Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MOZOLY A KUŘÍ OKA

OBSAH

Mozoly a kuří oka

Kuří oka se obvykle projeví jako následek nevhodné obuvi. Odstranění chirurgickou cestou je docela dobře možné, zato náplasti na kuří oka mohou u citlivých osob způsobit poškození kůže, které si nezadá s poleptáním žíravinou. Také homeopaticky lze kuří oka odstranit celkem snadno.

Mozoly – vrstva odumřelých a ztvrdlých kožních buněk – jsou tvořeny opakovaným tlakem na jedno místo, což podněcuje zrychlenou tvorbu kožních buněk. Obecně řečeno jsou kuří okamozoly podobným ztvrdnutím kůže v důsledku tlaku či tření. Hlavním rozdílem je, že kuří oka jsou hlubším, více ohraničeným ztvrdnutím kůže a mozoly pokrývají spíše širší oblast povrchu kůže a nejsou tak hluboké jako kuří oka. Obvykle se mozoly objevují na bříškách chodidel a pat a mají žlutohnědé zabarvení. Jsou způsobeny vysokými podpatky, dlouhým stáním či obezitou. Ve své podstatě jsou mozoly neškodné, avšak mohou být velmi bolestivé a vést k dalším komplikacím.

Mozoly

Zde je článek, který podrobně popisuje mozoly.

Kuří oka

Zde je článek, který podrobně rozebírá kuří oka.

Mozoly a kuří oka – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy mozolů a kuřích ok.

Zdroj: Kožní nemoci

Diskuze

V diskuzi MOZOL NA PATE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

chci poradit jestli ma mozol na pate kořen hl.asi do 5mm. Nebo to je kuri oko.
Udajne se ma pata mocit ve slane vode-
Moc dekuji za poradu Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobrý den také jsem měla něco jako mozol na chodidle, stále jsem chodila na pedikúru s tím, že je to kuří oko. Nakonec to byla vnitřní bradavice, kterou mi na chir. vyřízli a mám po bolesti. Zdravím

Zdroj: diskuze Mozol na pate

Mozoly a kuří oka

Ocet se používá na léčbu mozolů a kuřích ok. Stačí namočit kousek tvrdého chleba do octa a přiložit jej na mozol nebo kuří oko. Chléb v octu se přikládá pouze na noc.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA MOZOLY NA PRSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fílová.

Dobrý večer,jelikož jsem pracovala ve skladu a součástí mé práce
bylo i zasílání zboží poštou,tak při převazování balíků provázkem jsem
si vypěstovala na pravém ukazováčku,snad,mozol,jestli to tak mohu nazvat,párkrát jsem si tento hrbolek upilovala pilníčkem na nehty,ale zase dorůstá,chtěla jsem požádat,zda se toto dá odstranit po domácku vyrobeným receptem,nebo,snad budu muset navštívít kožní oddělení? (nerada):(
Děkuji za odpověď Fílová Jana, Teplice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Díky namáhání se Vám na ukazováčku vytvořila hyperkeratóza neboli mozol. Je to přirozený proces těla, které se přizpůsobuje nadměrnému lokálnímu namáhání. Takovéto mozoly jsou třeba často vidět u lidí v kanceláři, kteří často klepou na dveře. Když namáhání přestane, tak časem zmizí i mozol, ale trvá to dlouho, asi tak dlouho, jako když vznikal. Můžete ho opilovávat Vám příjemným pilníkem a promazávat ho hutným krémem na ruce, než zmizí. Pokud se Vám v něm netvoří hluboké praskliny do živé tkáně, tak není třeba s tím chodit na kožní. Odbornou pomoc můžete nalézt ve studiu s manikúrou a pedikúrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak na mozoly na prstech

Co způsobuje kuří oka?

Kuří oka jsou projevem poranění kůže a měkkých tkání. Jedná se o vrstvy postižené sekundárním mechanickým tlakem a podrážděním. Tyto problémy jsou lékaři často přehlíženy, bývají však pro pacienty velmi nepříjemné. Mezi nejčastější mechanická poranění dolní končetiny patří právě kuří okamozoly. Příznaky mohou být natolik závažné, že mohou ovlivnit chůzi a výběr obuvi nebo činnosti. Většinu kuřích ok a mozolů lze vyřešit pomocí odpovídající konzervativní léčby, ale je nutná správná diagnóza.

Zdroj: Kuří oka

Poradna

V naší poradně s názvem MOZOLY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Jarošová.

pracuji jako skladnice ve skladu,takže denně naběhám 10 až 20km.Udělal se mi na noze ze spoda bolestivý mozol,který strašně bolí je na bříšku ve předu pod druhým prsrem u nohy.Nevím jak mám ten bolestivý mozol léčit jestli mastí a jakou nabo operací. Děkuji předem za odpověd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako skladnice tedy pracujete asi už delší dobu, když víte kolik v průměru denně nachodíte, že ano? Takže jako první bude třeba nalézt příčinu puchýře, což mohou být nové a nebo po delší době opět nošené boty, nevhodné zkrabacené ponožky, ale také to může zavinit vlhká kůže, například z předchozí koupele, kterou pak uzavřete v botě. Co teď s tím dělat? Je jasné, že každý krok bude obnovu kůže ztěžovat, takže pokud můžete, jezděte na kole. Popřípadě můžete požádat praktického lékaře o několikadenní neschopenku. Rozhodně puchýř nepropichujte a ani neodstraňujte odfouklou kůži. Ta totiž stále tvoří nejlepší ochranný kryt pro nově vzniklou kůži. Okolí puchýře udržujte v čistotě a v suchu. Po koupeli dosáhnete nejlepšího vysušení vlažným fénem. Jednou denně před spaním místo namažte Indulonou nebo Niveou.
Tělo vám tímto dává najevo, že zátěž na nohy, kterou po něm chcete, přesahuje jeho možnosti a asi by bylo vhodné poohlédnout se po jiném zaměstnání. Zvláště pokud by se tento problém opakoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mozoly na nohou

Léčba mozolů

Mozoly se léčí aplikací mastí, které obsahují kyselinu salicylovou. Důležité je i odstranění mechanického působení.

Zdroj: Jak na mozoly

Příznaky mozolů

Mozoly nejčastěji nalezneme na rukou a nohou. Mozol má podobu neostře ohraničeného a tuhého ložiska, které má barvu okolní kůže. Povrch kůže je drsný, často se odlupuje. Jindy může být povrch hladký, potom v něm vznikají bolestivé trhliny. Mozoly se vytvářejí také jako profesionální stigmata, například mozoly na bříškách prstů u houslistů a podobně. Výskyt mozolů může mít různé příznaky, které vždy závisí na příčinách. Níže jsou uvedeny některé z běžných příznaků mozolů.

  • Růst ztvrdlé kůže na jakékoli části ruky.
  • Bolestivost, která se zvyšuje při tlaku.
  • Zvýšené nepohodlí při práci.
  • Vznik puchýřů, suché nebo mastné kůže.

Zdroj: Jak na mozoly

Diskuze

V diskuzi OCET A CIBULE ZAFUNGOVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edisko.

Měl jsem po vyučení před asi 40 lety kuří oko na palci pravé nohy. Maminka mi palec obalila igelitem v kterém byl ocet a cibule, tak jak praví babská rada, a u kořene jemně omotala hrubší nití. Obal jsem (z chlapské lenosti) nevyměňoval, jak se radí zde, ale ponechal na místě a po dvou dnech jej přestal vnímat. Po týdnu jsem jej sundal a kuří oko bylo pryč. Zlatá maminka! :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Zdravím, jako zpětnou vazbu, že jsem si také něco přečetl od jiných jsem píši svoji dobrou zkušenost.
Dva nebo tři roky jsem měl na jedné noze - plosce - dvě kuří oka, nebo to byli malé bradavice, nevím přesně. Schovávaly se pod ztvrdlou kůží a bylo obtížné se k nim dostat. Zkoušel jsem se k nim dostat a zničit je nejdřív pomocí MMS kapek, to je roztok oxidu chloričitého, ale bylo to moc zdlouhavé. Taky jsem zkoušel roztok hydroxidu sodného ... též moc zdlouhavé.
Pak jsem zkusil kyselinu chlorovodíkovou. Během jednoho dne bylo jedno kuří oko pryč, druhé bylo asi hlouběji, tak jsem v tom pokračoval někdy další den.
Návod: navlhčíte vatovou tyčinkou několikrát za sebou, vždy po zaschnutí, léčené místo. Na první pohled nebude nic nápadného, ale kůže má změněnou strukturu (od kyseliny) a vhodným špičatějším nožíkem to inkriminované místo postupně seškrábete - bezbolestně, bez krve, jen tu tvrdou a suchou kůži, a hlavně pak to oko. Hodně zdaru.

Zdroj: diskuze Ocet a cibule zafungovaly

Co je to kuří oko?

Kuří oka se obvykle projeví jako následek nevhodné obuvi. Bývají totiž výsledkem odumřelé a zrohovatělé kůže v menších oblastech vystavených tlaku a tření. Kuří oka se však na rozdíl od mozolů obvykle nacházejí na vystupujících kostech, zejména na kloubech.

Zdroj: Kuří oko

Poradna

V naší poradně s názvem CO POMŮŽE NA KUŘÍ OKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Zbavíte se toho tím, že změníte osu zatěžování chodidla. Nyní při každém došlapu zatěžujete malíkovou hranu chodidla a proto se na této namáhané straně neustále automaticky vytváří kuří oko. Cesta ke změně vede přes správné boty a v nich ortopedické vložky. Dále musíte posílit svaly klenby a vnější strany lýtka. S cvičením vám pomůže buď rehabilitační pracovník v případě lékařského poukazu od ortopeda a nebo fyzioterapeut. Čas, než se vše spraví, je individuální a záleží na vaší vůli a odhodlání. Prvním krokem by měla být návštěva lékaře na ortopedii.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor.

Velice Vam dekuji s pozdravem Libor.

Zdroj: diskuze Co pomůže na kuří oka

Příčiny mozolů

Mozol vzniká při opakovaném tření a tlakem na kůži. Jedná se o adaptaci kůže (či obrannou reakci kůže) na mechanickou zátěž. Existuje mnoho činností způsobujících mozoly na rukou, některé jsou vyjmenovány níže.

  • U některých jedinců se mohou mozoly vyskytovat na prostředníčku, protože je tento prst neustále zatěžován při psaní perem či jiným psacím nástrojem.
  • Další příčinou vzniku mozolů jsou hudební nástroje, kdy jsou prsty vystavovány obrovskému tření o struny (kytara).
  • Mezi další příčiny patří zahradničení. Při zahradničení dochází k tvorbě mozolů díky nástrojům, které jsou určeny na zahrádku (motyčka, hrábě a další).

Zdroj: Jak na mozoly

Jak odstranit kuří oko video

Zde je seznam videí s různými způsoby odstranění kuřího oka v domácích podmínkách: jak vydloubnout kuří oko video.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Dermatologické onemocnění nohou

Dermatologické onemocnění nohou je spojeno s kůží a nehty. Často se vyskytne problém mezi hřbetní a plantární kůží. Mezi běžné projevy patří mozoly, plísňové infekce kůže nebo nehtů, virové infekce (bradavice) a zarůstání nehtů.

Kuří okamozoly jsou robustní tuhé vrstvy kůže, které byly způsobeny tlakem a třením. Kuří okamozoly jsou velmi časté a nevypadají moc pěkně. Vyžadují však léčbu jen v případě, pokud způsobují problémy. Pro většinu lidí je nejlepší a nejjednodušší možností léčby eliminovat zdroj tření nebo tlaku.

Zarostlý nehet je důsledkem poruchy způsobující špatný růst nehtu, tedy růst nehtu do měkké masité části prstu. Symptomy pak je intenzivní zarudnutí, bolest a otok. Nehty nejčastěji zarůstají na palci u nohy. Nejlepší léčbou je odstranění nehtu.

Puchýře vznikají prudkým opakovaným třením, nejčastěji zadní části paty, při dlouhé chůzi v příliš těsné, nebo naopak volné obuvi. Bývají velmi bolestivé.

Mezinárodní statistiky odhadují, že téměř každá druhá osoba trpí plísní na nohou. Výskyt plísňových onemocnění kůže souvisí s tím, jakým způsobem jsou lidé zvyklí pečovat o své nohy a obuv. Začátky bývají vidět jako loupající se meziprstí mezi 5 a 4 prstem u nohy. Dalším příznakem kožní plísně je i svědění chodidel. Příznivé podmínky pro následné množení plísní vytváří zvýšená vlhkost, zvýšená tvorba potu a nedostatečná možnost odpařování. Nedoporučuje se chodit ve společných bazénech a sprchách na boso, půjčovat si obuv a používat takzvané přezůvky pro hosty – to vše mohou být zdroje nákazy.

Zdroj: Nemoci chodidel

Diskuze

V diskuzi JAK POUŽÍT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den, mám na noze kuří oko. V babských radách je návod, že se má na postižené místo přiložit tampon namočený v hypermanganu.
Koupila jsem v lékárně, jen nevím, jak ho naředit. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie mackerlová.

Roztok má mít barvu masové vody. Tj. Několik zrnek, .roztok může nevypratelně zabarvit okolí a oblečení. Kdyz bude tmavší, nic se neděje, ale budete mít hnědou nohu. Ale podle mne to nepomůže. V lékárně vám prodají změkčovací mast, která místo rozmočí a oko se vyloupne. Někdy nutno opakovat.

Zdroj: diskuze Jak použít hypermangan

Příznaky kuřího oka

Poznáte ho jednoduše. Jedná se o žlutošedě zbarvený útvar asi 3–12 mm velký. Bolest způsobuje čep zanořený pod povrch, který tlačí na kost. Lehkým poškrábáním se kuří oko začne lehce drolit, zbělá a na omak zdrsní. Zde je několik fotek, na kterých je vidět kuří oko foto.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Foto kuřího oka

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět kuří oko.

Zdroj: Kuří oko

Kuří oko nebo bradavice

Kuří oko je bolestivé, tlakem podmíněné nadměrné zrohovatění kůže nad kostními výstupky. Kuří oko nejčastěji vzniká na patě, plosce nohy, v hlubokých kožních prasklinách, případně se na prstech vyskytuje takzvané měkké kuří oko. Nejčastější příčinou vzniku kuřích ok bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Jedná se o žlutošedivě zbarvený útvar, asi 3–12 mm velký. Bolest způsobuje zanořený čep pod povrch, který tlačí na kost.

Pokud se vám vytvoří kuří oka, zajděte s nimi na pedikúru. Ale pokud se jedná o virové bradavice, tak ty by měl odstranit lékař. Pokud se jedná o malé bradavice, lze je léčit protivirovými přípravky, například vlaštovičníkem nebo lápisem.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Chirurgické odstranění kuřího oka

Kuří oko je možné odstranit pomocí sterilních chirurgických nástrojů jako je dláto a ostrý skalpel. Postup, jak probíhá chirurgické odstranění kuřího oka, je vidět tady: kuří oko chirurgie.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Příčiny kuřího oka

Nejčastější příčinou bývají nevhodné boty, které dlouhodobě tlačí na prst proti kosti. Kuří oka nejvíce postihují plošky pat, malíčky a palce na nohou. Objevují se častěji u žen, především kvůli jejich zálibě v nošení nepohodlných bot. Rájem pro kuří oka jsou především vysoké boty s úzkou špičkou, které znatelně stlačují malíček a palec.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Mozol

Postupným a přiměřeným zatěžováním prací nebo sportem nevznikne na inkriminovaném místě puchýř, ale vytvoří se mozol. U mozolu se pokožka stává pevnější, odolnější vůči zátěži, a poněkud tmavší a vyšší (hyperkeratóza). Dokud mozol nevadí, je možné jej ošetřovat a promazávat. V případě, že mozol začne překážet, je potřeba jej odstraňovat (snášet) například pilníkem. Patřičným odborným pracovištěm je pedikúra nebo manikúra.

Zdroj: Jak na mozoly

Rady z přírody

  • kyselina mravenčí – prodává se v lékárně a kuří oko jí potíráme
  • jasmínový květ – po rozemletí na kaši naneseme na kuří oko a necháme působit asi 5 dní, poté opakujeme až do vyléčení (proces opakujeme 3–5x)
  • stroužek česneku a citronová šťáva – opět potíráme
  • směs olivového oleje a cukru krystal – jemně vmasírujte do kůže na chodidlech, chodidla pak zůstávají jemná, bez ztvrdlé kůže

Zdroj: Kuří oko


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP