Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁHLÁ BOLEST KYČELNÍHO KLOUBU

OBSAH

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ROMANA TOMANOVÁ.

DOBRÝ DEN,CHCI SE ZEPTAT,MAMINKA PŮJDE NA OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU.PROVÁDÍ SE U VÁS RHB,PO TÉTO OPERACI.POKUD ANO PROSÍM KONTAKT NA KOHO SE MOHU OBRÁTIT,A ZEPTAT SE NA DALŠÍ INFORMACE.PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ S POZDRAVEM TOMANOVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Skleničková.

Dobrý den,mám jit po operaci kyčelniho kloubu do lázni.Slyšela jsem,že je mám uskutečnit do 3 měsíců po operaci.Mám tomu rozumět zda žádost má být podána do třech měsíců?nebo zda po 2měsíců po operaci musim nastoupit?zda by tomu tak bylo nikdo vám tak brzo nezajisti v lazních jednolůžkový pobyt ani termin.Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Nejlepší léky na bolest kloubů

Nelze určit nejlepší léky na bolest kloubů. Léčba je vždy individuální a záleží na druhu onemocnění. Pokud dlouhodobě trpíte bolestmi kloubů, měli byste tento stav konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každá operace je do jisté míry nebezpečná, ale lékař vždy zvažuje rizika a přínosy a pokud převáží přínos nad rizikem, tak operaci doporučí. Pokud vám váš lékař doporučil výměnu kyčelního kloubu, tak byste měl zákrok podstoupit, protože to přispěje ke zlepšení kvality vašeho života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Bolest kloubů při menstruaci

Bolest kloubu při menstruace může být spojena s premenstruačním syndromem. Antikoncepce velmi účinně redukuje tyto stavy. Lze užívat Ibalgin cca 1–2dny před menstruací včetně 1. dne menstruace po 6 hodinách, mělo by to pomoci.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ROMANA TOMANOVÁ.

DOBRÝ DEN,CHCI SE ZEPTAT,MAMINKA PŮJDE NA OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU.PROVÁDÍ SE U VÁS RHB,PO TÉTO OPERACI.POKUD ANO PROSÍM KONTAKT NA KOHO SE MOHU OBRÁTIT,A ZEPTAT SE NA DALŠÍ INFORMACE.PŘEDEM DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ S POZDRAVEM TOMANOVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhrada kyčelního kloubu je dnes běžná operace a rekonvalescenci zvládnete na kterémkoliv rehabilitačním zařízení. Vyhledejte si nejbližší rehabilitaci a tam nechte maminku rozcvičit. Pokud byste měla zájem o lázeňskou péči, která je velice prospěšná, tak zkuste požádat o lázně Toušeň, Bechyně, Velichovky, Jáchymov a nebo Mariánské lázně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kličková.

Prosím o radu.Bolí mě v oblasti kyčelního kloubu a vystřeluje mě bolest do třísla.Také při sezení mě to bolí.Když se přetížím,tak mám bolesti v noci a nemohu najít polohu ve které bych mohla spát bez bolesti.Mám snímky v počítači.Mohl by jste mě snímky posoudit? Děkuji za odpověď Kličková
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Lázně po operaci kyčelního kloubu

Chirurgické léčení onemocnění a vad kyčelního kloubu pomocí operace se používá v případě, kdy je vlastní kloub poškozen úrazem, zánětem nebo degenerativním onemocněním. Při nekomplikovaném průběhu operace je pacient brzy propuštěn z nemocnice do domácího ošetření a je mu nabídnuta následná lázeňská léčba. V lázních na tyto pacienty čekají speciální rehabilitační programy zahrnující například skupinové cvičení v bazénu a v tělocvičně. Mezi lázně, které nabízejí léčebné pobyty pro pacienty po operaci kyčelního kloubu, patří třeboňské lázně, které se specializují právě na léčbu nemocí pohybového aparátu.

Zdroj: Lázně po operaci

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourek Antonín.

Mám problémy s kyčlí a kolenem. Bohužel na operaci kyčelního kloubu nemůžu jít k vůli léčení plícní embolii a beru prášek Pradaxa 150 2x denně a ani nevím,za jak dlouho bude možné na výměnu kyčelního klubu jít. Bohužel bolest v kyčli i koleně je někdy velmi značná a proto si pomáhám práškem proti bolesti Ibubrufenem Dr. Max. 400 mg. Většinou beru 2 prášky najednou,někdy i 2x denně z časovým odstupem min 4 hodiny od sebe Tyto beru nejméně 4 hodiny po prášku Pradaxa.Jen nevím,zda tyty dva léky se neovlivnují a nezhoršují můj zdravotní stav. Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ibuprofen je skvělý lék proti nahodilé bolesti, ale když se užívá dlouhodobě a ve vyšších dávkách, tak má vážné nežádoucí účinky na srdce a na zažívací trakt. Proti bolesti ve vašem případě bude lepší použít léky, které jsou na lékařský předpis. Stavte se co nejdřív u svého ortopeda a dohodněte se s ním na vhodnější léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Jak poznat zánět kyčelního kloubu

K nejčastějším onemocněním kyčlí patří artróza a revmatoidní artritida. Artróza je degenerativní onemocnění, které napadá chrupavky, ničí je, což následně ztěžuje pacientům pohyb. Pro artrózu stejně jako pro revmatoidní artritidu je typická bolest, ztuhlost kloubů, popřípadě otoky. Další možností onemocnění kloubů je infekční zánět, který způsobují bakterie a viry.

Zánětlivá onemocnění kyčelního kloubu:

  • neinfekční: artróza a revmatoidní artritida
  • infekční: bakteriální záněty, virové infekce

Artróza: obvykle souvisí s věkem, ale není to vždy pravda, pokud i mladý člověk nepřiměřeně namáhá klouby, může se u něho rozvinout artróza i v brzkém věku. K dalším rizikovým faktorům u artrózy patří zvýšená nadváha (obezita).

Revmatoidní artritida: může se rozvinout v každém věku, stejně tak jako infekční záněty kyčelního kloubu. Artritida je autoimunitní onemocnění, kdy bílé krvinky napadají i zdravou tkáň, dochází tak k jejímu poškozování, což způsobuje problémy při pohybu a bolest.

Infekční zánět kyčelního kloubu: mohou jej způsobit bakterie, jako jsou například streptokoky. Někdy je kloubní tkáň napadena také viry (například herpes virus, virus hepatitidy B, arbovirus). Takové onemocnění se zpravidla objevuje po otevřeném zranění. Zánět se však do kloubu může dostat i po operativním zákroku.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mlíka.

mám jit na operaci výměny kyčelního kloubu, ale mám velké bolesti a velké loupání v kolenních kloubech. Chůze bez francoutkých holí je prakticky nemožná , ležím li nejsem schopen pravou nohu natáhnou . Bylo by možno s použitím kolagenových injekcí či GUNA MD těmto bolestem ulevit či zbavit . Za odborné posouzení děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagenové injekce na bolest

Co znamená bolest kyčle a stehna

Pokud se vyskytne lokální nález v místě bolesti stehna, je namístě zhodnocení hybnosti kyčelního kloubu a provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření v několika polohách kyčle a kolena. Podle výsledku se potom určí další postup a pohybová fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolavé kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pražák.

Dotaz. Mám nárok na KLP při diagnóze 3. až 4. stupeñ artrózy kyčelního kloubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje žádné pravidlo, které by určovalo, že vám vzniká nárok na komplexní lázeňskou léčbu při diagnóze artróza kyčle. Musíte to zkusit podáním návrhu na lázeňskou léčbu. Návrh vám napíše váš ortopéd a do 30ti dnů se dozvíte, jak rozhodla vaše zdravotní pojišťovna. V rozhodnutí vás bude informovat o tom, kam pojedete a co všechno vám uhradí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská léčba františkovy lázně

Bolest kloubů v těhotenství

Bolest kloubů v těhotenství se projevuje nejčastěji bolestí kyčle, odkud může bolest zasahovat i na zadní část nohy, hlavně oblast podkolení. Někdy je to dost nepříjemné a těhotné ženy mohou mít problémy i s obyčejnou chůzí. Bolesti vznikají tlakem plodu na páteř. Doporučuje se užívání Colavitalu. Ten se dá koupit na internetu a je vhodný právě i v těhotenství, protože je přírodní – obsahuje pouze kolagen a šípkovou růži. Raději však veškeré samoléčitelské procedury konzultujte se svým gynekologem.

Zdroj: Bolest kloubů

Diskuze

V diskuzi KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Ahoj, poraďte co na bolest kolenního kloubu? Dostanu vždy 1x za 3 měsíce obstřik, ale pomůže to vždycky jen na chvíli. Potřebuju ale normálně fungovat a bolest mě dost omezuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Ahoj, mně hodně pomohlo pravidelné užívání Alavis Triple Blend. Taky jsem měla dost problémy, strašili mě i s operací a tohle opravdu zabralo.

Zdroj: diskuze Klouby

Svalové bolesti v oblasti kyčelního kloubu

Entezopatie adduktorů kyčelního kloubu je onemocnění úponů svalů, které provádějí přitažení kyčelního kloubu (přinožení). Přetížení úponů svalů se projeví bolestí na stydké kosti, která vystřeluje do podbřišku a na vnitřní stranu stehna. Je omezen pohyb kyčle do zevní rotace.

Entezopatie čtyřhlavého stehenního svalu, převážně jeho přímé hlavy (musculus rectus femoris), která začíná na kyčelní kosti nad kloubem kyčelním, se projevuje bolestí v třísle, na přední straně stehna a vystřeluje ke kolenu. Je omezené zanožení, které zkrátí délku kroku. Bolest při přednožení v zátěži znemožňuje výstup do schodů či do kopce.

Entezopatie ischiokrurálních svalů, tedy svalů zadní strany stehna, se projevuje bolestí pod hýždí, hlavně při zátěži v předklonu, vystřeluje po zadní straně stehna až ke kolenu.

Důsledky těchto entezopatií lze nalézt v celé dolní končetině. Vlivem svalového zřetězení mohou být narušeny kloubní vůle v kyčelním kloubu, v kolenním a hlezenním kloubu. Změna se může projevit v postavení pánve a následně i páteře.

Opatření: Místa lokální bolesti se ovlivňují technikami měkkých tkání, manuální trakcí, postizometrickou relaxací, antigravitační relaxací, fyzikální terapií. V řetězených oblastech se zasáhne mobilizací kloubů dolní končetiny, pánve. Tělesným a senzomotorickým cvičením se aktivují svaly stabilizačního systému celé dolní končetiny, pánevního pletence, páteře.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav.

Mám už několik let polyneuropatii dolních končetin.Polyneuropatie střednětěžkého stupně axonílního typu.EMG nález stacionární,bez progrese.Nyní jsem byl objednán ortopédem na výmněnu levého kyčelního kloubu koksatroza III.st.Nyní se ptám není pro mně ortopedická operace z důvodu polyneuropatie dolních končetin nebezpečná? Předem děkuji za Váš názor.

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Alobal na klouby

Alobal je vhodný i na bolest kloubů (alobal na bolest kloubů). Položte hliníkovou fólii na postižené místo a zafixujte jej obvazem či náplastí. Nechte působit celý den nebo i přes noc po dobu 10 až 12 dní. Po týdenní přestávce byste měli cítit úlevu. Pokud bolesti nepoleví, zkuste terapii zopakovat.

Zdroj: Alobal na bolest

Bolest kloubů při kojení

Bolesti kloubů při kojení mohou být způsobeny nedostatkem vápníku a změnou životního rytmu a jiného pohybu. Kojením se ztratí jen 1–2 procenta vápníku, který se po ukončení kojení velmi rychle doplní. Na kolena zabírá například ENZYCOL 40. Pokud vás bolí celé klouby, je velmi účinný Senzycol od Maxivitalisu, jedná se o potravinový doplněk.

Zdroj: Bolest kloubů

Artróza kyčle – přenesená bolest

Při tomto onemocnění v kyčelním kloubu nevzniká zánětlivé ložisko. Koxartróza je degenerativní onemocnění, které je charakteristické postupným opotřebováváním kloubních struktur, zprvu hlavně chrupavky. Chrupavka kyčelního kloubu se ztenčuje, tuhne a křehne, až zcela zmizí. Kosti stýkající se v kloubu zůstávají odhalené a nechráněné a vyrůstají na nich výstupky, které nazýváme osteofyty. Osteofyty jsou dobře vidět na rentgenových snímcích a podle jejich přítomnosti a velikosti se hodnotí stupeň postižení kloubu. Tím, jak se kosti a výstupky o sebe třou, dochází k dráždění okolních nervů a vzniká bolest. V nejtěžších stadiích pak zcela zaniká kloubní štěrbina a kloub se stává nepohyblivým.

Bolest vystřelující převážně do kyčlí je prvním jasným příznakem koxartrózy. Bolesti se zpočátku objevují jen při větší zátěži kloubu, případně mají takzvaný startovací charakter – kyčle bolí při začátku chůze, ale pak bolest odezní. Četnost bolestivých stavů se s postupem onemocnění zvyšuje, v konečné fázi se vyskytují i v klidu. Dalším příznakem je ztuhlost postiženého kloubu, což pacient zaznamená hlavně ráno, když má vstát z postele, nebo při jakékoli změně polohy i během dne. Brzy se hlásí i omezení pohybu v kyčli, které může končit až celkovou ztrátou pohybové funkce – kloub je nestabilní, zatuhlý a nejde jej nijak rozhýbat. Typicky následuje zkrácení celé příslušné dolní končetiny oproti druhé, jejíž kyčel je zdravá. V konečné fázi se rozvíjí deformity kyčelního kloubu, které jsou dobře patrné na rentgenových snímcích.

Přestože artróza není zánětlivé postižení kloubu, může zánět koxartrózu občas zkomplikovat. Pak mluvíme o takzvané aktivované artróze a rozumíme tím akutní zhoršení obtíží spojené s otoky kyčelního kloubu. Kůže je na dotyk teplá a napjatá a kloub je na pohled zarudlý a opuchlý, což je způsobeno městnáním nadměrného množství kloubní tekutiny uvnitř kloubu.

Zdroj: Artróza kyčle

Bolest kloubů po porodu

Bolesti kloubů po porodu jsou ve většině případů vyvolány otokem. Po opadnutí otoku většinou tyto potíže odezní. Bohužel u některých žen hormonální změny spojené s těhotenstvím a mateřstvím mohou spustit i jiná onemocnění, například revmatickou artropatii. Zde může pomoci Condrosulf, což je výživa pro klouby a volně prodejný potravinový doplněk. Důležitá je vyvážená strava bohatá na vápník, to znamená dostatek masa, sýrů a vlákniny.

Zdroj: Bolest kloubů

Bolest kyčle od páteře

Bolest kyčle od páteře může souviset s onemocněním páteře, ale i kyčle. Stává se, že se odlehčuje bolavá končetina a tím se zhorší naopak bolest v jiném místě nebo kloubu. Příčina je tedy mechanická, způsobená nerovnoměrným zatížením.

Zdroj: Bolavé kyčle

Příznaky artrózy kyčelního kloubu

Projevy osteoartrózy jsou různé a závisí na stadiu onemocnění a jeho lokalizaci. Dle nálezu na rentgenovém vyšetření rozeznáváme čtyři stadia osteoartrózy:

  • V prvním stadiu dochází k tvorbě malých, počínajících kostěných výrůstků (osteofytů).
  • Ve druhém stadiu jsou kostěné výrůstky již zřetelnější.
  • Třetí stadium je charakterizováno jako zúžení kloubní štěrbiny, výrazné přiblížení konců kostí a tvorba mnohočetných osteofytů.
  • Ve čtvrtém stadiu je kloubní štěrbina již nepatrná nebo zcela zaniklá, mohou vznikat deformace konců kostí a jejich nesprávné postavení.

Čím pokročilejší je stadium, tím horší je bolest a větší omezení pohybu nemocného. Závažným projevem, který znamená i nepříznivou prognózu do budoucna, je klidová, noční bolest.

Bolest mívá takzvaný startovací charakter, to znamená, že se objevuje ráno, případně po dlouhém sezení, kdy klouby ještě nejsou „rozhýbány“. Po delším pohybu bolest mizí, ale opět může vzniknout při větší námaze kloubů. V pokročilejším stadiu je bolest silnější a nemocný ji pociťuje i v klidu. Následně dochází k omezení pohyblivosti v kloubu, nemocný kulhá a chůze mu způsobuje velké obtíže. Bolest kyčlí v mladém věku se u artrózy kyčle vyskytuje ojediněle, ale i u takto mladých lidí může vzniknout artróza.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP