Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TIKY V OKU U MALYCH DETÍ

OBSAH

Tik v oku u dětí

Spouštěče tiku v oku u dětí jsou různé. Jedním z nich může být třeba nástup do mateřské školy či delší pobyt v nemocnici. Někdy svou roli sehrává dědičnost a v mnoha případech se příčina objevit nepodaří. Není důvod se však příliš znepokojovat, tiky nejčastěji mizí do jednoho roku po jejich výskytu.

Zdroj: Tik v oku

Diskuze

V diskuzi JAK SE PROJEVUJE UCPÁVÁNÍ CÉV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bartík.

Pacientka po úspěšné operaci srdce (trojitý bypass) si stěžovala na bolest pravé nohy.Nikdo na to cca 7 dnů nereagoval.Poté byla převezena z fakultní nemocnice do nemocnice krajské (noha byla od lýtka směrem dolu silně tmavě modrá)kde byl okamžitě zahájen pokus o průchodnost cév a žil,který byl bohužel bezúspěšný (noha byla již v tak velmi zanedbaném stavu z předchozí nemocnice) a následovala amputace končetiny ve stehně.Vzhledem k tomu,že pacientka v bezprostředně krátké době absolvovala několik velmi náročných operativních zákroků, bohužel po několika dnech zemřela,její organizmu byl natolik vyčerpán,že již nedokázal dále bojovat.Podle mého laického názoru byla po operaci bypassu totálně zanedbána pooperační léčba.Chci ještě podotknout,že v krajské nemocnici byly bleskově zahájeny všechny potřebné zákroky na vysoké profesionální úrovni což je třeba zdůrazni a za což všem týmům, které v této nemocnici byly účastny vyslovuji neobyčejné díky.Prosím o případné odborné posouzení jak by měl celý případ,od operace až po následnou léčbu,probíhat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kryglova.

Lékařka řekla že je nevhodný pribinacek dítě má 20 měsíců je to pravda

Zdroj: diskuze Jak se projevuje ucpávání cév

Tik v oku v těhotenství

Tiky v oku v těhotenství jsou poměrně časté, nemusíte mít strach, většinou po porodu odezní.

Zdroj: Tik v oku

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mam malu holcicku a ma fialovy tecky a krvacani pod kuzi. Chtela by som jse zeptat ci je to smrdelne ji je dve mesice a je v nemocnici na jip ke prosim poradte mi jsem zufala a mam oni strach dekuju .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podkožní krvácení u takto malých dětí může mít různé příčiny. Pokud je vaše dcera na jednotce intenzivní péče, tak určitě ošetřující lékař zná bližší informace o příčinách jejího onemocnění, takže se musíte zeptat tam co je příčinou a jaká je prognóza.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Pásový opar u kojence

Pásový opar u malých dětí je ojedinělý. Jde totiž o onemocnění, které se častěji vyskytuje u dospělých, jen zřídkakdy se objeví i v dětském věku, nicméně vždy až po prvotní manifestaci „neštovicového“ viru v podobě mnohem nakažlivějších planých neštovic. Nesmí se kojit s oparem na bradavce. Nutná je zvýšená hygiena.

Nákaza planými neštovicemi je velmi nebezpečná pro těhotné ženy, neboť velmi vážně ohrožuje plod. Dle odborníků však infekce neovlivní plod po 20. týdnu těhotenství, avšak pouze do 36. týdne! V případě onemocnění matky v posledních 2 až 3 týdnech před porodem virus opět vážně ohrožuje děťátko, které může být infikováno.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem ZAZVOR PRO DETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj potrebuju poradit muze rok a pul stare dite zazvorovy sirup nebo caj ze zazvoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zázvor není bezpečný u malých dětí, protože je příliš agresivní na jejich rozvíjející se zažívací systém. V alternativní medicíně se zázvor používá k léčbě koliky a žaludečních problémů u dětí, ale v této věkové skupině to není považováno za bezpečné. Kromě toho byste neměla užívat zázvor, pokud kojíte. Zázvor může být bezpečný u dětí ve věku od dvou let. Zde už může být použit k léčbě mírných zažívací potíží a při bolestech hlavy. Nicméně, věk nemusí nutně znamenat, že zázvor bude bezpečný prostředek pro vaše dítě. Vždy se o bylinných lécích poraďte se svým dětským lékařem, protože byliny mohou způsobit nežádoucí účinky a představují riziko lékových interakcí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zazvor pro deti

Příčiny hemoroidů u dětí

Zatímco některé maminky si hemoroidy doslova „vytlačí“ při porodu a „vypěstují“ během těhotenství (zvyšuje se nitrobřišní tlak), u malých dětí k jejich vzniku přispívá například nevhodná strava a nedostatečný pitný režim. Obojí má za následek zácpu a přílišné tlačení při stolici. Maminky potom v dobré víře nechávají malé nešťastníky vysedávat na nočníku a mnohdy se jim snaží jejich „pobyt“ všemožně zpříjemnit – obklopí je hračkami, knížkami, jen ať se jim pěkně sedí. Ano, sedí se jim pěkně, ale dlouho! Což je obrovská chyba.

V některých případech je možné, že se na hlavní příčinu problémů malého pacienta nepřijde. U dospělých hraje určitou roli také dědičnost, charakter zaměstnání, nedostatek pohybu a nadváha. Svou roli sehraje, stejně jako u dětí, strava chudá na vlákninu (ovoce a zeleninu) a třeba i zakysané mléčné výrobky (probiotika), dalším rizikovým faktorem jsou časté průjmy či zácpa a v neposlední řadě též zmíněný nedostatečný pitný režim.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem SLUCHATKA DO UŠÍ PRO NESLYŠÍCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Komendova Petra.

Dobry den,ted zjistili nasemu petimesicnimu synkovi stredne tezkou poruchu sluchu,zatim jeste nevim jake naslouchatka bude mit,ale jen pro zajimavost me zajima,jestli to u malych deti hradi pojistovna nebo platime sami.Maly je u VZP.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výši doplatku vám sdělí foniatr a zároveň nabídne vhodný přístroj. Existuje několik variant s různou cenou. Až budete znát cenu přístroje, tak se pro konkrétní možnosti financování obraťte na zdravotní pojišťovnu malého.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sluchatka do uší pro neslyšící

Příznaky u dětí

První rotavirová infekce bývá obvykle nejvíce závažná. Onemocnění má výrazné příznaky – středně těžký až těžký vodnatý průjem, který může trvat 5 až 8 dní, opakované zvracení, bolest bříška nebo křeče, občas horečka. Přibližně do týdne by měla mírnější rotavirová infekce odeznít. Jestliže má vaše dítě těžký průběh rotavirové gastroenteritidy, může zvracet a mít průjem až 20x za den, což v kombinaci s horečkou může vést k rychlému odvodnění (dehydrataci) organismu. Rotaviry, respektive rotavirová gastroenteritida, bývají právě kvůli dehydrataci jednou z nejčastějších příčin hospitalizace malých dětí.

Rotaviry po požití napadnou střevní buňky, množí se v nich a poškozují je. Virem poškozené buňky nejsou schopny vstřebávat živiny a vodu, dochází k rozvratu vnitřního prostředí a ke ztrátám vody. Rotavirus navíc produkuje toxin, který procesu odvodnění napomáhá a tím rychle způsobuje dehydrataci organismu.

Zdroj: Rotaviry u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Píšete co není z mouky a celozrnný chléb je tedy z čeho?
U mojí dcerky 5 let byl zjištěn reflux jícnu. A moc to jednoduché asi nebude. Máte tady někdo dítě s reflux a co tak malému dítěti dáváte.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se svým dítětem komunikovat a zjišťovat, po čem se mu objevují pocity pálení žáhy a ta jídla pak vyloučit. U malých dětí také pomáhá, aby nechodily spát s plným žaludkem a nejedli před spaním čokoládu. Během dopoledne zkuste podávat nápoj z jablečného octa. Jednu lžíci octa rozmíchejte ve 250 ml čisté vody bez bublinek a podávejte jeden měsíc. Nenahrazujte, ani nedoplňujte ocet citronovou šťávou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kuchařka reflux

Léčba spálové angíny u dětí

Stejně jako u spály je nezbytná návštěva lékaře, který pacienta prohlédne. Před zahájením léčby se ve většině případů provádí výtěr z hltanu. Účinnou léčbou je při spálové angíně podávání penicilinu. Obtíže po podání antibiotik většinou ustupují do dvou dnů. Penicilin se podává po dobu 10 dnů. Někdy se používají jiné druhy antibiotik, a to především u pacientů s alergií na penicilínová antibiotika. Dále se podávají léky na snížení horečky. Při léčbě je nutné dodržovat klid na lůžku a dostatečný pitný režim. Po ukončení léčby se doporučuje rekonvalescence minimálně v délce jednoho týdne. Angína se nejčastěji objevuje u malých dětí a u lidí s oslabenou imunitou. Jestliže se toto onemocnění často opakuje, může lékař doporučit chirurgické odstranění krčních mandlí. Očkování v tomto případě není možné. V dnešní době se četnost výskytu spály spíše snižuje, úmrtí na něj nebylo v ČR v posledních letech zaznamenáno.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Dobrý den,pejsek jí,pije,vítá,venku je čilí běhá, skáče,je spokojený.Doma má divné chování ,má jakoby slabé tiky jako když spíte a nejednou se leknete.Nema někdo zkušenost?Děkuji

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Hemoroidy u dětí – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět hemoroidy u dětí.

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Příznaky hemoroidů u dětí

  • krvavá stolice
  • neschopnost produkovat pohyb ve střevech
  • pocit plnosti

Zdroj: Hemoroidy u dětí

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Šestá nemoc

Šestá (6) nemoc u dětí je běžné virové onemocnění. Vyskytuje se převážně v jarních měsících a může probíhat v drobných epidemiích. Postihuje většinou děti v batolecím věku kolem 1–2 let. Pokud už dítě jednou tuto nemoc prodělalo, vytváří si protilátky.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Grégrová.

Po týdnu užívání se zmírnily bolesti malých kloubů ruky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 - recenze

Siamský (oficiální označení: Si)

Původ je stejný jako u siamského velkého králíka.

Vzhled

Pro toto plemeno jsou typické dvě základní zbarvení srsti, buď žlutá, nebo modrá. U obou ale platí, že na hřbetě bývá srst tmavší, okolí uší bývá madagaskarově zbarvené, stejně tak končetiny, skráně a nos. Ideální váha tohoto králíka je kolem 2,75 kilogramu.

Chov

Nároky na chov jsou stejné jako u jiných malých králičích plemen.

Obrázky

Odkaz na fotografie siamského králíka na googlu: siamský králík foto.

Zdroj: Ukázkové druhy malých plemen králíků

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Atypický autismus

Děti s atypickým autismem mají některé oblasti vývoje méně narušeny než děti s klasickým autismem, může se jednat o lepší sociální či komunikační dovednosti nebo chybí stereotypní zájmy. U těchto dětí se dříve mluvilo o takzvaných autistických rysech. Vývoj dílčích dovedností je u těchto dětí značně nerovnoměrný. Z hlediska náročnosti péče a potřeby intervence se atypický autismus neliší od dětského autismu. Ročně se v České republice narodí zhruba 100 až 150 dětí s atypickým autismem.

Zdroj: Autismus – příčiny a projevy

Jak dlouho jsou infekční

Největší výskyt je u dětí od 6 do 24 měsíců. U malých dětí dochází k nákaze především požitím viru z kontaminovaných předmětů, jako jsou hračky a jiné předměty, které malé děti s oblibou „ochutnávají“ a na kterých rotaviry dlouho přežívají, nebo infekci získají přímo od nakažených osob. Riziko nákazy rotaviry je tedy vysoké. Rotaviry představují značný problém na lůžkových odděleních nemocnic. Odhaduje se, že každá pátá rotavirová gastroenteritida vznikne během hospitalizace dítěte z úplně jiné příčiny.

Vzhledem k extrémně snadnému a rychlému šíření rotavirů, kdy stačí i velmi malá dávka virových částic k vyvolání onemocnění, se infekci téměř nelze vyhnout. Rodičům se doporučuje důsledně dodržovat hygienické zásady (například často si mýt ruce, pravidelně dezinfikovat hračky a povrchy). Tato opatření mají však pouze omezený vliv. Jedinou možností, jak dítě před touto nemocí účinně chránit, je včasné očkování. Rotaviry přežívají v suchém prostředí až několik dní. Navíc mohou přečkávat také na lidské kůži, a to i několik hodin.

Inkubační doba je krátká, v řádu desítek hodin až 2 dnů. Infekční je člověk, dokud je nemocný, a ještě asi 10 dní po odeznění příznaků (po tuto dobu se stále vylučuje virus do stolice). Onemocnění se může opakovat, imunita se objeví jen někdy a až po opakovaných infekcích. Virus v prostředí přežívá dlouhodobě.

Zdroj: Rotaviry u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP