Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEDOVY POT NA CELE

OBSAH

Ochlazování po sauně

Ochlazování není příjemné. Nikomu. Ale můžete si pomoci. Můžete si pomoci autosugescí a to takto: při pobytu v sauně, až se začnete řádně potit, tak začněte přemýšlet nad studenou vodou, která vás osvobodí z toho horka, studená voda bude vaším zachráncem. Až to nebude dále k vytržení, tak v tomto rozpoložení s myšlenkami na záchranu studenou vodou, opusťte saunu a běžte okamžitě do sprchy. Nasměrujte si proud studené vody na obličej a do otevřených úst. Zbytek vody nechte odttékat po těle přes prsa dolů. Začněte se pomalu otáčet okolo své svislé osy a dýchejte! Dýchejte zhluboka a rychle, co to jde. Klidně i zhluboka fuňte. Myslete na to, že si užíváte ledový nápoj, například půllitr studené limonády nebo piva, který naráz ve svých představách právě pijete. Stejně, jako ledový nápoj, polykáte a necháváte z úst přetékat ledovou vodu ze sprchy.

Tento manévr vám pomůže zvládnout signály, které přicházejí z pokožky při ochlazování. Když si jejich proud správně vysvětlíte (využijete efektu ledového nápoje), tak se tělo nedostane do kolapsu, který by vedl k předčasnému ukončení ochlazování. Ochlazování by mělo skončit až ve chvíli, kdy dopad studené vody kdekolov natěle již nevyvolává stresující pocity. Dýchání se uklidní a vy zcela čerství opouštíte sprchu a pokládáte se do vodorovné polohy, kde na několik minut zažijete pravou nirvanu. Až se vleže uklidní tlukot srdce, můžete saunu opakovat.

Benefity saunování spočívají právě v dobře provedeném ochlazování, protože při něm dochází k významným léčebným účinkům. Vyhřátí je jen pomůcka k tomu, abyste lépe zvládli ochlazení. Je to opravdu důležité správně pochopit.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Poradna

V naší poradně s názvem LEDOVY SALAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana chrzova.

prosim o radu zda mohu ledovi salat na nemoc dnu dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ledový salát patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto se může při dně konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meloun

Babské rady na ledový nos

Pokud máte permanentně studený nos, může se jednat o cévní problém či poruchu cévní reaktivity na změny okolí teploty. Můžete zkusit nějaký přípravek s jinanem dvoulaločným (Gingko biloba) nebo jiný volně prodejný lék na rozšíření cév a zlepšení periferního prokrvení. Ale pokud by se stav během několika týdnů nezlepšil, navštivte lékaře.

Zdroj: Studený nos

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den potřeboval bych poradit je mi 17 a prez noc mě začalo bolet vedle oka směrem k uchu když se toho dotknu tak to začne bolet včera to aspon trochu vypadalo k světu ale dneska mám dost nateklé víčko jenom levé pravé je v pohode
Tak kdyby někdo věděl co a tím tak bych byl rád

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tady pomůže jedině vyšetření v ambulanci dorostového lékaře a popřípadě snímek hlavy z rentgenu. Může to být infekce oka, zubu a nebo alergická reakce, přičemž každá z těchto příčin vyžaduje odlišnou léčbu. Než se dostaneš k lékaři, tak si na postižené místo přikládej ledový obklad. Ledový obklad se udělá z mokrého kapesníku umístěného do igelitového sáčku, který se dá zmrznout do mrazáku. Po zmrznutí se i s igelitem zabalí do čisté suché utěrky a přiloží se na postižené místo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní víčko

Our Moment

One Direction Our Moment je šumivá a šťavnatá dámská vůně tvořená šťávami čerstvého ovoce a sezonních květin s infuzí teplého pižma. V úvodu vůně se pomalu rozplývá ledový ovocný sorbet z růžového grapefruitu, lesního ovoce a červeného rybízu. V srdci rozkvétá frézie, frangipani a jasmín. Základ obsahuje dřevité tóny, svěží pačuli a sametové pižmo. Parfém vytváří lákavé a hravé tóny. Na trh byl uveden v roce 2013.

Zde můžete vidět cenu vůně Our Moment.

Zdroj: Nejoblíbenější parfémy pro ženy

Diskuze

V diskuzi OBSAH PURINU V LISTOVE ZELENINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,prosím Vás kolik purinu obsahuje listova zelenina např.římský salát,ledovy salát,zeli apod.?Předem dekuji za odp. spozdravem a přání hezkého dne přeje Metela

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obsah purinu v listove zelenině

Krevetový koktejl

Ingredience: 1 lžíce bílého vína, 1 hlávka ledového salátu, 1 špetka mleté papriky, 300 g vařených krevet

Ingredience podle chuti: rajčata, avokádo

Ingredience na zálivku: tabasco, 3 lžíce majonézy, citronová šťáva, 2 lžíce sladkého kečupu, 1 lžička brandy, 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce worcesterové omáčky

Postup: Ledový salát opláchneme studenou vodou a nakrájíme na proužky. Připravíme si 4 větší sklenice na nožičce. Nejlépe z tlustšího skla. Do skleniček navrstvíme ledový salát, přidat můžeme i rajčátka nebo plátky avokáda. Na zeleninu rozmístíme do každé sklenice alespoň čtyři předem uvařené krevety a zakapeme je pořádnou porcí citronové šťávy. V misce rozmícháme majonézu, kysanou smetanu, kečup, citronovou šťávu, tabasco, worcesterovou omáčku a jednu lžičku brandy nebo koňaku. Takto připravenou zálivkou přelijeme krevety ve sklenici a můžeme podávat. Podle chuti můžeme krevetový koktejl doplnit čerstvě mletým pepřem nebo špetkou papriky, případně lehčího chilli.

Zdroj: Krevetová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK RTU PO ÚRAZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Peřinová.

Vážená redakce, hledám RADU - před dvěma dny jsem nešťastnou náhodou upadla a narazila si horní ret Ten mi způsobil velký bolestivý otok..Použila jsem konopnou mast,před spaním jeden ledový obklad.Zatím není poznat zmenšení rtu..je neděle a ráda bych se dozvěděla jinou-účinnou radu-pomoc.Děkuji LP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud po nárazu netekla ze rtu krev a v otoku nemáte tepavou bolest, tak jediným receptem je nechat to být. Občas ledovat a počítat s tím, že otok postupně ustoupí do deseti dnů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok horního rtu

Vepřová panenka pečená ve slanině

Ingredience: 400 g vepřové panenky, 5 plátků anglické slaniny, sůl, pepř, drcený tymián, olivový olej, rukola, ledový salát, citronová šťáva

Postup: Panenku nakrájíme na silnější plátky (2,5–3 cm). Osolíme, opepříme a posypeme trochou sušeného tymiánu. Slaninu podélně rozkrojíme na poloviny. Každou polovinou obalíme špalíček panenky a připevníme ji párátkem. Důkladně rozehřejeme olej a špalíčky masa prudce opečeme cca 2–3 minutky z každé strany. Nijak do nich nešťoucháme a víckrát nepřevracíme. Poté je přemístíme na plech s pečicím papírem a pečeme na 220 °C pod grilem asi 5 minut. Takto by maso mělo zůstat krásně šťavnaté.

Zdroj: Vepřová panenka pečená

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Philippová.

Nějak tomu nerozumím,ve vzorovém jídelníčku se objevuje jogurt brokolice,kiwi a ty jsou uvedené v zakázaných potravinách.Těžko se v tom člověk orientuje,když lékař říká jen že nejíst zelené zeleniny a o zbytku jako masa a pod.neřekne nic.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem můžete jíst všechno. Jen je třeba dávat pozor na potraviny, které jsou zelené. Patří sem zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulka, okurky, rajčata, papriky, všechny tyto potraviny můžete konzumovat každý den, ale pouze v omezeném množství. Ostatní potraviny nejsou problematické a můžete je jíst bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Octový versus octanový obklad na otok

Na otoky se dříve přikládal octanový obklad. Octanový obklad je hlinitá sůl kyseliny octové. Octan hlinitý vzniká při reakci síranu hlinitého a octanu olovnatého (oba jsou rozpustné ve vodě), kdy v roztoku zůstane zmíněný octan hlinitý (pozor na krystalickou vodu) a kromě něj vznikne ještě nerozpustný síran olovnatý. Octan hlinitý má mírné antiseptické a výrazné adstringentní (stahující) účinky. Používá se ve formě krému k léčbě drobných poranění, při štípnutí hmyzem, při solární dermatitidě, omrzlinách nebo popáleninách 1. stupně. Ve formě roztoku je octan hlinitý málo účinný, vhodnější je ledový obklad. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga K.

To jsem samozřejmě viděla, ale vždycky jsem to přičítala špatným stravovacím návykům celé rodiny, které se taky na celé rodině projeví. Tomu, že by mohlo jít o geny jsem nevěřila, vlastně jsem to považovala za výmluvu. Až teď jsem se zajímala o genetickou analýzu a tak mne to zaskočilo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Vrásky na čele

Vrásky na čele vznikají z více důvodů. Pokožka na čele se obnovuje méně často, a to pouze jednou za čtyři až šest týdnů. Důvodem může být i špatná péče o pleť. V těle neustále probíhají různé chemické reakce, které vyvolávají tvorbu vrásek. Pokud se vám vrásky udělaly, neděste se. I vrásky již vzniklé se dají odstranit, pokud tomu věnujete tu správnou péči a tou správnou kosmetikou. Pokud máte z vrásek strach a bojíte se, že se jich už nikdy nezbavíte, tak se nebojte. Stres totiž vrásky taky může přivolat. Výbornou obranou je například gymnastika tváře. Pitvořte se na sebe často a pravidelně v zrcadle. Nejen že si zlepšíte náladu, ale také si pomůžete od vrásek.

Vrásky na čele foto

Zde můžete vidět, jak vypadají vrásky na čele.

Zdroj: Vrásky

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDIVA KUZE OBLIČEJE SVEDIVE OTOKY NA CELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Scukova.

Svediva část obličeje s otoky na čele

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste na to použít Claritine. To je lék na zklidnění alergie a je k dostání v lékárně bez předpisu. Pokud chcete zjistit příčinu, tak budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svediva kuze obličeje svedive otoky na cele

Jak zmírnit bolest při záchvatu

Zmírnit bolest při dnovém záchvatu lze:

Odsání tekutiny ze zánětu - přináší okamžitou úlevu. Léčba se zaměřuje na zmírnění zánětu.

Silná antirevmatika - např. Ketazon - v některých případech také přinášejí dostatečnou úlevu.

Kolchicin - to je typický lék na dnu. Získává se z ocúnů. Bere se v malých dávkách, dokud obtíže neustoupí, nebo se neobjeví nežádoucí účinky, jako je nevolnost, zvracení, průjem a křeče v břiše.

Léky, které snižují hladinu kyseliny močové - mezi ně patří například allopurinol (Milurit), ten blokuje tvoření kyseliny močové, a další léky, které podporují její vylučování, jako je prebencid a benzbromaron.

Bolest také často zmírní injekce přímo do postiženého kloubu a nesteroidní protizánětlivé léky.

Na zmírnění bolesti vyzkoušejte obklady z vrbky úzkolisté přikládané na bolestivé klouby. Kombinace kořene lopuchu, celerových semínek, řebříčku a túje můžete užívat ve formě kapslí nebo tinktury.

Pijte třikrát denně sklenici vody se dvěma lžičkami semene miříku celeru nebo sadce nachového. Zbavíte tak tělo přebytečné kyseliny močové. Nepijte však bylinné čaje, jestliže vám lékař předepsal léky obsahující kolchicin.

Na bolesti také pomáhá ledový obklad - zdvihněte nohu, a pokud snesete tlak, přiložte si na ni ledový obklad. Zůstaňte v klidu.

Léčba spočívá v striktní dietě. Je nutné vyloučit určité potravy a zvýšit pitný režim. Pacient by se měl vyhnout konzumaci červeného masa, mořských plodů, vnitřností, uzenin, tučných sýrů, cukru, rajčat, špenátu, okurek, česneku a také alkoholu. Pacient by se také měl vyhnout smaženým jídlům, kynutému těstu, kakau nebo ochucovadlům. Nevhodné jsou také masové vývary. Naopak lze konzumovat tmavé i bílé pečivo, které neobsahuje žádné puriny, citrusy, brambory, hnědou rýži, nízkotučné mléčné výrobky, v malé míře vejce a sladkovodní ryby. Je nutné jíst v malých dávkách, minimálně 4x denně. Zároveň je důležité dbát na pitný režim, vhodná je zejména neperlivá voda a to alespoň 2,5 litru denně. Naopak mezi potravy, které jsou vhodné, patří třešně, višně, jahody, celer, které prokazatelně zmírňují bolest a minimalizují otoky. Lékař předepisuje léky na snížení tvorby kyseliny močové, dále se využívají antirevmatika a analgetika proti bolesti.

Zdroj: Dna v koleni

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Nedávno jsem si dala 2x v týdnu do salátu moji oblíbenou rukolu (jen hrst) a už jsem měla hodnotu INR 1,6.Kysané zelí,které je moc zdravé se také bojím jíst.Dnes jdu na krev tak uvidím co bude,každý den zelené saláty nejím,nemám je doma nebo nemám chuť a to mě také vadí,že se má jíst stejné množství vitaminu K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Právě ve dnech, kdy víte, že nesníte tolik zeleniny, se hodí potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, jako je zelí, kapusta a ledový salát. Stačí pak sníst tři velké listy nebo miska kysaného zelí a máte limit pro příjem vitamínu K dosažen také.
Máte pravdu, že je to trochu náročné, ale dá se na to zvyknout. Zároveň existuje možnost pro pacienty na Warfarinu, u kterých se nedaří udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0, kdy 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí, přejít na Eliquis s doplatkem 200 Kč/měsíc. Tady je kompletní ustanovení podmínek pro tuto hrazenou léčbu: www.sukl.cz/modules/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.

Zdroj: Hořko v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A OVOCE KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mertlová.

Můžu jíst ovoce Kaki, když užívám Warfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, i kaki. Pouze některé druhy zeleniny a ovoce musíte hlídat. Kaki patří do skupiny, kterou musíte hlídat. Kaki obsahuje relativně vysoké hladiny vitamínu K; středně velké ovoce (200 gramů) obsahuje téměř 30 procent denní potřeby. Pokud tedy sníte kaki, musíte ten den omezit jinou potravinu, kterou máte ve svém jídelníčku, která má vyšší obsah vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří kapusta, zelí, ledový salát, okurky, rajčata, brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a med


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP