Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NĚCO NA OTOK DÁSNÍ

OBSAH

Dásně a tabákové výrobky

Kouření cigaret nebo jiných tabákových výrobků je velmi škodlivé pro vaše dásně. Lidé, kteří kouří, mají větší pravděpodobnost vzniku onemocnění dásní. Kouření zvyšuje citlivosti dásní, které pak často krvácejí a vedou k bolestivým vředům.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MYDLÁŘ.

POMUZE USEKNUTI HLAVY

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Jak je onemocnění dásní léčeno?

Cílem léčby onemocnění dásní je podpořit zdraví dásní, snížit otok, hloubku kapes, riziko infekce a zastavit progresi nemoci. Možnosti léčby závisí na stadiu onemocnění, na reakci na předchozí léčbu a na vašem celkovém zdraví. Léčba začíná nechirurgickými terapiemi, které kontrolují výskyt bakterií, operace je nutná tehdy, pokud je potřeba obnovit podpůrné tkáně.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Diskuze

V diskuzi JAK ODSTRANIT OTOK NOHOU . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena Loschnerová.

mám už dva roky otoky nohou,je to divný otok mě to spíž připadá ,jako od propadlé klenby příčné a je to pocit jako když mi něco tlačí na chodidla .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak odstranit otok nohou .

Jak zubní lékař diagnostikuje onemocnění dásní?

Během vyšetření zubů kontroluje váš zubař tyto věci:

  • krvácení dásní, otok, pevnost a hloubku kapes (prostor mezi dásní a zubem, pokud jsou větní a hlubší kapsy, tak se jedná o vážnější onemocnění);
  • pohyby zubů, citlivost a správné zarovnání zubů;
  • čelist, podle ní odhalí stav kosti kolem zubů.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ ŠPIČKY JAZYKA,DÁSNÍ A RTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálka.

Dobrý den, je to nejméně pět let, co mě začala pálit špička jazyka, je bez povlaku. Po nějaké době se přidalo pálení a zarudnutí dásní. Samozřejmě, že začal problém se stravou, téměř vše mě pálí. A při čištění zubů i tím nejjemnějším kartáčkem je děs. Návštěva lékařů: stomatologie, ORL, nulová pomoc. Teď se přidalo pálení i otok rtů a bolavé koutky úst. Užívám B komplex forte, ale žádné zlepšení. Obvodní lékařka mi předepsala zázračnou vodičku na afty, která jakoby znecitlivý dásně a mohu si alespoň vyčistit zuby, ale to není řešení.
Napadla mě myšlenka na potravinovou alergii, ale nevím jak zjistit na co, na koho a kam se obrátit.
Předem děkuji za radu.
Natálka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení špičky jazyka,dásní a rtů

Dásně a chemoterapie

Chemoterapie má řadu nepříjemných vedlejších účinků, včetně bolestivých, oteklých a krvácivých dásní. Mnoho lidí podstupujících léčbu rakoviny trpí stomatitidou, která způsobuje bolestivé vředy nejen na dásních, ale v celých ústech.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi PREDNISON PRO PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adriana.

Mica papa pije povahu ma uplne ako zdrava macka iba je ochrnuta. Robili snap testy na rakovinu vysli negativne. Treba vraj podrobnejaie testy v labaku, ale ked sa potvrdi rakovina, je neliecitelna. Ked sa nepotvrdi, je to zapal nejaky kde predison moze zabrat. Ked nezabere, je to jasne.. Ako sa choval vas psik prosim vas ked bol ochrnuty? Mal bolesti? Moja nema.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Doktor mi i říkal,že to může být od nějakého úrazu.Kdyz zvíře špatně doskočí nebo někde spadne.Udela se ten otok,který způsobí to ochrnutí a ten prednison na to zabere.Otok se vstřebá a zvíře zase začne chodit.Problem je ale v tom,že postupně ochabuje svalstvo...nemohlo se něco takového stát vaší kočce?

Zdroj: diskuze Prednison pro psa při ochrnuti

Příznaky a jak se pozná rakovina dásní

Ne vždy si lidé nejčasnějších varovných příznaků rakoviny dásní sami všimnou, a proto jsou velmi důležité pravidelné prohlídky u zubního i praktického lékaře. Váš zubní lékař je vyškolen, aby uměl rozpoznat časné varovné příznaky rakoviny dásní. Kromě pravidelných prohlídek byste však měli k zubnímu lékaři zajít také vždy, když si všimnete některého z následujících příznaků:

  • bolák na rtu, dásni nebo uvnitř úst, který snadno krvácí a nehojí se;
  • boulička nebo ztluštění tváře, které cítíte při dotyku jazykem;
  • ztráta citu nebo znecitlivění v jakékoli části úst;
  • bílé nebo červené skvrny na dásních, na jazyku nebo uvnitř úst;
  • obtížné žvýkání nebo polykání jídla;
  • bolestivost nebo neobjasněná bolest v ústech nebo pocit, že se vám něco zachytilo v krku, aniž byste znali příčinu;
  • otok čelisti, který způsobuje, že zubní protézy nesprávně dosedají;
  • změna hlasu.

Obrázek rakoviny dásní

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina dásní.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Diskuze

V diskuzi OTOK PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beruska.

Dobrý den , prosím včera mně něco štíplo , vypada to jako břed a je to čím dál větší , mám alergii tak nevím jestli mám jítna pohotovost .Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok po štípnutí hmyzem

Dásně a hormony

Některé ženy zjišťují, že se u nich objevují problémy s dásněmi během puberty, menstruace, těhotenství či menopauzy. Zvýšení hladiny hormonů během puberty zvyšuje průtok krve do dásní, což způsobuje červené, oteklé a citlivé dásně. U některých žen často dochází k zarudnutí, otoku a větší pravděpodobnosti krvácení dásní krátce před menstruací. Tyto problémy odezní po skončení menstruace. Během těhotenství se objevuje zánět dásní, ke kterému dochází během druhého nebo třetího měsíce těhotenství, může pokračovat do osmého měsíce, způsobuje bolest, otok a krvácení dásní. Používání perorální antikoncepce vyvolává podobné problémy s dásněmi. Některé ženy procházející menopauzou zjišťují, že trpí suchými dásněmi, bolestí a krvácením dásní.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Poradna

V naší poradně s názvem VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset k zubaři. Někdy se totiž stane, že váček na dásni je vyústěním píštěle, která prochází až do hlavových dutin, kde způsobuje zánět, který se projevuje jako hnisavá rýma a bolest ucha. Zubař je první lékař, který by se měl pokusit vaše problémy léčit. Pokud zjistí, že to nesouvisí s dutinu ústní, tak pak teprve se obraťte na lékaře z oddělení ORL. Tyto problémy většinou trvají velmi dlouho, než se samovolně (bez lékařského ošetření) vyhojí a někdy se to vůbec nepovede. Proto je na místě návštěva lékaře, který provede nezbytná vyšetření vedoucí k odhalení příčiny a zároveň poskytne účinnou léčbu, která je jinak bez lékařského předpisu nedostupná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Váček na dásni domácí léčba

Dásně a vředy

Viníky bolesti dásní mohou být i různá poranění nebo vředy v ústech. Tyto bolestivé vředy se objevují uvnitř úst, včetně dásní, často mají bělavé centrum s červenými okraji. Může se objevit jeden bolavý vřed nebo jich můžete mít v ústech více. Zatím není známa jejich přesná příčina, mohou být bakteriální nebo virové. Lidé s autoimunitním onemocněním častěji trpí těmito problémy. Vředy se často vracejí, ale nejsou nakažlivé.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Technika čištění zubů

Často se stává, že se snažíme čistit si zuby tak pořádně a důkladně, až tím poškozujeme vlastní dásně. Ať už se rozhodnete pro ruční nebo elektrický zubní kartáček, vždy si vybírejte takový, který má měkké nylonové štětiny. Kartáčky s tvrdými štětinami poškozují zubní sklovinu nebo vyvolávají podráždění a otok dásní. Při čištění zubů se ujistěte, že děláte jemné, kruhové pohyby. Mnoho lidí si nesprávným způsobem čištění dráždí a poškozuje dásně a způsobuje si tak jejich bolest a krvácivost. Videa, na kterých je vidět technika čištění pomocí zubního kartáčku, jsou vidět tady čištění zubů kartáčkem.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Zánět dásně kolem osmičky

Pokud je zánět kolem osmičky, je potřeba nejdříve zánět zaléčit, potom je teprve možné provádět něco dalšího, už jen kvůli případné anestezii, která nemusí účinkovat.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT OKOSTICE ZUBU A ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den už 14 dni mám zánět okostice v dasni můj zubar mi první uřízl dasen vyčistil druhý den mi zub vytrhl a třetí den jen drenoval ale bolest je nevidrženi točí se mi hlava bolí mne spánek ucho spatne se mi dícha

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět okostice zubu a zánět dásní

Zánět dásní – příčiny vzniku

Zánět dásní je nejběžnější onemocnění dásní. Trpí jím až 90 % dospělé populace. Můžeme ho dělit do několika skupin:

  • Zánět indukovaný plakem a zánět bez plakové složky (jednou z nejčastějších příčin je beze sporu špatná ústní hygiena)
  • Podráždění kouřem, stresové záněty, záněty u cukrovky, zánět spojený s vyšším věkem nebo genetické dispozice, hormonální změny v pubertě nebo těhotenství

Mezi rizikovou skupinu patří dívky a ženy užívající perorální antikoncepci. Dásně jsou pak citlivější a zánět dásní vzniká snáz. Nemoci všeho druhu mohou organismus oslabit a vznik zánětu dásní je pak otázkou času. Dalším faktorem jsou užívané léky snižující tvorbu slin, které mají ochrannou funkci pro zuby i dásně. Typickou skupinou léků zvyšující výskyt zánětu dásní jsou kortikosteroidy. Vyšší riziko pro vznik zánětu dásní má i pozitivní rodinná anamnéza, tedy genetická predispozice.

Otok dásně vzniká také po extrakci zubu.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikol.

Dobrý den, dělá se mi to samé, co vám, už druhý týden se budím s oteklým víčkem na pravém oku, během dne otok zmizí a ráno se to zas opakuje. Pomohlo vám na to prosím něco?

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Oteklé dásně

Latinský název dásně je gingiva. Dáseň je vlastně sliznice ústní dutiny, která obklopuje zuby. Dásně najdeme na horní i dolní části čelisti. Zdravé dásně mají korálově červenou barvu. Mají hladký obloukovitý nebo vroubkovaný vzhled kolem každého jednoho zubu. Nejsou citlivé na dotek a jsou pevné. Tkáň dásní, která je nezdravá, má často měkkou strukturu a je citlivá na dotek. Signálem je i páchnoucí dech nebo zvláštní pachuť, kterou postižený pociťuje. Mezi další projevy patří otok, brnění, napětí nebo krvácení dásní. Signálem, že se něco děje, je také změna barvy. Vedle zarudlosti mohou být postižené dásně namodralé, nebo dokonce zabarvené do bílé barvy.

Nateklá dáseň po vytržení zubu není nic neobvyklého. Otok by však měl během několika dní vymizet. Pokud přetrvává, nebo se dokonce zhoršuje, navštivte zubního lékaře. Může se jednat o infekci v ráně. V podobném duchu to je i s bolestí.

Rakovina se může projevovat různými boulemi a zduřeninami, které může laik zaměnit za otok dásně. Ačkoliv se říká, že rakovina nebolí, nemusí tomu tak být. I proto je v případě jakýchkoliv problémů a nejasností vhodné navštívit lékaře.

U parodontózy se může objevit otok a bolestivost dásní. Jestliže trpíte tímto onemocněním, měli byste být v péči zubního lékaře.

Infekce ve váčku může způsobit bolest dásní a okolní otok tkáně. Řešením je rozříznutí váčku, vypláchnutí dutiny a nasazení antibiotik.

Bolest a nateklá dáseň se po odstranění zubního kazu mohou vyskytnout u hlubokého zubního kazu, nebo pokud byl kaz v bezprostřední blízkosti dásně. Obojí by mělo během pár dní odeznít.

Na oteklé dásně je nejlepší šalvěj lékařská. Připravte si silný čaj a dlouho vyplachujte, tekutina musí být přiměřeně teplá. Použijte i řapík lékařský, který je vynikající nejen na oteklé dásně, ale i na afty či dásně poraněné třeba od oříšků nebo bonbonů. V lékárně se dá koupit – nejlepší je sypaný, ne v sáčcích.

Zdroj: Nemoci dásní

Zánět dásní u dětí – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá zánět dásní u dětí.

Zdroj: Zánět dásní

Zánět dásní – foto

Zde je několik fotografií zánětu dásní.

Zdroj: Zánět dásní

Čištění pomocí dentální nitě

Užívání dentální nitě je velmi důležité. Nit by se měla používat každý den, pomáhá odstranit plak z míst, kam se zubní kartáček nedostane. Dbejte však na to, abyste si nepoškodili dáseň a nezpůsobili krvácení. Čištění pomocí dentální nitě by se mělo provádět opatrně a po křivce každého zubu. Videa, na kterých je vidět technika čištění pomocí dentální nitě, jsou vidět tady čištění zubů nití.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Jak zabránit bolesti, otoku a krvácení dásní?

  • Čistěte si zuby nejméně dvakrát denně. Ujistěte se, že používáte správnou metodu čištění zubů. Pokud si nejste jisti, zeptejte se svého zubního lékaře nebo zubního hygienika, který vás v tomto směru proškolí.
  • Používejte dentální nit.
  • Jezte vyváženou stravu. Vyvážená strava, včetně dostatečného množství vitamínu C a vápníku, minimalizuje pravděpodobnost výskytu problémů s dásněmi.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Nekuřte. Pokud kouříte nebo používáte tabákové výrobky, snažte se tento zlozvyk odstranit.
  • Buďte opatrní při konzumaci horkých nebo mražených jídel a nápojů. Pokud máte problémy s dásněmi, zjistíte, že jsou pro vás vhodné spíše vlažné nebo studené potraviny či nápoje.
  • Relaxujte. Být ve stresu znamená zvyšovat si hladinu stresového hormonu (kortizolu), který následně zvyšuje pravděpodobnost zánětu v celém těle, včetně dásní.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Onemocnění dásní

Více než tři čtvrtiny dospělých ve věku nad 35 let trpí parodontózou. Většina lidí s onemocněním dásní trpí méně závažnou formou – zánětem dásní. Pokud lidé nedbají na řádnou ústní hygienu, dochází k množení bakterií v ústech a k tvorbě plaku na zubech. Tyto bakterie následně způsobují zánět dásní, což vede k podrážděným, oteklým nebo krvácivým dásním. Mnoho lidí se zánětem dásní nemá bolesti. Pokud jste zjistili zánět dásní včas, můžete ho sami vyléčit správnou ústní hygienou. Ale jestliže se zánět neléčí, může dojít až k vypadnutí zubu. Pokud máte následující příznaky, ihned vyhledejte lékařskou pomoc (i když nezažíváte nepříjemné pocity).

  • Změny způsobu, jakým do sebe zapadají zuby při kousání, nebo problémy se snímatelnou zubní náhradou.
  • Tvorba hlubokých kapes mezi zuby a dásněmi.
  • Dochází ke krvácení dásní během a po čištění zubů.
  • Volné nebo posunuté zuby.
  • Přetrvávání zápachu z úst nebo nepříjemná chuť v ústech.
  • Ustupování dásní.
  • Červené, oteklé nebo podrážděné dásně.

Při zánětu dásní může dojít k rozvoji parodontózy, což je stav, ve kterém mohou být dásně a kosti držící zuby ohroženy. Bakterie na zubech uvolňují toxické látky, které škodí dásním a přispívají k nákaze. Infekce a zánět jsou výsledkem napadení bakterií, která snižuje funkci dásně a kosti v čelisti. Můžete zaznamenat oteklé, bolestivé dásně, které krvácejí. Pokud se neléčí, dochází ke zmiňované parodontóze a ke ztrátě zubů. Video, na kterém jsou vidět onemocnění dásní, je vidět tady onemocnění dásní video.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP