Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NÁZVY

OBSAH

Obvyklé české názvy pro dětská přirození

  • pinek
  • pipinka
  • šulínek
  • kačenka
  • buchtička
  • julinka
  • frantík
  • zvoneček
  • jiné...

Zdroj: Přirození u dětí

Diskuze

V diskuzi TOXICITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Táké jsem jí dříve spokojeně používal když jsem trávil hodně času před obrazovkou teď jsem zjistil že je pravděpodobně Toxická viz cs.wikipedia.org/wik… -nemyslím,že je dobrý nápad její pravidelné použití, ačkoliv jde jen o 3% roztok. PS: Vždy jsem si myslel že to má spíš něco z borovicí než borem, nj názvy názvy :-D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

To víte že je toxická, pro zisky farmaceutických firem, vnitřní užívání teda boraxu, ale kyselina boritá je z něj vyráběná, vás zbaví nejen bolení kloubů.. ale veškerých problémů spojených se špatnou funkcí buněčných stěn, a především bor je nutný k správnému hospodaření s minerály v těle, užívám jej vnitřně, a v tak malém množství, že i kdyby to byl kyanid tak se není čeho bát, 1 lžička boraxu, ve 30ml vody, na dně je nerozpuštěný, z tohoto roztoku piji max. 2 kapky denně s tím že co pár dní dám pauzu.. mimochodem je to 1,5x méně toxičtější než kuchyňská sůl. Proč před tou nevarují ? Ta jim jde na ruku, nerad to říkám ale probíhá zde sofistikovaná skrytá genocida velice hnusným způsobem, vnucují nám sebedestrukční živ. styl, krmí nás totálním odpadem, chtějí po nás čím dál větší výkon, naše nemoci neléčí, ale léky zakrývají.. tohle je holá realita, i když tomu i mnohdy samotný pachatel nechce věřit.

Zdroj: diskuze Toxicita

Další obchodní názvy

  • Hetrazan
  • Karbilazin
  • Karicid
  • Cypip
  • Ethodryl
  • Notezine
  • Spatonin
  • Filaribits
  • Banocide Forte
  • Eofil

Zdroj: Hetrazan

Diskuze

V diskuzi PITYRIASIS VERSICOLOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobry den, vasi radu urcite otestuji, ale chci se zeptat, zda roztoky pripravi v lekarni bez lekarskeho receptu. Nebo nikoliv.
Dik za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Ano, bez předpisu roztoky v lékárně připraví. Pouze jim dejte papírek s názvy roztoků. Věřím, že se nemoci zbavíte.

Zdroj: diskuze Pityriasis versicolor

Diosminol

Podobné složení hesperidinu a diosminolu mají také potravní doplňky s názvy Diosminol nebo Diohes. Cena potravního doplňku Diosminol je uvedena zde: Diosminol cena.

Zdroj: Doplňky starvy na oteklé nohy a jejich cena

Diskuze

V diskuzi FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kozáková.

Můžete mi prosím sdělit názvy ubytovacích zařízení při
komplexní lázeňské léčbě a případně doplatky pacienta.
Děkuji vám za ochotu, chtěla bych u vás asolvovat lázeňskou léčbu. Žádost už je podána, čeká na schválení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Kozáková.

Můžete mi prosím sdělit názvy ubytovacích zařízení při
komplexní lázeňské léčbě a případně doplatky pacienta.
Děkuji vám za ochotu, chtěla bych u vás podstoupit lázeňskou léčbu. Žádost už je podána, čeká na schválení.

Zdroj: diskuze Františkovy Lázně hrazené pojišťovnou

Značky a názvy antikoncepce pro ženy

Několik příkladů nejznámějších přípravků:

  • Anteovin (bifázické – dvoufázové) – cca 200 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Cilest (monofázické) – cca 350 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Gracial (bifázické – dvoufázové) – cca 550 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Chloe (monofázické) – cca 400 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Jeanine (monofázické) – cca 750 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Mercilon (monofázické) – cca 450 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Tri-Minulet (trifázické) – cca 450 Kč za balení 3 blistrů po 21 tabletách (3 měsíce)
  • Tri-Regol (trifázické) – cca 300 Kč za balení 3 blistrů po 21 nebo 28 tabletách (3 měsíce)
  • Postinor 2 – „pilulka po“ – cena se pohybuje kolem 450 Kč
  • Implanon – implantát – stojí cca 4 500–5 000 Kč a vydrží 3 roky (starší přípravek)
  • Norplant – implantát – starší produkt, který se skládá celkem ze šesti tyčinek, je o něco dražší, ale vydrží 5 let
  • Evra – náplast – cena se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce
  • Multiload-Cu 375 (bez uvolňování hormonů) stojí kolem 800 Kč bez aplikace
  • Mirena uvolňující hormon levonorgestrel (20 µg/24hodin) stojí včetně aplikace cca 6 000–6 500 Kč
  • spermicidní látky – dostupné jsou v různých formách, jako jsou krémy, želé, pěny nebo globule; aplikují se cca 5 minut před pohlavním stykem co nejhlouběji do pochvy; doporučuje se jejich používání společně s bariérovými druhy antikoncepce; cena se pohybuje nejčastěji mezi 100–300 Kč; například přípravek Pharmatex v podobě krému stojí 200–250 Kč za 72 g; v podobě globulí pak také 200–250 Kč za 10 globulí;
  • kondom – ceny se pohybují mezi 20 až 80 Kč za 3 kusy
  • přerušovaná soulož – cena – zdarma

Zdroj: Druhy antikoncepce

Platycodon grandiflorus

Vědecké jméno této rostliny pochází z řeckých slov „platys“ = široký a „kodon“ = zvonek a přesně vystihuje tvar nápadných modrých květů. Rod má jen jeden, zato velmi variabilní druh vyskytující se ve východní Asii, v Číně a Japonsku, tedy v oblastech s podobným podnebím, jako je ve střední Evropě.

Literatura tuto rostlinu někdy uvádí pod názvy Campanula grandiflora nebo Wahlenbergia grandiflora, v Čechách se vyskytuje pod názvem boubelík.

Rostlina má bílý řepovitý kořen, ze kterého vyrůstají kolmo vzhůru pevné lodyhy s přeslenitými střídavými listy. Při poranění vytéká z lodyhy mléčná šťáva, podobně jako u většiny zvonkovitých rostlin. Lodyhy nesou po jednom nebo několika květech, které jsou modré, ale existuje i mnoho kultivarů a variet s odlišnou barvou květů – varieta Album je čistě bílá, varieta Apocyan fialově modrá a varieta Plenum je nízká, poloplná, světle modrá. Květy se otevírají do širokých zvonkovitých květů o průměru až 5 cm. Plodem je hranatá tobolka s velmi jemnými semeny. Rostlina je vysoká 30–40 cm, někdy až 60 cm. Listy jsou při okrajích zoubkaté, zelené až modrozelené a raší velmi pozdě. Boubelík kvete v červenci až srpnu. Je mrazuvzdorný.

Zdroj: Platycodon

Poradna

V naší poradně s názvem DOBA LECENI VYHREZU PLOTENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra .

Dobrý den měla bych na vás dotaz od května jsem doma v bolestech sotva slezu z postele bolest vystreluje do pravé nohy před třemi lety jsem byla operovana v Plzni syndrom kaudy vyhrez plotýnky osm mm nyní je šest ale na opačnou stranu L 5 S 1 podstoupila jsem už druhý obstrik pod ct a nic kapacky také nepomohli doma ležím od května a zajímá mě jak dlouho trvá než mne můj neurolog někam objedná jak dlouho mne může takhle nechat doma v bolestech? Spokojená sním nejsem ale on tvrdí že odejít nemůžu od něj dokud on nedokončí léčbu je to pravda musím trpět tak dlouho v bolestech???? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sepište si průběh dosavadní léčby a názvy použitých léků a normálně se obraťte na jiného neurologa. Jako pacient máte právo vybrat si lékaře podle svého uvážení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Doba leceni vyhrezu plotenky

Paralen a Pradaxa

Paralen je možné krátkodobě souběžně užívat s lékem Pradaxa.

Nežádoucí účinky Paralenu

Paracetamol je pod různými názvy (v České republice Paralen, Panadol či Coldrex) nejprodávanějším lékem ve Francii. Paracetamol má však jednu nepříjemnou vlastnost a tou je relativně ostrá hranice mezi léčebnou a jedovatou dávkou. To znamená, že se jím lze snadno předávkovat. Každým rokem zaznamenávají toxikologové případy otravy malých dětí, jejichž rodiče je předávkují paracetamolem, obvykle tak, že jim koupí a najednou podají několik léků s různými názvy (s hloupou představou, že tak „chřipka zmizí z těla ven rychleji“), které však obsahují stejnou účinnou látku. Otrava je velice zrádná, může skončit selháním jater a smrtí. Je proto třeba úzkostlivě dodržovat dávkování a nekumulovat tutéž látku podáváním několika přípravků najednou. Udává se, že smrtelné mohou být již dávky 3 g u dětí, 7 g u dospělých a 4 až 6 g u alkoholiků. Jedna tabletka obvykle obsahuje 500 mg, lze si tedy snadno dopočítat, že životu nebezpečný může být i relativně malý počet tabletek (například šest u dětí).

Rizika paracetamolu při běžné dávce obvykle zůstávají malá. Předepisující lékaři by ovšem měli brát v úvahu individuální reakci pacienta na paracetamol a sledovat zvýšenou toxicitu spojenou s pravidelným i častějším užíváním ve standardním dávkovacím rozmezí pro léčbu bolesti.

Wikipedie uvádí, že paracetamol je ve vyšších dávkách a v kombinaci s alkoholem hepatotoxický (jedovatý pro játra), v běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem je acetylcystein, který ale neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je. Otrava způsobená předávkováním paracetamolem je jednou z nejčastějších příčin akutního selhání jater. Pacient do několika dnů umírá a zachránit ho lze pouze rychlou transplantací jater. Experimentální studie naznačují, že paracetamol tlumí nejen bolest, ale i emoce, a to negativní i pozitivní. Laicky řečeno, lidé vnímají po podání paracetamolu radost, smutek i jiné emoce méně výrazně. Vědci se pokoušejí zjistit, jakým mechanismem ke změně emocí dochází. Paracetamol způsobuje také snížení plodnosti. Během těhotenství může zavinit pokles pohlavních hormonů, což způsobí narušení vývoje dítěte v děloze.[1]

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY A ZARUDNUTI PAZE ,BOLESTI KLICNICH KOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Dobry den, uz nekolik mesicu mi poboliva obcas pod klicni kosti na obouch str.soucasne.Nabery krve negativni.Jiz 5 dnu me trapi otekla paze a na ni pricne ruzovy otok.Rekli ze Flegmona, dali mi antibiotika.Vypadalo to po 3 dnech, ze to mizi.Dnes rano se to objevilo jeste vice zarudle
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset na kožní, protože to bude vyžadovat mast, která je na předpis. Vezměte sebou název antibiotik, které jste užívala, jakožto i názvy všech ostatních léků a doplňků stravy, které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky a zarudnuti paze ,bolesti klicnich kosti

Druhy botoxu

Botulotoxin je produkt bakterie Clostridium botulinum. V medicíně se začal užívat při léčbě svalových křečí nejprve v neurologii, urologii a očním lékařství. Postupně našel uplatnění i v estetické medicíně, a to zejména při korekci vrásek, které jsou tvořeny stahem mimických svalů. Malou dávkou enormně zředěného roztoku botulotoxinu dojde k ochabnutí těchto svalů a tím k vyhlazení vrásek. Látka totiž zabraňuje přenosu nervového vzruchu na sval, a tak jej dočasně inaktivuje. Podobně dochází k inaktivaci funkce potních žlázek, takže botulotoxinem lze zamezit nadměrnému pocení například dlaní a podpaží. Při správném dávkování a správné aplikaci je preparát účinný a bezpečný.

Za účelem korekce vrásek se botulotoxin aplikuje nejčastěji mezi obočí, do oblasti čela a kolem očí. Pro zamezení nadměrného pocení pak do podpaží, dlaní a plosek (někdy i dekoltu nebo čela).

Při aplikaci se používá velmi slabá jehla a jde vždy jen o několik vpichů, které klientky popisují jako snesitelné píchnutí. Při použití z důvodů omezení pocení je nutno na dané místo předem aplikovat anestetický krém, protože zde je citlivost vyšší a vpichů je více.

Efekt se objevuje přibližně 3–5 dní po aplikaci, někdy dokonce až za 2 týdny, a trvá průměrně 6–10 měsíců.

Názvy botulotoxinu:

  • Dysport 500 su – Ipsen Pharma 1 ks
  • Neurobloc 5000 su/ml – 1x2ml S.a.alan N.v.
  • Dysport 300 su – Ipsen Pharma 1 ks
  • Botox 100 su – Allergan Pharmaceuticals Ltd., Westport 1 ks
  • Xeomin 100 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Bocouture 100 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Bocouture 50 su – Merz – prášek pro přípravu injekčního roztoku 1 ks
  • Vistabel 4 su/0,1 ml – 1x50su Allergan Pharmaceuticals Ltd., Westport – prášek pro přípravu injekčního roztoku

Zdroj: Botox a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘENEC - LIDOVÝ NÁZEV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Melicharová.

Modřenci se u nás vždy říkalo "kukačky". Teď jsem ale zjistila, že to nikdo nezná, proto se chci zeptat, zda víte o tomto názvu, kde se vzal, kde se používá. Děkuji, Miroslava Melicharová, Litoměřice.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Místní názvy rostlin často pochází od iniciativních učitelů nebo kněžích, kteří rostlinu modřence přivezli. Modřenec se v Česku přirozeně vyskytoval jen na jižní Moravě. Do ostatních míst naší zeme byl dovezen jako okrasná rostlina, která zplanila a zůstalo jí lokální jméno od svého importéra. U nás na vsi se modřenci řikalo bouřka.

Zdroj: diskuze Modřenec - lidový název?

Názvy hlavových nervů

  • I. Nervus olfactorius – čichový nerv: přenáší čichové informace do mozku; vlákna začínají v čichové sliznici nosu.
  • II. Nervus opticus – zrakový nerv: přenáší vizuální informace do mozku; vlákna začínají v oční sítnici.
  • III. Nervus oculomotorius – okohybný nerv: inervuje 4 ze 6 okohybných svalů a zdvihač očního víčka.
  • IV. Nervus trochlearis – kladkový nerv: inervuje horní šikmý oční sval.
  • V. Nervus trigeminus, V/1 Nervus ophtalmicus, V/2 Nervus maxillaris, V/3 Nervus mandibularis – trojklanný nerv: nejsilnější z hlavových nervů inervující obličejovou část hlavy; dělí se na tři větve: V1 – 1. větev (nervus ophtalmicus) oblast očnice a čela, jde přes fissura orbitalis superior a sinus cavernosus; V2 – 2. větev (nervus maxillaris) oblast horní čelisti a nosu, z fossa pterygopalatina a foramen rotundum jde krátký kmen přes dolní část boční stěny sinus cavernosus; V3 – 3. větev (nervus mandibullaris), z dolní čelisti jde z fossa infratemporalis pod bázi lební přes foramen ovale.
  • VI. Nervus abducens – odtahovací nerv: inervuje zevní přímý oční sval.
  • VII. Nervus facialis – lícní nerv: inervuje mimické svaly. Jádro leží ve Varolově mostu; nerv vstupuje ve vnitřním zvukovodu do canalis facialis v pyramidě, prochází okolo středoušní dutiny, vystupuje přes foramen stylomastoideus a uvnitř příušní žlázy se rozvětvuje na horní a dolní větev.
  • VIII. Nervus vestibulocochlearis – sluchově rovnovážný nerv: přenáší informace o zvuku, rotaci a gravitaci (důležité pro rovnováhu a pohyb); vlákna vychází ze sluchového a polohového ústrojí.
  • IX. Nervus glossopharyngeus – jazykohltanový nerv: inervuje sliznici hltanu, zadní třetinu jazyka a slinné žlázy; umožňuje polykání, přenáší chuť ze zadní třetiny jazyka.
  • X. Nervus vagus – bloudivý nerv: inervuje krční, břišní a hrudní dutiny.
  • XI. Nervus accessorius – přídatný nerv: inervuje hltan, hrtan, měkké patro, lichoběžníkový sval, kývač hlavy.
  • XII. Nervus hypoglossus – podjazykový nerv: inervuje svaly jazyka.

Zdroj: Hlavové nervy

Poradna

V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.

Zdroj: diskuze Druhy cukru i pro diabetiky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP