Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KŘÍŽOVÉ PLOTÝNKY CVIČENÍ

OBSAH

Domácí aerobní cvičení – video

Na tomto videu je možné vidět domácí aerobní cvičení.

Zdroj: Aerobní a anaerobní cvičení

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO OPERACI VYHREZLE PLOTYNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PETR.

Dobry den mam tyden po operaci vyhrezle plotynky a zatim zadnou ulevu v prave noze necitim od hyzdi stale boli.Dekuji moc za nejakou informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kde jste byl na operaci. Děkuji Píša

Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky

Cvičení pro těhotné ve Slunečnici

Klub Slunečnice pro vás připravil 22 druhů cvičení a tanců, těhotenský program, a to vše pod vedením fyzioterapeutek, porodních asistentek a zkušených lektorů. Rovněž nabízí kosmetiku, masáže, pedikúru, manikúru či solárium. Příjemné posezení naleznete u kávy.

Zde naleznete odkaz na Klub Slunečnice.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Diskuze

V diskuzi HEMANGIOM BEDERNÍ NA KŘÍŽOVÉ KOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Moc prosím o radu. Mám rozsáhlý hemangiom v křížové kosti.Budu moc ráda,když mi někdo poradí.Všem moc děkuji a přeji hodně zdraví.Dana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hemangiom bederní na křížové kosti

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Diskuze

V diskuzi POMÁHÁ MILGAMMA N NA PLOTÝNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,
pomáhá Milgamma N na plotýnky ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobrý den, taky mne zajímá zda na milgamma n na plotenky?
Děkuji

Zdroj: diskuze Pomáhá milgamma n na plotýnky

Tejpování vyhřezlé ploténky

Tejpy momentálně patří k jakési módě, nicméně jejich primární funkcí je pomoci člověku při pohybu. Mnohdy je ale mají na sobě i lidé, kteří momentálně neholdují žádné sportovní aktivitě. Kineziotejpem lze část páteře s výhřezem ploténky stabilizovat, ale chce to vždy pomoc odborníka.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi CVIK NA PLOTÝNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den a děkuji. Velmi mě zaujaly ty cviky na matraci, o kterých píšete. Protože bych mohla tyto cviky praktivot každý den hned po probuzení a ty ne pro mě asi nejvíce přípustná možnost. Já se totiž jinak do cvičení moc nedonutím a zrovna záda mi dělají opravdu problém. Možná bych si i měla pořídit nějakou takovou eco-matrace.cz/32-zd… novou zdravotní matraci, to by mi také mohlo pomoci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cvik na plotýnky

Operace

Chirurgická operace páteře, respektive meziobratlových plotének je klasická operace, která vyžaduje celkovou anestezii. V současnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni na pohybu. Současný lékařský trend je takový, že se vyhřezlá ploténka operuje až v krajnosti, před deseti lety to však bylo přesně naopak, na operaci plotének šel člověk i s malým výhřezem.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Poradna

V naší poradně s názvem UHNILY NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobry den ....potrebuji porad it prosim.foto v komentu. ..Mam uplne uhnily nehet
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je teda pěkná patálie. Budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři, aby zjistil jaký patogen vám způsobil takovou destrukci nehtové plotýnky a podle toho určit účinnou léčbu. Pokud z nějakého důvodu nechcete jít k lékaři, tak můžete zkusit domácí léčbu hypermanganem. Opilujte celý nehet až na zdravou část a provádějte koupele obnažené plotýnky v růžovém roztoku hypermanganu dvakrát denně. Nehet nazalepujte a nechte volně větrat, aby byl stále v suchu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Cviky McKenzie

McKenzie metoda je souhrn cviků a technik podporujících regeneraci páteře. Cviky uleví od bolesti a lze je použít i k léčbě, pokud je diagnostikována vyhřezlá ploténka. Velkou výhodou metody se zdá být to, že řeší příčinu, nikoli důsledky, a určuje příčiny bolestí. Hledá se takový pohyb, který ulevuje od bolesti, a ten se používá k léčbě. Obzvláště na začátku je nutné, aby cvičení vedl terapeut. Díky vědecké podloženosti metody a dozoru fyzioterapeuta je možné vyřešit problém, který trvá roky, během několika terapií. Cviky je však nutné provádět nejméně dva měsíce po zmizení bolesti. Cvičení se nedoporučuje používat jen v případech infekčních onemocnění, nádoru, osteoporózy, těhotenství či při požívání alkoholu a drog.

Cviky

Prvním cvikem je leh na břiše. Spočívá v pouhém ležení na matraci či na zemi. Každou hodinu zaujímáme polohu na 5–10 minut. Bolest se může zvýšit, avšak při setrvávání by se měla snižovat.

Druhý cvik je založený na ležení na břiše, kdy se opíráme o předloktí tak, že se zakláníme. Lokty by měly být pod rameny a je nutné maximální uvolnění zad, svalstva a stehen.

Je možné vyzkoušet také to, že si opět lehneme na matraci či zem a zakloníme trup. Cvik dynamicky opakujeme. Desetkrát opakujeme každou hodinu. Propínáme lokty a tím zvedáme horní polovinu těla až do největšího možného záklonu, kde ustává bolest.

Poslední ze cviků provádíme podobně jako ten předchozí. Při maximálním záklonu však hluboce vydechneme. Následkem tohoto výdechu se zvětší záklon trupu.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Léčba vyhřezlé ploténky laserem

Léčba se provádí především rehabilitací. Moderní metodou je takzvaná laserová léčba, která následuje, pokud nebyla rehabilitace úspěšná. Ve vážných stavech, kdy nebyly předešlé možnosti léčby vyhřezlé ploténky zdárné, může lékař doporučit operativní zákrok, kdy je část vyhřezlé ploténky chirurgicky odstraněna.

Laserová nukleotomie – operace meziobratlových plotének laserem – je velice šetrný způsob (na rozdíl od chirurgické operace), jak eliminovat výhřez meziobratlové ploténky. Provádí se pod CT kontrolou tak, že se k meziobratlové ploténce (z boku, do jejího středu) zavede miniaturní jehla. Nejprve lékař laserovým vláknem stříkne do ploténky kontrastní látku, čímž získá přehled o celkovém stavu ploténky – výhřezu. Pokud usoudí, že se bude operovat dál (výhřez není velký a ještě nedošlo k nevratným degenerativním změnám), tak jehlou protáhne laserové vlákno a laserovými pulzy zahřeje patologické lůžko, nahřátá ploténka se smrští a zajede zpět do původní polohy. Po výkonu je pacient jeden den v nemocnici (pokud nenastanou komplikace), poté je propuštěn domů. Týden nesmí vykonávat těžkou fyzickou práci, zvedat těžká břemena, dupat nohama a podobně. Je potřeba si uvědomit, že bez pravidelného cvičení může mít efekt minimální, či dokonce žádný. Toto platí také u klasické, chirurgické operace páteře.

Zdroj: Cvik na plotýnky

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fadrná alena.

dobrý den ráda by jsem se zeptala ,jsem po operaci ploténky a mám jít k panu doktorovi na vypsání lázní 18.5.2017 ,tak by mě zajímalo jestli by jste měli místo v lázních ,musím je vybrat do půl roku od operace to je do 9.9.2017 moc vás prosím o odpověd na operaci jsem byla 9.3.2017 děkuji vám Fadrná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, právě jsem po operaci bederni plotýnky a jen jsem se chtěla zeptat, do kterých lázenských měst se jezdí po této operaci. Předem děkuji za odpověď, Balcarová

Zdroj: diskuze Lázně po operaci ploténky

Cvičení pro těhotné na DVD

Zde naleznete cvičení pro těhotné na DVD.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO OPERACI VYHREZLE PLOTYNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat kde jste byl na operaci. Děkuji Píša

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Operovali me v mestske nemocnici v Ostrave.Blizi se dva mesice a me stale boli jako pred operaci.

Zdroj: diskuze Bolest po operaci vyhrezle plotynky

Pohyb v těhotenství a šestinedělí

Cvičení by mělo být pravidelné, v ideálním případě 4–6x týdně v rozsahu 20–30 minut. Jste-li dlouholetá sportovkyně v dobré kondici, můžete cvičit více – ne však déle než dvě hodiny. Naopak, jestliže se vám nedaří najít si vícekrát týdně čas, cvičte aspoň tolik, kolik můžete – ale pravidelně. Nárazová fyzická aktivita je spíše nebezpečná než užitečná.

Velmi dobrým pomocníkem vám může být kniha Cvičení v těhotenství a šestinedělí (Miriam Wessels, Heike Oellerich).

Zde najdete odkaz na knihu Cvičení v těhotenství a šestinedělí.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Poradna

V naší poradně s názvem KDY MÁ PACIENT PO OPERACI NÁROK NA LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Jsem od 25.6. 2016 po operaci plotýnky u levé lopatky. Mám nárok na lázně ? A od kdy a kolik mě to bude stát peněz.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Přesně na tyto otázky je třeba se dotázat u své zdravotní pojišťovny. Každá zdravotní pojišťovna má jinou politiku prevence a tím pádem i odlišný přístup k úhradám lázeňské péče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kdy má pacient po operaci nárok na lázně

Cvičení pro těhotné online

Zde naleznete cvičení pro těhotné online.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Poradna

V naší poradně s názvem OPERACE KRČNÍ PLOTÝNKY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tichá.

Dobrý den,
máme schibu inu 12let. Poslední měsíce v noci kňučela bolestí - záda. Na vyšetření CT a barva zjistili vyhřezlou plotýnku na bedrech a krku. Doporučují operaci (krk je prý horší). Po vyšetření je fenka apatická, stále leží a pospává. To byla na klinice jen jednu noc. Po operaci by tam měla zůstat 5 dní. Chodí normálně.
Díky za radu
Tichá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ta apatie je normální. Pejsci se uspávají, aby se při vyšetření na CT nehýbali. Pokud chcete pejskovi pomoct, tak byste měli přijmout návrh veterináře na provedení relokace ploténky. Jinak pejsek bude trpět bolestmi, které se samy nevyléčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Operace krční plotýnky u psa

Cvičení pro těhotné – video

Zde naleznete cvičení pro těhotné video.

Zdroj: Cvičení pro těhotné

Cvičení podle Mojžíšové

Metoda Ludmily Mojžíšové je originální rehabilitační metoda, která může pomoci s léčbou neplodnosti u žen. Jedná se o druh neplodnosti, který je způsoben špatným stavem pohybového systému. Původně se přitom jednalo o řadu kompenzačních cviků, sestavenou pro pacienty s bolestí zad a hlavy. Nejdříve je vhodné naučit se cviky pod vedením zkušeného fyzioterapeuta, který cvičence kontroluje a doplňuje cvičení dle Mojžíšové napravováním, odblokováním páteře a odstraňováním svalových křečí. Pak již není problém cvičit pravidelně doma.

Cílem rehabilitační metody podle Mojžíšové je opětovně dosáhnout svalové rovnováhy, tedy uvolnit napjaté a posílit ochablé svaly. Tím dojde k odstranění bolesti pohybového aparátu a zprostředkovaně také ke zlepšení činnosti vnitřních orgánů.

Metoda Ludmily Mojžíšové je vhodná pro každého trpícího některými z následujících obtíží:

  • funkční neplodnost
  • bolestivá či nepravidelná menstruace
  • bolesti při pohlavním styku, anorgasmie
  • obrácená poloha dělohy, neprůchodnost vejcovodů
  • opakované spontánní potraty
  • patologický nález spermiogramu u mužů
  • funkční bolesti zad
  • skolióza u dětí do 15 let
  • artrózy kyčlí, bolesti kostrče
  • poruchy spánku
  • bolesti hlavy, únava, deprese
  • problémy s retencí moči, inkontinence
  • zácpa
  • šetrné provádění v těhotenství navíc usnadňuje porod

Vždy je vhodné před zahájením cvičení dle Mojžíšové svou diagnózu konzultovat s lékařem.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Anaerobní cvičení

Anaerobní cvičení je cvičení krátkého trvání s vysokou intenzitou nebo frekvencí pohybu. Obecně se jako anaerobní aktivita hodnotí zatížení od 75 % maximální tepové frekvence (MTF) výše, při níž je vynaložena velká síla. Pro anaerobní pohyb je charakteristický vznik kyslíkového dluhu, kdy tělo není schopno zajistit dostatek kyslíku pro intenzivní svalovou práci. Ve svalech se tvoří laktát (látka, která vzniká při energetickém metabolismu buněk s nedostatečným množstvím kyslíku), jenž zabraňuje využití mastných kyselin z tuků jako zdroje energie, což je důvod, proč se při anaerobním cvičení využívá převážně energie ze svalového glykogenu (složený cukr uložený ve svalech). Dalším zdrojem energie látky ATP (adenozintrifosfát) a CP (kreatinfosfát). Využití tuků jako zdroje energie je minimální. Tento druh cvičení je vhodný pro budování svalové hmoty, svalové a výbušné síly či krátkodobé vytrvalosti. Hubnutí vám však půjde snáze, zvolíte-li raději aerobní nebo aerobně-anaerobní cvičení.

Zdroj: Aerobní a anaerobní cvičení

Co znamená bolest v kříži a podbřišku

Bolest v kříži a podbřišku může souviset s páteří, ale u žen je nutné nejdříve vyloučit infekce, močové a gynekologické problémy, například cysty nebo srůsty, které se mohou objevit. Gynekolog i urolog provedou potřebná vyšetření a objasní příčinu.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Cviky

Uvádíme tři cviky, které pomohou ulevit bederní a křížové oblasti zad. První dva cviky jsou uvolňovací, třetí posilovací. Doporučujeme cvičit všechny tři cviky za sebou nejméně dvakrát denně. Cvičíme vleže na posteli, anebo na zemi na dece či karimatce. Důležité je cvičit pouze do pocitu lehkého tahu, nikdy ne přes bolest!

První cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Opatrně kolena spustíme na jednu stranu. Hlavu a ramena můžeme otočit na druhou stranu. Kolena směřují na jednu stranu, hlava a ramena na stranu druhou. V oblasti zad a hýždí cítíme lehký tah. V této poloze následuje výdech, kdy se snažíme o procítění a uvolnění svalového napětí. Cvičíme pomalu, na každou stranu 5x střídavě za sebou.

Druhý cvik

Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Jednu nohu si chytneme rukama u kolene a přitáhneme si ji k tělu. Nadechneme se a s výdechem přibližujeme čelo směrem ke kolenu. Zvedáme hlavu a koleno přitahujeme k břichu, opět jen do pocitu tahu. Maximálně vydechneme a vracíme hlavu na podložku. Cvik opakujeme 5x na každou stranu.

Třetí cvik

Cvik slouží k posílení břišních svalů. Ležíme na zádech, nohy pokrčené v kolenou, chodidla položená na podložce. Hluboce se nadechneme. Po nádechu následuje hluboký výdech, kdy se snažíme přitisknout bedra co nejvíce k podložce. Břišní svaly se při tom automaticky zatnou. Zpevnění podržíme 3 sekundy a vydechneme. Cvik opakujeme 5x, ale postupně můžeme přidávat a dojít až k 10 opakováním.

Další možností je cvičení podle Mojžíšové. Jedná se o pohybovou terapii, která pomáhá nejen při otěhotnění.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti

Kaudální opich bederní páteře

Pomáhá pacientům s bolestí zad v dolní bederní a křížové oblasti vzniklé spontánně nebo po neurochirurgickém výkonu.

Opich se provádí jehlou do otvoru v křížové kosti mezi hýžděmi.

V této oblasti již neprobíhá mícha, tudíž nehrozí její poškození. Opich je prováděn „naslepo“ a jeho úspěch není stoprocentně zaručen. Účinek je velmi individuální. Někomu pomáhá a vydrží půl až jeden rok, někomu jen několik týdnů, jinému nepomůže vůbec, ale nikdy nezhorší dosavadní potíže. Při dobrém výsledku jej lze opakovat nejdříve po půl roce. Opich neodstraní příčiny potíží, ale může výrazně ulevit od dosavadní bolesti.

Kaudální blok se provádí v poloze na břiše. Kyčle jsou podloženy válečkem, aby křížová kost byla co nejvýše, pro snadnější provedení punkce. Mezi hýždě sestra vloží gázu, aby dezinfekce nezatekla na konečník a nepopálila jej. Následně je dezinfikována oblast punkce. Lékař provede tenkou jehlou místní znecitlivění. Delší jehlou detekuje potřebný prostor. Aplikuje dávku slabého anestetika s kortikoidem. Obstřiky se provádějí v sérii, vždy 3 dny po sobě. Celý den se pak dodržuje klidový režim.

Komplikace u obstřiku jsou individuální a bývají minimální. Můžou se projevit jako slabé nohy, necitlivou oblast genitálu, výjimečně se stává, že pacientům samovolně odchází moč. Tyto nepříjemné stavy během několika hodin úplně vymizí. Dále se může vyskytnout bolest hlavy a pokles krevního tlaku.

Zdroj: Bolest zad v křížové oblasti


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP