Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁVYKY

OBSAH

Příčiny tmavého podpaží

Zde jsou důvody vzniku tmavého podpaží:

  • Pokud člověk nosí oblečení, které těsně přiléhá v oblasti podpaží, dochází ke tření, které může způsobit ztmavnutí kůže v oblasti podpaží.
  • Dalším důvodem tmavého podpaží je časté holení nebo vytrhávání ochlupení v této oblasti, používání depilačních krémů.
  • Používání chemikálií a silných deodorantů, zejména se jedná o produkty, které jsou založené na bázi alkoholových vůní, silných mýdel a dalších kosmetických výrobků, které jsou příliš drsné pro podpaží a vedou tak ke vzniku tmavých skvrn.
  • Další možnou příčinou jsou nesprávné hygienické návyky, které mohou způsobit infekci v podpaží, nadměrné pocení, a dokonce i hyperpigmentaci.

Zdroj: Jak na tmavé fleky v podpaží

Diskuze

V diskuzi ONLY CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tony.

Ucinek tohoto pripravku mohu take potvrdit. Po 3mesicni kure se citim jako znovuzrozeny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pája.

taky potvrzuju účinek cga800. nejlepší je na něm to, že jsem díky němu taky změnil stravovací návyky a životní styl, takže přestože ho už neužívám, hubnu dál, ikdyž mnohem pomalejc.

Zdroj: diskuze Only CGA800

Tipy pro hubnutí s vitamíny

  • Nevymlouvejte se, že nemáte čas, nemusíte chodit každý den do tělocvičny nebo fitcentra. Objevte v každodenním životě přednosti takového pohybu, jako je například chůze, stoupání do schodů atd.
  • Tuk se skrývá i tam, kde byste to nečekali. Vyhněte se skrytým nezdravým tukům, které jsou například v salátových dresincích nebo pečivu. Vyhledávejte potraviny, které mohou být připraveny s nízkým obsahem tuku.
  • Tuky a cukry rychlého občerstvení mohou být často nahrazeny kulinářským uměním. Buďte raději svým vlastním kuchařem a experimentujte s nápaditými recepty.
  • Touha zhubnout vždy zahrnuje možnost zlepšit své stravovací návyky. Dbejte na vyváženou stravu, která obsahuje všechny potřebné vitamíny a živiny.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín B1, vitamín B6, vitamín B12, niacin, biotin, kyselina listová, vitamín C, vitamín E, vápník, hořčík, železo, selen a zinek.

Zdroj: Vitamíny při hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Káva a Xarelto

Bez obav si můžete vzít Xarelto (rivaroxaban) a pít kávu. Vždy je dobré probrat svou každodenní stravu a stravovací návyky se svým lékařem na vašich schůzkách.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem ALAVIS PRO LIDI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Prosím je možné použít Alavis pro lidi ,u Bechtěrevovy choroby?Nebo doporučíte něco jiného?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glukosamin a chondroitin, které jsou obsaženy mimo jiné i v Alavisu, jsou vhodné pro každého, protože stravovací návyky v mnoha případech nepřinášejí lidskému tělu tyto potřebné látky v potřebném množství. Budou tedy prospěšné i pro pacienta s Bechtěrevovou chorobou, ale nijak zvlášť ji nevyléčí. Běchtěrevova choroba, respektive její léčba, vyžaduje cílený a soustavný pohyb protahováním a rehabilitačním cvičením.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi.

Hygienické návyky

Pravidelným cvičením se dá udržet stres pod kontrolou, k tomu dostatek adekvátního spánku a omezení kouření, tak to vše vede ke zlepšení paměti. Cvičením se zvyšuje přísun kyslíku do mozku a předchází se vzniku cukrovky a kardiovaskulárních chorob, ze kterých mohou vznikat problémy s pamětí. Zatímco stres může zasahovat do spánku, který je nezbytný pro pamětnou konsolidaci.
 

Zdroj: Rady jak si zlepšit paměť

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Vašíčková.

Dobrý den.Mám dlouhodobý cukr 4,1.Jedná se prosím o kompenzovanou cukrovku?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty dlouhého cukru by při dobrém životním stylu měly být maximálně 47mmol/mol. Jakákoli vyšší hodnota než 53 mmol/mol ukazuje na špatné stravovací návyky a pokud je číslo vyšší, tj. 80 mmol/mol a více, jde o velmi špatné výsledky.
Zeptejte se svého lékaře na výsledky laboratorních testů, abyste měla jasno v ukazatelých, které přinášejí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Změňte produkty a návyky dentální hygieny

Produkty pro zdraví ústní dutiny, včetně zubní pasty a ústní vody, mohou dráždit sliznici úst a být také důvodem k pálení jazyka.

Je vhodné používat zubní pastu bez chuti, která je vhodná pro citlivé zuby a omezit používání ústní vody.

Zastavení nevědomých návyků, jako je kousání do špičky jazyka, může často také způsobit nepříjemné pálení.

Zdroj: Pálení jazyka po cigaretě

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bíbka.

To má vcelku jasný vysvětlení. Obezita, stejně jako většina nemocí, na které poukazuje Genscan je multifaktoriální. To znamená, že k jejímu propuknutí se toho musí sejít povícero. Takže např. u obezity to budou ony pověstné geny a taky návyky při stravování (jak si myslela Olga) a vůbec celkový styl rodiny. Podle mého i když by například dítě se sklony k obezitě adoptovali fanatičtí sportovci, tak z děcka totální hubeňour a asketa nebude nikdy, ale taky nebude obézní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Draslík v boji proti cukrovce

Nová studie zjistila, že lidé mají často nízkou hladinu draslíku a že takoví jedinci trpívají právě diabetem druhého typu. Potvrdilo se tedy, že nedostatek draslíku je rizikovým faktorem pro cukrovku. K rozvoji diabetu druhého typu ale vede i špatný životní styl, převládá u lidí se špatnými stravovacími návyky, obezitou a celkově špatným zdravotním stavem.

Zdroj: Jak žít s cukrovkou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA – CO JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr G.

Dobrý den mám dotaz, Mám problém s krví tak že ji musím ředit Wanfarinem, tak že nemohu vše jíst ! Váha je taky docela dost ysoko na moji postavu 115Kg I když jsem váhu snížil stále to není ono a dnu tu potkávám docela často, a to ještě ostruhy. A řeknu Vám že dost trpím . Tak tedy co teda jíst?!? Je to k zlosti!! Co s tím??????
Děkuji za úpřimnou radu. Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte pravdu, léčba Warfarinem vyžaduje dietu, která zase úplně nevyhovuje dietě proti dně. Warfarinu nevadí maso, dně ano. Warfarinu vadí mnoho zeleniny a dně naopak pomáhá. Ale jde zde nalézt vhodný průnik a obé sladit. Vzhledem k tomu, že trpíte i nadváhou, tak bude nejlepší oslovit výživového poradce, který s vámi probere současné stravovací návyky a ukáže vám chyby, které vám přináší ony těžkosti. Vyhledejte si nejbližšího výživového poradce ve svém okolí a dohodněte si poradu. Výživové poradce ve svém okolí uvidíte zde: www.google.cz/maps/s…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna – co jíst

Léčba

Tento problém lze řešit velmi snadno, například pomocí prášků, léčba má až 95% účinnost. Účinnou prevencí před těmito parazity je dodržování osobní hygieny a čistota, léčba probíhá například pomocí albendazolu, mebendazolu a podobně. Během léčby by se měl omezit příjem bílého rafinovaného cukru. Je také důležité dodržovat přísné hygienické návyky, jako mytí rukou po toaletě, stříhání a čištění nehtů, pravidelné střídání spodního prádla a pravidelné sprchování. Vajíčka jsou citlivá na zvýšení teploty, proto je praní na vyšší teplotu jejich účinným zabijákem. Onemocnění roupy je nepříjemné, ale v naprosté většině případů není nebezpečné.

Zdroj: Jak si poradit s roupy

Poradna

V naší poradně s názvem SLIZNICE JÍCNU OBNOVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohacek.

Má někdo zkušenosti s léčbou popálené sliznice jícnu po chemoterapii ? Jak obnovit sliznici - čím ? Děkuji. Pište prosím na meil !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Chemoterapie může poškodit buňky ve sliznici, čímž dochází k zánětu (mukositida). Chemoterapie může způsobit bolestivé vředy, krvácení a infekce v jícnu. Mukositida je obvykle dočasná a zmizí do několika týdnů po ošetření chemoterapií.
Obtížné nebo bolestivé polykání, pálení žáhy nebo bolest v horní části břicha (v nadbřišku) by měly být oznámeny lékaři. Bolest způsobená zánětem jícnu (ezofagitida), může vadit při jídle. Někteří lidé proto musí dočasně změnit své stravovací návyky nebo užívat léky proti bolesti, pokud mají potíže s polykáním nebo polykání je pro ně bolestivé. Zůstaňte proto v péči svého lékaře a snažte se společně toto období překonat, než se sliznice jícnu zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sliznice jícnu obnova

Kniha Cesta ke zdraví

V knize nenajdete žádné příkazy nebo zákazy. Cestu ke zdraví si pomocí této knihy můžete najít sami. Díky nepatrným změnám ve způsobu vlastního života docílíte lepšího zdraví. Autor knihy je přesvědčený, že lidský organismus je schopen žít dvakrát déle, než je náš průměrný současný věk.

Kniha Cesta ke zdraví je krátkou kompilací předešlých knih Je možné žít 150 let, Vyléčit nevyléčitelné (první díl) a Vyléčit nevyléčitelné (druhý díl). V knize nenaleznete konkrétní schéma léčby daného jedince, z toho důvodu, že neexistuje univerzální recept na zdraví. Všechny rady a doporučení je třeba vidět komplexně v rámci individuálních problémů.

Kniha je rozdělena do devíti kapitol:

  1. Co je nemoc?
  2. Nepochopení vlastního organismu
  3. Nedostatek pozitivního přístupu k životu
  4. Zanedbaná páteř
  5. Příčiny onemocnění pohybového ústrojí
  6. Očista organismu
  7. Nedokysličení organismu
  8. Voda – jed, nebo lék?
  9. Nesprávné stravování

Kniha nabízí 215 stran poutavého čtení pro ty, kteří chtějí změnit svůj životní styl a své potravinové návyky.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Diskuze

V diskuzi POCENÍ NOHOU A ZÁPACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Georg.

Je to hloupost, co zde popisujete-reklama na výrobky a útok na Vaše kapsy.
V mládí jsem měl problém stejný a řešení je pouze v uvažování člověka a změnách v životním stylu.

- změna ponožek pouze bavlněné či froté a žádné (PES i silon) jsou neprodyšné a zvyšují pocení. Při fyzické zátěži používám silné frote/zimní do kterých vsypávám dětský pudr.

- změna obuvi-žádná China, ale semiš či kůže se stélkami odvádějícími vlhko

- nejdůležitější je výměna ponožek několikrát za den např. ráno/odpoledne po práci či koupeli v zaměstnání a doma při relaxaci s manželkou po zaměstnání

- dodržovat základní hygienické návyky a koupel (žijeme v 21. století a ty zvyky chlapů co musí smrdět-odmítám/žijeme s manželkami (princeznami) a ty si zaslouží naší lásku a ohleduplnost svědomím, že nežijí s čuníkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZlatoX.

Je pitomost myslet si, že když někdo trpí nadměrným pocením nohou, tak ho spasí ponožky z jiného materiálu. Pokud chcete pocení vyřešit, potřebujete něco opravdu účinného jako např. Electro Antiperspirant, viz www.iontoforeza.cz/n…

Zdroj: diskuze Pryč s pocením nohou

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní

Diskuze

V diskuzi TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Burda.

Dobrý den,
dnou trpím asi č roky. Prozatím nic vážného, ale asi jednkrát za půl roku se objeví nepříjemné náznaky nemoci přestože vynechávám většinu potravin s vysokým obsahem purinů. A to je právě ten problém s kterým si nevím rady. Prolistoval jsem desítky stránek, jak papírových, tak i webových ale mám dojem, že potraviny doporučené- nedoporučené u této nemoci v těchto informacích se jaksi kříží. A to jsem ještě hodně přizemi.
Jasně. Tabulka purinů je jedna věc, ale pokud bych vzal ze všech posbíraných informací ty nejhorší potraviny a nejedl je, musím mít ovocný sad anebo umřít hlady.
Navštívil jsem s tímto problémem svého obvodního lékaře, byl u několika lidí, kteří tvrdí že vědí kde je problém, ale jejich doporučení se diametrálně rozcházela. Dají se někde najít optimální stravovací návyky při této nemoci? Já nevím kde.
Děkuji za odpověď.
Hezký den.
Zdeněk Burda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Norbert Vaněk.

Je to přesně tak, jak píšete. Nejenže jsou tabulky s hodnotami purinů anebo přímo kyseliny močové někdy chybné, ale často se s nimi rozcházejí také písemné informace přímo pod nimi!
Věc řeším měřením kyseliny močové a ověřováním si, které potraviny (s hlasem poradním v tabulkách) opravdu omezit a které naopak do jídelníčku skutečně zařadit častěji.

N. V.

Zdroj: diskuze Tabulka potravin podle obsahu purinů

Prevence

Pokud přemýšlíte, jak se zbavit oděrek na stehnech, existuje několik tipů. První věc, kterou musíte udělat, je zaměřit se na snížení své vlastní váhy. Důležité jsou zdravé stravovací návyky a dostatečné množství pohybu. Další příčinou odřených stehen je nošení dlouhých těsných kalhot, které způsobují tření mezi stehny. Ideální je nošení šortek nebo kalhot, které nejsou těsné. Volné oblečení zajišťuje průchodnost vzduchu, čímž nedochází k pocení a následnému tření. Neideálnější řešení je nošení volného bavlněného oblečení, které zajišťuje jemnost pro stehna, zároveň nedochází k takovému tření, které by způsobovalo odřeniny. Vždy mějte na paměti, že je důležité udržovat pokožku v suchu a pohodlí. Zároveň je ideální používat pudr. Pudr absorbuje vlhkost a činí povrch kůže hladký, takže je zde menší riziko tření. Velmi vhodná je dostatečná konzumace vody, protože voda udržuje pokožku dobře hydratovanou a zabraňuje vysoušení. Suchá kůže vede ke zhoršení odřených stehen.

Zdroj: Rady na odřená stehna

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Již delší dobu se mi tvoří puchýřky které jsou podlité tekutinou která velmi často praskne a odtéká. Kožní lékařka mi doporučila na léčbu gázovým polštářkem IalugenPlus po této terapii se mi vše zhojí ale po několika dnech se zase tyto puchýřky objeví a je to velmi nepříjemné. Otékají mě kotníky na obou nohách. Mám chronickou obstrukčí nemoc, a diabetes druhého typu. Jak bych měl pokračovat v léčbě?
Zdeněk Kopeček Děkuji za kladnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodnaté puchýřky na nohou, ze kterých vytéká voda, se mohou vytvořit z mnoha možných příčin. Může to souviset s vámi zmíněným otékáním kotníků. Nalézt takto řešení bez znalosti vašeho zdravotního stavu je nemožné. Proto budete muset komunikovat s lékařem, který má možnost vás vyšetřit. Začněte u svého kožního lékaře, protože vidíte, že jeho léčba má pozitivní výsledky. Poraďte se, zda-li aplikovaná léčba může být použita dlouhodobě. Zároveň buďte v kontaktu se svým praktickým lékařem, který vám může pomoci zmírnit otoky kotníků a tím zmírnit tvorbu puchýřků s tekutinou. Pokud nebudete s těmito lékaři úspěšný, tak můžete kontaktovat odborníka na otoky kotníků - lékaře kardiologa, popřípadě lékaře nefrologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Proč věnovat pozornost nutriterapii?

Zdravotní problémy často nasedají na dlouhodobě špatné stravovací návyky a nelze je řešit jinak, než jejich zcela zásadní úpravou. Nutriterapie je navíc významnou součástí při léčbě mnoha onemocnění (např. cukrovka, nespavost, vysoký krevní tlak, deprese, alergie atd.)

Nejdříve se stanovuje bionutriční profil, k čemu slouží expertní program IoMET® vyvinutý francouzskými laboratořemi NUTERGIA®. Zodpovězením stovky otázek zaměřených na stravovací návyky získáme podklad pro stanovení tzv. bionutričního profilu, který může prokázat nerovnováhu na úrovni jednoho či několika ze sedmi metabolických terénů.

  • Terén C (karenční) – charakterizovaný dlouhodobým nedostatkem tzv. esenciálních („omega“) mastných kyselin v potravě s následným rozvojem odpovídajících onemocnění (oslabení imunity, recidivující gynekologické či ORL záněty, alergie, astma, chronické dermatózy, atd)
  • Terén H (hypoglykemický) – charakterizovaný dlouhodobým nadužíváním tzv. rychlých cukrů (bolesti hlavy, výkyvy nálad, emoční přecitlivělost, nadváha, závratě, astenie,...)
  • Terén A (acidní, překyselený) – charakterizovaný dlouhodobou konzumací překyselující stravy (demineralizace, osteoporóza, onemocnění kloubů a šlach, chronické záněty sliznic, atd.)
  • Terén N (neurodystonický) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí stresorům, zpravidla u predisponovaných jedinců (chronický únavový syndrom, nervozita, deprese, psychosomatická onemocnění, poruchy spánku, spasmofilie,...)
  • Terén B (bazokolitický) – charakterizovaný špatně pracujícím tenkým a tlustým střevem (poruchy střevní peristaltiky, dyspeptické potíže, hepatopatie, recidivující infekty, alergická onemocnění (!), astma,...)
  • Terén I (intoxikovaný) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí poluantů – těžké kovy, strava znehodnocená potravinářskými aditivy která vytvářejí cheláty se stopovými prvky a tím je vyřazují z použití v enzymatických pochodech, elektromagnetický smog, cizorodé kovy v těle, nadužívání alkoholu, tabáku či chemických léků – a s tím spojená nadměrná tvorba volných radikálů (kardiovaskulární onemocnění, zvýšení krevních tuků, nadváha a obezita, atd.)
  • Terén O (oxidovaný - denaturovaný) – charakterizovaný nadměrnou tvorbou volných radikálů a jejich nedostatečnou neutralizací se všemi medicínskými důsledky (autoimunitní a degenerativní onemocnění, projevy předčasného stárnutí, chronické záněty, atp.)

Zdroj: Nutriční medicína - léčba stravou pod dohledem

Zubní návyky

  • Čištění zubů dvakrát denně, ráno a večer, používání fluoridové zubní pasty. Vyčistěte všechny strany zubů, také se doporučuje čištění jazyka, protože zubní plak na jazyku bývá příčinou špatného dechu a je ideálním prostředím pro bakterie. Pokud si nemůžete zuby vyčistit, použijte žvýkačku bez cukru, vhodné jsou s obsahem xylitolu.
  • Můžete užívat elektrický kartáček na zuby, který má otočnou a oscilační hlavičku. Tento typ zubního kartáčku je v odstraňování plaku lepší než běžný zubní kartáček.
  • Používejte antiseptické ústní vody (Listerin) nebo ústní vody s obsahem fluoridu nebo protiplakové ústní vody.
  • Jednou denně používejte dentální nit. Čištění pomocí dentální nitě by se mělo provádět kolem každého zubu do tvaru „U“, opatrně zajíždějte pod dáseň. Přesouváním nitě nahoru a dolů seškrábete plak.
  • Používejte znázorňující tablety, které vám na zubech ukážou, kde při čištění děláte chyby. Tyto tablety jsou ve formě žvýkaček a jsou dostupné ve většině drogerií.
  • Pravidelné kontroly u zubního lékaře jsou důležité!

Pokud dochází ke krvácení dásní při čištění zubů nebo při používání dentální nitě, měli byste na to upozornit svého zubního lékaře, protože krvácení dásní bývá příznakem počínajícího onemocnění dásní.

Zdroj: Prevence ústní dutiny

Alkalická mýdla

Alkalická mýdla mají důležitý význam pro všechny, kdo trpí překyselením organismu. Lidé, kterým byla diagnostikována artritida, artróza, prodělávají záněty a plísně v těle, mívají deprese, rakovinu, trápí je chronické zdravotní problémy, jsou velmi překyselení. Prvními signály překyselení organismu bývají nezpracované stresy, únava, vyčerpání, psychická nevyrovnanost, špatný spánek a časté chození na toaletu během noci. Objevují se tmavé kruhy nebo otoky pod očima, kožní vyrážky, opary, praskají koutky úst, tvoří se bradavice, ječná zrna a podobně. Zažívání mívá zhoršenou funkci projevující se průjmy, zácpou, nadýmáním, plynatostí, bolestmi břicha a dalšími problémy. Překyselení těla bývá také častým důsledkem výkyvů váhy, příčinou vzniku hemoroidů, zánětů močového měchýře, problémů se slinivkou, ledvinami, játry, štítnou žlázou a prostatou. Snažíme-li se odkyselit organismus, je velmi důležité nejen změnit stravovací návyky, ale i používat alkalická mýdla.

Chcete-li se dozvědět, kde se na stupnici překyselení nacházíte, proveďte jednoduchý test. Kupte si ve zdravé výživě lakmusový papírek na měření pH moči. Měření provádějte podle návodu na příbalovém letáčku. Optimální hodnoty pH moči se pohybují kolem 5,5.

Zdroj: pH u mýdla

Jak může poznat dnu sám nemocný

Typický pacient trpící dnou je obézní, léčí se s vysokým krevním tlakem, má cukrovku, zvýšený cholesterol a ostatní tuky. Dna se vyskytuje dvakrát častěji u mužů než u žen, pravděpodobnost výskytu onemocnění stoupá s věkem. První záchvat se u muže obvykle objeví mezi 40.–50. rokem života, u ženy až po menopauze. Výskyt dny v populaci se neustále zvyšuje, což může mít souvislost s nevhodnými stravovacími návyky a zvýšenou spotřebou alkoholu. Právě proto byla v minulosti nazývána nemoc králů či bohatých.

Příznaky onemocnění se liší podle jednotlivých fází onemocnění:

  • Asymptomatická hyperurikémie – v této fázi nemoci nepociťuje nemocný žádné potíže. Hodnoty kyseliny močové v krvi jsou však zvýšené.
  • Akutní záchvat dny – jeho nástup je velmi rychlý. Většinou se projeví na palci u nohy. Ten je napuchlý, červený a velmi bolestivý. Kůže na něm je lesklá a napjatá. Pacient často trpí zimnicemi a zvýšenou teplotou.
  • Interkritické období – tato fáze následuje po akutním záchvatu dny. Pacient nepozoruje žádné obtíže a cítí se vyléčen. Toto období může trvat 6 měsíců až dva roky.
  • Chronická tofózní dna – projevuje se ukládáním krystalů kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky. Postupně dochází k degeneraci kloubu, pacient trpí bolestmi.

Zdroj: Jak se pozná dna

Příčiny

  • Nesprávná výživa – mnoho nevhodné a málo vhodné stravy, nadvýživa (přetížení organismu), příliš mnoho bílkovin, cukru, alkoholu, nikotinu, nasycených mastných kyselin, jedů z poživatin, insekticidy, pesticidy, herbicidy, potravinové přísady, konzervační barvicí přísady, chlór v pitné vodě
  • Stravovací návyky – nedostatečné žvýkání (podpora kyselinotvorného kvašení ve střevech)
  • Nerovnoměrný poměr kyselinotvorných a zásadotvorných potravin
  • Narušení střevní flóry – kvašení v tenkém střevě, zahnívání v tlustém střevě
  • Málo tekutin – stoupá koncentrace kyselých odpadů hlavně v tuku a v nervových a pojivových tkáních
  • Zátěžové situace – zloba a agrese, stres a nahromaděná duševní zátěž

Příčina překyselení našeho těla tedy často spočívá rovným dílem v naší potravě, stresu a v metabolických procesech. Prostřednictvím lymfatického systému zatěžuje ledviny, které jsou schopny vylučovat nadměrné množství kyselin jen krátkou dobu. Jakýkoliv stres také okyseluje. V souvislosti s okyselením je tak síť našich cév neustále narušována. Vzhledem k tomu, že zprostředkovává spojení mezi všemi buňkami v těle, rozšiřuje se poškození do celého těla.

Pro orientační přehled je dostačující jednoduché vyšetření pH moči: protože vylučování kyselin v průběhu dne kolísá dle příjmu potravy, je účelné provést srovnání denního profilu opakovaně během 3 až 4 dnů. Měření lze provést doma. K měření moči je vhodné používat pouze takzvané selektivní indikátorové papírky, protože měří mnohem přesněji než v lékárnách běžně prodávané univerzální papírky na měření moči. Selektivní mají podstatně bohatší stupnicí pH.

Při zjištění výrazně kyselé hodnoty je nezbytné provést odpovídající opatření k odkyselení, například příjem potravinových doplňků se zásaditým účinkem, zásadité koupele a především odpovídající změnu stravování.

Zdroj: Překyselení organismu a zrádnost jeho jednoduchých řešení

Jak pomáhá ocet na plíseň nehtů

Existuje několik léků a produktů s přísadami, které pomáhají odstranit plísně dříve, než způsobí další komplikace. Mezi tyto možnosti patří přírodní léčba pomocí jablečného octa a sody. Jedná se o dvě běžně dostupné protiplísňové přísady, které urychlují regeneraci bez nežádoucích vedlejších účinků. Tato léčba zastavuje růst mikroorganismů (mykóza nehtů), což zabraňuje jakémukoli oslabení, žloutnutí nebo ztmavnutí nehtu. Žádná houbová infekce však nemůže být vyléčena přes noc, jen pravidelné užívání této léčby pomůže proti plísni na nohou, a to za předpokladu, že budete dodržovat hygienické návyky. Hygiena těla je zásadní pro narušení prostředí, které plíseň vyžaduje pro svůj růst.

Jablečný ocet díky fermentaci jablek obsahuje zdravé bakterie a kvasinky, ty octu nejen dodávají kyselou chuť, ale také vytvářejí koncentrovanou směs s protiplísňovými a antibakteriálními vlastnostmi, které pomáhají chránit náš organismus. Směs obsahuje kyselinu jablečnou a kyselinu octovou, dvě kyseliny, které pomáhají zastavit kvasinkové infekce.

Pravidelná aplikace octa narušuje prostředí, které plíseň potřebuje ke své reprodukci, čímž se eliminuje infekce. Ocet obsahuje i zajímavé množství bioflavonoidů, vitamínů, minerálů a vláken, které mimo jiné přispívají k ochraně pokožky.

Soda je přírodní produkt, který se používá jak v kuchyni, tak i k domácím a lékařským účelům. Její antiseptické, alkalické a antimykotické vlastnosti usnadňují eliminaci různých typů vnitřních i vnějších infekcí. U kožního použití soda odstraňuje mrtvé buňky, které se hromadí na povrchu pokožky. To také zastaví růst hub, které infikují nehty. Je ideální i pro regulaci hladiny pH pokožky. Tím se sníží nadměrné pocení a další dopady, které podporují výskyt plísní a bakterií. Výše uvedené vlastnosti pomáhají obnovit přirozený tón nehtů a redukují nevzhlednou žlutou nebo hnědou barvu nehtů.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP