Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOČENÍ

OBSAH

Změny v močení

Ledviny vytvářejí moč, takže onemocnění ledvin může způsobit změnu moči. Mezi problémy močení patří pěnění nebo močení s krví. Může také způsobit časté či méně časté močení nebo změnu tlaku močení, což vyvolá potíže s močením.

Zdroj: Příznaky chronického onemocnění ledvin

Diskuze

V diskuzi TAMSULOSIN A PÁLENÍ PŘI MOČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pokorný.

Dobrý den,měl jsem zánět močového měchýře a bral jsem Ciplox 500 a pokud jde o Tamsulosin,tak mívám problém po jeho vzetí,že mám větší pálení při močení,nežli při
běžném močení.Je možné,že je to důsledek Tamsolusimu,nebo prostaty.
Předem děkuji za odpověď.

Jan Pokorný

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tamsulosin a pálení při močení

Časté močení

Při častém močení dochází k odstranění bakterií, i když netrpíte infekcí. Naopak zadržování moči vede k infekci a tvorbě bakterií. Pokud zadržujete močení, způsobuje to rozvoj bakterií, které se šíří do močové trubice, kde dochází ke vzniku infekce. Velmi vhodné je tedy močit vždy, když si to tělo žádá.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLA PĚNA V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré dopoledne přeji mám na vás otázku ...... mám bílou pěnu v moči .... jaká má být hodnota kyseliny močové .Jakým zpusobem ji mužu stahnou na přijatelnou hodnotu .....abych ledviknu nezatěžuval... Děkuji za vaši odpověd Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč si myslíte, že máte zvýšenou hladinu kyseliny močové? Bílá pěna při močení je zcela normální, když po chvilce opadne. Je normální, že se kyselina močová vylučuje močí. Naopak, kdyby se močí nevylučovala a zůstávala v těle, tak vznikne onemocnění zvané dna. Pokud máte pochybnosti o svém zdraví na základě náhlé změny při močení, tak doporučuji navštívit urologii, kde Vám moč komplexně vyšetří a zjistí případné onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči

Příznaky

Zánět se projevuje únavou (tělo zaměřilo své úsilí na léčbu), mírně zvýšenou teplotou (při zvýšené teplotě je boj s infekcí efektivnější). Konkrétně u zánětu močových cest se objevuje časté močení nebo častá potřeba močení s vyloučením malého množství moči, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, která může obsahovat hnis či krev, bolest zad v bedrech či kříži, může se objevit i bolest břicha a podbřišku.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi PROBLEMY SMOCENIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mam problem s močením že musim tlačit abych se vy prazdnila nebo ičaste močení při každém napití jsem diabetička na inzulínu je to normalní

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problemy smocenim

Dysurie

Obtížné močení označujeme termínem dysurie. Dysurie je zpravidla příznakem infravezikální, respektive výtokové obstrukce močového měchýře. V rámci dysurie se pravidelně vyskytují některé z dalších, níže uvedených příznaků či jejich kombinace. Močení je často doprovázeno volním úsilím – probíhá se zapojením břišního lisu, spuštění mikce (močení) bývá opožděné. Močení může být prodloužené, s oslabením mikčního proudu, někdy přerušované. Jiné je pak přerušované močení, jež se vyskytuje u cystolitiázy a je vázáno na polohu konkrementu. Močový proud je náhle přerušen a po změně polohy pocítí pacient další nucení na močení a musí, respektive může se znovu vymočit. Dalšími mikčními obtížemi v rámci dysurie je pocit neúplného vyprázdnění měchýře (také takzvaný pocit zbytkové moče či rezidua) a terminální odkapávání moče jako příznak detrusorové dekompenzace.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi BYLINKÁŘ PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Jirousková.

Dobrý den,otče Pleskači.Dovoluji si Vás oslovit.Můj bývalý manžel je po transplantaci srdce.Je to necelý rok.Stále mu není dobře.Stále se vrací do pražského Ikemu.Nyní ho opět volali po hospitalizaci.Má špatnou krev.Tedy,špatné výsledky.Proto jsem si myslela,zda by nebylo dobré léčit ho bylinkami.Antibiotikama je nadopovaný dostatečně.Jestli byste byl tak laskav,napište mi svůj názor a radu,jaké bylinky by mu udělaly dobře.Věřím,že mi odpovíte a poradíte.S díky D.Jirousková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
prosím o radu jak eliminovat zvětšenou prostatu a s tím spojené problémy s močení. Je mi 58 roků a způsobuje mi to obtíže v zaměstnání. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Bylinkář pleskač

Zánět prostaty u mladých mužů

Při narození je prostata malinká, v pubertě naroste do velikosti kaštanu a takto zůstane až do období kolem padesáti let, kdy se vlivem hormonálních změn může začít zvětšovat. V mladém věku se může objevit zánět.

Akutní zánět nepřehlédnete, objevují se vysoké horečky, bolest v podbřišku i v oblasti genitálií a pálení při močení.

Chronický zánět prostaty je svými příznaky méně nápadný, ale také se objevují nepříjemné pocity při močení, časté nucení na močení, pocit nedokonalého vyprázdnění, bolesti podbřišku, genitálií a spodní části zad. Přidat se mohou i potíže s nedobrovolným únikem moči – inkontinence.

Zdroj: Zánět prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉM S MOČENÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Chloupek .

Dobrý den asi před dvěma týdny jsem měl pohlavní styk s prostitutkou.K sexu jsem použil kondom ale pro psychickou blokaci jsem to vzdal a nechal jsem ji to dokončit rukou.Od té doby jsem jiný styk neměl Po týdnu jsem začal mít při močení řezání hodně bolestivé.Koupil jsem v lékárně gel Jenamazol a tablety Uronal Acut 20 tab.krabici Brufenu Teď piju ještě čaj na močové cesty,rovnez Brusinky.
Byl jsem u lékaře a ten mě doporučil na kožní,kde mě však nevzali,, pouze objednané,,Objel jsem další lékaře a to samí.Co mám dělat? Bojím se to říct,bojim se dalšího průběhu.Musim do práce Kromě řezání při močení nenacházím další symptomy.Prosim o radu.Jsem z Ústí nad Labem.60 let,63 kg.Nelecim se s ničím alergii nemám .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Najděte si oddělení kožní - venerologie a tam se objednejte. Lékař venerolog je specialista na sexuálně přenosné choroby, který obvykle z moči zjistí příčiny vašich potíží a poskytne vám účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problém s močením

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem ROZSIRENI MOCOVE TRUBICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hric Alexandra.

Chtěla jsem se zeptat, jak dlouho trva uzdravení neboli, kdy vse bude v normálu, po operativnim rozsireni mocove trubice..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Do deseti dnů se spraví močení a bude bezbolestné, do třech týdnů až až jednoho měsíce byste měla být opět plně fit. Vše s podpůrnou léčbou antibiotiky.

Zdroj: diskuze Rozsireni mocove trubice

Bolest močových cest

Infekce močových cest se vyznačuje bolestí při močení. Můžete také cítit pálení, křeče nebo matnou bolest v dolní části zad či pánve. Bolestivé močení je způsobeno bakteriemi, které vyvolávají podráždění močové trubice. V tomto případě dochází ke znatelnému pálení nebo bolesti v pánvi. Bolest zad je způsobena bakteriemi dráždícími ledviny.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi INFORMACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fany.

Ještě jednu srdečně zdravim.Měl jsem zavedenou cévku po odstranění mě pálí žalud.Co je dobré užívat nebo zda je dobré použit heřmánkovou kouep.Při močení necítím pal jen citlivost žaludu.Děkují za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze INFORMACE

Jak dlouho působí?

Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.

Zdroj: Jak dlouho působí Furon?

Diskuze

V diskuzi H2OUT DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaňulka.

Já jsem se dala na hubnutí a řekli mi, že mám v sobě nadbytek vody. Bude mi stačit jen cvičit nebo dodržovat stravu a koupit si třeba ten h2out?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Vodrážková.

Dobrý den,mám nadváhu,celulitidu a otoky nohou kotníky a nárty.Už to trvá přes 30 let ale různé leky na odvodněni mají krátkodobé účinky nebo žádné , jen obtěžující časté močení.

Zdroj: diskuze H2out diskuze

Příznaky

Příznaky zánětu močové trubice se mohou lišit, některé ženy trpí velkými bolestmi, jiné naopak nemají žádné viditelné příznaky. Obvyklými příznaky bývají bolesti při močení, časté nucení na močení, bolesti pánve, abnormální poševní výtok, který je často silný a žlutý, a bolesti nebo nepříjemné pocity při pohlavním styku.

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý večer.

Na penisu se mi udělal bílí puchýř,který při močení nebo zvětšení penisu mě způsobuje pálení v močové trubici. Chtěl bych vědět jaké mám možnosti léčby.


Děkuji za odpověd.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mykóza na penisu

Komplikace

Silné nebo opakované záněty močových cest mohou vyústit v tyto problémy:

  • zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči až únik moči, inkontinence;
  • zánět ledvin (únava, teplota, časté, pálivé močení, zakalená moč, možná příměs krve, hnisu, nevolnost, zvracení, bolest beder);
  • glomerulonefritida (únava, teplota, krevní bílkoviny v moči, málo moči, bolest beder, nevolnost, trávicí potíže, otoky, vysoký krevní tlak);
  • otrava krve, sepse (zvýšená teplota, zvracení, zrychlené, špatné dýchání, bušení srdce, zrychlení srdeční činnosti);
  • zánět prostaty;
  • neplodnost – rizikovější u žen než u mužů;
  • rakovina močového měchýře (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti, krev v moči, pálení, bolest při močení, časté močení, bolest zad).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Diskuze

V diskuzi ČEHO SE VYVAROVAT PŘI ZVĚTŠENÉ PROSTATĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Křikava.

Mám zvětšenou prostatu a přesto, že užívám předepsané léky (asi 2 měsíce), trápí mě časté noční močení, nebo nucení.
Pokud máte zkušenosti, jestli mám držet nějakou dietu - jídlo, pití, prosím poraďte.
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Čeho se vyvarovat při zvětšené prostatě

Časté nutkání močit u dětí

Časté močení u dětí by mohlo znamenat nějaký zdravotní problém, například prochlazení, infekci nebo psychický problém. Rozhodně se doporučuje neotálet s návštěvou lékaře. Ačkoli může časté močení působit zezačátku nevinně, rozhodně se nejedná o banální problém dětského věku.

Příčina častého močení u dětí je vždy v močových cestách (nebo vylučovací soustavě obecně). Je třeba problém nezlehčovat a sledovat změny ve zvyklostech dítěte, stejně jako ve vzhledu nebo hustotě moči. Příčiny mohou být jednat vrozené, jednak získané. Mezi vrozené příčiny patří zúžení močové trubice nebo chybná funkce ledvin. Z onemocnění vedoucích k častému močení u dětí jednoznačně vede zánět močových cest, výjimkou není ale ani zánět ledvin. Příznakem je právě časté nucení na močení, většinou víckrát do hodiny, přičemž rozhodující je množství vyloučené moči, zpravidla se totiž jedná o velmi malý objem. Nutkání na močení může být velmi silné, děti mohou mít tendenci si křížit nohy nebo si sedat do dřepu, aby potřebu oddálily. Možným typem častého močení může být i noční močení – u dětí je zlomovým okamžikem šestý rok věku, kdy by už dítě mělo vydržet bez močení celou noc.

Jedná-li se o zánět močových cest, může se stav dítěte poměrně rychle zhoršit a je nutné zahájit léčbu včas. Navíc neléčené problémy močových cest mohou zanechat vážné trvalé následky. Způsob léčby závisí na příčině problémů. U vrozených vad většinou přijde na řadu operace, u zánětlivých onemocnění jsou nasazena antibiotika. Zánět močových cest jako nejčastější příčina tohoto problému postihuje od batolecího věku sice více holčičky než chlapce, ale v novorozeneckém věku jsou k němu náchylnější chlapci. Léčba antibiotiky zabírá rychle a dítěti se brzy uleví, nemá proto smysl s návštěvou lékaře otálet. Optimální je vzít s sebou k lékaři rovnou vzorek moči.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit

Krev z přirození u psa – močové kameny

Vznikají krystalizací solí v moči, poté se třou o stěny močového měchýře nebo odcházejí ven močovou trubicí a způsobují podráždění, bolest až zánět. Důvodem vzniku močových kamenů může být například nedostatečný příjem tekutin.

Příznaky močových kamenů v močovém měchýři jsou vyčerpanost, časté močení, krev v moči. Tato choroba se řeší chirurgickým zákrokem.

Kameny v močové trubici se psům usazují mnohem častěji než fenám. Odchod kamenů z těla je velmi bolestivý proces.

Příznaky močových kamenů v močové trubici jsou vyčerpanost, zvracení, nechuť jídlu, bolestivé močení, krev v moči. Tato choroba se řeší chirurgickým zákrokem.

Zdroj: Krev v moči u psa

Zánět močovodu

Zánět močové trubice, latinsky uretritida, se vyskytuje ve dvou formách – nekapavčité a kapavčité. Projevuje se především změnami při močení, nejčastěji pálením a řezáním, častým nutkáním na močení, zkaleným až bělavým výtokem, objevuje se podrážděná močová trubice. U žen je uretritida mnohdy spojena se zánětem pochvy. Kapavčitá uretritida má jiný průběh u žen a jiný u mužů. U žen může být počátek zcela bez příznaků nebo jsou velmi slabé, což představuje nebezpečí nepozorovaného rozšíření infekce na děložní čípek, dělohu a vejcovody. Jsou-li zasaženy vejcovody, může dojít k jejich zjizvení a následné neplodnosti. Asi 50 % žen s kapavkou pozoruje příznaky v podobě pálení při močení a výtoku. Děložní hrdlo nemocné ženy je zarudlé a potažené hnisem. Může se objevit krvácení mimo menstruaci či krvácení po pohlavním styku. Infekce může zasáhnout také žlázky na malých stydkých pyscích a žlázky při ústí močové trubice a může dojít ke vzniku bolestivého abscesu.

U mužů se kapavčitá uretritida ohlašuje výraznými zánětlivými potížemi. Vyústění močové trubice je zarudlé a zduřelé a nastupují obtíže v podobě pálení a bolesti při močení se silným hlenovitým hnisavým výtokem. Při neléčení se zánět může rozšířit na prostatu, semenné váčky či nadvarle. Po akutním počátečním stadiu příznaky postupně slábnou a uretritida přechází do chronického onemocnění. Během něj se objevuje vleklý slabý výtok.

Nekapavčité uretritidy může vyvolat celá řada mikroorganismů. Nejčastěji jde o E. coli, ale také to může být Chlamydia trachomatis, adenoviry, mechanické zranění močové trubice, chemické zranění a opakované podchlazení. Je to velmi časté onemocnění, které je častější u žen než u mužů. Faktory, které usnadňují rozvoj nemoci, jsou cukrovka, onemocnění prostaty, těhotenství a špatná intimní hygiena. Hlavními projevy uretritidy jsou změny při močení. Pacienti nejčastěji popisují pálení a řezání, časté nutkání na močení. Dále se vyskytuje zkalený až bělavý výtok. U žen je uretritida spojena často se zánětem pochvy. Onemocnění je nepříjemné a má tendenci se často opakovat.

Zdroj: Uretritida

Kdy zavolat lékařskou pomoc

Zavolejte lékařskou pomoc, pokud:

  • Nemůže udržet tekutiny nebo jídlo již déle než 24 hodin.
  • Máte-li horečku (38,3 °C nebo vyšší) s bolestí břicha, které může být doprovázeno průjmem, zvracením a nevolností.
  • Máte-li průjem déle než 3 dny.
  • Máte-li známky dehydratace, například točení hlavy, snížené močení (žádné močení nejméně každých 8 hodin) nebo silnou únavu.
  • Pokud jste nedávno užívali antibiotika.
  • Máte-li krvavý průjem.
  • Máte-li bolesti břicha, které nejsou zmírněny zvracením a/nebo průjmem (to znamená, že bolest břicha nesouvisí s epizodami zvracení nebo průjmu).
  • Trpíte-li cukrovkou závislou na inzulínu a zvracíte, máte průjem nebo nevolnost.
  • Nejste schopni užívat léky, které obvykle užíváte.
  • Pokud jste nedávno cestovali do země, která představuje zdravotní riziko.

Zdroj: Co jíst a pít při průjmu a zvracení

Co znamenají zvýšené leukocyty v moči u dětí

Zvýšený počet leukocytů v moči u dětí je možný ze dvou důvodů (příčina). Tím prvním je pochybení při sběru a analýze patogenních procesů v těle. Druhou příčinou je patologický stav. V raném věku bývá zjištěn přebytek bílých krvinek například u vyrážky. Podobný výsledek byl pozorován při záměrném zpoždění aktu močení. Pokud děti mají vydržet dlouhou dobu bez močení, povrch močového měchýře je podrážděný a jsou pozorovatelné emise leukocytů.

Existují také vážnější důvody, jako je cystitida, pyelonefritida nebo zánět vyvolaný nedostatečnou hygienou v okolí močového a pohlavního ústrojí. Někdy se může jednat o odchylky ve vývoji urogenitálního systému, může se objevit zpětný tok moči, takzvaný vezikoureterální reflux. To je patologický stav vedoucí k chronické pyelonefritidě a hydroureteronefróze u dětí.

Zdroj: Zvýšené leukocyty v moči

Růžový výtok před menstruací

Máte v poslední době světle hnědý či narůžovělý výtok a není to u vás obvyklé? Hnědý ani růžový výtok u žen není „obvyklý“ nikdy, a pokud nejste těhotná, a přesto ho máte, zajděte si ke gynekologovi. Tento výtok mohou mít ženy také pár dní před nebo po menstruaci. Ptáte se, proč vlastně dochází ke „špinění“? Špinění může nastat i tehdy, když se oplodněné vajíčko váže k děložní stěně. Tento neobvyklý výtok většinou doprovází mírné křeče v podbřišku. Špinění však není jediný příznak možného těhotenství. Příznakem těhotenství může být také časté močení. Pokud i vy máte v poslední době nutkání často navštěvovat toaletu a nikdy tomu tak nebylo, může to znamenat hodně věcí, například to, že pokud vás to při močení pálí, zřejmě trpíte zánětem močových cest – urgentně navštivte lékaře! Časté návštěvy toalety mohou znamenat i těhotenství. Pokud si nejste jistá, je dobré udělat si těhotenský test.

Zdroj: Narůžovělý výtok mimo menstruaci


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP