Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MENOPAUZA A BUŠENÍ SRDCE

OBSAH

menopauza vliv na sexuální život u všech žen stejně?

Ve skutečnosti ne, některé ženy v postmenopauze mají dokonce zvýšené sexuální touhy, ty byly totiž dříve potlačeny úzkostí, strachem z otěhotnění. Mnoho žen v postmenopauze má i méně rodičovských povinností, což jim umožňuje relaxaci a vychutnání si intimního partnerského života.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Ještě dodatek:na srdeční arytmii beru lék,ten nesmím vynechat a ten mě nedělá problémy.Jestli berete na bušení srdce,nebo cokoliv na srdce a tlak,tak to brát!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Lidé zlatí,
jak to tady čtu, napadá mě jediné, věřím, že pro mnohé z Vás správné řešení. S velkou pravděpodobností tyto problémy pramení z parazitární zátěže organizmu! Kdo jste blíž Praze nebo Hradci Králové, kontaktujte paní Ivetu Polly Belušovou, je to vynikající terapeutka alternativní medicíny a jsem si jistá, že mnohým z Vás dokáže pomoci.Kdo jste blíž Brnu, kontaktujte paní ing. Hanu Bláhovou.
Obě jsou republikové špičky v oboru a mají i klienty ze zahraničí. Paní Belušová dokáže pomoci navíc i s psychickými problémy.
Já v žádném případě nezatracuji klasickou medicínu, ale v těchto případech, co zde čtu, by alternativa mohla být velmi platná. Upozorňuji ale, že je potřeba makat na sobě, dodržovat doporučení, být trpělivý a pozitivně smýšlející člověk.
Tak to pošlete dál, ať se může pomoct hodně lidem.
Moc Vám všem držím palce, teda vlastně pěsti :-) . Eva
( www.bioara.cz - Iveta Polly Belušová, www.medicelo.cz - Ing. Hana Bláhová)

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi ŠPINENI PŘED MENZESEM DLOUHÉ JE MI 40LET MŮŽE NASTOUPIT MENOPAUZA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Proc spinim dlouho a pak až dyl přijde menzesem? Je mi 40 let může se blížit menopauza ? Nemám sex dlouho tak že těhotná nejsem na beton

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špineni před menzesem dlouhé je mi 40let může nastoupit menopauza?

Co je to za index

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, který hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

  • Lehký syndrom – do 20 bodů
  • Střední syndrom – do 35 bodů
  • Těžký syndrom – více než 35 bodů

Mějte na paměti, že klimakterium a menopauza není totéž. Menopauza je poslední menstruační krvácení, které je řízeno vaječníky. Průměrný věk ženy v menopauze je 51 let. U žen před 45. rokem mluvíme o časné menopauze. Klimakterium je celé období, kterým žena prochází. Pokud žena začne menstruovat v pozdějším věku, klimakterium nastane dříve. Je to proto, že u této ženy je hormonální genetická výbava oslabena – projeví se později, ale skončí dříve.

Zdroj: Menopauzální index

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den, jaký mám mít tlak ve věku 72 a také tep. 72 mi bude 30.12.2021. Měla jsem arytmii v nemocnici mi jí vyléčili ale zase se vrátila. Piju víno na srdce podle Marie Treben a arytmie se mi zase ztratila, proč toto píšu ? Neustále i v noci když se vzbudím mě buší srdce mám tlak 137/95 a tep 96 někdy i vyšší jak tlak tak tep. Tep třeba i 122. Mám úzkostné stavy deprese panické stavy úzkosti ale antidepresiva jsem přestala brát beru L-Tryptofan. Léky na tlak také neberu mám od Dr Popova kapky srdce a tlak ty beru. pravidelně beru vitamin C D a omegu. Když mám úzkost beru diazepam nebo kapky rivotril a každé ráno pilu na lačno šťávu z řapíkatého celeru. Mám chronickou bronchitidu na tu mám COMBAIR který si občas stříknu do pusy. Také mívám záněty tlustého střeva, ale ten už jsem neměla rok a půl. Hlavně mě trápí to bušení srdce a to piju víno na srdce dál a denně. Prosím o radu jaká bylinka by mi mohla pomoci a upravit mi to bušení? K lékaři chodím 29.12. jdu na psychiatrii a 9.12. na echo srdce a 10.12. mi budou dělat asi ultrazvuk srdce. Děkuji Vám s pozdravem a přáním hezkého dne Zdeňka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní tlak podle věku

Předčasná menopauza

Zatímco po padesátce už je menopauza normální, objeví-li se kolem čtyřicítky, nebo dokonce ještě dříve, jde o menopauzu předčasnou. Mezi čtyřicítkou a padesátkou se pak dá hovořit o širší normě. Předčasná menopauza se objevuje zhruba u každé dvacáté ženy v populaci. Ženy se předčasné menopauzy logicky bojí, ale spojují ji spíše se stárnutím jako takovým či se změnou postavy. Menopauza však přináší i zcela konkrétní rizika a problémy. Hlavním problémem je neplodnost, která je v mladším věku zásadní komplikací, dalšími komplikacemi, kromě potíží v sexuálním životě, je například rychle stoupající riziko osteoporózy či aterosklerózy. Měnící se postava je důsledkem zvýšeného ukládání tuku v oblasti břicha, což je rovněž rizikové. Dále stoupá pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév, cukrovky a zřejmě také některých druhů rakoviny.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi LEXAURIN A LET LETADLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Richterová.

Mohu použít Lexaurin na zklidnění před letem? Při nástupu do letadla se u mě projeví bušení srdce,třesot,pocení,dýchavičnost. Po chvíly vše odezní ale vyvolává to ve mě paniku a bojím se aby tento stav netrval dlouho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Já jsem měla podobné problémy se strachem z letadla, než jsem objevila lexaurin. Vždycky si vezmu tabletku dvě hodiny před odletem a jsem úplně v klidu.

Zdroj: diskuze Lexaurin

Srdeční obtíže – bušení srdce, zrychlený tep

Srdeční obtíže, bušení srdce, zrychlený tep a výskyt cévních a srdečních onemocnění u žen v menopauze, zejména pak ischemické srdeční choroby, stoupají. Ženské pohlavní hormony působí roli jakéhosi ochránce cév v produktivním věku ženy. Proto je do padesáti let věku výskyt srdečních a cévních onemocnění vyšší u mužů. V menopauze, po snížení hladiny ženských pohlavních hormonů, se však situace mění a riziko srdečního infarktu či mozkové příhody u žen prudce stoupá.

Zdroj: Menopauzální index

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daisy.

Me je 47 a menses jsem mivala presne jak pisete Vy... tri mesice nic, pak tyden menses, zas 2,3 mesice nic a tak to slo posledni rok porad. Brala jsem to jako menopauzu tak jsem se ani nechranila no a najednou jsem pak byla v jinem stavu. Takze otehotnet urcite muzete, ikdyz Vam menstruace takto vynechava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Menopauza

Menopauza test Laboquick

Tento test slouží k prokázání menopauzy dle vyšetření moči. Cena je cca 49,49 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ V KONČETINÁCH,BUŠENÍ SRDCE, ZTUHLÉ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Jarmilo,úplně vám rozumím,mám to stejné.Lékaři si nevědí rady.Také je podezření,že by to mohly dělat ledviny,to ještě nemám vyšetřeno.Je mě 70 let a jsem úplně vyřízená,kdyby aspoň nebyly ty hrozné bolesti.Do nemocnice na vyšetření mě nikdo nevzal,nevím co budu dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Věruško, cítím s Vámi. Je to hrozný stav. Moje lékařka mě sdělila, že se jedná o neuropatii, která se těžko léčí, také by mě měli poslat na MR. Objednala jsem se na neurologii, snad mě lékař na tu magnetickou rezonanci doporučí. Chodím k psychiatričce, ale je to nepříjemná osoba, celou skoro hodinu mě spílala,ale nezeptala se na příčinu, proč jsem léky brala. Jdu tam zítra, jsem zvědavá na její reakci, že k ní už nechci chodit. Po psychické stránce jsem v pořádku, ale po té fyzické ne. Tobě Věruško přeji, aby se ten tvůj stav vyšetřil, co je příčinou tvých bolestí, které mám rovněž.

Zdroj: diskuze Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Menopauza, co to je

Menopauza je období, při kterém dochází ke ztrátě menstruace po přechodu (přechod u ženy). Její nástup je individuální, může se objevit v rozmezí od 40. do 60. roku života. V průměru se v České republice dostavuje u žen okolo 51 let. Období menopauzy je úzce spojeno s klimakteriem, které je doprovázeno mnoha nepříjemnými projevy způsobenými zásadními změnami v organismu. Úbytek hormonů v těle má za následek velice známé pocení, návaly horka, poruchy spánku, bušení srdce a další obtíže.

Negativní příznaky provázející menopauzu jsou obvykle zmírňovány hormonální substituční léčbou, která spočívá v přímém dodávání chybějících estrogenů a progesteronů. Hormonální terapie výrazně snižuje úbytek kostní hmoty vedoucí k osteoporóze, zmírňuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění a karcinomů, zmenšuje množství cholesterolu v krvi.

Hormonální terapie však s sebou může nést i některé nežádoucí účinky, které ne všechny ženy snášejí dobře. Pro ty je určena šetrnější metoda, a tou jsou přírodní preparáty obsahující fytoestrogeny získávané ze sóji a červeného jetele. Pravidelné užívání přírodního preparátu Sarapis Soja se sójou a červeným jetelem blahodárně působí na nejčastější příznaky menopauzy. Vhodné je také užívání preparátu Sarapis, který obsahuje vyzkoušené a osvědčené včelí produkty. Doplňování estrogenů formou užívání dostupných přípravků je vzhledem ke zvýšenému riziku vzniku osteoporózy a srdečních chorob důrazně doporučováno i v letech po skončení menopauzy.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Etapy menopauzy

Menopauzu můžeme časově rozdělit do několika etap.

Premenopauza

Období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelným menses, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Období vyhaslé ovariální funkce začínající 1 rok po menopauze, trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem. Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá. Klimakterium neboli přechod je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty nazýváme klimakterický syndrom.

Zdroj: Menopauza

Diskuze

V diskuzi PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den dva dny us mám pupínky v puse na dásní bolesti hlavy a zubů taky hodně nad váhy bušení srdce

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pupínky

Musím se ještě starat o pohlavně přenosné choroby?

Ano musíte, protože menopauza a postmenopauza vás nechrání před těmito chorobami. Měla byste si uvědomit, že pohlavně přenosnými nemocemi se můžete nakazit v kterémkoli okamžiku svého života, během něhož jste sexuálně aktivní. Toto riziko nemá žádnou spojitost s věkem či se schopností reprodukce. Pokud nejsou pohlavně přenosné nemoci léčené, mohou vést k vážným onemocněním, jako je AIDS, který se nedá léčit a má fatální následky.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Test na menopauzu

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, kde se hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

  • Lehký syndrom – do 20 bodů
  • Střední syndrom – do 35 bodů
  • Těžký syndrom – více než 35 bodů

Zdroj: Špinění v přechodu

Příznaky menopauzy

Fyzické:

  • návaly horka
  • noční pocení
  • bušení srdce
  • nepravidelná perioda
  • přírůstek váhy, střevní potíže
  • často podrážděná, suchá vaginální sliznice, bolestivý styk
  • problémy s močovým systémem – častější infekce, únik moči
  • bolesti hlavy a kloubů
  • zhoršení kvality vlasů, pleti a zubů
Psychické:
  • problémy se spánkem
  • pocity úzkosti a napětí
  • změny nálady
  • výpadky paměti, poruchy koncentrace
  • ztráta chuti na sex

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Předčasná menopauza

Každá menopauza, která nastane dříve než ve čtyřicátém roce života ženy, se označuje za předčasnou. Ta může přijít i ve významně mladším věku, třeba i po dvacátém roce života. Tento stav pak bývá spíše označován jako předčasné ovariální selhání a vyskytuje se asi u 1 % ženské populace. Aby se naopak menopauza ženě zcela vyhnula, to není možné. Přestože některé ženy menstruují až do padesáti šesti či padesáti sedmi let, případně o něco déle, nejde o běžný jev.

Předčasná menopauza může mít řadu příčin. Některé z nich, jako jsou například genetické dispozice, ovlivnit nelze. Často se totiž stává, že ženy mají menopauzu přibližně ve stejném věku jako jejich matka. Příčinou ale může být rovněž autoimunitní onemocnění, tedy stav, kdy si žena vytváří protilátky proti vlastním vajíčkům či vaječníkům, nebo infekční choroby, například tuberkulóza vaječníků či onemocnění příušnicemi. Některé faktory vyvolávající předčasnou menopauzu naopak ovlivnit lze. K těm patří především špatná výživa, stres, velmi nízká tělesná hmotnost či nepoměr svalové a tukové hmoty v těle.

Brzký příchod menopauzy nelze jednoduše rozpoznat. Za předpokladu, že je menstruační cyklus přirozený, tedy pokud žena neužívá hormonální antikoncepci či hormonální léčbu, přicházejí příznaky, které mohou být zcela shodné s přechodem fyziologickým. Často se jako první dostavují nepravidelnosti menstruačního cyklu ve smyslu jeho zkracování, kdy je menstruační krvácení častější, a o něco později zase prodlužování cyklu. To vše bývá doprovázeno zvýšenou únavou, poklesem fyzické a psychické výkonnosti, návaly horka a potu, bušením srdce, nervozitou, nespavostí a sklonem k depresím a podrážděnosti. Tyto projevy by neměly být podceňovány a žena by se měla poradit se svým gynekologem.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Jak si pomoci?

Jak již bylo řečeno, menopauza je naprosto fyziologický děj a neměla by být proto brána jako nemoc. Avšak u každé ženy probíhá velmi odlišně, a jistě lze své tělo na tuto změnu připravit a nenechat nic náhodě. Hlavní je pravidelně navštěvovat svého gynekologa a nemyslet si, že pokud již nemenstruuji, že taková návštěva nemá cenu. Právě naopak, téměř všechna závažná onemocnění mají za rizikový faktor věk. Gynekologické nádory nevyjímaje. Dále je velmi důležité dbát o zdravý životní styl, udržovat se ve fyzické kondici, jíst pravidelně a vyváženě. Každý den si dopřávat alespoň jeden mléčný produkt, u milovnic kávy to platí dvojnásob. Při jakékoliv pochybnosti o svém zdravotním stavu pak navštívit svého praktického lékaře.

Zdroj: Menopauza

Jak poznám, že jdu do přechodu

Menopauza je přirozený proces nastávající u žen mezi 40. až 60. rokem. Jde o fyziologický děj, kdy ženské pohlavní orgány přestávají plnit svoji hlavní funkci, a to přípravu na těhotenství a vlastní těhotenství.

S nástupem menopauzy může být spojena celá řada potíží. Objevují se příznaky, jako je bušení srdce, noční pocení, návaly horka, nespavost a jiné poruchy spánku, nervozita a podrážděnost, špatné libido, únava a ospalost, nepravidelný menstruační cyklus, popřípadě i deprese. Takovéto stavy se objevují zpravidla šestým a sedmým rokem před poslední menstruací. Tyto negativní příznaky lze do jisté míry eliminovat doplňky stravy s obsahem fytoestrogenů ze sóji a z červeného jetele, případně z mateří kašičky a drmku a hormonální substituční terapie (HRT). Většina žen, které se dostanou do období přechodu, začne přibývat na hmotnosti a kila se jim daří shazovat o něco hůře.

V tomto období se tedy doporučuje více pohybu, který nejenže podporuje růst svalové hmoty, jež pomáhá lépe odbourávat i tuky, ale rovněž zpevňuje kostru a tělo. Nedostatek estrogenů v přechodu může vést k rychlejším projevům stárnutí organismu. Žen fyzicky aktivních a pečujících o své zdraví se většinou projevy spojené s přechodem dotýkají méně.

Předčasná menopauza je stav, kdy se zastaví produkce ženských pohlavních hormonů před 40. rokem věku ženy. Tento jev prakticky znamená, že se ženě před čtyřicítkou zastaví menstruace (takzvaná amenorea), a dále se u ní projevují příznaky, které jsou spojené s nedostatkem estrogenu; hodnoty hormonů jsou totožné s menopauzou. Předčasná menopauza může postihnout i ženy ve velmi mladém věku, kolem dvaceti či třiceti let. V těchto případech má neočekávaný příchod menopauzy zpravidla na svědomí nezdravý životní styl a velmi nízká tělesná váha, protože nedostatek tukové tkáně tvorbu estrogenu nepodporuje. Není divu, že se velmi často objevuje ve světě top modelingu, ale i u vrcholových sportovkyň.

Příčinu předčasné menopauzy se ne vždy podaří určit. Existují však určité situace, které mohou její nástup spustit. Jedná se o:

  • dědičné onemocnění
  • genetické predispozice (menopauza obvykle nastává u ženy v podobném věku jako u její matky)
  • autoimunitní onemocnění (tvorba protilátek proti vlastním vaječníkům)
  • poškození vaječníků infekcí (například tuberkulóza, příušnice)
  • chemoterapie, radioterapie
  • chirurgické odstranění vaječníků
  • špatná výživa a velmi nízká tělesná hmotnost
  • stres

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP