Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NADLEDVINKY PŘÍRODNÍ LÉČBA

OBSAH

Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, pro které je typické, že po různých vyvolávajících podnětech dochází k záchvatům dušnosti nebo kašle na podkladě zúžení dýchacích cest. Jedná se o nejčastější chronické onemocnění dětského věku (10–15 %). Závažná je skutečnost, že i přes pokroky v léčbě výskyt astmatu v populaci stoupá.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC NADLEDVINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kučerová.

Jak mají nadledvinky správně fungovat, aby mi nepřinášeli zdravotní problémy .
Jak poznám, že jsou nemocné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vše o nadledvinkách se dočtete v těchto článcích: www.ceskyprehled.cz/…

Zdroj: diskuze Nemoc nadledvinek

Jód a nadledvinky

Nadledvinky a štítná žláza jsou propojené orgány, takže je nutné podporovat je vzájemně. Pokud mají lidé problém s nadledvinkami, je nutné řešit nejprve nadledvinky, a až se vzchopí, začít dodávat jód. Protože pokud se rychle nastartuje štítná žláza, tak nadledvinky nestíhají.

Jako skvělá kombinace funguje: lékořice, ženšen (právě kvůli štítné žláze), jiaogulan, včelí pyl a vitamíny a minerály.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem POCENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angelina Klicperova.

Dobry den, ma stres vliv na poceni, nebo to zpusobuji nadledvinky, nejedna se o prechod a ani o problemy ledvin dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Stres významně podporuje pocení. Míra stresu ovlivňuje jak množství, tak i složení a následný zápach potu. Stresu je třeba čelit a snažit se ho minimalizovat. Pokud jde o stres z úzkosti, tak je vhodné si dopomoci antidepresivy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poceni

Nadledvinky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět nadledvinky.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA RŮŽOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie polomska.

mám s tím také problém.pozor na sálavé teplo a ostré jidlo.Také vypustit s jídelníčku mouku a sladké a alkohol.Problém dělá í káva.Dobré je mirvaso krem který stáhne zarudnuti ,stojikolem 550kč.musi napsa recept kožař.Vydrží až 12h bledá tvář.Zatim nevím nic nové,používám od mixy krém.rikají že je dobrý leiser.15000na 2 roky .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luro52.

Moc děkuji za radu. L.R.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba růžovky

Co jsou nadledvinky

Nadledvinky se nachází těsně nad ledvinami. Nadledvinky produkují několik důležitých hormonů – adrenalin, noradrenalin, gonadokortikoidy (estrogen a androgen) a skupinu hormonů, která se nazývá glukokortikoidy. Kortizol je právě jedním hormonem ze skupiny glukokortikoidů.

Zdroj: Nízká hladina kortizolu

Diskuze

V diskuzi ADENOM NADLEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Mituchovičová.

Dobry vecer.mam adenom nadledviny a pribrala jsem 13kilo.jsem asi zavodnena.ma nekdo podobnou zkusenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, u mě existuje podezření na adenom nadledvinky a též jsem za poslední tři roky ztloustla o 14 kg. Teď díky low carb stravě hubnu, zatím tedy jen 6 kg, protože tuto stravu zatím jim krátce, jen 6 týdnů, ale věřím, že další kila dám také dolů. Ale zatím neproběhla další vyšetření, takže tohle ještě dořešíme. Vás se chci zeptat, jak to u vás s adenomem pokračuje dál? Musela jste na operaci, nebo vás léčí jinak? Děkuji a zdravím.

Zdroj: diskuze Adenom nadledviny

Doporučení

Funguje takzvaná zlatá trojka na nadledvinky: lékořice, ženšen a třezalka. Třezalka je hlavně na uklidnění, dodává serotonin. Ženšen je přírodní stimulant GABA aminokyseliny, takže je skvělý na potlačení stresu a pro správnou funkci štítné žlázy. Lékořice – nejlepší zkušenosti jsou s lékořicí čínskou (Glycyrrhiza uralensis), méně s naší lékořicí lysou, i když ta také částečně funguje.

Skvělé výsledky má také jiaogulan, shizandra čínská, kopřiva a také včelí pyl, který je velmi doporučován.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi AKNÉ .A PŘÍRODNÍ LÉČBA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý de u akné mám vyzkoušeno u syna hlavně pleť čistit a na to se mi nejvíce osvědčilo přírodní mýdlo z mexické kosmetiky Tepezcohuite strom kůže. Mýdlo je hlavně dobré pro léčbu jizev po akné.Je to vynikající kosmetika i pro léčbu atopického ekzému, lupenky, je čistě přírodní, bez kortikoidů. Podívjte se na :www.tepezcohuite.cz/… M.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akné .a přírodní léčba.

Přírodní léčba nadledvinek

Existuje mnoho přírodních metod k léčbě hypoadrenalismu. Adaptogeny jsou rostliny známé svou schopností zmírnit reakci nadledvinek. Rhodiola je jedním z adaptogenů užívaných k léčbě stresu. Také vědci potvrdili její účinnost. Vitamín C a B-komplex pomáhají obnovit nadledvinky. Též se používají suplementy se syrovými zvířecími nadledvinkami. Přírodní strava pomůže zregenerovat nadledvinky. Z jídelníčku by měly být vyloučeny zpracované potraviny společně s cukrem, včetně medu, melasy a ovocných šťáv, což vede ke stabilizaci cukru v krvi. Celozrnné potraviny a zelenina dodají vlákninu, živiny a vitalitu, která nemůže být dodána suplementy. Voda pomáhá zachovat hydrataci organismu. Nejdůležitějším faktorem při léčbě nadledvinek je odpočinek, jak fyzický, tak psychický. Doporučují se meditace a relaxace.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA VAGINÁLNÍ MYKÓZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,

ze své zkušenosti s léčbou vaginální mykózy, kdy jsem zkusila opravdu všechno, mohu doporučit vaginální tělísko Scarlett od www.medicaherba.cz

Trpěla jsem opakujícími se výtoky a svěděním. Na radu gynekologa jsem vyzkoušela snad vše. Co jsem si načetla, tak léčba není jen o lécích, ale i životním stylu a mnoha dalších faktorech. Nevěřila jsem, že by mi Scarlett pomohl, ale po dokončení léčby jsem byla mile překvapena. Navíc se jedná o přírodní tělísko, takže žádná chemie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Krist5.

Máte někdo jakékoliv zkušenosti s přípravkem NaturGyn? Je to přírodní přípravek na vaginální obtíže a infekce močových cest. Byl mi doporučen. Budu ráda za jakékoliv reakce. Děkuji.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba vaginální mykózy

Příznaky slabých nadledvinek

Nadledvinky regulují mimo jiné i určité funkce peristaltiky, a jestliže správně nepracují, tak dochází k poruchám, dráždění a jiným potížím ze strany zažívacího ústrojí. Poruchy této žlázy jsou dále zodpovědné za vznik nádorů, za nízký krevní tlak, a dokonce za křeče. Nadledvinky na druhé straně stimulují svalstvo a nervový systém, na starost mají obnovování a opravování buněk a tkáňových struktur. Nadměrná pohlavní činnost tlumí vylučování hormonů nadledvinek a funkci nadledvinek, což má škodlivý vliv na celé tělo, mozkem počínaje.

Nadledvinky produkují téměř 48 různých druhů a typů hormonů. Bez základního materiálu však nemůže tělo nic vyrábět ani vylučovat, proto má životně důležitý význam nejen dávat tělu k dispozici potravu, ale dodávat mu potravu plnohodnotnou, která může být rychle zpracována a přeměněna. Neexistuje žádná jiná potrava, která by dokonaleji vyhovovala lidskému organismu a hlavně endokrinním žlázám, než jsou čerstvé syrové zeleninové šťávy.

Zdroj: Jak posílit nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ OCHLUPENÍ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den,
je mi 60 let, vždy jsem měla jemné chmýří na tváři. Čim jsem starší, tím více mi rostou kolem úst a na bradě, ale už to není chmýří, ale tvrdé vousy, je to velice deprimující.
Jak se zjistí jestli mi špatně pracují nadledvinky nebo vaječníky v mém věku. Zmínila jsem se praktickému lékaři, ten mi řekl běžte na gynekologii, tam vám to vysvětli, tak nevím. Na štítnou žlázu beru Letrox 50 - 1/2 tablety denně.
Myslíte že by mi pomohla antikoncepce (myslím na ochlupení, nebo krém Vaniqa a kdo mi to předepíše, myslím krém.)
Děkuji Radová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hirsutismus trápí ženy už od nepaměti. Často bývá geneticky zakódován v celé generační linii příbuzných a někdy jde zas o pobláznění hormonů. V článku uvedeném výše je popsáno jak a proč k růstu vousů u žen dochází. Přesnou příčinu může odhalit krevní rozbor. Pomohou vám na oddělení gynekologie, endokrinologie a na kožním. Na všech těchto místech můžete požádat o předpis na mast Vaniqa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné ochlupení tváře

Co pomáhá na posílení nadledvin

Na únavu nadledvinek pomáhá snížení stresu (jak tělesného, tak duševního), vyřazení toxických látek z potravy a naopak konzumace zdravých potravin, které vám dodají energii a pozitivní myšlenky.

Zdroj: Jak posílit nadledvinky

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA RŮŽOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubomíra.

prosím, může mi někdo, kdo se vyléčil od růžovky napsat,jak??? Moc děkuji L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie polomska.

mám s tím také problém.pozor na sálavé teplo a ostré jidlo.Také vypustit s jídelníčku mouku a sladké a alkohol.Problém dělá í káva.Dobré je mirvaso krem který stáhne zarudnuti ,stojikolem 550kč.musi napsa recept kožař.Vydrží až 12h bledá tvář.Zatim nevím nic nové,používám od mixy krém.rikají že je dobrý leiser.15000na 2 roky .

Zdroj: diskuze Přírodní léčba růžovky

Očista nadledvinek

Přírodní strava pomůže zregenerovat nadledvinky. Zpracované potraviny by měly být vyloučeny společně s cukrem, včetně medu, melasy a ovocných šťáv, což pomůže stabilizovat cukr v krvi. Celozrnné potraviny a zelenina dodají tělu vlákninu, živiny a vitalitu, která nemůže být dodána suplementy. Voda pomáhá zachovat hydrataci organismu.

Přírodní léčba pomáhá i při řešení hypoadrenalismu. Mezi doporučované bylinky patří například adaptogeny, což jsou rostliny známé svou schopností zmírnit reakci nadledvinek, jako například lékořice. Dále je to rhodiola, která je jedním z adaptogenů užívaných k léčbě stresu, přičemž její účinnost byla vědecky potvrzena. Taktéž vitamín C a B-komplex pomáhají obnovit nadledvinky. Každý minerál i vitamín působí zároveň jako antioxidant. Používají se i suplementy se syrovými zvířecími nadledvinkami.

Postup očisty

Na dospělého jedince dvakrát až třikrát denně kávová lžička lékořice a k tomu za den 1 000 mg B5 a 100 mg B1. Užívá se maximálně 8 týdnů a pak musí následovat pauza, protože lékořice při dlouhodobé konzumaci škodí ledvinám.

Základem pro fungovaní nadledvinek je vitamín C, dále B5, E, B6 a prvky jako hořčík či vápník. Dále jsou vhodné byliny: lékořice, vitánie, korejsky ženšen (Panax Ginseng), indický ženšen, zázvor, jinan, rozchodnice.

Velmi důležitá je změna životního stylu!

Zjistěte, co vám nejvíce bere energii, je nutné se vyvarovat stresu. Jezte pravidelně a vyváženou stravu. Je důležité dostatečně solit zdravou solí (Himalájská, Celtic). Je nutné vyvarovat se alergií na jídlo – eliminovat především cukr, bílou mouku (hlavně pšeničná).

Je nutné pravidelně cvičit – doporučuje se jóga. Existuje cvičení jógy zaměřené přímo na posílení nadledvinek.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi LICHEN PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Dobrý den,mohli by jste mi poradit účinný způsob provedení detoxikace organismu děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lichen přírodní léčba

Příznaky onemocnění

Příznaky špatné funkce nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání mohou být také způsobeny nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. I dieta může hrát roli při onemocnění nadledvinek, jelikož často obírá organismus o vitamíny skupiny B. Nadledvinky též produkují aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu pak může způsobit dehydrataci organismu.

Důležitým indikátorem může být nízký tlak, i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) trpí poklesem krevního tlaku.

Vyčerpanost nadledvinek může vést také k nespavosti. I když některá přírodní léčiva mohou nespavost dočasně upravit, pokud je příčinou hypoadrenalismus, budou se muset nadledvinky nejprve vyléčit, než se objeví dlouhodobý efekt.

S onemocněním nadledvinek mohou souviset i alergie, protože lidé s nízkou funkcí nadledvinek mohou přestat produkovat chlorovodíkovou kyselinu v žaludku, která je nutná pro správné trávení. Pokud toto nastane, tělo není schopno trávit proteiny, což může vést k potravinovým alergiím, deficitům výživy nebo k hypoglykemii.

Ne vždy musí jít o nemoc – namáhavé cvičení může být tělem vyhodnoceno jako stres a vyvolat mechanismus „boj nebo útěk“ v nadledvinkách. Intenzivní cvičení může způsobit vyčerpání nadledvinek a bránit jejich uzdravení.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KRÉMY PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Také jsem za přírodní kosmetiku. Vždycky jsem kupovala kosmetické přípravky testované na zvířatech a plné chemikálií, a dost často se mi stávalo že sem z toho měla vyrážky apod…. Tak jsem začala pátrat po něčem přírodním a narazila na tuto kosmetiku www.bioaromakosmetik… a jsem naprosto vpohodě, takže za mě přírodní, přírodní přírodní! :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Žílová.

Jé moc děkuju za doporučení. Našla jsem si na těch stránkách že ta kosmetika není testovaná na zvířatech, na to se hodně dívám tak odtud něco moc ráda vyzkouším

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze

Život bez nadledvinek

Nadledvina je párový orgán, po odebrání jedné nadledviny zastane druhá jejich funkci. Hydrokortizon je základní hormon, který se dává v pooperačním období, někdy je nutno přidat i další hormon, vše ale závisí na původní konkrétní příčině operace a na pooperačních hodnotách krevního tlaku, hladinách iontů v krvi a celkovém stavu pacienta. Běžná substituční dávka je Hydrocortison 10 mg 1-1/2-0 tablet, samozřejmě se může i zvyšovat dle celkového stavu a potřeby zátěže (například pracovní, nemoci a podobně), ale pouze po dohodě s endokrinologem, aby se člověk opět nedostal do situace zbytečného předávkování. Riziko vytvoření adenomu na druhé nadledvině závisí na původní diagnóze.

Jeden z nejpřesnějších doplňků, které se dají použít na vyřešení adrenální nedostatečnosti, jsou adrenální výtažky nadledvinek. Jsou to vyloženě tkáně jednotlivých žláz z nadledvinek a jsou rozfázované do 3 částí. Výtažky jsou dělány z celé dřeně a doplní v organismu všechno: dopamin, adrenalin, noradrenalin, dokonce i vitamín C, B a určité nukleotidy. Nadledvinky se krásně zregenerují.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Prognóza

Pomoc je pouze lékařská, a to ve všech uvedených případech nádorů. Prognóza je závislá na biologickém charakteru nádoru a včasnosti diagnózy.

Život bez nadledvinek

Adrenalectomie je operační zákrok vedoucí k odstranění nadledviny. Obvyklým důvodem k této operaci je nádor nadledviny. Nadledvina je žláza s vnitřní sekrecí, takže nádory mohou být hormonálně aktivní. Proto je součástí vyšetření i vyšetření endokrinologické a tato okolnost je pak zohledněna i při předoperační přípravě. U některých typů nádorů je nutná dlouhodobější medikamentózní příprava, kterou indikuje endokrinolog.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Vyšetření nadledvinek

K vyšetření nadledvinek se používají různé testy, viz níže.

Posvítí se baterkou ze strany do oka pacientovi a dojde-li ke stažení nebo roztažení panenky, je jasné, že se zde jedná o stresovou nebo fyzickou zátěž – adrenální vyčerpanost. Při světle by se nám správně měla panenka v oku stáhnout a zůstat stažená.

Měření metabolické teploty – pacient si měří teplotu digitálním teploměrem 3x denně, alespoň 7 až 10 dní. Vyhodnocením teploty se dá odhadnout, jestli se opravdu jedná přímo o adrenální vyčerpanost, nebo o problém se štítnou žlázou. Široká proměnlivost denních teplot indikuje slabou funkci nadledvinek, protože nadledvinky pomáhají tělu udržovat stabilitu. Dobrá funkce nadledvinek produkuje stabilní teplotu. Jakmile se funkce nadledvinek začíná zlepšovat, variabilita teplot klesá. Jestliže se variabilita teplot zvyšuje, nadledvinky jsou přetěžovány.

Krevní test nadledvinek se nemusí jevit úplně přesně. Přesnější je test ze slin, i když poněkud nákladnější, protože se zatím provádí jen v cizině. Ze slin se měří DH-EA stresový hormon a kortizol. To jsou dva hormony, které ovlivňují reakci fytosteroidních hormonů a nadledvinek.

Ovšem nejčastěji se využívají krevní testy nebo testy ze slin. Test ze slin kontroluje kortizol v různých denních dobách. Testy byly používány k odhalování Cushingova syndromu a Addisonovy choroby (závažná onemocnění nadledvinek), dnes je lékaři častěji používají k vyhodnocení hypoadrenalismu. Normální hladina kortizolu je nízká večer a vysoká ráno. Těhotenství, stres a nemoc mohou zvýšit hladinu kortizolu.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Komplikace

Komplikace nezhoubných nádorů dřeně nadledvin

Vysoký krevní tlak poškozuje stěnu cév. To vede k závažným důsledkům především v srdci a ledvinách. U pacienta se zvyšuje riziko infarktu a mozkové příhody.

Komplikace zhoubných nádorů dřeně nadledvin

Pokud nádor roste podél páteře, může utlačovat nervy vycházející z míchy nebo i do míchy prorůstat, což se projeví rozmanitými neurologickými symptomy podle místa lokalizace. Kostní metastáze se projeví otokem dané kosti. Některé neuroblastomy mohou produkovat katecholaminy a děti pak mají záchvatovitou hypertenzi a červenou kůži.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Jak se pozná špatná funkce nadledvinek

Zvětšené nadledvinky

Zvětšené nadledvinky mohou signalizovat tumor. Nádory v oblasti nadledvinek mohou být zhoubné i nezhoubné (karcinom, adenom). Nejčastěji zde lékaři nacházejí ty nezhoubné. Přítomnost obou druhů nádorů v těle naruší tvorbu hormonů (například kortizol, adrenalin) a dochází k jejich snížené nebo naopak zvýšené distribuci do oběhového systému organismu. To má za následek hned několik potíží.

Příznaky přítomnosti nádorů nadledvinek:

  • zadržování sodíku (soli) a tím i vody v těle – nateklé tělo, většinou nohy;
  • zvýšený krevní tlak, krvácení z nosu;
  • svalová slabost;
  • časté bolesti hlavy;
  • zácpa;
  • poruchy srdečního rytmu;
  • zvýšená tvorba strií (malé fialové jizvičky na kůži);
  • cukrovka 2. typu.

Vysoký krevní tlak může někdy vést až k prasknutí cévky v mozku a k následnému úmrtí. Zhoubné nádory váží okolo sto gramů a obvykle je nelze nahmatat při lékařské prohlídce. Objevují se nejčastěji u dětí nebo lidí okolo 40–50 let. Lékaři jsou považovány za velmi agresivní nádory, které se šíří pomocí metastází do okolních orgánů a následně do celého těla.

Rakovina

V nadledvinách se mohou vyskytovat nádory dvojího druhu. Zhoubné a nezhoubné (benigní a maligní), a nadto na zhoubné či nezhoubné nádory kůry nebo dřeně. Poměrně často se zvláště v kůře nadledvin vyskytují i nádory sekundární neboli metastatické, které mají svůj původní nádor jinde v těle a nádorové buňky se uvolnily a druhotně uchytily v nadledvinách, většinou sem byly zaneseny krví.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP