Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ POUŽITÍ

OBSAH

Základní informace o měsíčku lékařském

Měsíček lékařský je letnička, která pro svůj růst vyžaduje slunné a prostorné místo. Měsíčku lékařskému vyhovuje většina půd, která není příliš promáčená. Měsíček lékařský se rozmnožuje semeny, která jsou velká od 1/2 do 1 cm a mají srpovitý tvar. Výsev se provádí na jaře, ale klidně i v létě. Měsíček lékařský kvete od jara až do pozdního podzimu. Květenstvím měsíčku lékařského je úbor. Sběr květu pro léčivé účinky je doporučen ve fázi rozevírání úborů. V tuto dobu jsou lístky nejvíce mladé a hodnotné.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

dobry den chtela bych se zeptat jestli je nejaka bylina na popraskane a suche rty dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na popraskané a suché rty je dobré z bylin použít měsíček lékařský vysmažený v husím nebo vepřovém sádle.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty

Měsíček lékařský - popis

Měsíček lékařský je bylina s bohatě větvenými sytě zelenými lodyhami a podlouhlými zelenými listy. Rostlina měsíčku lékařského dosahuje výšky 70 až 80 cm. Úbory květů mají až 8 cm v průměru a mají krásnou žlutou nebo oranžovou barvu. Používáme li rostlinu měsíčku lékařského k řezu květů, tak pokud lodyhu s květem uřízneme výše než 15 cm nad zemí, tak znovu obrazí a vykvetou. Rostlinám měsíčku lékařského se daří v propustné hlinitopísčité půdě, dobře zásobené živinami, na slunném místě, ale i v polostínu.
 

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarkamanky@seznam.cz.

prosím jaké bylinky jsou na léčbu lupénky?poradíte děkuji Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kupříkladu měsíček lékařský je vhodný na koupele lupénkou postižených oblastí.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Vnitřní použití měsíčku

Měsíček lékařský je to významný antioxidant, který zbavuje organismus různých jedů a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Plní také dokonalou funkci přírodního antibiotika. Čaj chrání náš organismus v čase chřipek a nachlazení, kdy navíc podporuje pocení a působí také proti některým bakteriím v trávícím ústrojí. Pomáhá při onemocněních trávicího traktu, jako jsou záněty a vředy, stimuluje činnost jater a detoxikuje. Čaj z měsíčku se používá i jako podpůrná léčba při nádorových onemocněních, ale v tomto případě je potřeba skombinovat nálev s kopřivou a řebříčkem.  

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Mohl by čaj z měsíčku lékařského pomoci člověku,který má nádorové onemocnění jater?Jaké má vedlejší účinky?Nemohl by mu ještě více uškodit?Prosím doporučte mi další čajíky,které by mu mohly pomoci,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčivý Měsíček lékařský

Květy měsíčku a obsah účinných látek 

Květy měsíčku obsahují cenné léčivé látky, mezi něž patří hlavně silice, éterické oleje, hořčina kalandén, organická barviva, kyselina salicylová, tuky, vosky, saponiny, slizy, organické kyseliny, karotenoidy a dokonce i vitamin C.

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi LÉČIVÝ MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den,

chtěla bych si udělat mast z Měsíčku lékařského, všude se ale píše jen o čerstvých natrhaných oranžových květech (trhané v plném květu a za slunečného dne) cca 1 hrst na 0,5kg sádla.

Můžu tu mast udělat i ze sušených oranžových květů kolik však budu potřebovat gramů na 0,5 kg sádla?

Děkuji za odověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Léčivý Měsíček lékařský

Vnější použití měsíčku

Měsíček je velmi ceněný pro své dezinfekční, antibiotickéantiseptické účinky. Díky vysokému obsahu účinných látek (fytoncidů a rostlinných antibiotik) úspěšně léčí plísňová onemocnění kůže, ekzémy, lupénku, lišej a další kožní defekty, na které klasická medicína mnohdy nestačí. Léčba klasickými medikamenty bývá obtížná a často je léčbu potřeba opakovat. Naopak po použití měsíčku dochází ke zlepšení velice rychle.

Měsíčková mast

Měsíčková mast je nejznámějším přípravkem s obsahem měsíčku.Měsíčková mast vykazuje hojivé účinky, a proto se používá na kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně na nohou, kožní plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej a při léčbě akné. Likviduje škodlivé mikroorganismy a současně podporuje tvorbu nové tkáně. Zde je recept na domácí výrobu měsíčkové masti

Čaj a nálev z měsíčku lékařského

Pro externí použití je vhodný také nálev z květů nebo lístků. Koupel z měsíčku úspěšně potlačuje i nepříjemné kvasinkové onemocnění reprodukčních orgánů (vaginální mykóza). Jako obklad poslouží při léčbě akné. 

Recept na čaj a nálev: 2-3 květy na hrnek horké vody. Teplý čaj pijeme 2 krát denně. Nálev používáme na obklady, jako kloktadlo nebo lázeň.

 

Zdroj: Léčivý měsíček lékařský

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KRÉM NA ROZŠÍŘENÉ ŽILKY OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRČA.

Můžete mi doporučit nějaký dobrý krém na opalování při rozšířených žilkách na obličej? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzanovka.

Ano, to jsou dost časté problémyi mezi mými klientkami, kterým radím s kosmetikou. Dobré výsledky máme například tehdy, když se aplikuje krém Remescar (www.metlickovezilky.… a ještě to zkombinujeme s domácí kosmetikou na podporu zdravé pleti. Klientky si koupí základ krému od cosmetic-kitchen.cz/ a k tomu přidají měsíček lékařský - právě například od Hadka. Dobré výsledky mají i s krémy od Sebamed (www.sebamed.cz/pripr… krém aplikují právě na místa s žilkami.

Zdroj: diskuze Nejlepší krém na rozšířené žilky obličej

Popis krému

Lavera Matující vyrovnávací krém Bio měsíček a Bio zázvor 30 ml

Je pleťový krém s bio měsíčkem pro normální a smíšenou pleť. Měsíček lékařský je pro své hojivé vlastnosti využíván už od středověku. Výtažky z této byliny mají harmonizující, zjemňující a regenerační účinky. Bio zázvor je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, čistí a stabilizuje pleť. V kombinaci s dalšími účinnými látkami přináší pleti vyváženou, hydratující péči. Unikátní složení s bio oleji, hydratujícími látkami a hojivými rostlinnými výtažky přináší problematickým partiím okamžitou úlevu a rozzáří pleť.

Použití: Ráno a večer jemně vetřete do pokožky obličeje a krku.

Složení/INCI: Water (voda), Theobroma Cacao Seed Butter* (kakaové máslo), Alcohol*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil* (olivový olej), Cetearyl Alcohol, Glycine Soja Oil* (sójový olej), Myristyl Alcohol, Tricaprylin, Sodium Lactate, Squalane, Stearic Acid, Mangifera Indica Seed Butter (mangové máslo), Butyrospermum Parkii (bambucké máslo)*, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Orbignya Oleifera Seed Oil (olej z Babassu palmy), Hydrogenated Palm Glycerides, Hydrogenated Lecithin, Calendula Officinalis Flower Extract* (měsíček lékařský), Zingiber Officinalis Root Extract* (výtažek z kořene zázvoru), Tocopherol, Lysolecithin, Brassica Campestris Sterols (brukev řepák), Simmondsia Chinensis Seed Oil* (jojobový olej), Prunus Amygdalus Dulcis Oil* (mandlový olej), Lecithin, Helianthus Annuus Seed Oil (slunečnicový olej), Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Linalool**, Citral**, Citronellol**, Geraniol**, Benzyl Benzoate**(vysvětlivky: * suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství, ** přírodní esenciální oleje).

Země původu: Německo

Zdroj: Matující vyrovnávací krém s měsíčkem

Diskuze

V diskuzi PETROLEJ LEKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anička.

Petrolej lékařský kupujeme na petroleumd5.euweb.cz (je v homeopatické formě, příjemně chutná a pohodlně užívá). Je to opravdu zázračný všelék, užíváme jej celá naše rodina a doporučuji jej všem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Zdravím, také jsem tam napsala, ale zatím se mi nikdo neozval, fungují ještě? Děkuji za odpověď. J*

Zdroj: diskuze Petrolej lekařský

Kozlík lékařský v těhotenství

Nepoužívejte kozlík lékařský během těhotenství a kojení, protože nejsou k dispozici dostatečné údaje o jeho bezpečném užití v tomto období. Před užíváním jakýchkoli léčivých přípravků se poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Zdroj: Kozlík lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem CELKOVÁ NARKOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina Gvoždíková.

Dobrý den, jednu operaci jsem v celkové narkoze prodělala 6.5.2017 a teď mě čeká druhá 28.5.2017 také v celkové. Zvládne to tělo ? Nebylo by rozumnější mít delší pauzu mezi operacemi? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se, kdyby vám hrozilo nebezpečí z opakovaného použití celkové anestezie, tak by do toho lékařský tým nešel. Důvěřujte lékařům a nebojte se. Oni to dělají proto, abyste znovu mohla žít plnohodnotný život, jako dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza celková

Měsíček lékařský a Léčivé účinky 

Měsíček vnější užití

Mast z měsíčku lékařského:

Měsíčková mast a její domácí výroba vyžaduje dvě plné dvouhrtě květů, stonků a listů se na drobno nasekají a nasypou se do 1/2kg rozehřátého sádla a necháme vzkypět. Pak to zamícháme a odstavíme. Necháme to jeden den odstát, pak slabě ohřejeme, aby se to ztekutilo, a směs sádla a měsíčku přefiltrujeme přes plátno do připravené nádoby. Mast z měsíčku lékařského je vhodná pro vnější užití. 
 

Mast z měsíčku lékařského nejlépe pomáhá na:
  • pooperační jizvy,
  • jizvy všeobecně,
  • křečové žíly,
  • zánět žil,
  • bércové vředy,
  • omrzliny a spáleniny i od sluníčka,
  • vředy a akné,
  • zklidňuje plíseň na nohou, ale neléčí ji,
  • proleženiny,
  • podlitiny,
  • popraskaná kůže po masti změkne,
  • řezné rány,
  • hemoroidy. 

Měsíček vnitřní užití

Čaj z měsíčku lékařského

Čaj se připraví z jedné vrchovaté lžičky květů, listů a stonků měsíčku lékařského a zalije se 1/4 litru vroucí vody. Po 10 minutách se čaj scedí. Čaj z měsíčku lékařského je určen pro vnitřní užívání. Dospělí jej pijí 1 až 2 šálky denně jako prevence.  Dávkování 3 až 4 šálky denně na dospělou osobu slouží již jako léčba. Možné dávkování čaje z měsíčku lékařského je po jedné lžíci čaje každou čtvrthodinu.
 

Účinky čaje z měsíčku lékařského
  • čištění krve,
  • infekční žloutenka,
  • onemocnění jater,
  • škrkavky,
  • průjmy,
  • zánět tlustého střeva,
  • zlepšení trávení,
  • opožděná či bolestivá menstruace.  

Tinktura z měsíčku lékařského

Smícháme plnou hrst květů s jedním litrem pálenky nebo vodky a necháme to společně vylouhovat 14 dnů na slunci nebo při teplotě 20 °C. Pak to přecedíme. Měsíčková tinktura se hodí, jak na zevní užití, tak i na vnitřní užívání, kdy podpoří účinky čaje z měsíčku lékařského.
 

Účinky tinktury z měsíčku lékařského při obkladech
  • obklad na rány,
  • obklad na pohmožděniny,
  • obklad na modřiny,
  • obklad na přetažené svaly,
  • obklad na hnisavé vředy,
  • obklad na otoky a nádory.

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINKY NA RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Na popraskané a suché rty je dobré z bylin použít měsíček lékařský vysmažený v husím nebo vepřovém sádle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Měsíček je super věc, používám ho i v intimním gelu.

Zdroj: diskuze Bylinky na rty

Způsob použití a dávkování

Tinktura z měsíčku se podává zevně i vnitřně. Měsíčková tinktura se používá rozpuštěná v převařené vodě nebo v čaji vnitřně, tedy jako čaj, anebo se používá na vnější poranění či onemocnění, a to hlavně formou obkladu na rány, na výrony, hnisavé vředy, proleženiny, otoky, na bércové vředy, plísňové mapy, při zánětech kolem nehtů, či na tvrdnutí prsou. Měsíček lze užívat jak samostatně, tak do směsí: nevykazuje žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. V kuchyni lze měsíček použít jako náhražku šafránu nebo např. na obarvení rýže.

Měsíčková tinktura, nejlépe s přídavkem arnikové tinktury, je nenahraditelná při ošetřování ran, u kterých hrozí zánět, u čerstvých krvácejících ran, a při léčbě rakoviny, zejména prsů a dělohy, a to vnitřně i zevně.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Diskuze

V diskuzi PRODLUŽOVÁNÍ ŘAS KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřiina.

SUKL právě píše, že kapky LUMIGAn jsou jen na lékařský předpis a jen na zelený zákal, Vyloženě zajazuje jejich použití jinak, než poro co byli testovány!!! Já bych do toho nikdy nešla. Nechám si řasy prodlužovat klasickým lepením v salonu VIVIEN Pardubice a nemohu si stěžovat. Mrkněte na www.salon-vivien.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Vytísková .

Dobrý den, já mám pro vás skvělou zprávu, protože já používám německé sérum na výživu, růst a hustotu řas a obočí, které bylo vyvinuto právě na základě výzkumu léčby zeleného zákalu. Dále se proto o ten lék začala zabývat jistá kosmetická společnost, která ho upravila pro kosmetické ůčely. Sérum je výborné a není třeba se obávat používání, protože má veškeré potřebné atesty a neobsahuje ani žádné parabeny. Dokonce jsem se dozvěděla od paní která má u nás distribuci, že si licenci na něj vzal i oční lékař, který ho prodává snad v Iránu. Používám ho nejen já, ale i má sestra a když viděly ůčinek kamarádky, tak už i ony. Je bezkonkurenční cenou i účinkem. Já jsem tedy pro řasy krásné, ale určitě raději přírodní než umělé. Zatím ho prodává jenom pár kosmetiček, ale brzy snad bude běžně k dostání. Řasy mi narostly po dvou měsících nádherné.Občas se mně známé ptají, jestli mám řasy umělé, takže z mojí strany nadšení a obrovská spokojenost:-). Jmenuje se Aphro Celina Eyelash.

Zdroj: diskuze Prodlužování řas komentář

Účinky měsíčkové tinktury

Měsíček obsahuje karotenoidy, silici, triterpenové saponiny, flavonoidové glykosidy, hořčiny – calenden, kyselinu salicylovou, vitamín C, pryskyřice, sliz, flavonoidy a další. Měsíček patří mezi nejúspěšnější léčivé byliny.

Působení měsíčku je příznivé jak při vnitřní, tak i při vnější aplikaci. Při vnitřním podávání ovlivňuje příznivě játra a žlučník, uplatňuje se při léčení astmatu, při bušení srdce, upravuje menstruaci, hojí záněty, žaludeční vředy, záněty střev. Je velmi vhodný při Crohnově chorobě a zánětech tlustého střeva. Působí také mírně sedativně a rovněž antibioticky.

Měsíček je zajímavý také proto, že jako jedna z mála bylin vykazuje kancerostatický efekt i při podávání formou čaje, a to zejména v oblasti trávicího ústrojí a ženských orgánů. Měsíček také hojí ušní a oční záněty a příznivě působí také při kloktání v dutině ústní. Pokud čerstvou bylinu naklepeme, aby pustila šťávu, a omotáme ji přes noc kolem nohou, má dobrý vliv na křečové žíly. Je však potřeba vydržet alespoň týden, pro patrnost efektu.

Vhodnou formou pro podávání měsíčku je odvar, ovšem doba varu nesmí překročit 1–2 minuty. Pro vnější užití – výplachy, klyzma – používáme až dvojnásobnou dávku byliny. Pro vnější použití je tu pak také mast, tinktura či olej.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Poradna

V naší poradně s názvem KOFEINOVÝ ZÁBAL PROTI CELULITIDĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Jadová.

Jak velký pytlíček agar agar?? prodávají se různí gramáře.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mě na jedno použití stačí půlka lžičky želatiny agar agar na 250 ml vody. Takže mi pytlíček Agaru vystačí na několik dalších použití.

Zdroj: diskuze Kofeinový zábal proti celulitidě

Co v sobě obsahuje Smilax lékařský?

Sarsaparilla veracruz - Smilax lékařský obsahuje zejména steroidní saponiny, rhynchophyllin, hirsutin, mitraphylin, beta sitosterol a glykosidy. Dále pak stopové prvky vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík, sodík, síru. Vitamíny B - komplexu, vitamíny A, C a D. Smilax byl indiánům Jižní Ameriky velmi znám a byl jimi oblíben pro své tonizační a afrodiziakální účinky. Smilax totiž podporuje tvorbu testosteronu a progesteronu, čímž ovlivňuje i sexuální apetit u mužů i u žen.

Zdroj: Smilax lékařský

Léčivá síla měsíčku

Měsíček lékařský se v lidovém léčitelství užívá už od 12. století. Dokáže pomoci s léčbou mnoha potíží a také je skvělou prevencí. Pomáhá při problémech se žlučníkem, játry nebo trávicí soustavou. Je účinný při žloutence, průjmech, parazitech nebo zánětech tlustého střeva a trávicího ústrojí. Také dokáže zmírnit silnou menstruaci nebo menstruační bolesti, křeče a zlepšuje krevní oběh. Snižuje vysoký tlak, hojí záněty a rány, díky čemuž ho můžete využít i jako kloktadlo na záněty ústní dutiny. Je to vlastně přírodní antibiotikum, vyléčí i záněty očí a uší. Měsíček je také prevencí proti některým typům rakoviny – trávicího ústrojí, prsou nebo dělohy. Zevně je vynikající na hojení jizev, spálenin, omrzlin, podlitin, plísní, akné, ekzémů, ran nebo i hemoroidů. Je skvělý také na všechny typy poškození pokožky, dokonce i na hnisající rány. Pleť zvláčňuje a zjemňuje, vyhlazuje i celulitidu a strie.

Měsíček léčí a zlepšuje:

  • jaterní problémy včetně žloutenky;
  • trávicí potíže – průjmy, záněty, vředy, parazity;
  • žlučník a žlučové kameny;
  • silnou a bolestivou menstruaci;
  • křeče;
  • krevní oběh;
  • krevní tlak;
  • záněty vnitřní i vnější;
  • hnisavé rány;
  • omrzliny a spáleniny;
  • ekzémy, akné;
  • potíže při angínách;
  • plísňové onemocnění;
  • křečové žíly, proleženiny;
  • hemoroidy;
  • je prevencí mnoha chorob.

Vnitřní použití měsíčku: Měsíček lékařský je považován za poměrně významné přírodní antibiotikum, je to tedy zbraň proti mnohým, pouhým okem neviditelným potvůrkám, dotírajícím na naše tělo. Vnitřně se nejčastěji používá ve formě čaje ze sušené drogy. Pravidelné pití čaje z této bylinky je vhodným lékem proti některým bakteriím, virům a kvasinkám škodícím v zažívacím ústrojí. Pomáhá hojit onemocnění trávicího traktu, jako jsou záněty a vředy, stimuluje vylučování žluči a činnost jater, je tedy celkově prospěšný pro náš metabolismus. Protože také podporuje pocení, je vhodný i při nachlazení. Je to významný antioxidant, zbavuje tělo volných radikálů a tím chrání buňky našeho těla před poškozením. Přírodními léčiteli je často předepisován při léčbě některých typů rakoviny; i odborníci klasické medicíny stále zkoumají jeho účinky proti nádorovému bujení a často ho doporučují jako doplněk klasické léčby.

Vnější použití měsíčku: Měsíček je velmi ceněný pro své dezinfekční, antibiotické a antiseptické účinky. Šetrně léčí plísňová onemocnění kůže, na které klasická medicína často předepisuje léky s nepříjemnými vedlejšími účinky nebo omezenou dobou používání. Pro tyto účely lze použít jak nálev, tak mast z měsíčku. Nálev aplikovaný jako koupel úspěšně potlačuje i nepříjemné kvasinkové onemocnění reprodukčních orgánů. Masti a krémy s výtažkem měsíčku jsou velice hojivé. Používají se na kožní záněty, menší poranění kůže, špatně se hojící jizvy, popáleniny, omrzliny, plísně, opruzeniny, bércové vředy, křečové žíly, lišej, některé typy ekzémů a při léčbě akné. Nejen že vraždí škodící mikroorganismy, ale i podporují tvorbu nových tkání, čímž urychlují celý proces hojení kůže. Na postižená místa můžeme používat i obklad z nálevu měsíčku lékařského. Ten se hodí například i na léčbu a hojení aknózní pleti, kdy není dobré používat mastný krém. Kloktání nálevu léčí zánětlivá onemocnění dásní a krku v případě nachlazení.

Jak vnější, tak vnitřní používání měsíčku lékařského má jednu velkou výhodu. U této bylinky není obecně stanoveno žádné omezení jejího dávkování, je všeobecně velmi dobře snášena a běžně se při jejím používání nevyskytují žádné vedlejší účinky či alergické reakce.

Zdroj: Matující vyrovnávací krém s měsíčkem

Historie petroleje

Petrolej se hojně vyrábí od roku 1846, ale skutečně populární se stal až o několik let později a jen díky práci několika chemiků ze vzdálených koutů světa. Petrolej Gaslight je společnost, která byla založena v roce 1851 a byla první společností na světě, která začala prodávat petrolej pro komerční i domácí použití.
 

Zdroj: Petrolej jako lékařský prostředek

Petrolej na rány

Petrolej se také hojně používá jako desinfekce a zastavovač krvácení při poranění – na řezné rány a různá povrchová zranění.

Petrolej na bolest v krku

V nedávných dobách se petrolej používal k léčbě bolesti v krku máčením pírka v petroleji a lechtáním s ním v krku. Takto nanesený petrolej vydesinfikoval sliznici v krku podobně, jako to umí například jód. Dnes by se dal petrolej do krku místo pírka aplikovat pomocí malého rozprašovače.
Jiný recept, jak použít lékařský petrolej na bolest v krku, je dát do úst lžičku cukru, na kterou se nakapalo pár kapek petroleje. Cukr nechat postupně rozpouštět a polykat. 

Zdroj: Petrolej jako lékařský prostředek

Petrolej jako lék

Ačkoli je petrolej smrtelný při požití, byl použit v průběhu dějin k léčbě řady onemocnění. Lidové léčitelství vidí petrolej jako silný protijed na hadí uštknutí a je také často používán k zabíjení vší. Petrolejový postřik je účinný zabíječ volně žijících komárů například ve stromech nebo jiné vegetaci. Jako aerosolový insekticid je petrolej hojně užíván v tropických oblastech jako prevence před komářím hmyzem. V rozvojových zemích s omezeným přístupem k medicíně, je petrolej často používán jako náhrada za alkohol a ošetřují se s ním rány a popáleniny. Lékařský petrolej dále zastavuje krvácení a také se s ním léčí atletická noha anebo hemeroidy.
 

Zdroj: Petrolej jako lékařský prostředek

Účinky řepíku lékařského

Řepík lékařský je pro své účinky dané vysokým obsahem léčivých látek využíván od dob antiky, přes středověk až do naší doby. Ve starém Egyptě sloužil k léčbě očních onemocnění, věhlasný perský lékař Avicenna ho zase používal jako čisticí prostředek při onemocnění jater. V lidovém léčitelství byl řepík doporučován jako lék na mužskou potenci, na nespavost, byly jím ošetřovány střelné rány. V magii sloužil k zahánění duchů a odvracení záporných energií.

V dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k bylinkám, má řepík své nezastupitelné místo a jeho použití je téměř všestranné. Obsahuje mnoho účinných látek (nejvýznamnější jsou třísloviny, flavonoidy, hořčiny), které pozitivně působí na náš organismus. Řepík lékařský má protizánětlivé účinky – pomáhá při zánětech v krku, ústech, hrtanu, při angíně. Jeho kloktání je dobré při ztrátě hlasu, přetížených nebo unavených hlasivkách. Preventivně se doporučuje zpěvákům, moderátorům a všem, kteří se živí převážně hlasem. Řepík je pro své svíravé a stahující účinky využíván také při léčbě průjmů, problémech s močovým ústrojím, při inkontinenci, zevně pak k oplachům nehojivých ran a bércových vředů. V neposlední řadě je používán při problémech s játry, žlučníkem (záněty, kameny), zvyšuje vylučování žluči, působí na úpravu žaludeční a střevní činnosti. Koupele pomáhají při hemoroidech a kožních nemocech. Řepík můžete užívat i v těhotenství, ženy ho ocení také při léčbě poporodních poranění. Vhodný je i pro děti, a to hlavně k léčbě průjmových onemocnění.

Zdroj: Řepík lékařský


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP