Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MALINOVĚ ČERVENÝ JAZYK

OBSAH

Projevy na jazyku

  • Při spále je povlak jazyka nápadně malinově červený až tmavě hnědý.
  • Při tyfu, černé choleře nebo úplavici je jazyk namodralý.
  • Bílé skvrny na jazyku (leukoplakie) je potřeba pravidelně sledovat, jelikož mohou vést k rakovině jazyka.
  • Povlaky na jazyku jsou zapříčiněny horečkami nebo poruchami trávicího traktu.
  • Suchost jazyka signalizuje velkou ztrátou tekutin, zejména při cukrovce. Suchý, vyhlazený jazyk může být příznakem druhu chudokrevnosti.

Zdroj: Nemoci podle jazyka

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ JAZYKA, POPRASKANÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Klečková.

Dobrý den.
Před 3 lety u mně začaly záněty - středního ucha, 2 x průdušek, vaginální mykoza, zánět moč.měchýře, u všech jsem užívala ATB s tím, aby se následná TEP kolene nemusela posouvat. Dva měsíce před operací vznikly u mně alergie. Nemohla jsem nic jíst, lepek, kakao, kyselé, rajčata, ostré koření. Dle vyjádření alergologa se mi z braní ATB spálila sliznice v puse. Alergologové jen slibují,ale drží se svého postupu, v podstastě mi za 2 roky nikdo nepomohl, Zodac mi nezabírá. Večer když lehnu a ten den něco málo z toho si vezmu, mám pálení jazyka, popraskaný, oteklý, červený jak hovězí maso, štípání mi jde až do nosu.Dnes jsem přišla od alergologa jiného, který mi sliboval zátěžový test a vyšetření, zda mám alergii na lepek nebo celeakii. Výsledky z krve byly negativní, tudíž se nic nekonalo, KO za půl roku. Proč? K čemu? Aby zjistil, jestli beru léky Monkasta,po kterém budu mít alergie ještě větší, já jako astmatik budu mít infekci horních cest, vyrážky a to vše při nejlepším a při nejhorším propady v náladách a sebevražedné sklony? Tak teď si můžu vybrat. Buď nebudu baštit nic z toho, co mi vadí a vynechám doktory nebo konečně budu jíst všechno, nevyspím se, pusa jak oheň a na doktory se taky vykašlu. Myslíte, že existuje ještě 3 varianta, kde by mi někdo mohl udělat vyšetření takové,aby zjistil přesnou příčinu a napsal vhodná antihistaminika nebo nemám šanci už žádnou???Už mně unavuje lítat po doktorech, dost na tom, že mám 4 odborné doktory na jiné nemoci. Od Rožnova pod Radhoštěm až po Ostravu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dvořák karel.

Jazyk je sytě červený, při polykání bolí vzadu na patře a špička jazyka někdy pali

Zdroj: diskuze Pálení jazyka, popraskaný jazyk

Jak léčit nažloutlý jazyk

Léčba je individuální dle příčin onemocnění. Pokud máte žlutě zbarvený jazyk, respektive žlutý povlak na jazyku, měli byste omezit konzumaci živočišných tuků, mléka, mléčných výrobků, smažená jídla, kouření, alkohol, kávu. Naopak se doporučuje užívání lněných semínek.

Zdroj: Žlutý jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Čurda.

Dobrý den , včera při večeři mne bolel jazyk,šel jsem se podívat a můj jazyk byl a je uplně červený jako jahoda.K večeři jsem měl sekanou s chlebem a hořticí.
Jinak si nejsem vědom ničeho co by mne mohlo jazyk podráždit.Co to prosím vás je a co mám dělat??.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé kyselé potraviny mohou způsobit dočasné zarudnutí a nepříjemný pocit na jazyku. Malinový jazyk však může být příznakem změny zdravotního stavu. Některé změny červené barvy na jazyku, jako je jahodový jazyk, mohou souviset s nedostatkem vitamínů, Kawasakiho chorobou nebo streptokokovou infekcí způsobující tak zvanou šarlatovou horečku.
Pokud máte jazyk červený náhle a jinak se cítíte dobře, tak to nejspíš bude první z uvedených možností a to, že vám červený jazyk způsobila hořčice. Pokud by příznaky trvaly déle než tři dny a nebo se vám zhoršil zdravotní stav, tak kontaktujte svého zubního lékaře. Jazyk patří do působnosti právě zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

Černý jazyk – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět černý jazyk.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Tchýnin jazyk květ

Když necháte tchýnin jazyk v zimním období v suchu a na chladnějším místě, začne tvořit květinové výhony. Zde se můžete podívat, jak zajímavě vypadají květy této rostliny, které i nádherně voní: tchýnin jazyk květ.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Co může naznačovat černý jazyk

Jazyk s tmavším povrchem je jedním z příznaků spojených s dysfunkcí jater. Také bývá projevem nadbytečného množství keratinu na jazyku, které se vyznačuje zvýšeným množstvím bakterií přirozeně se vyskytujících v ústech. Tyto bakterie nejsou nijak škodlivé.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Diskuze

V diskuzi STERILIZACE ŠŤÁVY Z ČERVENÉ ŘEPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel cani.

zavařuje někdo šťávu z červené řepy?pomoze ,díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MARIE KLÁRA.

2,5 KG NASTROUHANÉ ČERVENÉ ŘEPY
4 LITRY VODY
PŮL HODINY VAŘIT
PŘIDAT NA 1 LITR ŠŤÁVY:
15 GR CUKRU
2 LŽÍCE KYSELINY CITRONOVÉ
10 MINUT POVAŘIT
DO VYCHLADLÉ ŠŤÁVY DÁME:
2 MALINOVÉ TRESTI
NALIJEME DO SKLENIC
ZAVAŘÍME, STAČÍ POVAŘIT, ABY CHYTLO VÍČKO

Zdroj: diskuze Sterilizace šťávy z červené řepy

Popraskaný jazyk

Hluboké příčné praskliny svědčí o mozkových příhodách, o dispozici k cévním poruchám a o skrytých neurózách. Popraskaný jazyk může znamenat dehydrataci nebo špatnou hydrataci těla v důsledku horečky, někdy je ale popraskaný jazyk vrozený.

Zdroj: Nemoci jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem PORUCHY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Králová.

Můj 75letý otec má tmavě červený jazyk a neustále ho samovolně vyplazuje aniž by to sám registroval.Mate s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za nevědomé vyplazování jazyka může třeba parkinsonova choroba. Abyste zjistili pravou příčinu a našli účinou léčbu, tak vyhledejte ordinaci geriatra a tam s otcem dojděte. Geriatr je lékař specializující se na nemoci stáří a dokáže vás správně nasměrovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poruchy jazyka

Tchýnin jazyk prodej a cena

Pokud se vám nechce běhat po kamenných obchodech, zde se můžete podívat na prodejce této rostliny a samozřejmě na jejich cenovou nabídku: tchýnin jazyk cena.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem KÍČENÍ DLE JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka kadlecová.

Dobrý den,
mám následující problém. Již od rána mám povrch jazyka
bílý a uprostřed v dolní části je jazyk červený.
Prosím o radu, na koho se mám obrátit.
Díky za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

S bílým povlakem na jazyku si zajděte na oddělení ORL (ušní, nosní, krční).

Zdroj: diskuze Kíčení dle jazyku

Tchýnin jazyk foto

Na těchto fotografiích si můžete prohlédnout Sansevierie v celé jejich kráse.

Zdroj: Tchýnin jazyk

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Asi před měsícem jsem tohle objevila pod jazykem. Něco se tam snad zapíchlo. Nebolí, pořád stejná barva, teplotu nemám, nikde nic oteklého. Zmizí to samo, nebo s tím mám jít, ale ke kterému specialistovi? Můžete mi, prosím, poradit?
Děkuji, Hela.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě bude vhodné nechat jazyk prohlédnout lékařem, aby zjistil, co vám tento útvar na jazyku způsobilo. Jazyk patří do gesce stomatologa, takže s tím zajděte ke svému zubnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jazyk

Černý povlak na jazyku

Povlak tmavé až černé barvy vychází z nedostatku vitamínu B3 (niacin), dehydratace, nadměrného pití kávy a kouření, nízké imunity, z nemoci trávicího traktu.

Jak se zbavit černého povlaku

Jednoduše, je nutné odstranit příčinu projevu a pravidelně doplňovat tekutiny.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá červený povlak na jazyku.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diskuze

V diskuzi NÁSLEDKY NARKOZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klásek Jiří.

Šlapu si na jazyk, jazyk nedám v ústech kam dříve, levá noha špatně našlapuje.
Upraví se to samo, či je třeba užívat nějaké léky ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Následky narkozy

Jak má vypadat zdravý jazyk

Zdravý lidský jazyk by měl být narůžovělý, mírně vlhký, hladký, jen s tenkým povlakem. Pokud tomu tak dlouhodobě není, možná se vám skrze tento orgán snaží tělo naznačit, že má problém.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Diskuze

V diskuzi BRNENI A PALENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Dobry den,uz delsi dobu me brni a pali jazyk mam na nem cervene pupinky a na korenu boule take jsem mela v krku moucnivku.Byla jsem u obnodniho lekare delal mi krevni testy a vse je v poradku take mi rekl ze nevi co se mnou a ze si na to asi budu muset zvyknout.Jsem s toho uz podrazdena a nevim co mam delat.Beru horcik a nake prasky na zaludek ale zadna zmena.Vsude pisou ze to muze byt nedostatek vit.b12 muzu ho take zacit brat?Beru jeste prasky na astma a na alergii pride mi ze uz tech prasku mam dost.Prosim moc o radu.Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Kaiseršotová.

Dobrý den prosím vás co dělat když brní jazyk od bolesti dásně. Používali jsme ústní vodu a to pomáhá jenom na chvilku. Nebo aspoň co by to říci co by to mohlo být. Děkuji

Zdroj: diskuze Brneni a paleni jazyka

Příčiny

Srkáme nějaký horký nápoj anebo se nedočkavě vrhneme na přinesenou polévku, dáme si první hlt nebo lžíci a hned začínáme cítit, že něco není v pořádku. Jazyk po požití horké tekutiny, sousta nebo potraviny jakoby zdrsní, ztratíme v něm cit a vůbec se cítíme nepříjemně. Jazyk je spálený, nebo by bylo možná přesnější říct, že jsme si ho opařili. Většina lidí to neřeší, prostě počká několik hodin a problém sám ustoupí.

Zdroj: Spálený jazyk

Popis černého jazyka

Černý jazyk vzniká přemnožením plísní a bakterií na jazyku, což bývá často způsobeno užíváním léků, které obsahují vysokou hladinu antacidu. Tato nevzhledná tmavost jazyka by měla odeznít během 3 až 5 dnů a neměla by způsobit žádné potíže.

Zdroj: Co značí černý jazyk

Jak léčit spálený jazyk u dětí

Pokud dojde ke spálení jazyka u dětí, nepodávejte dítěti nic kyselého ani slaného (rajčata, citrusové ovoce). Pokud chcete dát dítěti pomerančovou šťávu, nařeďte ji vodou. Potraviny a tekutiny by měly být vlažné, alespoň do té doby, než se citlivost jazyka zklidní. Jako okamžitou pomoc můžete podat studenou tekutinu, a pokud to váš potomek vydrží, můžete mu potřít jazyk olejem s E vitamínem. Také dítěti můžete podat lžičku medu. U menších dětí pomáhá chladný odvar z heřmánku.

Zdroj: Spálený jazyk

Žlutý jazyk

Silný povlak žluté barvy signalizuje žlučníkové obtíže. Zežloutnutí v zadní části jazyka je příznakem plísňové nebo bakteriální infekce v ústech či žloutenky.

Jak se zbavit žlutého jazyka

Eliminovat příznaky vzniku žlutého zabarvení jazyka, zmírnit překyselení organismu pomocí detoxikace.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá žlutý jazyk.

Zdroj: Hnědý povlak jazyka

Co znamená žlutě zbarvený jazyk

Žlutě zbarvený jazyk signalizuje poruchy metabolismu. Pokud máte žlutý jazyk, můžete mít zvýšenou hladinu žluči v žlučníku anebo onemocnění jater. Žlutý povlak na jazyku nejčastěji signalizuje poruchu funkce žlučníku. Žlutá barva v zadní části jazyka, pokud ho zdvihneme k patru, může být jedním z příznaků žloutenky. Žlutý povlak na jazyku může rovněž signalizovat artritidu nebo dnu. Silný žlutý povlak může být známkou zažívacích problémů, jako je zácpa. Pokud je povlak suchý, bývá obvykle problém v žaludku a střevech, pokud je mokrý, jde o přebytek hlenu. Tenký žlutý povlak může znamenat plicní infekci.

Zdroj: Žlutý jazyk

Co znamená bílý jazyk a červené tečky

Bílý jazyk a červené tečky mohou signalizovat počínající infekci. Na jazyku se nacházejí celkem 4 typy výstupků (papil), jedny z nich jsou drobné a červené, jiné zase delší, nitkovité (řasovité). Při nachlazení nebo horečnatém onemocnění se mohou oba typy papil zvýraznit a jazyk může být bělavě povleklý. Je to zcela obvyklá reakce organismu na onemocnění. Pomoci lze čištěním jazyka kartáčkem, dostatkem tekutin, ideálně pitím bylinkových čajů.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP