Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NASTAVITELNÉ STEHY

OBSAH

Jak se obřízka provádí?

Obřízka je malý chirurgický zákrok, který se provádí na urologii nebo plastické chirurgii v celkové anestezii. Existuje mnoho různých technik k odstranění předkožky. Šití kůže na vrchu penisu se provádí pomocí slizniční výstelky pod hlavou penisu. Použité stehy jsou vstřebatelné a nepotřebují odstranění. Tady jsou videa, na kterých je vidět obřízka penisu.

Zdroj: Obřízka

Diskuze

V diskuzi NASTAVITELNÉ STEHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta ferencakova.

Prečo neodpovedajú pacienti, ktorí boli nastavitelnými stehmi operovaní?
Však sa píše o 90% úspešnosti, ale operovaní pacienti nepíšu svoje komentáre

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nastavitelné stehy

Domácí péče po odstranění nehtu lékařem

Pokud je to možné, podložte poraněnou oblast polštářem, kdykoli budete během následujících 3 dnů sedět nebo ležet. Snažte se udržet ruku nebo nohu s odstraněným nehtem nad úrovní svého srdce. To pomůže snížit otoky.

Ponechte na ráně obvaz a pokud máte stehy, tak prvních 48 hodin je nenamáčejte. Při sprchování použijte k zakrytí oblasti igelitový sáček.

Pokud vám lékař řekl, jak se o ránu máte starat, postupujte podle pokynů lékaře. Pokud jste pokyny neobdrželi, postupujte podle těchto obecných rad:

  1. Po prvních 48 hodinách můžete obvaz sundat a dvakrát denně jemně omýt ránu čistou vodou. Pokud se obvaz přilepil na ránu, uvolněte ho pod teplou vodou. Plochu nedrhněte ani dlouho nenamáčejte. Nechoďte plavat.
  2. Ránu můžete namazat tenkou vrstvou lékařské vazelíny a zakrýt nepřilnavým obvazem. Oboje se dá běžně koupit v lékárně. Podle potřeby obvaz vyměňte.
  3. Pokud máte stehy, neodstraňujte je. Váš lékař vám řekne, kdy se vrátit, aby vám byly stehy odstraněny.
  4. Buďte bez bolesti pomocí léků. Užívejte léky proti bolesti přesně podle pokynů.
  5. Pokud vám lékař předepsal lék proti bolesti na předpis, vezměte jej podle předpisu.
  6. Pokud neužíváte lék na bolest na předpis, zeptejte se svého lékaře, zda můžete užívat volně prodejný lék.
  7. Pokud vám lékař předepsal antibiotika, užívejte je podle pokynů. Nepřestávejte je užívat jen proto, že se cítíte lépe. Musíte využívat celé předepsané množství.

Zdroj: Když sleze nehet

Diskuze

V diskuzi ŽLUČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kropáčová Jana.

Jsem po operaci laparoskopicé žlučníku. Po 3 dnech jsem byla propuštěna. Mám 4 vpichy v břiše zašité a přelepené. Mohu si lepenky sundat a osprchovat rany. N a vyndání stehů jdu za 5 dní. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobry den, taky jsem po op. zlucniku, stehy muzete odkryt a vysprchovat a znovu je zalepit. V lekarne je mozne nove lepeni zakoupit. Po 7 dnech od operace me odstranili stehy., na 2 dny jeste prelepili a pak jsem to mohla nechat volne. Preji hezky den.

Zdroj: diskuze Dieta po laparoskopické operaci žlučníku

Olejový radiátor 9

Olejový radiátor s devíti žebry. Příkon radiátoru je 2000 W, má tři nastavitelné výkonové stupně: 800, 1 200, 2 000 W. Radiátor je opatřen čtyřmi kolečky pro snadný transport a praktickým úchopem pro přenášení. Rozměry radiátoru jsou 240 x 410 x 630 mm (h x š x v). Radiátor je vybaven speciálně termickými otvory pro efektivnější topení a prostorovým termostatem s funkcí proti zamrznutí.

Zdroj: Olejové radiátory

Diskuze

V diskuzi TMAVA CHRASTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Mam na lavej strane hlavy chrastu,niekto my hovori ,ze to je starecka skvrna.Rastu my na tom vlasi.Ale niekedy ma to boli,citim to.Neviem ci by som si s toho mohla dat zobrat vzorku a dat vysetrit.Mynule som bola u lekara a zmrazil my to a dalej to mam take iste tmave ako chrastu.Ak niekto prosim mate skusenost prosim napiste.Dakujem Janka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Vyříznout a vyříznutý kus nechat vyšetřit na hystologii. Jeden nebo dva stehy to spraví a vy budete v klidu do konce života.

Zdroj: diskuze Tmava chrasta

Olejový radiátor Ardes 473

Olejový radiátor Ardes 473 s jedenácti žebry. Příkon radiátoru je 2 000 W, má tři nastavitelné výkonové stupně: 1 000, 1 500, 2 000 W. Radiátor je opatřen čtyřmi kolečky pro snadný transport, praktickým úchopem pro přenášení. Rozměry radiátoru jsou 240 x 490 x 630 mm (h x š x v). Radiátor je vybaven speciálně termickými otvory pro efektivnější topení a prostorovým termostatem s funkcí proti zamrznutí.

Zdroj: Olejové radiátory

Diskuze

V diskuzi KOTNÍK - PÍŠTĚL PO OPERACI - VYNDÁNÍ OSTEOSYNT.MATERIÁLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Zdravím, po operaci - odstranění osteosyntetického materiálu z vnějšího i vnitřního kotníku se mi na vnějším kotníku v pooperační ráně udělala tzv. píštěl. Naštěstí mi zabral inadine, kterým mi docela dobrá doktorka na Fifejdách při kontrole a převazu, kotník převázala. Přestalo to bolet, nemusím brát tuny panadolu/ibalgin bych nebrala, je to žíravina na žaludek, nechápu proč to furt nabízejí v tv reklamách ti podvodníci/
takže v úterý snad vyndají i stehy z rány. Na vnitřním kotníku v pohodě, stehy vyndány, zhojeno OK.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kotník - píštěl po operaci - vyndání osteosynt.materiálu

Bolest okolních zubů po extrakci

Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány však čistěte zuby velmi opatrně. V prvních dnech po výkonu se vyhýbejte větší fyzické námaze, tato činnost by mohla vyvolat krvácení a bolest. V období po náročnějších zákrocích se může pacient cítit unavený a mít zvýšenou teplotu a cítit bolest. Pokud se objeví horečka nad 38 °C, kontaktujte svého lékaře. Někteří pacienti mají v ústech po zákroku stehy, v takovém případě je nutné kousat na druhé straně a jíst měkčí stravu, aby nedošlo k jejich potrhání. Stehy se odstraňují zpravidla za 7 až 10 dní a v prvních dnech je tento stav provázen bolestí. Bolest okolních zubů je běžný vedlejší účinek po trhání.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

Po operaci slepého střeva

Po operaci můžete očekávat:

  • Sestry budou pravidelně zaznamenávat vaši teplotu, krevní tlak, puls a dýchání.
  • Sestry budou sledovat vaši ránu a úroveň bolesti a podle pokynů vašeho lékaře vám podají léky proti bolesti.
  • Pokud nenastanou žádné komplikace, můžete vstát z postele poměrně brzy po operaci.
  • Včasný pohyb je žádoucí, ale opatrnosti je třeba při chůzi do schodů, abychom nezatížili břišní svaly.

Přibližně 24 hodin po operaci byste měli být schopni jíst.

Po nekomplikované apendektomii byste měli být schopni opustit nemocnici za dva až tři dny.

Pokud máte vnější stehy, obvykle si je necháte odstranit zhruba po týdnu. Někdy chirurgové používají rozpustné stehy, které není třeba vytahovat.

Zdroj: Káva po operaci slepého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem KÝLA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Dobrý den.Jdu na operaci kýly již po 12 operácí nyní to bude po 13 mám cukrovku a užívam též antidepresiva Venlafaxin 75mg poradte mi mám zácpu mohu užívat konopný olej nebo jiný přípravek abych šel na velkou stranu,bojím se že po operaci si potrhám sítku nebo vnítřní stehy.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dohodněte se se svým ošetřujícím lékařem, jak ve vašem případě nejlépe zprůchodnit stolici před i po operaci. V lékárně na to máme několik osvědčených a šetrných prostředků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Operace

Operace karpálního tunelu je častým zákrokem chirurgie ruky. Probíhá v místním znecitlivění, trvá asi 30 minut. Principem je uvolnění středového nervu, které spočívá v přetnutí příčného zápěstního vazu. V pooperačním režimu je doporučováno nošení ruky ve vyšší poloze a užívání léků proti otoku. Stehy se standardně vyndávají po 14 dnech, do té doby je nutné dodržovat určitý hygienický režim. Ruku je možné používat k běžným činnostem prakticky okamžitě po operaci, plnou zátěž snese asi za měsíc.

Zdroj: Karpální tunel

Analogové audio obvody

Nastavitelné: Akustický obvod je analogový, s elektronickými součástkami, které umožňují jeho nastavení. Foniatr určí zesílení a ostatní charakteristiky naslouchadla potřebné pro pacienta. Poté nastaví naslouchadlo, a to buď pomocí malých ovladačů přímo na naslouchadle, nebo v laboratoři vybavené k nastavení naslouchadla. Tento typ obvodu je většinou nejméně flexibilní.

Programovatelné: Akustický obvod je analogový, ale s dalšími ovládacími elektrickými obvody, které lze naprogramovat, často víc než jedním programem. Ovládací obvod může být upraven během výroby anebo v některých případech foniatr může za pomocí počítače propojeného s naslouchadlem naprogramovat přídavné ovládací obvody. Pacient s naslouchadlem může měnit program pro různá akustická prostředí buď pomocí ovládání na samotném naslouchadle, dálkovým ovládáním, anebo v určitých případech ovládací obvody fungují automaticky. Tento typ obvodů je všeobecně více flexibilní oproti jednoduchým ovládacím obvodům.

Zdroj: Naslouchátko

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po excizi ganglionu nebývá dlouhá. Zpravidla se 12. den vytahují stehy a po dvou týdnech od zákroku můžete zase běžně fungovat. Mohou však nastat komplikace v podobě pooperačního zánětu a nebo v případě hlubšího zásahu do tkání trvá zhojení a obnova funkčnosti déle. Pro rychlejší hojení můžete užívat preventivně Wobenzym 5 tablet 3 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Léčba a odstranění

Léčba je převážně kosmetická, a to:

  • exkochleací (seškrábnutím): Exkochleací se odstraňují drobné nesrovnalosti kůže. Jedná se o chirurgický výkon, při němž se ostrou chirurgickou lžičkou vyškrábne odumřelý obsah tkáně. Zákrok je téměř bezbolestný.
  • excizí (vyříznutím): Excize je operace, která se provádí za přísně sterilních podmínek, převážně v místním znecitlivění (injekcí nebo pomocí speciálních krémů). Používají se jemné šicí materiály, jejichž základem je hedvábí či silon. Volí se podle lokality, typu, velikosti, charakteru a dalších příznaků odstraňovaného útvaru. Po zákroku se kůže zalepí speciální náplastí napuštěnou hojivou látkou. Je možné ponechat i volně, bez náplasti. Doba hojení se liší podle místa, kde se zákrok prováděl, obvykle trvá 7 až 14 dnů. Stehy se vytahují po 7 až 21 dnech.

Zdroj: Stařecké bradavice

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Mám ho tam už 8let,a stejnou dobu, co dva měsíce jsem ho musel píchat a odsávat.Prostě šíleně náročné jak na čas tak na psychiku.Rozhodl jsem se ho tedy nechat odstranit chirurgicky.
2.3.2016 jsem se ho zbavil.Na jeho místě zbyla jizva na 3 stehy, která je jen o málo hezčí než boule na ruce,která bolela když jsem zápěstí třeba zalomil při opření se,nebo při práci....no ale jen na necelý měsíc.Udělal se mi tam znova a ted je o tu jizvu výraznější,ted už to nejen bolí,ale i bije do očí.
Takže chirurgický zákrok taky nemusí nic vyřešit a to odsávání...myslím,že je úplně k ničemu!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

přesně stejně to mám já na noze, taky mi po operaci znovu narost a bolí

Zdroj: diskuze Ganglion na zápěstí

Co dělat, když má pes nafouklé ucho

Ušní hematom vzniká jako následek krvácení mezi kůží a chrupavkou ušního boltce. Je charakterizován fluktuujícím obsahem ušního boltce. Přesná příčina není známá, ale často se objevuje v případech zánětu zevního zvukovodu (mechanická příčina – škrábání ucha či klepání ušima). V mnoha případech je nutné chirurgické ošetření. Pokud othematom není ošetřen, dojde ke svraštění boltce a někdy též k osifikaci chrupavky a následnému trvalému dráždění. Účelem chirurgického zákroku je odstranit krevní sraženinu a přitlačit kůži ke chrupavce. Ušní boltec je otevřen na vnitřní konkávní straně, jsou odstraněny krevní sraženiny a vrstvy boltce jsou přitlačeny k sobě prošitím podloženými stehy, umístěnými paralelně k ráně, aby nedošlo k přerušení cév vyživujících boltec.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Využití ortézy

Ortéza karpálního tunelu zápěstí McDavid 454R je doporučovaná lékaři pro rehabilitaci umožňující rychlý návrat do práce nebo do hry. Tento oblíbený typ je vyroben z tepelně izolujícího neoprenu s nylonovým potahem na obou stranách. Má plně nastavitelné zapínání se suchými zipy a dlahu medicínské jakosti, která zajišťuje vynikající zpevnění. Pomáhá ulevit od bolestí spojených se syndromem karpálního tunelu, při artritidě, tendinitidě, vymknutí a blíže neurčené bolesti v zápěstí. Ortéza stahuje měkké tkáně a tepelná retence pomáhá při úlevě od bolesti a usnadňuje léčení. Neopren poskytuje léčivé teplo, jež podporuje léčení a snižuje bolest. Nepoužívejte na otevřená zranění nebo v případě, jste-li náchylní k dermatitidě (zánětům pokožky), alergii na pryž nebo problémům s oběhovým systémem. Pokud se vyskytne vyrážka nebo jiné kožní problémy, přestaňte ji používat.

Pokyny pro čištění a údržbu: Ortézu myjte ručně v teplé vodě s jemným čisticím prostředkem, důkladně opláchněte a nechte okapat. Nepoužívejte sušičku, vyhněte se chemickému čištění. Doporučuje se časté mytí, aby zůstala čistá a neobsahovala tělesné soli, které mohou způsobit podráždění pokožky. Diagnózu a léčbu zranění vždy konzultujte s lékařem. Ortéza není náhradou lékařské péče.

Cena Ortézy karpálního tunelu zápěstí McDavid 454R je 710 Kč.

Zdroj: Karpální tunel

Ošetření nehtu u lékaře

Lékař může nehet úplně odstranit, vrátit jeho část na původní místo nebo opravit nehtové lůžko. Po chirurgickém ošetření vás může prst bolet. Můžete mít i stehy.

Po chirurgickém ošetření můžete mít po dobu 2 nebo 3 dnů na ráně nebo kolem ní určité otoky, změny barvy a krvavé krusty. To je normální. Dobrá domácí péče o vaši ránu jí pomůže rychle se zahojit a sníží riziko infekce.

Rána by se měla zahojit během několika týdnů. Pokud je nehet zcela odstraněn, může růst nového nehtu trvat až 6 měsíců. Růst nehtu na noze může trvat 12 až 18 měsíců, protože nehty na nohou rostou pomaleji, než nehty na rukou. Nově narostlý nehet může vypadat jinak, než ten původní.

Následná péče po odstranění nehtu je klíčovou součástí úspěšné léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že přijdete na všechny kontroly k lékaři a zavoláte mu nebo zdravotní sestře, pokud budete mít problémy s hojením. Je také dobré znát výsledky předchozích vyšetření a vést si seznam léků, které užíváte.

Zdroj: Když sleze nehet

Jak dlouho se hojí amputace

Je důležité, aby se operace uskutečnila co nejdříve, infekce a nekróza prstu totiž výrazně zhoršují prognózu a riziko komplikací. Pro dobré a rychlé hojení rány je důležité ránu převazovat, první převaz se provádí do 24 hodin po operaci, následně je rána kontrolována každé 2–3 dny po dobu 2 týdnů. Případné stehy se vyjímají po 2 týdnech. Ve většině případů se otok po amputaci prstu upraví do dvou týdnů.

Po operaci se podává heparin a co nejrychleji se začíná s pohybovými cvičeními za pomoci sester a fyzioterapeutů. Aby se zamezilo možné infekci nebo alespoň zmírnila již probíhající infekce v ráně, podávají se antibiotika. Krátce po operaci je časté, že pacienti mají pocit, jako by odoperovaný prst stále měli, a dokonce v něm cítí bolest (označuje se jako fantomová).

Přestože amputace prstu není závažná operace, není dobré ji podceňovat. Je důležité pravidelně a důsledně kontrolovat hlavně pacienty s poruchami cirkulace a cukrovkou. Šance na úplné zhojení rány je 40–60 %. Délka zhojení defektu je individuální a záleží na zdravotním stavu pacienta.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Jak udržet oči zdravé?

Pravidelné vyšetření zraku a nošení správných brýlí je tím základním, co můžete udělat pro zdraví svých očí, ale předkládáme i další důležitá doporučení:

  • Jedení zdravé a vyvážené stravy. Konzumace zeleniny a ovoce bude přínosem nejen pro váš zrak (může pomoci chránit před některými onemocněními očí – šedý zákal či věkem podmíněné makulární degenerace), ale i pro vaše celkové zdraví.
  • Vyvarujte se silnému slunečnímu světlu, může poškodit vaše oči a zvýšit riziko šedého zákalu. Noste sluneční brýle nebo kontaktní čočky s UV filtrem, abyste ochránili své oči před škodlivými paprsky.
  • Kouření zvyšuje šance, že u vás může dojít k šedému zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci.
  • Nadváha s sebou přínáší riziko cukrovky, která může následně vést ke ztrátě zraku.
  • Chcete-li dobře vidět, když je vám přes 60 let, zvyšte intenzitu denního světla ve svém bytě (čisté okno bez závěsů), vaše oči potřebují totiž třikrát více světla než oči mladých lidí. Ujistěte se, že máte dobré elektrické osvětlení, zvláště v horní a dolní části schodů. Pro čtení nebo práci používejte přímé světlo z nastavitelné stolní lampy, která je umístěna tak, aby se světlo od stránky neodráželo a nezpůsobovalo oslnění.
  • Dobrá cirkulace a příjem kyslíku také prospívá zdraví očí. Oba tyto faktory jsou stimulovány pravidelným cvičením.
  • Když spíte, jsou vaše oči neustále mazány a drážděny látkami, které se vám nahromadily v očích během dne (například prachové částečky). Proto před spaním proveďte co nejdůkladnější oční hygienu.

Zdroj: Rady pro zdravé oči ve vyšším věku

Cena za ošetření

Cena za ošetření je individuální a odvíjí se od zvolené terapie. Cena za klinické vyšetření nemocného zvířete se pohybuje od 390 Kč.

Konzervativní ošetření othematomu spočívá v odsátí tekutiny tenkou jehlou, případně v kombinaci s lokální aplikací kortikosteroidů. Pokud konzervativní terapie selže, to znamená, že ani po třech odsátích nedojde k vyřešení othematomu, je nutné přistoupit k terapii chirurgické, a to i v případě, že je othematom příliš velký a bolestivý.

Chirurgicky se malé othematomy dají řešit prostou drenáží, v případě větších othematomů, nebo pokud je othematom již organizovaný, se využívá technika incize othematomu s prošitím ušního boltce. Kůže boltce se v místě othematomu nařízne, obsah se vypustí a vypláchne, ranka se nechá otevřená pro zajištění drenáže othematomu. Poté se ucho prošije velkým množstvím jednotlivých uzlíčkových stehů, které zajistí opětovný srůst kůže s chrupavkou. Je možné také ucho vypodložit speciální vycpávkou, která ucho drží ve správné pozici a má zabránit jeho zkrabacení a zkroucení, což je bohužel u hematomů častou komplikací. Stehy se vyjímají za 14 dní po operaci. Po celou dobu musí mít pes nasazen ochranný límec, aby se zabránilo autotraumatizaci, a také je vhodné, aby byl medikován antibiotiky kvůli snížení rizika bakteriální infekce.

Zdroj: Nateklý ušní boltec a zánět ušní chrupavky u psa

Chirurgické odstranění znamének

Chirurgické odstranění znamének je jednou z nejčastějších metod, jak se znamének zbavit. Spočívá v místním znecitlivění dané oblasti. Do místa, ze kterého má být znaménko vyříznuto nebo seškrábnuto, se injekčně aplikuje anestetikum, chvíli se počká, než začne působit, a poté lékař nebo chirurg provede excizi, tedy odstranění znaménka skalpelem. Ránu sešije a přelepí náplastí. Celý zákrok zabere 15–20 minut. Po odstranění stehů je možno jizvu ošetřit biostimulačním laserem, který podpoří proces hojení. Odiagnostikovaný projev na kůži je chirurgicky odstraněn, rána je sešita plastickým stehem, který minimalizuje následnou jizvu, která po této metodě odstranění vždy vzniká. Odstraněná tkáň je odeslána na histologické vyšetření, které definitivně určí diagnózu. Zákrok se provádí v místní anestezii a není pro klienta nijak zatěžující. Tyto zákroky provádí plastický chirurg.

Chirurgické odstranění znaménka, tedy jeho vyříznutí, je záležitost několika minut a délka zákroku se odvíjí podle jejich velikosti a počtu. Teoreticky je možno odstranit jakékoliv množství najednou, záleží na výdrži pacienta i operatéra.

Pokud se jedná o naprosto neškodná znaménka, drobné pihy nebo bradavice, je jistě lepší naplánovat tento zákrok na zimu kvůli vyloučení působení slunečních paprsků na jizvu, ale hlavně, aby si člověk nekazil léto a dovolenou tím, že má na těle čerstvou ranku a nemůže sportovat, koupat se a opalovat. Pokud se ale jedná o rizikový útvar, je třeba jednat rychle a odstranit ho hned bez ohledu na roční období.

Výhody chirurgického odstranění znamének:

  • prevence vzniku melanomu;
  • rychlý, cca patnáctiminutový zákrok s lokálním znecitlivěním;
  • tělo nezatěžující, bezbolestné ošetření.

Stehy

Stehy se odstraňují 6. až 10. den, podle toho, na které části těla byla excize provedena, po odstranění stehů je možné jizvičku ozařovat biostimulačním laserem. Není vhodné přibližně jeden měsíc vystavovat ošetřené místo slunečnímu záření, je nutné používat ochranné krémy s vysokým faktorem (SPF 30 a výše). Po chirurgickém zákroku je zejména důležité ošetřenou oblast nenamáhat. Na kontrolu se chodí zhruba za týden až 10 dní od zákroku.

Rizika

Po chirurgickém odstranění znamének se musíte vyhýbat koupelím, sauně, soláriu, opalování na přímém slunci, aktivnímu sportu a podobně. Jedná se převážně o aktivity, které způsobí výrazné zpocení. Doporučuje se vysoká ochrana před slunečním zářením a dodržování pokynů ochrany před sluncem.

Zdroj: Vyříznutí mateřského znaménka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP