Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MENSTRUAČNÍ CYKLY

OBSAH

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ UHNÍZDĚNÍ VAJÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry vecer,mam dotaz 1.2 jsem mela posledni ms mam pravidelnou po 28 dnech test jsem delala 3.3 .2018 a u gynekologa jsem byla 8.3.2018 nebilo nic moc videt rekla mi ze tehotna jsem priblizne 10 dni kdy tedy doslo k oplodneni predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobrý den, od 8.DPO (20.DC) špiním. Dnes 10DPO je to intenzivnější tmavě hnědé špinění. Je ještě šance, že bych mohla být těhotná nebo se mi rozjíždí MS (cykly mám 25 dnů).? Děkuji

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Silná menstruace s krevními sraženinami

Přechod (klimakterium) je období před menopauzou, kdy žena ještě menstruuje, ale už se objevují příznaky blížící se menopauzy. Toto období obvykle začíná po čtyřicítce a může trvat několik let. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Přechod je přirozený proces probíhající v těle každé ženy, přesto byste měly o příznacích blížící se menopauzy vždy informovat lékaře. Zvlášť pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu. Ani po menopauze nezapomínejte na preventivní gynekologické prohlídky.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENISKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
jsem 2 měsíce po odstranění obou menisku v levém koleně, lékař mi nabídl při potížích nějaké injekce na vyplnění. Chtěla bych požádat o názor jestli tuto léčbu podstoupit nebo ne.
Děkuji za odpověď
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, po odebrání menisku jsem si nechala aplikovat 2 cykly hyalonu, ale moje zkušenost je taková, že to pomůže pouze po dobu, co Vám injekce aplikují. A ještě musíte najít dobrého lékaře, aby Vám napíchl koleno správně. Je to jen můj názor a zkušenost.

Zdroj: diskuze Meniskus

Anémie v české populaci

Chudokrevnost se vyskytuje u 30% adolescentů – dospívajících mladých lidí, u kterých je nedostatek železa z jejich rychlého růstu. Anémie také bývá až u 60% těhotných žen. A také 30% mladých žen, které mají pravidelné menstruační cykly a zároveň mají i nedostatek železa, trápí anémie.

Zdroj: Anémie

Diskuze

V diskuzi CO JE NA ŠKYTAVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staníčková Soňa.

Manžel trpí asi osm měsíců škytavkou.Nemá ji nepřetržitě.Mezi akutními cykly škytavky má asi 10tidenní pauzy.Škytavka graduje zástavou dechu a jsou nutné údery do zad a srdeční krajiny.V říjnu r.2016 podstoupil různá vyřetření-gastroskopické,magnetickou rezonanci,plicní RTG a jiné.Vyšetření bez nálezu.Propuštěn z nemocnice.Do týdne zase škytavka se zástavou dechu.Už si nevíme rady.Máte někdo stejnou zkušenost a poradíte na koho se ještě obrátit.
Staníčkovi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marián Eremias.

Dobrý den,můj brách trpí šílenou škytavkou a pomáha mu akupunktúra ,napíchaní jehliček do ucha.Zatím to stále zabralo a byl měsíc pokoj.Skuate to ,přeji at se vám daří a zbavíte se škytavky.

Zdroj: diskuze Co je na škytavku

Poruchy menstruačního cyklu

Aby byl menstruační cyklus pravidelný, je důležité udržet v rovnováze hormony estrogen a progesteron. Pokud tomu tak není, organismus se nám odvděčí poruchou menstruačního cyklu. Mezi poruchy menstruačního cyklu patří:

  • amenorea – úplné vynechání menstruace;
  • primární amenorea – nedostavení se první menstruace;
  • menoragie – krvácení je silné;
  • hypomenorea – krvácení je slabé, menstruace trvá krátkou dobu;
  • polymenorea – intervaly mezi jednotlivými cykly jsou krátké;
  • oligomenorea – intervaly mezi cykly jsou nepravidelné nebo delší;
  • metroragie – krvácení v době mimo pravidelnou menstruaci, například uprostřed cyklu;
  • endometrióza – krvácení závislé na menstruačních cyklech, avšak na jiných místech v organismu, například v dutině břišní;
  • dysmenorea – bolestivá menstruace;
  • premenstruační syndrom – soubor tělesných i psychických příznaků, které se objevují v závislosti na jednotlivých fázích cyklu, zejména před očekávanou menstruací.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY SNIŽUJÍCÍ KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eman.

Prolívám se už 2 týdny nálevem z bobkového listu, vrchem spodem
což znamená, že piju půl litr denně a prolejvám se klystýrem
Bude to stačit na snížení hladiny kyseliny močové, kterou mám taky hraniční? /přes 420 nm/litr v krvi/
chytnul sem jakési osypky, přes kůži se to čistí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osypky můžou být zprávou od vašeho těla, že není vše úplně v pořádku. Když máte dnu, tak můžete žít normální život a neměl byste dělat tyto nárazové čistící cykly. Kyselinu močovou lze snížit v první řadě dietou. Pokud to nejde, tak jsou k dispozici léky na její korekci. Všechno má své vedlejší účinky, i to prolévání se odvarem. Může při tom dojít k úbytku životně důležitých minerálů a k porušení biologické rovnováhy v tlustém střevu. Ani jedno není prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potraviny snižující kyselinu močovou

Otěhotnění s epilepsií

Je možné, že pro vás bude obtížné otěhotnět. Ženy s epilepsií mívají méně dětí, jejich plodnost se pohybuje mezi 25 % a 33 %. Proč tomu tak je? Zde jsou některé možné důvody:

  • Ženy s epilepsií bývají častěji neplodné, protože se u nich častěji objevuje takzvaný polycystický ovariální syndrom.
  • Ženy s epilepsií obvykle mají nepravidelný menstruační cyklus, což rovněž snižuje možnost otěhotnění.
  • Ženy s epilepsií mohou mít menstruační cykly, které nepřinášejí vajíčka. Jedná se o takzvané anovulační cykly.
  • Některé léky na epilepsii mohou mít vliv na hladinu hormonů ve vaječníku, čímž ovlivní reprodukční funkci.
  • U žen s epilepsií se častěji objevují abnormality v hormonech, které se zapojují v těhotenství.

Pokud nemáte své záchvaty pod kontrolou, může to mít rovněž vliv na vaši plodnost. Odborníci říkají, že pokud má žena záchvat v době, kdy se její tělo připravuje na ovulaci, může být tento proces přerušen. Pokud již těhotná jste, je ještě důležitější, aby vaše záchvaty probíhaly kontrolovaně. Záchvaty během těhotenství mohou mít totiž vliv na zdraví vašeho dítěte (pád, přerušení přívodu kyslíku). Bohužel některé z nejčastěji používaných léků pro kontrolu záchvatů zvyšují riziko vrozených vad. Chcete-li snížit pravděpodobnost vrozených vad (zejména defekty neurální trubice), které mají vliv na mozek a míchu, měla byste před tím, než otěhotníte, užívat nejméně 0,4 mg kyseliny listové denně.

Zdroj: Ženy, těhotenství a epilepsie

Diskuze

V diskuzi MENSTRUAČNÍ BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza B..

Moje mladší sestra trpěla na menstruační bolesti přímo hororově. První tři dny si úplně protrpěla. Bolesti, zvracení, teplota.. skákaly ji snad všechny hodnoty. Často měla i migrény. Koupila jsem ji na Vánoce Senzycol. Hodně jsem o něm četla a i tady v komentářích vidím, že zabírá, tak doufám, že i mé sestře zabere. Pokud bude v pořádku a nebude trpět takovýma bolestma, tak ty peníze za to stály.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den chci se zeptat jestli byste mi někdo neporadil jak se mám zbavit menstruace

Zdroj: diskuze Menstruační bolesti

Menstruační křeče

Menstruační křeče jsou ostré bolesti v podbřišku a v zádech, vystřelující někdy do nohou, mohou být provázené i nevolností, průjmem a únavou. Ve spojitosti s menstruačními křečemi se může vyskytovat velmi silné menstruační krvácení, vynechávání nebo nepravidelnost menstruace.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Čaj-bylina-Kontryhel-Alchemilka okamžitě zastavuje silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Menstruační kalendář do mobilu

Zde si můžete stáhnout menstruační kalendář pro Android.

Zde si můžete stáhnout menstruační kalendář v iOS.

Zdroj: Menstruační kalendář

Diskuze

V diskuzi JAK ZASTAVIT MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Braun.

Dobrý den. Můžete mi doporučit způsob na zastavení menses. Je mi nabídnuta injekce, nevím přesně jaká. Jsem před přechodem, údajně přestanu menstruovat,mam silné krácení. Jaka jsou rizika,při této léčbě? Děkuji za odpověď M.B.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel-Alchemilka-čaj zastavuje okamžitě silné krvácení.

Zdroj: diskuze Jak zastavit menstruaci

Menstruační cyklus a plodné dny

Menstruační cyklus označuje periodické fyziologické změny v těle ženy, které probíhají pod kontrolou reprodukčního hormonálního systému a jsou nutné pro reprodukci. Menstruační cykly se u žen typicky vyskytují na měsíčním základě mezi pubertou a menopauzou. Kromě lidí mají menstruační cykly jen velké opice, na rozdíl od estrálního cyklu u většiny druhů savců.

Ovulací nazýváme uvolnění vajíčka z vaječníku. Takto uvolněné vajíčko je schopno oplodnění. Jestliže při pohlavním styku dojde k uvolnění spermií (takzvanou ejakulací, vystříknutím spermatu), jejich následnému přesunu děložním hrdlem do dělohy a poté do vejcovodů, střetnou se tam s uvolněným vajíčkem. Dojde ke splynutí vajíčka a spermie neboli k oplodnění. Již 5 minut po ejakulaci jsou spermie přítomny ve vejcovodu, jejich schopnost oplodnit uvolněné vajíčko celkově trvá 24–72 hodin. Vajíčko je schopno oplodnění po ovulaci průměrně 24 hodin. Každý cyklus se takto uvolní jedno oplodnění schopné vajíčko. Splynutí se spermií dá zárodek vyvíjejícímu se plodu. Někdy se vajíčko oplodněné spermií může při dalším vývoji rozdělit ve dvě, a tak vznikají jednovaječná dvojčata. Zřídka se mohou uvolnit vajíčka dvě, která, pokud jsou oplodněna obě, jsou základem dvojvaječných dvojčat.

Termín ovulace se dá určit několika způsoby. Nejpřesnějším způsobem je sledování folikulu pomocí ultrazvuku a měření takzvaného luteinizačního hormonu. V běžných podmínkách lze velmi přesně ovulaci zjistit pomocí ovulačního testu (ovulační test) nebo měřením bazální teploty v ústech, pochvě nebo konečníku ráno po probuzení (vždy v přibližně stejnou dobu). V období kolem ovulace dochází ke zvýšení teploty, které přetrvává až do doby těsně před následující menstruací. Pokud dojde k početí, teplota zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství. Ovulaci lze také zjistit pomocí sledování hlenu děložního čípku. Sledování teploty a hlenu děložního čípku se používá k určení plodného období cyklu v takzvaném přirozeném plánování rodičovství nebo při léčbě neplodnosti. Ve vzácných případech může proběhnout ovulace mimo pravidelnou dobu či během doby mezi dvěma menstruacemi. Tyto nepravidelnosti jsou často způsobeny například stresem.

Zdroj: Plodné dny

Diskuze

V diskuzi SILNÉ MENSTRUAČNÍ KRVÁCENÍ V PŘECHODU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlb.

Bylina Kontryhel / Alchemilka /-čaj zastavuje silné krvácení !!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Silné menstruační krvácení v přechodu

Příznaky předčasné menopauzy

Příznaky předčasné menopauzy jsou obvykle stejné, jaké prožívá žena při přirozené menopauze, a jsou známkou toho, že vaječníky produkují méně estrogenu.

Obvykle zahrnují:

  • nepravidelný menstruační cyklus nebo vynechávání menstruace – menstruace bývá silnější a častější, menstruační cyklus se zkracuje, nebo naopak je menstruace slabší a méně častá, cykly se prodlužují a chybí ovulace
  • návaly horka (náhlý pocit horka, který se šíří horní částí těla) – mohou trvat pár sekund až několik minut, mohou být doprovázené bušením srdce a brněním prstů
  • vaginální suchost – vlivem snížené hladiny estrogenu dochází ke ztenčení tkání a k menší pružnosti, které se projevuje svěděním pochvy, přirozená poševní flóra zmizí a mění se i kyselost prostředí
  • noční pocení
  • podrážděný močový měchýř, mimovolný únik moči, zejména při kýchání, kašlání, smíchu; časté výtoky a infekce
  • bolestivost kloubů, svalů a šlach
  • poruchy nálady – podrážděnost, změny nálady, deprese
  • nespavost
  • snížené libido
  • změny v dutině ústní – suchost v ústech nebo pálení, žena trpí často na záněty ústní dutiny a poruchou chuti
  • kůže, nehty a vlasy – vlasy více vypadávají, kůže začíná být suchá a nehty se lámou

Ne každá žena pociťuje všechny uvedené příznaky. Nejvýraznější příznaky, které signalizují blížící se menopauzu, jsou nepravidelnosti menstruačního cyklu, návaly horka a vaginální suchost.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fru Fru.

Mám dobrou zkušenost s QMax, bolest se mi objevuje, když jsem unavená a na to zabírá dobře.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Dlouhá menstruace v přechodu

Menopauza je přirozený proces, který nastává u žen mezi čtyřiceti a šedesáti lety. V tomto věku pomalu ustává produkce pohlavních hormonů vaječníky, především estrogenů, což má vliv na menstruační cyklus. V období přechodu žena postupně ztrácí schopnost otěhotnět. Vaječníky se zmenšují, ovulace se stává nepravidelnou a hladiny ženských pohlavních hormonů kolísají. Na začátku přechodu je obvyklé zkrácení menstruačních cyklů, zatímco s blížící se menopauzou se cykly obvykle prodlužují, až vymizí zcela.

Pokud se u vás objeví například velmi silné nebo velmi dlouhé menstruační krvácení, cyklus je zkrácen na méně než 21 dní nebo špiníte či krvácíte během cyklu, kontaktujte svého gynekologa.

Dnes jsou na trhu běžně dostupné testy, které lze použít v domácích podmínkách a pomohou vám určit, zda se opravdu nacházíte v období menopauzy. Test je skutečně velmi jednoduchý a jeho použití zvládne každá žena. Provádí se ponořením testovací kazety do vzorku moči a výsledek se určí pomocí barevných proužků. K provedení testu se doporučuje použít ranní moč, ve které je obsaženo nejvíce hormonů, tudíž bude výsledek přesnější. Pokud máte menstruační cyklus, doporučuje se provedení testu v průběhu prvního týdne. Druhý test si udělejte o týden později. Pokud máte menstruaci nepravidelnou, můžete si test udělat kdykoli během měsíce a druhý o týden později. Výsledek budete znát během pěti minut. Jeho spolehlivost je 99%. Pamatujte si, že test není určen k opakovanému použití, proto si vždy pořiďte nový.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stana.

mam hrozne paleni v břiše a bodani nejhorši jeto v noci když jsem v klidu taky mam zacpu a chudnu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Co je to nepravidelná menstruace?

Normální délka menstruačního cyklu je 23 až 36 dní (někdy se pro zjednodušení za normální délku cyklu pokládá 3 až 5 týdnů). Nepravidelné cykly mohou být s normální ovulací, a tedy i normálně plodné, dosti časté jsou však různé hormonální poruchy (tedy i snížená plodnost, na což však není radno spoléhat). Léčit nepravidelnou menstruaci je nutné pouze v případě takzvaného dysfunkčního krvácení. To je situace, která se typicky objevuje v pubertě nebo v přechodu. Menstruace nejdřív vynechá, po nějaké době se pak objeví velmi silné a dlouhé krvácení. Zde je léčba téměř nutností, jinak je žena vystavena velkým krevním ztrátám a často i nutnosti kyretáže. Ostatní případy nepravidelného krvácení vlastně léčbu nevyžadují – ovšem mnoho žen nepředvídatelnost menstruace obtěžuje a přejí si krvácení pravidelné.

Takové situace se řeší tím, že se podají hormony, které zablokují vlastní menstruační cyklus a udělají nový, umělý. Tento umělý cyklus je pak obvykle pravidelný (nemusí to tak být vždy, je-li cyklus umělý, umožňuje i posunování menstruace podle potřeby a přání ženy). Dá se toho dosáhnout různými způsoby, nejjednodušší je užívání kombinovaných (to je běžných) antikoncepčních pilulek (případně jiných způsobů kombinované hormonální antikoncepce – náplasti, vaginální kroužek). Ženy dobře vědí, že tato antikoncepční metoda způsobuje zcela pravidelné menstruační (přesněji pseudomenstruační) krvácení, a mnohé z nich to pokládají za její hlavní výhodu.

Zdroj: Nepravidelná menstruace

Vznik anémie

Jen ve vzácných případech je anémie genetická choroba. Nejčastěji anémie vzniká jako onemocnění vyvolané nedostatkem látek, které jsou důležité pro krvetvorbu. V některých případech bývá anémie způsobena předčasným rozpadáním krvinek anebo tím, že se krvinky v kostní dřeni netvoří z důvodu jiných onemocnění. Kteří lidé mají větší předpoklady pro vznik anemie? Nejčastěji u nás je to především dospívající mládež, která velice rychle roste, u které je prokázán častý nedostatek železa. Další skupinou lidí s předpokladem k anémii jsou ženy, které mohou mít děti (jsou plodné), a které mají pravidelné menstruační cykly. Anémie se týká i některých vegetariánů, u kterých se může za nějaký čas projevit nedostatek železa, ale ne u všech. Další významnou skupinou jsou osoby, které trpí chronickými onemocněními jiného druhu. Bylo také výzkumem dokázáno, že u lidí, kteří dlouho pijí černý čaj, se hůře vstřebává železo a pak u nich vzniká častěji anémie z nedostatku železa. Také houbaři by měli zpozornět, protože houba čechratka podvinutá může způsobovat chudokrevnost a to už při prvním snědení.

Zdroj: Anémie

Přírodní prostředky na menstruační poruchy

Péči o menstruační potíže přirozeným způsobem je možné provést pomocí bylinných a domácích prostředků. Některé ženy používají léky proti bolesti, jiné pro úlevu zkoušejí různé domácí prostředky. Níže uvádíme některé z nich.

  • Petrželová šťáva je vhodná na menstruační poruchy. Šťáva se vyrábí pomocí petrželové šťávy s přidáním jiných rostlinných šťáv, mrkvové nebo okurkové. Vše smíchat ve stejném poměru.
  • Velmi účinné jsou i banánové květy, které jsou vhodné zejména pro ženy trpící menoragií.

Zdroj: Babské rady na potíže při menstruaci

Dlouhá menstruace při antikoncepci

Pokud zapomenete na tabletku, nemá žádný smysl užít zapomenuté tabletky najednou, příště užijte jen tu danou v určený den. Tímto postupem by mohl být ovlivněn i menstruační cyklus, který se může projevit dlouhou menstruací. Je dobré navštívit gynekologa.

Hormonální antikoncepce je uzpůsobena tak, aby do určité míry napodobovala menstruační cyklus, tedy tablety se vynechávají proto, aby došlo k poklesu hladin hormonů a proběhla menstruace.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Jiné druhy antikoncepce

Existuje celá řada antikoncepčních metod. Mezi ně patří:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

U pacientek s výskytem zdravotních problémů, jako jsou potíže s dásněmi u perorální antikoncepce, je vhodná například antikoncepční náplast. Tento druh hormonální antikoncepce v současnosti získává na popularitě. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na těle (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza. Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o něco dražší druh hormonální antikoncepce, než jsou klasické pilulky, a účinnost je srovnatelná s eliminací nežádoucích účinků.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Cyklus růstu

Oční řasy se stavbou i složením podobají chlupům a vlasům a stejně tak se po čase obnovují. Rostou ve specifických růstových cyklech.

Cykly růstu řas

Anagen: V této fázi řasy aktivně rostou během 30 až 45 dní (cca 40 % řas z vrchního víčka a 15 % ze spodního víčka). Každá řasa naroste jen do určité délky a pak se růst zastaví.

Katagen: Jde o přechodnou fázi. Růst řas se zastaví a folikuly se začnou zmenšovat. Pokud řasa během této fáze vypadne nebo je silou vytažena, nedoroste ihned, protože folikul čeká s produkcí nové řasy na dokončení fáze. Katagen trvá přibližně 2 až 3 týdny.

Telogen: O této fázi se mluví jako o fázi odpočinku. Může trvat okolo 100 dní, poté řasa vypadne a začne růst nová. Každá řasa je v jiné fázi růstového cyklu, a proto je zcela normální, pokud jich pár denně vypadne.

Zdroj: Cyklus růstu očních řas


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP