Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEDOSTATEK DRASLÍKU PŘÍZNAKY

OBSAH

Denní dávka draslíku

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1 800–5 000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1 000–1 600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučovaná denní dávka draslíku zvýšená až na 7 000 mg.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem CHLORÓZA U RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den,
máme chlorózu u vinné révy,poradíte jaké přípravky použít? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Chlorózu u vinné révy způsobuje nedostatek hořčíku. Nejspíše je vaše vinná réva přehnojená draslíkem. Při nadbytku draslíku totiž bývá omezený příjem hořčíku. Nadbytek draslíku a s ním související nedostatek hořčíku se projevuje tak, že na spodních listech dochází ke ztrátě chlorofylu mezi žilnatinou a zelené části se klínovitě zužují k okrajům listů. Části listových čepelí bez chlorofylu mají žluté nebo červené zabarvení podle toho, zda jde o bílou nebo modrou odrůdu. Toto typické odbarvování listů se vědecky označuje jako „interkostální chloróza“. Omezte při hnojení draslík (označen je jako K) a vše by se mělo srovnat.

Zdroj: diskuze Světlé fleky na listech vinné rév

Příznaky nedostatku draslíku

Nedostatek draslíku vzniká při prudké fyzické námaze. Draslík je vylučován potem. Také gastrointestinální poruchy doprovázené průjmem mohou snížit vstřebávání draslíku. Potraviny s extraktem lékořice rovněž snižují množství draslíku v organismu, neboť draslík se naváže na látky obsažené v lékořici a spolu s ní opouští tělo. Prvním důsledkem nedostatku draslíku mohou být poruchy svalových činností, svalové křeče. Další indikací je výskyt zácpy. Nedostatek draslíku může vést také ke zvýšené srdeční frekvenci. Pokud trvá nedostatek delší dobu, dochází k narušení metabolismu. Jestliže je nutné doplnit větší množství draslíku, lze využít nutričních přípravků. Lidé s onemocněním ledvin, by měli dbát pokynů, aby nedošlo k překročení doporučené denní dávky.

Zdroj: Minerál draslík

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ DRASLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka 65 let.

užíval jsem 15 let prestarium neo . dnes mi zjistili vysoký obsah draslíku v krvi, který je obsažen právě v prestárium. můžete mi doporučit jiný lék na vysoký tlak bez draslíku ? Děkuji J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez draslíku

Projevy nedostatku draslíku

Při nedostatku draslíku v organismu jsme přímo ohroženi náhlou srdeční zástavou. Příznaky tohoto nedostatku se mohou projevovat nejprve svalovou slabostí, bolestmi hlavy, únavou, závratěmi a zmateností. Oslabení nervové a svalové činnosti se může prohlubovat a vyvolat poruchu srdečního rytmu, paralýzu kosterních svalů a paralýzu střev, což následně způsobí zácpu.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Dobry den chtel sem se zeptat uz asi deset let beru pul tabletky prestarium neo a betaloc zok jednu tabletu,nemuzu mit v tele nadbytek drasliku s prestariumneo diky moc za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Množství draslíku v těle se dá zjistit laboratorním vyšetřením krve. Zastavte se u svého praktického lékaře a požádejte ho o žádanku do laboratoře na zjištění množství draslíku. Podle výsledku vám lékař sdělí, jak budete pokračovat v léčbě svého krevního tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na tlak hradí pojišťovna

Příčina nedostatku draslíku

Úpravou čerstvých potravin se obsah draslíku snižuje. Průměrná strava obsahuje dostatek draslíku, proto je potřeba doplnění draslíku v potravinových doplňcích jen ojedinělá. Mírný nedostatek draslíku může nastat při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu. Jeho nedostatek se může vyskytovat i u diabetiků. Zde je možné po konzultaci s lékařem užívat doplněk stravy s draslíkem. Závažnější nedostatek draslíku může rovněž vyvolat léčba některými léky, jako jsou diuretika nebo kortikosteroidy. Při jejich užívání bychom se měli řídit především radami ošetřujícího lékaře, je třeba pamatovat na to, že sami nesmíme měnit dávkování předepsaných léků bez jeho vědomí. Lékaři sami často předepisují, pokud to uznají za nutné, léky obsahující draslík. Nedostatek draslíku může nastat také při dlouhodobém užívání projímadel nebo u některých nemocí ledvin. Hladinu draslíku mohou v organismu snižovat i průjmy, zvracení nebo zvýšené pocení. Správná hladina draslíku v krvi je velmi důležitá.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Studynka.

Jsou slunečnicová seminka močopudná ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka

Nedostatek draslíku v těhotenství

Hlavní funkcí draslíku v těle je, že pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí. Jelikož během těhotenství toto prostředí čelí častým hormonálním výkyvům, je dostatečné množství draslíku v těle velmi důležité. Draslík dále kontroluje množství vody. Ovlivňuje činnost svalů, enzymů, kyselin a srdce. Stejně jako ostatní minerály je tedy pro naše tělo opravdu nepostradatelný. V těhotenství je potřeba draslíku zvýšená a jeho nedostatek může dokonce vést k celkovému kolapsu organismu. Naopak jeho optimální hladina snižuje krevní tlak, čímž předchází riziku preeklampsie, a rovněž zabraňuje nadměrnému zadržování tekutin, které je příčinou otoků končetin i dalších částí těla.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ DESTIČKY NEDOSTATEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Dobrý den chtěla bych se zeptat jakou léčbu nasadit při nízkém počtu trombocytu. Jsem 2 měsíce po porodu a i nyní mám nedostatek. 130. Doporučila mi gynekolozka navštívit nemocnici hematologiicke oddělení. (42 let) A je nutné mít zadanku od lékaře? Děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krevní destičky nedostatek

Charakteristika draslíku

Draslík je důležitý pro správnou funkci nervového a svalového systému, srdeční svalovou aktivitu, metabolismus enzymů. Optimální denní příjem draslíku činí 2 g. Průměrná denní dávka draslíku (kalium) je obsažena v:

  • 150 g fazolí
  • 500 g banánů
  • 300 g špenátu
  • 500 g ryb

Nedostatek draslíku způsobuje poruchy nervového systému a funkce svalů, změny srdeční frekvence, metabolické poruchy. Přírodními zdroji draslíku jsou ovoce, luštěniny, zelenina, celozrnné obiloviny, banány, sušené ovoce, ryby a maso.

Zdroj: Minerál draslík

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Nedostatek draslíku

U zdravého člověka není pravděpodobné, že by nízký příjem draslíku vyvolal nepříznivou odezvu. Při dalším snižování hladiny draslíku je prvním příznakem nedostatku tohoto prvku svalová slabost a nauzea (nevolnost až zvracení). K závažnému nedostatku může dojít u člověka, který užívá silná diuretika, jež snižují hladinu tekutin v těle, nebo u jedince trpícího těžkými průjmy či zvracením. Pokud se draslík nedoplňuje, může nízká hladina draslíku vést až k srdečnímu selhání.

Zdroj: Draslík

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍN K A WARFARIN, PH MINERALS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír.

Objednala jsem si doplněk stravy pH MINERALS a užívám už 17 roků warfarin. Obsah draslíku je 600mg v denní dávce. Asi je to velké množství k Warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebyly nalezeny žádné interakce mezi Warfarinem a draslíkem. To nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem na začátku jakékoliv doplňkové léčby a po prvních dnech užívání si nechte změřit srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Colostrum a warfarin

Hladinu draslíku v krvi snižuje lékořice.

Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu a při správné činnosti ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem (hyperkalémie). Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavními příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin. Mezi další příznaky nedostatku draslíku patří ztráta chuti k jídlu a zvracení.

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800–5000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1000–1600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšena až na 7000 mg.

Podle možnosti upravujte zeleninu v páře nebo v mikrovlnné troubě; vaření ve vodě totiž snižuje obsah draslíku. Vařením ve vodě ztrácejí například brambory 50 procent draslíku, vařením v páře jen necelých 6 procent.

Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků). Domníváte-li se, že potřebujete užívat draslík, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Zdroj: Draslík

Obsah draslíku v potravinách

Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii. Je bohatě rozšířen v okolním prostředí a stejně tak často obsažen v potravinách. Nejbohatší na draslík jsou banány, sušené meruňky, brambory a pomerančový džus. Nachází se rovněž v libovém mase, luštěninách a mléce. Na draslík je také bohatá brokolice, ze které snadno připravíte chutnou a sytou polévku. Výborná je i jen tak uvařená nebo zapečená. Nezapomínejte ani na ořechy, které jsou kromě draslíku zdrojem kvalitních tuků.

Zdroj: Nedostatek draslíku

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU JÍST BANÁNY A MANDARINKY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Banány jsou uváděny,že mají vysoký obsah draslíku.Proto nerozumím,že je můžu konzumovat a zařadit do jídelníčku.Manžel je schopný sníst 3kusy denně,což si myslím,že není dobré.Může každý den 1ks?Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Banány a mandarinky je možné jíst v libovolném množství, i když užíváte Warfarin. Jeden banán obsahuje jen 0,5 mikrogramu vitamínu K, přičemž limit pro muže je 120 mikrogramů vitamínu K za den. Mandarinky neobsahují žádný vitamín K. Ani banány a ani mandarinky nemají žádný vliv na srážlivost krve a ani neovlivňují odbourávání Warfarinu v játrech. Není tedy žádný důvod jejich konzumaci jakkoliv omezovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mohu jíst banány a mandarinky při užívání warfarinu

Zdroje draslíku

Draslík se nachází především v zelenině, obilí a ovoci. Banány obsahují velké množství tohoto minerálu, a proto jsou považovány za ideální výživu pro sportovce. Také byla zjištěna větší hojnost draslíku v sušeném ovoci, odstranění vody totiž zvýší jeho koncentraci. Zelená listová zelenina, jako je špenát a salát, luštěniny nebo celozrnné potraviny poskytují tělu vhodné množství draslíku. Rovněž některé minerální a lázeňské vody obsahují vysoké množství draslíku.

Zdroj: Minerál draslík

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak poznat nadbytek soli v těle

Denní spotřeba soli by neměla přesáhnout 5 gramů, tedy přibližně dvě malé lžičky. Nadbytek soli se na našem těle podepíše ve formě vysokého krevního tlaku, otoků, nemocí oběhového systému, srdce i ledvin. Ledviny totiž ve snaze odbourat zvýšené množství soli ztrácí více draslíku, než by měly. To může být problém především u dětí, které draslík potřebují ke zdravému růstu. Proto dětem nepodávejte příliš slaná jídla a solte velice střídmě.

Zdroj: Nedostatek soli

Draslík v potravinách

Draslík se v potravě vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku se řadí lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.

Zdroj: Draslík

Draslík v kulturistice

Trvalá fyzická námaha vyčerpává hladinu draslíku ve svalech, takže sportovci musejí opakovaně doplňovat zásoby draslíku a minerálů. Draslík mají obvykle sportovci spojený pouze v souvislosti s pitným režimem. V nápojích, jako je Gatorade nebo Isostar, slouží k rychlému zavodnění organismu v průběhu nebo po skončení fyzické aktivity.

Díky tomu, že se draslík ukládá ve svalových buňkách, může vám pomoci vypadat mohutněji. Pokud jíte typicky kulturistickou dietu a omezujete příjem ovoce, pak na vás zvýšený příjem draslíku bude pravděpodobně i daleko lépe fungovat. Užívejte 500–1 000 mg některé z dostupných forem draslíku, a to dvakrát až třikrát denně společně s jídlem.

Zdroj: Draslík

Příznaky nedostatku hořčíku

Nedostatek hořčíku narušuje nejvýznamnější rostlinné procesy, jako je fotosyntéza či biosyntéza bílkovin. Dlouhodobější deficit se projevuje především na starších listech omezením zeleného zbarvení, které se označuje jako chloróza. Listové žilky zůstávají zelené, plocha mezi žilnatinou však žloutne. Při pokračujícím nedostatku hořčíku chlorotické části odumírají. Tyto změny jsou často doprovázeny purpurovým zabarvením listů (jako při nedostatku fosforu). Postupně dochází k opadu starších listů a letorosty ovocných stromů se vyholují. Na výskyt nedostatku hořčíku má vliv kyselost půdy. Značný vliv má i množství srážek v zimním a jarním období, které mohou způsobit splavení hořčíku mimo oblast kořenů.

Předpokladem omezení poruch z nedostatku hořčíku je úprava půdních podmínek. Jedná se především o vápnění kyselých půd pomocí hnojiv s obsahem hořčíku, jako jsou dolomity, dolomitické vápence, případně strusky, které se aplikují na podzim. Zjištěný nedostatek hořčíku během vegetace je možné omezit přihnojením rostlin hnojivem Kieserit nebo hořkou solí. Účinnost tohoto zásahu silně závisí na vlhkosti půdy, proto je vhodná kombinace se závlahou. Nelze však očekávat výrazný efekt na půdách silně kyselých a půdách s vysokým obsahem draslíku.

Zdroj: Příznaky nedostatku hořčíku u stromů

Jak nabízí draslík lékárna

Většina lidí nepotřebuje draslík v doplňcích, pokud nebere diuretika. Snažte se však získávat dostatečné množství draslíku ze své denní stravy. Pacienti užívající tzv. ACE inhibitory (léky proti vysokému krevnímu tlaku) nebo trpící onemocněním ledvin nesmějí draslík brát vůbec.

Potravinové doplňky obsahující draslík jsou běžné jak v kamenných, tak internetových lékárnách.

Trpíte-li onemocněním ledvin nebo užíváte léky na snížení krevního tlaku či na srdeční potíže, užívejte draslík jen po poradě s lékařem. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků obsahující draslík se svým lékařem.

Návod k užívání draslíku: Potřebujete-li potravinové doplňky s draslíkem, užívejte je při jídle, abyste snížili dráždění žaludku. Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků).

Zde je cena draslíku.

Zdroj: Draslík

Draslík v krvi

Draslík je jedním z hlavních iontů lidského těla a je nezbytný pro správné fungování nervosvalového převodu (v srdci, kosterních svalech i v zažívacím traktu). Jeho nedostatek i nadbytek v krvi je nebezpečný, neboť může v extrémním případě vést k ochrnutí svalů a náhlé smrti. Draslík se nachází ve všech buňkách lidského těla a je mnohem více obsažen uvnitř buněk než mimo ně – v krevní plazmě.

Normální hladina draslíku v krvi je 3,8–5,4 mmol/l. Při hladině > 5,4 mmol/l mluvíme o hyperkalémii a hladina > 6,5 mmol/l je urgentní stav, kdy je třeba rychle jednat, neboť pacient je bezprostředně ohrožen na životě.

Hyperkalémie je potenciálně život ohrožující poruchou, neboť může vyvolat závažné srdeční arytmie až náhlou zástavu srdce. Zrádné je, že příznaky hyperkalémie jsou mírné, a tak často bývá odhalena laboratorním nálezem. Vznikem hyperkalémie jsou ohroženi hlavně nemocní s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení umělou ledvinou a z nich nejvíce ti, kteří již nemočí. Draslík je totiž za normálních okolností z těla vylučován hlavně močí. Příznaky hyperkalémie jsou nenápadné, někdy mohou i chybět. Nejčastější jsou svalové obtíže: slabost, únava, brnění kolem úst, trnutí jazyka, obrny nebo bušení srdce. Při nálezu hyperkalémie je vhodné natočit elektrokardiografickou (EKG) křivku, a pokud jsou přítomny poruchy rytmu, je nutno okamžitě hladinu draslíku snížit. Ovšem i v případech hyperkalémie, kdy poruchy rytmu přítomny dosud nejsou, je nutné provést opatření vedoucí k úpravě hladin draslíku v krvi. Nejvíce ohroženi jsou lidé s nedostatečností ledvin, zvláště pak pacienti léčení dialýzou a z nich především ti, kteří již nemočí.

Nemocní s hyperkalémií nebo s rizikem jejího vzniku musí co nejvíce omezit příjem draslíku dietou a vyvarovat se léků zvyšujících jeho hladinu (amilorid, triamteren, spironolakton, ACE inhibitory, AT II. antagonisté, nesteroidní antirevmatika, trimetoprim, cisplatina, cyklosporin A, pentamidin – příklady firemních názvů: Amicloton, Biseptol, Gopten, Ibalgin, Losartan, Lozap, Kalnormin, Micardis, Prestarium, Verospiron a podobně). V léčbě hyperkalémie se podává nitrožilně kalcium (chrání srdce proti vzniku arytmie) a furosemid (zvyšuje vylučování draslíku močí). Účinnou, ale krátkodobě působící metodou je podpora vstupu draslíku do buněk podáním glukózy a inzulínu nitrožilně a zmírněním kyselosti vnitřního prostředí pomocí bikarbonátu. Dlouhodobější efekt má podávání iontoměničů (Calcium Resonium), tedy látek, které pomáhají vylučovat draslík ve zvýšené míře stolicí. Těžká hyperkalémie je indikací k okamžitému provedení dialýzy, což je nejspolehlivější a nejrychlejší metoda léčby hyperkalémie. Hyperkalémie může být životu nebezpečná vyvoláním srdeční arytmie až náhlé smrti.

Zdroj: Draslík


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP