Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁDORY

OBSAH

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Příznaky a projevy

Klinické rozdíly mezi jednotlivými nádory nelze vysvětlit pouze jejich anatomickou lokalizací, ale i biologickými rozdíly. Postižena může být v různých stupních řeč, polykání, čich, dýchání a jiné významné funkce důležité pro kvalitu života a přežití. Nádory krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT TUKOVE BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Našla jsem u mého pejska bulku na břichu. Zatím se hárá, tak čekám k dr., až přestane. Často ji hladím, před měsíce jsem ji stříhala a žádné, ani malé bulky jsem si nevšimla, až teď, když je velikosti menší, než koruny, tvar víc plochý, než tvar hrášku.. Obsah se dá podebrat, nebrání prstům se přes kůži vzájemně dotknout. Necítím bod bulkou žádné spojní s tělem. Ochlupení ani barva není změněna.Dá se poznat z mého popisu o jaký původ bulky jde? Díky za zodpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I pejsci mohou mít lipomy. Zároveň ale mohou mít i podkožní nádory, které mohou být zhoubné. Lipom je psovi neškodný, může ale vyrůst natolik, že začne překážet. Zhoubné podkožní nádory jsou mnohem nebezpečnější a je třeba je odhalit včas. Proto nechte raději pejska vyšetřit veterinářem, ať máte klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit tukove boule u psa

Kde se hemangiom objevuje

Hemangiomy jsou vůbec nejčastější nádory, se kterými se děti potýkají. Ačkoliv jsou nezhoubné, je potřeba je hlídat. Nejčastěji se tvoří v obličeji, na krku a hrudníku, mohou také vzniknout i ve vnitřních orgánech, jako jsou játra.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Nádory močových cest

Nádory močových cest jsou většinou papilárního původu. Papilom je malý (do 10 mm) útvar tvořený jemnými výrůstky z fibrovaskulárního stromatu a urotelu bez polymorfie. Papilokarcinom sestává z papilárních výrůstků pokrytých větším počtem buněk s jadernou polymorfií. Grading (stanovení stupně) tumoru se provádí podle velikosti a polymorfie jader a počtu mitóz. Uroteliální karcinom metastazuje do regionálních lymfatických uzlin a později může zakládat i orgánové metastázy. Prognóza závisí na stupni nádoru, nádory s vyšším stupněm častěji recidivují a rostou invazivně do stěny.

Zdroj: Rakovina močového ústrojí

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ JEDLÉ SODY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anoli.

Děkuji za odpověd, můj pejsek má na játrech dva nádory, zkouším mu dávat javorový sirup + soda. Jen nevím jestli je dostačující dávkování 2 - 3x denně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

3 krát denně úplně stačí, protože soda působí mimo svých příznivých účinků také nepříznivě. Díky obsahu sodíku má jedlá soda nežádoucí účinky podobné jako sůl, takže zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak. Tím zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Zdroj: diskuze Použití jedlé sody

Nádory páteře a míchy

Nádory vznikají u člověka v každém věku, až do vysokého stáří, přičemž četnost výskytu stoupá s věkem. Podle biologické povahy se nádory dělí na benigní a maligní, tudíž na nezhoubný nádor na páteři a zhoubný nádor. Benigní nádory na páteři rostou pomalu a zůstávají ohraničené, nepříznivě se projeví, když tlačí na sousední orgány a vyvolají poruchy – expanzivní růst. Většinou se dají dobře odstranit. Maligní nádory na páteři většinou rostou rychle a infiltrují do okolních tkání, které rozrušují. Nejsou ohraničené a jejich odstranění je daleko obtížnější. Proto nelze hovořit o radikalitě operace, neboť i při zdánlivě radikálním chirurgickém výkonu mohou v okolí zůstat drobná ložiska.

Šíření zhoubných nádorů probíhá dvojím způsobem:

  • per continuitatem;
  • diskontinuálně, tedy metastazováním, jímž se rozumí tvorba druhotných nádorových ložisek bez topické souvislosti s primárním nádorem (metastazování krevní a lymfatickou cestou).

Podle uložení v páteři dělíme nádory na:

  1. extradurální (například hemangiom)
  2. intradurální
  • intramedulární – vyskytující se přímo v míše (například ependynom)
  • extramedulární – vyskytující se mimo míchu (například meningiom v páteřním kanále)

Zdroj: Rakovina páteře

Diskuze

V diskuzi POTKAN NADORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den, chtela bych se zaptat mam potkana jsou mu 2 roky a ma nejaky utvar mezi prednimi tlapickami. A stale narusta. Nemohla by jste poradit co stim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hela.

Také se nám to stalo.Koupila jsem tenkou inj.jehlu dezinfekci a píchla do toho.Bylo to plné hnisu.Potkance se ulevilo a je to pryč.

Zdroj: diskuze Potkan nadory

Pseudotumory

Kromě zánětlivých útvarů mohou být za kožní nádory chybně zaměněny také např. névy a hamartomy, což jsou málo časté defekty vzniklé zmnožením normální tkáně. U psů velkých plemen se vyskytují zánětlivé útvary v oblasti míst vystavených tlaku a kloubů s názvem calcinosis circumscripta.

Zdroje informací:

  • Nemoci psa a kočky I. díl, 2. vydání (Svoboda, Senior, Doubek, Klimeš a kolektiv)
  • Obecná veterinární patologie, 2. vydání (Halouzka)
  • Systémová veterinární patologie IV. díl (Halouzka)

Zdroj: Kožní nádory u psů

Sekundární kožní novotvary

Jedná se o metastázy v kůži vycházející z primárního nádoru jiného orgánu. Nejsou u domácích zvířat časté a ve většině případů se jedná o karcinomy (adenokarcinom mléčné žlázy, pankreatu, karcinom plic, žaludku, aj). Nález sekundárních tumorů je prognosticky velmi nepříznivý.

Zdroj: Kožní nádory u psů

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Hemangiom a laser

V méně naléhavých případech, kdy chirurgie není nutná, se volí pro rodiče často přijatelnější laserové ošetření. Léčba spočívá v několika sezeních, někdy na ni pacienti docházejí i rok. Tato léčba je téměř bezbolestná. Laserem se léčí převážně velké hemangiomy, které jsou na obličeji nebo na rukou.
 

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Poradna

V naší poradně s názvem NÁDOR NA LEDVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Turek Miloslav.

Dorý den otče Pleskač v roce 2012 mi odbrali ledvinu kvůli nádoru,
V červenci mi vyoperovali nádor na druhé ledvině byl veliký 3,5 cm
nebyl agresivní.Prosím touto cestou o radu jak se léčit aby mi
nádory se nádory netvořily.Ráno si natrhám nať cerelu,petržele
mrkev a červenou řepu naleju as 1dcl vody rozmixuji a vypiju.
Jídlo strašně málo solím,uzeniny nejím a maso jím vařené.Ještě jsem s nízkotučným jogurtem asi 2velké lžíce smíchal s pomletou čajovou lžičkou lněného semena.Nevím,jestli když jím maso v malýh porcí jestli to semeno můžu jíst.
Prosím Vás tímto o radu.

Pán Bůh zaplať za radu M.Turek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Máte velmi pěkně nastavený jídelníček. Někdy nádory vznikají bez ohledu na způsob stravování. Ovlivňují je faktory, jako například genetická dispozice, vlivy vnějšího prostředí a také kosmické záření. Vy zřejmě budete více vnímavý a náchylnější ke vzniku nových nádorů. Doporučuji zůstat v péči lékařů - onkologů a absolvovat pravidelné prohlídky. Dnešní technika dokáže nádor objevit brzy a bezbolestně. Včasná léčba cílená proti nádorům pomůže k uzdravení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nádor na ledvině

Hemangiom u miminek

Hemangiom má celá desetina nedonošených dětí. Některá miminka se s hemangiomem narodí, u některých miminek se objeví až v prvních měsících života. V 90 % případů není důvod k panice. Tento nezhoubný útvar sám zmizí, a to bez jakékoliv léčby. Ale někteří pacienti takové štěstí nemají.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Tukových nádor jsem na hlavně měla, byla jsem na vyriznuti v nemocnici, tukovou bulku mi vyndali. Je to rok a bulka se mi udělala znovu.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Nejčastější zhoubné nádory v oblasti krku

Pojem karcinom krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. Karcinomy v této oblasti vznikají obvykle následkem poškození sliznice kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku. Současná konzumace alkoholu navíc riziko jejich výskytu ještě mnohonásobně zvyšuje, neboť alkohol na sliznicích působí jako rozpouštědlo a umožňuje vstup karcinogenních (karcinom vyvolávajících) látek do buněk. U alkoholiků se stav ještě zhoršuje následkem oslabení imunity, nedostatku vitamínů ve stravě, nedostatečné hygieny ústní dutiny a špatného celkového stavu organismu.

V oblasti hlavy a krku se můžeme setkat s celou řadou zhoubných nádorů, a to podle toho, z jakého druhu tkáně vyrůstají.

Nádory nosu: Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo výraznou sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních dutin: Nádory vedlejších nosních dutin rostou velmi pomalu a často bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu: Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním.

Nádory hrtanu: Nádory hrtanu mají odlišné příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění.

Karcinom hlasivek: Karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejší fázi, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže.

Nádory slinných žláz: Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivé zduření. Později v důsledku růstu nádoru do okolí dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně lícního nervu.

Metastázy: Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání primárního nádoru.

Zdroj: Rakovina v krku

Diskuze

V diskuzi NEMOC KOČEK RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Náš kocourek má 6let.Teď se mu objevily nádory pod kůží.Je jich mnoho.Veterinář provedl histologii -nález rakovina.Padá na zadní část těla,zadeček tahá za sebou ale bolestí namá.V celku je čiperný pije a jí-je nám ho moc líto.Poradí někdo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoc koček rakovina

Léčba hemangiomů

Léčebných možností je několik. Nejstarší metodou léčby hemangiomů je jejich chirurgické odstranění. K tomu se uchylujeme v případech, kdy se hemangiom rozpadá. Lékaři někdy sahají také po kortikoidech a laseru. V posledních měsících se začala prosazovat další léčba. Francouzští lékaři zjistili, že na většinu hemangiomů nejlépe zabírají betablokátory.

Zdroj: Hemangiomy - nezhoubné kožní nádory

Útvary na kůži a jejich rozlišení

Nádor (novotvar, zduření) je soubor nekontrolovatelně se množících buněk. Děje se tak z důvodu narušeného procesu jejich přirozeného stárnutí a umírání. Pokud je tato porucha malá, vzniká nádor nezhoubný (benigní), jehož buňky nemetastazují. Zhoubné (maligní) nádory vysílají metastázy (dceřiná ložiska) do určité vzdálenosti od původního nádoru, kde napadají další oblasti.

Kožní novotvary se vyskytují jako jednotlivé nebo mnohočetné útvary, o něco vyšší výskyt je u samičího pohlaví. U psů většina nádorů bývá benigních

(u kočiček bohužel naopak). Dělí se na tři skupiny - první skupinou jsou primární kožní novotvary (55% původu mezenchymálního, 40% epiteliálního a v 5% se jedná o melanocytární nádory), druhou skupinou sekundární novotvary metastatické a třetí skupinu představují pseudotumory, kam spadají zánětlivé procesy a různá zduření, která se klinicky mohou jevit stejně jako nádory.

K rozlišení nádorových a nenádorových lézí je nutné cytologické a/nebo histologické vyšetření, nestačí pouhé klinické vyšetření. Cytologické vyšetření se provádí nasátím buněk útvaru jehlou, následným barvením a posouzením na sklíčku. U některých typů novotvarů je k diagnostice tato metoda dostatečná, u jiných konečnou diagnózu stanoví až histologické vyšetření vzorku z chirurgicky odebrané tkáně.

Zdroj: Kožní nádory u psů

Léčba

Nádory jazyka zachycené včas, což je obvykle případ nádorů přední části jazyka, lze řešit relativně malým chirurgickým zákrokem. Při něm se nádor prostě vyřízne. Větší nádory se už musí řešit rozsáhlejšími chirurgickými výkony, při nichž se odstraňuje různě velká část jazyka a v případě nutnosti se chirurgicky odstraňují i hluboké krční uzliny. Chirurgická léčba se často spojuje s radioterapií a chemoterapií, které mohou před chirurgickým výkonem nádor zmenšit a tím umožnit menší rozsah operace. Velké operace mohou u pacienta trvale narušit schopnost polykat a mluvit, což není příjemná vyhlídka. Postup u konkrétního pacienta závisí na rozhodnutí zkušených onkologů a chirurgů. Pokud je obava, že nádor svým růstem brzy naruší schopnost nemocného přijímat potravu, zvažuje se zavedení speciální hadičky, kterou se dá podávat výživa v tekuté formě, takzvaná PEG (perkutánní endoskopická gastrostomie).

Zdroj: Rakovina jazyka - obrázky

Novotvary tkáně

Na tkáni jsou obvykle novotvary méně nebezpečného typu, vyskytují se zpravidla na kůži, zřídkakdy pod ní. Tvoří hladké, okrouhlé otoky, rostou pomalu, ale šíří se všemi směry.

Existují i otoky okostice. Tvoří se na okostici nebo okraji zubů, jsou houbovité, vytlačují zuby z jejich polohy a odstraňují se operativně.

Na kůži se nejčastěji objevují nádory kolovité, hlízovité, jejichž operativní odstranění je snadné.

Zdroj: Rakovina kůže u psů

Účinky

Imunap je jediný produkt na českém trhu, který obsahuje unikátní účinnou látku cytoprotect. Cytoprotect je produktem metabolismu specifických mikroorganismů a získává se vícestupňovým biotechnologickým procesem a následnou standardizací. Imunap tak přispívá ke správné funkci imunitního systému, chrání buňky před oxidativním stresem, je čistě přírodní látkou bez nežádoucích vedlejších účinků a je organicky dobře vstřebatelný. Imunap je rovněž výborný antioxidant. Tento přípravek je určen pro prekancerózní stavy, jimiž jsou i nezhoubné nádory.

Zdroj: Imunap

Karcinom štítné žlázy

Nádory štítné žlázy jsou poměrně vzácné, vyskytují se u 36–60 případů na 1 milion obyvatel a mezi zhoubnými nádory zaujímají 0,5–1 %. Přesto patří u mladších lidí ve věku do 45 let mezi pět nejčastějších karcinomů a počet těchto nádorů stále narůstá. Rizikovým faktorem je předchozí radiační zátěž (například stavy po ozařování krku, větší výskyt v oblastech, kde došlo k jaderným katastrofám a podobně), výskyt v rodině, jiná onemocnění štítné žlázy, nedostatek jodu a hormonální vlivy.

Nádory štítné žlázy mohou být benigní, nejčastější jde o folikulární adenom, nebo maligní – karcinom. Karcinomy štítné žlázy jsou značně různorodé, představují nehomogenní skupinu nádorů, jejíž jednotlivé formy se liší nejen histologicky, ale především biologickým chováním. Vyžadují odlišné léčebné postupy a mají i různou prognózu, od nádorů s velmi příznivým průběhem a dobře ovlivnitelných terapií, které jsou nejčastější, až po vzácné typy s vysokou agresivitou. Karcinomy štítné žlázy se rozdělují na diferencované (papilární a folikulární), nediferencované (anaplastický) a medulární karcinomy štítné žlázy. Ve štítné žláze se mohou vyskytnout nádory z lymfatické tkáně (lymfomy) nebo metastázy jiných malignit a vzácně sarkomy.

Prognóza karcinomů štítné žlázy závisí na histologické formě nádoru. Nejméně agresivní jsou diferencované karcinomy, zejména papilární, horší prognózu má karcinom medulární a nejagresivnější je karcinom anaplastický. U papilárního karcinomu je přežití u více než 85 % případů, u folikulárního 46 % a medulárního 25 %. Zásadní je vhodně zvolená terapie, která kombinuje chirurgické odstranění štítné žlázy, léčbu radijodem a hormonální supresní léčbu.

Zdroj: Uzlíky na štítné žláze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP