Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MYTÍ

OBSAH

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem RADA NA MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně si namoč vlasy pod tekoucí vodou nejlépe pomocí sprchy. Pak si dej do dlaně šampon, který rozetři do vlasů. Až vznikne pěna, tak postupně konečky prstů promasíruj celou pokožku hlavy. Máš li dlouhé vlasy, tak je ještě po celé jejich délce protahuj skrz přivřenou dlaň od hlavy ke konečkům. Až tě to přestane bavit, tak vlasy dobře spláchni, zas nejlépe pomocí sprchy. Vlasy po chvíli sprchování přestanou klouzat a to znamená, že všechen šampon je pryč. Vlasy nech okapat a jemně je vysuš ručníkem. Vlhké vlasy nechej doschnout volně na vzduchu. Jestli chceš mít vlasy jemné a lesklé, tak do nich rozetři trochu kokosového oleje.

Zdroj: diskuze Rada na myti vlasu

Mytí rukou bez vody

V dnešní době je možné umýt si ruce i bez vody. Nabízí se celá řada výrobků – vlhčené ubrousky, gely, pěny, pasty. Většina prostředků je antibakteriální a dezinfekční.

Tyto výrobky jsou dobré při cestování, na trhu jsou i menší praktická balení, která nezabírají mnoho místa.

Zdroj: Mytí rukou

Diskuze

V diskuzi MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Normálně pod pumpou u studně namydlit mejdlem, napěnit a spláchnout vodou.

Zdroj: diskuze Myti vlasu

Jak často mýt hlavu

Mytí hlavy obvykle stačí dvakrát týdně, ale je potřeba přizpůsobit se vlastní pokožce a hlavně podmínkám, ve kterých se pohybujete. Pracujete-li v prašném prostředí, asi těžko budete čekat tři dny, než si hlavu umyjete, ale uděláte to každý den, co potom můžete vynechat, je dvojí mytí, při této četnosti opravdu není potřeba.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi TERMOFÓLIE NA OKNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janková Svatava.

Dobrý den.
Měla bych dotaz. Je možno na mytí oken používat okenní vysavač, nebo by e sáním folie odlepila.
Děkuji za odpověď.
Janková Svatava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Termofólie na okna

Mytí vlasů s kondicionérem

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem JE BAKTERIÁLNÍ ZÁPAL PLIC NAKAŽLIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Pavlů.

Dnes mi v nemocnici diagnistikovali bakteriální zápal plic, zatím jen s domácím léčením a antobiotikama Stará se o mne dcera, může to ode mne dostat, je tento zápal infekční? V nemocnici jsem se zapomněla zeptat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bakteriální zápal plic je nakažlivý, sice ne jako chřipka, ale přenos je možný kontaktem. Ochrana vaší dcery ošetřovatelky je možná pomocí přídavné roušky na obličej a důsledného mytí rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Mytí vlasů sodou

Asi spíš znáte používání jedlé sody v kuchyni než v koupelně při mytí vlasů. Ale ano, jsou jedinci, kteří upustili od užívání šamponů a zůstali u přírodních zdrojů. Jedním z nich je i jedlá soda, která se rozmíchá v poměru jedna lžička sody a čtvrt litru vody. Poté se rovnoměrně tato směs nanese na vlasy, nechá chvíli působit a pak důkladně opláchne. Sodu byste neměli používat při každém mytí, ale jen je-li opravdu potřeba a vaše vlasy jsou mastné. Výborným pomocníkem k jedlé sodě je již zmiňovaný ocet.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pokud vas trapi roup detsky napriste dodrzujte hygienicke standardy myti rukou pred jidlem po zachode atd jinak k lecbe pomuze vam i zvysene uzivani cesneku ceskeho staci 2 strouzky denne po tydnu mate klid

Zdroj: diskuze Vermox

Mytí vlasů každý den

Někomu se vlasy mastí tolik, že potřebuje každodenní mytí, ale tady leckdy platí, že vlasy si na mytí zvykly a to pak urychluje jejich maštění. Mytí vlasy navíc hodně vysušuje a konečky vlasů jsou potom zničené a roztřepené. Nemáte-li ale jinou volbu, je jasné, že si vlasy umyjete, protože nechat si vlasy mastné znamená, že si je nebudete moci upravit a nebude vám to určitě příjemné. Pokud si tedy budete denně mýt své vlasy, pak používejte kvalitní šampony v minimálním množství.

Někdo má opačný problém, vlasy má příliš suché. Těmto lidem postačí umýt si vlasy jedenkrát týdně, nepohybují-li se v prašném prostředí. Se suchými vlasy většinou bojují lidé s kudrnatými vlasy, po trvalých či s odbarvenými vlasy a je potřeba je častěji podporovat hydratačními maskami a zábaly.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem HREBICEK NÁ SVRÁB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jároslává.

dobry večer chci se zeptát ...ják dlouho jste se mázálá hrebickovym olejem náredenym ?já se mázu stále á porád to svedi nemám to ná tele áni vyrázku jen konecnik mi svedi á kdyz se myji horkou vodo ták se musim drbát á obcás citim ják mi tám neco lehtá pod kuži ...roupy to nejsou uz jsem bylá u lekáre á vzálá leky .....roupy nemám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše nemáte ani ten svrab. Já bych to viděl na mykotickou infekci. Kupte si v lékárně mast Clotrimazol a mažte svědivou oblast dvakrát denně vždy po umytí a osušení. Do týdne by se to mělo srovnat. Mast můžete aplikovat i dovnitř konečníku. Používejte na mytí konečníku normální pevné mýdlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček na svrab

Časté mytí vlasů

I mytí vlasů každý druhý den se považuje za časté, protože ideální četnost je dvakrát v týdnu. Opravdu se zamyslete nad tím, zda umytí vaše vlasy opravdu potřebují. Vždyť takové méně časté mytí má i několik výhod, jednou z nich je, že pokud si barvíte vlasy, nebude se vám barva tak rychle vymývat a její odstín vydrží déle. Samozřejmě že nezabráníte odrůstání obarvených vlasů, ale to už by byla zase jiná kapitola. Další výhodou méně často mytých vlasů je jejich úprava. Vlasy lépe drží tvar, nejsou tak rozlítané jako po čerstvém umytí, o tom jste se již také určitě sami přesvědčili. A těmi podstatnými důvody, které vám méně časté mytí vlasů přinese, jsou především zdravější vlasy a čas, který byste mytí věnovali. Toho není nikdy dost, a hlavně si ho za nic nekoupíte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: odstavec.ceskaordina…
Zde naleznete recept na výrobu masti: odstavec.ceskenemoci…
Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Mytí vlasů bez šamponu

Možná si říkáte: Tak abych těm svým vlasům tolik neubližovala, budu si je sice mýt často, ale nebudu pokaždé používat šampon. Bohužel, takové mytí vlasů je k ničemu, smyjete totiž jen malé množství povrchového prachu, ale rozhodně se nezbavíte nečistot, což jste určitě měla v plánu. Stejně jako prádlo nevyperete bez prášku na praní nebo zašpiněné nádobí neumyjete bez saponátu, stejně tak vlasy neumyjete bez šamponu. Nezapomeňte, že se nechcete zbavit jen prachu, ale i mazu a zbytků různých přípravků, které jste k úpravě vlasů použila.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Výhody kyselého mýdla

Mýdlo s kyselým pH je ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Použití je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. Pro mytí kůže se používají mírně kyselá mýdla – syndety (SensiGyn, Sensitive).

Zdroj: Mýdlo s kyselým pH

Diskuze

V diskuzi MYTÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mytí vlasů

Výsledek

Lokální antiseptika nesnížila počet živých roztočů ve srovnání s kontrolní kůží a mytí rukou nesnížilo počet parazitů na povrchu kůže.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Diskuze

V diskuzi MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondra.

jak sem připravit na miti vlasu co ajak

Zdroj: diskuze Myti vlasu

Správné použití kondicionéru

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte proudem vody.

Zdroj: Kondicionér

Mytí vlasů saponátem

Mytí vlasů saponátem je buď takový malý přežitek z dob minulých, nebo názor někoho, komu se to jednou povedlo. Nevím, co by vás muselo přivést k tomu, abyste si hlavu zkusili umýt prostředkem na nádobí, určitě se při tom nevyhnete chemikáliím, jako by tomu bylo u sody a octu – saponát je spíš agresivní než šetrný. Pročetla jsme mnoho diskusí a můj závěr zůstává pořád stejný. Jar pro vaši pokožku na hlavě není nic šetrného a příjemného, i když reklamy jsou u těchto přípravků plné něhy a hebkosti. Proto opravdu zvažte tuto možnost. Je čistě na vás, čemu chcete nebo nechcete věřit a čemu podlehnout, já to určitě zkoušet nebudu.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Cíl

Posoudit životaschopnost parazita svrabu po aplikaci různých lokálních antiseptik používaných při hygieně rukou a vliv mytí rukou na počet parazitů přítomných na povrchu pokožky u pacienta se svrabem.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Taška pro dítě

Po narození potomka budete potřebovat:

  • pár novorozeneckých plen;
  • vatu nebo hadřík na mytí dítěte;
  • novorozeneckou sadu oblečení;
  • bavlněnou deku na zavinutí potomka.

Zdroj: Co s sebou do porodnice

Závěry

Aplikace topických antiseptik nesnižuje životaschopnost parazita svrabu, a proto nemůže zabránit přenosu svrabu. Je nutné prozkoumat užitečnost mytí rukou při prevenci přenosu svrabu na další subjekty.[1]

Zdroj: Slivovice na svrab

Na mytí stačí jenom voda

Penis je bezpochyby váš nejcitlivější orgán a podle toho je třeba se k němu chovat. Možná i vy patříte mezi ty, kteří ho mydlí mýdlem – čím více voňavé pěny, tím lépe, že? No tak tohle je právě špatně. Čím více mycích prostředků na něj nanesete, tím více mu škodíte. Takže s tím opatrně! Pokud to s kosmetikou a hygienou přeženete, může to mít stejný účinek, jako byste jej neumyli vůbec. Na váš penis úplně postačí teplá voda, mýdlem kůži spíše vysušíte. Možná proto vás to tam často lechtá či svědí. A nezapomeňte se vždy po mytí pěkně osušit, zabráníte tak šíření bakterií.

Zdroj: Jak správně oholit penis a varlata


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP