Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

MYTÍ RUKOU

OBSAH

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem JE BAKTERIÁLNÍ ZÁPAL PLIC NAKAŽLIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Pavlů.

Dnes mi v nemocnici diagnistikovali bakteriální zápal plic, zatím jen s domácím léčením a antobiotikama Stará se o mne dcera, může to ode mne dostat, je tento zápal infekční? V nemocnici jsem se zapomněla zeptat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bakteriální zápal plic je nakažlivý, sice ne jako chřipka, ale přenos je možný kontaktem. Ochrana vaší dcery ošetřovatelky je možná pomocí přídavné roušky na obličej a důsledného mytí rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Mytí rukou bez vody

V dnešní době je možné umýt si ruce i bez vody. Nabízí se celá řada výrobků – vlhčené ubrousky, gely, pěny, pasty. Většina prostředků je antibakteriální a dezinfekční.

Tyto výrobky jsou dobré při cestování, na trhu jsou i menší praktická balení, která nezabírají mnoho místa.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem VERMOX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše obavy nebo stud z toho, že máte roupy nejsou na místě. I když se vám to zdá nepříjemné, tak pro lékaře je to naprosto běžná záležitost a pro rychlé vyléčení roupů je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat - zajít s tím k doktorovi. Zaprvé není jisté, že skutečně máte roupy a za druhé léčba roupů je trochu nebezpečná a není radno ji dělat na vlastní pěst. Pokud i přesto nechcete jít k lékaři, tak si můžete objednat Vermox v americkém obchodě Amazon.com a do 2 týdnů ho máte doma. Vermox je nebezpečná látka, proto respektujte pokyny výrobce uvedené na obalu. Do dvou týdnů od zahájení léčby byste se měl roupů zbavit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

pokud vas trapi roup detsky napriste dodrzujte hygienicke standardy myti rukou pred jidlem po zachode atd jinak k lecbe pomuze vam i zvysene uzivani cesneku ceskeho staci 2 strouzky denne po tydnu mate klid

Zdroj: diskuze Vermox

Mytí rukou u dětí

Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak předejít možným bakteriálním a infekčním onemocněním – mytí rukou. Mytí rukou je rychlý, jednoduchý a nejefektivnější způsob, jak preventivně uchránit dítě před nákazou. Nejjednodušším a nejzábavnějším způsobem, jak naučit dítě správné technice mytí rukou, je vytvoření vlastního mycího koutku.

Vaše dítě si bude určitě raději mýt ruce, když vás nebude muset prosit, abyste ho zvedli k umyvadlu. Investujte do podnožky, aby si vaše děti mohly mýt ruce samy. Pokuste se najít takovou, která je v jeho oblíbených barvách nebo s vyobrazením oblíbeného pohádkového hrdiny. Případně si můžete spolu s vaším dítětem užít zábavu při dekorování vlastní podnožky.

Správné mytí rukou trvá nejméně 20 sekund, abychom se zbavili všech bakterií. Ale když jste dítě, může se i 20 sekund zdát jako věčnost. Zkuste tedy do mytí rukou zakomponovat zábavný rozměr – časovač.

Přidání zábavného prvku ke klasickému ručnímu mýdlu dokáže udělat s dítětem zázraky. Je to přitom velmi jednoduché: zkuste koupit mýdlo, které nadměrně pění, nebo mýdlo, které je v oblíbené barvě vašeho dítěte. Bezdotykový dávkovač je další možností. Děti milují kouzelné mýdlo, zatímco vy budete mít jistotu, že se dávkuje správné množství, aniž by se vaše děti musely dotknout dávkovače špinavýma rukama.

Rovněž odměna za správné mytí rukou může být dobrou motivací. Připravte pro dítě tabulku, do níž budete zaznamenávat všechny činnosti, před a po kterých si vaše dítě má umýt ruce (před jídlem, po návštěvě toalety, po příchodu domů a podobně) a společně ji vyzdobte. Pak dejte dítěti nálepky, které si může nalepit do tabulky vždy, když správně provede osobní hygienu.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem RADA NA MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně si namoč vlasy pod tekoucí vodou nejlépe pomocí sprchy. Pak si dej do dlaně šampon, který rozetři do vlasů. Až vznikne pěna, tak postupně konečky prstů promasíruj celou pokožku hlavy. Máš li dlouhé vlasy, tak je ještě po celé jejich délce protahuj skrz přivřenou dlaň od hlavy ke konečkům. Až tě to přestane bavit, tak vlasy dobře spláchni, zas nejlépe pomocí sprchy. Vlasy po chvíli sprchování přestanou klouzat a to znamená, že všechen šampon je pryč. Vlasy nech okapat a jemně je vysuš ručníkem. Vlhké vlasy nechej doschnout volně na vzduchu. Jestli chceš mít vlasy jemné a lesklé, tak do nich rozetři trochu kokosového oleje.

Zdroj: diskuze Rada na myti vlasu

Jak často mýt hlavu

Mytí hlavy obvykle stačí dvakrát týdně, ale je potřeba přizpůsobit se vlastní pokožce a hlavně podmínkám, ve kterých se pohybujete. Pracujete-li v prašném prostředí, asi těžko budete čekat tři dny, než si hlavu umyjete, ale uděláte to každý den, co potom můžete vynechat, je dvojí mytí, při této četnosti opravdu není potřeba.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky brambory na růst řas

Mytí vlasů s kondicionérem

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Normálně pod pumpou u studně namydlit mejdlem, napěnit a spláchnout vodou.

Zdroj: diskuze Myti vlasu

Doplňky stravy na suchou pokožku

Z doplňků stravy lze užívat Colafit (kolagenové kostičky). První měsíc je vhodné užívat 2 kostičky ráno, poté postačí 1 kostička denně.

Z času na čas doporučujeme aplikovat parafínové zábaly, tuto službu provádějí vybrané kosmetické studia, cena se pohybuje kolem 250 Kč.

Ruce by se dále neměly namáhat chemickými čisticími prostředky – myti nádobí přenechte jiným členům rodiny.

Zdroj: Vrásčitá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi TERMOFÓLIE NA OKNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janková Svatava.

Dobrý den.
Měla bych dotaz. Je možno na mytí oken používat okenní vysavač, nebo by e sáním folie odlepila.
Děkuji za odpověď.
Janková Svatava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Termofólie na okna

Mytí vlasů sodou

Asi spíš znáte používání jedlé sody v kuchyni než v koupelně při mytí vlasů. Ale ano, jsou jedinci, kteří upustili od užívání šamponů a zůstali u přírodních zdrojů. Jedním z nich je i jedlá soda, která se rozmíchá v poměru jedna lžička sody a čtvrt litru vody. Poté se rovnoměrně tato směs nanese na vlasy, nechá chvíli působit a pak důkladně opláchne. Sodu byste neměli používat při každém mytí, ale jen je-li opravdu potřeba a vaše vlasy jsou mastné. Výborným pomocníkem k jedlé sodě je již zmiňovaný ocet.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adéla.

Na suchou pokožku na rukou nejlépe zabírá měsíčková Indulona. Tuba měsíčkové Indulony má žlutobílou barvu a stojí kolem třiceti korun. Levné, vtipné a účinné - vyzkoušejte to. :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka na rukou

Mytí rukou po WC

Na záchodě se spíše nakazíme kvůli špinavým rukám než bakteriemi nebo viry ze sedátka. Důležité je, na co všechno mezi použitím toalety a mezi umytím rukou saháme. A – bohužel – na co sahá ten, kdo použil WC před námi.

Zajímavé je si projít, na co všechno saháme, než si umyjeme ruce. Jestliže máme doma oddělené WC a není v něm malé umyvadlo, pak toho není málo: sáhneme na dekl při zavírání, na splachovadlo, potom na kliku od WC zevnitř, a ještě když zavíráme, potom na kliku od koupelny, a pokud za sebou zavřeme, tak i zevnitř koupelny, potom na baterii od umyvadla – to je celkem závažný výčet. Pokud máme WC v koupelně, odpadnou jenom ty kliky od dveří. A když si někdo neumyje ruce vůbec, střevní bakterie přenese až na klávesnici počítače, kde jak bylo zjištěno, se často vyskytuje mnohem širší spektrum bakterií než na obávaném WC prkénku.

Neumyté ruce jsou nejčastějším zdrojem infekční žloutenky neboli hepatitidy typu A, které se říká nemoc špinavých rukou. Mytí po použití WC je velmi důležité. Ale mělo by být efektivní, nestačí strčit ruce pod vodu na vteřinu (tak hřeší děti) a utřít si je do našpiněného ručníku.

Rozdíl je samozřejmě doma a pak na veřejných záchodech. Tam je provoz mnohem větší, a i když se dezinfekcí nešetří, musíme si mýt ruce o to poctivěji – a neutíráme si je do tkaných ručníků ani nesušíme, nedávno se totiž zjistilo, že horkovzdušné vysoušeče zvyšují množství bakterií na rukou. Donedávna jsme si mysleli, že ofouknutí horkým vzduchem je to nejhygieničtější a nejlepší, co pro sebe na veřejných WC můžeme udělat. Omyl, takže pokud nejsou k dispozici papírové ručníky, zřejmě je nejlepší si ruce utřít do vlastního papírového kapesníku.

Zdroj: Mytí rukou

Diskuze

V diskuzi ZMENA PRACE PO OPERACI KARP.TUNELU NA OBOU RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobry den jsem po operaci Karl.tunelu na obou rukou a pracuji na interním oddělení u ležících pacientů kde prace je na zátěž rukou enormní mužů tuto práci nadále vykonávat?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zmena prace po operaci karp.tunelu na obou rukou

Mytí vlasů každý den

Někomu se vlasy mastí tolik, že potřebuje každodenní mytí, ale tady leckdy platí, že vlasy si na mytí zvykly a to pak urychluje jejich maštění. Mytí vlasy navíc hodně vysušuje a konečky vlasů jsou potom zničené a roztřepené. Nemáte-li ale jinou volbu, je jasné, že si vlasy umyjete, protože nechat si vlasy mastné znamená, že si je nebudete moci upravit a nebude vám to určitě příjemné. Pokud si tedy budete denně mýt své vlasy, pak používejte kvalitní šampony v minimálním množství.

Někdo má opačný problém, vlasy má příliš suché. Těmto lidem postačí umýt si vlasy jedenkrát týdně, nepohybují-li se v prašném prostředí. Se suchými vlasy většinou bojují lidé s kudrnatými vlasy, po trvalých či s odbarvenými vlasy a je potřeba je častěji podporovat hydratačními maskami a zábaly.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem PŮLÍCÍ NEHTY NA RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, na palcích na rukou se mi neustále půlí nehty, už nevím jak to řešit. Děkuji za odpověď. Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Půlení nehtu jde někdy vyřešit pomocí jeho stržení. Nový nehet, který okamžitě žačne růst, pak může být bez této lomové linky. Pokud nechcete tento lékařský zákrok absolvovat, tak je možné podpořit sílu nehtů vhodnou výživou zevnitř. Číslo jedna jsou v tomto případě bílkoviny, především kolagen, který tvoří nehet. Další v řadě bude vápník, který je obsažen v mléčných výrobcích nebo je možné ho užívat jako doplněk stravy. Podle ohlasů se také jeví jako dobrá varianta léková formule Dona Nails nebo Skin Essence od firmy Neobotanics. Pokud po těchto přípravcích nehty zesílí, ale i přesto se nich bude vyskytovat lomová linka, tak je možné nehet jemně sbrousit a nanést na něj vhodný lak, který vytvoří jednolitý povrch a linku schová.

Zdroj: diskuze Půlící nehty na rukou

Časté mytí vlasů

I mytí vlasů každý druhý den se považuje za časté, protože ideální četnost je dvakrát v týdnu. Opravdu se zamyslete nad tím, zda umytí vaše vlasy opravdu potřebují. Vždyť takové méně časté mytí má i několik výhod, jednou z nich je, že pokud si barvíte vlasy, nebude se vám barva tak rychle vymývat a její odstín vydrží déle. Samozřejmě že nezabráníte odrůstání obarvených vlasů, ale to už by byla zase jiná kapitola. Další výhodou méně často mytých vlasů je jejich úprava. Vlasy lépe drží tvar, nejsou tak rozlítané jako po čerstvém umytí, o tom jste se již také určitě sami přesvědčili. A těmi podstatnými důvody, které vám méně časté mytí vlasů přinese, jsou především zdravější vlasy a čas, který byste mytí věnovali. Toho není nikdy dost, a hlavně si ho za nic nekoupíte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hovorka.

Mravenčení rukou převážně pravé a nejsilnější pálení mám v konečcích prstů. Špatně spím a usínám. Přes den mravenčení pozvolna odchází, ale stačí nevhodný pohyb a je to tu znovu. Snažím se cvičit, ale moc to nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mravenčení rukou

Mytí vlasů bez šamponu

Možná si říkáte: Tak abych těm svým vlasům tolik neubližovala, budu si je sice mýt často, ale nebudu pokaždé používat šampon. Bohužel, takové mytí vlasů je k ničemu, smyjete totiž jen malé množství povrchového prachu, ale rozhodně se nezbavíte nečistot, což jste určitě měla v plánu. Stejně jako prádlo nevyperete bez prášku na praní nebo zašpiněné nádobí neumyjete bez saponátu, stejně tak vlasy neumyjete bez šamponu. Nezapomeňte, že se nechcete zbavit jen prachu, ale i mazu a zbytků různých přípravků, které jste k úpravě vlasů použila.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Správné mytí rukou

Při mytí rukou dochází k mechanickému, ale i chemickému odstranění nečistot a také k odstranění přechodné mikroflóry z rukou. K mytí rukou se používá voda a nejčastěji mýdlo nebo jiný mycí prostředek.

Na našich rukou se nachází velké množství bakterií a dalších mikroorganismů, kterých se pouhým umytím rukou vodou a mýdlem nezbavíme. Pro úplné odstranění bakterií je nutné ruce vydezinfikovat. Mýt si ruce je důležité, ale jejich spláchnutí pod tekoucí vodou nestačí. Seznamte se tedy se správným postupem hygieny rukou.

Nejdřív sundejte šperky, hodinky. Pod jejich plochou se rády drží bakterie. Bez nich si můžete ruce v pohodlí omýt až k předloktí. Opláchněte ruce důkladně teplou vodou. Naneste mýdlo (nejlépe tekuté, na tuhých mýdlech, především na veřejných toaletách, mohou přežívat bakterie) velmi důkladně po celé ploše dlaní a začněte třít dlaněmi o sebe. Postupně omývejte prsty a hřbety dlaní, nezapomeňte na bříška prstů, meziprstní plochy. Místem, které je velmi rizikové a zapomíná se na něj, je prostor pod nehty. Ideálně k důkladné hygieně poslouží malý ruční kartáček. Minimálně po 20 vteřinách čištění opláchněte mýdlo z rukou. Pro osušení používejte pouze vlastní ručník nebo jednorázové papírové utěrky. Výzkumy zjistily, že používáním horkovzdušných sušičů (ty by měly být zapnuty alespoň po dobu 30 sekund) se mohou bakterie šířit do značné vzdálenosti (až do 2 metrů).

Na cestách je dobré mít po ruce antibakteriální ubrousky nebo gel. Stačí si ruce očistit ubrouskem nebo vetřít gel a budete mít okamžitě ruce čisté i suché. Tyto produkty ničí bakterie a choroboplodné zárodky.

Mezi nejčastější nemoci špinavých rukou patří žloutenka, salmonela, nemoci přenosné ze zvířete na člověka (listerióza, toxoplazmóza, škrkavky, roupy), bacilární úplavice, opary, plísně.

Důvodů, proč lidé při mytí rukou nepoužívají mýdlo, je hned několik. Mezi nejčastější patří zapomnětlivost, lenost, nechuť dotýkat se špinavého tuhého mýdla a podle některých respondentů i výmluva na nedostatek času.

Odborníci se shodují, že za výše jmenovanými argumenty, je však možné hledat především špatné hygienické návyky z dětství. Pokud má někdo ruce viditelně špinavé, obvykle si je jde automaticky umýt. Podstatně méně lidí si umývá ruce po návratu domů z venku, a to i přesto, že se cestou dotýkali různých předmětů, jako jsou madla nákupních košíků, držadla v MHD nebo i obyčejné dopisní schránky. Tam všude se skrývá nebezpečí v podobě žloutenky, salmonely, úplavice, chřipky a dalších nepříjemných nemocí.

Zdroj: Mytí rukou

Správné použití kondicionéru

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte proudem vody.

Zdroj: Kondicionér

Mytí vlasů saponátem

Mytí vlasů saponátem je buď takový malý přežitek z dob minulých, nebo názor někoho, komu se to jednou povedlo. Nevím, co by vás muselo přivést k tomu, abyste si hlavu zkusili umýt prostředkem na nádobí, určitě se při tom nevyhnete chemikáliím, jako by tomu bylo u sody a octu – saponát je spíš agresivní než šetrný. Pročetla jsme mnoho diskusí a můj závěr zůstává pořád stejný. Jar pro vaši pokožku na hlavě není nic šetrného a příjemného, i když reklamy jsou u těchto přípravků plné něhy a hebkosti. Proto opravdu zvažte tuto možnost. Je čistě na vás, čemu chcete nebo nechcete věřit a čemu podlehnout, já to určitě zkoušet nebudu.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Mytí a dezinfekce rukou ve zdravotnictví

Ruce jsou nejdůležitějším pracovním nástrojem zdravotníků a současně jsou často zdrojem infekcí. Toto riziko je možné snížit důslednou hygienou.

Hygiena rukou a péče o ruce je téma, kterému je v některých zdravotnických zařízeních věnována stále malá pozornost. Zdravotníci většinou správné postupy a pravidla znají, ale jejich dodržování nevěnují odpovídající pozornost. Podílí se na tom velká řada faktorů a jedním z nich je také ten, že zdravotníkům připadá divné, že by se měli učit tak „banální věc“, jako je správně si umýt ruce.

Na našich rukou jsou dva typy mikroorganismů, které osidlují oblast rukou trvale (rezistentní flóra) nebo přechodně (tranzientní flóra). Trvale jsou osídleny hlubší oblasti kůže, okolí mazových žláz nebo nehtů, a přípravky pro hygienu rukou je neovlivňují. Na rukou je tato flóra většinou v konstantních poměrech. Přechodná flóra je v povrchových zónách kůže a její množství a poměr jsou ovlivněny prostředím a charakterem vykonávané práce. Složení mikrobiální flóry je u zdravotníků jiné než u běžné populace. Může být odstraněna mytím, přenáší se pomocí kontaktu. Tato tranzientní flóra je často zodpovědná za vznik nozokomiálních infekcí.

Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotnickém zařízení by mělo mít vždy jednotný postup a měly by být přesně definovány jednotlivé dílčí postupy. Mytí obyčejným mýdlem je nedostačující, protože samotné mýdlo může být zdrojem kontaminace.

Mechanické mytí rukou jako součást osobní hygieny – odstraňuje nečistoty a částečně přechodnou mikroflóru z pokožky rukou. Provádí se jako součást osobní hygieny po sejmutí rukavic nebo běžném kontaktu s pacientem.

Hygienické mytí rukou – odstraňuje nečistoty a snižuje množství přechodné mikroflóry na pokožce rukou. Je účinnější než mechanické mytí rukou. Používají se mycí přípravky s dezinfekční přísadou. Provádí se při přípravě a výdeji pokrmů a jako součást osobní hygieny ve zvláštním režimu.

Mechanické mytí rukou před chirurgickou dezinfekcí – odstraňuje mechanické nečistoty a částečně přechodnou mikroflóru z pokožky rukou a předloktí před chirurgickou dezinfekcí. Provádí se před zahájením operačního programu.

Hygienická dezinfekce rukou – redukuje přechodnou mikroflóru na pokožce rukou, hlavním cílem je přerušení přenosu mikroorganismů. Provádí se jako součást ošetřovatelského filtru a bariérové ošetřovatelské techniky, při protržení rukavic během ošetřovatelského výkonu nebo při kontaminaci pokožky biologickým materiálem. Při ošetřovatelském kontaktu je vhodnější než mechanické mytí rukou. Používají se antiseptické prostředky na bázi alkoholu v koncentraci 60–95 %. Důležité je vždy i efektivní sušení rukou. Prostředky určené k dezinfekci mohou plnit svou funkci až po dokonalém oschnutí rukou! Pozornost je potřeba věnovat často opomíjeným místům, to znamená konečkům prstů, dlaním, palcům a meziprstním prostorům.

Chirurgická dezinfekce rukou – redukuje trvalou i přechodnou mikroflóru na rukou i předloktí. Provádí se před zahájením operačního programu, mezi jednotlivými operačními výkony nebo při porušení celistvosti rukavic při výkonu. Používají se prostředky určené k chirurgické dezinfekci rukou, které se vtírají po dávkách do suché pokožky rukou a předloktí až do úplného zaschnutí. Ruce musí být vlhké po celou dobu expozice.

Nedílnou součástí hygieny rukou je také následná péče. Preventivní péče o pokožku rukou by měla být součástí osobní hygieny. Používají se regenerační a ochranné krémy a emulze, které mají za cíl předcházet poškození pokožky při všech postupech hygieny rukou.

Nehty a hygiena nehtů – aby byla hygiena rukou efektivní, je třeba věnovat potřebnou péči také nehtům. Ty by neměly přesahovat konečky prstů. Umělé nebo dlouhé nehty jsou osídleny vyšším počtem mikroorganismů než nehty krátké a přirozené. Za hygienický prohřešek je považováno také nošení prstenů a je zcela nepřípustné v operačních provozech.

Zdroj: Mytí rukou

Co pomůže na svědění rukou

Pokud je svědění kůže rukou bez onemocnění, je vhodné použít oleje. Mandlový, sezamový a olivový olej zahřejte na 37–40 °C a do olejové lázně ponořte ruce na 10–20 minut. Po vyndání ruce lehce osušte a zbytek oleje vmasírujte do pokožky a okolí nehtů. Pořiďte si také bavlněné rukavice a jednou za pár dní si na noc ruce namažte silnou vrstvou krému a strčte je na spaní do nich.

Zdroj: Svědění kůže na rukou


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP