Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NECITLIVOST PAZE

OBSAH

Co znamená bolest chodidla pod prsty při došlapu

Mortonův neurom je zánět plantárního nervu mezi základy prstů (obvykle mezi třetím a čtvrtým prstem). Nejčastějšími příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Budete muset změnit polohu při spánku a naučit se spát na zádech. V poloze na boku dochází k útisku nervů a cév a tím pak vzniká nepříjemný pocit necitlivých rukou. Vaše tělo také potřebuje fyzioterapeutickou péči. Musíte provádět speciální cviky na posílení kosterního svalstva a také na jeho protažení. Zdravý pohyb pod dohledem fyzioterapeuta je to, co v těchto případech nejlépe pomáhá. Zajímejte se tyto techniky: dornova metoda a vojtova metoda. Úleva nepřijde hned, ale po každém dalším cvičení ucítíte mírné zlepšování.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlaďka.

Děkuji za odpověd´. Při spaní na boku mám vždy necitlivou tu vrchní paži,nejhorší potíže a necitlivost celých paží (obou najednou ) mám právě při spaní na zádech.

Zdroj: diskuze Necitlivost rukou

Léčba parestézie

Na tlumení pocitů mravenčení a bolesti od nervů jsou vhodná analgetika (například Tramadol – Tramal), protizánětlivá antirevmatika, některá antidepresiva, hydantoiny, léky na epilepsii a také některé léky na poruchy srdečního rytmu (Mexiletin). K tlumení mravenčení u cukrovky se dále používá kyselina thioktová (Thioctacid).

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helča.

Na magnetické rezonanci krční páteře je nález tzv" radikulopatie kořene C7" - postižení nervů v oblasti u výstupu z páteřního kanálu, jedná se o "kořen C7 "- skupina nervů, které vycházejí z dolní krční páteře a inervují horní končetinu. Postižení je u Vás způsobeno zůžením otvoru v páteři, kudy nervy vycházejí. Páteřní kanál sám zůžený není. Může to způsobovat bolest/brnění/ necitlivost na zadní straně paže, či slabost v končetině. Neporadíte jak dál postupovat.? děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Cviky na uvolnění karpálního tunelu

Pokud děláte v zaměstnání opakované pohyby zápěstím, protáhněte si každých 40 minut paže, zápěstí, ramena a krční svaly. Když hodně sedíte, pořiďte si židli s dostatečnou oporou pro záda. Při práci s počítačem se vyvarujte prudkých úderů do kláves. Také v autě nesvírejte volant silou, ale jen zlehka.

Jak díky cviku poznáte, že máte potíže s „karpálem“? Jednoduše, dejte ruce k sobě, jako kdybyste se modlili, pak je spusťte dolů a obraťte je hřbety k sobě. Pokud cítíte brnění v rukou, prstech nebo v zápěstí, případně necitlivost v prstech, nechte se vyšetřit neurologem, může se jednat o karpální tunely.

Cviků na uvolnění karpálního tunelu naleznete na internetu spoustu. Popsat jednotlivá cvičení je složité, jelikož slovy nelze vystihnout přesné provedení cviku. Podívejte se tedy sami na cviky, které by pro vás mohly být užitečné.

Zdroj: Co pomáhá na karpály

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,prosím o odpověd´. Mám letité potíže s krční páteří,bolest hlavy,kolapsové stavy a stále se opakující blokády.To samé (blokády a bolest) nyní i v oblasti hrudní páteře.Nejhorší stavy jsou v noci,kdy mne budí úplně necitlivé jakoby,,přeležené "paže.Když se promnou a prokrví,znovu usnu ale stane se mi to až třeba 10x za noc. Z nálezu na MR: C4/5 dorzální mediální hernie,C5/6 protruze ploténky 4mm kryta osteofytárními valy způsobuje oboustr.významnou foraminostenózu,Th 2/3 dorzální hernie,TH3/4 dorzální hernie,TH5/6 paramediální hernie 3mm se imprimuje do míchy,TH7/8 dorzální mediální a pravostranná paramediální hernie2mm,Th8/9 plochá hernie 3mm se lehce dotýká míchy.Víceetážové stenózy,vícečetné degeenerativní změny,v SI skloubeních oboustranná artóza II.stupně. Pominu-li neustálou bolest,nejhorší jsou ty noční stavy,kdy necítím paže. Co s tím? Děkuji za odpovědˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset změnit polohu při spánku a naučit se spát na zádech. V poloze na boku dochází k útisku nervů a cév a tím pak vzniká nepříjemný pocit necitlivých rukou. Vaše tělo také potřebuje fyzioterapeutickou péči. Musíte provádět speciální cviky na posílení kosterního svalstva a také na jeho protažení. Zdravý pohyb pod dohledem fyzioterapeuta je to, co v těchto případech nejlépe pomáhá. Zajímejte se tyto techniky: dornova metoda a vojtova metoda. Úleva nepřijde hned, ale po každém dalším cvičení ucítíte mírné zlepšování.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost rukou

Příčiny mravenčení a necitlivosti rukou

  • Přesezení – tlak na nerv
  • Dlouhý spánek – přeležení
  • Chlad
  • Krční spondylóza (deformace krční páteře) – postiženy pouze horní končetiny, další možné příznaky: ztuhlost krku, závratě, pocit na omdlení u starších lidí při otočení hlavy nebo pohledu vzhůru
  • Syndrom karpálního tunelu – postiženy pouze ruce, symptomy jsou horší v noci, další možné příznaky: bolesti vystřelující ze zápěstí nahoru do paže, slabost v rukou a prstech
  • Mozková mrtvice – příznaky: trvalé znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Přechodný záchvat ischemické choroby (místního nedokrvení tkáně)spojený se zúžením krční tepny, kdy se dočasně omezí přísun krve do mozku. Příznaky: přechodné znecitlivění nebo brnění v některé části těla, zastřené vidění, zmatenost, potíže při mluvení, neschopnost pohnout pažemi či nohami, mdloby, závratě
  • Příznaky Raynaudova syndromu: znecitlivělé nebo zmodralé prsty na rukou a na nohou, když se obnoví citlivost, zčervenají a začnou bolet

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY A ZARUDNUTI PAZE ,BOLESTI KLICNICH KOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita.

Dobry den, uz nekolik mesicu mi poboliva obcas pod klicni kosti na obouch str.soucasne.Nabery krve negativni.Jiz 5 dnu me trapi otekla paze a na ni pricne ruzovy otok.Rekli ze Flegmona, dali mi antibiotika.Vypadalo to po 3 dnech, ze to mizi.Dnes rano se to objevilo jeste vice zarudle
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset na kožní, protože to bude vyžadovat mast, která je na předpis. Vezměte sebou název antibiotik, které jste užívala, jakožto i názvy všech ostatních léků a doplňků stravy, které užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky a zarudnuti paze ,bolesti klicnich kosti

Syndrom horní hrudní apertury – příznaky

  • parestézie – mravenčení, brnění v horní končetině především na malíkové (ulnární) straně a přilehlé straně hrudníku;
  • mrtvení dvou prstů na ruce;
  • poruchy citu v horní končetině;
  • cyanóza – namodralé zabarvení horní končetiny;
  • zhoršení symptomatiky při nošení břemen;
  • otok horní končetiny;
  • slabost a atrofie (zmenšení) svalů horní končetiny;
  • Raynaudův fenomén;
  • vzácně nekrózy (odumření) konečků prstů.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST A BRNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Váš problém může mít vysvětlení v deformaci páteře vlivem váhy plodu, který nosíte. Vaše děťátko, jak roste, tak nabírá na hmotnosti a to vše musí udržet páteř, zejména ta bederní. Proto se na bedrech vytvoří lordóza (prohnutí páteře dovnitř), která se zároveň kompenzuje v hrudní oblasti kyfózou a vyvrcholí to zase lordózou na krku. A právě páteř v hrudní a krční oblasti zásobuje nervovými vlákny horní končetiny. Místa, kde vycházejí nervy z míchy mohou být těmito kyfózami a lordózami utlačována a to pak způsobí tyto problémy. Ve skutečnosti se s rukou nic moc neděje, ale vlivem dráždění tlakem u páteře je do mozku přiváděna informace o pálení, necitlivosti, atd. S tím souvisí i opačný směr, kdy je z mozku vyslán signál do ruky, aby něco uchopila, ale ten tam nedojde v pořádku a ruka pak nic neudrží. Co s tím? Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa, popřípadě i ortopeda. Můžete si ale pomoci i sama, a to pravidelným cvičením a protahováním páteře podle Ludmily Mojžíšové, více zde: www.cviceni-mojzisov… . Také se zamyslete, jak spíte, jestli během spánku měníte polohy a nebo celou noc spíte jen v jedné. Prospěšné je polohy střídat a začít hned před usnutím v jiné poloze, než v té oblíbené. Dále, pokud jste pravák, tak se zamyslete, které z činností můžete přenechat na levou ruku a snažte se jí více používat. Masáže, to je také velmi prospěšné, zejména Dornova metoda, více zde: www.dornova-metoda.c… .

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

děkuji, určitě vyzkouším nějaké to cvičení, budu doufat že po porodu tyto problémy ustanou a pokud ne, navštívím lékaře.

Zdroj: diskuze Necitlivost a brnění

Léčba mravenčení a necitlivosti rukou

  • Důležité je zvýšit příjem nízkotučného mléka, libového masa a ryb. Tyto potraviny jsou dobrým zdrojem vitamínu B12. Navíc je důležité zvýšit příjem vápníku v potravě.
  • Velmi vhodné je pravidelné cvičení krku. Krční cvičení zabraňuje kompresi nervového kořene, a tak nedochází k příznakům spojeným s mravenčením rukou.
  • Nejideálnějším řešením je změna životního stylu a dietní úprava pro řízení srdečního onemocnění, čímž zároveň dochází k prevenci mrtvice. Velmi důležité je přestat kouřit a omezit konzumaci alkoholu.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Necitlivost ruky ve 22 letech bude nejspíše souviset s problémy na přechodu hrudní a krční páteře, kde patrně dochází k útisku nervu ovládajícího ruku. Buďto se vám dělá skolióza, nebo vykonáváte činnost, která páteř jednostranně zatěžuje a nebo spíte na stále na jednom boku, který dlouhá léta neměníte, popřípadě to může mít ještě spoustu dalších příčin. Jestliže chcete od tohoto problému pomoci, tak bude určitě nejlepší navštívit neurologa. Pomoc pak najdete u fyzioterapeuta, který pomůže páteř uvolnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost ruky

Vedlejší účinky zinku

Zinek podávaný orálně může způsobit následující:

  • Problémy s trávením
  • Průjem
  • Bolest hlavy
  • Nevolnost
  • Zvracení

Zinek podávaný perorálně, pokud je užíván dlouhodobě a ve vysokých dávkách, může způsobit nedostatek mědi. Lidé s nízkou hladinou mědi mohou mít neurologické problémy, jako je necitlivost a slabost v pažích a nohou.

Národní ústavy zdraví se domnívají, že maximální denní limitní dávka zinku je 40 mg pro dospělé a 4 mg pro děti od 6 měsíců.

Nepoužívejte intranasální zinek. Tato forma zinku byla spojena se ztrátou čichu.

Zdroj: Zinkové pastilky

Diskuze

V diskuzi TRITICCO A BRINTELLIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Mám mimovolni pohyby zdřejmě segmentovou dystonii. hrozně mě začali tuhnout ruce a paze.Oběvilo se mo to po operaci krční páteře. Je možné,že po nasazeni brintellixu 5mg se to tuhnutí a krece zhoršili. Do toho mi nasadili rivotril 2krát 0,5mg a backofen 10mg a triticco150mg.
Děkuji Horáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka.

Nejsem lékařka, ale po zkušenostech s Rivotrilem jej už nikdy nevezmu. Nejen že je návykový, ale při užívání jsem dělala věci o kterých jsem pak nevěděla a dodnes si je neumím vysvětlit. Nikdy Rivotril!!!!

Zdroj: diskuze Triticco a brintellix

Příznaky

Diagnostikování nemoci z nedostatku hořčíku není jednoduché, neboť projevy se mohou shodovat s projevy jiných onemocnění. Nedostatek hořčíku může způsobit deprese, úzkost, vyšší úroveň podrážděnosti, ztrátu chuti k jídlu, nevolnost, nespavost, poruchy srdečního rytmu, svalové kontrakce nebo křeče, necitlivost, brnění a únavu. Pokud si myslíte, že jste mírně deficitní na hořčík, můžete změnit svůj jídelníček nebo si koupit potravinové doplňky s obsahem hořčíku. Je vždy lepší poradit se nejdříve s lékařem, který zjistí, jestli opravdu trpíte právě nedostatkem hořčíku.


Zdroj: Příčiny nedostatku hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem MRAVENČENÍ A NECITLIVOST RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Havlikova.

Dobrý den,mám letitý problém brnění pravé ruky. EMG vyhodnotilo počátek špatných karpalů,na operaci to prý neni.Velice tim trpím, nemohu jezdit na kole,ráno vyčistit zuby nebo vyfenovat vlasy je pro mě obtížné,omezuje me to i v práci, kde držím neustále jehlu a nůžky. Nevím co dělat. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste změnit neurologa. Více hlav více informací.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost ruky

Syndrom horní hrudní apertury

Syndrom horní hrudní apertury je stav vznikající útlakem nervově cévního svazku v oblasti horní hrudní apertury (horní část kostry hrudníku), které se projeví na příslušné (pravé nebo levé) horní končetině. K utlačení může dojít v prostoru mezi žebry a klíční kostí nebo v mezeře mezi svaly pletence horní končetiny v oblasti skalenových svalů.

Tento syndrom postihuje spíše ženy, které jsou štíhlé a s dlouhým krkem. Příčinou může být vrozená anomálie, například krční žebro, přítomnost vazivového pruhu, nebo zvýšené napětí svalů při postižení krční páteře, či tlak tumoru v této oblasti. Léčba obvykle spočívá v rehabilitaci, při jejím neúspěchu je nutné chirurgické řešení.

Zdroj: Mravenčení a necitlivost rukou

Antibiotika Furolin

Furolin je antibakteriální lék používaný k léčbě infekcí močových cest, ale není tak účinný u infekcí ledvin. Užívá se ústy. Mezi časté nežádoucí účinky patří nevolnost, ztráta chuti k jídlu, průjem a bolesti hlavy. Vzácně se může objevit necitlivost, problémy s plícemi nebo problémy s játry.

Furolin tablety, 100 mg tbl nob, léčivá látka nitrofurantoin, je v Česku dostupný v rámci specifického léčebného programu schváleného Ministerstvem zdravotnictví s platností od 1. 1. 2019 za účelem zajistit dostupnost nitrofurantoinu pro poskytovatele zdravotních služeb formou ambulantní a lůžkové péče.

Furolin je lékem volby u nekomplikované cystitidy a na rozdíl od jiných antibiotik používaných v této indikaci si vůči němu nejčastější původce nevytváří rezistenci v takové míře, v jaké jsme toho svědky u ostatních látek.

Léčivá látka Furolinu nitrofurantoin je dostupný pro léčbu infekcí dolních močových cest od roku 1953.

Zdroj: Za jak dlouho zabere Furolin

Poradna

V naší poradně s názvem SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZUZANA.

Mám bolesti a brnění prstů které mně budí v noci a necitlivost v rukou .Prosím o radu a léčbu přírodní cestou.Take doporučení cviků na uvolnění karpalního tunelu.DIKY ZUZKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové brnění nemusí být jen syndrom karpálního tunelu. Brnění prstů a bolesti rukou při spaní se objevuje často u lidí, kteří spí na boku s rukou pod hlavou nebo pod polštářem. Vyřeší to trvalá změna ležení v ploze na zádech s rukama složenýma na břiše nebo volně podél těla.
Cviky na uvolnění karpálního tunelu jsou vidět zde: www.google.com/searc…

Zdroj: diskuze Syndrom karpálního tunelu

Brnění a necitlivost

Znecitlivení či brnění je normální v chladu nebo při sedu či lehu v nevhodné poloze. Znecitlivení a brnění bez zjevné příčiny vyžaduje lékařské ošetření. Vždy musíte rozlišovat mezi těmito stavy – brnění a necitlivost.

Brnění – Parestezie je nepříjemný pocit brnění, píchání, svědění či pálení kůže bez trvalých následků. Neodborně se tento stav též označuje jako mravenčení. Projev parestezie může být přechodný nebo chronický. Zároveň ji může nebo nemusí doprovázet porucha citlivosti kůže. Při brnění (mravenčení) máte pocit, jako by vám pod kůží lezly tisíce mravenců. Ruka je často také méně pohyblivá, znecitlivělá. Zpravidla jde o důsledek toho, že dochází k dlouhodobějšímu stlačení nervů. Hlavní a nejčastější příčinou je zvýšení tlaku na nervy. Typicky se brnění projeví v okamžiku, kdy si v noci během spánku přeležíte ruku.

Příčiny:

  • delší pobyt v chladném prostředí
  • problémy s krční páteří
  • cukrovka
  • alkoholismus
  • nedostatek vitamínu B
  • syndrom karpálního tunelu
  • mozková mrtvice
  • přesezení – tlak na nerv
  • infarkt myokardu

Necitlivost – Ischemická choroba horních končetin (ICHHK) je onemocnění tepen horních končetin. Při tomto onemocnění dochází k postupnému uzávěru tepen až do stadia úplného uzávěru s následnou ischemii. Nemoc se ze začátku projevuje velice nepříjemnou bolestí (klaudikační bolest) nejprve při námaze, postupně se bolest objevuje i v poloze klidové. Celá končetina je chladnější a může se objevit i odlišné zbarvení, v nejhorším případě nastává gangréna.

Příčiny:

  • ateroskleróza tepen horních končetin
  • vaskulitida – zánět cév

Pokud jsou problémy s brněním a necitlivostí ruky přetrvávající, je vždy vhodné zajít k lékaři, který zjistí přesnou příčinu nemoci a zajistí potřebnou léčbu. Pokud se nejedná o závažné onemocnění, tak na brnění a mravenčení rukou doporučí analgetika, která přispívají k tlumení doprovodných příznaků.

Domácí léčba brnění rukou spočívá v odstranění příčin! Vynechejte v prvé řadě alkohol a kouření. Do jídelníčku zařaďte více potravin, které obsahují vitamíny skupiny B. Významným zdrojem vitamínu B12 je kupříkladu rybí maso. Kromě vitamínu zajistěte i dostatečný přísun vápníku.

Zdroj: Brnění levé ruky

Příznaky pomalé štítné žlázy

Příznaky pomalé štítné žlázy jsou většinou nespecifické.

  • Extrémní únava, obtížná zvláště pro pacienty, kteří mají celodenní zátěž.
  • Vypadávání vlasů, křehké nehty a suchá kůže. Ke zhoršení stavu dochází kvůli zahušťování z důvodu nahromadění mukopolysacharidů v tukové vrstvě. Tvář pacienta vypadá jako maska.
  • Necitlivost a brnění v prstech.
  • Hlas bývá chraplavý.
  • Menoragie nebo amenorea jsou obvykle způsobeny ztrátou libida nebo sexuální chuti.
  • Dochází také ke snížení teploty a pulzu. Pacient si může stěžovat na střídající se pocity horka a chladu. Duševní procesy jsou pomalé a pacient se stává velmi apatickým. Mezi další změny patří pomalá řeč, snížená pohyblivost jazyka, nohou, rukou, zácpa a hluchota.
  • Pacient trpí nadbytkem hmotnosti i bez odpovídajícího zvýšení příjmu potravin.
  • Zpočátku bývá pacient podrážděný, postupem času toto ale mizí a emocionální reakce jsou utlumeny.

Zdroj: Pomalá štítná žláza

Plicní fibróza – průběh nemoci 

V rané aktivní fázi plicní fibrózy se objevují imunokomplexy v séru a v plicích. Tyto imunokomplexy mohou vyvolat zánět v plicích. Imunokomplexy stimulují makrofágy k uvolnění některých faktorů, jako například chemotaktický faktor leukotrien B4, který je uvolňován alveolárními makrofágy, a který přitahuje neutrofily a eozinofily z krve do plic. Alveolární makrofágy také vylučují řadu růstových faktorů pro fibroblasty, což vede k hromadění kolagenu, což ve svých důsledcích vede ke generalizované fibróze plicního parenchymu. V plicích tak dochází k postupné devastaci plicního parenchymu na podkladě nekontrolované fibroprodukce, indukované nikoliv cestou zánětu, ale cestou epiteliální. Právě fibroprodukce, která je produkována epiteliálními buňkami cestou destičkového růstového faktoru (PDGF), transformujícího růstového faktoru (TGF beta), nádor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-alfa), endothelinu-1, růstového faktoru pojivové tkáně (CTGF) a osteopontinu ve svém důsledku způsobuje necitlivost idiopatické plicní fibrózy (IPF) k léčbě běžnými protizánětlivými léky, jako jsou kortikoidy a imunosupresiva.
 

Zdroj: Idiopatická plicní fibróza

Karpální tunel na ruce

Syndrom karpálního tunelu je v dnešní době častým onemocněním, jež může v jistém věku potkat prakticky každého z nás. Postiženými bývají zejména manuálně pracující (horníci, šičky, svářeči, zedníci, řezníci aj.), dále sportovci, nastávající maminky ve třetím trimestru a poporodním období, a samozřejmě lidé, kteří bývají často v kontaktu s počítačovou klávesnicí nebo psacím strojem.

Průvodním jevem syndromu karpálního tunelu je brnění až necitlivost prstů, zejména palce, ukazováčku a prostředníčku ruky. Tyto bolesti jsou zpočátku nepravidelné a projevují se jen při určitých polohách ruky. Postupně dochází ke vzniku noční bolesti, jež pacienty budí ze spánku s pocitem tzv. dřevěné ruky. V současné době jím trpí přibližně 4 % populace, přičemž častěji postihuje ženy.

Karpální tunel se projevuje nočními záchvaty bolestivého brnění v ruce, pacienta probouzejí a zlepšují se až po změně polohy z lehu do vzpřímeného postoje a svěšení či protřepání končetiny, jsou typické pro tzv. syndrom karpálního tunelu, kdy dochází v oblasti zápěstí k útlaku periferních nervů. Obtíže se objevují šestkrát častěji u žen, příznaky se většinou vystupňují v období kolem klimakteria.

Zdroj: Karpální tunel

Příčiny

Nejčastějším důvodem lymfatické obstrukce je odstranění nebo zvětšení lymfatických uzlin.

Mezi další příčiny lymfatické obstrukce patří:

  • Infekce parazity:
    V tropech je nejčastější příčinou lymfedému infekce červem vlasovcem mízním, který ucpává lymfatické uzliny. Nemoc se nazývá filariáza.
  • Zranění:
    Léčba nebo i samotné zranění někdy mohou poškodit drenážní systém do té míry, že se zablokuje tok lymfy a vznikne lymfedém.
  • Radiační terapie:
    Záření může způsobit zjizvení a zánět lymfatických uzlin nebo lymfatických cév.
  • Kožní infekce:
    Například kožní infekce celulitida, která je častější u obézních lidí. Zachycená tekutina poskytuje úrodnou půdu pro choroboplodné zárodky a i sebemenší poranění paže nebo nohy může být vstupním bodem pro infekci. Postižená kůže vypadá oteklá a červená a je typicky bolestivá a teplá na dotek. Váš lékař vám může předepsat antibiotika, abyste je měli po ruce, abyste je mohli okamžitě začít užívat.
  • Chirurgická operace:
    Při rakovinové chirurgii se často odstraňují lymfatické uzliny, aby se zjistilo, zda se nemoc rozšířila. To však ne vždy vede k lymfedému.
  • Nádory:
    Pokud rakovinné buňky zablokují lymfatické cévy, může dojít k lymfedému. Například nádor rostoucí v blízkosti lymfatické uzliny nebo lymfatické cévy by se mohl tak zvětšit, až by začal blokovat tok lymfatické tekutiny.

Častou příčinou lymfedému je odstranění prsu (mastektomie) a lymfatické tkáně v podpaží pro léčbu rakoviny prsu. To u některých lidí způsobuje lymfedém paže, protože lymfatická drenáž paže prochází podpaží (axilou). Většina chirurgů nyní používá techniku ​​zvanou odběr vzorků sentinelových lymfatických uzlin ke snížení rizika lymfedému po operaci rakoviny prsu. Tato technika však není vždy vhodná a účinná.

Vzácné formy lymfedému, které jsou přítomné od narození (vrozené), mohou být důsledkem problémů ve vývoji lymfatických cév.

Zdroj: Lymfatická obstrukce alias sloní noha

Cviky na uvolnění karpálního tunelu

Pokud si nejste jistí, zda trpíte karpály, tak dejte ruce k sobě, jako kdybyste se modlili, pak je spusťte dolů a obraťte je hřbety k sobě. Pokud cítíte brnění v rukou, prstech nebo v zápěstí, případně necitlivost v prstech, nechte se vyšetřit neurologem, ohrožuje vás podle všeho zmíněný syndrom.

Meditační cvičení pro lokální změny: Přestaňte sledovat, co se děje okolo vás. Sedněte si třeba na postel se zkříženýma nohama (turecký sed), můžete se lehce opírat bedry o pelest nebo o zeď (vleže jen když nelze sedět). Bříška natažených palců, ukazováků a malíků se dotýkají, ostatní prsty jsou volně přeloženy střídavě přes sebe. Od malíků vzdálenější prsteník se přes bližší prsteník provlékne volně pod malíky. Palci se dotýkáte oblasti soláru a malíky směřují dolů (v rámci možností). Zavřete oči a provádějte hluboké dýchání takzvaným ještěrčím dechem (viz níže). Přitom si v duchu představujte, jak vaše myšlenková energie jako teplo jarního slunce prohřívá tělo, ve kterém jako by roztával led. V mysli cestujte stále po těle a mentálně prohřívejte všechna místa, kde máte pocit chladu. Potom se speciálně zaměřte na problémovou lokalitu, hřejte až spalujte a meditujte tak dlouho, dokud nemáte pocit, že už toho bylo dost, avšak nejméně čtvrt hodiny 1–6x denně.

Provádějte celodenní dechové cvičení ve stylu ještěrčího dechu: výdech, nádech, povolit, chvilku počkat, výdech, nádech, povolit, počkat.

Protažení prstů: Natáhněte levou paži před sebe, jako byste ruku chtěli opřít o zeď. Čtyři prsty pravé ruky položte kolmo na prsty levé ruky. Tlačte dopředu patku dlaně levé ruky, vnímejte protažení a zůstaňte v této pozici alespoň 20 vteřin. To samé udělejte s druhou rukou. Protažení můžete provádět i u pracovního stolu. Položte poslední články natažených prstů kromě palce na hranu stolu a zápěstí mějte v jedné rovině s ukazováčky. Jemně zatlačte do stolu a protáhněte prsty. Opakujte 15krát. Palec protáhnete tak, že dlaň a zápěstí položíte na stůl a pomocí druhé ruky táhnete palec pryč od ostatních prstů. V krajní pozici zůstaňte po dobu 20 vteřin.

Protažení zápěstí: Dejte ruce v pěst a palce sevřete uvnitř. Natáhněte paže před sebe a prsty přitom mějte stočené do pěstí. Střídavě protahujte pěsti ven a dovnitř. Je to možné dělat i na pracovním stole: položte předloktí a obě pěsti na stůl malíkovou hranou a protahujte pěsti ven a dovnitř. Cvik opakujte 15krát.

Protažení paží a ramen: Natáhněte paže před sebe, ruce dejte v pěst, palce jsou natažené. Kývejte zápěstími směrem dolů a zpět, vnímejte protažení v linii palce. Ramena udržujte uvolněná.

Protažení předloktí: Spojte dlaně k sobě před hrudníkem, jejich patky přitom tlačíte proti sobě, prsty zůstanou natažené. Uvolněte ramena a pomalu suňte patky dlaní směrem dolů až do pozice, kdy budou v jedné rovině s předloktími. Pak posuňte spojené dlaně směrem doleva od středu těla (pohyb vede pravá patka dlaně). Zůstaňte v tomto protažení po dobu 20 vteřin. Cvik zopakujte i na druhou stranu. Vše provádějte velmi pomalu a vnímejte pocity protažení v zápěstí a v předloktí. Ujistěte se, že ramena zůstávají uvolněná a nezakulacujete je dovnitř.

Protažení paží a trupu: Propleťte prsty rukou mezi sebou, dlaně směřují ven. Natáhněte paže před sebe tak, aby byly před hrudníkem rovnoběžně se zemí. Jemně protlačujte kořeny prstů a patky dlaní směrem dopředu. Uvolněte napětí v oblasti ramen. S nádechem pak zvedejte natažené paže nad hlavu, s výdechem je vracejte do výchozí pozice. Chodidla přitom zůstávají pevně ukotvená do země, stehna tlačte do podložky a spodní úhly lopatek namiřte směrem dovnitř k hrudníku. Opakujte třikrát až pětkrát.

Přetočení trupu: Opět mezi sebou propleťte prsty rukou, hlavu dejte do dlaní. Poté vytáhněte lokty směrem ven, od podpaží, a uvolněte ramena. Vnímejte, jak protahujete šíji jemně vzhůru. Chodidla pevně ukotvěte do země a s pocitem, že stehenní kosti tlačíte do židle, prodlužte temeno hlavy směrem ke stropu, trup vytočte doleva. Potom se vraťte do středové pozice, znovu se soustřeďte na pocit délky v páteři a vytočte trup doprava. Cvik opakujte 3–5krát na každou stranu.

Protažení šíje: Propleťte prsty rukou, opřete hlavu do dlaní, vytáhněte lokty směrem ven od podpaží a uvolněte ramena. Pak jemně zatlačte hlavu do dlaní a vnímejte protažení v šíji. Hlavu mějte stále opřenou v dlaních, lokty zavřete a prodlužte je směrem k zemi. Hlavou mírně tlačte směrem do dlaní, pomůže vám to udržet ramena volná. Vnímejte protažení od šíje až k lopatkám. Zůstaňte v pozici na několik nádechů a výdechů.

Protažení mediánního nervu: Zvedněte pravou paži do výšky ramene. Natočte pravou dlaň ven od těla. Natáhněte prsty pravé ruky směrem k pravému předloktí, rozšiřte pravou lopatku na zádech a nakloňte hlavu k levému rameni. Zadržte dech na tři vteřiny a uvolněte se. Opakujte třikrát a pak vyměňte strany.

Zdroj: Babské rady na karpály


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP