Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MED SE SKOŘICÍ

OBSAH

Unilakt se skořicí

Unilakt se skořicí jsou vlákninové tablety s chlorellou a probiotickými bakteriemi, obohacené vitamínem C a skořicí. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost je vyznačena na obalu.

Balení:

  • 150 g, obsahuje cca 225 tablet – plast
  • 300 g, obsahuje cca 450 tablet – plast
  • 600 g, obsahuje cca 900 tablet – sklo

Zde můžete vidět cenu produktu Unilakt se skořicí.

Zdroj: Unilakt na hubnutí

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA CUKROVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Dobrý den, chtěl bych vyzkoušet med se skořicí, mám diabet 2typu,beru 2x denně Siofor 850, můžete mi poradit jak a v jaké kombinaci med se skořicí UŽÍVAT? DĚKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mašlonka Leo.

mam cukrovku druheho typu picham si inzulin v davce 30 slyšel jsem že na cukrovku kladně působi med se skořici můžu ho konzumovat v davce dvě kavove lžíčky medu s michat s půl lžičkou skořice v teple vodě a na lačno vypit?

Zdroj: diskuze Med se skořicí na cukrovku

Rychlá limonáda ze skořice

Ingredience

  • 6 hrnků vody;
  • 3/4 hrnku cukru;
  • 2 tyčinky skořice;
  • 6 celých hřebíčků;
  • 1 velká limetka, nakrájená na tenké plátky;
  • 1 citron, nakrájený na tenké plátky;
  • 3/4 hrnku citronové šťávy;
  • ledové kostky.

Postup

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 4 hrnky vody, cukr, skořici a hřebíček. Snižte teplo; vařte 10 minut. Odstraňte z tepla a vyhoďte skořici a hřebíček. Nechte zchladnout a nalijte do velkého džbánu. Vmíchejte limetku, citron, citronovou šťávu a zbývající vodu. Chlaďte alespoň 1 hodinu. Podávejte ve vychlazené sklenici v mrazáku. V případě potřeby ozdobte tyčinkou skořice. Lze podávat i teplé.

Zdroj: Skořicová limonáda

Poradna

V naší poradně s názvem MED SE SKOŘICÍ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na akné je dobré použít med se skořicí, vytvořit z toho takovou hnědou kašičku a pak si to nanést na problematická místa. Skořice nám pleť jemně obrousí a stáhne, med pokožku zase vyživí a desinfikuje. Kašičku z medu a skořice stačí nanést na pleť, vetřít a po 20 minutách opláchnout.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí akné

Nežádoucí účinky skořice

Skořice obsahuje látku zvanou kumarin, ta je ve velkých dávkách toxická. Ve skořici kasiové neboli čínské je mnohem více kumarinu než v „pravé“ cejlonské skořici. Nejlepší je tedy kupovat cejlonskou skořici. Pokud ale seženete jen skořici kasiovou, nejezte jí více než půl polévkové lžíce denně (0,5–2 gramy). Pokud máte cejlonskou skořici, můžete konzumovat až 1 polévkovou lžíci (cca 5 gramů) denně.

Jako vždy používejte selský rozum, neexistuje žádný vědecký důkaz, který by potvrzoval zázračné léčivé účinky směsi skořice a medu na všechny nemoci.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Poradna

V naší poradně s názvem OBSAH PURINŮ VE SKOŘICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefania Libiakova.

chcela by som vedieť,kedže mam dnu ,koľko purinu obsahuje škorica a či je vhodne piť škoricovo jablčny napoj ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice je vynikající ochucovadlo, kterého pro dosažení vůně a chuti není potřeba mnoho. Proto obsah purinů ve skořici není vůbec podstatný. Skořicovo-jablečný nápoj nebude při dně problém. V některých zdrojích se dokonce uvádí domněnky, že by pití rozemleté skořice rozředěné ve vodě mohlo snižovat hladinu kyseliny močové v krvi, ale zatím to není nijak prokazatelně doloženo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Obsah purinů ve skořici

Účinná prevence nachlazení

Díky antibiotickým a protiinfekčním účinkům je skořice společně s medem považována za nejvhodnější přírodní prevenci a případně i terapii při chřipce, nachlazení nebo třeba angíně. Med je označován jako přirozené antibiotikum, jeho síla je tak v kombinaci se skořicí ještě zesílena.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Šneci z listového těsta se skořicí

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, krupicový cukr, mletá skořice, 1 vanilkový cukr

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na vále na tenkou placku. Placku pak posypeme cukrem, skořicí a vanilkovým cukrem. Placku opatrně srolujeme do roličky a krájíme asi půl centimetru silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky můžeme ještě na povrchu posypat znovu skořicí a potřeme rozkvedlaným vejcem. Šneky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Šneky se skořicí podáváme jako sladkou chuťovku.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Poradna

V naší poradně s názvem MED SE SKOŘICÍ AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na akné je dobré použít med se skořicí, vytvořit z toho takovou hnědou kašičku a pak si to nanést na problematická místa. Skořice nám pleť jemně obrousí a stáhne, med pokožku zase vyživí a desinfikuje. Kašičku z medu a skořice stačí nanést na pleť, vetřít a po 20 minutách opláchnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viki.

ja si ju davam cez noc ked sa chystám spat . ale zatial to nepomaha mam cakat dhlhsie ???

Zdroj: diskuze Med se skořicí akné

Koktejly ze skořice

Je hlavně důležité si uvědomit, že neplatí, že čím víc skořice, tím lépe. Optimální denní dávka bývá kolem 3 gramů. Je to množství menší než čajová lžička. Pokud chcete kupovat skořici ekonomicky, zvolte si balení ve větším množství. V tom případě ji však skladujte v utěsněné nádobě, aby si uchovala svou čerstvost. Hodně receptů na koktejly se zmiňuje o možnosti přidávat skořici pro „obohacení chuti“, ale je dobré si zvyknout přidávat jednu čajovou lžičku na dvě sklenice nápoje. Její přidání ještě před mícháním zvyšuje aroma a příchuť, avšak můžete občas posypávat i povrch jako ozdobu.

Skořicový nápoj

Místo drahých podpůrných prostředků na hubnutí můžete vyzkoušet skořici, jednu ze základních ingrediencí našich kuchyní. Říkáte si skořice a hubnutí, to nejde dohromady?! Pozitivní vliv bylin a koření na naše zdraví je znám již několik tisíciletí. Díky skořici nejen že zhubnete, ale také regulujete hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Diskuze

V diskuzi SKOŘICOVÁ VODA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hošková Květa.

Prosím o recept na skořicovou vodu, kterou pili u Dády Patrasové - mluvila o celé skořici. Kolik a na jaké množstí vody. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Skořicová voda

Rebarborová limonáda se skořicí

Ingredience:

  • rebarbora
  • cukr
  • limetka/citrón
  • směs hřebíčkového koření
  • celá skořice

Postup přípravy:

  • Rebarbora se oloupe, nakrájí na 2cm kousky a rozvaří ve vodě s cukrem dle chuti, přidáme šťávu z 1 citrónu a  koření a vaříme ještě 10 minut, po vychladnutí rozmixujeme a přepasírujeme, dle chuti potom ředíme vodou nebo minerálkou, šťávu skladujeme v ledničce.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE JAKO PROSTŘEDEK KE SNÍŽENÍ KREVNÍHO CUKRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobrý den,
ráno si dávám do hrnku s meltou menší půlku kávové lžičky skořice. Je to mnoho? Nemůže mi takové množství uškodit? Děkuji za Vaši radu. Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bezpečné množství skořice pro zdravého člověka je 6 gramů denně. Při léčbě Warfarinem nebo při léčbě diabetu je lepší skořici moc nepoužívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice jako prostředek ke snížení krevního cukru

Odvar z bobkového listu a skořice

Pro lepší chuťový zážitek můžete odvar z bobkového listu vylepšit celou skořicí.

Recept

Ingredience: 15 ks bobkových listů, 1 celá skořice, 3 dl vody; hrnec

Postup: Do hrnce vložte bobkové listy, zalijte je vodou a dejte vařit. Když začne voda vřít, tak je nechte vařit asi 12 minut. Potom čaj vypněte a přidejte celou skořici a nechte i s bobkovými listy louhovat 3 hodiny. Po třech hodinách přeceďte čaj a odstraňte bobkové listy i skořici.

Doporučení: Tento vylouhovaný čaj pijte pomalu a postupně během celého dne. S touto kúrou je nejlepší začít od 7. hodiny ranní a postupně vypít celý čaj přibližně do 19 hodin.

Zdroj: Zelený čaj na hubnutí

Diskuze

V diskuzi KÁVA+SKOŘICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Jak ovlivňuje káva účinky skořice. Myslím rozpustná káva k ní malinko mleté skořice, chuťově je to výborná "jiná" káva. Ponechává si skořice výše uvedené léčebné účinky? Jak na sebe tyto dvě ingredience působí? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nataša Lehrová.

Piji denně kávu se skořicí. V minulosti jsem měla ledvinové kameny. Netvoří syrová skořice usazeniny na ledvinách?

Zdroj: diskuze Káva+skořice

Pudinkové řezy se skořicí

Ingredience: mletá skořice

Ingredience na náplň 1: 5 lžic cukr krupice, 3 vanilkové pudinkové prášky, 1 l mléka

Ingredience na náplň 2: 2 vanilkové cukry, 2 zakysané smetany

Ingredience na náplň 3: 1 šlehačka v prášku Dr.Qetker

Ingredience na těsto: 200 g cukru krupice, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 1 dl oleje, 1 prášek do pečiva, 3 lžičky skořice

Postup: Celá vejce ušleháme s cukrem, potom přidáme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a skořicí. Vlijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem.

Uvaříme pudink z 1 litru mléka, 3 pudinků a 5 lžic cukru. Ještě horký pudink nalijeme na těsto, jen tak cik cak a srovnáme stěrkou. Teprve teď dáme vše péct do trouby na 180 °C. Pečeme cca 20–25 minut. Na upečený a lehce vychladlý řez navrstvíme 2 zakysané smetany smíchané se 2 vanilkovými cukry. Po vychladnutí natřeme šlehačkou od Dr.Qetkera z prášku, připravenou podle návodu na obalu (ta se hodí nejlépe). Pudinkový řez ozdobíme vidličkou nebo stěrkou se zoubky a posypeme přes sítko skořicí. Pudinkový řez se skořicí dáme do ledničky (stačí na 1 hodinu) a pak už jen podáváme.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty

Diskuze

V diskuzi MED SE SKOŘICÍ NA HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luboš.

Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a spolu se 3 šálky vody uvařte jako čaj. Toto píšete. Otázka zní - jestliže teplota zahřátí medu, aby neztratil své vlastnosti je 40-45 stupňů - vysvětlete postup výroby čaje.
děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Med se skořicí na hubnutí

Skořice a hubnutí

Často je skořice předmětem diskuzí i v otázkách hubnutí. Na řádcích výše bylo zmíněno, že skořice jako lék dokáže snižovat hladinu cukru v krvi. Na stejném základě je postavena i účinnost při hubnutí. Mnozí výživoví poradci se tak shodují, že skořice může při pravidelném a dlouhodobém užívání zlepšovat funkčnost inzulinu, a tak usnadňovat snahu shodit nějaké to kilo. Pokud si však myslíte, že budete každý den konzumovat skořici a váha půjde dolů, mýlíte se. Nikdy se nedočkáte výsledků bez pohybové aktivity a případně i nastavené diety.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

V jednom pořadu Prostřeno s p. Patrasovou tam účinkující pijí vodu se skořicí. Prý je to moc zdravý nápoj. prosil bych o recept jak se ten nápoj vyrábí. Moc děkuji za odpověď.

Pokorný Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je ten recept na domácí skořicový nápoj, co pili u Dády Patrasové. www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Skořicový nápoj

Med se skořicí – recept

Med má řadu léčivých účinků, obsahuje glukózu, fruktózu a minerály, jako je železo, vápník, fosfát, chlor, draslík a hořčík. Najdeme v něm také vitamíny B1, B2, B3, B5 a B6. Navíc má antiseptické, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a léčebné vlastnosti.

Skořice patří mezi nejzdravější druhy koření na světě. Oba druhy skořice (kasiová/čínská i cejlonská) mají řadu léčivých účinků, ovšem cejlonská skořice je přece jen o něco zdravější a je vhodnou volbou, pokud chcete skořici konzumovat pravidelně. Obsahuje rovněž vitamíny A, E, D a K, navíc má silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Společně s medem tak funguje jako přírodní léčba mnoha nemocí.

Skořice a med pomáhají léčit řadu různých onemocnění. Zlepšují zdraví srdce, pomáhají léčit rány a tato kombinace je vhodná pro diabetiky. Vyzkoušejte například tento jednoduchý recept:

Recept

Postačí vám jedna polévková lžíce medu a skořice a trocha teplé vody. Vše rozmíchejte a vypijte.

Med se skořicí můžete buď konzumovat přímo, nebo nanášet zevně na pokožku. Kupujte pouze vysoce kvalitní, surový (nefiltrovaný) med a cejlonskou skořici. Jedině tak dosáhněte těch nejsilnějších léčivých účinků.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Recept

Skořicová voda

Postup: Vhoďte jeden svitek (tyčinku) skořice do karafy s vodou a nechte přes noc v chladničce. Doporučuje se pít tři, maximálně čtyři šálky denně.

Skořicový čaj na hubnutí

Ingredience: 1 šálek horké vody, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička kvalitního medu (nemusí být)

Postup: Smíchejte skořici a med v horké vodě. Nechte chvíli odstát a vypijte.

Skořicový čaj na nachlazení a chřipku

Ingredience: 1 skořicová tyčinka, vařící voda, bylinný čaj (zelený čaj)

Postup: Vhoďte skořici do vroucí vody a nechte ji tam dvě minuty. Když voda trochu vychladne, vytáhněte ji. Pak nalijte do skořicové vody bylinný čaj, který pomůže snížit příznaky nachlazení a chřipky.

Zdroj: Skořicová voda

Med a skořice jako lék

Skořicová kůra patří mezi přírodní antibiotika, skořice tudíž účinně bojuje proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Skořici byste měli užívat po dobu alespoň 40 dnů, poté si můžete udělat přestávku, během které využíváte ochranné účinky skořice. Co se týče dávkování, zde neplatí, že čím více je skořice, tím lépe. Optimálně bychom měli užívat (na větší sklenici vody) přibližně 3 g skořice denně, což je méně než čajová lžička. Účinek skořice je zesilován medem (tyto dvě látky se vzájemně podporují). Těhotné ženy by měly skořici konzumovat jen velmi málo.

Zdroj: Báječné účinky medu a skořice

Jablečná marmeláda

Ingredience

  • 1 kg zralých jablek,
  • 200 ml vody,
  • 500 g cukru krystal,
  • 1 citron,
  • 50 ml rumu,
  • 1–2 ks celé skořice,
  • 1 želírovací přípravek 2 : 1.

Postup

Jablka oloupeme, nakrájíme na menší kostky a v hrnci zalijeme vodou. Přidáme nakrájený citron, skořici a rum. Vaříme asi 20 minut. Skořici a zbytky citronu vyjmeme. Přidáme cukr a vaříme ještě asi 5 minut. Poté přimícháme želírovací přípravek. Opět vše přivedeme k varu a vaříme dalších 5 minut. V marmeládě budou kousky jablek. Ještě horkou marmeládu nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Zdroj: Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Skořicová mast postup výroby

Nejprve si uděláme ze skořice výtažek, tak že skořici necháme macerovat v oleji po dobu 1 dne. Po tuto dobu udržujeme olejovou lázeň teplou do 80*C. Skořice se nesmí v oleji spálit. Pro lepší výsledek můžeme skořici hrubě umlít. Po uplynutí doby macerace přeceďte olej a nechte ho vychladit. Podle návodu připravte želatinu agar a také ji nechte zchladit na stejnou teplotu jako je zchlazen skořicový olej. Pak si připravte hnětací misku, do které dejte želatinu, skořicový olej a k tomu vyprázdněte dvě kapsle vitamínu E a přidejte lžičku citronové šťávy. Vše pak metličkovým mixérem promixujte na nejvyšší rychlost, až vznikne hladká krémová emulze. Tu pak používejte jako běžný mastný krém na svou pokožku. Zbytek masti uzavřete do vhodné nádoby a nechte v temnu a chladnu nejlépe v lednici. Takto emluze vydrží být stabilní až jeden měsíc.

Pozor! Lidé s nemocnými ledvinami vědí, že se mají skořici vyhýbat, proto tato mast není určena pro takto nemocné lidi.

Zdroj: Skořicová mast - návod na výrobu

Skořice je kůra stromu

Skořice se v podobě, v jaké ji známe, získává ze stromu zvaného skořicovník, je vlastně jeho kůrou. Ten se pěstuje v různých tropických oblastech, podle nichž se pak rozeznávají hlavní druhy. Z tohoto pohledu je za nejkvalitnější považována skořice pocházející ze Srí Lanky, z ostrova Cejlon. Dále se skořicovník pěstuje i na jihu Číny, v Thajsku a Indonésii (rostlina se jmenuje skořicovník čínský a mimo skořice poskytuje jako koření i své plody, nazývané kassiové květy). Tento druh má zase hrubší kůru a je zabarven více do červena, také oproti prvně zmiňovanému netvoří typické svitky, ale spíše jen pruhy. Obvykle se první úroda sklízí ve 2 až 3 letech stáří rostliny. Dobrou skořici poznáte podle charakteristické červenožlutohnědé barvy, pružnosti a samozřejmě podle specifické vůně.

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP