Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

TLAČENKA A BOLESTI BŘICHA

OBSAH

Bolest břicha po sexu

Bolestí břicha po sexu se u žen může projevovat zánět dělohy, děložního čípku, zánět močového měchýře nebo močových cest. U nemocí, které souvisejí s trávicím traktem, se mohou bolesti stěhovat a vyskytovat se v různých částech břicha. V takovém případě jde povětšinou o nahromadění střevních plynů a toxinů. Tento stav nevyžaduje žádnou léčbu. Doporučuje se pohyb, aby došlo k odchodu nahromaděných plynů. Přidají-li se jiné příznaky, je důležitá návštěva lékaře.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA VLEVO ASI 4 CM OD PUPKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, nemáte radu co dělat s bolestí břicha vlevo čtyři cm od pupiku ? Děkuji za všechny rady VolfovaH@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha vlevo asi 4 cm od pupku

Bolest břicha vlevo

Bolest v levém nadbřišku může signalizovat akutní zánět slinivky břišní, popřípadě jiné její komplikace, nebo onemocnění žaludečním vředem. Jsou-li bolesti náhlé a velmi silné, je opět zapotřebí volat záchrannou službu. Jedná se totiž o stav ohrožující život.

Důvody bolestí v levém podbřišku mohou být skryty ve žlučníkových kamenech, zánětu žlučníku, dvanácterníkovém vředu či játrech. Dále tato bolest může být spojena se střevy, u žen se může jednat o zánět vaječníků nebo i močových cest. Bolesti bývají zpravidla intenzivní, někdy nárazovité. I při občasných bolestech v těchto místech je vhodné navštívit lékaře. Léčba je individuální dle příčin bolesti.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA SLEZINY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Manželka má bolesti břicha a jde to až do levého boku. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina sleziny příznaky

Video

Zde se můžete podívat, jak se připravuje vaječná tlačenka.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Diskuze

V diskuzi BOLEST BŘICHA POD ŽEBRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Macháčková.

Dobrý den,
je normální, že dcera absolvovala 4x návštěvu první pomoci s akutní bolestí břicha pod žebry, a po vyšetření nic neshledáno, další vyšetření za 14 dní. Je to vůbec možné ve FN Hradec Králové ? Je, leží v bolestech a já nevím co mám dělat, infuze již nezabírá, jsem zoufalá matka
Macháčková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest břicha pod žebry

Želatina na vaječnou tlačenku

Na vaječnou tlačenku je potřeba použít želatinu. Nejvhodnější je želatina od značek vaječná tlačenka dr. Oetker a Labeta.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÉ JSOU PŘÍČINY ŽLUTÉ STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Derynk.

už několik let trpím bolesti břicha , a mám žlutou stolici .Ošetřující lékař mi říká že je to od moč. měchýře. Napsal mi algifen. Jinak se mnou nic nedělá . Několikrát jsem byl v nemocnici a tam mi říkali že je to od páteře. Nevím co mám podniknout aby jsem se zbavil bolestí. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte jít ke specialistovi. Na páteř je to ortoped a na močový měchýř je to urolog. Teprve po vyjádření těchto lékařů se uvidí jak dál postupovat. Pokud tito lékaři nenajdou příčinu vašich bolestí, tak zbývá lékař hepatolog, který se bude soustředit na vaše játra a s tím související žlutou stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaké jsou příčiny žluté stolice

Menstruační bolesti

Bolestivá menstruace neboli dysmenorea některé ženy téměř vyřazuje z běžného života, podléhají nervozitě, jsou bez nálady. Není divu, silné bolesti břicha při menstruaci jsou někdy opravdu velmi nepříjemné a útěcha, že to za pár dní přejde, nepomáhá.

Bolesti břicha, zad, nohou, prsou nebo hlavy se při menstruaci střídají a bolestivé křeče přicházejí ve vlnách a bez varování. Někdy je bolest břicha doprovázena i zvracením. Bolestivou menstruací trpí kolem 75 % žen převážně ve věku do 25 let. Mnoho žen se menstruačních bolestí zbaví porodem, ale některé ženy trpí bolestmi každý cyklus až do klimakteria (přechodu).

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Diskuze

V diskuzi BOLESTI BŘICHA A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvie.

Dobry den ma dcera ma bolesti bricha a ma zlutej prujem pohly busted poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Na žlutý průjem vám neporadím ale co se týče bolesti břicha a špatného zažívání tak mě moc pomohlo pravidelné užívání psyllia. Zkuste jí ho dávat s léky na průjem a snad se to vše srovná.

Zdroj: diskuze Bolesti břicha a průjem

Velikonoční vajíčková tlačenka

Ingredience: 1 nakládaná zelenina, 1 polévková lžíce nasekané petrželky, 2 polévkové lžíce vegety, 2 polévkové lžíce vinného octa, 200 g dušené šunky, 250 ml vývaru, 40 g želatiny, 6 vajec uvařených natvrdo, 80 g majonézy, sůl

Postup: Zeleninu, vejce a šunku nakrájíme na kostičky. V ohřátém vývaru smíchaném s nálevem ze zeleniny rozpustíme želatinu. Zeleninu smícháme v míse s kostičkami vajec, majonézou, šunkou, vegetou, octem, pepřem a petrželkou. Nakonec vmícháme chladnoucí želatinu. Část směsi nalijeme do formy, položíme na ni tři celá vejce a přelijeme zbylou směsí. Necháme v chladničce ztuhnout. Na řezu tvoří tato tlačenka krásnou mozaiku barev.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Poradna

V naší poradně s názvem OMEPRAZOL A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím ráda bychvěděla, zda mohu mít průjem a bolesti břicha po Omeprazolu užívaného společně s Asentrou 1/2 denně a k tomu nyní užívám i Doretu a to 2krát denně ...na noc Zolpinox.Občas 1/2 Ataralginu/mám silné bolesti zad a kloubů/Děkuji za odpověd Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omeprazol se užívá na rozbouřený překyselený žaludek. To samo o sobě vypovídá, že s trávením není něco v pořádku. Samotný Omeprazol pak má známé vedlejší účinky, jako je bolest břicha a průjem. Doporučuje se užívat Omeprazol s jídlem nebo svačinou nebo po nich. Může také pomoci nejíst vydatná nebo kořeněná jídla.
Lék Doreta má rovněž časté vedlejší účinky ve formě bolesti břicha a průjmu. Doreta obsahuje silnou dávku paracetamolu a Atalargin rovněž obsahuje paracetamol, což může zvyšovat výskyt uvedených nežádoucích účinků. Bude potřeba si promluvit s lékařem a vyhodnotit váš lékový koktejl. Místo Omeprazolu můžete použít například Famotidin, který rovněž zklidňuje překyselení žaludku, ale využívá jiný mechanizmus účinku. A abyste nemusela kombinovat léky proti bolesti (Doreta a Atalargin), tak můžete dostat jiný, silnější, lék proti bolesti. Všechny zde uvedené náhrady léků jsou na lékařský předpis a proto budete muset za svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omeprazol a antidepresiva

Vaječná tlačenka bez majonézy

Ingredience: 1 kg libového vepřového bůčku (pokud seženete), 6 vajec, 6 stroužků česneku (pokud možno českého), 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, 2 lžičky polévkového koření, špetka pepře, špetka majoránky, snítka petrželky

Postup: Bůček nakrájejte na malé kostičky, přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte. Směsí naplňte tlačenkové střevo a pořádně utáhněte. Vložte do vroucí vody a vařte 1 a ½ hodiny pomalým varem. Po uvaření nechte vystydnout a odpočinout několik hodin v ledničce. Podávejte s chlebem.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUTA STOLICE A BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobry den chci se poradit syn má 9 let a často trpí bolesti břicha pote jde na toaletu stolice normální jde několikrát a je zbarvena do žluta až má na konec řídkou stolici stává se to k večeru. Ráno jde znova také z bolesti břicha stolice stále žluta a řídká ale to se už vyprázdní a má klid. do týdne mu to stane dvakrát ale někdy má klid i týden. U lékaře jsem sním byla a popsala jsem ji tyto problémy vzala mu moč i krev vše v pořádku , syn má nadváhu jídlo má dělené ale stále příbyra na vaze už si nevím rady lékařka říká že syn je hodně citliví na bolesti ale to přece není příčina jeho problému z břichem a stolici. Je alergicky na siry a cibuli s toho má také prujmy tak že v jídelníčku to nemá míval s toho také prujmy. Prosím o radu co navrhnout lékaři aby udělal za vyšetření aby se z jistila příčina.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste zajít za jiným dětským lékařem. Prozatím můžete přizpůsobit denní režim tak, že kalorická jídla budete zařazovat na začátek dne (snídaně, svačina, oběd) a po obědě postupně snižujte množství i kalorie. Večer pak jen libové maso s malým kouskem vařeného bramboru a zeleninový salát. Žádné sladkosti ani bramborové lupínky večer nesmí jíst, zrovna tak i sladké limonády jsou špatné. Rovněž se zamyslete nad zajímavým pohybem, který by syna bavil, třeba lezeckou stěnu, vycházky do kopců, fotbal. Obezita není zdravá a souvisí s přemírou snědeného jídla. Přemíra nevhodného jídla v druhé části dne může podněcovat tyto problémy se stolicí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žluta stolice a bolest břicha

Bolest břicha na pravé straně

Silné a náhlé bolesti v oblasti pravého podbřišku zpravidla značí zánět slepého střeva, přesněji zánět červovitého přívěsku slepého střeva. V takovém případě je na místě vyhledat okamžitou lékařskou pomoc. Nemocný bývá v drtivé většině hospitalizován a podroben chirurgickému zákroku. U žen tato bolest může znamenat zánět vaječníku. Pokud se vyskytuje bolest uprostřed podbřišku, může se jednat například o onemocnění střev, takzvanou střevní chřipku (akutní gastroenteritidu), při níž se bolesti mohou objevovat v různých částech břicha, nebo také o onemocnění tlustého střeva či konečníku. U žen se takto může projevovat zánět dělohy nebo děložního čípku, u mužů pak onemocnění prostaty.

Zdroj: Bolest břicha

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ***.

Dobrý den,
mám naprosto stejnou zkušenost: příšerná bolest hlavy, pocity na zvracení, teplota. Toto se dělo postupně, první den jsem mírně bolesti břicha po užití furolinu, druhý den horší bolení břicha a mírná bolest hlavy a třetí den jsem už furolin musela vysadit, projevy jako migréna. Již je to 10 hodin po posledním prášku a stále je mi strašně zle.

***

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Primární a sekundární menstruační bolesti

Primární menstruační bolesti: Bolesti kulminují 2.–3. den menstruace, kdy se začnou nejvíce tvořit prostaglandiny (látky podobné hormonům), které vznikají ve sliznici dělohy a jsou příčinou vzniklých bolestí projevujících se křečovitými stahy dělohy.

Sekundární menstruační bolesti: Bolesti mají jiný původ. Příčinou může být například i cysta, zánět, endometrióza nebo myom. Bolesti jsou velmi silné, trvají dlouho a jsou doprovázeny i jinými příznaky, jako jsou výtoky, nadměrné krvácení a podobně.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÝ ČAJ NA NADÝMÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

Dobrý večer ,prosím jaký čaj na nadýmání a bolesti břicha. Moc Děkuji Lidka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti nadýmání a na bolest břicha je dobrý čaj z máty peprné. Nesladit a mátu luhovat v horké vodě deset minut. Dobré je to střídat se silným černým čajem, který se nechá luhovat v horké vodě také deset minut. Časy luhování jsou důležité, aby to mělo zklidňující účinky na žaludek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaký čaj na nadýmání

Vajíčková tlačenka Moravanka

Ingredience: 1 želatina na vaječnou tlačenku, 1 cibule, 1 kostka masoxu, mletý černý pepř, sůl, 1 majonéza, 150 ml vody, 20 dkg měkkého salámu, 8 vajec, 1 sklenice Moravanky, 1-2 lžíce hořčice

Postup: Vejce uvaříme natvrdo. Cibuli a salám oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zeleninu z Moravanky vyndáme a nakrájíme na menší kousky. Nálev si dáme stranou. Vejce nakrájíme na kostičky a smícháme se salámem a zeleninou. Směs osolíme, opepříme a přidáme hořčici s majonézou. Vše společně promícháme.

Připravíme si nálev. K nálevu z Moravanky přidáme asi 150 ml vody, masox a necháme přejít varem. Pak přidáme želatinu na vaječnou tlačenku, vodu a rozmícháme. Nálevem zalijeme vaječnou hmotu, promícháme a vlijeme do srnčího hřbetu nebo jiné nádoby podle toho, jaký má mít vaječná tlačenka tvar. Vaječnou tlačenku z Moravanky necháme v lednici ztuhnout.

Ztuhlou vaječnou tlačenku servíruje podle chuti, ozdobte čerstvou zeleninou a podávejte s pečivem.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Co na menstruační bolesti

Bolesti při menstruaci můžete zvládnout například pomocí:

  • volně prodejných léků na bolest – analgetika (nejznámější je Ibuprofen, Apo-Ibuprofen, Nurofen);
  • léků s vyšším obsahem železa – pomáhají pří zvýšené ztrátě krve; doporučí vám je gynekolog;
  • speciálních léků na menstruační bolesti – utlumují i silné křeče a stahy dělohy; doporučí vám je rovněž gynekolog;
  • bylinek a čajů – pomáhají například meduňka, kontryhel, sezam a maliník;
  • vitaminů a minerálů – pomáhá hořčík a vápník, ty se někdy prodávají i jako součást multivitaminových přípravků.

Lékaři doporučují, aby se některé léky užívaly před samotným nástupem menstruační bolesti, částečně tak pomohou její průběh zmírnit.

Když léky na menstruační bolesti nemáte, první pomocí bude teplo, masáž, dostatečný přísun vitaminů a minerálů.

Zdroj: Babské rady na bolest břicha při menstruaci

Vaječná tlačenka s masoxem

Ingredience: 6 vajec, 1 Moravanka nebo jiná zelenina do salátu, 1 masox, 200 ml majonézy, 1/2 cibule, 200-250 g měkkého salámu (nejlépe kuřecího), 1 želatina (na vaječnou tlačenku), 400 ml vody

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, mezitím nasekáme cibuli nadrobno a salám na malé kostičky. Zeleninu do salátu scedíme, ale vodu nevyléváme, necháme si ji na později. Zeleninu, cibuli a salám smícháme v jedné míse, přidáme vajíčka přes "sítovačku" (budou z nich drobné kostičky) a majonézu. Vše důkladně promícháme.

Do scezené vody ze zeleniny dolijeme 400 ml vody, promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme vařit a povaříme s masoxem, ale dále už nevaříme. Do horké vody vysypeme želatinu a důkladně promícháme. Dolijeme druhou polovinu vody a vše znovu promícháme. Poté zalijeme směs v míse a vše ještě jednou promícháme a vlijeme do formy, například do dortové. Dáme do lednice ztuhnout cca na 2 hodiny.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Moje vaječná tlačenka

Ingredience: 1 sterilovaná zelenina ve sladkokyselém nálevu, 1 sáček směsi želatiny na vaječnou tlačenku a aspik (pokud nebudete dělat domácí), nálev ze zeleniny, 5 natvrdo uvařených vajec, 100 g měkkého salámu, 150 ml majonézy, 1/2 kávové lžičky soli, koření dle chuti, forma na srnčí hřbet, potravinářská fólie, síto

Postup: Nálev ze sterilované zeleniny si dáme stranou. Všechny suroviny nakrájíme na malé kostičky, včetně zeleniny. Vše osolíme a opepříme a přidáme majolku. Želatinu uvaříme dle návodu i s nálevem ze zeleniny. Počkáme, až směs trochu vychladne, nalijeme ji ke všem surovinám a zamícháme. Dáme do srnčího hřbetu, který jsme vyložili igelitovou fólií, a necháme cca 3 hodiny ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne.

Podáváme nakrájené na plátky jako svačinku s rohlíkem. Pokud koupíme normální želatinu (ne dortovou), přidáváme do tekutiny 2 dl nálevu ze zeleniny a necháme povařit jen chviličku při stálém míchání.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Bolest břicha po jídle

Pokud souvisí vaše bolesti s jídlem, je nutné shromažďovat informace o jídle, ale i charakteru a místě bolestí. Jedině tak může lékař dojít k přesnějšímu závěru a navrhnout vhodnou léčbu. Vředy lze rozpoznat podle bolesti vznikající při jídle nebo krátce po něm a vyskytující se pod dolním okrajem hrudní kosti. Vznik vředů souvisí také se stresem, alkoholismem, kouřením, častým přísunem kofeinu, nepravidelnou a nevyváženou stravou, někdy za jejich vznik může i genetika. Při kyselém, kořeněném nebo smaženém jídle se bolesti stupňují, zatímco po konzumaci mléčných a zásaditých přípravků proti žaludečnímu překyselení mohou ustupovat. Obdobným projevem lze charakterizovat i žlučníková či slinivková onemocnění. Kolika žlučníku se objevuje po konzumaci tučných pokrmů, a to až v řádu několika hodin. V zažívacím traktu se totiž při dodání tuku vyplaví hormony, které podněcují žlučník k výdeji žluči. Ta je při trávení tuků nezbytná, avšak objeví-li se v cestě překážka (například v podobě kamene), zareaguje žlučník dalšími a dalšími stahy, které způsobují pacientovi silné bolesti a záchvat. Produkty slinivky břišní se na trávení podílejí prostřednictvím enzymů, činnost slinivky pak vyvolá přítomnost potraviny v žaludku a dvanáctníku. Pokud je však pankreas zasažen nádorem či zánětem, vzniká bolest po každém jídle, objevit se může i průjem. Pacienti popisují bolest jako ránu dýkou a krátkou úlevu přináší jen poloha na všech čtyřech.

Pokud máte bolesti břicha po jídle delší dobu, vyhledejte co nejdříve svého praktického doktora. Ten vás pak pravděpodobně pošle na oddělení chirurgie či gastroenterologie. Včasná diagnóza je nutná především u slinivkových chorob, kvůli bolestem však většinou pacienti návštěvu lékaře příliš neodkládají.

Zdroj: Bolest břicha

Jak léčit bolest břicha a průjem

Bolest břicha způsobenou průjmem lze léčit přípravkem proti průjmu Imodium (loperamidi hydrochloridum) nebo Reasec (diphenoxylati hydrochloridum). Trvá-li průjem více než 24 hodin nebo trpíte-li bolestmi a křečemi, navštivte svého lékaře. Průjem můžete zmírnit změnou stravy. Pijte dostatečné množství tekutin s obsahem minerálů, aby nedocházelo k dehydrataci. Vhodné jsou například nápoje bohaté na draslík, jako ovocné šťávy či nápoje pro sportovce.

Zdroj: Bolest břicha

Léčba bolesti nohou u karcinomu prostaty

Léčba bolesti nohou, bude záviset na její příčině. Pokud je bolest nohou signálem začínající rakoviny prostaty, tak léčením rakoviny by měly bolesti nohou ustat. Na druhou stranu, pokud je bolest nohou způsobena metastázami rakoviny prostaty, tak může být pouze tlumena léky proti bolesti, nejčastěji opiáty.
 

Zdroj: Bolest nohou a rakovina prostaty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP