Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NA LUPÉNKU

OBSAH

Jak léčit lupénku ve vlasech?

Léčebné principy lupénky ve vlasech jsou stejné jako pro obecnou lupénku, to znamená, že se bude zpomalovat rychlý obrat postižené kůže pomocí dehtu nebo lokálních kortikosteroidů, nebo pomocí jednoduššího léčení následků rozpuštěním či odstraněním šupin. Většinou se šupiny rozpouštějí nebo odstraňují pomocí kyseliny salicylové nebo šamponu. Většina léků jsou tekutiny, které obsahují různě účinné složky.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

dobrý den chci se zeptat zda pomuže vilečit lupenku diš nebudu kouřit mám lupenku asi 8 let jen lokti a kolena kouřím tak 18 let děkuju za otpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Otázky a odpovědi, jak na třepení nehtů u dětí

Co dělat, když se kůže na nehtech odlupuje?

Kůže se odlupuje pouze u suché pokožky, která je vystavována častému mytí rukou. Velmi účinná je pravidelná hydratace, která může hodně pomoci.

Co dělat, když si dítě kouše nehty?

Pokuste se udělat něco pro to, aby si dítě nekousalo nehty, postačí namáčení nehtů do pepřové šťávy.

Co dělat, když se mi kůže odlupuje z prstů?

Nejspíše se jedná o ekzém. Je vhodné navštívit dermatologa, který vám poradí co a jak, a předepíše vám účinné krémy nebo léky.

Co dělat, když se mi třepí nehty?

Snížení poškození nehtů můžete dosáhnout dostatečným přísunem biotinu. Velmi účinný je krém Eucerin. Také se doporučuje namáčení nehtů před spaním do vody po dobu 10 minut.

Co dělat, když se mi na nehtech objevují bílé čáry?

Nejspíše se jedná o lupénku, proto je důležité navštívit dermatologa.

Co dělat, když se mi odlupují nehty od nehtového lůžka?

Může se jednat o nedostatek železa, lupénku, slintavku nebo základní metabolické vady.

Zdroj: Třepení nehtů u dětí

Diskuze

V diskuzi KERASTASE ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Máte někdo zkušenosti s kosmetikou od Kerastase při onemocnění lupénkou ve vlasech? Pomáhá vám Kerastáze na lupénku anebo naopak lupénku zhoršuje? Dostala nějaké šampony a kondicionery od Kerastase o Vánocích. Svou lupenku ve vlasech mám nyní zklidněnou a nechtěla bych si ji tím zase rozbouřit. Prosím poraďte mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Chytilová.

Na lupénku ve vlasech máme vyzkoušeno a doporučujeme jednak maďarské lázeňské léčivo- šampon-sprchový gel,na projevy na kůži koupele v léčivé minerální koupelové soli Bük a na kůži pak aplikaci tělového mléka .
Jsme výhradní dovozci těchto maďarských léčiv již sedm let.V ČR jsme produkty přihlásili jako kosmetiku proto,že by se díky klinickým testům podstatně zvýšila cena.Dodáváme i do lázní,wellnes,pedikérům.Lázně Bük Fürdo jsou vyhlášené celosvětově a to svým jedinečným a vysokým podílem minerálů ve svých pramenech.Ročně je navštíví 5 milionů lidí s lupénkou,atopickými exemy,gynekol.problémy a zejména s bolestmi pohybového aparátu.
Základem je ovšem tzv. vyčistit krev.Naši klienti užívají Detoxikační čaj z devatenácti bylin pro dospělé a z jedenácti bylin čaj pro děti od 3 let.
Nechci zneužívat tuto diskuzi k reklamě,proto můžete zavolat na 778 204 208.
Hezký den přeji
Chytilová

Zdroj: diskuze Kerastase zkušenosti

Jak pečovat o lupénku ve vlasech – video

Zde je video, na kterém je vidět péče o lupénku ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Mam lupenku a ted mi vic svedi kuze pri užívani warfarinu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Warfarin

Přírodní léčba lupénky

U těchto přírodních substancí jsou vědeckými studiemi potvrzeny příznivé účinky na lupénku. Informace jsou převzaty z odborného článku webu ČeskáOrdinace.cz, kde také naleznete kompletní informaci o způsobu léčby lupénky přírodními substancemi.

Zdroj: Lupénka ve vlasech - léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem INFRALAMPA A LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA.

Dobrý den,synovi se před dvěma lety projevila lupenka. Je možno toto onemocnění alespoň z části zmírnit infralampou,když žádné ani lékařem předepsané přípravky nepomáhají?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Bohužel moc od toho neočekávejte. Ale můžete to zkusit, protože, když to nepomůže, určitě to neublíží. Třeba bude první komu infralampa na lupénku pomůže.

Zdroj: diskuze Infralampa a lupenka

Lupénka na hlavě

Někdy může být lupénka hlavy lepší i bez léčby. Pokud tomu tak není, může vám tato příručka pomoci s nalezením správné léčby. Léčba lupénky hlavy může trvat několik měsíců nebo déle, aby se lupénka hlavy dostala pod kontrolu. Ale jakmile tak bude učiněno, můžete být schopni udržet lupénku hlavy pod kontrolou pomocí šamponů nebo hydratačních prostředků.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem LUPENKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Svobodova.

mam lupenku na zádech a rukou......podle me se to síři.prosim o radu co zakoupit v lékarně než navštivim lékaře...děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bohužel na lupenku se toho moc koupit nedá a výrobek, který slibuje vyléčení tak spíš jen vyléčí vaší peněženku od přebytečných peněz. Určitě nejdříve navštivte lékaře a poraďte se s ním, co bude ve vašem případě nejlepší léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na kůži na zádech

Systémová léčba lupénky

Pokud máte středně těžkou až těžkou lupénku jinde na těle, může vám také pomoci jeden z těchto léků.

  • Methotrexat inhibuje enzym zapojený v rychlém růstu kožních buněk.
  • Ústně podávané retinoidy pomáhají kontrolovat množení buněk.
  • Cyklosporin tlumí klíčové buňky imunitního systému.
  • Biologická léčba cílená na konkrétní části imunitního systému.

Potenciální vedlejší účinky prodiskutujte se svým lékařem.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Zralá.

dobrý den.mám lupénku již dlouho a nemohu se jí zbavit slišela jsem v televizi že se léčí lejzrem prosím kde a kdo to muže léčit děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupénka

Příčiny

Vyrážka může být způsobena některou infekcí, či doprovázet některá onemocnění. Řadíme sem např. spálu, spalničky, neštovice, plísně nebo lupénku.

Folikulitida je způsobena infekcí vlasových folikulů bakteriemi, viry nebo plísněmi. Nejčastější příčinou je folikulitida bakteriemi Staphylococcus aureus. Výsev folikulů je nejhustější na hlavě, ale vyskytuje se všude na těle, kromě dlaní, chodidel a sliznic, výjimkou nejsou ani rty. U folikulitidy hrozí zanesení infekce do porušených folikulů, a ty se stávají náchylnými k invazi.

Zdroj: Co způsobuje vyrážky na bradě a krku

Poradna

V naší poradně s názvem LOPUCHOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Popová marie.

Jak vyrobit lopuchovou mast - na lupenku
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Lopuchová mast se dělá z kořene lopuchu.
Umyjte a nastrouhejte kořen lopuchu a smíchejte ho se slunečnicovým nebo olivovým olejem a kakaovým máslem v poměru jeden díl strouhaného kořene, dva díly oleje a jeden díl másla. Směs dejte do vodní lázně (hrnec v hrnci s vodou) a zahřejte to na teplotu 90°C a udržujte to tak 2 až 3 hodiny. Pak to preceďte a smíchejte to se strouhaným včelím voskem v poměru čtvrt hrnku vosku na dva hrnky kapaliny. Vychlaďte to a mast je hotová.

Zdroj: diskuze Lopuchová mast

Svrab a lupénka

Svrab nebo i psoriáza způsobuje rychlé nahromadění suchých, odumřelých buněk, což vede k šupinatému vzhledu kůže. Pokud je kůže na hrudníku drsná nebo šupinatá, může jít o lupénku. Toto onemocnění je chronické a může být doprovázeno artritidou. U lidí s lupénkou často dochází k zesílení nehtů a ke ztuhlosti kloubů. Příznaky se objevují po několika týdnech nebo měsících a postihují buňky lymfocytů, které pak napadají nejen viry v těle, ale i zdravé kožní buňky. Stres a některé léky na předpis (například lithium a beta-blokátory) mohou příznaky lupénky zhoršit.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Diskuze

V diskuzi LUPENKA NAKAZLIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babi.

Srdecne zdravim. Mam prosbicku. Neteř se seznámila s chlapcem,který má lupenku vysetou na penisu. Po styku ho penis boli.

Dotaz zni.

Není možné přenést Infekci do vaginy nebo do úst, uspokojí li ho ústy.
Mela jsem aktivní lupenku do 20.let,tak ze vím jak mi dala zabrat,když byla v aktivitě.
Zda se mi to dost nehygienické.

Děkuji budu ráda ji předat radu, informaci..Od fundovane osoby

Na shle

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lupenka nakazliva

Co způsobuje podélné rýhování na nehtech

Podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a neznamenají nic vážného, mohou být dány tvarem nehtů a dědičností. Tyto vroubky většinou začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Podélné rýhy jsou viditelné u lidí, kteří méně pijí: na základě nedostatku tekutin v těle se hromadí látky, které měly být z těla odplaveny. Podélné rýhy proto mohou značit oslabenou funkci jater. V tomto případě je třeba zahájit očistu organismu, abyste se do budoucna vyvarovali větších zdravotních problémů. Dále podélné rýhy souvisejí s kouřením a zažívacími problémy, špatným prokrvováním nebo oslabenou imunitou. Rovněž mohou provázet lupénku.

Podélné rýhy na nehtech – foto.

Zdroj: Podélné rýhy na nehtech

Diskuze

V diskuzi LÉČBA LUPENKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adélka.

ahojte chci se vás tady zeptat jestli nevíte o nějakém dobrém gelu, mastičce, prášku nebo čemkoliv co pomáhá při lupence... mám pocit že už jsem zkoušela všechno a nic mi nezabralo :/ děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila.

taky jsem už na lupenku vyzkoušela "x" mastí, ale jelikož je to autoimunitní problém, chce to léčbu zevnitř, tedy čaje. Taky jsem jich zkoušela spouty, ale až směs Lupénkovník a Trápí Vás játra (rychlejší ústup při pití obou čajů) najdi na www.doktorcaj.cz/ se mi začala lupénku skutečně léčit. Piji od března , tedy půl roku a z 80% je kůže zahojená, ještě pokračuji v pití dál, až do úplného vymizení. Je sice dražší, ale vydrží jedno balení na měsíc.

Zdroj: diskuze Léčba lupenky diskuse

Psoriáza ve vlasech – příčiny

Psoriáza, také nazývaná lupénka, je autoimunní onemocnění kůže. Projevuje se lokálními záněty pokožky, které jsou nepříjemné a někdy až velmi bolestivé. Poměrně často se potkáváme s problémem, kdy se lupénka vyskytuje i ve vlasech. Lupénku nelze zcela vyléčit, je však možné ji poměrně dobře eliminovat. Je zřejmé, že tam, kde nestačí klasická medicína, přichází na pomoc příroda. Podívejme se na problém trochu blíže.

Buňky zdravé kůže mají cyklus obnovy trvající 28 dní, při němž se odumírající buňky dostávají na povrch, kde se odlupují. V případě lupénky se kožní buňky obnovují mnohem rychleji a tento cyklus trvá pouhých několik dní. Důvod, proč k tomu dochází u nemocných lupénkou, zatím není zcela jasný. Genetičtí odborníci vědí, že občas se nějaká buňka změní a jako taková by měla správně zaniknout. V tomto případě však nezaniká a dál předává špatnou genetickou informaci.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pospíšilka.

dcera má lupénku je jí 17 a tuhle možnost nám doteď nikdo nenabídnul. A to s ní jezdíme k moři, mažeme, lázně, dokonce dvakrát i Izrael.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: léčba rakoviny

Proč mám lupénku?

Příčina vzniku lupénky není dodnes známá. Existují však různé faktory, které toto onemocnění mohou vyvolat. Samotná lupénka je dědičně zatíženou chorobou. Jsou-li lupénkou postiženi oba rodiče, existuje až 80% pravděpodobnost, že stejnou nemocí budou trpět i jejich potomci. Pakliže se postižení týká jen jednoho z rodičů, procento dispozice činí zhruba 25 %. Podle statistik nemocných lupénkou přibývá v civilizovaných zemích, kde je postiženo přibližně 3 % populace. Tato choroba se naopak vůbec nevyskytuje u Eskymáků ani Indiánů.

Prof. MUDr. František Novotný, DrSc., z Pražského dermatologického centra, uvádí, že lupénka může probíhat skrytě, latentně až do doby, než se dostaví spouštěcí provokace. Vrchol začátku projevů se objevuje v pubertě, klidnější průběh pak v klimakteriu. Během života však dochází k výrazným hormonálním změnám, které mohou stav kůže příznivě ovlivnit, a nemoc ustupuje např. během těhotenství. Po porodu se však problém obvykle rychle vrací.

Zdroj: Možnosti léčby lupénky

Vodnaté puchýřky na dlaních a chodidlech

Vodnaté puchýřky nebo vyrážka na rukou a na nohou mohou být banálním problémem vzniklým z nedbalosti nebo špatnou hygienou, ale také mohou signalizovat závažnější onemocnění.

Příčiny

Některá infekční a chronická onemocnění jsou charakterizována viditelnými kožními projevy ve formě puchýřků. Může se jednat například o lupénku či atopický ekzém, o přenosné choroby, jako je svrab, či jiná parazitární onemocnění. Rovněž různé alergie se často projevují kopřivkou s výskytem vodnatých puchýřků.

Léčba

Léčba je pokaždé zcela individuální a závisí na příčině vzniku puchýřků. Neznalost etiologie nemoci může vést ke komplikacím. Pouze v případě lehkého opálení či popálení může být ošetření v domácím prostředí provedeno bez lékařské pomoci. Ve všech ostatních případech je vhodné se obrátit na lékaře.

První pomoc

Tyčinka proti vzniku puchýřů – omezí tření a vznik puchýřů, je neviditelná, ideální pro otevřenou obuv, snadno se aplikuje a nezanechává stopy.

Hydrokoloidní náplasti na puchýřky – urychlují hojení a především snižují bolestivost a vytvářejí „druhou“ kůži. Slouží také jako prevence vzniku puchýřů.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na těle

Jakou léčbu na lupénku vlasů dělat a nedělat?

  • Mastné masti by neměly být používány na vlasatou část hlavy. Dělají zacuchané a mastné vlasy a je velmi obtížné odstranit tyto masti z vlasů i se silnými detergentovými šampony. Aktivní složka k ošetření vlasů by měla být aplikována v kapalné formě. Typ použitého produktu bude záviset na druhu lupénky, zejména na preferencích lékaře či dermatologa. Ve výjimečném případě se může pacient rozhodnout ve výběru léku.
  • Je důležité, aby byla léčena pokožka a ne vlasy. Proto je důležité aplikovat produkty ze strany na stranu a zepředu dozadu, aby byly všechny dotčené oblasti ošetřeny. Tento způsob aplikace je často nazýván jako šachovnicová metoda. Ošetření se provádí podél pomyslných šachovnicových linek.
  • Dithranol se často aplikuje na pokožku hlavy, ale jeho barva má vliv na vlasy. Obarvení vlasů od Dithranolu může být jen dočasné ale pro někoho nepřijatelně viditelné.
  • Obecně platí, že pokožka hlavy toleruje topické kortikosteroidy, jako je Kortizol, mnohem lépe, protože jsou lépe absorbovány než u jiných částí těla. Lékaři používají zvyšující se množství kortikosteroidů i za cenu nežádoucích účinků na pokožce hlavy. Nežádoucí účinky kortikosteroidů jsou ztenčení kůže, modřiny, náchylnost k infekci a špatné hojení. Z pokožky nehrozí žádná významná absorpce kortikosteroidů do těla. Běžně se používá Kortizon, který se užívá dvakrát denně a pomalu klesá jeho užívání k jednotýdennímu užití. Není-li zřejmé zlepšení během 3 až 4 týdnů, tak se musí okamžitě zastavit užívání Kortizonu.
  • Přírodní variace mohou lupénku ve vlasech za určitou dobu vrátit do normálu. U dehtových a dithranolových přípravků lze očekávat, že zdůrazní léčbu a jejich účinek vydrží i po vysazení. Aktuální Kortison je sice přijatelnější z kosmetického hlediska, ale obecně je u něj větší pravděpodobnost nežádoucích účinků, a když bude pravidelně používaný, tak po vysazení může vzniknout opětovné zhoršení lupénky ve vlasech.


Zdroj: Lupénka ve vlasech

Zahájení léčby lupénky hlavy

Mezi nejběžnější procedury pro mírnou lupénku hlavy patří moderní léky, které se používají přímo na pokožku hlavy. Nicméně pokud trpíte těžkou lupenkou nebo máte lupénku jinde na těle, tak je nutné, abyste systémové léky brali perorálně nebo pomocí injekcí. Jestli lupénka hlavy špatně reaguje na léky po opakovaném použití, může lékař jinak kombinovat léčbu nebo může změnit typ léčby.

Jedním z prvních kroků v léčbě lupénky hlavy je její změkčení a odstranění šupin. To usnadní lékům lépe proniknout a odstranit chorobu.

Změkčení pokožky

  • Pomocí kyseliny salicylové v gelu, která je určena na změkčení šupin lupénky, díky změkčení se snáze odstraňují tyto šupiny. Mezi další změkčovadla patří močovina, kyselina mléčná a fenol.
  • Kartáčem nebo jemným hřebenem mohou být tyto šupiny uvolněny a vyčesány.
  • Pomocí šamponu nebo mýdla s obsahem kyseliny salicylové mohou být odstraněny šupiny z pokožky hlavy.
  • Použití dalších změkčovadel, jako je vazelína, krém, olej, pleťová voda nebo mastě, mohou také pomoci s odstraněním šupin z pokožky hlavy.

Rady pro změkčení pokožky

  • Dejte si vazelínu na malé bavlněné kuličky a vložte si je do uší, aby se do nich nedostal lék na změkčení.
  • Užívejte léky na změkčení pokožky střídmě, protože mohou způsobit podráždění pokožky a mohou oslabit vlasové kutikuly, což způsobuje dočasnou ztrátu vlasů.
  • Po aplikaci změkčovadel si pokapávejte postiženou oblast pokožky hlavy olejem nebo hydratační pleťovou mastí.
  • Vetřete krém nebo mast přímo na pokožku hlavy.
  • Pokožku hlavy si zakryjte koupací čepicí, aby byla posílena účinnost léků, ale pouze tehdy, pokud vám to sdělil lékař.

Jak proti svědění lupénky

  • Po umytí hlavy šamponem použijte kondicionér.
  • Omezte používání nástrojů pro styling, které vyvolávají teplo jako je fén.
  • Na svědící skvrny používejte mokré ručníky, studené zábaly nebo studenou vodu.
  • Používejte dehtové šampony, šampony s mentolem, střídmě kortikoidy nebo perorální antihistaminika.

Zdroj: Léčba lupénky ve vlasech

Aplikace

Ptačinec obsahuje vitamíny, minerální látky a saponiny, které dodávají lidskému tělu vitalitu a pomáhají se zmírněním mnoha nedostatků. Ptačinec je takzvaným diuretikem a má stimulační vlastnosti pro metabolismus, takže je možné ho konzumovat i při dietě a metabolických poruchách, jako je revmatismus a dna. Trávení je stimulováno spotřebou ptačince.

Interní vlastnosti čaje z ptačince

K výrobě čaje může být použit sušený nebo čerstvý ptačinec, který stimuluje metabolismus a zmírňuje revmatické bolesti. Ptačinec v čajové formě je takzvaným jarním lékem. Používá se proti respiračním onemocněním, pomáhá při léčbě kašle a zánětu průdušek, usnadňuje vykašlávání.

Externí vlastnosti čaje z ptačince

Přidává se do přípravků na mytí těla, do koupele a může být použit proti kožním problémům. Zároveň je užitečný proti svědění a ekzému, rozhodně je vhodným lékem na lupénku. Také se používá k léčbě špatně se hojících ran, vředů a abscesů. Ideální jsou obklady z čerstvě rozdrcené byliny.

Krém z ptačince

Již ve středověku si vyráběli léčivou mast z ptačince a sádla, která se používala k léčbě kožních onemocnění.

Květinová esence

Z květů ptačince se vyrábí květinová esence, která je vhodná pro posílení houževnatosti a sebevědomí člověka.

Zdroj: Ptačinec

Šampon na lupénku

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci. Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).

Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: Humáty v léčbě lupů, ekzémů a dalších nemocí vlasové pokožky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP