Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

FIALOVÁ SRAŽENINA NA POŠTĚVÁČKU

OBSAH

Základní pravidla pro výběr barvy čoček 

  • Pokud máte teplé tóny pleti (žluté či zlatavé), blonďaté nebo hnědé vlasy, tak pro Vás jsou ideální kontaktní čočky v odstínech hnědé, medové, ořechové a zelené.
  • Jestli naopak máte chladný odstín pleti a barva vlasů je laděna do červena nebo do modro-černa nebo je tmavá, tak i takový typ čoček byste si měli vybrat. Chladné barvy kontaktních čoček, jako je ledově modrá, fialová nebo švestková, mohou být v této kompozici velmi přitažlivé.
     

Zdroj: Jakou barvu kontaktních čoček zvolit

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KONOPNÁ MAST MENTOLKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fialová.

Mám bolesti svalů. Mohu použít Mentholku konopné mazání když užívám warfarin_?
Děkuji
Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastičky nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Co je hypermangan?

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum, k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu skutečně vytváří na pokožce hnědé skvrny, zejména pak hnědé klouby na rukou. Ale nebojte tyto hnědé klouby a hnědé skvrny do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem, který urychlí vyblednutí hnědých fleků i z pokožky. Hypermangan nezpůsobuje žádnou otravu kůže, můžete být klidná.

Zdroj: Hnědé klouby a hnědé fleky po hypermanganu

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVA PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Fialová.

Mohu jíst čerstvé meruňky a švestky dále zakysané jogurty a mléko jestlže užívám lek varfarin? Děkuji za odpověd.Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Švestky obsahují vyšší množství vitamínu K a proto by se při Warfarinu měly konzumovat jen v malém množství - do 250 gramů za den. Meruňky jsou na tom trochu lépe, těch si můžete dopřát maximálně půl kila za den. Pokud jsou plody sušené, tak smíte jen poloviční množství než je zde uvedeno. Mléko a jogurty můžete podle chuti, protože ty Warfarin moc neovlivňují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Hypermangan jako postřik

Pokud se vám na rostlinách vyskytla plíseň, můžete ji odstranit pomocí hypermanganu. Do nádoby o obsahu 1,5 litru dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Po důkladném naředění roztok přelijte do postřikovače a rostlinu za suchého počasí postříkejte. Pokud byste použili roztok silnější, došlo by ke spálení rostlin.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Diskuze

V diskuzi CHIRURGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Fialová.

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat, kolik stojí operace šantu(PSS)? Děkuji
Fialová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Papadaki.

Dobrý den
Včera mi zjistili u mojí fenecky barzoi nádor na kosti doporučení amputace celé končetiny nebo uspání,chci se zeptat narovinu pokud se rozhodnu pro amputaci kolik stojí jaká je rekonvalescence a postupy,...a zdali mi někdo zaručí že už se to nevrátí...moji fenecce je letos v září 7 let

Zdroj: diskuze Chirurgie

Hypermangan do půdy

Pokud se vám na zemině u rostlin vyskytl šedý až nazelenalý povrch, můžete jej odstranit pomocí hypermanganu. Do zálivkové vody, většinou do PET lahve o obsahu 1,5 litru, dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Pokud použijete roztok silnější, spálíte plodiny na povrchu země.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Poradna

V naší poradně s názvem PAMPELIŠKA -KOŘEN A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Fialová.

Je možné pít čaj z kořene pampelišky v kombinaci pouze1,5g /den Warfarinu? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatím není dostatek výzkumů, které by se zabývaly vlivem kořene smetánky lékařské na Warfarin. Zkuste se dohodnout se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin, že chcete začít pít čaj z kořene pampelišky. Lékař by vám měl v prvních dnech po začátku pití tohoto čaje změřit srážlivost krve. Podle výsledku vám pak doporučí další postup, jestli v pití pokračovat, či nikoliv. V případě Warfarinu není jiný postup, jak si ověřit škodlivost nebo prospěšnost kořene pampelišky, než kontrolou srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pampeliška -kořen a warfarin

Kalokvět druhy

  • Agapanthus africanus – jeho stvol dorůstá výšky až 60 cm, barva květu může být světle modrá, fialová nebo bílá. Zde se můžete podívat, jak tento druh vypadá.
  • Agapanthus campanulatus – stvol je vysoký asi 50 cm, květ je složený z několika malých kvítků v barvě světle až tmavě modré, s tmavým proužkem uprostřed. Kvete v létě. Na těchto stránkách si jej můžete prohlédnout.
  • Agapanthus codii – květ dorůstá výšky 1–1,5 m, barva květu je tmavě modrá, po otevření květu se ukáže světle modrá s výrazným tmavým pruhem uprostřed. Kvete v letních měsících. Tady několik fotografií tohoto druhu.
  • Agapanthus inapertus – stonek květu je vysoký až 1,5 m, barva květu je krásná, tmavě modrá až fialová, jednotlivá kvítka vypadají jako visící trubky. Kvete od ledna do března. A takto vypadá Agapanthus codii.
  • Agapanthus praecox – jedná se o druh stálezelený, stonek květu dorůstá až do výšky 1 m, barva květu je světle modrá až bílá. Zde si můžete prohlédnout tento druh.

Zdroj: Kalokvět – Agapanthus africanus

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialova.

dobrý den mate někdo zkušenost s léky?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Recept na koupel

  1. Při přípravě koupele použijte jednorázové rukavice.
  2. Dle postižené oblasti zvolte vhodné množství vody i nádobu pro koupel. Nádobu pak naplňte teplou vodou. Nepoužívejte vroucí vodu, abyste se vyhnuli opařením.
  3. Podle množství vody přidejte hypermangan. 1 gram na 10 litrů vody. Roztok má správně vypadat jako světle růžová nebo světle fialová barva.
  4. Jak dlouho koupat: postiženou oblast ponořte do lázně po dobu přibližně 5 až 10 minut nebo než teplá voda vychladne.
  5. Pokožku vysušte čistou utěrkou. Po koupeli v roztoku hypermanganu není potřeba pokožku znovu oplachovat v čisté vodě.

Zdroj: Koupel v hypermanganu

Diskuze

V diskuzi UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Fialová.

Mám dobré zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev, používám Denk - mit z DM drogerie. Když dávám bílé prádlo a přidám pár kousku barevného, vložím 1 ubrousek. Prádlo se nezabarví a ubrousek se zabarví barvou barevného prádla. nelze použít víckrát, aspoň jsem to nevyzkoušela. Fialová

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Káva zhoršuje hojení

Poté, co vám zubař odstraní zub, vytvoří se nad otvorem v dásni krevní sraženina. Tato krevní sraženina pomáhá chránit otvor před bakteriemi a podpoří proces hojení.

Pití horké kávy po jakékoliv orální operaci, tedy i po trhání zubu, může zabránit tvorbě této krevní sraženiny nebo uvolnit nově vytvořenou krevní sraženinu. To může vést ke stavu zvanému suché lůžko, který může způsobit značnou bolest a nepříjemnou chuť v ústech. Abyste snížili riziko vzniku suchého lůžka, zdržte se několik dní po odstranění zubu pití kávy.

Zdroj: Káva po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANÉ ŽILKY V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aja.

Dobrý den,mužou prosím Vás ustní vody,konkrétně fialová listerine,za popraskané žilky na tvářích.Děkuji za odpověd!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ústní voda Listerine podle mého názoru nemá vliv na popraskané žilky na tvářích. Už jen z toho důvodu, že ústní voda se používá na výplach dutiny ústní a nemá přijít do kontaktu s pokožkou na tvářích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskané žilky v obličeji

Co je to ženská obřízka

Na rozdíl od mužské obřízky, která může někdy být i zdravotně prospěšná a nezpůsobuje vážné poškození pohlavního orgánu, představuje infibulace u žen podstatně vážnější zákrok s celoživotními (především negativními) důsledky. Ženská obřízka nemá pro ženy a dívky žádné zdravotní přínosy. Mezi okamžité důsledky patří těžké krvácení a problémy s močením, později se mohou vyvinout cysty, infekce, neplodnost. Zvyšuje se také pravděpodobnost komplikací při porodu a riziko, že se dítě narodí mrtvé. Zákrok většinou provádějí ostrým nožem, žiletkou nebo nůžkami tradiční „obřezávačky“. Tyto ženy mají často důležitou pozici a ve svých komunitách plní také funkci porodní báby. Podle WHO však 18 % zákroků provádějí poskytovatelé zdravotní péče.

Světová zdravotnická organizace uvádí čtyři typy ženské obřízky

  • Klitoridektomie: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku, výjimečně jen jeho předkožky.
  • Excize: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku a malých stydkých pysků, jen někdy též odstranění velkých stydkých pysků.
  • Infibulace: zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky, někdy doprovázené odstraněním klitorisu.
  • Další nespecifikované typy: všechny ostatní škodlivé zásahy do ženských pohlavních orgánů – propichování, piercing, nařezávání a vyškrabování, rovněž kauterizace ženských rodidel.

Další typy ženské obřízky

  • Sunna cirkumcize: Jedná se o arabskou tradici, při níž by měla být odstraněna pouze předkožka klitorisu. Takto provedený zákrok má jako jediný nárok na název obřízka, a pokud je proveden v původním smyslu a malém rozsahu, lze u něj jako u jediného připustit i možné zlepšení sexuálního prožitku obnažením glans při ztopoření. Většinou však při tomto zákroku dojde k odstranění špičky (glans) klitorisu, takže žena poté neprožívá tolik vzrušení jako při celistvé konfiguraci klitorisu. Odstraněním jen špičky poštěváčku nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření pahýlu, avšak mnohdy si dívky stěžují, že jako by to „tam bubřelo a není kam“. Z toho pak mohou nastat traumatické situace, avšak to ještě není to nejhorší, pokud je odřezání „čisté“, to znamená celistvě ošetřené. Pokud je obřízka tohoto typu provedena jako infibulace, tak je odřezaný celý volný klitoris, tedy přeťata crura těsně za vazy ke stydké kosti. Pak dívka klitoris necítí, jen jej má v paměti zafixován. Poté bývají problémy i s masturbací, neboť vjemy jsou, jako by ho tam měla, ale nemůže ho nahmatat.
  • Klitoridektomie: Při tomto zákroku dochází k odstranění klitorisu a někdy i malých stydkých pysků.
  • Faraonská obřízka: Představuje nejtěžší typ infibulace. Při tomto zákroku dochází k odstranění malých i velkých stydkých pysků a klitorisu. Rána je pak sešita tak, že po odhojení zůstane jen malý otvor pro močení a menstruační krev. Pokud je zákrok proveden před pubertou, mohou kromě výše uvedených problémů nastat ještě následné komplikace při zahájení menstruačního cyklu. Při svatební noci je pak žena naříznuta.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi ORCHIDEJE DRUHY FIALOVA ORCHIDEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Chci se optat,zda je tato orchidej jedovata,dekuji Lenka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Orchideje druhy Fialova orchidej

Fuchsiová kravata

Fuchsiová kravata rozhodně odliší pány a zvýrazní je v davu tmavých kravat. Fialová vázanka je elegantní a vhodná pro slavnostní příležitosti. Vyjadřuje spojení, kompromis, sjednocení síly, krásu a eleganci. Fuchsiová kravata, která je přechodem mezi růžovou a fialovou, je barvou veselou, je tedy vhodné vzít si ji na svatbu, do práce, na party a podobně. K bílé košili se ovšem hodí také na obchodní jednání nebo do divadla. Nejlépe vynikne na bílé nebo i na černé košili. Co se šířky týče, doby širokých vázanek jsou již dávno pryč. Dnes letí hlavně moderní kravaty s šířkou kolem 7 cm. Méně neformálně pak působí „slim vázanky“ s šířkou kolem 5 cm. Fuchsiové kravaty působí mocně a důstojně. Proto si zaslouží trochu práce na uzlu. Rozhodně nevažte obyčejný jednoduchý uzel „Four in hand“. Zkuste uvázat složitější a elegantnější „Windsor full“ (přinejmenším „Windsor half“). Délka od uzlu dolů by měla být nad úroveň pásku nebo kapku výše. Rozhodně ne ale níže. Konec nesmí čouhat zpoza kravaty, ale správně má být za kravatou nebo ho zastrčte do košile. Opatrně, ať vám takto zasunutý konec nedělá vypoukliny na košili.

Zde můžete vidět fuchsiové kravaty.

Zdroj: Fuchsiová barva

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Otok kotníku po úrazu

Každé poranění vyvolá v těle souhrn obranných dějů jako přirozenou odpověď na poškození tkáně. Z poškozených buněk se uvolňují chemické látky a vzniká zánět. Vše doprovází otok, krevní sraženina (hematom) a bolest. Déletrvající otoky zhoršují prokrvování a transport potřebných živin do tkáně a komplikují celý léčebný proces. Obecně se při poranění pohybového aparátu vyskytuje otok postižené tkáně, modřina, bolest a zánětlivá reakce jako obrana organismu na poškození, často také omezení hybnosti.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ A NEMOCI ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Prosím o radu uprostřed orchideje (srdíčko) vyrustá list vadný poschlý s barvou do fialova a trochu lepí list je pokroucený rychle se to dostalo na všechny orchideje díky ya radu Eliška.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Dobry den,
Ke konci brezna sem dostala k narozeninam orchideje,bohuzel ted jim zacali hnednout listy,nevim co s tim.V kvetinarstvi mi poradili ze je mam ostrigat ale bevim zda je to dobry napad.
Predem moc dekuji za radu
Mirka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Pěstování a nemoci orchidejí

Co je hypermangán

Hypermangán je manganistan draselný, chemicky KMnO 4, a je to černo-fialová lesklá krystalická sůl. Hypermangán je velmi dobře rozpustný ve vodě, kdy vzniká růžovo-fialový až tmavofialový roztok (záleží na koncentraci). Z roztoku se hypermangan dá zpětně odstranit dialyzační blánou. V medicíně se používá jako antiseptikum , k potírání ekzémů a plísní na nohou. Hypermangan je oxidační činidlo, proto musí být v určité vzdálenosti od rezavějících kovů. Pokud budeme železnou tyč pravidelně namáčet v "čerstvém" vodném roztoku hypermanganu, tak za krátko nám zreziví. Hypermangan je minerál, který má molární hmotnost cca 158 g / mol a hustotu asi 2,7 g / cm 3.
Při použití hypermanganu je třeba si dávat pozor, protože roztok hypermanganu zanechává na pokožce hnědé skvrny, které do 48 hodin zmizí. Z textilu se fleky od hypermanganu čistí octem.

Zdroj: Hypermangan cena

Svědění poševního vchodu v těhotenství

Zánětlivá onemocnění zevních rodidel v těhotenství jsou častá. Tkáně rodidel jsou překrvené, prosáklé a zánětlivá infekce se rychle šíří. Mezi nejčastější onemocnění v těhotenství patří právě zánět zevních rodidel, který se projevuje zarudnutím kůže a sliznic zevních rodidel a svěděním, vyvolávaným obvykle drážděním výtokem z pochvy, potem nebo močí, třením nevhodným prádlem a podobně. Zánět může přecházet i na vnitřní plochy stehen. Náchylné k těmto zánětlivým projevům jsou ženy těhotné, obézní, s poruchami glukózového metabolismu či diabetičky.

Překrvení sliznic pohlavního ústrojí v těhotenství má za následek zvýšené zvlhčení pochvy a zevních rodidel i bez jiné zevní příčiny. Představuje však zároveň vhodné podmínky k projevům infekce stejnými původci jako mimo těhotenství, zejména infekce kvasinkové. Hojný řídký výtok může být i ze žlázek těhotensky změněné sliznice děložního hrdla, dokonce se může jednat i o odtok plodové vody. Proto posouzení příčiny a určení léčby přísluší jedině odbornému lékaři. Některé z místně používaných léků nejsou v těhotenství vhodné. Trichomonádový a jiný výtok dráždí pokožku zevních rodidel, vyvolá jejich maceraci až zánětlivé projevy. Nesmí se zapomínat na možnost čerstvé kapavčité infekce nebo vzplanutí ze skrytého ložiska. Výtok musí být bakteriologicky vyšetřen a podle výsledku eventuálně léčen antibiotiky. Při nálezu beta-hemolytického streptokoka je zapotřebí před porodem podávat antibiotika a provést příslušná opatření při porodu. Kvasinkový zánět pochvy a vulvy se v těhotenství vyskytuje častěji než mimo gestaci. Začíná svěděním a pálením v pochvě a na vulvě. Sliznice je zprvu zarudlá, suchá, pak se objeví bělavé ostrůvky náletů v rýhách mezi stydkými pysky a kolem poštěváčku, které je možné setřít; kůže a sliznice pod nimi jsou zarudlé a někdy krvácí. Výtok z pochvy je hustý, žlutavě šedý. Před zahájením léčby je třeba kontrolovat glukózový metabolismus.

Zdroj: Svědění poševního vchodu

Co je hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza je stav, při němž dochází k ucpání žíly krevní sraženinou. Žilní trombóza nejčastěji postihuje takzvané hluboké žíly dolních končetin. To ovšem neznamená, že žilní trombóza nemůže vzniknout i v jiných žílách, například v žílách krku, nebo dokonce mozku. Hluboká žilní trombóza je závažný stav, který má řadu komplikací. Tou nejzávažnější z nich je utržení trombu a vznik plicní embolie. Masivní plicní embolie, která ucpe hlavní větve plicnice, je smrtelné onemocnění, které se může objevit i bez předešlých příznaků. Pokud dochází k opakované embolizaci menších trombů, může to vést k rozvoji plicní hypertenze. Další komplikací je poškození žíly v oblasti, kde je přichycen trombus, což může následně vést ke vzniku bércového vředu. Někdy se krevní sraženina sama od sebe ztratí bez toho, aby se jakkoliv projevila.

Hluboká žilní trombóza se pravděpodobněji vyskytuje u lidí, kteří:

  • právě prodělali operaci;
  • byli po úraze, který omezil jejich pohyb;
  • jsou starší a nemají dostatek pohybu;
  • mají stav, který ovlivňuje jejich krevní srážlivost.

Zdroj: Warfarin a alkohol

Kdy je vhodná léčba Warfarinem

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu, tedy laicky řečeno, zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitaminu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Výhodou Warfarinu jako léku je, že se podává v tabletové formě, zatímco podobně účinkující heparin a nízkomolekulární hepariny se musí aplikovat v injekční formě. Heparin je warfarinu podobný jen z toho hlediska, že snižuje srážení krve, činí to však zcela jiným mechanismem než warfarin.

Warfarin se podává tehdy, když je potřeba snížit krevní srážlivost. Warfarin se podává u některých poruch srdečního rytmu, jako je fibrilace síní a flutter síní. V srdci by u těchto poruch rytmu mohla vzniknout krevní sraženina a odtud vletět tepnami do mozku za vzniku ischemické mozkové mrtvice. Warfarin tvorbě sraženiny zabrání. Dalšími indikacemi pro nasazení Warfarinu jsou stavy po implantaci mechanické umělé srdeční chlopně. Na mechanické srdeční chlopni by se totiž mohly tvořit krevní sraženiny, což Warfarin opět vyřeší. Podává se i u hluboké žilní trombózy dolních končetin a jako prevence i léčba plicní embolie.

Zdroj: Www léčba Warfarinem cz

Červené znaménko hemangiom

Hemangiom je bezpečný druh cévního nádoru, který může vzniknout brzy po narození a může připomínat mateřská znaménka. Hemangiomy jsou obvykle bezbolestné a neškodné a jejich příčina není známa. Barva z hemangiomu pochází z extenzivního rozvoje krevních cév v jeho místě.

Typy hemangiomů:

  • Jahodový hemangiom se může objevit kdekoliv na těle, ale nejčastěji se vyskytuje na obličeji, zádech nebo na hrudi. Skládá se z malých úzce balených cév. Nemusí být hned od narození, ale mohou se rozvinout až po několika týdnech. Obvykle rostou rychle, zůstávají v pevné velikosti a pak mohou odeznít. Ve většině případů jahodový hemangiom zmizí v době, kdy je dítěti 9 let. Na místě hemangiomu může zůstat mírné obarvení nebo svraštění na kůži.
  • Kavernózní hemangiomy jsou podobné jahodovému hemangiomu, ale nacházejí se hlouběji. Mohou se objevovat jako červenomodrá houbovitá hmota, což je tkáň naplněná krví. Některé z těchto hemangiomů mohou zmizet samy od sebe, většinou u dětí v předškolním věku.
  • Skvrny v barvě červeného vína jsou plochá fialová až červená mateřská znaménka z dilatací krevních kapilár. Tato mateřská znaménka se vyskytují nejčastěji na obličeji a mohou se lišit ve velikosti. Tyto skvrny jsou většinou trvalé.
  • Lososové fleky jsou mateřská znaménka a objevují se u 30 až 50% novorozenců. Jedná se o malé krevní cévy (kapiláry), které jsou viditelné přes kůži. Nejčastěji jsou na čele, víčkách, horním rtu, mezi obočím a na zadní straně krku. Často vyblednou v průběhu růstu.

Jaké jsou příznaky červených hemangiomů?

  • Hemangiomy jsou kožní znaménka, která se vyvíjejí před nebo krátce po narození.
  • Hemangiomy jsou podobné cévám.

Jak se mohou hemangiomy diagnostikovat?

Hemangiom může být diagnostikován na základě vzhledu kůže. U hlubších mateřských znamének se používají testy, jako jsou magnetická rezonance, ultrazvuk, počítačová tomografie nebo biopsie.
 

Jaká je léčba hemangiomu a červených mateřských znamének?

Mateřská znaménka jako jsou losové fleky a jahodový hemangiom, které jsou dočasné tak nevyžadují žádnou léčbu. U trvalých znamének se dá používat kosmetika k jejich zamaskování. Perorální kortikosteroidy mohou snížit velikost hemangiomu, který se rychle rozrůstá a brání ve vidění nebo jiným životně důležitým funkcím. Nová a velmi perspektivní léčba závažných hemangiomů je pomocí sympatholytických neselektivních beta blokátorů, což jsou léky, které se používají k léčbě vysokého krevního tlaku.
 

Skvrny v barvě červeného vína, které se vyskytují na obličeji, mohou být ošetřeny v mladém věku s pulzním odbarvovacím laserem pro dosažení nejlepších výsledků. 
 

Ostatní léčebné metody, kterými lze červená mateřská znaménka odstranit:

  • Kryoterapii (zmrazení),
  • Laserovou operaci,
  • Chirurgické odstranění.

V některých případech se mateřská znaménka neléčí, dokud dítě nedosáhne školního věku. Ale v některých případech je nutné jejich odstranění, protože mohou ohrožovat životně důležité funkce. 
 

Dá se hemangiomu zabránit?

V součastné době není žádný známý způsob, jak zabránit vzniku hemangiomu nebo červeným mateřským znaménkům.
 

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Léčba

V případě potvrzení přítomnosti žilní trombózy je nezbytně nutné zahájit co nejdříve protisrážlivou léčbu. K tomu se využívá injekčně podávaný heparin. Pokud se krevní sraženina nachází v oblasti břicha, pánve či hrudníku, provádí se katetrizační léčba. Ta spočívá v zavedení katétru, tedy tenké dlouhé hadičky až ke krevní sraženině a ta se mechanicky i chemicky rozruší. Tento typ léčby ovšem není vhodný pro pacienty ve vyšším věku či s přidruženými chorobami, jelikož se zvyšuje riziko krvácení. I po této léčbě se nasazuje injekčně podávaný heparin. Po stabilizaci stavu se pacienti převádějí na Warfarin, tedy lék ve formě tablety, který má protisrážlivý účinek. Tito pacienti by měli docházet každých 4–6 týdnů na krevní odběry ke kontrole srážlivosti krve.

Přestože se v posledních letech výrazně zlepšily jak možnosti časné diagnostiky, tak i léčby hluboké žilní trombózy, zůstává počet postižených lidí téměř nezměněn. Dlouhodobá prognóza pacientů po prodělané hluboké žilní trombóze závisí na mnoha okolnostech. Závažné případy, které se komplikují, nezřídka mohou končit smrtí. Proto je nezbytné dodržovat zásady zdravého životního stylu a pití alkoholu vynechat anebo omezit na co nejmenší míru.

Zdroj: Warfarin a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP