Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MIRENA A BOLESTI BŘICHA

OBSAH

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalovou informaci antikoncepce Mirena.

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Za mě Mirenu nedoporučuji.Po zavedení bylo nejprve vše ok.Krvácení sice odeznělo,pouze jsem špinila,ale postupem času přibývali silné migrény,bolesti břicha,silné bolesti v zádech,občas nevolnost a pocity na zvracení,nadýmání,bolesti prsou a nekonečné přibývání na váze.Bála jsem se předčasného přechodu,ale pan doktor mě ujistil,že jde o nežádoucí účinky ohledně tělíska.Takže Mirena šla ven a já cítím úlevu.Kdybych nezměnila doktora,nevěděla bych nic!!!Musím podotknout,že nejprve jsem měla obyčejné tělisko za 1500 a vše bylo ok.Hold né vždy dražší sedne lépe

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Úplně ten samý problém. Jsem objednaná na vyndání ...

Zdroj: diskuze Mirena

Cena v lékárně

MIRENA IUT INS 1 X 52 MG – průměrná aktuální cena v lékárně činí 4 372,52 Kč.

Zdroj: Mirena

Poradna

V naší poradně s názvem MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mirena je hormonální antikoncepce. Je to nitroděložní tělísko, které obsahuje zásobu hormonu levonorgestrel, který se v mikrodávkách uvolňuje přímo v místě účinku, v děloze, a vydrží na dobu pěti let. Levonorgestrel je aktivní polovina norgestrelu. Zvýšené dávky norgestrelu ve spojení s konstantní dávkou estrogenu způsobují tyto časté nežádoucí účinky, patří sem:
- nepravidelné krvácení;
- venózní dilatace;
- křeče v nohách;
- trombóza;
- arteriolární hypertrofie;
- migrénové bolesti hlavy;
- deprese;
- ztráta libida;
- zvýšení tělesné hmotnosti.
Právě poslední 4 z vyjmenovaných nežádoucích účinků jsou hlavní důvody, proč jedna třetina žen končí s užíváním této hormonální antikoncepce v prvním roce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mirena

Nežádoucí účinky

Jako všechny léky může mít i Mirena nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každé ženy.

Seznam možných nežádoucích účinků

Velmi časté – mohou se vyskytnout u 10 a více ze 100 pacientek:

  • bolest hlavy;
  • bolest břicha / bolest v oblasti pánve;
  • změna krvácení včetně sníženého a zvýšeného menstruačního krvácení, špinění, oligomenorea (méně časté krvácení) a amenorea (absence krvácení);
  • vulvovaginitida (zánět vnějších pohlavních orgánů nebo pochvy);
  • výtok z genitálu.

Časté – mohou se objevit u 1 až 10 z každých 100 pacientek:

  • depresivní nálada / deprese;
  • migréna;
  • nevolnost;
  • akné;
  • hirsutismus (nadměrný růst ochlupení);
  • bolesti zad;
  • infekce horní části pohlavního ústrojí;
  • cysty na vaječnících;
  • dysmenorea (bolestivá menstruace);
  • bolest prsou;
  • vypuzení nitroděložního tělíska (úplné nebo částečné).

Méně časté – mohou se vyskytnout u 1 až 10 na každých 1 000 pacientek:

  • ztráta vlasů.

Vzácné – mohou se vyskytnout u 1 až 10 na každých 10 000 pacientek:

  • perforace dělohy (proděravění dělohy).

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi JE VHODNA MIRENA PO RAKOVINE PRSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrika.

Dobrý den jsem po léčbě rakoviny prsa. Je pro mne vhodné tělísko mirena .Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Je vhodna mirena po rakovine prsa

Vedlejší účinky

V souvislosti se zaváděním nebo vyjímáním Mireny byly hlášeny následující nežádoucí účinky:

  • bolest při zavádění/vyjímání, krvácení při zavádění/vyjímání, se zaváděním spojená vazovagální reakce se závratí nebo synkopou (mdloby); u epileptických pacientek může proces zavádění vyvolat epileptický záchvat;
  • při použití Mireny v indikaci „ochrana před endometriální hyperplazií“ (nadměrný růst sliznice dělohy) během substituční léčby estrogeny není riziko rakoviny prsu známo; byly hlášeny případy rakoviny prsu (četnost není známa).

Informace nežádoucích účinků SUKL

Nitroděložní tělíska uvolňující levonorgestrel (Mirena) – riziko karcinomu prsu, perforace dělohy a mimoděložního těhotenství.

Zdroj: Mirena

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat, jestli Mirena ovlivňuje hmotnost člověka(přibírání na váze).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Mirenu mám již postupně 18 let, tedy čtvrtou. Nikdy jsem neměla žádné vedlejší účinky, ani váha ani nic jiného. Naopak si nemohu vynachválit, že nemenstruuji a nešpiním a mohu kdykoliv kamkoliv a nemusím řešit termíny. Naopak antikoncepce jakákoliv předtím znamenala váhové výkyvy, urputné bolesti hlavy atd., vyzkoušela jsem s lékařkou několikatery léky a klasické tělísko a všechno snášela velmi špatně. Až Mirena mi situaci vyřešila a zůstala jsem u ní. Za mne jí dávám jedničku.

Zdroj: diskuze Mirena

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Dobrý den,
Mirenu budu již po třetí měnit...a na váze jsem nikdy nepribrala......Mě Mirena prostě vyhovuje......

Zdroj: diskuze Mirena

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA SLEZINY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Manželka má bolesti břicha a jde to až do levého boku. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina sleziny příznaky

Primární a sekundární menstruační bolesti

Primární menstruační bolesti: Bolesti kulminují 2.–3. den menstruace, kdy se začnou nejvíce tvořit prostaglandiny (látky podobné hormonům), které vznikají ve sliznici dělohy a jsou příčinou vzniklých bolestí projevujících se křečovitými stahy dělohy.

Sekundární menstruační bolesti: Bolesti mají jiný původ. Příčinou může být například i cysta, zánět, endometrióza nebo myom. Bolesti jsou velmi silné, trvají dlouho a jsou doprovázeny i jinými příznaky, jako jsou výtoky, nadměrné krvácení a podobně.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Co na menstruační bolesti

Bolesti při menstruaci můžete zvládnout například pomocí:

  • volně prodejných léků na bolest – analgetika (nejznámější je Ibuprofen, Apo-Ibuprofen, Nurofen);
  • léků s vyšším obsahem železa – pomáhají pří zvýšené ztrátě krve; doporučí vám je gynekolog;
  • speciálních léků na menstruační bolesti – utlumují i silné křeče a stahy dělohy; doporučí vám je rovněž gynekolog;
  • bylinek a čajů – pomáhají například meduňka, kontryhel, sezam a maliník;
  • vitaminů a minerálů – pomáhá hořčík a vápník, ty se někdy prodávají i jako součást multivitaminových přípravků.

Lékaři doporučují, aby se některé léky užívaly před samotným nástupem menstruační bolesti, částečně tak pomohou její průběh zmírnit.

Když léky na menstruační bolesti nemáte, první pomocí bude teplo, masáž, dostatečný přísun vitaminů a minerálů.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Nováková.

Dobrý den,
je mi 40 let a mám Mirenu 3 roky, jsem více méně spokojená (nemenstruuji, žádné starosti), až na to, že jsem za ty 3 roky nabrala 10 kg a váha jde stále nahoru, i když se zoufale ve stravě hlídám, cvičím 2 - 3x týdně včetně běhu na vzdálenosti 5 - 10 km. Zde jsem se dočetla, že zvýšení váhy je tedy nežádoucí účinek...Ale mám i jiné potíže, bolesti podbřišku, každý večer nafouklé břicho, zadržování vody. A strašně se mi zvětšují prsa a jsou velmi bolestivé. Mám nyní velikost 75 H a sundat si večer podprsenku sebou nese 2 minutovou bolest, a to nemluvím o bolestech zad a ramen. Může být i toto nežádoucí účinek Mireny?
Děkuji
Nováková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.

Dobrý den, Vaše nežádoucí obtížně odstranitelná nadváha, bolesti břicha, zad, ramen, nadýmání a zavodňování souvisí s Mirenou. Evokuje ve Vašem těle stav těhotenství a těhotná žena nehubne, její tělo shromažďuje. Vaše tělo už nevyrábí vlastní progesteron, tudíž je v těle převaha estrogenu (estrogenní dominance). Do dvou hodin po aplikaci Mireny máte ten umělý progestin Levonogestren v celém krevním oběhu, ovlivňuje tedy celé tělo a kaskádovitě narušuje činnost ostatních endokrinních hormonů, včetně hormonů ovlivňující výkonnost metabolismu a hormonů štítné žlázy. Dokrůrci to nechtějí ženám vyjímat hlavně z toho důvodu, že z toho mají velké prachy (za to, že to v pacietce, co nejdéle udrží, dostanou pěkný finanční bonus od Bayeru), proto jim všemožně lžou, že to tím tělískem být nemůže, ale opak je pravdou. Zbavte se toho. Budete se toho nahromaděného hormonálněchemického sajrajtu nejméně půl roku zbavovat.

Zdroj: diskuze Mirena

Yersinie příznaky

Nakaženému člověku Yersinií se náhle prudce zvýší teplota, má silné bolesti ve spodní části břicha v podbřišku a záhy se dostaví silný průjem, který může být i s příměsí krve. Při onemocnění bakterií Yersinia enterocolitica může dojít rovněž ke zduření břišních uzlin, k zánětu kloubů v reakci na onemocnění (reaktivní artritida) nebo zánět podkoží (erythema nodosum) – akutní, alergické, zánětlivé onemocnění podkožní tkáně. Onemocnění je častější u žen než u mužů. Silné bolesti postiženého většinou zavedou k lékaři, anebo si lékařskou pomoc přivolá (či mu je jeho okolím přivolána). Po rozboru vzorku stolice je v případě yersiniózy objevena bakterie způsobující onemocnění.

Zdroj: Yersinie

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Zdroj: Bolest břicha

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty

Bolest břicha při menstruaci

Menstruační bolesti vyvolávají prostaglandiny, což jsou látky podobné hormonům, které se uvolňují během menstruace z děložní sliznice (endometria). O menoragii se mluví tehdy, když je krvácení tak silné, že musí žena měnit tampon či vložku každou hodinu, nebo trvá-li doba krvácení déle než týden. Nejčastější příčinou tohoto stavu je sice hormonální nerovnováha, ale těžké krvácení může vyvolat i špatná výživa nebo růst nádoru (nejčastěji myomu) v děloze. Děložní cévy samy mají sklon ke slábnutí stěn a snadno praskají. K nepravidelnostem menstruace může vést nejen hormonální nerovnováha, ale i extrémní fyzická zátěž nebo nerozumný dietní režim.

Zdroj: Babské rady na menstruační bolesti

Bolest jater v těhotenství

Cítíte-li bolest v oblasti jater v těhotenství, je to nejčastěji při napínání pouzdra, což je spojeno se zduřením či zvětšením jater. Bolest to bývá většinou neurčitá, tupá, s typickou lokalizací. Když cítíte játra, jedná se o bolest vyskytující se v pravém horním kvadrantu břicha, což znamená na pravé straně těsně pod úrovní žeberního oblouku. Bolesti ve zmíněné lokalizaci mohou být ale způsobeny i jinými onemocněními. Jedná se o poruchy spojené s orgány, které se nacházejí v těsné blízkosti jater, nebo se může jednat o záměnu se spíše celkovou bolestí břicha. Proto potíže s pravým horním kvadrantem břicha mohou způsobovat i další příčiny: žlučníkové kameny, gastritida (zánět žaludku), zápal plic lokalizovaný v dolní části pravé plíce, pankreatitida (zánět slinivky břišní), střevní poruchy, ascites (označení pro volnou tekutinu v dutině břišní).

Problémy s játry mohou být spojeny s dalšími příznaky, které nemusí být vždy na první pohled rozpoznány, ale mohou napovědět při určování diagnózy. Může se jednat o: zežloutnutí kůže a očního bělma, nadměrné pocení, ztrátu chuti k jídlu, ubývání tělesné hmotnosti, nadýmání, nevolnost a zvracení, tmavou barvu moči, zvýšenou tělesnou teplotu, bolest kloubů a další.

Je zřejmé, že bolest jater není nic jasného a jednoznačného. Proto je jistě namístě dle naléhavosti příznaků vyhledat lékaře, který je schopen díky různým laboratorním a zobrazovacím vyšetřením zjistit pravou příčinu a na tu pak následně zaměřit léčbu.

Zdroj: Bolest jater


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP