Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁLEZ

OBSAH

Nejčastější nález na ledvinách

Nejčastějším nálezem na ledvinách je zánět, písek, kameny, snížená funkce, úraz, odražení, zvětšení, cysta, bloudivá ledvina, selhání ledvin, rakovina, Alportův syndrom.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem BORELIÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Albi.

Mám už delší dobu bolesti svalů a kloubů,prodělal jsem sarkoidózu,pásový opar a teď mně přibyl pozitivní nález nalez v krvi boreliózy,užívám Doxybene 100mg 2*denně myslíte si že jako doplnující léčbu by mohl být použít Wobenzym .Byl jsem do vánoc léčen Prendisonem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym ve Vašem případě určitě neuškodí, když ho budete dávkovat 3 krát denně 7 tablet. Taktéž by bylo vhodné užívat i nějaká probiotika a až skončíte léčbu s Doxybene, tak do jídelníčku zařadit na měsíc jogurty Activia.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Borelióza

Ulcerózní kolitida

Pro ulcerózní kolitidu je typický nález červené, nenatrávené krve ve stolici. Nemoc bývá provázena průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují i křeče, bolesti břicha, nucení na stolici a občas se ve stolici nalézají hleny. Smrtelnými komplikacemi je protržení narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Zdroj: Krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU - NÁLEZ MAGNETICKÉ REZONANCE A ÚPORNÁ BOLEST PRAVÉ RUKY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Soukupová.

Dobrý den,

kromě jiných zdravotních obtíží, bolestí zad trpím posledních 6 roků nonstop, přisuzovala jsem to RTG zjištěné skolióze páteře a též prodělané lymské borelióze. Ještě před lety jsem 2x týdně cvičila poweryogu, jezdila na horském kole a na in-line bruslích, pak jsem se kvůli bolestem a obrovské únavě vlastně veškerého pohybu (krom procházek se psy) musela vzdát...

Před dvěma roky mě poprvé velmi bolela pravá ruka, od konců prstů (brnění), po ostrou bolest v předloktí, nadloktí až do pravé lopatky. Bolí mě krční páteř. Na čas toto odeznělo, letos na začátku února mi pravou ruku opět ovládla ostrá bolest. Na neurologii v Nemocnici Kolín mě čeká od 17. 3. pětidenní hospitalizace s podáváním kortikoidů kapačkami, následně pak RHB. Ze svého okolí slyším jen negativní ohlasy na tuto „léčbu“, tak mám pochopitelně obavy.

Podstoupila jsem vyšetření magnetickou rezonancí, nález je: Incip.osteochondroza C6/7 s mírnou lokalizovanou def.spondylozou a koncentrickou, vpravo medioforaminálně až foraminálně zvýrazněnou protruzí disku šíře cca 2-3mm, krytou vpravo postrolaterálně drobným osteofytem šíře cca 2mm s následným diskovertebárním zúžením pravostranného neruoforamina C6/7 s tlakem na příslušný prostupující kořen C7 vpravo.

Prosím o další možnosti "nápravy" mojí bolavé páteře a pravé ruky.

Děkuji. Andrea Soukupová (nar.1973, 161 cm, 53 kg, nekuřačka), Vrbčany, okr.Kolín

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V tomto případě pomůže vyléčení vleklého zánětu pomocí kortikoidů a následná cílená rehabilitace. Na rehabilitaci vás jen naučí jaké cviky dělat a vy je pak budete muset vykonávat pravidelně každý den. Právě toto následné samostatné cvičení má ten léčebný účinek a bohužel je to dlouhá a namáhavá cesta, kterou je třeba dodržet a vydržet. Pomoci vám může zkušený fyzioterapeut, který vás při každém cvičení povede, a rozebere s vámi vaše denní i noční činnosti, které by mohly problémy znovu vrátit. Bohužel páteř se špatně operuje a nedá se vyměnit transplantací, takže hlavní možnost léčby je léčebný tělocvik. Právě to je důvod, proč většina lidí na tuto metodu nadává, protože nemají rádi pohyb. U vás je to ale jiné, vy máte zkušenosti s jógou, která je taky prospěšná. Vraťte se k ní a přidejte k tomu ještě cviky naučené z rehabilitace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu - nález magnetické rezonance a úporná bolest pravé ruky...

Co znamená bílkovina v moči na dva křížky

V moči se běžně stanovuje krev, cukr, bílkovina, ketolátky. Pokud se vyšetření provádí orientačně z jednoho odběru moči (ne z celodenně sbírané moči), tak se patologický nález (například zvýšená bílkovina) označuje jedním až třemi křížky, přičemž jeden křížek značí lehce zvýšenou a tři křížky značí vysoce zvýšenou bílkovinu v moči. Při zánětu v těle je nález bílkoviny v moči na dva křížky normálním jevem, který prakticky odezní do několika dnů po přeléčení antibiotiky. Pro jistotu lze provést kontrolní vyšetření moči 10–14 dnů po ukončené léčbě.

Zdroj: Bílkoviny v krvi a moči

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY OBLIČEJE DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

..poradít,18měsíční vnučka má po probuzení několikátý den oteklý obličej,po podání protialergického léku-bez efektu,lékař nasadil jiný lék na alergii-bez efektu,nyní nález v moči-krev,dítě není apatické,je bez potíž,močí normálně a světlou moč...jaká může být příčina???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato reakce může být spojená s posledním jídlem předešlého dne, tedy večeří a nebo celkové stravy dítěte. Zkuste nasadit týden nebo dva dietní stravu bez hlavních alergenů a sledujte účinek. Příklad jídelníčku: ráno dejte na snídani čerstvou mkrvovou šťávu a banán, jako svačinu jablko. K obědu pak vařenou rýži s kouskama dušené polévkové zeleniny a k svačině pak nějaké zdejší sezóní ovoce. K večeři pravý vývar z masa a zeleniy a jako dokrm pečenou bramboru. Toto dodržujte jeden až dva týdny a sledujte, jstli se příznaky alergické reakce oteklého obličeje zmírní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky obličeje dětí

Je bulka na ruce rakovina

Bulka na ruce může mít mnoho příčin. Některé byly popsány v tomto článku. Ovšem bez odborného vyšetření nelze stanovit přesnou diagnózu. Nález bulky na ruce vyžaduje návštěvu lékaře, který určí příčinu jejího vzniku.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA KONTAKT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.Volmutová.

Dobrý den hledám kontakt na Mudr. Jana Šulu (NE gynekolog ) Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blažena Neslingerova.

Mé dceři byl minulý týden diagnostikován utvar v levém prsu 3x3,5cm, je jí 35 let, ma dvě děti. Jsme všichni psichycky na dně a jelikož věřím, že psichyka dělá v uzdravení velkou roli, potřebovala bych jestli by byla možná konzultace s Vámi, jak se postupovat.Dekuji Neslingerova

Zdroj: diskuze Mudr jan šula kontakt

Světlá stolice a krev

Nález krve ve stolici znamená vždy, že je v těle něco v nepořádku. Krev ve stolici může člověk zaznamenat pouhým pohledem. V kombinaci se světlou stolicí je důležitá okamžitá návštěva ošetřujícího lékaře., který provede vyšetření a stanoví diagnózu. Světlejší stolice v některých případech může být spojená také s průjmem, bolestí břicha, někdy může být ve stolici přítomný i krvavý hlen.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Poradna

V naší poradně s názvem TRISELNE UZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana Nova.

CT my naslo triselne uzliny o velikosti 19mm v levo,a v pravo 14mm, je to uz rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvětšené uzliny mohou mít několik různých příčin a nemusí jít o zhoubný nádor. Až půjdete za svým ošetřujícím lékařem, který vás poslal na CT, tak se ho zeptejte, co tento nález znamená ve vašem konkrétním případě. Nyní se zbytečně nenervujte něčím, co nemusí být pravda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Triselne uzliny

Jak zvládnout punkci dutin u dětí

Punkce u dětí se provádí nejdříve ve třech letech v celkové anestezii. Pokud je zákrok proveden správně, je nebolestivý. Pokud je nález hnisu potvrzen, většinou se punkce opakuje po dvou dnech a dále se až do zlepšení lokálního nálezu u dětí minimalizuje.

Video s punkcí nosních dutin.

Zdroj: Punkce dutin

Diskuze

V diskuzi NEMOC KOČEK RAKOVINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Náš kocourek má 6let.Teď se mu objevily nádory pod kůží.Je jich mnoho.Veterinář provedl histologii -nález rakovina.Padá na zadní část těla,zadeček tahá za sebou ale bolestí namá.V celku je čiperný pije a jí-je nám ho moc líto.Poradí někdo?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoc koček rakovina

Průhledná bulka na oční bulvě

Výrůstek na oku, nebo také průhledná bulka na oční bulvě, signalizuje, že by mohlo jít o tukovou tkáň. Tento stav se vyskytuje u mnoha lidí, ale většinou až ve starším věku. A vůbec ničemu to nevadí. Takže pokud by se jednalo o tento problém, nic se neděje. Každopádně vás ošetřující lékař pošle na oční, aby se na to pro jistotu ještě pořádně podíval odborník a zhodnotil nález.

Zdroj: Výrůstek na bělmu

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Stehlikova.

Dobrý den, začala jsem užívat drcený ostropestřec .Mám nález na žlučníku, kamínek 16mm. Můžu užívat dál nebo raději vysadit. Mám reakci jako někteří další, motání hlavy,unava. Vloni mi po 10 ti letech vysadili Tamoxifen.
Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Léčba

Fibroadenom je nezhoubný nádor prsu, který se naštěstí časem nemění ve zhoubný. Obecně řečeno jsou k chirurgickému odstranění odesílány fibroadenomy větší než 2 cm, nebo takové, které nějakým způsobem obtěžují. Určité procento fibroadenomů časem dokonce samo regreduje a zmenší se. Samozřejmě biopsie poskytne jistotu, že se jedná o nezhoubný nález. Vždy se doporučují pravidelné kontroly v mamologické poradně a samovyšetřování.

Zdroj: Co je fibroadenom

Poradna

V naší poradně s názvem NEOTEVŘENÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Ahoj Cempírku.Prosim,mám dotaz.Našla jsem na internetu..nejspíš můj problém.Nemyslím ten nález,ale to neotevření víček.Nejedná se o BLAFAROSPASMU?LÉČÍ TO OČNÍ LÉKAŘ NEBO NEUROLOG?Na oční jdu za týden.Ale mám strach.,nevím zda mám volat na neurolog.Děkuji.L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Blefarospasmus je abnormální kontrakce nebo škubání víčka. Bývá to často i bolestivé, jako když jsou svaly v křeči. Pokud uvádíte, že máte oči slepené, ale můžete ovládat svaly na otevření víček, tak to blefarospasmus není a bude se s Vaším problémem zabývat oční lékař. Sníženou schopnost svalové koordinace v oblasti očí může také způsobit probíhající nákaza chlamydiemi. Vydržte na smluvenou kontrolu u očního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neotevření víček

Akantóza jako rakovina

Maligní forma kožních změn při akantóze je jen méně častá. V jedné studii s 12 000 dospělými pacienty s maligním nádorem měli jen dva kožní projevy typu acanthosis nigricans. Zhoubná akantóza byla v dětské populaci popsána v souvislosti s adenokarcinomem žaludku, Wilmsovým tumorem a osteogenním sarkomem. V těchto případech je nález u dětí výraznější a je viditelný i v jiných lokalitách, například v oblasti rtů, dlaní a chodidel.
 

Zdroj: Akantóza

Diskuze

V diskuzi PROGNÓZA RAKOVINY PRSU S METASTÁZEMI DO KOSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Maděrová.

Dobrý den,prosím o informace o této nemoci. Letos v lednu mě byl diag.nádor prsu.mám za sebou 5 chemoterapií s tím že operace pro velikost není zatím možná. Při nukleárním vyšetření kosí,mám nález metastáze na páteř.obratlech a žebrech. Co mě čeká ???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Maděrová.

Pokud má někdo prodělanou tuto nemoc,prosím o Váš názor. Jaké jsou vyhlídky do budoucnosti. Jak pokračuje léčba ? Děkuji za každou odpověď.

Zdroj: diskuze Prognóza rakoviny prsu s metastázemi do kostí

Příčiny zubního váčku

Zubní váček neboli zubní granulom se objevuje v důsledku neošetřené infekce, jedná se o úplnou nebo částečnou nekrózu zubního kořene (pulpitis v důsledku zubních dutin nebo traumat). Infekce se dále šíří do kosti a objeví se na RTG, jako jasná skvrna. Neléčený zubní váček po nějaké době vede k vytvoření periapikální cysty, která je na rentgenu zobrazena podobně jako granulom a nález bývá větší než u granulomu, ale není to pravidlem. Stejně jako granulomu, tak i cysta je projevem obranné reakce organismu.

Zdroj: Zubní váček

Poradna

V naší poradně s názvem RET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Dobrý den.Dne 9.4.jsem dávala dotaz na problém rtů.Problémy přetrvávájí.Byla jsem na odběr vzorku ze sliznice,kde mi napsali předběžný nález intracelulární edém.Na povrchu je mírná parakeratoza atd.Už to trvá půl roku a léčby jsem se nedočkala.Opravdu je to nepříjemné poradíte mi jak se toho zbavit a zároveň ulevit těm rtům děkují Vám za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vyřešení tohoto problému přes internet nebude možné. Budete muset spolupracovat s kožním lékařem, který bude mít zájem nalézt příčinu otoku vašich rtů. Za otok může nějaký zánět a nebo také nově se rozvíjející psoriáza (lupénka). Vyhledejte ochotného kožního lékaře a požádejte ho o pomoc. Léčba nebude jednoduchá a bude potřeba vyzkoušet několik léčebných postupů

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ret

Rakovina a krev ve stolici

Krev ve stolici je pro některé typy rakoviny tlustého střeva typická. Krev bývá červená (podobně jako u hemoroidů) nebo pouhým okem neviditelná, a přeci tam je. Jedná se tedy o takzvané okultní krvácení. Podstatné je, že vzniku rakoviny tlustého střeva často předchází několik let trvající existence nezhoubného krvácejícího polypu a ten se dá bez komplikací odstranit poměrně jednoduchým endoskopickým zákrokem. Proto nepodceňujte nález krve ve stolici a choďte na preventivní prohlídky, které mohou odhalit okultní krvácení.

Zdroj: Krev ve stolici

Mikroalbuminurie

Mikroalbuminurie je specifickou formou nálezu bílkoviny v moči. Můžeme ji charakterizovat jako nález malého množství bílkoviny známé jako albumin v moči. Ačkoliv se mikroalbuminurie sama o sobě nijak neprojevuje, může být důležitou informací o hrozícím onemocnění ledvin. Je prognosticky významná u onemocnění ledvin souvisejících s cukrovkou a vysokým krevním tlakem. Je-li albuminurie potvrzena, znamená to, že by měl být pacient pravidelně sledován a pečlivě léčen, aby se funkce ledvin postupně nezhoršovala ve smyslu rozvoje chronického selhávání ledvin. Speciálně u cukrovky mikroalbuminurie stojí na počátku rozvoje diabetické nefropatie.

Zdroj: Nemoci ledvin a jejich příznaky

Kreatinin a kreatin

Nepleťte si pojmy kreatinin a kreatin. Kreatin je látka, která je primárně tvořena v játrech a transportována do svalů, kde se využívá jako zdroj energie pro svalovou aktivitu. Jakmile se dostane do svalu, část kreatinu je spontánně přeměněna na kreatinin. Množství kreatinu a kreatininu závisí na svalové hmotě, proto muži mají obvykle vyšší hladinu než ženy. Kreatin je v dnešní době dostupný jako doplněk stravy. V případě, že budete užívat kreatin, hladina kreatininu v krvi se vám zvýší. Měli byste oznámit lékaři všechny doplňky stravy, které užíváte, aby mohl laboratorní nález správně vyhodnotit.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Příznaky písku v moči

Písek v močovém traktu doprovázejí různé potíže, například obtížné močení, někdy i s náhlou zástavou, bolesti v podbřišku, bolesti v kříži, krev v moči, někdy přímo i nález písku či drobných kaménků v moči. V akutní fázi koliky se objevuje intenzivní jednostranná bolest v bedrech či podél močovodu, která přichází v záchvatech, dále pocení, neklid, třesavka, horečka, až šok připomínající housera. Nejčastějšími akutními příznaky je řezavá bolest a silné pálení při močení, zvýšená frekvence odbíhání na toaletu. Čím dříve se v této fázi začínají užívat bylinné směsi na vypuzení písku, popřípadě kamenů, tím je i větší šance na úspěch.

Zdroj: Písek v moči

Zmenšení uzlu štítné žlázy

V řadě případů není žádná léčba nutná a postačí sledování velikosti uzlíku ultrazvukem. V některých případech je vhodná supresní léčba hormonem štítné žlázy, jejímž cílem je zpomalit eventuální růst uzlu. Pokud je výsledek punkce tenkou jehlou nepříznivý nebo uzel na štítné žláze stále roste, přikračuje se k operaci. Chirurg odstraní buď celou štítnou žlázu, pak jde o totální tyreoidektomii (v případě mnohočetných uzlů), nebo pouze jeden lalok, což se označuje jako lobektomie (v takových případech, kdy je nález příznivý a druhý lalok je zcela zdravý). Pokud jde o nekomplikovaný uzel tvořící hormony štítné žlázy v nadbytku (takzvaný autonomní adenom) a výsledek je příznivý, je možné místo operace přistoupit k lokálnímu ozáření radioaktivním jodem, tedy k aplikaci terapeutické dávky radiojodu.

Zdroj: Uzlíky na štítné žláze

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP