Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁPLAST

OBSAH

Použití náplastí Detox Pharma

Tyto náplasti by se měly aplikovat po dobu 6 až 8 hodin, tedy po dobu spánku. Aplikují se vždy na obě chodidla. Postup aplikace náplasti:

  • Z náplasti sejměte ochrannou vrstvu.
  • Náplast uchopte za okraje.
  • Náplast přilepte na střed chodidla.
  • Po 8 hodinách náplast sejměte a důkladně omyjte chodidla.

Zdroj: Detoxikační náplasti Detox Pharma

Diskuze

V diskuzi DETOX PHARMA RECENZE NÁPLASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Mám na jednom chodidle lupenku. Je možné použít jednu náplast,nebo nalepit druhou náplast jinde.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Taky mám palmoplantární psoriázu a detoxikační náplasti jsem použila i na místech, kde se mi kůže olupuje. Normálně jsem je snesla. Zkuste to taky a podle pocitů to když tak sundejte a používejte jen na zdravé noze, kdyby vás to nějak dráždilo.

Zdroj: diskuze Detox pharma recenze náplasti

Čím se liší kapsaicinová a uhlíková náplast

Kapsaicinová náplast:

  • lehce se stříhá na požadovanou velikost i tvar;
  • není vhodná při alergiích na kapsaicin;
  • je velmi tenká, snadno ji skryjete pod oblečením;
  • účinnou složku tvoří kapsaicin a 7 dalších přírodních látek – výtažků z rostlin.
Uhlíková náplast:
  • nedá se stříhat ani tvarovat – její rozměr 13,3 x 10 cm nijak neupravíte;
  • nevadí alergikům;
  • polštářek s uhlíkovou vrstvou je silnější a pod těsným oblečením může být vidět;
  • skládá se pouze z aktivního uhlíku, železitého prášku, soli a vody.

Zdroj: Lék na bolest zad bez předpisu

Diskuze

V diskuzi ODSTRANĚNÍ NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den na konci roku 2015 mi byl odstraněný celý nehet,,palec u nohy jelikož se mi pod nehtem dělal hnis který jsem pak po zmáčknutí nehtu vymáčkla a vytekl.Nehet odstranili a zjistili že jsem tam měla plísen.Nehet léčím.Doktor mi napsal nějakou vodičku Batrafen a na nehet si to kapu.Je duben 2016 a nepřipadá mi že by mi rost nový nehet kousíček tam mám ale od spodu pod tím nehtem opět něco je.Za chvilku bude léto a budu nosit žabky,pantofle a opravdu se budu stydět za ten nehet.Jak pokračovat v léčbě a nebo čím to v létě zamaskovat.Jedeme k moři tak se budu stydět.Díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lula.

dej si na nehet naplast a řikej že maš boruvku, že ti na něj něco spadlo, nebo že ti kvuli tomu už odpadl

Zdroj: diskuze Odstranění nehtu

Antikoncepční náplasti

Antikoncepční náplasti se nosí na kůži a uvolňují estrogen a progestin do krevního oběhu. Nová náplast se nosí po dobu tří týdnů s následným sedmidenním vysazením. Antikoncepce pracuje dále i během sedmidenního vysazení.

Antikoncepční náplast je velmi lepkavá a měla by zůstat na kůži i v případě sprchování, plavání nebo cvičení. Pokud dojde k odlepení a nahrazení do 48 hodin jinou náplastí, budete před otěhotněním chráněna i nadále. Pokud dojde k odlepení a nenahrazení náplasti, budete muset po následujících sedm dní používat jinou metodu antikoncepce. Nedoporučuje se dávat náplast na porušenou kůži či prsa. Každá nová náplast by měla být umístěna na jiném místě, čímž se zabrání podráždění pokožky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi NÁPLAST S ALOBALEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IRENA DOLEŽELOVÁ.

Měla jsem velké bolesti bederní páteře. Kamarádka mně nalepila na bolestivé místo kousky alobalu a dva dny jsem bez potíží - vůbec jsem nemusela užívat léky na bolest. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Vašková.

Alobal fakt i na mne učinkuje,dnes poprvé, ostruha bolí méně,takže budu si do alobalu občas balit i záda,v kříži! Díky za radu!

Zdroj: diskuze Náplast s alobalem

Náplast na kuří oka

Náplastí na kuří oka je celá škála. Vhodné jsou hydrokoloidní náplasti, které urychlují odstranění kuřího oka. Tlumí bolest při došlapu v obuvi. Hydrokoloidní polštářek změkčuje kuří oko, napomáhá tak k jeho hojení a regeneraci kůže. Tvar náplasti umožňuje lepší přilnutí a přizpůsobení se vaší pokožce. Náplast je průsvitná, takže můžete sledovat ránu i její okolí. Výše popsané náplasti zakoupíte například pod názvem Cosmos – Náplast na kuří oka.

Nová celohydrokoloidní náplast Cosmos „Na kuří oka Twin tec“ se dvěma vrstvami hydrokoloidů je určena pro dvojí ochranu a účinnou léčbu kuřího oka. Mírní tlak a bolest, je diskrétní a prodyšná, snadno se odstraňuje. Je voděodolná. Více se těchto produktech dozvíte zde.

Tento typ náplastí je dostupný v lékárnách nebo prodejnách se zdravotnickými prostředky.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Domácí léčba kuřího oka

  • Máčíme nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraníme nožíkem či žiletkou a nalepíme na léčené místo větší náplast. Po čtyřech dnech náplast odkryjeme a postup opakujeme do vyléčení. Výhodou této léčby je bezbolestná chůze.
  • Osvědčeným pomocníkem se vám může stát náplast napuštěná kyselinou salicylovou zakoupenou v lékárně. Výhodou je, že může být na noze nalepená celý den. Náplast kontrolujte, zdali se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na určité části náplasti. Pokud se náplast posune, začne vysušovat nežádoucí místo, které pak zčerná. Nepůsobí to však na každého stejně účinně.
  • Namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána působit. Ráno nohu omyjte v horké koupeli. Tento postup opakujte tak dlouho, než se jádro kuřího oka oddělí od ztvrdlé kůže.
  • Zastánci bezbolestných řešení mohou vyzkoušet masáž kuřího oka. Jemné hnětení může přispět k vyléčení útvaru.
  • Jasmínový květ rozemeleme na kaši, poté ho natřeme na kuří oka a zalepíme leukoplastí. Leukoplast vyměníme po pěti dnech. Tento postup opakujeme do vyléčení (přibližně 3–5krát).
  • Často používanou metodou bývá potření kyselinou mravenčí, kterou běžně seženete v lékárně.
  • K potření postiženého místa lze využít citronovou šťávu a stroužek česneku.

Zdroj: Kuří oko

Poradna

V naší poradně s názvem ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kropáčová Jana.

Jsem po operaci laparoskopicé žlučníku. Po 3 dnech jsem byla propuštěna. Mám 4 vpichy v břiše zašité a přelepené. Mohu si lepenky sundat a osprchovat rany. N a vyndání stehů jdu za 5 dní. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po třech dnech od laparoskopické operace můžete náplast odlepit a krátce se osprchovat. Jemně omýt mýdlem a žádné dlouhé cachtání ani nahřejvání horkou vodou. Koupání ve vaně je moźné až po čtyřech týdnech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Jak si pomoci sám

Pokud se rozhodneme vydloubnout kuří oko sami, existuje mnoho účinných rad.

  • Máčíme nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraníme nožíkem či žiletkou a nalepíme na léčené místo větší náplast. Po čtyřech dnech náplast odkryjeme a postup opakujeme do vyléčení. Výhodou této léčby je bezbolestná chůze.
  • Osvědčeným pomocníkem se vám může stát náplast napuštěná kyselinou salicylovou zakoupenou v lékárně. Výhodou je, že může být na noze nalepená celý den. Náplast kontrolujte, zdali se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na určité části náplasti. Pokud se náplast posune, začne vysušovat nežádoucí místo, které pak zčerná. Nepůsobí však na každého stejně účinně.
  • Namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána působit. Ráno nohu omyjte v horké koupeli. Tento postup opakujte tak dlouho, dokud se jádro kuřího oka neoddělí od ztvrdlé kůže.
  • Zastánci bezbolestných řešení mohou vyzkoušet masáž kuřího oka. Jemné hnětení může přispět k vyléčení útvaru.
  • Jasmínový květ rozemeleme na kaši, kterou poté natřeme na kuří oko a zalepíme leukoplastí. Leukoplast vyměníme po pěti dnech. Tento postup opakujeme do vyléčení (přibližně 3–5krát).
  • Často používanou metodou bývá potření kuřího oka kyselinou mravenčí, kterou běžně seženete v lékárně.
  • K potření postiženého místa lze použít citronovou šťávu a stroužek česneku.

Zdroj: Domácí triky na kuří oko

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI - TAK NEVÍM... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Papus.

Možná jsem něco špatně pochopil, ale mám pocit, že někdo nalepil čajový pytlík na náplast a prodává to jako "všelék od tibetské kozy". No uznejte... je to čistě přírodní, čaj by měl mít detoxikační účinky a když se to nechá celou noc louhovat na zpocených nohách, tak to zhnědne.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detoxikační náplasti - tak nevím...

Bradavice na jazyku

Bradavice se na sliznicích objevují jen velmi, ale skutečně velmi, vzácně. Pokud již jsou a na svém místě výskytu vadí, tak se odstraňují excizí - vyříznutím. Radili jsme se společně s kolegy a usoudili jsme, že ve Vašem případě půjde spíše o aft, který se může na jazyku vytvořit, právě na jeho špičce. Aft je malá zduřeninka jazyka, vyhrocená do špičky, která má většinou bílou šošolku. Afty na jazyku vznikají jako reakce na hormonální nebo vitamínovou nerovnováhu. Aft na jazyku bolí při mluvení nebo při jídle. Afty obvykle do týdne spontánně zmizí. Pro zmírnění nepříjemných pocitů je vhodné potírat aft na jazyku tinkturou JOX – roztok, anebo na několik hodin Vás také bezpečně před bolestí z aftu ochrání nová moderní náplast na afty. Náplast na afty je malinká jemňoulinká organická fólie, která je navíc napuštěna léčivým roztokem, který urychlí hojení aftů. Fólie z náplasti na afty se v ústech vlivem slin rozpustí asi za 3 hodiny. Po umístění náplasti na aft na jazyku, fólie samovolně přilne a překryje celý aft na jazyku a ten je pak chráněn před agresívními látkami z jídla nebo pití.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Poradna

V naší poradně s názvem BRADAVICE NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teri.

Dobrý večer prosim nevíte co to může být? Mám to na sadech a syn mě do toho rejpl.Začalo to bolet (stipat už nevím a na knižním máji dovolenou .Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na fotografii je vidět zanícený kožní névus. Když nemůžete na kožní, tak zde je rada na domácí léčbu. V lékárně si kupte višněvského balzám a dvakrát denně, vždy po umytí, aplikujte na postižené místo i na náplast, kterou to vždy přelepte. Takto pokračujte asi tak deset dní až do úplného vyléčení. Do té doby nesmíte postižené místo vystavovat na sluníčko ani s tím chodit do solária.

Zdroj: diskuze Bradavice na zádech

Levná antikoncepce

Druhů antikoncepce je v České republice na výběr celá škála, přičemž některé jsou účinnější, jiné méně. Stejně tak platí, že použití některých může být dražší.

Srovnání jednotlivých forem na trhu:

  • injekce – průměrná cena za měsíc: 65–100 Kč
  • tablety – průměrná cena za měsíc: 83–270 Kč
  • implantát – průměrná cena za měsíc: 140 Kč
  • náplast – průměrná cena za měsíc: 300–400 Kč
  • nitroděložní tělísko hormonální – průměrná cena za měsíc: 85–100 Kč
  • nitroděložní tělísko nehormonální – průměrná cena za měsíc: 60 Kč
  • spermicidní přípravky– průměrná cena za měsíc: 250–300 Kč
  • kondom – průměrná cena za měsíc: 150–250 Kč (dle sexuální frekvence)
  • přerušovaná soulož – zdarma
  • metoda plodných a neplodných dnů – zdarma

Zdroj: Druhy antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Když jsem doma tak jsem na boso a nohu větrám jen když musím ven vezmu ponožku.A kolikrát denně to mám pokapávat?Mohu to běžným způsobem i osprchovat vodou?Tak až rok?Hrůza.Vím že mi na to každý koukat nebude ale já to mám podvědomně v hlavě.Mohu si na to dát i nějakou náplast když půjdu do bazénu aby se pak lidi nebáli že to chytnou?díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Batrafen se kape ráno a večer, vždy na suchou pokožku a nohy pak musí zůstat v suchu alespoň jednu hodinu. Nezakrývat a nemyslet na to!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění nehtu

Detoxikační náplasti Kinoki

Detoxikační náplasti Kinoki přímo působí na reflexní body na chodidlech nohou. Tak jako je cílem reflexních masáží stimulace vnitřních orgánů, podobně působí i detoxikační náplasti Kinoki, které stimulují jednotlivé orgány v lidském těle, podporují celkovou rovnováhu organismu a působí léčebně. Mají fantastický vliv na interní zdraví člověka. Náplastí se přilepují na noc, tedy cca na 6–10 hodin, a to na obě chodidla. Pokud s detoxikací začínáte poprvé, doporučuje se každodenní používání od 2 týdnů do 2 měsíců s přihlédnutím k individuálním potřebám, to je s ohledem na množství toxinů obsažených v organismu, době trvání nemoci a jejího stupně pokročilosti. Náplasti se aplikují do doby zmizení nečistot a vlhka. Následně by se mělo pokračovat v zákrocích tak, že používáte náplasti 1x týdně za účelem trvalého dobrého pocitu. Náplasti Detox Kinoki můžete rovněž bezprostředně používat na bolavá místa, například na opuchlá místa po úrazech, při bolestech hlavy, pohmožděninách, bolestech zad a podobně. V takovém případě může být náplast umístěna na bolavé místo i na 24 hodin. Po použití náplast vyhoďte a již nikdy nepoužívejte.

UPOZORNĚNÍ: Během těhotenství a kojení nejsou očistné kúry pro tělo matky vhodné. Nepoužívejte tedy tyto náplasti v těhotenství a v období kojení.

Zdroj: Detoxikační náplasti

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem ZAPARENY ZAREZ V PODBRISKU- PREVISLE BRICHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Prosim, poradte uz si nevim rady. Mela jsem malinko zapareni v podbrisku namazala jsem to gencianovou vodickou, ale tim ze mam previsle brisko, tak se to potilo, tak jsem dala polstarek a prelepila naplasti. kdyz jsme tu naplast odlepili, tak se mi udelala dalsi zaparka a uz nevim cim ji lecit. V lekarne mi poradili imazol,ale nepomohlo, tak jsem umyla hermankem a susila, jenze kdyz chodim, tak se to stale zaparuje, nevim si rady cim mazat, nepomohlo by noviko. Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na opruzeniny pod prsy a také mezi stehny je nejlepší krém Bactroban. Bactroban Cream je na lékařský předpis a vydrží hodně dlouho. Stačí namazat dvakrát denně po dobu tří dní a opruzenina je pryč. Požádejte svého praktického lékaře o předpis. Mast obsahuje mimo antibiotik také kortikoidy a proto není vhodná k dlouhodobému používání. Vždy jen několik dní a dost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zapařeniny v tříslech u dospělých

Zapomínání užívání pilulky

Část žen zapomene užít tabletu každý den, nebo ji neužije každý den ve stanoveném časovém intervalu, čímž se sníží její účinnost. Pokud žena v takovém případě nepoužívá dodatečnou antikoncepci, například kondom, až do nástupu nejbližší menstruace, je riziko otěhotnění zvýšené. Podle jisté studie 31 % žen užívá antikoncepční pilulky bezchybně, skoro polovina žen jednou měsíčně chybuje a přes 20 % žen zapomene vzít pilulku více než dvakrát měsíčně. Pokud však žena neužije tabletku déle než do 12 hodin, může dojít k selhání antikoncepčních účinků.

Správně by se měly pilulky užívat 21 dní za sebou, pak následuje sedmidenní přestávka na menstruační krvácení. Některé druhy orální antikoncepce mají v balení 28 tablet, aby ženy nemusely přerušovat každodenní „rituál“ užívání tablety. Dodatečných sedm tablet hormony neobsahuje. Při častém zapomínání je vhodné změnit hormonální pilulky za jinou formu, například za antikoncepční náplast, která se aplikuje každých 7 dní. Pokud si žena zapomene náplast vyměnit, účinná látka se z náplasti uvolňuje ještě 48 hodin. Pacientka se také může rozhodnout pro další formu hormonální antikoncepce, například nitroděložní tělísko (zavádí se na 5 let) nebo podkožní implantát (na 3 roky).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Cibulová mast - domácí výroba

Ingredience: cibule, křída, leukoplast

Postup: Nastrouhat úplně najemno cibuli a obyčejnou bílou křídu, obojí smíchat, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté se vezme leukoplast a vystřihne se v ní otvor na bradavici. Leukoplast se nalepí kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, a na bradavici se navrství kašička, která se přelepí leukoplastí tak, aby nanesená směs nikde nevytékala. Takto se nechá na bradavici 3 dny. Ošetřené místo se nesmí po tu dobu namočit. Za tři dny náplast sundat, postižené místo řádně umýt. Bradavice by měla být mrtvá – zasažená kůže by se měla postupně odrolit. Proces se dá urychlit „vydrbáním“ žínkou.

Zdroj: Cibulová mast

Domácí výroba cibulové masti

Ingredience: cibule, bílá křída, miska, leukoplast, nůžky

Postup: Domácí cibulová mast se připravuje tak, že nastrouháme cibuli a obyčejnou bílou křídu a smícháme, aby se vytvořila kašička, která nestéká. Poté si vezměte leukoplast a vystřihněte v ní otvor na bradavici. Leukoplast nalepte kolem bradavice, aby kůže byla chráněná, na bradavici navrstvěte vytvořenou kašičku a přelepte leukoplastí tak, aby bylo vše zakryto a nevytékal aplikovaný obsah. Nechte 3 dny působit, takto ošetřené místo se nesmí namočit. Po uplynutí doby sundejte náplast a postiženou oblast řádně umyjte. Bradavice by měla být již odumřelá. Zasažená kůže se bude postupně drolit, pomoci tomu může i vydrbání žínkou, pilníčkem nebo pemzou.

Zdroj: Cibulová mast

Co pomáhá na kuří oka

Zrohovatělou kůži lze odstranit seškrábáním po horké koupeli, nebo můžete použít masti obsahující látky, které rozpouštějí zrohovatělou kůži (například kyselina salicylová). Rizikem u tohoto defektu je, že se neléčená kuří oka mohou zanítit. V případě, že se defekt nebude hojit, musíte počítat s vyříznutím na chirurgické nebo dermatologické ambulanci.

Pokud si chcete od kuřích ok pomoci sami, máčejte nohu v teplé vodě nebo v kyselině salicylové (koupíte v lékárně) do té doby, než kůže na kuřím oku zbělá. Poté odumřelou kůži lehce odstraňte nožíkem či žiletkou a zalepte náplastí. Po čtyřech dnech náplast odkryjte a postup opakujte do vyléčení. V lékárně lze zakoupit i speciální náplasti napuštěné kyselinou salicylovou, které mohou být na postiženém místě nalepeny, tudíž působí celý den.

Zdroj: Kuří oko na plosce nohy

Jiné druhy antikoncepce

Existuje celá řada antikoncepčních metod. Mezi ně patří:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

U pacientek s výskytem zdravotních problémů, jako jsou potíže s dásněmi u perorální antikoncepce, je vhodná například antikoncepční náplast. Tento druh hormonální antikoncepce v současnosti získává na popularitě. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na těle (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza. Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o něco dražší druh hormonální antikoncepce, než jsou klasické pilulky, a účinnost je srovnatelná s eliminací nežádoucích účinků.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Samoléčba

  • důležitá je celková péče o pokožku;
  • pracovat v ochranných rukavicích;
  • nosit vhodnou obuv;
  • po práci je vhodné pokožku umýt, osušit a aplikovat ochranné krémy;
  • nalepte si náplast hned, jak ucítíte potíže, někdy je dokonce dobré ji použít ještě předtím;
  • pomáhají náplasti (hydrokoloidní) určené přímo na obtíže s puchýři – mohou i urychlit hojení;
  • puchýř nikdy nepropichujte, chrání kůži před infekcí;
  • praskne-li puchýř, nikdy neodstřihujte kůži, zranění bude více bolet a déle se hojit;
  • uchovat místo v suchu a čistotě;
  • pravidelně je omývejte vodou, pak opatrně, ale důkladně osušte a překryjte obvazem či speciální náplastí;
  • mozoly vznikají až po dlouhodobém působení těsné boty nebo například při práci s lopatou;
  • chraňte měkkou kůži – odstraňte příčinu potíží;
  • jako první pomoc funguje koupit si gelové náplasti: měkké polštářky, které nalepíte na kůži;
  • pokud použijete náplast, zkontrolujte během dne, zda se nepohnula. Účinná látka je totiž jen na části náplasti, zbytek je plst, která chrání zdravou kůži;
  • důležitou součástí je správná výživa – udržuje pokožku pružnou a vláčnou, zajišťuje dostatek živin, vitamínů, minerálů a stopových prvků, zvyšuje imunitu proti infekci a zkracuje dobu léčení již existujících ran;
  • správný jídelníček patří do rukou odborníka (například nutriční sestry), která vyhodnotí riziko podvýživy a nedostatku jednotlivých složek potravy;
  • strava by se měla skládat z dostatku bílkovin (maso, vejce, ryby luštěniny, ovoce a zeleniny, mléka a obilovin);
  • lze používat i doplňky stravy pro doplnění vitamínů, minerálů, zvláště v případě poruch přijímání potravy.

Zdroj: Jak na mozoly


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP