Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOZEK

OBSAH

Rada na závěr

Nezapomeňte na dostatek spánku. Mozek je jediný orgán v lidském těle, který oddychuje v noci a ke své regeneraci nutně potřebuje spánek.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 FORTE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

dobry den chtel jsem se zepat jetli ma nějaky vliv na potenci dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 podporuje regeneraci krve a cévního aparátu a zároveň vyživuje mozek. Díky tomu může podpořit i potenci - zdravě vyživený mozek si lépe uvědomí vzrušení a dobrý stav cév umožní dostat krev do penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega 3 forte diskuze

Výborným dopingem je také lecitin

Lecitin zlepšuje duševní kondici a paměť.

Kde se nachází: ořechy, sója nebo lecitin z tobolkách

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Diskuze

V diskuzi MOZEK V DOBRÉ KONDICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka Stupková.

Užívám lecitin od farmaxu, mám s nimi dobrou zkušenost, hlavně s jejich rostlinnými preparáty

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mozek v dobré kondici

Poškození mozku

Lékaři připouštějí, že se mozek z narkózy určitou dobu vzpamatovává a s přibývajícím věkem na to potřebuje více času, ve většině případů ale není důvod k obavám. K úmrtí v narkóze či po narkóze sice občas dochází, se samotnou anestezií to ovšem v drtivé většině případů nesouvisí. Příčinou bývá pacientova diagnóza.

Zdroj: Vliv narkózy na mozek

Diskuze

V diskuzi VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Dobrý den je možné, že 6 docela vážných operací při kterých byla narkóza mi způsobilo neuropatii nohou? Děkuji za opověď. Zdena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Zvyšte příjem vitaminu E

Je významným antioxidantem, ale má i další neocenitelné účinky: zvyšuje imunitu, zahání únavu a zlepšuje krevní oběh.

Kde se nachází: obilné klíčky, listová zelenina, vejce atd.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem NARKOZA A JEJÍ VLIV NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Kišková.

Dobrý den,
chtěla jsem se prosím vás zeptat, jestli je možné, abych po dvaadvaceti narkozách ( je mi 38 let) mohla mít problémy s pamětí. Kolikrát zapomínám na názvy věcí i jmen a těžko se mi vybavují, nebo, když mi někdo něco řekne, tak to často zapomenu, nebo musím déle přemýšlet, abych si vzpomněla. Stává se mi, že i několikrát dokola se na něco zeptám. Trvá to už tak rok a půl a zdá se mi, že se to pomalu zhoršuje.
Děkuji za odpověď.
Milena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není důkaz o tom, že by anestezie nějak ovlivňovala mozek z dlouhodobého hlediska. Při takovém množství celkových anestezií se může stát ledacos a ledacos se může přihodit i během operativních výkonů. Abyste to mohla nějak zvládnout a nastartovat znovu svoji paměť, tak bude potřeba nejdříve zjistit proč to tak poslední dobou máte. V tom vám pomůže lékař psychiatr, který udělá potřebná vyšetření. Pak se rozhodne, zda li zůstanete v jeho péči a nebo se odeberte na neurologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkoza a její vliv na mozek

Barevná zelenina rozjasní smysly

Zásobí náš organismus různými antioxidanty a pohled na ní potěší naší mysl.

Kde se nachází: rajčata, okurky, papriky, salát atd.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ina.

Dobrý den.Prosim o radu. Slyšela jsem, že je dvojí druh narkózy.Ta jedná je bezpečná není poškození mozku u druhé se toto nevylučuje.. Manžel má jít na operaci žlučníku a měl před 3/4 rokem také operaci.Je mu 74 roků. Prosím o radu co je to za narkózu, popřípadě kdyby se měla uhradit vlastními prostředky kolik by stála.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Anestezie má dva druhy - lokální a celkovou. Při celkové anestezii je ovlivněn mozek, který nevnímá bolestivé signály. Při lokální anestezii je umrtven jen nerv, který přestane vést bolestivý vzruch, ale mozek je dál plně funkční. Ačkoliv je celková anestezie co do vedlejších účinků horší, tak pro pacienta je lepší po psychické stránce. Jednoduše usne a probudí se, až když je po všem. U svodné anestezie (druh lokální anestezie) je pacient při vědomí a vnímá veškeré dění na operačním sále a to pro některé jedince není vůbec příjemné, proto se preventivně podávají léky na uklidnění, které již zase ovlivňují mozek. Aplikace svodné anestezie není vůbec příjemná a dá se přirovnat k pocitu při průchodu elektrického proudu. O tom jaká anestezie bude použita se lékař dohodne s pacientem, ale jestli máte manžela ráda, tak ho nepřesvědčujte do svodné anestezie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza

Ztráta paměti

Jak již bylo popsáno, starší lidé mohou trpět ztrátou paměti nebo mohou být zmatení. Jde obvykle o přechodný stav. Jen občas ztráta paměti může trvat déle, a to několik dní nebo týdnů.

Zdroj: Vliv narkózy na mozek

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Nádor na mozku – přežití

Mozek je centrum, ze kterého je řízena činnost našeho těla. Dává pokyny k provádění pohybů, například při chůzi či psaní. Mozek nám též zprostředkovává příjem signálů zvenčí, umožňuje nám vidět, slyšet, cítit, vnímat teplo nebo chlad a další vjemy. Díky skutečnosti, že máme mozek, můžeme myslet a mluvit. Ale i naše emoce jsou spojeny s činností mozku. Mozek spolu s míchou představuje centrální nervový systém. Uvnitř lebky může dojít k tvorbě různých typů nádorů.

Podle místa vzniku se nádory dělí na:

  • intracerebrální (nitromozkové) – vznikají v mozkové tkáni;
  • extracerebrální – vznikají v jiné tkáni uvnitř lebky, nacházejí se tedy vně mozkové tkáně, mohou však na mozek tlačit a působit potíže; příkladem extracerebrálního nádoru je meningeom, což je nádor vyrůstající v mozkových plenách.

Intracerebrální tumory se vyskytují statisticky častěji než tumory extracerebrální. O původu nádorů mozku není dosud mnoho známo; asi u 5 % z nich se předpokládá dědičně podmíněný výskyt (hlavně u pacientů dětského a mladšího věku), například u takzvané neurofibromatózy, která se vyznačuje tvorbou mnohočetných vazivových útvarů v průběhu nervů a v podkoží. Do současné doby nebyl také prokázán zvýšený výskyt nádorů u častých uživatelů mobilních telefonů a u osob žijících v blízkosti vedení vysokého napětí a vysílačů.

Zdroj: Ozařování mozku

Diskuze

V diskuzi TINNITUS STOP RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Havel.

Lidi nebuďte tak důvěřiví a přečtěte si recenze podvedených tímto přípravkem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava.

Moji milí,tak já jsem dostala Tebocan na prokrvení mozku a asi to souvisí i na ty naše uši..no a v nich pořád hučí,jenom ten mozek se mi někdy jeví lepší a na uši mi pomohla "hyperbarická komora"..pěkný den.

Zdroj: diskuze Tinnitus stop recenze

5 způsobu tréninku mozku

  • Mozek můžete trénovat pomocí počítačové myši, když ji budete držet v druhé ruce než jste zvyklí.
  • Dalším účinným tréninkem je používání analogových hodin, které se musí používat vzhůru nohama.
  • Noste hodinky na opačném zápěstí.
  • Vyhněte se nepříjemným slovům v rozhovoru.
  • Žvýkejte žvýkačky, protože stimulují mozkovou činnost.

Zdroj: Účinky piracetamu

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK ZTRÁTA ROVNOVÁHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Adámek.

Dobrý den
Před 6 měsící jsem prodělal TEP kolena pod celkovou narkozou. Od té doby mám neustále potíže s rovnováhou.Děkuji za informaci jak lze tento problém řešit.Adámek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Porucha udržení rovnováhy po celkové anestezii je nežádoucí účinek, který se vzácně objevuje u lidí s klinicky kompenzovaným základním onemocněním. Nyní je třeba, abyste si promluvil s lékařem neurologem a společně jste zjistili možnosti návratu správné funkce udržení rovnováhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek ztráta rovnováhy

Čaje a bylinky pro sloní paměť

Paměť jako slon si zajistíte čajem z kůry stromů. Smíchejte dvě lžíce kůry jasanu se dvěma lžícemi dubové kůry a povařte osm minut v půl litru vody. Neloupejte kůru ze stromu, ale vybírejte větvičky o velikosti prstu. Čaj se pije dvakrát denně po jídle po dobu tří týdnů.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Poradna

V naší poradně s názvem NARKÓZA VLIV NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobry den,chci se zeptat,mam jid na transplantaci ledviny a slinivky do Ikemu,pokaslavam,muzu i presto podstoupit operaci,narkozu?co když před tím budu mít zvýšenou teplotu?můžou mi dat nějaké antibiotika během transplantace?Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se té transplantace. V IKEMu jsou ti nejlepší odborníci na výměnu orgánů s bohatou praxí. Proto dokáží bezpečně rozhodnout o operaci podle vašeho aktuálního stavu. Transplantace je dnes velmi pohodlná, prakticky jen usnete a probudíte se s novým orgánem. Když vše dobře dopadne, tak můžete za dva týdny přejít do domácího léčení. Když vám lékař nabídne transplantaci, tak to nevnímejte jako hrozbu, ale jako pozvánku do nového - lepšího života a těšte se na výsledek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Narkóza vliv na mozek

Komplikace po narkóze

Po celkové anestezii se mohou objevit problémy, jako je nutkavý pocit na zvracení, celková nevolnost a slabost nebo zmatenost. Může se objevit i bolest v krku, zvláště v případě, kdy došlo k intubaci. Všechny tyto příznaky jsou však individuální a lékaři se na zotavovacím pokoji snaží předejít těmto nepříjemnostem podáním správných léků, takže není třeba se děsit dopředu.

Zdroj: Vliv narkózy na mozek

Poradna

V naší poradně s názvem ANESTÉZIA, ALEBO NARKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Hudek.

Idem na endoprotézu kolenného klbu. Anesteziológ mi pri pohovore neodporúčal úplnú narkózu vzhľadom na môj vek 74 rokov. Doslova povedal, že hazardujem so svojim zdravím a môže sa stať, že po prebudení už nemusím poznať svojich príbuzných, proste stratím pamäť.
Navádzal ma zavedenie epiduralky /injekcie/ do miechy. Som na vážkach čo urobiť. Z injekcie mám strach.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spinální epidurální anestezie je pro organismus šetrnější. Mozek není utlumen a operace ho nijak neovlivní. Nepříjemný může být zážitek z operačního sálu, kde budete plně vnímat okolní dění. Pokud vám to lékař doporučuje, tak si je jistý, že to zvládnete a měla byste ho poslechnout.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Potíže po narkoze

Elektrokonvulzivní terapie EKT

EKT se provádí v krátké celkové anestezii. Její podstata tkví v aplikaci velmi krátkých impulzů elektrického proudu, k čemuž slouží elektrody přiložené ve většině případů na jeden či oba spánky pacienta (bilaterální či unilaterální stimulace). Jednotlivá stimulace o délce 1 až 2 sekundy je aplikována nejčastěji v počtu 6–12 elektrokonvulzí v rozmezí 3–4 týdnů. Protože mozek na jednotlivé elektrokonvulze reaguje zhruba 40 sekund změnou elektrické aktivity na membránách neuronů, předpokládá se vliv EKT na již zmíněné biochemické procesy neurotransmiterů.

Zdroj: Jak na depresi u žen

Nádory mozku

Nádory mozku jsou takové nádory, které postihují mozek a mozkové obaly (mozkové pleny). Může se jednat jak o nádory primární, tedy o nádory vzniklé přímo z příslušných tkání, tak i o nádory sekundární, tedy metastáze jiných nádorů ať už z mozku nebo z těla. Vzhledem k tomu, že tyto nádory rostou v uzavřeném prostoru lebky, liší se od jiných nádorů svým chováním a mnohdy i symptomatologií.

Léčba

Léčba, především její úspěšnost, je závislá na typu a velikosti nádoru. Některé typy jsou dnes léčitelné, ale existují i takové nádory mozku, kdy je bohužel léčba neúspěšná. Dnešní moderní medicína umožňuje v případě nádoru mozku a míchy operativní odstranění nádoru, ozařování, v menší míře chemoterapii (cytostatika).

Zdroj: Nemoci mozku

Příčina vzniku úžehu

Úžeh vzniká přehřátím způsobeným přímým účinkem slunečních paprsků především na hlavu, která není kryta žádnou pokrývkou. Úžeh obvykle vzniká ve spojitosti s úpalem, ale zde je přímo drážděn a poškozen mozek se svými obaly. Příznaky jsou podobné jako u úpalu: bolesti hlavy, závrať, zmatení, zvracení. Objevuje se ale také spálená kůže vlivem slunečního záření. Často se příznaky úžehu objeví až několik hodin po vystavení slunci, zpravidla až po opuštění nepříznivého prostředí a po částečném odpočinku organismu, například v noci po slunění a podobně. Jen občas se mohou dostavit i křeče a bezvědomí. Poněvadž se jedná o závažnou poruchu termoregulace, je jasné, že rychleji jsou postiženy děti, především kojenci, jejichž termoregulace sama o sobě není ještě dokonalá a dostatečná.

Zdroj: Úžeh

Zánět mozkových blan

Náš mozek a mícha jsou obaleny třemi vrstvami. Tyto vrstvy spolu s mozkomíšním mokem, který vyplňuje prostor mezi těmito obaly, ochraňuje mozek a míchu před otřesy a dalšími venkovními vlivy. Nejvnitřnější obal, který těsně naléhá na mozek a míchu, se nazývá měkká plena mozková. A právě tato vrstva bývá poškozena při onemocnění meningitidou. U člověka nakaženého meningitidou dochází ke zduření měkké pleny mozkové, což snižuje přívod cukru a kyslíku do mozku. Meningitida neboli zánět mozkových blan je velmi vážná infekční nemoc, která může způsobit řadu trvalých následků (slepota, hluchota či epilepsie) a končit dokonce úmrtím. V dnešní době se můžeme nechat očkovat vakcínami proti meningitidě typu A a C, které nás spolehlivě ochrání. Účinná vakcína proti meningitidě typu B však nebyla dosud vyvinuta.

Léčba

Je nutné, aby léčba meningitidy byla zahájena co nejdříve od jejího propuknutí. Včasné vyhledání lékaře totiž může výrazně vylepšit prognózu nemocného a zachránit mu život. Standardním vyšetřením pro potvrzení meningitidy je zkouška volnosti pohyblivosti šíje nemocného a lumbální punkce. Lumbální punkcí lékař odebere mozkomíšní mok z oblasti kolem čtvrtého a pátého obratle. Pokud je mok čirý, je pacient pravděpodobně zdravý. Pokud je ovšem odebraný mozkomíšní mok zkalený, trpí zřejmě pacient hnisavou meningitidou. Pro úplnost vyšetření je vzorek odeslán do laboratorního ústavu. Ihned po určení diagnózy je třeba začít s léčbou. U této nemoci platí, že i minuta času může zachránit lidský život. Protože je pacient při onemocnění meningitidou ohrožen hlavně z důvodu otoku mozku, dostane léky proti otokům. Dalším důležitým léčivem jsou antibiotika, která zabíjí velké spektrum bakterií a mají schopnost dobře proniknout až do mozku. Antibiotika se mohou podávat orálně nebo do žíly.

Zdroj: Nemoci mozku

Nebezpečí

Silná forma úžehu může způsobit zánět mozkových blan, či dokonce smrt. Úžeh vyžaduje okamžitou léčbu. Neléčený úžeh může poškodit mozek, srdce anebo ledviny. Poškození se zhoršuje, pokud se léčba odkládá.

U dětské populace jsou nejčastějšími pacienty novorozenci a děti mezi 4. a 5. rokem.

U kojenců, dětí a starších lidí hrozí vyšší riziko vzniku úžehu. Kojenci a děti jsou ohroženy, protože mají rychlejší metabolismus, navíc pocení není na takové úrovni jako u dospělých. Děti se také neumí postarat samy o sebe, proto je nutné, aby byli rodiče zejména v horkých dnech velice obezřetní a nepodceňovali možnost úžeh u dětí.

Starší osoby jsou náchylnější na úžeh, protože jejich kardiovaskulární systém není schopen zareagovat tak rychle na tepelné změny jako u mladých lidí. Vznik úžehu je ovlivněn i sníženou schopností pocení a sníženým vnímáním pocitu žízně.

Úžeh jen málokdy vede k trvalému poškození. Pro úplné vyléčení má však velký význam brzký příchod do nemocnice a okamžité řešení stavu pacienta.

Zdroj: Úžeh - doba trvání


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP