Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MRAVENČENÍ V ZÁDECH

OBSAH

Mravenčení v zádech

Záda mají čtyři kritická místa a problémy se obvykle koncentrují do jednoho z nich. Pokud se objevuje mravenčení v okolí páteře, většinou se jedná o uskřinutý nerv. Vždy když mravenčení neustupuje, je důležité navštívit lékaře, který provede vyšetření páteře přes CT nebo magnetickou rezonanci, kde se odhalí nějaká skrytá příčina.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Je mi 71 let. V 25.létech jsem utrpěl vysunutí plotýnky v dolní části páteře. Neustále trpím bolesti v zádech při větši námaze. Nyni často trpím bolwsti v horni části mezi lopatkami.
Ale mou hlavni části, čím se chci dotázat je neustále svěděni zád a ráno dlouho trpím při probouzení mravenčení hornich končetin - až pálení rukou. Toto pálení a mravenčení během dne odezní, ale svědění neustává.
Také ještě podotýkám, že pokuď otočím hlavou směrem na levou stranu nahoru, po chvilce začiná mravenčení i na levé straně krku.
Prosím, můžete mi nějak poradit co s tím? Děkuji a hezký den. St. Zd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Dne 12.11.20 v 16.53 hod. jsem odeslal svůj dotaz na mravenčení v rukou. Zatím nemám žádnou odpověď. Platí tato stránka dál? Děkuji za odpověď. St.Zd.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Mravenčení v hlavě

Mravenčení hlavy může způsobit i viróza. Mravenčení v hlavě může být také prvním příznakem migrény nebo epileptického záchvatu. Při dlouhodobém stavu je důležité tento problém řešit se svým ošetřujícím lékařem nebo neurologem, který dle zjištěné diagnózy stanoví odpovídající léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večer potřebovala bych poradit na zádech mám bradavici.Můj syn mi d o ní rejpl nechtem a začala mi bolet .Když ležím tak mě překáží a bolí.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normálně zajděte na kožní. Tam vám bolestivý útvar vyšetří a poví vám postup k odstranění. Když to překáží a bolí, tak vám odstranění uhradí vaše zdravotní pojišťovna.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bradavice na zádech

Mravenčení v malíčku

Mravenčení v malíčku je nejčastěji způsobeno drážděním nervu nebo špatným prokrvením. Při dlouhodobém stavu zajděte k lékaři, který provede základní vyšetření a na základě výsledků doporučí adekvátní léčbu.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA KŮŽI NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Potřebuji poradit s plísní na zádech. Objevila se u u mého otce, který je nyní trvale na lůžku. Bojim se, aby se mu to nerozmokvalo a netrpěl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U ležících pacientů se tyto problémy řeší omytím mýdlem, důkladným osušením a závěrečným natřením krémem Clotrimazol AL. Při této léčbě by měly tyto problémy do tří dnů začít mizet. Je to velmi častý a obvyklý problém například u lidí po infarktu na JIP.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Co značí mravenčení jazyka

Mravenčení jazyka může být příznakem různých nemocí.

Zdroj: Brnění jazyka

Diskuze

V diskuzi JAK SI PORADIT SE SVĚDĚNÍM KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobry den mám pořád svědění těla nejvic na zádech a na nohou , sem ohlupacenej na zádech i na prsou a břiše a jednou začas si to oholim nevím jestly to muže bejt od toho děkují za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak si poradit se svěděním kůže

Mravenčení v obličeji

Mravenčení v obličeji může být následkem kolapsu, mrtvice či nádoru, kdy dochází k nedokrvování cév. Může jít i o nedostatečnou funkci ledvin nebo žlučníku. Velká pravděpodobnost výskytu mravenčení v oblasti obličeje je také v tom, že se může jednat o blok nervů v páteři. V tomto případě je dobré podstoupit vyšetření pomocí magnetické rezonance a na základě stanovené diagnózy řešit tento problém.

Zdroj: Mravenčení v těle

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Mravenčení končetin a hubnutí

Zaznamenáme-li nečekané úbytky na váze a současně mravenčení v horních končetinách, může jít o přímý důsledek činnosti nádoru. Ta s sebou totiž nese mimo jiné i tvorbu množství metabolických zplodin a dalších látek, které dokážou vyvolávat brnění v rukou. Dalším varujícím symptomem je také nadměrné noční pocení.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi AKNÉ NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zbavila jsem se akné na zádech jediné za pomoci přípravku Tercon Skin Care, nic jiného mi nepomohlo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné na zádech

Mravenčení rukou

Mravenčení rukou bývá způsobeno nejčastěji drážděním nervů v oblasti krční páteře, a to po úrazu nebo při vyhřezlé plotýnce. Vždy je důležité najít dobrého a pečlivého neurologa, který stanoví přesnou diagnózu a zjistí stav páteře a ruky pomocí rentgenového snímku. Léčba je individuální dle stavu pacienta.

Zdroj: Mravenčení v těle

Poradna

V naší poradně s názvem PO LÉTĚ BILE FLEKY NA ZÁDECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bures Josef.

Dobrý den.Po létě se mi udělali bile fleky na zádech. Občas jsou mírne zarudle a svědí. Co to muže být. Díky za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jste se nakazil kvasinkovým onemocněním s názvem pityriasis versicolor. Toto onemocnění se přenáší zejména ve veřejných akvaparcích a plovárnách. Přenos proběhne kontaktem s nemocným a nebo s povrchem, kterého se nemocný dotýkal (lehátko, ručník, křesílko, atd). Léčba není náročná, ale vyžaduje pravidelné nanášení léčivého krému Pevaryl na všechna ložiska dvakrát denně po dobu asi jednoho měsíce - do vymizení příznaků. Vyléčení je pak trvalé, dokud se znovu nenakazíte. Pevaryl krém je běžně k dostání v každé lékárně, ale jen na lékařský předpis. Předpis vám může vystavit praktický nebo kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po létě bile fleky na zádech.

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Cesta k moři bude naopak pro vyléčení pityriázy prospěšná, protože kvasinky, které ji způsobují nesnášejí slunce a na přímém slunci, vlivem UV záření, hynou a kůže se dostává do normálního barevného a zdravého stavu. Slunce nevyvolává ani žádné vedlejší účinky u léku Micetal. Slaná mineralizovaná mořská voda v této léčbě také nesmírně a blahodárně pomůže.
Čeho se ve středomoří vyvarovat:
I přesto, že jsou přímé sluneční paprsky v tomto případě na léčbu pityriázy prospěšné, tak ve středomoří je nezbytně nutné používat krémy s ochranným faktorem SPF, podle vlastních zkušeností s vaším fototypem pokožky. Pokud máte blond vlasy, modré oči a pokožku spíše světlejší, která má sklony na sluníčku rychle zčervenat, tak před sluněním použijte ochranný faktor vyšší než 35 a každé dvě hodiny ochranný nátěr opakujte a v době od 10 do 16 hodin se na slunce nevystavujte. Pokud máte pokožku normální, která se dobře opaluje nebo jste již opálená z domova, tak používejte ochranný faktor 16, nejlépe krém DayLong a postupně, jak budete postupně hnědnout, můžete ochranný faktor snižovat až na 8. I pro normální pokožku platí, že není dobré ji vystavovat slunečním paprskům v době od 12 do 14 hodin, kdy svit slunce obsahuje nejvíce UV záření.
Po návratu domů se objednejte v diabetologické poradně a nechte si preventivně změřit krevní cukr, protože výskyt kvasinkových a plísňových onemocnění, se kterými asi máte zkušenosti i z minula, když máte doma běžně Clotrimazol, souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi, což může být důležitým ukazatelem na počínající rozvoj cukrovky - diabetes mellitus a je nezbytné tuto nemoc buď vyloučit anebo ji začít rychle léčit.
Držím palce, ať se Vám dovča na Krétě bezvadně povede a vrátíte se domů svěží, šťastná a plná krásných dojmů z kolébky antické civilizace :-).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pája.

Dobrý den,
moje plíseň po těle a nehezké bílé mapy na zádech po týdenním pobytu u moře a na sluníčku zmizely. Krásně se opálili a vyléčily :-)
Pokud tento problém někdo má, vřele doporučuji.
Hezký den. :-)))
P.

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Svědění kůže na zádech

Za svědění kůže na zádech mohou různé příčiny.

Možné příčiny

Za svěděním kůže na zádech může být kopřivka. Kopřivka se neobjevuje pouze v dětském věku, ale také u dospělých osob. Kopřivka je vlastně místní alergická reakce. Přítomné jsou při ní obvykle červené pupínky. Při větších problémech je třeba vždy vyhledat odborného lékaře.

Svědění kůže na zádech mohou způsobovat také rozmnožené plísně. Jedná se obvykle o kvasinku Candida albicans.

Dále může jít o alergické reakce, pocení, akné, Dermatitis pratensis (ta vzniká při kontaktu kůže s rostlinami).

Léčba

Léčba vždy souvisí s primárním onemocněním, které diagnostikuje lékař.

Zdroj: Jak si poradit se svěděním kůže

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ V PRSTU LEVÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím, cca 10 dní mi v kuse mravenčí malíček a prsteníček na levé ruce.Nebolí to,barva se nemění,v noci klid,ale jak se probudím,tak mravenčení trvá vždy po celý den...Zjistil jsem že když si na lokti zmáčknu jedno místo,tak se mravenčení zvětší asi o 300% :-) Jak mile mačkat přestanu,mravenčení se opět zmírní...Měl bych s tím fičet k lékaři?Nikde jsem se nebouchnul,žádný otok nemám,vše na pohled v pořádku.
Je mi 32 let...Děkuji za info :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, běžte s tím k lékaři - ortopédovi. Příčina zřejmě bude v páteři a v držení těla. K přesnému stanovení je potřeba důkladné vyšetření, které vám provedou právě na ortopedii. Existují uvolňovací techniky, které vás pak brnění zbaví, například dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mravenčení v prstu levé ruky

Co znamená mravenčení

Pocitu mravenčení se odborně říká parestezie. Jde o pocit brnění, který vznikl vlivem útlaku nervu (např. syndrom karpálního tunelu, nebo tzv. „brňavka“, kterou pocítíme v lokti, když se o něj uhodíme). Nejčastěji se s tímto pocitem setkáváme v důsledku nedokrvení (ischémie), nastávajícím např. když si v sedu na židli přehodíme „nohu přes nohu“ a delší dobu pozici nezměníme. V tomto případě nejde o nemoc: když nohou trochu zacvičíme, opět se prokrví, a pocit mravenčení odeznívá.

Mravenčení může být vyvoláno i tzv. kořenovým syndromem: na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo obratel. Stav lze léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale někdy je nutné neurochirurgické řešení.

K parestezii může ovšem docházet také v důsledku závažnějších onemocnění, jako je epilepsie, otrava chemickými látkami, komplikovaná cukrovka, alkoholismus (toxický vliv alkoholu spojený s nedostatkem vitaminu B1) nebo nádorová onemocnění. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržet správnou hladinu cukru v krvi a zajistit přísun vitamínů (zvláště skupiny B), Při léčbě alkoholového postižení nervů je nezbytné abstinovat a rovněž doplňovat vitaminy, zejména skupiny B.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Brnění a mravenčení končetin

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY PUPÍNKY_KOPŘIVKA SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub eliaš.

prosim o pomoc nenužu se jich zbavit pomozte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jakub eliaš.

mám je zadech břiše krku je to nepříjemne pomozte čim to mazzat????

Zdroj: diskuze Babské rady pupínky_kopřivka svrab

Parestézie

Pocitu mravenčení se odborně říká parestézie. Je to abnormální pocit brnění bez podráždění nervu vnějšími příčinami (například dotykem, tlakem a podobně). Může vzniknout na podkladě útlaku nervu (například syndrom karpálního tunelu, lidově řečeno „kaprál“, nebo ještě častější mravenčení při „brňavce“, ke které dochází traumatizací nervu v lokti, když se o něj uhodíme), dále na podkladě epilepsie, otravy chemickými látkami, lymfatického otoku, neuropatií (poruch nervů) při komplikované cukrovce, alkoholismu (chybění vitamínu B1 a toxický vliv alkoholu), nádorového onemocnění, nebo v důsledku nedokrvení (ischemie), které velmi dobře známe, když déle sedíme a máme „nohu přes nohu“. Takovéto přesezení není nemocí, krev se po rozchození do nohou zase vrací a pocit mravenčení po chvíli ustává, může však působit nepříjemně.

Za jiných okolností se však raději obraťte na svého lékaře, mravenčení může být vyvoláno i takzvaným kořenovým syndromem, kdy na míšní kořeny tlačí vyhřezlá ploténka nebo destruované obratle. Uvedené stavy je možné léčit pravidelným cvičením nebo léky, ale některé si vyžádají i operační řešení. U diabetické (cukrovkové) neuropatie je důležité udržení správné hladiny cukru v krvi a přísun vitamínů (zvláště skupiny B), což platí i u alkoholového postižení nervů, kde je hlavní podmínkou léčby abstinence.

Zvláštní nemocí, u které se může také mravenčení vyskytnout, je fibromyalgie, postihující nejčastěji ženy středního a vyššího věku. Tato nemoc spočívá v psychicky podmíněné únavě, slabosti a ztuhlosti svalů, které pacientky bolí v určitých bodech (na zádech, šíji, v koleni a lokti). Ženy mohou mít zároveň poruchy spánku, pocity mravenčení, závratě, poruchy paměti a další příznaky. Tato nemoc se léčí psychoterapií, některými psychofarmaky, analgetiky, relaxačními technikami a pohybovým programem pod vedením fyzioterapeuta. V některých případech se bohužel nepodaří příčinu mravenčení hned zpočátku objasnit, léčba pak může být svízelná.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Mravenčení v prstech

Příčin může být povícero, některé jsou neurologické, jiné souvisí spíše s oběhovým systémem. Pokud jde o brnění, mrazení, mravenčení, pocity chladu, pak to může být v případě rukou projev syndromu karpálního tunelu. Tato potíž vzniká v důsledku toho, že je v zápěstí utlačován středový nerv, a to po úrazu nebo kvůli přetěžování ruky při práci s počítačem. Někdy syndrom karpálního tunelu trápí také těhotné ženy, kterým otéká zápěstí kvůli zadržování vody. Dále mravenčení v prstech může signalizovat poškození mnoha periferních nervů. Nejčastěji se jedná o diabetickou nebo alkoholickou polyneuropatii, ale příčin je mnoho. Dobrým pomocníkem při těchto stavech je gingko a vitamín E.

Zdroj: Mravenčení v těle

Uhry na zádech

Akné na zádech může být závažnější a nepříjemnější formou, než je akné na obličeji. Zádové akné bývá často cystické, což znamená horší formu akné, která zanechává na pokožce nevzhledné jizvy. Navíc je ztížena lokální léčba, protože na zádech je problém s aplikací přípravků na akné. Obvykle je nutná asistence druhého člověka.

Akné na zádech je způsobeno zanesenými póry. Póry jsou ucpány v případě, kdy se na pokožce tvoří příliš mnoho mazu. K tomu stavu dochází v největší míře v období puberty, když se póry zanesou mazem. Akné na zádech může být obzvláště těžké, protože je na zádech více mazových žláz a kůže je silnější, což vede k vyšší odolnosti pupínků vůči léčebným prostředkům. Projevy akné na zádech mohou být způsobeny stresem, geneticky, případně díky hormonálním změnám. V každém případě hraje velkou roli psychika. V momentě, kdy se začnete pupínky velmi trápit, dojde obvykle ke zhoršení stavu. Léčba akné na zádech je prováděna pomocí léků na předpis. To vyžaduje návštěvu dermatologa a pečlivé vyšetření. U méně závažných projevů akné si vystačíte s domácí léčbou. Účinný prostředek na léčbu akné na zádech by měl obsahovat benzoyl peroxidu. Při užívání takových přípravků je však třeba mít na paměti, že zanechávají skvrny na oblečení. Při aplikaci buďte tedy velmi opatrní. Další možností domácí léčby akné na zádech jsou přípravky obsahující kyselinu salicylovou. Vzhledem k tomu, že je kůže na zádech mnohem silnější a odolnější, můžete prostředky i kombinovat. Zarudnutí či podráždění kůže v tomto případě nehrozí.

Uhry na zádech foto

Zde můžete vidět, jak vypadají uhry na zádech.

Zdroj: Uhry

Potničky u dětí

Tím, že je kůže novorozenců, kojenců a dětí velmi jemná a citlivá, je i náchylná ke kožním projevům a snadno se na ní tvoří puchýřky či vyrážky. Povrchní drobné čiré puchýřky připomínají kapky vody a snadno praskají. Vyskytují se téměř všude, tudíž i na zádech.

Příčiny

Termoregulace a funkce potních žláz jsou u dětí snížené a funkce mazových žláz naopak zvýšená, nadto je kůže novorozenců a kojenců velmi jemná a nesmírně citlivá na zevní podněty, tudíž také snadno náchylná ke kožním infekcím.

Zdroj: Potničky na zádech

Doporučení

Na trhu existuje několik tradičních výrobků na léčbu akné, je tedy potřeba při léčbě vyzkoušet, které léky budou vyhovovat právě vašemu typu pleti, zjistit, který přípravek bude pro vás nejúčinnější.

Zdroj: Jak se zbavit akné na zádech

Potničky u dospělých – obrázky

Abyste mohli lépe posoudit, zda se u vás vyskytují právě potničky, zde je několik příkladů, jak vlastně vypadají.

Zdroj: Potničky na zádech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Vladimíra Krejčíková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP