Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NASLOUCHÁTKA SIEMENS

OBSAH

Naslouchadla Siemens

Siemens vede na poli sluchadlových technologií již více než 130 let. Neustále inovuje své produkty, snaží se zlepšovat komfort a životní styl svých zákazníků, ať už jsou jejich potřeby jakékoli.

Pochopení ztráty sluchu nám pomůže pochopit, jak sluch pracuje. Ucho je úžasný orgán, který, velmi jednoduše řečeno, změní zvukové vlny ve vzduchu na informace v mozku – a někdy emoce ve vašem srdci. To může vnímat zvuky sotva slyšitelné až po velmi hlasité, odlišit jejich hlasitost a vzdálenost a určit směr zdroje zvuku s úžasnou mírou přesnosti.

Ztráta sluchu postihuje velké množství lidí po celém světě. A ovlivňuje je v mnoha situacích. V průběhu času může ovlivnit ztráta sluchu vaši komunikaci a vztah s ostatními negativním způsobem. Tím, že postižení sluchu není řešeno, může se omezení fyzické kondice stát také psychickým problémem. To je důvod, proč je tak důležité hledat řešení ihned.

Pokud trpíte ztrátou sluchu, pak je dobré vědět, že v tom nejste sami. Ve skutečnosti jste jedním z asi 500 milionů lidí na celém světě. Ve většině zemí to znamená, že více než 1 z 6 lidí trpí určitým stupněm poruchy sluchu. Ale je příjemné vědět, že dobře vybrané sluchadlo může zlepšit komunikaci u nejméně 90 % lidí se sluchovým postižením. To znamená, že si můžete být zcela jistí, že existuje řešení i vašeho problému.

Naslouchadla Siemens – foto

Zde je několik fotografií naslouchadel od firmy Siemens.

Naslouchadla Siemens – cena

Zde je možné zakoupit naslouchadla Siemens.

Zdroj: Naslouchadla

Diskuze

V diskuzi SLUCHADLO WIDEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soukupová.

Dobrý den,

Jsem starobní důchodce. V r.2012-jsem si na základě vyšetření ORL-foniatrické amb. obdržela sluchátko Widex na Pravé ucho.
Pojišťovna mi přispěla částkou cca 3000,-Kč,zbylou částku jsem si doplatila.
Nyní po 5 LETECH bylo nutností na zlepšení komfortu sluchu sluchátko
i na LEVÉ ucho- Dg.Percepční nedoslýchavost/sensorineurální/,ztráta sluchu oboustranná. Lékařem mi bylo řečeno/po konzultaci s fi.Widex/, že původní typ sluchadla model C2-CIC se již nevyrábí, takže jsem si objednala po doporučení lékařem jiný kompatibilní typ. Bylo mi ovšem oznámeno, že již NEMÁM- nárok
na přispění pojišťovny. Zaplatila jsem zálohu 1 000,-Kčs a při dodání sluchadla
WIDEX typ DREAM D2-CIC jsem doplatila v hotovosti zbytek částky 6 275,-Kč.

Otázka: Měla jsem nárok na přispění pojišťovny-při těchto skutečnostech
/nebyla to výměna, ale nutnost zlepšení sluchu + dodržení 5 let/
Jsem pojištěncem MV 211-má tato skutečnost vliv na obdržení příspěvku?

Děkuji za odpověď Soukupová Helena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Bernardy.

Před necelými dvěma roky jsem dostal nové naslouchátko Siemens. Digitální perfektně sednoucí do ucha. Má však jednu velikou vadu. Reproduktorek je s přístrojem spojený tenkým kabílkem. Tento kabílek respektive jeho připojení k reproduktorku a jeho izolace stojí jemně řečeno za p r d . Izolace jako taková je dle mého názoru moc tvrdá a v místě připojení k reproduktorku se velmi snadno odlomí a nebo odtrhne. Námitka že k vytažení naslouchátka z ucha slouží stunka je poněkud scestná. Tato strunka mající na konci kuličku k lepšímu zachycení se mi už také jednou utrhla. V opravně jednoduše pod původní umístění navrtali dirku a vlepili novou strunku tak že zachytit zmíněnou kuličku je aspoň pro mne problém. Je tedy jasné že to opět odnesl už po několikáté káblík od reproduktorku. Celá věc na mne dělá ten dojem, že firma Siemens nechává dělat laciná a nekvalitní naslouchátka někde v Číně a český postižený to zaplatí jako tu nejlepší kvalitu. Tento způsob zdá se mi poněkud nešťastný.
Poradí někdo co stím?
Jan Bernardy

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Naslouchadla pro neslyšící

Naslouchadla do uší jsou zdravotní pomůcky pro pacienty trpící nedoslýchavostí. Naslouchadlo je složené z mikrofonu a baterie. Prodává se v tělové barvě a vejde se do vnitřní části ucha. Vyrábí se ve více velikostech, protože nedoslýchavostí trpí i děti. Při výběru naslouchátka je velikost zásadním parametrem. Naslouchátko musí v uchu co nejlépe sedět. Jednoduše je složeno z baterie a mikrofonu. Mikrofon přijímá zvuky z okolí, které zesílí a vysílá do ucha. Proto je nutné, aby naslouchátko v uchu dobře sedělo. Jinak může dojít k interferenci zvuku a pacient slyší nepříjemné pískání. Součástí naslouchadla je také silikonový nástavec pro co nejlepší upevnění do ucha. Převod zvuku má na starosti mikrofon. Sílu zvuku lze nastavit podle indispozice (kvality sluchu) každého majitele naslouchátka. Většinou má naslouchadlo 5 úrovní hlasitosti.

Naslouchadla pro neslyšící – foto

Tady je několik fotografií, na kterých je možné vidět naslouchadla pro neslyšící.

Naslouchadla pro neslyšící – cena

Zde je seznam cen naslouchadel pro neslyšící.

Zdroj: Naslouchadla

Poradna

V naší poradně s názvem NASLOUCHADLA INTERTON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kondělka Miroslav.

Mam dotaz ohledně opravy sluchadla Siemens supra.rad bych nechal udělat
generalku.Mam sice widex ale nejsem moc spokojen.Siemens byl daleko lepši.
Pokut mohu,kde jsou opravny.spozdravem Kondělka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Servis naslouchadla Siemens je možný v Praze.

Sluchadlo k opravě můžete donést osobně nebo zaslat na adresu:

Sivantos s.r.o.
Molákova 576/11
Praha 8 – Karlín
186 00

Jak postupovat, když chcete naslouchátko poslat na opravu poštou?
Zabalte sluchadlo do pevné krabičky. V případě závěsného sluchadla zabalte také tvarovku.
Přiložte záruční list sluchadla. A to i v případě, že záruční doba již uplynula. Pokud je tvarovka značky Siemens, přiložte také záruční list tvarovky. U RIC sluchadel přibalte i záruční list receiveru.
Přiložte průvodní dopis s popisem závady.
Zásilku pojistěte na hodnotu sluchadla.
Uveďte zpáteční adresu včetně jména a telefonního čísla.
Po přijetí sluchadla vám opravna zašle informační SMS o obdržení vaší zásilky. Opravené sluchadlo pak dostanete na vámi uvedenou zpáteční adresu na dobírku prostřednictvím České pošty. Zároveň budete informován prostřednictvím SMS o odeslání opraveného naslouchadla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naslouchadla interton

Naslouchátko v brýlích

Na internet začaly pronikat první informace o futuristických brýlích od Googlu s prvky rozšířené reality. Také firmy s nejasným původem inzerovaly naslouchátka v brýlích. Zda fungují, je otázkou. Oficiální weby tato naslouchátka nenabízejí.

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi PÍSKÁNÍ NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Už mám 3naslouchátka vždy po 5ti letech s příspěvkem od pojištovny.Naslouchátka jsou od Widexu a trápí mě vždy stejný problém pískání,stačí nepatrný pohyb hlavy a naslouchátko nepříjemně píská.Posílám vždy do servisu na opravu/placenou/.Pár dní je klid ,potom začne znova pískání.Chci se zeptat jestli má někdo taky problém s pískáním.Bartošová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

mám naslouchátka WIDEX a s pískním je stejný problém.Nemusíte ani otočit hlavu, třeba stačí kousnutí. I když to upravíte zatlačením co nejvíce do ucha tak se to po chvíli opakuje. na jejich web stránkách uvádějí, že jsou téměř zázračné. Ceny kolem 20 tis, za kus.

Zdroj: diskuze Sluchadlo Widex

Celkové hodnocení dTestu

  • Bosch SMS58N92EU – uspokojivé (57 %)
  • Electrolux ESF6500LOW – uspokojivé (54 %)
  • Siemens SN25N289EU – uspokojivé (54 %)

Zdroj: Myčka

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHADLA SIEMENS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Spáčilová.

Dobrý den, nemohu se dopátrat na internetu přehledu naslouchadel a jejich cen od firmy Siemens. Mám naslouchadlo od firmy Widex a nejsem spokojená jak se sluchadlem, tak i se servisem. Poraďte mi prosím,kde něco k tomuto tématu najde, popř. Seriózního lékaře v okresu Břeclav,na kterého se mohu obrátit. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchadla Siemens

Sluchátka pro nedoslýchavé Siemens

Na trhu jsou sluchátka pro nedoslýchavé v nepřeberném množství a mnoha značek. Záleží na požadavcích, nárocích a typu poškození sluchu. Je vždy dobré celou situaci zkonzultovat s odborníkem, který poradí a doporučí, co bude v konkrétním případě nejefektivnější.

Zdroj: Naslouchátko k televizi

Naslouchátko pro seniory

Recenze na naslouchátka pro seniory naleznete zde.

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi OPRAVNA UŠNÍCH SLUCHÁTEK SIEMENS BRNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majkus Lubomír.

Dobrý den.Mám dotaz na adresu nově zřízenou opravnu naslouchadel.Je to pro mně blíže od Ostravy než do Prahy.Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opravna ušních sluchátek siemens brno

Vestavná myčka

Myčka Electrolux

Obsluha a zpracování u myčky Elektrolux je na velmi dobré úrovni. Mycí cyklus je uspokojivý a délka mycího cyklu byla hodnocena jako méně dostatečná.

Podle hodnocení zákazníků myčka Electrolux byla hodnocena jako méně spolehlivá s 80 %. Hodnocení kvality bylo uspokojivé s 57 %.

Zde můžete vidět cenu myčky Elektrolux.

Myčka nádobí Bosch

Bosch s pouhými sedmi litry dokáže umýt nádobí uspokojivě. Má velmi dobré zpracování. Obsluhuje se dobře a hlučnost je méně dostatečná.

Myčka Bosch dopadla v dTestu jako spolehlivá s hodnocením 93 %. Hodnocení kvality bylo uspokojivé s 56 %.

Zde můžete vidět cenu myčky Bosch.

Myčka Siemens

Nejúspornější myčka fy Siemens je poměrně úsporná. Myčka Siemens má průměrnou kvalitu mytí, v úsporném programu je pouze dostatečná, má delší mycí cykly, víko košíku na příbory se snadno uvolní, někdy má obtížnější zavírání komory na mycí prostředek, má relativně vysokou hlučnost.

Podle hodnocení zákazníků byla myčka Siemens hodnocena jako spolehlivá s 88 %. Hodnocení kvality bylo dobře s 60 %.

Zde můžete vidět cenu myčky Siemens.

Myčka AEG

Myčka AEG má celkem nízkou spotřebu vody a energie v úsporném programu, snadné ukládání příborů, jemný a hrubý filtr, který lze vyjmout zvlášť.

Má průměrnou kvalitu mytí, v úsporném programu je pouze dostatečná, má poněkud nepraktickou práci s horním košem, má příliš malou skládací poličku na šálky, je nepříjemně hlučná, ostřikovací ramena nelze odmontovat (horší komfort při čištění).

Podle hodnocení zákazníků byla myčka AEG hodnocena jako méně spolehlivá se 78 %. Hodnocení kvality bylo uspokojivě s 59 %.

Zde můžete vidět cenu myčky AEG.

Zdroj: Myčka

Diskuze

V diskuzi NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Velmi mne vytáčí nabídka na téměř všech portálech ,která nabízí zdravotní naslouchátka.Přímo bytostně nenávidím a nesnesl bych jakékoliv sluchátka vražené do ucha. A proto mně chybí jakákoliv nabídka sluchadla které bych si nemusel strkat do jakékoliv útroby svého těla a tím spíše do ucha.Byl bych rád kdybych od vás dostal aspon odkaz ,zda něco takového co by mi vyhovovalo,existuje. Děkuji předem za zprávu. Ladislav.H.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Naslouchátka

Jak vybrat naslouchátko

Vybírání naslouchátka patří do rukou zkušeného lékaře, který doporučí ten nejlepší přístroj dle individuálního stavu pacienta. Sluchadla se dělí do několika kategorií.

Dělení dle tvaru:

  • kapesní
  • závěsná
  • brýlová
  • boltcová
  • zvukovodová
Dělení dle způsobu předání akustické energie:
  • sluchadla pro vzdušné vedení
  • sluchadla pro kostní vedení (vibrátor)
Dělení dle vlastností:
  • sluchadla s možností proměnného zesílení
  • sluchadla s nastavitelným frekvenčním průběhem
  • sluchadla s omezením výstupního akustického tlaku
  • sluchadla s modulačními prvky

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Podrazilová.

Je mi 72 let,zvuky slyším,ale splývají mi za 14 dní jsem objednaná na echo v případě,že budu potřebovat naslouchátka dovím se někde kolik mi připlácí vojenská pojišťovna?

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Digitální naslouchátko

Špičkovým výrobkem v tomto oboru je profesionální digitální nabíjecí naslouchátko za ucho Axon D-322. Jedná se o mimořádně výkonný přístroj s prakticky nulovým zkreslením. Díky použité digitální technologii je naslouchátko navíc spolehlivé a vyniká i mimořádně nízkou hmotností – celý přístroj neváží víc než pouhé 3 gramy. K přístroji dostanete i podrobný návod v češtině, popisující používání, údržbu, nabíjení, nasazování i snímání přístroje včetně ilustrací. Dále náhradní koncovky (špuntíky) v odlišné velikosti. Hlasitost je plynule regulovatelná a k dispozici jsou dokonce kromě běžného módu zesílení i dva módy pro odfiltrování rušivých šumů.

K nabíjení naslouchátka slouží nabíjecí stojánek navržený pro dva naslouchací přístroje, ale lze ho využívat i s jedním. Vhodný čas pro nabíjení poznáte podle toho, že zesílení už nebude dostatečné a výkon naslouchátka se začne pozvolna snižovat. Před nabíjením přístroj vypněte a následně ho vložte do stojánku pro nabíjení, který nabízí hned dvě varianty. Nabíjet můžete z počítače či notebooku, případně také z nabíjecího adaptéru. Síťový adaptér (DC 5 V, 50–500 mA) je také součástí balení. Při nabíjení můžete průběh sledovat prostřednictvím kontrolky, když zhasne, je přístroj plně nabitý a vydrží nejméně třicet hodin nepřetržitého provozu, což je opravdu úctyhodný výkon.

Zdroj: Naslouchátko

Diskuze

V diskuzi VZP POJIŠŤOVNA PŘÍSPĚVKY NA NASLOUCHÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Janoušková.

Dobry den.Otec bude mit od lekare naslouchadlo.Musime zadat o prispevek na pojistovne nebo si vse vyridi lekar.Otci je76 let a naslouchadlo bude mit poprve.Dekuji Janouskova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vzp pojišťovna příspěvky na naslouchátka

Jaké sluchadlo si vybrat

V každé cenové kategorii lze vybrat kvalitní sluchadla. Důležité je zejména to, jak budete se sluchadlem rozumět a zda pro vás bude poslech příjemný. Nejznámějšími výrobci sluchadel jsou například Interton, Oticon, Siemens a Widex. Pokud si z nabízených sluchadel vyberete, bude vám zhotoven otisk ucha, který je nutný u zvukovodových nebo kanálových pro výrobu vlastního sluchadla. U závěsných sluchadel lze pro výrobu individuálního tvaru také použít otisk. Zde však existuje široký výběr odzkoušených koncovek. Sluchadlo se poté nastaví speciálním softwarovým programem na základě vašeho individuálního audiogramu. Výběr sluchadla je tedy věc individuální a záleží na vás, jaké sluchadlo si vyberete. Zde je důležité, aby sluchadlo bylo nejen funkční, ale i pro vás příjemné.

Zdroj: Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem NASLOUCHADLA DO UŠÍ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Šebestová.

Já mám oboustranou nedoslýchavost,měřeno v procentech 39.Přesto mě bylo foniatrem sděleno, že že nemám na hrazené naslouchátka nárok. Neslyším televizi když je podbarvená hudbou,takže dávám hlasitě čímž otravuji své okolí. Je mi 70 let a bydlim kousek od ČB.

Pokud můžete poradte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší řešení je koupit si bezdrátová sluchátka a sledovat televizí s nimi. Nemusíte se nikoho doprošovat a zvuk si pro sebe můžete zesílit jak chcete.

Zdroj: diskuze Naslouchadla do uší hrazená pojišťovnou

Neinvazivní terapie a postupy

Někteří lidé s Menierovou chorobou mají lepší výsledky po uplatnění jiných, neinvazivních léčebných postupů, máme na mysli například:

  • Rehabilitaci; pokud máte při závratích problémy s rovnováhou, můžete těžit z vestibulární rehabilitační terapie. Tato terapie zahrnuje cvičení a aktivity, které se provádějí během terapeutického sezení či doma. Pomáhají vašemu tělu a mozku ke znovuzískání schopností zpracovávat informace správným způsobem.
  • Postižený Menierovou chorobou užívá naslouchátko, které zlepší sluch. Lékař vás může odkázat na ušního lékaře, který vám poradí s možnostmi naslouchátka a vybere pro vás to nejvhodnější.
  • Meniettovo zařízení. Léčba závratí je těžká, ale tato terapie zahrnuje použití pozitivního tlaku na střední ucho, čímž zlepšuje výměnu kapaliny. Meniett pulzní generátor vysílá pulzy tlaku do zvukovodu přes vzduchovou trubičku. Léčbu lze provádět doma, obvykle se provádí třikrát denně po dobu pěti minut. Meniettovo zařízení zlepšuje příznaky závratí, jako je hučení v uších a sluchový tlak. Dlouhodobá efektivita tohoto zařízení nebyla stanovena.

Zdroj: Jak léčit Menierovu chorobu?

Zkušenosti s parní troubou

Parní trouby patří poslední dobou mezi nejprodávanější spotřebiče, a to hned z několika důvodů: pokrmy z parní trouby jsou chutné i bez použití tuku, není nutné ani příliš solit, jídlu zůstává vlastní aroma. V parní troubě lze najednou připravovat celé menu, takže vám zůstává čas na jinou činnost. Parní trouby nabízejí jednoduché ovládání, většina jich má displej, který vás navede přesně krok po kroku. Kombinované parní trouby je možné používat jako parní i horkovzdušné, nebo i současně. Dalším plusem těchto trub je jejich snadné čištění a údržba, na stěnách nic nepřilne.

Multifunkční parní trouby dovolují použít jak páru s různou intenzitou (vaření v páře se 100% vlhkostí, nastavení teploty od 50 do 96 °C, pečení s 25% vlhkostí od 50 do 23 °C, pečení s 50% vlhkostí s teplotou od 50 do 130 °C), ale také páru zcela vypnout a péct jako v horkovzdušné troubě. Nebo programy kombinovat.

Potraviny si při tomto pečení uchovávají vitamíny, stopové prvky a citlivé živiny i svoji přirozenou chuť a barvu. Pokrmy proto není potřeba tolik solit, výrazně kořenit ani k nim přidávat tuky. U řady pokrmů se také výrazně zkrátí doba přípravy, nic se nevysuší. A například knedlíků byste nikdy nepřipravili v jednom hrnci takové množství, jaké zvládnete najednou v multifunkční troubě. Pro ty, kteří se věnují více domácím činnostem najednou, je určitě příjemné i to, že třeba u rýže nebo u knedlíků se ani po překročení doporučené doby nic nestane. A také se nemusíte bát trouby zaprskané od tuku. Díky páře je údržba rychlá a snadná. Možná ještě větší zážitek nabízí pro laiky vaření knedlíků. V páře je totiž nemůžete rozvařit, ani kdybyste dobu přípravy přetáhli o několik minut.

Kombinované parní trouby dokážou nejen vařit v páře, ale také péct. Vaření v páře, pečení nebo kombinace obojího není pro kombinovanou parní troubu problém díky jemné páře a volitelnému doplňkovému horkému vzduchu. Díky jemné páře se chutě plně rozvinou, aniž byste museli přidávat tuk navíc. Některé trouby jsou vybaveny vlastní nádrží na vodu, jiné potřebují přípojku vody.

Ve třech úrovních vnitřního prostoru parní trouby připravíte kompletní menu, například brambory, rybu a zeleninovou přílohu. Jediným omezením je jednotná teplota páry. Takže vy jen připravíte suroviny a parní trouba se postará o varný proces, aniž byste museli být trvale ve střehu. A výsledek vaření přitom bude zaručen. A i když budete vařit tři aromaticky různé suroviny, přenos jejich vůní mezi sebou navzájem je vyloučen. Do vnitřního prostoru parní trouby je totiž neustále přiváděna nová pára, takže přenos aromatických látek není možný.

Další předností parní trouby je, že vzhledem k popisovanému způsobu přípravy budete servírovat jídlo vždy čerstvé a teplé, aniž byste museli některou část dohřívat nebo udržovat teplou.

Před vařením je třeba jen zjistit, kolik času která surovina potřebuje. Například při přípravě menu, které se skládá ze pstruha, špenátu a brambor, budete jednotlivé suroviny do trouby přidávat následovně: brambory, které potřebují 20 minut, poté přidáte rybu, která potřebuje 10 minut a nakonec špenát, který se uvaří za 8 minut, takže za 20 minut kompletní menu na stole.

Při rozmrazování surovin v parní troubě docílíte oproti běžnému rozmrazování výrazného zkrácení času. Navíc se suroviny rozmrazí šetrně a rovnoměrně. Při 50–60 °C šetrně rozmrazíte hluboce zmrazenou zeleninu, maso, ryby, drůbež, ovoce i hotové pokrmy. A i mléčné produkty nebo pečivo bude záhy jako čerstvé. Mrazení potravin je dnes nejpřirozenějším a také nejjednodušším způsobem, jak je uchovat. Při zamrazování dochází jen k velmi malé ztrátě vitamínů a minerálních látek. Protože při zmrazování nedojde k totálnímu zničení mikroorganismů, je nutné, aby rozmrazené potraviny byly co nejdříve tepelně zpracovány. A protože se obecně doporučuje následná úprava rozmrazených potravin, parní trouba vám bude velkým pomocníkem, neboť potraviny rozmrazíte rychle a šetrně.

Ohřívané pokrmy v parní troubě vypadají a hlavně chutnají, jako by byly právě čerstvě připravené. Proto je možná přesnějším výrazem regenerace než ohřev. Ohřev pokrmů v páře je kvalitativně nepřekonatelný a tvoří pomyslnou třešničku na dortu v celém procesu vaření. Pro ohřev pokrmů (i více talířů současně) se doporučuje použití teploty 90–100 °C. Po cca 5 minutách je pokrm i s talířem rovnoměrně ohřátý a vy si tak můžete jídlo opět vychutnat, jako by bylo úplně čerstvé. Ohřívat (regenerovat) pokrmy můžete v děrovaných i neděrovaných parních miskách, stejně jako přímo na talíři, na kterém budete pokrmy posléze servírovat. Pokud se rozhodnete pro ohřev na talíři, talíř se ohřeje společně s pokrmem, který tak vydrží déle teplý. Doporučuje se ohřívat omáčky odděleně, aby nesplynuly s přílohou. Výjimkou jsou pokrmy, kde je toto promíchání žádoucí.

Blanšírování se stará o zachování optimální kvality ovoce a zeleniny během následného zamražení. Proces blanšírování trvá 1–2 minuty při 100 °C. Díky krátkodobému zahřátí se v ovoci a zelenině redukuje obsah enzymů, které v průběhu mražení odbourávají některé chuťové látky a vitamíny. Proto je blanšírování ideálním prvním krokem před samotným zamražením. Krátké tepelné zpracování v průběhu blanšírování vyřadí z činnosti některé enzymy, čímž je i v mraženém ovoci a zelenině zachována barva, chuť a obsah vitamínů. Před uschováním ovoce a zeleniny do mrazničky jej nezapomeň důkladně zchladit, například ve studené vodě. Ovoce nebo zeleninu očistěte, umyjte a větší plody nakrájejte nebo rozčleňte do menších kousků (květák či brokolici na jednotlivé růžičky, kořenovou zeleninu na kousky apod.). Kousky naskládejte do perforované napařovací misky a vsuňte do parní trouby. Při teplotě 100 °C nastavte čas blanšírování na 1–2 minuty. Po ukončení napařování ovoce či zeleniny prudce ochlaďte v ledové vodě.

Na trhu je celá řada výrobců, kteří dodávají na trh parní trouby, mezi přední výrobce patří Miele, Elektrolux, Whirpool, AEG, Bosch, Fagor a Siemens.

Zdroj: Parní trouba


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP