Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁVALY V PŘECHODU

OBSAH

Jak dlouho trvá

Přechod u ženy je individuální, záleží na typu obtíží, typu léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Rovněž projevy chronického klimakterického syndromu mohou zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat Trittico a Merilin Harmony (ploštičník + třezalka)?
Na zmírnění návalů - klimakterium - mi gynekolog předepsal to Trittico (na noc 1/4). Na návaly ještě užívám zmíněný Merilin harmony. Mohu to užívat současně ? Návaly stejně ale neustupují - zatím.
Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Příznaky začínajícího přechodu

Přechod u žen začíná postupnou ztrátou pravidelné menstruace. U všech žen nastávají změny v pravidelnosti menstruačního cyklu. Části žen se cyklus zkracuje a krvácení sílí, u části se prodlužuje interval mezi jednotlivými menstruacemi, až nakonec u obou skupin žen menstruace vymizí. Zhruba třetina žen má to štěstí, že jde o jedinou změnu tohoto období, zbytek v různé míře pocítí příznaky takzvaného klimakterického syndromu.

Příznaky se dají shrnout jako akutní a chronické

Problémy, které se označují jako akutní klimakterický syndrom, jsou zejména návaly horka a pocení. Dlouhodobé potíže spojené s chronickým klimakterickým syndromem vedou k závažným onemocněním.

Akutní klimakterický syndrom:

  • návaly horka, pocení (denní i noční), bušení srdce;
  • psychické potíže – nespavost, plačtivost, podrážděnost, úzkost, ztráta libida (sexuální touhy), změny nálady a sebevědomí, snížená rozhodnost a schopnost koncentrace, deprese.
Chronický klimakterický syndrom:
  • porucha růstu sliznice pochvy a močových cest;
  • osteoporóza (řídnutí kostí);
  • ateroskleróza (kornatění tepen);
  • rozvoj neurodegenerativních onemocnění (stařecká demence, Alzheimer, Parkinson, degenerace sítnice).

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Klobasová.

Dobrý den,prosím o radu,trápí mě návaly horka,hlavně v noci,nebo při rozrušení.

Je mi 61 let,8 let po přechodu,problém asi půl roku,u lékařky na EKG naměřeno
aritmie srdeční,po 10 dením měření srdeční činnosti holtrem,bylo vše v pořádku.
Prosím o váš názor.Děkuji Klobassssová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obraťte se na svého gynekologa a nechte si udělat rozbor krve na přítomnost hormonů po přechodu. Pokud se zde nezjistí žádné příčiny vašich návalů horka, tak ještě zajděte na endokrinologii a nechte si vyšetřit funkci štítné žlázy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Nejčastější příčina, která způsobuje návaly horka, je blížící se menopauza. Menopauza představuje u žen období, které přichází kolem 40.–55. roku života, kdyžena přestává menstruovat. Návaly horka a pocení mají většinou příčinu hormonální nebo stresovou. Návaly horka znamenají, že se na nás v určitých chvílích doslova navalí horko. Často je to spojené i s nadměrným pocením. Většinou mají tyto stavy kratší trvání. Návaly horka jsou o hodně častější u žen než u mužů a mohou být vyvolávané některou z těchto příčin:

  1. Menopauza (klimakterium) – u žen je to vůbec nejčastější příčina. Po skončení přechodu tyto problémy opět vymizí.
  2. Zvýšená funkce štítné žlázy – tato příčina se opět objevuje spíše u žen.
  3. Panická ataka – vyvolává také návaly horka.
  4. Těhotenství – někdy se návaly horka objevují během probíhajícího těhotenství.

Zdroj: Pocení

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVA PŘECHOD U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den,je mi 48 roku a mám jit na operaci odstraněni dělohy a vaječniku z duvodu rodinné dědičnosti .byla jsem testovana na genetice.
Jak dlouho trva přechod u ženy.myslim když nastoupim na operaci a budu v přechodu ,tak za jak dlouho přestanou navaly,poceni atd?Nebo tyto přiznaky ani mit nemusim??
Děkuji za odpověď Iva

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trva přechod u ženy

Test na menopauzu

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, kde se hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

  • Lehký syndrom – do 20 bodů
  • Střední syndrom – do 35 bodů
  • Těžký syndrom – více než 35 bodů

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den nevim zda je too zacinajici menopauza ale ma 42 a mam problemi z mentruaci nekdy krvacim mocc nekdy too mam normalne a nekdy vubec mam I navaly horka jsem unavena prosre je mi zle mivam I nechutenctvi mam I navaly strchu z nemoci a vseho prosim porad te mi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menopauza

Menopauzální index

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, přičemž se hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

Dělení a bodování:

  • lehký syndrom – do 20 bodů
  • střední syndrom – do 35 bodů
  • těžký syndrom – více než 35 bodů

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Jak dlouho trvá přechod u ženy

Klimakterium probíhá u každé ženy jinak, ale jasné je, že menopauza žádnou z nás nemine. Přestože žijeme déle a jinak, na době, kdy začneme jako ženy stárnout, se nic nezměnilo. Funkce vaječníků a schopnost otěhotnět končí stále kolem padesátky. Tento fakt neovlivníme, ale můžeme se pokusit alespoň trochu ovlivnit, jaké ono stárnutí bude.

Průměrný věk menopauzy se udává často v rozmezí od 49 do 51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku.

Jak dlouho přechod trvá, to je individuální. Vše záleží na somatotypu ženy, genetických předpokladech, druzích absolvované léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních třech až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Také projevy chronického klimakterického syndromu mohou některé ženy zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Dobrý den mám 46 let je to 14 dní co po menstruaci špiním a mám návaly a bolesti v křížích může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY ŽENY V MENOPAUZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu mám návaly pocit horka a už 14 dní po menstruaci špiním

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kosová.

Prosím o radu už 14 dní špiním mám návaly horka může se jednat o menopauzu děkuji za odpověd

Zdroj: diskuze Příznaky ženy v menopauzy

Menstruace

Žena ve fertilním věku může menstruaci očekávat po čtyřech až šesti týdnech po zákroku. Pokud se jedná o ženu v přechodu, tak se menstruace nedostaví.

Zdroj: Kyretáž v přechodu

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Říhová.

Dobrý den užívám ostropestřec 14 dní jen kávovou lžičku večer před spaním druhý den mám takové navaly, jsem slitá každo chvíli, je to možné že je to z ostropestře. Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat ostropestřec a uvidíte, jestli návaly zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Kdy začíná přechod u ženy

Průměrný věk menopauzy je 49–51 let. Období přechodu probíhá obvykle mezi 45. a 60. rokem věku. Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem, v tom případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i častější úmrtnost.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pospíšilová.

Můj manžel má za sebou dvě dávky chemoterapie a další bude za 10 dní. Je vhodně po chemoterapii pít pampeliškový čaj ? Trpí návaly a častým říháním , prosím poradte , jaká je nejvhodnější strava . Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Častá menstruace v přechodu

Polymenorea je častá menstruace, která se dostaví dříve než za 23 dní od poslední menstruace. Krvácení v menopauze je jedním z příznaků tohoto období.

Nepravidelná menstruace v přechodu

Metrorrhagie je nepravidelné děložní krvácení, které přichází bez jakéhokoliv rytmu. V případě, že je nepravidelnost menstruace v menopauze na podkladě hormonálního systému, je ženě předepsána hormonální léčba. Ženy v menopauze jsou léčeny náhradními léky, které menstruaci upraví nebo ji úplně zastaví.

Krvácení po přechodu

Po přechodu je jakékoli krvácení příznakem nemoci a nemělo by se zanedbat. Nejčastěji krvácí po přechodu vysoká výstelka děložní sliznice (hyperplazie endometria), další velmi častou příčinou krvácení jsou nádory dělohy, a to jak zhoubné (karcinomy endometria, karcinomy čípku), tak nezhoubné (myomy a polypy děložní). Každé postmenopauzální krvácení z dělohy musí být histologicky ověřeno. Metodou volby je hysteroskopie nebo separovaná abraze.

Zdroj: Velmi silné menstruační krvácení v přechodu

Příznaky předčasné menopauzy

Příznaky předčasné menopauzy jsou obvykle stejné, jaké prožívá žena při přirozené menopauze, a jsou známkou toho, že vaječníky produkují méně estrogenu.

Obvykle zahrnují:

  • nepravidelný menstruační cyklus nebo vynechávání menstruace – menstruace bývá silnější a častější, menstruační cyklus se zkracuje, nebo naopak je menstruace slabší a méně častá, cykly se prodlužují a chybí ovulace
  • návaly horka (náhlý pocit horka, který se šíří horní částí těla) – mohou trvat pár sekund až několik minut, mohou být doprovázené bušením srdce a brněním prstů
  • vaginální suchost – vlivem snížené hladiny estrogenu dochází ke ztenčení tkání a k menší pružnosti, které se projevuje svěděním pochvy, přirozená poševní flóra zmizí a mění se i kyselost prostředí
  • noční pocení
  • podrážděný močový měchýř, mimovolný únik moči, zejména při kýchání, kašlání, smíchu; časté výtoky a infekce
  • bolestivost kloubů, svalů a šlach
  • poruchy nálady – podrážděnost, změny nálady, deprese
  • nespavost
  • snížené libido
  • změny v dutině ústní – suchost v ústech nebo pálení, žena trpí často na záněty ústní dutiny a poruchou chuti
  • kůže, nehty a vlasy – vlasy více vypadávají, kůže začíná být suchá a nehty se lámou

Ne každá žena pociťuje všechny uvedené příznaky. Nejvýraznější příznaky, které signalizují blížící se menopauzu, jsou nepravidelnosti menstruačního cyklu, návaly horka a vaginální suchost.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Co znamená silné krvácení v přechodu

Během přechodu se dostavují různě dlouhé menstruace, které mají různě silné krvácení. Za čas se menstruace úplně zastaví, to znamená, že dochází k menopauze. Kvůli opožďování ovulace se cyklus nejprve prodlužuje a poté zase naopak dochází k jeho zkracování. Důsledkem je obvykle častější měsíční krvácení. To ustane až ve chvíli, kdy se vyčerpá zásoba vajíček schopných k dozrání.

Více se o této problematice dozvíte zde.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Menopauza, co to je

Menopauza je období, při kterém dochází ke ztrátě menstruace po přechodu (přechod u ženy). Její nástup je individuální, může se objevit v rozmezí od 40. do 60. roku života. V průměru se v České republice dostavuje u žen okolo 51 let. Období menopauzy je úzce spojeno s klimakteriem, které je doprovázeno mnoha nepříjemnými projevy způsobenými zásadními změnami v organismu. Úbytek hormonů v těle má za následek velice známé pocení, návaly horka, poruchy spánku, bušení srdce a další obtíže.

Negativní příznaky provázející menopauzu jsou obvykle zmírňovány hormonální substituční léčbou, která spočívá v přímém dodávání chybějících estrogenů a progesteronů. Hormonální terapie výrazně snižuje úbytek kostní hmoty vedoucí k osteoporóze, zmírňuje riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění a karcinomů, zmenšuje množství cholesterolu v krvi.

Hormonální terapie však s sebou může nést i některé nežádoucí účinky, které ne všechny ženy snášejí dobře. Pro ty je určena šetrnější metoda, a tou jsou přírodní preparáty obsahující fytoestrogeny získávané ze sóji a červeného jetele. Pravidelné užívání přírodního preparátu Sarapis Soja se sójou a červeným jetelem blahodárně působí na nejčastější příznaky menopauzy. Vhodné je také užívání preparátu Sarapis, který obsahuje vyzkoušené a osvědčené včelí produkty. Doplňování estrogenů formou užívání dostupných přípravků je vzhledem ke zvýšenému riziku vzniku osteoporózy a srdečních chorob důrazně doporučováno i v letech po skončení menopauzy.

Zdroj: Silné menstruační krvácení v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu

Za dlouhé krvácení v menopauze mohou hormony, a to estrogen a progesteron.

Estrogen má za úkol zvyšovat děložní sliznici před menstruací. Takže pokud je estrogen „zmatený“ během nastávající menopauzy, může děložní sliznice narůst nadmíru nebo vůbec. Poznáte to dle intenzity a zabarvení menstruace.

Progesteron zase hraje roli v uvolňování vajíčka. Je také zodpovědný za intenzitu a dobu trvání menstruace. Když progesteron klesá během menopauzy, vede k nepravidelné menstruaci.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP