extra panenský OLIVOVÝ OLEJ a extrakt z kůry CEJLONSKÉHO SKOŘICOVNÍKU.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pudr proti pocení

Použití

Používejte byliny a další přísady podle typu vlasů. Bylinky můžete použít jednotlivě, nebo jako směs, v níž budou obsaženy rovným dílem.

  • Na suché vlasy se doporučuje nerolová silice, kořen kostivalu a bezinka.
  • Pro normální vlasy je vhodná pampeliška, jetel a přeslička.
  • Na mastné vlasy se používá řeřicha, jahodník, vrbová kůra a citronová tráva.
  • Když chcete mít lesklé vlasy, přidejte ocet a kopřivu.
  • Pro jemné vlasy se používá olivový olej, majoránka, lopuchový olej.
  • Na lupy zabírá máta peprná, březová kůra, kostival, kopřiva a ocet.
  • Pro lepší růst vlasů dodejte kopřivu, šalvěj, bazalku, rozmarýn a třezalku tečkovanou.

Jednotlivé bylinky nebo směsi koupíte v kamenných nebo internetových obchodech prodávajících přírodní kosmetiku, také mohou být v obchodech se zdravou výživou, které se specializují na bylinky a čaje. Některé byliny, pampelišku, jetel nebo kopřivu, můžete najít na vlastní zahrádce nebo ve svém okolí, tak proč si z nich nevyrobit domácí šampon. Pokud jste se rozhodli pro výrobu domácího šamponu z čerstvě natrhaných bylinek, dbejte na hygienické podmínky a dejte pozor při míchání více druhů bylin. Před výrobou šamponu vždy rostliny opláchněte.

Zdroj: Domácí šampon z bylin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Máta v zimě

Máta je trvalka, jejíž nadzemní část v zimě odumírá a na jaře opět vyraší.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÝ ČAJ NA VYSOKÝ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Je možno užívat s Warfarinem?
složení: meduňka,kmín, máta, kozlík,jmelí a komonice.
Děkuji za odpověď.
(vyrobeno pro Sevak star s.r.o. Praha)
Léčím se na srdeční arytmii a selhávání srdce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Komonice, jmelí a kozlík mají přímý vliv na srážlivost krve. Kozlík a komonice ji snižují a posilují tedy účinky Warfarinu. Naopak jmelí ji podporuje a činí krev více srážlivou. Jmelí jde svými účinky proti Warfarinu. Pokud budou tyto činitelé v čaji správně namíchány, nemusel by být čaj nebezpečný i s Warfarinem. Vidím to tak, že tento čaj může zesilovat účinky Warfarinu, a proto raději informujte svého lékaře, že ho začnete užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinný čaj na vysoký tlak

Máta účinky

Máta peprná zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku, pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech, tiší svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Silně aromatická máta peprná může přehlušit jinou jemnější vůni či chuť, ale dobře chutná v moučnících, třeba v čokoládové pěně. Skvěle se hodí k jehněčímu, telecímu nebo drůbežímu masu a mátový čaj výborně funguje jako digestiv.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi FLEKY TMAVÉ U VNITŘNÍCH OKRAJŮ OČÍ,U KOŘENE NOSU,PŘECHÁZEJÍ AŽ POD OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Chochelová Věra.

prosím o sdělení možné příčiny a jeji řešení



děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Hrstková.

Dobrý den, asi jeden měsíc pozoruji tukové fleky na očních víčkách i pod očima. Píšete, že by pomohla jedině operace. Je mi 82 roků, pomohou mi i bylinky? (lopuch, máta, pampeliška, pelyněk, rozrazil, růže, řepík a třezalka) Prosím, poraďte. Hodnotu cholesterolu, toho špatného, mám asi 7,3. Lékař mi doporučil dietu, prášky mi nedal. Děkuji Eva Hrstková

Zdroj: diskuze fleky tmavé u vnitřních okrajů očí,u kořene nosu,přecházejí až pod oči

Bylinka máta

Máta peprná se pěstuje na celém světě jako koření i jako léčivka. Přirozený kříženec několika druhů máty – máta peprná – má čtyřhrannou lodyhu, zašpičatělé zelené nebo purpurové listy a fialová kvítka. Jako léčivka se sklízí v létě, těsně před rozkvětem. Její nejúčinnější součástí je prchavý olej, který se skládá z více než 40 různých složek. Jeho léčivý účinek pochází hlavně z mentolu (35–55 % oleje), mentonu (15–30 %) a mentylacetátu (3–10 %). Medicinální mátový olej se připravuje parní destilací nadzemních částí rostliny.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Mám zájem vysázet a pestovat několik keřů Rakytníku. Přečetl sem dokumentaci, jak se Rakytník pěstuje, není náročný a hlavně obsahuje hodně vitanínu které potřebujem pro naše tělo.
Chci se zeptat jestli nebude vadit, pokud budou v okoli bilinky jako: Levandule, máta, bršlice kozí?
Vím že se rakytník časem rozrůstá jak do šířky i do výšky. Prosim o radu jak to bude nejlepší? Děkuji za odpověď. Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nebude to problém. Až se rakytník rozroste, tak bylinky vysadíte na jiné místo. Společně si nijak nevadí.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování

Máta peprná pěstování

Máta je vytrvalá bylina s hranatou lodyhou, dorůstající do výšky až 80 cm. Z lodyhy vyrůstají podlouhlé zubaté listy, podobné kopřivovým. Zpravidla jsou sytě zelené, ale někdy se, společně s lodyhou, zbarvují slabě do červena. V létě se rozvíjejí růžové až fialové květy v lichoklasech, které ale nepřinášejí žádná semena. Šíří se mnoha podzemními výběžky. Hlavní obsahovou látkou jsou silice, éterické oleje s mentolem. Máta peprná se na rozdíl od ostatních druhů mát nemnoží semenem, ale pouze kořenovými výběžky. Pro začátek si tedy musíme koupit alespoň jeden exemplář. Máta je ideální půdokryvná rostlina, rychle a silně se rozrůstající. Pokud si to nepřejete, můžete ji jednoduše vysadit do velkého květináče. V případě, že se na listech objeví rez, radikálně celou rostlinu seřízněte, rychle znovu obrazí. V chladných oblastech je doporučováno mátu na zimu přikrývat.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi MÁTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,můžete mi prosím poradit,kde lze koupit mátový olej v kapslích?
Děkuji,Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Brandnerová.

Dobrý den, mátový olej v kapslích má v prodeji společnost doTERRA. Jsem jejím poradcem. Můžete mne kontaktovat na iva.brandnerova@email.cz

Zdroj: diskuze Máta

Máta a těhotenství

Máta může ženám v těhotenství způsobit zhoršující se krevní obraz a poškodit játra. I když má příjemnou chuť a doporučuje se při poruše trávení, je dobré ji v těhotenství neužívat dlouhodobě. Není doporučována ženám, které mají diagnostikováno riziko potratu nebo prošly potratem v předešlém těhotenství. Od 26. týdne těhotenství se nedoporučuje užívání japonské máty.

Máta je vhodná na bolesti hlavy nebo na ranní nevolnosti. Není vhodné ji užívat v době kojení, kdy působí negativně na tvorbu mateřského mléka.

Nežádoucí účinky užívání máty: pálení žáhy, nevolnost, bolest hlavy, zvracení, vznik alergie – pokud žena projde alergickou reakcí v době těhotenství, může se alergie přenést také na plod, reakce může přijít při kombinování některých druhů antidepresiv nebo antibiotik.

Zdroj: Máta peprná

Poradna

V naší poradně s názvem OLEUM MENTHALE PIPER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Hlaváč.

Dobrý den. Nevím, jestli mi budete moci poradit, ale sháním jeden přípravek, který mi v lékárnách nechtějí samostatně prodat, ale není vyloučeno že by to šlo vyrobit doma. Název je "OLEUM MENTHALE PIPER". V tom názvu mi pouze nesedí ten piper, jestli to je pepř nebo co? Můžete mi poradit. Přeji hezký den. AH.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oleum menthae piperitae je pravá mátová silice vyrobená z kvetoucí rostliny máty peprné pomocí parní destilace. Takže žádný pepř v tomto přípravku není. Zakoupit jde například na slovensku, zde je odkaz: www.heureka.sk/?h%5B…
V domácím prostředí účinnou silici pomocí destilace uděláte jen velmi těžko a výsledek nebude nikdy tak dokonalý, jako u komerčně vyráběné silice v destilátoru. Destilace probíhá podobně jako u alkoholu, akorát že se máta nenechává zkvasit, ale destiluje se rovnou působením tepla na rostlinné části máty. Pozor, na trhu jsou dva druhy mátové silice, jeden je určen do arolampy a druhý k léčebným účinkům a jen ten je vhodný k vnitřnímu užití.
Jako alternativu k pravé silici můžete použít mátový olej. Návod na výrobu je uveden na této stránce nahoře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ČAKRY A VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MIlada.

Slyšela jsem, že prý nějaké čakry mají mít vliv na růst a kvalitu vlasů. Chci se zeptat která z čaker působí na vlasy a jaké jsou všechny čakry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Podle jógínské tradice jsou čakry důležitá místa ovládající tělo i prostor mimo něj. Na těle podle této tradice existuje mnoho čaker různého řádu. Nejdůležitějších je sedm čaker 1. řádu napojených na energetickou dráhu procházející podél páteře.

Kořenová čakra

Název: Muladhara (Múládhára), kořenová čakra
Umístění: V poloviční vzdálenosti mezi řitním otvorem a šourkem, popřípadě na zadní straně děložního hrdla.
Barva: červená, rudá
Vůně: cedr, hřebíček.
Kořenová čakra je spojená se zemí, její energií a s činnostmi, které se zemí souvisí. Může to být zemědělství, ale také např. činnosti nazývané jako konzumní způsob života. Je spojena s prožíváním nejzákladnějších aspektů existence jako je potřeba jíst, pít, být v bezpečí nebo v teple. Zablokovaná kořenová čakra způsobuje, že má člověk málo síly - fyzické, duchovní i duševní.

Sakrální čakra

Název: Swadhisthana (Svadhišthána); sakrální čakra
Umístění: Zadní aspekt leží u dolního konce páteře, přední aspekt nad ohanbím (centrum kříže)
Barva: oranžová
Vůně: ylang-ylang, santal.
Sakrální čakra se též někdy nazývá sexuální čakra. Sakrální čakra má na starosti emoce, mezilidské vztahy, sexuální energii a tvořivé síly. Zablokování v sakrální čakře způsobuje sexuální chladnost a potlačování emocí, ale platí to i opačně, potlačování emocí zablokuje sakrální čakru.

Solar-Plexus čakra

Název: Manipura (Manipúra); solar-plexus čakra
Umístění: Zadní aspekt se nachází na úrovni solar plexu na vnitřní straně páteře, přímo za solar plexem, přední aspekt leží na solar plexu.
Barva: žlutá až zlatožlutá
Vůně: levandule, rozmarýn, bergamot.
Čakra Solar-Plexus je sídlem vůle osobnosti, citových vazeb a mentálních pochodů. Zablokování čakra Solar-Plexus vede k pocitům ztráty odvahy, porážky, ztráty svobodné vůle, vytváření falešných představ a negativních myšlenkových konstrukcí.

Srdeční čakra

Název: Anahata (Anáhata); srdeční čakra
Umístění: Zadní aspekt je na vnitřní straně páteře přímo za středem hrudníku, přední naproti srdci.
Barva: zelená (růžová a zlatá)
Vůně: růžový olej.
Srdeční čakra je čakra lásky a vztahů. Jde jak o vztahy k sobě, tak k druhým lidem, ale i k celému světu. Blokace srdeční čakry způsobuje neschopnost lásku dávat i přijímat.

Krční čakra

Název: Vishuddha (Višúddha); krční čakra; komunikační centrum (čakra)
Umístění: Zadní aspekt leží na spojnici páteře a medully oblongaty, v cervikálním pletenci přímo za krční jamkou, přední se nachází na ohryzku.
Barva: světle modrá (stříbrná, zelenavě modrá)
Vůně: šalvěj, eukalyptus.
Krční čakra má na starosti komunikaci a projevy vůle v životě. Zablokování krční čakry vede k neschopnosti se vyjádřit - vady řeči i prázdné myšlenky a také problémy s vlasy a chlupy.

Čelní čakra

Název: Ajna (Adžňá); čelní čakra
Umístění: Přední aspekt - na čele mezi obočím, zadní naproti na temeni hlavy (třetí oko)
Barva: indigově modrá (žlutá, fialová)
Vůně: máta peprná, jasmín.

Čelní čakra se spojuje s intuicí a duchovními silami jednotlivce. Nedostatečná funkce čelní čakry vede k přízemním myšlenkám a k odmítání duchovna a esoterična.

Temenní čakra

Název: Sahasrara (Sahasrára); temenní čakra
Umístění: Je umístěna na vrcholku hlavy (jako koruna), směřuje vzhůru
Barva: fialová, bílá, zlatá, ultrafialová
Vůně: kadidlo, lotos.
Funkcí temenní čakry má být příjem energie z kosmu. Temenní čakra je sídlem božské dokonalosti v člověku. Temenní čakra se do harmonie dostane, když jsou v harmonii všechny ostatní čakry.

Zdroj: diskuze Čakry a vlasy

Máta druhy

Máta vodní (Mentha aquatica) – jejím domovem se stala Evropa, Asie i Afrika. Bylina vytvářející výběžky dosahuje výšky 20–60 cm, má vejčité až elipsovité listy tmavě zelené barvy, která občas přechází do červenohnědé. Od června do října můžeme vidět její květenství v podobě hustých kulatých hlavic světle fialové až růžovofialové barvy. Máta vodní rychle roste, proto je třeba jí pravidelně zastřihovat výběžky.

Máta peprná (Mentha piperita) – rostliny rodu máty se snadno kříží a máta peprná je kříženec máty vodní a máty klasnaté nebo máty zahradní. V Evropě se s úspěchem používá už nejméně 1 000 let. Slouží k ochucení likérů, jako je Chartreuse a Créme de Menthe, a hojně se pěstuje k výrobě oleje. Máta je výborný lék na zažívání a na látkovou výměnu, její olej je vhodný při respiračních obtížích a na kožní onemocnění. Má znamenité účinky v chladivých lécích na bolest a na některé typy bolestí hlavy a migrén.

Máta rolní (Mentha arvensis) – vytrvalá aromatická rostlina dorůstající výšky 10–50 cm. Má plazivé podzemní výběžky, přímou nebo na bázi vystoupavou lodyhu, odspodu větvenou. Listy jsou řapíkaté, vstřícné, křižmostojné, vejčité. Květenství je lichopřeslen vyrůstající v paždí horních listů, květy jsou drobné, světle růžové. Plody jsou tvrdky umístěné na dně kalichu. Rostlina kvete od července do září. Roste v polích, zahradách, na březích rybníků, na cestách, ve vlhkých hlinitých půdách, na slunci nebo v polostínu. Nemá pěstitelský ani hospodářský význam.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi BRAVECTO PRO KOČKU CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Suchardová.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je bravecto v tabletách také pro kočku, nebo mu můžu dát to pro psa.
Pipetkám již nevěřím. Máme kocoura,který je doma i venku/v noci/. Před týdnem dostál již třetí druh pipetky a klíšťata nosí pořád. Obojek nevezme,není to pokojový kocour a po hodině ho shodil. Jsem ochotna dát za pipetky peníze,i když to není levná láce, ale žádná nepomáhá. Děkuji za odpověď
Suchardová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Pončík.

Klíště po přisátí musí do ranky vstřiknout látku, která brání srážlivosti krve. Je údajně bílkovinné povahy a jak u lidí, tak u zvířat způsobuje imunobiologickou reakci - otok a svědění. Zaschlé mrtvé klíště neodpadne a dále svědí. Kočka reaguje tak, že se drápky zdroj svědění snaží odstranit. Přitom si místo poraní a to je novým lákadlem pro klíšťata (zaznamenal jsem na takovém místě 3 kusy). Při současné "úrodě" klíšťat (kocour si jich za 1 noc přinese i 20) je účinek přípravku nedostatečný a cena podle mého názoru neodpovídá účinkům přípravku, které by chovatel na svém zvířeti chtěl dosáhnout. Přisáté mrtvé klíště je pro zvíře stejný diskomfort, jako klíště živé.

Zdroj: diskuze Bravecto pro kočku cena

Máta v květináči

Máta vyniká svou rozmanitostí jak do barvy, tak množstvím odrůd a druhů a má příjemnou výraznou vůni. Kvete červenofialově od července do září a její výška se pohybuje kolem 30–60 cm a šířka je kolem 0,5 m. Má ráda polostinné až slunné stanoviště a její trs je vzpřímený a bujně rostoucí. Musí se pravidelně zalévat, ale nesmí být přemokřena. Průběžně se sklízí mladé listy na čaj, na podzim je nutné sestříhat ji celou. Lze ji pěstovat v květináčích. Nejvhodnější je propustný, hlinitopísčitý substrát. Pravidelně ji zalévejte odstátou vodou do misky a přihnojujte ji. Je nenáročná, až se rozroste, téměř o ni nemusíte pečovat. Čerstvé listy máty lze sklízet celé léto. Nať se doporučuje stříhat těsně před květem a v odpoledních hodinách, to obsahuje nejvíce silic. Množí se buď částmi rostlin, rozdělením kořenů či ze semen. Nejpříhodnější doba pro vysazení je na jaře (březen, duben) či na podzim (září). Na zimu ji umístěte na světlé místo, kde bude minimálně 10 °C, a omezte zálivku.

Zdroj: Máta peprná

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ DESTILACE SILICE - RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tonda.

Děkuji za dokonalý popis. AH

Zdroj: diskuze Oleum menthale piper

Mátový med recept

Budeme potřebovat květový luční med, který je typický svou světlou zlatavou barvou a řídkou konzistencí. Dále bude potřeba čerstvá máta peprná. Medu bude potřeba si tak 200 gramů a lístků máty peprnné asi tak 50 gramů. Výroba mátového medu je jednoduchá. Lístky rozdělte na menší množství, aby se vám vešly do hmoždíře. Pak je zalijte lžící medu a rozetřete je v hmoždíři na zelenohnědou kaši, kterou pak vyškrábněte do nové nádoby. Takto postupujte, až spotřebujete všechny lístky máty peprnné. Pokud jste při postupu nespotřebovali všechen med, tak zbytek vylijte do nádoby s tou zelenohnědou kaší. Pak tuto nádobu ve vodní lázní ohřejte na teplotu 40*C, tím bude tekutější a půjde dobře přefiltrovat přes plátno. Po tomto vyčiětění je pak již hotový domácí mátový med.

Zdroj: Příčiny špatného dechu

Máta peprnná

Máta peprnná má silné antiseptické účinky. Budete-li omývat pleť odvarem, pomáhá proti

vyrážkám a zánětům v pokožce. Osvěžuje, regeneruje a stahuje póry. Vnitřně rovněž napomáhá trávicímu ústrojí, detoxikuje a čistí.

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Fibrilace síní a káva

Nepravidelný srdeční rytmus a fibrilace síní je časté onemocnění pacientů léčících se s Eliquisem. Mezi Eliquisem a kávou není známá žádná interakce, ale pacienti s těmito problémy by se kávě měli vyhnout a nebo alespoň omezit její konzumaci.

Výzkumy naznačují, že kofein není příčinou abnormálního srdečního rytmu nebo fibrilace síní a pití čtyř až pěti šálků čaje nebo kávy denně by také nemělo zvýšit riziko rozvoje koronární srdeční choroby.

Účinek kofeinu se však bude mezi lidmi lišit. Někteří zjišťují, že je ovlivňuje více než ostatní a mohou mít pocit, že zhoršuje některé příznaky, jako je bušení srdce.

Pokud pijete hodně čaje nebo kávy nebo se je jen snažíte omezit, použití bezkofeinových verzí může být dobrou alternativou. Bylinné čaje, jako je máta peprná a zázvor, jsou obvykle bez kofeinu, ale zelený čaj kofein obsahuje. A pokud přecházíte na bylinkové čaje, dejte si pozor na lékořici jako přísadu – při větším množství může zvýšit krevní tlak.

Pokud se rozhodnete vyhnout se kofeinu, nezapomeňte, že je i v dalších potravinách a nápojích, včetně čokoládových tyčinek, horké čokolády, kolových a energetických nápojů a některých sportovních nápojů a gelů.

Zdroj: Eliquis a káva

Mátový olej na diabetes

Laboratorní testy prokázaly, že máta v různých formách může způsobit snížení hladiny cukru v krvi. Jestli jste diabetik a užíváte léky určené ke snížení glukózy v krvi, tak vám může máta zvýšit jejich účinky a tím zvýšit i riziko ke vzniku hypoglykémie. Diabetici již mají významná rizika hypoglykémie, takže by neměli užívat léky, které by mohly vyvolat nežádoucí reakce v kombinaci s mátovým olejem nebo jinými formami máty. S mátovým olejem se dohromady nesmí užívat léky na krevní tlak, cyklosporin a léky určené ke snížení hladiny žaludeční kyseliny.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Máta recepty

Domácí limonáda s mátou

Budete potřebovat: lístky z 1 stonku máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 1–2 limety nebo citrony (1 kus na plátky), 1,5 l vody

Postup: Limetu nebo citron vymačkejte do skleněného džbánu, přidejte cukr a natrhané lístky máty. Zalijte vodou a dobře promíchejte. Limonádu nechte vychladit, můžete ozdobit plátky limety nebo citronu a kostkami ledu. Tip – místo cukru se dá použít med. Pro zvýraznění chuti přidejte trochu čerstvého zázvoru.

Mátový salát

Budete potřebovat: 1 salátovou okurku, bílý jogurt, 1 stroužek česneku, malý svazek čerstvě nasekané máty, půlku červené cibulky, sůl, pepř, šťávu z 1 citronu

Postup: Okurku oloupejte a nakrájejte na kostičky. Lístky máty nasekejte nadrobno a smíchejte s čerstvým jogurtem, přidejte prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř a zakápněte citronovou šťávou. Hotovou omáčkou přelijte okurky, nechte vychladit. Na závěr můžete přidat nadrobno pokrájenou červenou cibulku. Salát se skvěle hodí k pečenému masu.

Jahodový sorbet s mátou

Budete potřebovat: 100 g krupicového cukru, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvých nebo mražených jahod, šťávu z jednoho citronu

Postup: Cukr smíchejte se 100 ml vroucí vody a na mírném plameni ohřívejte tak dlouho, až se úplně rozpustí. Přidejte lístky máty, odstraňte z plotny a nechte asi čtvrt hodiny stát, aby sirup nasál vůni máty. Lístky máty vyjměte. Jahody rozmixujte, přidejte citronovou šťávu a mátový sirup. Směs přelijte do vhodné nádoby a vložte do mrazáku. Nechte tak hodinu zmrznout, poté můžete podávat.

Mátový sirup

Budete potřebovat: čerstvou mátu (asi 50 dkg), 0,5 l vody, 1 větší citron bez jadérek na plátky, 0,5 kg cukru

Postup: V hrnci smíchejte vodu s cukrem a uveďte do varu. Až začne směs houstnout, přidejte nasekanou mátu a citron. Krátce povařte, aby se sirup krásně provoněl, přiklopte poklicí a za občasného míchání nechte 2–3 hodiny odstát. Poté směs přeceďte přes plátno a opět zahřejte téměř k bodu varu. Ještě horký sirup naplňte do sklenic, dobře uzavřete a nechte vychladnout. Skladujte v chladu.

Marináda na jehněčí maso

Budete potřebovat: malý svazek máty peprné, 4 stroužky česneku, 1 lžíci kremžské hořčice, 3 lžíce olivového oleje, 2 citrony, sůl, pepř

Postup: Prolisovaný česnek smíchejte s hořčicí, olejem, šťávou z 1 citronu a nasekanou mátou. Do směsi naložte maso se zářezy (nejlépe jehněčí, ale může být i kuřecí) a nechte přes noc marinovat. Poté pečte v troubě.

Zdroj: Máta peprná

11 rostlin

Kopřiva dvoudomá

Listy z kopřivy dvoudomé, ale i kořen se používají do mnoha čajů a bylinných extraktů, které pomáhají s čištěním krve, snižují hladinu tuků, zlepšují funkci jater a hlavně krevní oběh. Pití kopřivového čaje stimuluje žlučník k tvorbě žluči a tím napomáhá rozpouštět žlučové kameny, ale hlavně k lepšímu trávení tučných jídel.

Pýr plazivý

Pýr plazivý je rostlina s obsahem oxidu křemičitého a dalších léčivých látek a stopových prvků. Pomáhá při problémech s tučností jater, zvýšenou hladinou krevního tuku a napomáhá ledvinám s čištěním krve od jedovatých látek.

Kořen pampelišky

Kořen z pampelišky obsahuje velké množství inulínu, proto velkou mírou pomáhá při hubnutí a detoxikaci organismu. Dále obsahuje flavonoidy, díky kterým stimulují játra a slinivku břišní, působí protizánětlivě a má močopudné účinky. Kořen pampelišky je pomocníkem při cukrovce, protože jí reguluje a hlavně snižuje hladinu cukru v krvi.

Máta peprná

Máta peprná je velice známá rostlinka pro svou typickou osvěžující vůni a mentolovou chuť. Čaj z máty peprné pomáhá zlepšovat trávení a vše ostatní. Velmi pomáhá při gastritidě, zánětech, křečích trávicího traktu a snižuje nadýmání.

Černý bez

Květy z černého bezu (bezinkové květy) působí na náš organismus močopudně, zvyšují pocení a tím čistí tělo. Černý bez je oblíbenou složkou různých čajových směsí, protože obsahuje mnoho účinných látek a hlavně má výbornou chuť a vůni. Napomáhá detoxikovat organismus, tím samozřejmě zhubnout a zvýšit ochranu imunitního systému.

Fenykl

Plody z fenyklu obsahují éterické oleje, které pomáhají při nadýmání, bolestech žaludku, jater, žlučníku a gastritidě. Fenykl lze plnohodnotně nahradit díky stejnému obsahu éterických olejů kmínem, anýzem nebo koriandrem. Čaj napomáhá lepšímu trávení hlavně tučných jídel.

Krušina olšová

Z krušiny olšové (frangula) se používá hlavně kůra. Ta obsahuje frangulin a glukofrangulin, který umožňuje rychlejší funkci střev a průchod potravy trávicím traktem. Tím zmenšuje možnost ukládání tuků a usnadňuje hubnutí. Krušina podporuje zlepšení funkce jater.

Heřmánek pravý

Z heřmánku pravého se sbírají květy, které mají uklidňující účinek. Heřmánek obsahuje vonné silice, které pomáhají při gastritidě a hepatitidě, podporuje pocení, napomáhá při nadýmání a nevolnosti, zlepšuje metabolismus. Heřmánek můžete v první fázi zkusit místo nějakého prášku, napomáhá při stresu, úzkosti, nespavosti a při hladu.

Borůvky

Z borůvek se využívají listy, které obsahují myrtilin, což je látka, která napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, podporuje metabolismus a povzbuzuje k produkci inzulinu ve slinivce břišní.

Ibišek

Ibišek je rostlina s nádhernými květy. Ty obsahují ovocné kyseliny a velké množství vitamínu C. čaj z ibišku má krásnou červenou barvu, nádherně voní a dodá vám vitamin C, který je jedním z nejúčinnějších antioxidantů.

Jalovec

Plody jalovce bývají využívány při zánětlivých chorobách močových cest, zlepšuje trávení, pomáhá při nadýmání. Stimuluje krevní oběh a tím může odstranit všechny toxiny a nežádoucí látky z těla.

Zdroj: Hubnoucí elixír z 11 rostlin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP