Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MODRÉ RTY

OBSAH

Zmodralé rty

Možnou příčinou je záškrt nebo selhání srdce. Modrá kůže kolem rtů je zjevnou známkou nedostatku kyslíku. U dětí může jít o příznak záškrtu, respiračního onemocnění, které provází dávivý kašel. U dospělých jsou modré rty často příznakem nedostatečné činnosti srdce, které nezvládá pumpovat okysličenou krev do celého těla. Projevuje se to proto například u lidí, kteří trpí chronickým srdečním selháním.

Tady jsou fotografie zmodralých rtů.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÉ FLEKY NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Napsala jsem: modré fleky na ruce.
Přečetla jsem si tohle, ale odpověď neznám.

Mám na ruce modrou tečku, a nevím co to je, nebo jestli to mam vůbec řešit.
Rodina mi řekla že je to normální, ale Já nevím Prosím odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Modré tečky nebo fleky na ruce můžou souviset s únikem krve z tenkých žilek. Krev se neodbourá a zůstane v podkoží, podobně jako tetování. Přesnou příčinu této anomálie vám řekne kožní lékař po důkladném vyšetření. Odstranění je obvykle možné pomocí lejzru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modré fleky na ruce

Příprava postřiku

Použijte poměr na 1 litr vody, přidejte 1 polévkovou lžíci modré skalice a 2,5 polévkových lžic hydratovaného vápna. Další doporučené způsoby přípravy postřiku jsou 10 gramů modré skalice na jeden litr vody nebo jeden díl modré skalice na deset dílů vody.

Krystaly modré skalice se rychleji rozpouštějí v horké vodě než ve studené vodě, protože molekuly v horké vodě mají vyšší kinetickou energii, a tak se pohybují rychleji než molekuly ve studené vodě.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Srovnání tyrkysová versus petrolejová

Petrolejová barva je tmavší odstín modrozelené barvy. Je podobná tyrkysové nebo barvě teal. Na rozdíl od nich v petrolejové barvě jednoznačně převažuje tón námořnické modré. Samotná modrá barva je ovšem čistý a studený odstín. Petrolejová barva je taková o něco teplejší modrá. Každý vnímáme barvy jinak, pro někoho jsou všechny odstíny prostě modré.

Ukázka petrolejové barvy

Ukázka tyrkysové barvy

Zdroj: Petrolejová barva

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kavkova.

Jiz delsi dobu mam modre rty. Ale jen spodni a zevnitr. Jako by tam byly vystouple zily. Prosim o radu,jaka je pricina. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bývá hypoxie, což je nedostatečné okysličení organismu, jenž může být zaviněno několika faktory a každý z nich vyžaduje jinou léčbu. Přesné určení může provést buď praktický lékař a nebo lékař internista. Zastavte se proto v ordinaci některého z nich a zkonzultujte možné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre rty

LAKELAND TERIÉR

Postava: vysokonohá, malá postava

Výška (v kohoutku): do 37 cm u psa

Zbarvení: černé nebo modré s pálením, červené, modré, pšeničné, játrově hnědé, červenošedé, černé

Lov: původně lov na lišku, hubení krys a malých šelem, norování

Schopnosti: otužilost

Povaha: živý, pracovitý, hravý, nebojácný, smělý, přátelský, spolehlivý

Vztah:

  • k lidem: dobře vychází s lidmi a i k dětem je přátelský
  • ke zvířatům: pokud je na ostatní psy a jiná domácí zvířata zvyklý, nemá problém s nimi vyjít

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – teriéři

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den mne dneska rekli se iz to vypada lip se se ji tie tecky stracaju ale stale mi rikaj. Se muze umret je to mozne kdyz se ji to straca a jidlo prima. normalne ze uz aj papka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednotka intenzivní péče je určena pro pacienty v přímém ohrožení života. Lékař vám sdělil skutečnou situaci a vám nyní nezbývá nic jiného než mu důvěřovat a doufat, že učiní vše, aby tomu nejhoršímu zabránil. Buďte proto s ním v kontaktu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Původ petrolejové barvy

Původ petrolejové modré není jasný, jedna teorie říká, že je pojmenována po modrozeleném odstínu nezpracovaného petroleje. Petrolej je produkt získaný frakční destilací ropy, s teplotou varu 150 až 275 °C (uhlíkové řetězce od C12 do C15). Petrolej byl poprvé připraven roku 1846 Abrahamem Gesnerem. Jindy je petrolejová modrá barva popisována jako šedší modrá s kapkou zelené. Anglicky se petrolejová barva řekne petrol color. Petrolejová barva je modřejší, blíží se tmavé námořnické modré, ale je v ní trocha zelené a může být i trochu „špinavá“.

Zdroj: Petrolejová barva

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 3 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Koutný.

Beru Warfarin 3mg (modré tabletky). Při dávkování 7 tbl. za týden (1 tbl. denně), mám INR = 3,2. O kolik mám snížit dávkování, abych dosáhl INR kolem 2,5 ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dávkování neměňte, ale povolte si více ve své dietě. Dopřejte si o něco více zelené zeleniny. Když dodržujete antikoagulační dietu moc přísně a nedosáhnete minimální množství vitamínu K, tak Warfarin působí moc silně. To by mohl být váš případ. O svých pochybnostech o dávkování Warfarinu řekněte svému lékaři a dohodněte se na změnách ve vašem jídelníčku. Po změně jídelníčku si nechte změřit INR, abyste se ujistil, že to má správné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin 3 mg

Střih yorkshirského teriéra

Yorkshirsky terier vyžaduje mimořádnou každodenní péči o srst, česání, rozplétání zacuchaných partií, u výstavních jedinců dokonce „balíčkování“. Jeho srst je přiměřeně dlouhá, zcela rovná, jemná, lesklá. Zbarvení tmavě ocelově modré (ne stříbřitě modré) dosahuje od týlního hrbolu ke kořeni ocasu, nikdy není smíchané se žlutými, bronzovými ani tmavými chlupy. Srst na hrudi je bohatá, jasně tříslová. Veškerá tříslová srst je tmavší u kořínků než uprostřed a směrem ke špičkám chlupů se plynule zesvětluje.

Zde můžete zhlédnut video zachycující stříhání jorkšírského teriéra.

Zdroj: Jorkšírský teriér - střihy

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den mne bylo řečeno že moja mala dvoj mesičny dcerka je uz mimo ohroženi života a se přej musia vylečit este zanet a tak do dvoch tednu bude doma mislite že se ji to můze vratit dekuju sa komunikaci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, zda-li se onemocnění může vrátit, záleží na konkrétní nemoci, kterou vaše dcera onemocněla. Tyto otázky musíte položit ošetřujícímu lékaři, on vám určitě vše vysvětlí. Rozhodně ale není dobré se nervovat z něčeho co ještě nenastalo. Těšte se z toho, že je vaší dceři lépe, a že se vám vrátí brzy domů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Letní typ

Letní typ vynikne v chladných, pastelových, jakoby zapudrovaných tónech. Chladivé akvarelové tóny nebe a moře, jemně růžové a fialkové květiny. Pleť u těchto typů je bledá, téměř porcelánová s drobnými žilkami, může být až namodralá. Oči jsou modré, šedomodré, zelenošedé nebo hnědé. Rty mají narůžovělý odstín. Barva vlasů má nejčastěji odstíny středně hnědé, popelavé, platiny nebo takzvané myší šedi. Pokud chtějí oživit svou barvu vlasů, mohou volit i výraznější melíry nebo o jeden odstín tmavší barvu. Letním typům sluší chladnější odstíny červené, modré i žluté.

Zdroj: Barevná typologie

Diskuze

V diskuzi GLOXINIE PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gregerová Dana.

Dobrý den, chtěla bych koupit k Vánocům hlízy gloxínie. Tmavě modré mám. Sháním ještě jiné barvy. Můžete mě poradit, kde bych je sehnala děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Gloxinie prodej

Účinky modré skalice

Postřik z modré skalice je účinný v prevenci nemocí, pokud se aplikuje předtím, než se strom nakazí. Běžné choroby ovocných stromů, jako je hnědá hniloba, kadeřavost listů, bakteriální rakovina a plíseň, dobře reagují na postřikový program, který zahrnuje měď. K léčbě těchto chorob je třeba rovnoměrně postříkat všechny povrchy stromů, včetně spodní strany listů, všech větví a celého kmene.

Modrá skalice je také silný pesticid, který zabíjí nejběžnější rostlinný hmyz a roztoče. Kromě toho chrání stromy před účinky mšic, roztočů, housenek a blešivců.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Petrolejové šaty

Převažující fádní černou, šedou a béžovou barvu na šatech můžete vyměnit za zajímavou petrolejově zelenou, terakotovou i nové intenzivní odstíny modré barvy. Podívejte se, jak originální mohou být šaty v petrolejové barvě.

Zdroj: Petrolejová barva

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE SKVRNY NA TELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Mam malu holcicku a ma fialovy tecky a krvacani pod kuzi. Chtela by som jse zeptat ci je to smrdelne ji je dve mesice a je v nemocnici na jip ke prosim poradte mi jsem zufala a mam oni strach dekuju .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podkožní krvácení u takto malých dětí může mít různé příčiny. Pokud je vaše dcera na jednotce intenzivní péče, tak určitě ošetřující lékař zná bližší informace o příčinách jejího onemocnění, takže se musíte zeptat tam co je příčinou a jaká je prognóza.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre skvrny na tele

Účinnost modré skalice

Čistý síran měďnatý (modrá skalice, CuSO4) je anorganická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, ale častěji je vyrobena člověkem z přírodních složek – mědi a síry. Produkty, které obsahují modrou skalici, jsou s omezeními povoleny v certifikovaném ekologickém zemědělství.

Modrá skalice patří mezi měďnaté fungicidy. Obecně tyto postřiky obsahují různé přísady a inertní přísady, ale je to měď, která v nich funguje. Různé produkty budou obsahovat různá množství mědi. Obecně řečeno, čím více mědi ve směsi, tím lépe bude fungovat při prevenci chorob, které napadají ovocné stromy.

Povětrnostní podmínky hrají významnou roli v účinnosti modré skalice, protože ji lze smýt deštěm nebo závlahou.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Poradna

V naší poradně s názvem CIM ZALEVAT MODROU ORCHIDEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana cerna.

Dobry den, dostala jsem modrou orchidej a nevim cim ji zalevat aby rostla modre. Dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Modré orchideje, které jsou dobarvované, po nějakém čase vyblednou a stane se s nich normální bílá orchidej. Producenti modrých orchidejí tají způsob, kterým dosáhnou toho, že orchidej zmodrá. Existuje ale i domácí způsob, jak docílit modré barvy. Stačí hlouběji seříznout kůru stonku v místě asi tak 4 až 5 cm od jeho začátku. K obnaženému místu se pak ukotví plastový trychtýř, do kterého se nalije tekutina do plnících per - inkoust. Ten si rostlina postupně nasává a tím se obarvují světlé části rostliny na modro. Jak se tento způsob provádí v praxi je vidět na následujícím videu: youtu.be/ygtvrhhZof8…

Zdroj: diskuze Cim zalevat modrou orchidej

Náklady na údržbu bazénu pomocí alternativní chemie

Náklady na údržbu bazénu o objemu 20 m3 činí zhruba 80 Kč za letní sezonu za 2 l kyseliny solné a 190 g modré skalice, plus podle potřeby chlorové tablety. Při nakupování bazénové chemie v hobby marketu se náklady pohybují ve stovkách korun.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

BORDER TERIÉR

Postava: vysokonohá, středně velká

Výška (v kohoutku): okolo 36 cm

Zbarvení: červené, pšeničné, grizzly s tříslovými odznaky, modré s tříslovými odznaky

Lov: původně lišky, jezevec

Schopnosti:

  • norník, honič na povrchu, dobrý i na pobarvené stopě
  • otužilost

Povaha: mírný, vysoce inteligentní, houževnatý, veselý, smělý, aktivní, přirozeně ostrý, poslušný

Vztah:

  • k lidem: dobře vychází s lidmi, nemá problém ani s dětmi
  • ke zvířatům: s ostatními zvířaty vychází jen v případě, že patří k rodině a je tedy na ně zvyklý

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – teriéři

Význam

Vytvořit tuto sytou, tmavou barvu bylo odjakživa složité a drahé, následkem čehož začala být ve světě spojována s vladaři, s králi i císaři, kteří si takové zboží mohli dovolit. Kromě toho vyvolává představy ctností, které si vladaři vždy přáli v očích svých podřízených mít, moudrosti, moci, ale i zdraví a přepychu.

V posledních letech se nachovou barvou vznikající splynutím červené a modré často označuje splynutí, kompromis, směsice a v širším smyslu také homosexualita. Vedle celosvětově rozšířeného spojení s vladařstvím je nachově červená a purpurová v křesťanském myšlení barvou pokání, v Thajsku zase představuje symbol vdovství.

Zdroj: Nachová barva

Hermelín (oficiální značení He)

Toto plemeno pochází pravděpodobně z Belgie.

Vzhled

Tento zakrslý králík má ideální váhu kolem 1 kilogramu a barva jeho srsti je čistě bílá. Oči má modré nebo červené. Délka uší je kolem 5 cm.

Chov

Chov tohoto plemene není náročný, chová se hlavně pro zábavu.

Prodej

Králíci se dají koupit přímo od chovatelů, případně existují různé inzeráty. Cena králíků závisí na plemenu, pohybuje se v rámci několik stovek korun. Záleží také na tom, jestli se jedná o čistokrevné plemeno.

Obrázky

Odkaz na fotografie králíka hermelína na googlu: králíček hermelín foto.

Zdroj: Ukázkové druhy zakrslých plemen králíků

Zimní typ

Zimní typ upoutá mrazivě ledovými barvami a výraznými kontrasty. Inspiruje se barvami zimní, mrazem ojíněné přírody a ve slunci jiskřícím sněhem. Pleť u zimního typu je bledá, porcelánová, béžová, bílá, olivová, světle růžová s chladným namodralým podtónem. Oči často bývají jednobarevné – modré, hnědé nebo zelené. Rty mají narůžovělé nebo namodralé. Vlasy bývají černé, tmavohnědé, hnědočerné až modročerné. Díky tmavým vlasům si zimní typy mohou dovolit více experimentovat s barvami, třeba i s růžovou barvou ve vlasech. Vhodné barvy jsou studené, syté, jasné, zářivé, ledové, kontrastní, ale i čistě bílá a černá, růžová, jasně červená a žlutá barva.

Zdroj: Barevná typologie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP