Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VNITŘNÍ USPOŘÁDÁNÍ DĚLOHY

OBSAH

Děloha a krček děložní

Děloha (latinsky: uterus, řecky: metra, hystera, archaicky nebo krajově matka) je vnitřní pohlavní orgán všech savců samičího pohlaví s výjimkou vejcorodých. Je to dutý svalový orgán sloužící k uložení, výživě a zajištění vývoje mláděte. Chirurgické odstranění dělohy se nazývá hysterektomie.

Děložní čípek (latinsky: cervix) je část dělohy, která ústí do pochvy. Děložní čípek se nachází v hrdle děložním, kde jeho výběžek zasahuje do pochvy a umožňuje tak jak průnik spermií, tak i odchod menstruační krve. Jeho průměrná délka je 3–5 cm.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda moje mamka má nárok na lázně. Je po komplexním odstranění dělohy pro karcinom endometria. Je jí 50 let a je téměř 3 měsíce po operaci.

K této situaci má ještě postiženého syna - dětský mozková obrna a autismus, který momentálně je také nemocný a zároveň má velmi časté záchvaty agrese, které naštěstí zatím jsou pouze vůči jemu samotnému nebo vybavení domu.

Mamka je z toho již hodně psychicky vyčerpaná což nepřispívá k léčení po této náročné operaci.

Chtěli jsme aby si jela odpočinou do lázní, ale gynekolog jí řekl, že to asi na vzp neprojde jelikož není dle věku v tzv. produktivním ženském věku.

Neexistuje možnost jak jí do lázní dostat? Opravdu by jsme potřebovali aby si odpočinula. Na koho by jsme se měli případně obrátit?

Děkuji moc

Chlumová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.

Dobrý den ,jsem po operaci dělohy s odstraněním vaječníků . Operace byla provedena řezem v podbříšku a tak vyndána . Ráda bych dostala lázně . Ale paní doktorka na gynekologii mi řekla , že se na to lázně nevztahují . Děkuji za radu , jak postupovat .

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Vnitřní orgány člověka obrázek

Zde si můžete prohlédnout obrázek, jak vypadá lidské tělo uvnitř tzv. vnitřnosti, tedy vnitřní orgány.

Zdroj: Vnitřní orgány lidského těla

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT DĚLOHY U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Hackerová.

Dobrý den, je to moc dobře zpracovaný článek.Děkuji. Můžu se zeptat na názor na kastraci feny staré 13 a půl roku? Byla jí diagnostikována cystická hyperplazie. Hárá již 2 měsíce, lehce zvýšená teplota. Jinak bez příznaků, normálně vyměšuje, normálně jí. Jen velmi špatně snáší narkózu. Na srdíčku lehká šelest, bez meditace asi vzhledem k věku normální.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Ohnemichlová.

Naší fence bude 11 let,si rok bere léky na srdce,asi mpřes měsíc ji léčíme na počínající zánět dělohy,kolik je běžná cena operace v tomto věku a je naděje,že bude vše v pořádku, a kolik nás bude stát pooperační léčba, nyní má za sebou 2 dobrání antibiotik, a pořád trochu krvácí,trochu více pije.

Zdroj: diskuze Zánět dělohy u feny

Cvičení po odstranění dělohy

Cvičení po odstranění dělohy by mělo být prováděno v rozumné míře, tedy tak, aby ženu osvěžovalo a nevyčerpávalo. Před cvičením břicha raději upřednostněte cviky na posílení pánevního dna, které slouží jako prevence sestupu poševních stěn a úniku moči.

Obrázek dělohy.

Znak pro ženské pohlaví.

Obrázky ženského pohlaví.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU PROSPÍVÁ V TĚLE ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alča.

Mám 2 měsíce po odstranění dělohy z důvodů silného krvácení dlouhodobé které trvalo 10 dní.Ted jsem si koupila železo jelikož bych pořád jenom ležela a pospávala.Cítila jsem se pořád utahaná bez nálady.Léčím se také na hypertenzi a mám nedomykavost chlopně.Chtěla bych vědět zda jsem udělala dobře či ne,děkuji předem za vaše názory a rady.Alča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při větší ztrátě krve je železo prospěšné proti anémii - chudokrevnosti. Železo užívejte výlučně jen v doporučeném dávkování a jen po dobu, než se únava upraví do normálu. Informujte o tom také svého ošetřujícího lékaře, který vás má v péči po odstranění dělohy. Sdělte mu také o svých pocitech únavy, které mohou souviset s náhlou změnou v hormonech zaviněnou odejmutím dělohy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čemu prospívá v těle železo

Komplikace po kyretáži

Komplikace jsou vzácné, ale obdobné jako u jakékoli jiné operace, tedy záněty, krvácení, trombózy, embolie, poranění dělohy, poranění sousedních orgánů, nervů a cév. Při eventuálních velkých poraněních dělohy a možném krvácení může dojít i k odstranění dělohy. Má-li žena později po operaci bolesti v podbřišku, krvácení, nebo pokud se dostaví horečka, je potřeba neprodleně vyhledat lékaře.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi FENĚ PO ZÁNĚTU DĚLOHY VYTÉKÁ Z POCHVY KREV. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hämerle.

Dobrý den,fena BIŠONKA je po léčbě zánětu dělohy,lékařka jí dala ,antibiotika,injekce a po dni jí začala vytékat z pochvy slizký hlen a krev,cvíli to přejde a poté se ten výtok rozjede nanovo,chtěl jsem jí dát vykastrovat ,ale lékařka řekla že je na to moc stará a těžké,je jí asi 11 let,a váha 12 kg.co mám dělat,jsem z
Chýnova ,a DR se jmenuji MAREŠOVÁ. jméno mé je Jan Hämerle-Chýnov.
děkuji za odpověd s pozdravem Jan Hämerle.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Feně po zánětu dělohy vytéká z pochvy krev.

Lázně po operaci dělohy

Komplexní lázeňskou léčbu po operaci dělohy lze poskytnout do 12 měsíců od operace, a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným průběhem, a dále u žen do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve. Pokud je pacientka starší 30 let a průběh operace nebyl komplikovaný, není jistota, že pacientka lázně dostane. Pacientky po operaci dělohy mohou požádat gynekologa o návrh na lázeňskou péči, tu pak posoudí revizní lékař pojišťovny.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Čempelova.

Dobrý den jsem po operaci dělohy a vaječniku. Prosím Vás mám nárok na lázně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

O tom, jestli máte nárok na lázeňskou léčbu může rozhodnout jedině vaše zdravotní pojišťovna. Nejdříve se domluvte se svým gynekologem, popříoadě onkologem, aby vám napsal doporučení na lázně. Až budete mít doporučení, tak požádejte svého praktického lékaře o napsání návrhu na lázeňskou léčbu. Vaše zdravotní pojišťovna vám dá brzy vědět, jak o návrhu rozhodla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Krvácení

Obecně slabé krvácení (špinění) po kyretáži dělohy ustává do týdne.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den, my si určitě nemyslíme, že zdravotní pojišťovna je cestovní kancelář, ale nikde jsem nenašla žádné informace a nikdo nám je nechce dát, takže pak je to těžké.
Mamka nikdy o nic nežádala a když by potřebovala pomoc, tak ji všichni poslali do pryč... Do toho je mamka na nemocenské takže jen tak odjet s tím že ti to sama zaplatí je dost těžké. Takže jsem chtěla zjistit nějaké info. Takže asi prostě nic a budu doufat že se mi povede něco někde najít, když jsou všichni velice ochotní tak že je spíš obtěžujete.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte přímo její zdravotní pojišťovnu, kde dotazem zjistíte, co můžete pro přidělení lázní v jejím případě udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Jak poznat zánět dělohy u feny

Nejčastěji se zánět dělohy (pyometra) vyskytuje u nekastrovaných fen, kde vzniká na podkladě nenormálního rozvoje děložní výstelky po proběhnuté říji. Onemocnění začíná jako cystická glandulární hyperplazie endometria, v děloze se hromadí sekret – rozvíjí se mukometra nebo hydrometra. Dojde-li v tomto okamžiku k průniku bakterií z pochvy do dělohy (nejčastěji se jedná o E. coli), sekret děložních žláz se stane živnou půdou pro tyto bakterie a výsledkem je právě hnisavý zánět dělohy. U feny je to život ohrožující stav, protože toxiny produkované bakteriemi pronikají do celého těla, při nadměrné náplni dělohy může dojít též k jejímu prasknutí a vzniku hnisavé peritonitidy a celkové sepse.

Mezi projevy pyometry u feny patří především apatie, nechutenství, nadměrná žízeň a močení, neochota k pohybu, u otevřené pyometry pak hnisavý žlutý výtok z vulvy. Vzhledem k návaznosti pyometry na cyklus říjí lze konstatovat, že se objevuje po proběhlém hárání. Onemocnění je poměrně časté zvláště u starších fen.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada.

Zakrslý králík po operaci dělohy hodně pelichá a více pije
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zakrslý králík - nemoci

Bolesti po kyretáži

Kyretáž je velmi bolestivý zákrok, a proto se provádí v celkové anestezii. Bolestivost po výkonu je normální. Pokud však bolesti přetrvávají delší dobu, může se jednat o zánět, který se dostal do dělohy po kyretáži. Je tedy nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Poradna

V naší poradně s názvem ALTERNATIVA ANTIKOAGULACE A JAK PROTI MYOMATÓZNÍ DĚLOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den,
zajímala by mě přírodní možnost náhrady warfarinu na tzv ředění krve
a jestli lze doporučit nějaký alternativní postup mladé ženě s nálezem myomatosní dělohy?
Dík za odpověď
T.kilian

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přírodní antikoagulanty jsou česnek, zázvor, ginkgo biloba, rybí olej, vitamin E a jídášovo ucho. Žádná studie ale zatím nepotvrdila srovnatelné účinky těchto potravin s warfarinem. Warfarin je bezpečný lék a dokáže v mnoha případech zachránit život. Proto doporučuji u warfarinu zůstat a případně jen snížit jeho dávkování a doplnit to výše zmíněnými potravinami. Při každém takovém experimentování je třeba konzultace s lékařem, který předepisuje warfarin. Nejlepší je udělat krevní rozbor na srážlivost a podle toho upravit podíl přírodních antikoagulantů a warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alternativa antikoagulace a jak proti myomatózní děloze

Pooperační péče

Doma pravidelně kontrolujte, zda stehy drží, neprosakuje z rány nějaká tekutina nebo rána neotéká. Nenechte fenu, aby si operační ránu lízala, venčete ji raději na vodítku, abyste zabránili běhání a skákání. Obvykle za 10–14 dní přijdete s fenkou na vytažení stehů.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Diskuze

V diskuzi PEJSEK PO OPERACI ZANETU DELOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Onderka.

Dobrý den mám 8 letou fenku j.rasla dnes podstoupila operaci zanetu delohy při operaci ještě k tomu měla menší zastavu srdce . Teď už je doma . Jen se bojím zdá vše proběhlo v pořádku doktora si všichni chválí .teď už je asi 5 hodin doma uz i pila to bříško má trochu nafoukle a chová se trochu jinak pořád chodí sem a tam jednou maličko zvracela a poknourava ten límec ji asi hodně vadí doslova Je s toho hotová .je to normální ze kvůli tomu linci pořád knoura a kňučí někdy i vrci ?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pejsek po operaci zanetu delohy

Jak dlouho budu v nemocnici

Kyretáž dělohy je menším zákrokem. Ve většině případů nevyžaduje tento zákrok hospitalizaci, jen příslušná opatření. Ovšem vše záleží na rozhodnutí lékaře. Rekonvalescence probíhá tak, že je ženě doporučeno, aby po dobu dvou až tří týdnů dodržovala zvýšenou hygienu, tedy sprchovat se, ne koupat, dodržet sexuální abstinenci a také se vyvarovat velké fyzické námahy. Pokud u ženy proběhne kyretáž děložního hrdla, měla by dodržovat ta samá doporučení.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO ODSTRANĚNÍ DĚLOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Chlumová.

Dobrý den,

chci se zeptat, zda moje mamka má nárok na lázně. Je po komplexním odstranění dělohy pro karcinom endometria. Je jí 50 let a je téměř 3 měsíce po operaci.

K této situaci má ještě postiženého syna - dětský mozková obrna a autismus, který momentálně je také nemocný a zároveň má velmi časté záchvaty agrese, které naštěstí zatím jsou pouze vůči jemu samotnému nebo vybavení domu.

Mamka je z toho již hodně psychicky vyčerpaná což nepřispívá k léčení po této náročné operaci.

Chtěli jsme aby si jela odpočinou do lázní, ale gynekolog jí řekl, že to asi na vzp neprojde jelikož není dle věku v tzv. produktivním ženském věku.

Neexistuje možnost jak jí do lázní dostat? Opravdu by jsme potřebovali aby si odpočinula. Na koho by jsme se měli případně obrátit?

Děkuji moc

Chlumová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana Milická.

Dobrý den.chtěla bzch se zeptat.Mám měsíc po operaci za jak dlouho a koho mám žádat o lázně?předem děkuji Milická

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po odstranění dělohy

Léčba

Ve většině případů je první volbou kastrace, zejména pokud se jedná o starší fenu, kde již nepočítáme s další reprodukcí, a pokud došlo k vážnému poškození zdravotního stavu a rozvoji sepse. Jestliže se jedná o mladší fenu, se kterou počítáme s využitím do chovu, není příliš narušen celkový zdravotní stav a jedná se o otevřenou formu pyrometry, je možné se pokusit o zvládnutí stavu pomocí konzervativní terapie, tedy pomocí léků.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Menstruace po kyretáži

Krvácení po kyretáži by mělo být mírné a ustat za několik dní. Pokud krvácíte velmi silně nebo dlouho (déle než 14 dní), máte bolesti nebo horečku, navštivte neprodleně lékaře. Uvedené příznaky mohou být způsobeny infekcí, kterou je třeba včas léčit.

Slabé krvácení (špinění) po revizi dělohy ustává do týdne. První menstruace po kyretáži se dostaví za 4–6 týdnů. U kyretáže po porodu může odchod očistků trvat několik týdnů.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice

Léčba otoku vnitřní strany tváře

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu.

  • Pokud je otok způsoben vřídky z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst.
  • Infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře

Kyretáž v menopauze

Kyretáž se v menopauze provádí nejčastěji kvůli silné prodloužené menstruaci nebo kvůli jakémukoliv krvácení po přechodu. Z diagnostických důvodů bývá ke kyretáži připojena i takzvaná hysteroskopie, při níž je do dělohy zavedena kamera, kterou je možno dělohu prohlédnout zevnitř. Kyretáž děložního hrdla volí lékař při nenormálních cytologických nálezech, aby si ozřejmil, jak vážné dysplastické změny jsou.

Kyretáž je jediná možná volba u případu silného krvácení. S takovýmto krvácením přicházejí často ženy v období kolem menopauzy, kdy jsou tělu vlastní hormony v dysbalanci. Kyretáž zde hraje roli nejen diagnostickou – k určení příčiny krvácení, ale také terapeutickou – k zastavení krvácení.

Tento výkon má díky pokrokům a zkušenosti v medicíně minimum komplikací. Mezi komplikace kyretáže se řadí ty, které souvisejí s výkonem samotným, tedy proniknutí kyrety dutinou děložní, silné krvácení; operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty. Jedním z rizik je také možné proděravění dělohy, které se řeší pomocí laparoskopického zákroku. Další komplikace mohou být komplikace spojené s celkovou anestezií.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Operace dělohy u feny

Jediné opatření před zákrokem je, že fena musí být v den zákroku nalačno. Samozřejmě také v dobrém zdravotním stavu, pokud se jedná o preventivní kastraci, a fena by neměla právě hárat. U starších fen nebo v případě kastrace ze zdravotních důvodů je vhodné před zákrokem provést předoperační hematologické a biochemické vyšetření krve, případně další potřebná vyšetření, jako je RTG, SONO a EKG. Kastrace je chirurgický zákrok prováděný v celkové anestezii, jehož cílem je nevratně zabránit další reprodukci. U fen se kastrace provádí buď odstraněním vaječníků (ovariektomie), nebo vaječníků společně s dělohou (ovariohysterektomie). Řez je veden středem břicha (v linea alba) v úrovni pupku. Rána se zde lépe hojí a není tak bolestivá. Při nekomplikovaném průběhu trvá celý zákrok většinou do 1 hodiny.

Po návratu domů necháte fenu na klidném a teplém místě ještě odpočívat. Po úplném probuzení ji nejprve nabídnete menší množství vody a později také menší porce rozmočených granulí, případně konzervu či jinou stravu, na kterou je fena normálně zvyklá.

Zdroj: Zánět dělohy u psa

Kyretáž po potratu, po porodu

Kyretáž dělohy znamená odstranění zbytků v děloze po porodu, potratu, zamlklém těhotenství. Kyretáží se nazývá tento zákrok proto, že se vybavení obsahu provádí kyretou, nástrojem podobným svým tvarem lžičce. Jedná se o výkon s anestezií, proto je potřeba dodržet určitý režim: 6 hodin před ním nejíst, nepít a nekouřit. Hospitalizace po výkonu je 1–2 dny, špinění až krvácení ustává do týdne, bez sexu je vhodné vydržet cca 14 dní, u revize po porodu celé šestinedělí, první menstruace se dostaví za 4–6 týdnů a těhotenství je vhodné nejdříve za 2–3 měsíce.

Zdroj: Kyretáž děložní sliznice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP