Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEJČASTĚJŠÍ NÁDORY V OBLASTI KRKU

OBSAH

Typický věk pro vznik rakoviny krku

Výskyt rakoviny krku se týká zhruba 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory krku jsou diagnostikovány častěji u osob nad 50 let. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti. Rakovinou krku jsou nejvíce postiženi pravidelní konzumenti nikotinu a alkoholu.

Na těchto fotografiích je možné vidět, jak vypadá rakovina v krku.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ NÁDORY NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Malár.

Jak se ošetřují višněvským balzámem tukové nádory ve vlasech.Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nijak. Višněvského balzám tyto problémy vůbec neléčí.

Zdroj: diskuze Tukové nádory na hlavě

Nejčastější zhoubné nádory v oblasti krku

Pojem karcinom krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. Karcinomy v této oblasti vznikají obvykle následkem poškození sliznice kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku. Současná konzumace alkoholu navíc riziko jejich výskytu ještě mnohonásobně zvyšuje, neboť alkohol na sliznicích působí jako rozpouštědlo a umožňuje vstup karcinogenních (karcinom vyvolávajících) látek do buněk. U alkoholiků se stav ještě zhoršuje následkem oslabení imunity, nedostatku vitamínů ve stravě, nedostatečné hygieny ústní dutiny a špatného celkového stavu organismu.

V oblasti hlavy a krku se můžeme setkat s celou řadou zhoubných nádorů, a to podle toho, z jakého druhu tkáně vyrůstají.

Nádory nosu: Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo výraznou sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních dutin: Nádory vedlejších nosních dutin rostou velmi pomalu a často bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu: Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním.

Nádory hrtanu: Nádory hrtanu mají odlišné příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění.

Karcinom hlasivek: Karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejší fázi, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže.

Nádory slinných žláz: Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivé zduření. Později v důsledku růstu nádoru do okolí dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně lícního nervu.

Metastázy: Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání primárního nádoru.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZASTAVIT ZVONĚNÍ V UŠÍCH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Co máte dělat? Zamyslet se nad sebou a uvědomit si, že při pravidelné konzumaci 2 láhví vína vznikne za nedlouho závislost, kterou pak nejde ovládat. U alkoholu platí rčení: Když můžeš přestat, tak nechceš. Když pak později chceš, tak už nemůžeš. A to je velmi smutné v porovnání s újmou, kterou způsobuje tinnitus (zvoněním v uších). Za to opravdu ty účinky, které u sebe pozorujete nestojí. Mnohem šetrnější řešení je, přehlušit zvonění v uších jiným zvukem. Existují drahé přístroje, které vydávají speciální frekvence, jenž při styku s vibracemi vašeho tinnitu utlumí vjem ucha a výsledek je, že neuslyšíte svůj tinnitus. Ale nebojte se, že to budete muset zaplatit. Češi vždy naleznou řešení zdarma. Na youtube si právě zdarma můžete přehrát různé kolekce zvuků, které tlumí tinnitus. Vzhledem k tomu, že je nutné nalézt správnou frekvenci, tak budete muset chvíli laborovat, které z videí vám vyhovuje nejlépe a u toho pak vyladit hlasitost, aby vás to nerušilo při usínání. Tady je odkaz na několik dlouhých kolekcí: www.youtube.com/resu… Hodně štěští.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava zajickova.

Moc vám pane Cempirku děkuji za radu, ale já nepiji
Tolik vína stále, to jsem zjistila asi 3x jen , jsem chtěla od od odborníka zjistit, proč to je.
Mám dojem, že mám asi zúžené cévy v oblasti krku.
Naštěstí jdu na sono krku, tak se s odborníky tedy domluvim.
Ale díky za radu.
J. Z.

Zdroj: diskuze Zvonění v uchu

Jak časté jsou nádory hlavy a krku?

Nádory hlavy a krku představují 3 % všech případů rakoviny. Tyto druhy rakoviny jsou téměř dvakrát častější u mužů než u žen. Nádory hlavy a krku jsou také diagnostikovány častěji u osob nad 50 let.

Zdroj: Rakovina krku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE ZBAVIT TUKOVE BOULE U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Našla jsem u mého pejska bulku na břichu. Zatím se hárá, tak čekám k dr., až přestane. Často ji hladím, před měsíce jsem ji stříhala a žádné, ani malé bulky jsem si nevšimla, až teď, když je velikosti menší, než koruny, tvar víc plochý, než tvar hrášku.. Obsah se dá podebrat, nebrání prstům se přes kůži vzájemně dotknout. Necítím bod bulkou žádné spojní s tělem. Ochlupení ani barva není změněna.Dá se poznat z mého popisu o jaký původ bulky jde? Díky za zodpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I pejsci mohou mít lipomy. Zároveň ale mohou mít i podkožní nádory, které mohou být zhoubné. Lipom je psovi neškodný, může ale vyrůst natolik, že začne překážet. Zhoubné podkožní nádory jsou mnohem nebezpečnější a je třeba je odhalit včas. Proto nechte raději pejska vyšetřit veterinářem, ať máte klid.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se zbavit tukove boule u psa

Co to jsou nádory hlavy a krku?

Pojem karcinomy hlavy a krku zahrnuje především zhoubné (maligní) nádory vycházející ze sliznice horních dýchacích a polykacích cest. V celosvětovém měřítku se jedná o 5. nejčastější zhoubné nádory. Karcinomy v této oblasti vznikají obvykle následkem poškození sliznice kouřením cigaret, dýmek anebo žvýkáním tabáku. Současná konzumace alkoholu navíc riziko jejich výskytu ještě mnohonásobně zvyšuje, neboť alkohol na sliznicích působí jako rozpouštědlo a umožňuje vstup karcinogenních (karcinom vyvolávajících) látek do buněk. U alkoholiků se stav dále zhoršuje následkem oslabení imunity, nedostatku vitamínů ve stravě, nedostatečné hygieny dutiny ústní a špatného celkového stavu organismu. V oblasti hlavy a krku se můžeme setkat s celou řadou zhoubných nádorů podle toho, z jakého druhu tkáně vyrůstají. Nádory slizniční (takzvané spinocelulární neboli dlaždicobuněčné) představují přes 90 % všech nádorů této oblasti.

Zdroj: Rakovina krku

Příznaky a projevy

Klinické rozdíly mezi jednotlivými nádory nelze vysvětlit pouze jejich anatomickou lokalizací, ale i biologickými rozdíly. Postižena může být v různých stupních řeč, polykání, čich, dýchání a jiné významné funkce důležité pro kvalitu života a přežití. Nádory krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků nebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Zdroj: Rakovina v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI HLAVY NA SPÁNCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Suchanova.

Dobry den porad me boli hlava tyden dobry pak zase dva dny hrozny.Nekdy to trva dele nekdy si musim vzit i dva ibalginy.Tim,ze beru uz dost jinych prasku jako antidepresiva,neuroly,prasky na spani,atd...nechci se zatěžovat uz i ibalginama.Vetsinou mne nejvic boli hlava rano a večer pres den se docela da.Je to velice nepříjemné.M asi dva mesice po operaci bricha mela jsem obaleny vajecnik a hroznovity utvar za delohou v podobe nadoru nakonec nastesti nezhoubnych.Je mi hloupe porad litat po doktorech.Pred tim jsem litala s bolestmi bricha a ted mam jit zase s hlavou.Pred menstruaci je to jeste silenejsi ty bolesti.Poradte je možné,ze to j e nervoveho puvodu?Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bolesti hlavy v oblasti spánků jsou namožené svaly na stranách krku, zdvihače lopatky a trapézy. Nejčastěji je stimuluje práce v předklonu, vystrkování želví hlavy, jednostranná činnost, ale i nevhodná pozice při spaní a mnoho dalších činností a faktorů. Jako léčba pomáhá uvolnění pomocí speciálních masáží, pravidelné protahování a cílené posilování. Se vším vám pomůže fyzioterapeut. Po několika společných návštěvách to pak dokážete provádět sama. Odstranění příčin a dlouhodobé dodržování cvičebního plánu omezí tyto nepříjemné bolesti. Pokud budete chtít svůj problém s bolestí prodiskutovat s lékařem, tak se obraťte na ortopeda, od kterého můžete dostat předpis na rehabilitaci na náklady zdravotní pojišťovny. Výtečné výsledky má i Dornova metoda.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti hlavy na spáncích

Proč mě bolí v krku?

Bolest v krku není sama o sobě nemocí, ale příznakem onemocnění. Pocit škrábání a pálení, který začíná vzadu v ústech a šíří se dolů k hrtanu, je vesměs vyvoláván zánětem. Je-li sliznice v krku podrážděná nebo napadená infekcí, organismus odpoví tím, že vyšle do postižené oblasti více krve, která přináší bílé krvinky a jiné obranné prostředky ke zvládnutí infekce; následkem je zarudnutí, zduření a bolest v krku.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Šimková.

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat boli mi krcni pater a chodim na rehabilitace, jenze mi zacali brnet prsty hlavne v noci co by to mohlo byt< dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za brnění prstů u vás můžou změny na páteři v oblasti krku a hrudníku. Může to být způsobeno nevhodně prováděnými rehabilitacemi a nebo vaší činností vykonávanou po uvolnění krční páteře. Určitě tento stav konzultujte se svým lékařem, který vám naordinoval rehabilitace. Měla byste spolupracovat zároveň se dvěma lékaři, s neurologem a zároveň i s ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Příznaky karcinomu hlavy a krku

Mnohé příznaky mohou být běžné a přítomné i u jiných chorob. Pokud jimi trpíte, nemusí to nutně znamenat, že máte rakovinu. Je však důležité, abyste se poradili se svým praktickým či ORL lékařem, zvláště pokud příznaky trvají déle než několik týdnů. Příznaky rakoviny hlavy a krku se liší podle místa nádoru. Nádory hlavy a krku mohou zůstat dlouhou dobu bez klinických příznaků, anebo napodobovat běžná zánětlivá onemocnění horních cest dýchacích.

Nádory nosu se projevují zhoršenou nosní průchodností anebo sekrecí z nosu, především je-li s příměsí krve. Na nádor by měla upozornit i jednostrannost příznaků.

Nádory vedlejších nosních (paranasálních) dutin rostou pomalu a dlouho bezpříznakově.

Nádory dutiny ústní a hltanu se projeví pocitem cizího tělesa v krku či ústech, krvácením, ztíženým anebo bolestivým polykáním, zápachem z úst, u nádorů oblasti patrových mandlí se mohou objevit i přenesené bolesti ucha. Na nádor upozorní i nemožnost nasazení zubní protézy. Při rozsáhlejším onemocnění dochází k postižení žvýkacích svalů a tím k omezenému otvírání úst.

Nádory hrtanu se liší příznaky dle primární lokalizace a dle pokročilosti onemocnění: karcinom hlasivek se projevuje již v časných stadiích chrapotem, v ostatních lokalizacích dýchací trubice se většinou nádorové onemocnění zjistí až v pokročilejším stadiu, kdy se u nemocných může objevit pocit cizího tělesa v krku, vykašlávání krve, polykací či dýchací potíže anebo přenesené bolesti ucha.

Nádory slinných žláz se zpočátku projevují jako nebolestivého zduření. Později, v důsledku růstu nádoru do okolí, dochází k bolestivosti a u příušní žlázy navíc i k obrně tváře. Zduření na krku, ve většině případů nebolestivé, bývá projevem metastatického šíření nádorového onemocnění do spádových lymfatických uzlin anebo přímého prorůstání vlastního nádoru.

Nádory s neznámým primárním ložiskem se projevují pouze zduřením na krku v následku postižení lymfatických uzlin metastázami. V těchto případech je nutno pátrat po primárním zdroji nádoru.

Příznaky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět příznaky rakoviny krku a hlavy.

Zdroj: Rakovina krku

Diskuze

V diskuzi NA BOLEST V KRKU - ČOKOLÁDA! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo.

Na bolest v krku je skvělá čokoláda. Pokud vás škrábe v krku, zkuste čokoládu. Theobromine, který obsahuje kakao, totiž potlačuje nervové senzory a tím mírní bolest v krku. Čokoláda prvotní příčinu bolesti v krku (nějaké bakterie) to sice nevyléčí, ale zmírní to bolestivé pocity.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na bolest v krku - čokoláda!

Příčiny nateklé uzliny pod čelistí

Podčelistní uzliny mohou být zvětšené při zánětu v oblasti zubů, dásní a slinných žláz a při onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Poradna

V naší poradně s názvem VÝRŮSTEK VZADU V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den, mam menší vyrustky vzadu v krku, polikaní jde trošku stěží, a mam trosku červený krk, bojím se ze to bude rakovina?? Přikládám ještě fotku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto zduřelé papily vzadu na jazyku jsou běžnou reakcí na mírnou infekci v oblasti nosohltanu. Rozhodně se nemusíte bát, že jde o rakovinu. Potvrdit vám to může lékař stomatolog (zubař) a nebo otorinolaryngolog (ORL). Jak si můžete pomoci? Kupte si kloktadlo s názvem Stopangin a třikrát denně po jídle kloktejte alespoň dvě minuty. Do dvou tří dnů vše zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pavuciny v oku

Zvětšené uzliny na krku u dětí

Krční lymfadenopatie je u dětí častým nálezem. Asi u 55 % dětí ve všech věkových skupinách a u 80–90 % dětí mezi čtvrtým až osmým rokem života se mohou zvětšené lymfatické uzliny nahmatat i bez zjevné lokální infekce nebo systémového onemocnění. V kojeneckém věku je zvětšení vzácné. Zvětšené mízní uzliny v oblasti krku je především nutné odlišit od nelymfoidních struktur.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ TEČKY V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Mám bílé tečky v krku , v krku mě bolí jen někdy, hlavně po ránu a přes den dobrý.
V prosinci jsem měla faringitidu, užívala jsem penicilín. Nemůže to být opět, ale v krku mě nebolí jako v prosinci.
Děkuji předem za Vaši odpověď
Iveta

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé tečky v krku

Alobal na bolest zad v křížové oblasti

Alobal dle zkušeností zmenšuje rovněž bolesti obratlů v oblasti krku a beder (plotýnky). Zcela nenahradí léky, ale kousek fólie, kterou najdete v každé domácnosti, rozhodně stojí za to vyzkoušet jako metodu alternativní medicíny.

Zdroj: Alobal na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ STAV UCPANÉ KRKAVICE DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den, před 6dny jsem prodělal operaci krkavice při celkovém uspání, po operaci mě bolí v krku jako kdybych tam něco měl a nad řeznou ranou je otok který pomalu začíná splaskavat, při delším mluvení vysychá v krku. Je to prosím normální stav ? Děkuji za poskytnuté info. Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto komplikace mohou být následkem intubace - zavedení dýchací roury plicní ventilace. Pozorujete ústup otoku v oblasti zákroku, to je dobré znamení. Měřte si dvakrát denně teplotu a kdyby se zvýšila a nebo jste cítil cukání na krku a nebo pokud by se situace zhoršovala, tak neprodleně kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační stav ucpané krkavice diskuze

Co značí nateklé uzliny na jedné straně krku

Tento stav může a nemusí signalizovat nádor. Jakékoliv nádory mohou být spojeny se zvětšením uzlin, které je v tomto případě vyvoláno zmnožením nádorových buněk v uzlinách. Do blízkých uzlin metastazuje většina klasických nádorů. Typické je zvětšení uzlin pro nádorové choroby vycházející z krevních buněk – lymfomy a některé leukémie. Právě u těchto chorob mohou být přítomny příznaky, jako je noční pocení, nechtěný úbytek na váze či opakující se (a dočasně mizící) horečnaté stavy.

Zdroj: Nateklé uzliny na krku

Pseudotumory

Kromě zánětlivých útvarů mohou být za kožní nádory chybně zaměněny také např. névy a hamartomy, což jsou málo časté defekty vzniklé zmnožením normální tkáně. U psů velkých plemen se vyskytují zánětlivé útvary v oblasti míst vystavených tlaku a kloubů s názvem calcinosis circumscripta.

Zdroje informací:

  • Nemoci psa a kočky I. díl, 2. vydání (Svoboda, Senior, Doubek, Klimeš a kolektiv)
  • Obecná veterinární patologie, 2. vydání (Halouzka)
  • Systémová veterinární patologie IV. díl (Halouzka)

Zdroj: Kožní nádory u psů

Pálení v krku při polykání

Bolest při polykání má prakticky stejné důvody jako bolest v krku – může se jednat o sezónní virózy, nachlazení, chřipku, angínu nebo třeba zánět hrtanu (laryngitidu). V některých případech ale bolest v krku chybí a je přítomna pouze při polknutí. To se může stávat u nádorů v oblasti krku, zejména nádoru jícnu nebo nádoru hrtanu nebo hrtanové příklopky (epiglotis). Může se tak ale dít i u zánětu horní části jícnu. Pacient, který má tyto bolesti delší dobu, by měl vyhledat lékaře. To samé platí také pro pacienty, kteří se o svůj zdravotní stav obávají a mají alergii.

Zdroj: Pálení v krku

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Nateklá uvula

Otok uvuly může být spojen se zánětem v dutině ústní a hltanu a s běžnou virózou. Ložisko zánětu může být též v oblasti krční mandle nebo zubu, přičemž se jedná o reaktivní otok.

Léčba

Doporučuje se třídenní dezinfekce krku pomocí spreje Tamtum verde, kloktání heřmánku, šalvěje nebo Vincentky. Pokud obtíže neustoupí, je vhodná návštěva praktického lékaře.

Zdroj: Oteklý čípek v krku

Rizikové faktory rakoviny krku a hlavy

Nádory nejsou infekční. Nemohou tedy vznikat přenosem z osoby na osobu. Karcinomy hlavy a krku jsou častější u mužů než u žen a u lidí ve věku nad 55 let. Jejich vznik může být vyvolán nejrůznějšími příčinami. Nejvíce zde působí vlivy zevního prostředí. Byl jednoznačně prokázán vliv následujících faktorů:

  • kouření cigaret nebo dýmek
  • žvýkání tabáku
  • pravidelná konzumace alkoholu
  • špatná strava s nedostatkem vitamínů a bílkovin, podvýživa
  • virus HPV

Převážná většina se vyskytuje u kuřáků cigaret (v tabákovém kouři je uváděno více než 40 karcinogenů). Četnější výskyt je prokázán při současném pravidelném užívání tabáku a alkoholu. Alkohol sám o sobě nemá schopnost vyvolat nádorový růst, avšak v přítomnosti takzvaných karcinogenů (to je látek vyvolávajících vznik karcinomu), dokonce i velmi slabých, podporuje vznik zhoubného novotvaru. Konzumace alkoholických nápojů navíc snižuje obranyschopnost organismu před karcinogenními látkami. Relativní riziko pro vznik karcinomu je obecně u pravidelné konzumace alkoholu 2–6x vyšší, u kuřáků je vyšší 5–25x. Karcinogenní účinek byl prokázán také u marihuany. Při vzniku některých karcinomů ústní části hltanu hrají významnou roli některé typy viru lidského papilomaviru HPV (známého především jako původce rakoviny děložního čípku). HPV infekce je v této oblasti spojena s rizikovým sexuálním chováním (orální sex). Obecně při vzniku nádorů hlavy a krku hraje nejčastěji roli užívání tabáku a alkoholu, ale vedle toho se může projevit i vliv některých typů virů, genetické predispozice, působení karcinogenních látek v zaměstnání (nikl, chrom, olovo, azbest, fluor, arzén, uhlovodíky v sazích, dehet a průmyslové oleje) a expozice radiačnímu záření. Dále zde může sehrát roli i nízká hygiena dutiny ústní a špatná výživa. Výskyt se zvyšuje se stoupajícím věkem, nádory v této oblasti jsou typické pro osoby starší 50 let.

Zdroj: Rakovina krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP