Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAKÉ JE OBLEČENÍ DO RAKVE

OBSAH

Rakev

Rakev je nezbytnou součástí každého pohřbu, je tedy potřebná při kremaci i při pohřbívání do země. Na trhu existuje mnoho typů rakví, některé z nich byly vyrobené v Čechách a jiné v zahraničí. Největší výrobna rakví v Čechách je v obci Počátky na Jindřichohradecku, kde ročně vyrobí zhruba 50 000 rakví. Což je obrovské množství, když uvážíme, že ročně v Čechách zemře asi 100 000 lidí. V této továrně na rakve se prkna nechávají schnout 6 měsíců a pak se rozřežou na jednotlivé lamely a roztřídí se podle kvality. Méně kvalitní dřevo se použije na ty části rakve, které nejsou vidět, jako je například dno rakve. Viditelné části rakve jsou z kvalitního dřeva. Protože 90 % zdejších rakví zamíří se zemřelým na kremaci, jsou často rakve vyráběné z topolového dřeva, které na kremaci stačí. Dubová rakev je předepsaná při pohřbu do země. Rakve jsou vyráběny hromadně, nejedná se o ruční práci, ornamenty vytváří válce se vzorem. Sestavení rakve trvá asi 10 minut. Ručně od začátku do konce se vyrábí minimum rakví, samozřejmě se to odrazí na ceně. Pozůstalí si mohou vybrat ze široké nabídky barev. V Čechách jsou nejprodávanější rakve v odstínu jaspisu a ořechu, tedy rakve v hnědých odstínech. Postupně se zase vrací do módy černé rakve. Nalakovat rakev požadovanou barvou trvá zhruba hodinu. Existují i levné verze rakví, které jsou určené jen na pohřeb bez obřadu, které se příliš nelakují, nalakovat je trvá asi 10 vteřin. Na dně každé rakve je voskovaný papír, pak papírová drť, vnitřek rakve bývá obvykle ze saténu. Levnější typy rakve stojí několik tisíc, nejdražší jsou k prodeji v řádu desítek tisíc.

Fotografie rakví

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Chtel bych se zeptat jit na pohreb bez kravaty a saka kdyz je horko pri umrti moji mamy je to vhodne diky za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal Metný.

Dobrý den,
dodal bych, že i přes velká vedra je nutné černé oblečení a žádné rifle nebo kraťasy. Oblečení musí být konzervativní a hlavně čisté. Zároveň se ujistěte, že na oblečení nejsou žádné nápisy nebo není nijak lesklé. Případně další info: kondolence.info/jak-…

Zdroj: diskuze Dotaz

Příčiny dermatographie

Přesná příčina tohoto onemocnění není jasná. Může být vyvoláno například alergickou reakcí, ale žádný konkrétní alergen nebyl identifikován. Příznaky dermatographie se objeví například třením oblečení nebo povlečením. Také může být způsobena teplem, chladem a slunečním zářením. Někdy může být toto onemocnění způsobeno infekcí, emocionálním rozrušením nebo léky, jako je penicilin. Nelze vyloučit ani dědičné faktory.

Dermatographie se může objevit v každém věku. Nejčastěji se vyskytuje u dospívajících nebo mladistvých. Lidé s jiným kožním onemocněním, jako je suchá kůže nebo dermatitida, mohou být k dermatographii náchylnější. Jakékoli kožní onemocnění zvyšuje rizika dermatographie.

Zdroj: Jaké jsou příčiny dermatographie

Poradna

V naší poradně s názvem MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim


Děkují Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tukové boule se některým lidem dělají spontánně a zpravidla nejsou nebezpečné a bývají právě dědičné. Jde o lipomy, které patří mezi nádory, ale nejsou zhoubné. Rozhodně se na lipomy neumírá. Pokud máte jakékoliv pochyby o svém zdravotním stavu, nějaká podezření a podobně, tak nejít k lékaři je ta nejkratší cesta do rakve. Přeci lékař může nejlépe případné onemocnění rychle rozpoznat a zahájit pak cílenou léčbu, která může zachránit život. Přemýšlejte nad tím, až Vám něco bude.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?

Jak se odstraní žvýkačka z oblečení

Nejjednodušším způsobem, jak odstranit žvýkačku z oblečení, je její zmražení. Oděv vložte do mrazáku a nechte jej společně s přilepenou žvýkačkou zmrazit. Poté zmrzlou žvýkačku z oblečení snadno sloupnete. Žvýkačka jde snadno sloupnout především z hladkých materiálů, z pletených věcí, džínů nebo bavlněného oblečení budete žvýkačku odstraňovat mnohem hůř (zejména je-li na oblečení rozetřená). V takových případech zkuste nejprve použít první metodu, kdy oblečení se žvýkačkou dáte do mrazáku. Následně oblečení položte na ručník nebo hadřík a žvýkačku zeširoka potírejte technickým benzínem nebo trichloretylenem. Potom skvrnu přetřete vlhkou utěrkou nebo hadrem a oblečení vyperte. K odstranění žvýkačky nejen z oblečení, ale i z čalouněného nábytku či koberce můžete použít také odstraňovač tmelů ve spreji. Ten nastříkejte na skvrnu, chvilku jej nechte působit a pak setřete vlhkým hadříkem. Uvidíte, že je to velmi rychlé a účinné. Existuje rovněž univerzální odstraňovač přilepených žvýkaček Eurona (50 ml tohoto přípravku stojí cca 150 Kč). S jeho pomocí odstraníte žvýkačku z oblečení i z čalouněného nábytku, koberců a podobně.

Zdroj: Žvýkačka

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA PŘI RAKOVINĚ SLINIVKY BŘIŠNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kudrna.

Jaké jídla jsou zakázaná a jaké povolena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když už rakovinu slinivky máte, tak od diety neočekávejte žádné velké léčebné účinky. Spíše zde půjde o to, nezhoršovat zdravotní stav, který už tak komplikuje rakovina a její léčba.
Tady je uvedeno co je vhodné jíst při rakovině slinivky: www.ceskenemoci.cz/r…

Zdroj: diskuze Dieta při rakovině slinivky břišní

Doplňky stravy na hubnutí

Kromě odborníků vám může pomoci i výběr vhodných doplňků stravy. Pamatujte, že prostředek, který je vhodný pro vašeho známého, nemusí sedět i vám. Doporučujeme poradit se s odborníkem a nedat na reklamu v televizi.

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Diskuze

V diskuzi JAKÉ PH MÁ MÝDLO S JELENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Benediktová.

Jaké PH obsahuje mýdlo s jelenem a jaké PH obsahuje mýdlo, které si vytvořím a to je soda a mýdlo s jelenem. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké ph má mýdlo s jelenem

Zvýšená funkce štítné žlázy

Hypertyreóza je stav, kdy štítná žláza produkuje přebytek hormonů. Hlavními projevy jsou celkové zrychlení organismu, nemocný trpí poruchami spánku a je unavený. Působí hyperaktivním dojmem a častokrát lze pozorovat úbytek na váze.

Zdroj: Jaké příznaky má štítná žláza

Diskuze

V diskuzi KYSELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andy.

Byla jsem jsem na vyplneni kyselinou a druhy den po aplikaci, po opadnuti otoku jsem vypadala, jak kdyz jsem nikde nebyla. Na klinice mi to zduvodnili slovy, ze je moje pokozka zizniva po kyseline a vse vypila... Je to mozne???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolina.

jaké množství vám píchli a na jaké klinice jste byla + cena ? Jak hluboké brásky máte ?

Zdroj: diskuze Kyselina

Příznaky dermatographie

Příznaky dermatographie zahrnují:

  • zvýraznění zarudlých šrámů;
  • otok;
  • zánět;
  • svědění.

Příznaky se objevují během několika minut a mohou trvat až půl hodiny. Ve vzácných případech může dojít k pomalejšímu vývoji dermatographie, která pak trvá několik hodin až několik dní.

Zdroj: Jaké jsou příčiny dermatographie

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den,

můžete mi, prosím, napsat, jaké ovoce a zeleninu nesmím jíst při užívání warfarinu?

Děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tibor.

Beru warfarin a hodnoty krve quicku jsou porad jine jake ovoce muzu a jake ne.

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Podpora trávení

Šťáva z Aloe vera slouží jako účinná léčba zánětlivých střevních onemocnění. Aloe vera může jednak pomoci s detoxikací střev, jednak snížit střevní mikroorganismy (kvasinky). Šťáva z Aloe vera může podpořit vaše celkové zdraví, pomůže vám s mnoha zdravotními problémy, od pálení žáhy až k zácpě.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ ANTIHISTAMINIKUM MŮŽE PES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Burianová.

Jaké antihistaminikum může 10kg velký mladý pes,?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pes může stejná antihistaminika jako člověk, ale jen v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Jaké antihistaminikum může pes

Vřed

Šťáva z Aloe vera pomáhá při léčbě a hojení peptického vředu, stejně tak zabraňuje vzniku nových vředů. Šťáva z Aloe vera může sloužit jako demulcent, to znamená, že chrání před patogenními dráždidly přispívajícími k tvorbě vředu. Aloe vera pomáhá snížit produkci žaludeční kyseliny a zabraňuje výskytu žaludečních vředů do budoucna.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na krevní oběh: Čaj z borůvky obsahuje železo a vápník, který může zlepšit vychytávání železa z trávicího systému. Železo je klíčovou součástí červených krvinek a jeho dostatek znamená lepší okysličení tkání, které potřebují obnovu nebo opětovný růst. Zlepšená cirkulace může také zvýšit hladinu energie a zabránit příznakům chudokrevnosti - anémie.

Rakovina: Borůvky se staly známé jako super-potravina kvůli jejich účinku na rakovinu. Z velké části je to kvůli antokyanům nacházejících se v těchto bobulích a listech borůvčí, ze kterých se dělá tento čaj. Pravidelné pití borůvkového čaje může znatelně snížit riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu, plic a rakoviny děložního čípku, a to díky kyselině gallové a dalším antioxidantům obsaženým v tomto čaji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Gainer

Nachází uplatnění u lidí s rychlým metabolismem, kteří chtějí nabrat hlavně svalovou hmotu. Gainer představuje kombinaci sacharidů a bílkovin. Kým kvalitu proteinových přípravků určují obsažené bílkoviny, u gainerů jsou to cukry. Levnější přípravky obsahují hlavně jednoduché cukry (laktóza, glukóza), ty dražší přípravky obsahují spíše komplexní sacharidy.

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ MÁTE ZKUŠENOSTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karol.

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké máte zkušenosti s přípravkem White Pearls, a také by mne zajímalo, jak moc jste zuby měli zažloutlé? Jelikož já mám velice ŽLUTÉ ZUBY a už mě nebaví, když se mi každý směje ( za to já se ani smát nemůžu) ... Moc mne to mrzí, protože např. na fotkách se všichni smějí dokořán, ale já se jen tak pousmívám ... Jinak dík za info. :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Čau Karol, od čeho máš žluté svoje zuby?

Zdroj: diskuze Jaké máte zkušenosti?

Cena pohřbu

Cena pohřbu je zcela závislá na tom, jestli se jedná o pohřeb s obřadem nebo bez něj. Pokud se jedná o pohřeb bez obřadu, cena může být kolem 10 000 korun, pokud je součástí pohřbu i obřad, cena se pohybuje kolem 25 000 korun, může být ale i vyšší v závislosti na jednotlivých položkách. Rakev, hudba, květiny a další požadavky pozůstalých mohou cenu výrazně ovlivnit.

Pro lepší představu uvádím orientační ceny u některých nezbytných ale i dobrovolných položek. Mezi položky, které se musí bezpodmínečně při pohřbu zaplatit, patří veškeré obstarání zemřelého, jako je chlazení, oblékání a úprava. Cena za chlazení zemřelého se pohybuje v rozsahu 200 – 1 000 Kč. Cena za oblékání a úpravu (není nutná) zemřelého před obřadem může být kolem 400 – 800 Kč. Převoz zemřelého se počítá za kilometry. Obvyklá sazba je kolem 15 – 20 Kč/km. Další nutnou položku je už zmiňovaná rakev. Rakev bez obřadu stojí kolem 1 500 Kč, průměrná rakev určená k obřadu se dá pořídit asi za 5 000 Kč. Při obřadu je na rakvi umístěná květina, jejíž cena se pohybuje v rozmezí 500 – 2 500 Kč. U rakve pak bývají věnce, cena jednoho věnce je v rozmezí 800 – 1 500, pokud se jedná o věnec umělý, věnec z živých květin je pak podstatně dražší. Cena za obřadní síň se pohybuje kolem 2 000 – 8 500 Kč, záleží na lokalitě, typu síně, její kapacitě atd. Profesionálnímu řečníkovi pozůstalí zaplatí odhadem kolem 400 Kč. Pohřební obřad může doprovázet i živá hudba, cena za kapelu se pak pohybuje v rámci 3 000 – 8 000 Kč. Pokud si pozůstalí nechají od pohřební služby vytvořit parte, cena za 50 kusů je od 200 – 1 000 Kč, záleží na typu parte. Pokud pozůstalí zvolí pro zemřelého kremaci, tak za zpopelnění, urnu a přesyp zaplatí kolem 4 000 Kč a za vyřízení objednávky ještě další 1 000 Kč. Při uložení zemřelého do země se za otevření a zavření hrobky zaplatí od 2 000 do 7 000 Kč. Pronájem hřbitovního místa se platí na deset let a hodnota zase závisí na lokalitě, rozpětí je velmi široké 5 – 135 Kč/m2. U obou typů pohřbů se musí zaplatit nejrůznější administrativní poplatky a vyhotovení dokladů, cena se pohybuje kolem 500 Kč. Z těchto částek jasně vyplývá, že pohřeb není levnou záležitostí.

Zdroj: Pohřeb

Diskuze

V diskuzi SENIOŘI DO RAKVE??? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Senior.

Není (možná pro jistotu) uvedeno jaký "humanista" text vyplodil. Pokud je mi 65 let, jsem asi "out" a patřím na krchov. Nuže chyba lávky "bílé pláště". Práve senioři 65+ jsou nejlepšími dojnými kravami pro vaše živitele a sponzory , totiž drogové kartely farmaceutických firem. Jejich lačné prsty se patrně uplatňují i ve WHO a jiných, seriozně se tvářících instotucích když snižuj" tolerance, rozmezí, kritickou hladiny a ostatní různé "trashhold" tak aby již os mládí bylo "z pohledu moderní meducíny" oprávněné cpát do lidí prášky. Pozorný student chemie se již možná na základní škole dozví, jaká koncentrace "účinné látky je v roztoku pokud je objem rozpouštědla (př. vody) 50 nebo 100 litrů (2x více). Recepisy se však produkují jak pro 50 kilové mladé ženy tak i pro 100 kg vysloužilé sportovce jedním vrzem.
Nu což nezbývá než hledat dále
senior

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze SENIOŘI DO RAKVE???

HMB (beta-hydroxy beta-methylbutyrát)

Přes „chemický název“ se jedná o látku přírodního původu. Tvoří se v buňce jako produkt rozpadu aminokyseliny – leucín. V běžné potravě ho najdeme např. v rybím masu, v grapefruitech atd. Jeho množství je však malé a pro sportovce nedostačující. HMB působí ochranně pro svalovou hmotu a má nepřímý vliv na hubnutí (chrání svaly a nutí používat tuk jako zdroj energie).

Zdroj: Jaké doplňky používat při hubnutí

Imunitní zdraví

Šťáva z Aloe vera posiluje váš celkový imunitní systém, pomáhá vašemu tělu odrážet infekce, rovněž posiluje reakce na imunitně příbuzné nemoci. Sloučeniny obsažené ve šťávě z Aloe vera podporují funkci bílých krvinek. Což se projevuje tím, že antivirová aktivita zvyšuje schopnosti imunitního systému v boji proti autoimunitním onemocněním (HIV-1), spalničkám a virům chřipky.

Zdroj: Jaké jsou výhody pití šťávy z Aloe vera?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP