Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADBYTEK ŽELEZA V KRVI

OBSAH

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI NADBYTKU ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den ,
prosím o radu zjistili mi nadbytek železa v krvi a nevím jakým potravinám se mám vyhnout.Můžete mi prosím poradit, jak a čím snížit přebytek železa.
Děkuji za radu přeji krásný den
s pozdravem Katka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi se léčí jednoduše odběrem několika decilitrů krve, při tak zvaném pouštění žilou. Provádí se to jednorázově v ambulanci lékaře a účinek vydrží několik týdnů. Co se týče dietních opatření, tak omezení potravin s obsahem železa bohužel nevede k úplnému vyřešení tohoto problému, ale může trochu pomoct. Omezte konzumaci červeného masa a snižte příjem vitamínu C, který podporuje ukládání železa z potravy. Rovněž vysoká spotřeba cukru může zvýšit absorpci železa. Naopak posilněte potraviny bohaté na vápník, vejce a čaj, ty mohou inhibovat absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Nežádoucí účinky nadbytku železa

Příjem většího množství než 200 mg železa za den může mít za následek otravu železem, konkrétně u dětí. Nadměrné užívání doplňků stravy s obsahem železa je považováno za primární faktor, který je zodpovědný právě za otravu u dětí. Některými z častých nežádoucích účinků nadbytku železa jsou:

  • Hustá a tmavá stolice, která je často spojena se zácpou.
  • Vzniká zde zvýšené riziko vážných zdravotních poruch, jako je diabetes, Huntingtonova choroba a rakovina.
  • Dochází ke zvýšenému riziku poškození jater, které je zapříčiněno právě nadbytkem železa v krvi.
  • Nadbytek železa způsobuje retenci tekutiny v plicích, což má za následek problematiku s dýcháním a nadměrný kašel.
  • Nadbytek železa ovlivňuje funkce srážlivosti, což vede k srdečním poruchám. Také může dojít k poklesu krevního tlaku a dehydrataci.

Zvýšená hladina železa v krvi je velmi vzácné a ojedinělé onemocnění, které může mít za následek velmi vážné komplikace.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA A ZELENINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

prosím jak přírodní cestou nebo dietou,snížit nadbytek železa v krvi. Která zelenina či bylinky jsou vhodné a čeho seprosím vyvarovat? děkuji velmi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Léčba poruch metabolismu železa

Nadbytek železa se léčí dvěma způsoby. U hemochromatózy to jsou většinou pravidelné odběry krve (venepunkce). Účelem je snížit množství hemoglobinu a postupně i zásob železa v těle, které se využívají pro tvorbu nových krvinek. Je to léčba účinná, ačkoliv „pouštění žilou“ může znít strašidelně či obskurně, je to léčba zcela přiměřená a vlastně i bezpečná. V případě, že ji není možné použít (například u případů, kdy je nadbytek železa způsoben podáváním transfuzí, takže by bylo nesmyslné krev opět odebírat), se používají speciální léky, které z těla železo vyvazují a to je potom vylučováno (močí, respektive žlučí, a stolicí). Tyto léky se nazývají chelátory železa. Podávání některých těchto léků je poměrně svízelné a pro pacienta částečně nepříjemné, nové léky se však stále vyvíjejí. V každém případě snížení nadměrného množství železa může předejít těžkým komplikacím, z nichž některé vedou až k úmrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Jak na nadbytek železa?

Určitě každý zná slovní obrat „pouštět žilou“. V odborné terminologii se tomu říká venepunkce a spočívá to v tom, že se pacientovi, který trpí nadměrnou koncentrací železa v krvi, odebírá žilní (venózní) krev. Podstatou tohoto procesu je kvantitativní odběr hemoglobinu, krevních bílkovin, na které se váže nadměrné železo, a přímo i sérové železo. Další možností, jak léčit nadměrnou koncentraci železa v krvi, je použití chalátů, jak bylo zmíněno výše, jsou to sloučeniny, které mají schopnost volné železo „vychytávat“, pevně na sebe navázat a vyloučit ho mimo tělo buď močí, nebo stolicí.

Ať už je zvýšená hladina železa způsobena jakoukoliv výše uvedenou chorobou, nebo nefunkčností tělesného systému, je nadbytek železa pro organismus velmi škodlivý. Železo se totiž ukládá do tkání, zejména do slinivky břišní, do jater, do srdce, kde působí nemalé problémy. Další možnost ukládání železa je i do kůže, které pak dává typické bronzové zabarvení, a proto se hovoří v takovém případě o bronzovém diabetu. Je opravdu důležité, aby tato porucha byla léčena, protože nejtěžší případy často končí smrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Diskuze

V diskuzi NADBYTEK ŽELEZA-ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drood.

www.gizmag.com/ccsvi… .Dr. Zamboni nalezl souvislost mezi nadbytkem železa a roztroušenou sklerózou a objevil tím jednoduchou léčbu RS.Už tuto léčbu testoval někdo v ČR?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadbytek železa-roztroušená skleróza

Nedostatek železa u dospělých

Nedostatek železa je nejčastějším důvodem anémie (chudokrevnosti). Při anémii je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod přirozenou úroveň. V důsledku toho je snížena schopnost krve dodávat tkáním kyslík.

Příznaky:

  • únava, malátnost, slabost, dušnost;
  • závratě, poruchy soustředění;
  • nechutenství, hubnutí;
  • bledost kůže a sliznic;
  • kruhy pod očima.

Následky

Lehký nedostatek železa může negativně působit na mozkové funkce (schopnost učení). Obecně se při nedostatku železa projevují nespecifické příznaky jako bolesti hlavy a poruchy koncentrace, malátnost a únava. Slabost a dušnost již při menší zátěži mohou ukazovat na chybějící kyslík v těle. Znakem chudokrevnosti jsou vedle bledé barvy kůže především pobledlé sliznice. Bylo by však mylné usuzovat na anémii pouze na základě bledosti. Existují lidé, kteří mají kvůli hluboko uloženým nebo zúženým kožním cévám od přírody bledou pokožku („zdánlivá anémie“).

Pozor na předávkování! Nadbytek železa v potravě (včetně potravinových doplňků) může vést k příliš vysoké hladině železa v krvi. Tento stav může způsobit poškození buněk jater, srdce a dalších orgánů a při déletrvajícím stavu může být i příčinou smrti. Vážné případy otravy železem obvykle nejsou způsobeny nevhodnou stravou, ale spíše jednorázovým požitím většího množství železa v tabletách. Potravinové doplňky obsahující železo by proto měli užívat pouze lidé, u kterých byl diagnostikován nedostatek železa v krvi. Namístě je také užívání železa v těhotenství.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Henzlová.

Dobrý den,

bohužel se u mě po porodu objevují příznaky, které popisujete zde v článku. Chtěla bych se zeptat,
doporučili byste nějaký doplněk stravy či cokoliv nad předpis? Můj lékář mě varoval, že
budu trpět zácpou, ale třeba tady jsem našla Globifer forte (globifer.cz/), kde slibují,
že nedochází k nedostatkům železa.

Nemáte s tím zkušenosti? Prosím?

S pozdravem
Jana Henzlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věrka.

Mě se osvědčil Captafer, který sám železo neobsahuje, ale napomáhá jeho vstřebávání do těla.

Zdroj: diskuze Nedostatek železa v krvi

Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.

Zdroj: Stopový prvek železo

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÝ FERITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

dobrý den,manžel má zvýšený feritin 1500. hemoglobin jen 75. je onkologicky nemocný. je unavený, hodně zhubl.chodí na krevní konzervy ale hemoglobin se vždy zvedne jen malinko a za pár dní zase klesne zpět na stejnou hodnotu,která byla před konzervou.od března byl zatím na třech chemoter. zatím kvůli nízkému hemogl.se další chemoter.odkládá.Poradíte mě prosím jaké jsou pro něj nejvhodnější potraviny?Děkuji mnohokrát za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek feritinu a nedostatečná hladina hemoglobinu ukazuje na neschopnost organismu využít železo. Právě železo lze v potravě posílit vhodnými potravinami, ale v tomto případě to bude bez efektu, protože železa má váš manžel nadbytek. Dalším důležitým činitelem pro podporu vzniku hemoglobinu je vitamín B9 a B12. Ale i zde může být onkologickým onemocněním omezena tato schopnost organismu. Nicméně tyto dva vitamíny se nachází v těchto potravinách:
- chřest, avokádo, růžičková kapusta a listová zelenina jako špenát a salát.
- maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, cereálie a kvasnice.
K dispozici jsou i doplňky stravy s obsahem kyseliny listové a vitamínu B12, ale o nich si promluvte s ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadbytek železa a zelenina

Hodnoty železa v krvi

Ke vstřebávání železa dochází ve dvanáctníku (počáteční části tenkého střeva). Na rozdíl od ostatních minerálů je však železo velmi špatně vstřebatelné, do těla přechází pouze 10 % nebo méně z celkového příjmu železa.

Doporučená denní dávka železa je mnohem vyšší, než je jeho denní ztráta. Ztráty železa jsou u mužů zhruba 1 mg denně, u žen je to až 2 mg denně, důvodem vyšších ztrát u žen je menstruační krvácení.

Doporučené denní dávky železa podle věku (mg/den):

  • 0–6 měsíců – chlapci: 0,27 mg/den; dívky: 0,27 mg/den
  • 7–12 měsíců – chlapci: 11 mg/den; dívky: 11 mg/den
  • 1–3 roky – chlapci: 7 mg/den; dívky: 7 mg/den
  • 4–8 let – chlapci: 10 mg/den; dívky: 10 mg/den
  • 9–13 let – chlapci: 8 mg/den; dívky: 8 mg/den
  • 14–18 let – chlapci: 11 mg/den; dívky: 15 mg/den
  • 19–30 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 31–50 let – muži: 8 mg/den; ženy: 18 mg/den
  • 51–70 let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
  • 71 a více let – muži: 8 mg/den; ženy: 8 mg/den
Jiná doporučení:
  • v těhotenství: 27 mg/den
  • při kojení: 9 mg/den
  • v ČR dospělí: muži: 14 mg/den; ženy: 14 mg/den

Hodnoty železa jsou definovány vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 450/2004 Sb., o označování výživové hodnoty potravin.

Ztráty železa u matky jsou při kojení nižší než při menstruaci, proto je doporučená denní dávka při kojení nižší než u žen v produktivním věku, které nejsou těhotné, ani nekojí.

Příčiny nedostatku železa:

  • zvýšené ztráty železa krvácením (při poranění, porodu, případně menstruaci);
  • nedostatečný příjem železa z potravy (strava obsahuje málo potravin s vyšším obsahem železa nebo naopak mnoho potravin, které brání vstřebávání železa v těle);
  • poškození sliznice tenkého střeva, které ztěžuje vstřebávání železa (například při celiakii, Crohnově chorobě, po operacích trávicího ústrojí).

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Testy na kortizol

Produkce kortizolu se sleduje nejčastěji pomocí vyšetření moči a slin. Pokud je zjištěna abnormální hladina kortizolu, lékař provede další testy, aby potvrdil buď nadbytek, nebo nedostatek kortizolu a aby určil příčinu problému. Vyšetření kortizolu v krvi a moči se pak používá k diagnostikování dvou vážných onemocnění nadledvin, a sice Cushingova syndromu a Addisonovy choroby. Někteří lékaři diagnostikují Cushingův syndrom a také choroby vyvolané stresem na základě vyšetření kortizolu ve slinách, i když to není běžné.

Zdroj: Hormon kortizol

Příčiny zvýšení koncentrace železa

Buď je železa nadbytečný přísun (potravou), nebo je naopak organismem nedostatečně zpracováváno (špatná vazba na plazmatické bílkoviny), nebo může být ve zvýšené míře vstřebáváno ze zažívacího traktu. Jak již bylo uvedeno výše, železo je součástí červeného krevního barviva, tudíž logicky, když dochází v organismu ve zvýšené míře k rozpadu červených krvinek, vyskytne se v krvi podstatně větší hodnota železa. Pokud nastane takový stav, užívají se léky jménem cheláty, které mají schopnost nadměrné volné železo v krvi na sebe navázat a vyloučit ho mimo organismus. Dalším důvodem je dědičné onemocnění, známé jako hereditární (dědičná) hemochromatóza, které má za vinu právě zvýšené vstřebávání železa ze střeva.

Železo se v těle nachází až v překvapivě velkém množství – každý člověk by měl mít správně 4–7 g. Pro fungování organismu je jeho přítomnost nezbytně nutná – je součástí krevního barviva hemoglobinu, který vyplňuje červené krvinky (erytrocyty). Na hemoglobin se vážou dýchací plyny – v plicích je to kyslík, ve tkáních se pak kyslík uvolní a místo něj se naváže oxid uhličitý. Ten je pak v plicích zase vydýchán a vyměněn za kyslík. Bez účasti železa by ale tento proces nebyl možný. Železo se vyskytuje hlavně ve vnitřnostech, vejcích, rybách, ořeších a listové zelenině.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
léčím se na nefrologii s chronickým selháváním ledvin. Píšete v článku, že je potřeba zvýšit pitný režim, aby se kreatinin z ledvin vyplavil. Uvědomujete si, že jsou to obecné informace, které můžou člověku s chronickým selháváním ledvin ublížit??? Při tomto onemocnění je více tekutin spíše na škodu, dle odborného názoru nefrologa.
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte pravdu, že při špatné funkci ledvin může být nadbytek tekutin rizikový. Do článku jsme proto doplnili informaci pro koho je text určen, neboť byl koncipován pro zdravé lidi jejichž zvýšený kreatinin souvisí s jejich aktivní sportovní či hubnoucí činností.
Z vašeho příspěvku je cítit, že vás toto nedorozumění rozčílilo, což je nám všem v redakci velmi líto a věříme, že toto opatření zamezí opakování této situace. Zároveň vám ale děkujeme, že jste nám dala o této situaci vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Lék na doplnění železa

Léků na doplnění železa je celá řada, patří mezi ně například přípravek Aktiferrin compositum. Aktiferrin compositum se užívá při nedostatku železa a kyseliny listové zejména v těhotenství a během kojení. Aktiferrin compositum je přípravek dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Aktiferrin compositum musíte užívat pečlivě podle návodu, aby vám co nejvíce prospěl. Aktiferrin compositum je tvořený síranem železnatým a aminokyselinou serin, která se vyznačuje vysokou vstřebatelností železa, což vede k rychlému obnovení jeho hladiny v krvi i zásob v organismu. Současně podávaná kyselina listová podporuje tvorbu nových buněčných jader a nukleových kyselin. Vitamín B12 doplňuje účinek kyseliny listové. Velký význam má při výstavbě krevních buněk, ale i obalů nervových vláken a různých látek bílkovinné povahy. Aktiferrin compositum se s výhodou podává v těhotenství k předcházení a léčbě stavů nedostatku železa a kyseliny listové. Výhodou je možnost nízkého dávkování a velmi dobrá snášenlivost.

Zdroj: Jak doplnit železo

Příznaky nadbytku vlákniny

Mimořádný nadbytečný příjem vlákniny může způsobit nadýmání, a dokonce i břišní koliku (křeče). Dlouhodobý nadbytek vlákniny má za následek menší vstřebatelnost některých minerálních prvků, například vápníku, železa, zinku či mědi. Celozrnná strava, nebo dokonce otruby, nejsou tedy žádným patentem na zdraví střev. To, co dělá prostředí střev zdravým, jsou především střevní bakterie. Vyrovnaná a zdravá mikroflóra tlustého střeva, je to, co u zdravého člověka částečně tvoří a správně formuje stolici.

Ve spojitosti s otrubami a dalšími zdroji vlákniny, obsahujícími i kyselinu fytinovou, bylo prokázáno zhoršení osteoporózy především u žen. Přibližně 50 % žen po přechodu trpí na řídnutí kostí, a co je horší, přibližně každá pátá z těchto žen na následky osteoporózy zemře. Řídnutí kostí se v současné době ale objevuje čím dál častěji i u mužů. Také nabourání metabolismu vápníku z důvodu nevhodného zdroje vlákniny může být pravděpodobně jedním z faktorů ovlivňujících Alzheimerovu chorobu nebo demenci.

Zdroj: Nadbytek vlákniny

Nedostatek železa v těhotenství

Dostatečný přísun železa je pro normální průběh těhotenství nezbytný. Proto je nutné dbát na jeho dostatečný příjem v přirozené potravě již od začátku těhotenství, ve druhé a třetí třetině gravidity je nutno příjem železa ve stravě zvýšit až na dvojnásobek.

Nedostatek železa v těhotenství způsobuje únavu, slabost, hučení v uších, dušnost, malátnost, zácpu, nadýmání, bolesti hlavy, podrážděnost, nekoncentrovanost, bledost a zvýšený sklon k infekcím. V těhotenství navíc zvyšuje frekvenci spontánních potratů a předčasných porodů, přispívá ke zpomalení růstu plodu, k odlučování placenty a vzniku preeklampsie, způsobuje horší hojení porodních poranění a slabší kontrakce a ještě další, méně časté komplikace.

Málo pestrá strava složená především z bílé mouky, sladkostí a mléčných výrobků téměř žádné železo neobsahuje. (Jen pro zajímavost, bílá mouka obsahuje o 60 % železa méně než mouka celozrnná.) Místo sladkých zákusků raději mlsejte sušené ovoce – zejména sušené broskve a meruňky, fíky a švestky, které jsou bohatým zdrojem železa. Můžete si je dát jako součást müsli, jehož základem jsou ovesné vločky. Sušené ovoce před konzumací opláchněte pod proudem tekoucí vody.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Funkce železa

Železo je součástí mnoha látek, které mají klíčovou funkci v oxidativním metabolismu, syntéze, metabolismu i degradaci životně důležitých látek, množení buněk a podobně. Zdaleka nejvíce je ho vázáno v hemu, a to v krevním barvivu hemoglobinu, kde se podílí na přenosu kyslíku. Existují desítky dalších hemoproteinů a enzymů (myoglobin, cytochromy dýchacího řetězce i enzymy podílející se mimo jiné na detoxikaci v játrech – P450, četné další enzymy a jiné), které hem, respektive železo obsahují či vyžadují ke své funkci. Funkce má i železo nehemové, například je důležité pro syntézu DNA (funkce v ribonukleotidreduktáze) čili pro dělení buněk.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Nedostatek železa a reflux

Nedostatek železa v krvi může způsobit gastroezofageální reflux. Nedokrvení sliznice může být způsobeno nedostatkem železa. Pokud je prokrvení sliznice dobré, buňky mají dostatek kyslíku a mohou produkovat hlen. Dlouhodobý nedostatek železa vede k slabému prokrvení sliznice, nedostatečné výživě buněk a snížené produkci hlenu, což způsobuje následně pronikání kyseliny ze žaludku do jícnu, čímž dochází k pálení žáhy (pyróze). Tento stav se projevuje hořkou chutí v ústech, pálením na hrudi, nebo dokonce bolestí za hrudní kostí připomínající infarkt. Může se objevit i nucení na zvracení, zvracení, nadýmání, říhání, plynatost, škytavka. Kyselina v jícnu se může skrývat i za pocitem cizího tělesa v hrdle, chrapotem, záněty hrtanu či hlasivek, zápachem z úst, bolestmi uší, suchým, dráždivým kašlem či za chronickým zánětem průdušek a bronchiálním astmatem. Její působení nezřídka provází zvýšená kazivost zubů a vyšší citlivost krčků zubů.

Zdroj: Jak doplnit železo

Zdroje železa

Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.

Zdroj: Stopový prvek železo


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP