Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO NA SOLARNI EXEM

OBSAH

Projevy

Při solární dermatitidě se mohou objevit i celkové příznaky, jako je bolest hlavy, zimnice, pocit zvýšené teploty a slabosti. Na kůži se po expozici ultrafialovému záření začíná objevovat zarudnutí asi za 6 hodin a dosahuje maxima za 24 hodin. Zarudnutí je na místech expozice záření, je ostře ohraničené. Při velké intenzitě záření se mohou objevit i otok kůže a puchýřky.

Zde můžete vidět projevy solární dermatitidy.

Zdroj: Solární dermatitida

Diskuze

V diskuzi AV SOLÁRNÍ SÉRIE (LR HEAT BEAUTY) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš.

urcite se mi ozvete, tohle je krem ktery by tomu predesel jiank prodávám i aloe vera drinking gel ktery je i na atompický exém a pd. Mohli by jsme se sejít osobně, tka se mi určitě ozvěte.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze AV solární série (LR heat beauty)

Příčiny

Příznaky solární dermatitidy se objevují po spálení sluncem. Prvním příznakem je nejprve svědění, při těžším průběhu i napětí kůže a bolest charakterizované zarudnutím, případně vznikem puchýřků a puchýřů. Průběh závisí na intenzitě slunečního záření, na délce trvání expozice a na fototypu kůže.

Zdroj: Solární dermatitida

Diskuze

V diskuzi DIGNOZA Z KOZNIHO ODDELENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri moravec.

co je to seborrhoicka veruka a solarni keratozy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dignoza z kozniho oddeleni

Solární panely cena

Zdroj: Solární vytápění

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobry den na predlokti a nohou mam cervene flicky spis takove teckovite skvrnky .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pravděpodobně máte solární ekzém. Kupte si v lékárně hydrocortison v masti a aplikujte do vyléčení. Když to do týdne nezačne mizet, tak navštivte kožního lékaře a poraďte se s ním na dalším postupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené flíčky

Léčba solární dermatitidy

Solární ekzém nebo přesněji solární dermatitida, pokud je tedy ta vaše diagnóza správná, tak se nejspíš bude jednat o vyrážku, která vznikne vždy po oslunění. Dá se samozřejmě léčit nebo alespoň ovlivnit její průběh. Doporučujeme v každém případě používat co nejvyšší ochranné faktory, opalovací krémy s co nejvyšším číslem SPF. Nevystavovat se na dlouhou dobu prvnímu slunci, ale spíše postupně si kůži nechat přivyknout na sluneční záření. V tomto přivykání si na slunce mohou pomoci i kožní lékaři, kteří za pomocí umělých zdrojů UV záření, tak zvaného horského slunce, mohou omezit výskyt solární dermatitidy. Je skutečně vhodné se s kožním lékařem o tento zvrat s touto kožní chorobou takto pokusit.

Zdroj: Solární ekzém

Diskuze

V diskuzi KOČIČÍ SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nora Lesňáková.

Kočka naší babky má na hlavě a pod krkem něco jako bradavičky na stopce, časem vyschnou a babka jí je vydrolí. Babce je 92 a k veterináři chodit nechce. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Je mi jasné, že nakonec půjdeme s kočkou na veterinu my, ale aby s tím babka souhlasila, potřebovala bych alespoň přibližně vědět, o jak závažný problém se jedná. Díky! Nora

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý den máme doma kocoura je to britka krizena s mainskou myvali vždy jsem byla pyšná na to jak je krásná ale její srst začala plstnatet. Po vyholeni jsem našla na kůži nějaký exem připomíná mi to lupenku. Chování kocoura se nijak nezmenilo ani se nedrbe jen už není krásný a už vubec ne příjemný na dotek. Nevite co by to mohlo být?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Kočičí svrab

Ekonomika a další výhody aktivního solárního systému

Aktivní solární systémy jsou nejvíce nákladově efektivní v chladném podnebí s dobrými solárními zdroji, pokud jsou distribuce paliv, jako je elektřina, propan či olej dražší. Některé státy mají daně z prodeje, daně z příjmů, či odpočty, daň z nemovitosti nebo srážky za solární energetické systémy.

Náklady na aktivní solární systémy se budou lišit. Běžně dostupné kolektory mají záruku 10 let a více a měly by těch 10 let a déle snadno fungovat. Ekonomika aktivního systému prostorového vytápění se zlepší, pokud vám systém bude ohřívat také užitkovou vody, protože jinak nečinné kolektory, mohou v létě fungovat alespoň takto.

Vytápění vašeho domova s aktivním systémem sluneční energie může významně snížit vaši spotřebu paliva v zimě. Solární topné systémy také sníží množství znečištění ovzduší a emisí skleníkových plynů, které plynou s používání paliv pro vytápění nebo výrobu elektřiny.

Zdroj: Solární vytápění

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR A ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Může vařený zázvor zhoršovat atopicky exém? - přidávám ho do hovězího vývaru, ze kterého jsem už vypustila celer a petržel. Po uvaření ho vyhodím. Máte někdo zkušenost?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor a alergie

Příčiny

Příčinou vzniku je výrazná hyperkeratóza. Původ je různý, často se jedná o formu solární keratózy, ta je způsobená slunečním zářením, nebo o veruku (bradavici), případně jiný proces.

Zdroj: Kožní roh

Poradna

V naší poradně s názvem CELULITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den, je potreba zabal pripravovat vzdy cersty nebo se da pripravit na vic dnu najednou? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Domácí kofejnový zábal je nejlepší vždy čerstvý nebo maximálně dva dny starý. Jde totiž o přírodní produkt bez konzervantů a hrozí zde přemnožení mikroorganismů při delším skladování. Ty pak můžou způsobit podráždění pokožky nebo exém.

Zdroj: diskuze Celulitida

Instalace a údržba vašeho solárního systému

Jak dobře aktivní, solární, energetický systém vybudujete, závisí na efektivním umístění, návrhu systému, instalaci a stejně také na kvalitě a trvanlivosti jednotlivých složek. Dnešní kolektory a ovládací prvky jsou vysoce kvalitní, ale stále může být problém, najít zkušeného dodavatele, který umí řádně navrhovat a instalovat.

Jakmile je systém na místě, musí být řádně udržován tak, aby byla optimalizována jeho výkonnost a zabránilo se jeho nefunkčnosti. Různé systémy vyžadují také různé typy údržby, měli byste si nastavit harmonogram úkolů údržby, které výrobce doporučuje.

Většina solárních ohřívačů kapaliny bývá automaticky zahrnuta do pojistné smlouvy vašeho domu. Nicméně, poškození mrazem nebývá do pojistky zahrnováno. Obraťte se na pojišťovnu a zjistěte, co nabízí. I když vaše pojištění bude zahrnovat solární systémy, uděláte nejlépe, když budete pojišťovnu informovat, že vlastníte nové systémy.

Zdroj: Solární vytápění

Poradna

V naší poradně s názvem ÚŽEH VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, během dvou denního slunění, jsem měla vyrážku na dolní polovině zad a břicha. Byly to červené flíčky a taková krupička, pupínky s vodnatou špičkou. Druhý den v noci jsem zvracela a měla průjem. Další den vyrážka zmizela. Je možné, že souvisí se sluncem, nebo podobné vyrážky se vyskytují i u něčeho jiného. Nejsem na nic alergická.
Děkuji Vám za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny projevů na kůži jsou vždy těžko identifikovatelné. To, co popisujete může být solární ekzém, ale i akutní reakce na nějaký alergen třeba z vody při koupání nebo i z nějakého ovoce. Důležité je, že vyrážka zmizela. Dobré je pak místo s výsevem nevystavovat slunci po dobu dvou týdnů od zahojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úžeh vyrážka

Solární odpuzovač krtků

Vibracemi, které plašič vydává, má odpudit nevítané hmyzožravce, přičemž jiná zvířata ani lidé jimi nejsou nijak rušeni.

Neznamená to ale, že nic neslyšíte – každých 30 sekund vydá přístroj krátké zavrčení o frekvenci 400 Hz. Není to ale nic nepříjemného a zvuk uvítáte: máte pocit, že se něco děje, že odpuzovač už pracuje.

Instalace solárního odpuzovače je velmi jednoduchá, stačí přepnout tlačítko Off na On a poté odpuzovač zasunout až po horní část do země. Integrovaný solární článek zajišťuje stálé napájení a současně nabíjí nabíjecí baterie, takže přístroj funguje i po setmění.

Oblast působení odpuzovače má být 700 m2, což není pravdivé. Tyto odpuzovače mají minimální dosah a krtkům často vůbec nevadí.

Zdroj: Plašič krtků

Diskuze

V diskuzi ALOE VERA BARBADENSIS MILLER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evik.

Dobrý večer,mohla by som poprosit ktora firma má ten úžasný ALOE VERA BARBAD. MILLER? moja dcérka má atopický exém a hĺadám niečo,čo nám konečne zaberie,´dakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: ALOE VERA BARBADENSIS MiLLER

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz vypadá jako velice tuhé, tvrdé a nebolestivé uzly kdekoli na těle, velice častá je ale lokalizace v oblasti očních víček, kde se často chybně považuje za nezhoubné útvary. Zde je zapotřebí speciální opatrnosti.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem KOZNI VYRAZKA PO KOUPANI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den potřebovala bych poradit byli jsem na koupalisti dva dny za sebou a po navratu se manzelovi objevila cervena vyrazka v oblasti hrudi a bricha nesvedi ale jsou to takove maly cervene pupinky.Nevime co to muze byt a co nato pouzit dekuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Červené pupínky, tak zvané exantémy, jsou vířivkový exém. Pomáhá na to mast s antibuotiky, která je na předpis. Když to ale necháte být v klidu, čistotě a suchu, tak se s tím tělo vyrovná samo a do 14 dnů to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kozni vyrazka po koupani

Na slunci

Pohled do slunce může způsobit solární retinopatii, velmi silné záření může způsobit trvalé poškození zadní části oka, jako jsou jizvy nebo spáleniny. Měly byste se tedy vyvarovat přímého pohledu do slunce. Za slunečného dne je důležité chránit si oči. Nejúčinnější jsou tmavé brýle, nabízející bezpečnou úroveň ochrany před ultrafialovým zářením.

Zdroj: Ochrana očí

Poradna

V naší poradně s názvem PROKRVENÍ ŽALUDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Žalud se prokrvuje prostřednictvím topořivých tělísek, pomocí kterých se také zvětšuje. Průtok krve topořivými tělísky a tedy i to jak bude žalud prokrven řídí mozek v závislosti namíře erotického vzrušení. Pokud nestačí erotické vrušení na pořádné napumpování krve do penisu a jeho úplné ztvrdnutí, tak je tu ještě možnost použít vakuovou pumpu. Vakuovou pumpu je třeba používat pomalu a postupně odčerpávat vzduch, jak se bude penis zvětšovat. Tato procedura trvá několik desítek minut. Pak, až je penis díky podtlaku naplněn krví, tak se zaškrtí u kořene erekčním kroužkem, aby z něho krev tak rychle neodtekla.
Hloh v této souvislosti je jen podpůrným prostředkem pro správnou funkci hlavní pumpy - tedy srdce a může takto nepřímo i podpořit prokrvení žaluda.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luki.

Radu jste dostal hezkou, ja k ni pridam jeste jedno varovani a to na NAPLASTI NA PENIS - nefunguji, je to blaf a navic muzete chytit exem -- takze NEKUPOVAT!!!

Zdroj: diskuze Prokrvení žaluda

Ovládání solárního systému

Ovládací prvky pro solární systémy jsou obvykle složitější, než klasické systémy vytápění, protože mají analyzovat více signálů a ovládat více zařízení (včetně konvekčního, zálohového topného systému). Solární systém používá senzory, přepínače, a také motory pro provoz systému. Systém využívá další ovládací prvky, aby nedošlo k zamrznutí nebo extrémně vysoké teplotě v kolektorech.

Srdcem kontrolního systému je diferenční termostat, který měří rozdíl v teplotě mezi kolektory a úložným zařízením. Když jsou kolektory o 5,6 až 11°C teplejší než úložné zařízení, termostat sepne čerpadlo pro cirkulaci vody, nebo ventilátor k proudění vzduchu.

Obsluha, výkon a náklady na tyto zařízení se liší. Některé řídící systémy monitorují teploty v různých částech systému, což pomáhá určit, jak vše funguje. Nejvíce sofistikované systémy používají mikroprocesory, které řídí a optimalizují přenos tepla do domu.

Je možné solární panel použít k napájení nízkého napětí stejnosměrného proudu ventilátoru (pro vzduchové kolektory) nebo čerpadla (u kapalinových kolektorů). Výkon solárních panelů porovnává zisk solárního tepla ze solárních kolektorů. Při pečlivém dimenzování, jsou ventilátory nebo otáčky čerpadla optimalizovány, pro dosažení efektivity. Během špatných slunečních podmínek je funkce ventilátoru nebo čerpadla pomalá, a při vysokém slunečním záření, běží rychleji.

Solární systém s dobíjecí baterií, může dodávat energii pro provoz centrálního topení, pokud je pro velké systémy drahá. Zajišťuje také, že systém bude fungovat v případě výpadku veřejné sítě.

Zdroj: Solární vytápění

Příznaky

Malé hrbolky se objevují na pažích, stehnech, zádech a zadku. Méně často jsou vidět na předloktí, horní části zad a na obličeji. Keratóza se přihodí každému z nás alespoň jednou v životě. Tento kožní problém se objevuje nejprve v dětství a svého maxima dosahuje v období dospívání, hlavně během puberty. Keratóza je převážně onemocnění adolescentů a jen zřídka ji vidět u dospělých. 50 až 80 % adolescentů je postižených tímto kožním problémem. U dospělých je incidence 40 procent.

Zdroj: Solární keratóza

Výběr a dimenzování solárního systému

Výběr vhodného solárního systému závisí na faktorech, jako je umístění, vzhled a potřeby vytápění vašeho domu. Mohou vás svazovat omezené možnosti, například, když majitel domu nebo sdružení instalaci solárních kolektorů na některých částech vašeho domu neumožní.

Místní klima, typ, účinnost a plocha kolektorů určí, kolik tepla může solární systém poskytnout. Obvykle nejúspornějším návrhem je, aby aktivní systém poskytl 40 až 80%, z potřebného vytápění domu. Systém poskytující méně než 40% potřebného tepla jsou jen výjimečně nákladově efektivní, kromě případů, kdy je pomoci solárních kolektorů ohříván vzduch v jednom nebo dvou pokojích, kde není vyžadována akumulace tepla. Dobře navržené a izolované domy, které zahrnují pasivní solární techniky, budou vyžadovat méně nákladné topení všeho druhu a mohou potřebovat velmi malé doplňkové teplo.

Kromě toho, že navrhnutí aktivního systému k dodávce dostatečného tepla na 100% času není obecně praktické, ani efektivní, většina stavebních řádů a hypotečních úvěrů vyžaduje záložní topný systém. Doplňující nebo záložní systémy dodávají teplo, když sluneční soustava nemůže nároky na topení splnit. Zálohy mohou být poskytovány kamny na dřevo s konvekčním systémem, či ústřední topení.

Zdroj: Solární vytápění

Karcinom vycházející z Merkelových buněk

Karcinom vycházející z Merkelových buněk se projevuje jako pevné lesklé uzlíky na kůži nebo těsně pod ní a také ve vlasových váčcích. Barevně jsou poměrně různorodé, mohou být červené, růžové, nebo dokonce i modré a i velikostně se mohou dosti lišit od půl centimetru až po pět centimetrů v průměru. Vyskytují se hlavně na místech přístupných snadno slunci, to znamená v obličeji, ve výstřihu a na pažích a nohou. Tento karcinom je nebezpečný tím, že na rozdíl od jiných nádorů roste značně rychle a brzy se šíří do dalších částí těla.

Zdroj: Solární keratóza

Léčba

Mírné spálení se léčí chlazením kůže, a to sprchováním pokožky vlažnou vodou po dobu cca 10 minut a potíráním prostředky po opalování. Na místa spálení můžeme například aplikovat Hydrogenia biominerální vodu ve spreji a poté kůži namazat Balneo welness hydratačním tělovým balzámem. Lékař může také předepsat slabě účinné hormonální krémy s kortikosteroidy, které mají protizánětlivý účinek. Celkově je možné reakci zklidnit podanými protizánětlivými léky, například kyselinou acetylosalicylovou, ale ne u dětí, nebo indometacinem. Při těžkém spálení kůže se doporučuje klid na lůžku, v horším případě musí být pacient hospitalizován a léčen za pomoci infúzí.

Zdroj: Solární dermatitida

Octový versus octanový obklad na otok

Na otoky se dříve přikládal octanový obklad. Octanový obklad je hlinitá sůl kyseliny octové. Octan hlinitý vzniká při reakci síranu hlinitého a octanu olovnatého (oba jsou rozpustné ve vodě), kdy v roztoku zůstane zmíněný octan hlinitý (pozor na krystalickou vodu) a kromě něj vznikne ještě nerozpustný síran olovnatý. Octan hlinitý má mírné antiseptické a výrazné adstringentní (stahující) účinky. Používá se ve formě krému k léčbě drobných poranění, při štípnutí hmyzem, při solární dermatitidě, omrzlinách nebo popáleninách 1. stupně. Ve formě roztoku je octan hlinitý málo účinný, vhodnější je ledový obklad. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Zdroj: Octový obklad


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP