Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEMOC KLOUBŮ DNA

OBSAH

Foto palce při dně

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět akutní záchvat dnou na palcích.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem DNA NEMOC KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Binh Nguyen Van.

Dobry den. Mam Dna nemoc kloubu, muzu kolik kavu za den?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pití kávy může snížit množství kyseliny močové a tím se zmírní projevy dny. Káva může být ochucena mlékem ale vždy bez cukru. S kávou vypijte vždy i sklenici čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna nemoc kloubů

Co je nemoc dna

Dna je jedna z nejbolestivějších forem artritidy, nemoci kloubů. Jedná se o metabolické onemocnění s vysokým množstvím kyseliny močové v krvi. Ledviny mají zpomalenou schopnost vylučovat právě kyselinu močovou. Ta se většinou z těla vylučuje močí, ale pokud toho tělo není schopné, začíná se usazovat v kloubech ve formě krystalků, které způsobují těžký zánět a velice silně bolí. Bolest se často projevuje v noci nebo v ranních hodinách. Bolavý kloub je oteklý, zarudlý, horký a velice citlivý. Kůže v okolí kloubu bývá také zarudlá, napjatá, horká a lesklá. Postižený může mít zvýšenou teplotu, zimnici či malátnost. Nemoc postihuje nejčastěji muže mezi 40. a 50. rokem. Nejvíce postižená místa jsou palec u nohy, hlezenní kloub, zápěstí nebo boltec u ucha. Při dlouhotrvající dně může dojít k poškození velkých kloubů i ledvin. Vyšší koncentrace kyseliny močové vzniká důsledkem nadměrné konzumace masa, luštěnin, vnitřností nebo při přílišné konzumaci alkoholu, ale ne u všech lidí se vyšší hladina kyseliny močové vyvine v dnu.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Pátá nemoc u dospělých

Pátá nemoc postihuje i dospělé jedince. Inkubační doba je 1–2 týdny. V této době se virus pomnoží v dýchacích cestách a dostává se dále do kostní dřeně, kde působí útlum její činnosti. U zdravých dospělých není tento útlum výrazný, ale u lidí s poruchami krvetvorby může dojít v této fázi k vážným komplikacím. Pak se virus dále šíří do kloubů a kůže. V kloubech způsobí drobný zánět, který se projevuje symetrickými bolestmi především periferních kloubů. Tyto potíže odeznívají do jednoho měsíce.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Diskuze

V diskuzi PLICNÍ CHLAMIDIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Brož.

Dobrý den mám kamaráda který je na kyslíku 2 roky a plíce mu jdou na 45%
a léčí se na plicní chlamidie je možno to od něho dostat asi 3x jsem ho s manželkou navštívili jestli bychom se neměli dát vyšetřit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Dobrý den,

ano nakazit se můžete a velice snadno, stačí aby na vás dotyčný zakašlal či kýchl, což je při této velice INFEKČNÍ nemoci normální a můžete to tzv.chytit. Důležité je jak funguje vaše imunita. Máte-li podezření, nechte si udělat krevní testy u obvodní lékařky, příznaky nemoci, kašlání, kýchání, bolest hlavy, dále nemoc může postupovat bolestí kloubů, astmatem, RS atd. Vždy záleží na vaší imunitě. Renata Allohová r.allohova@seznam.cz

Zdroj: diskuze Plicní chlamidie

Nejlepší léky na bolest kloubů

Nelze určit nejlepší léky na bolest kloubů. Léčba je vždy individuální a záleží na druhu onemocnění. Pokud dlouhodobě trpíte bolestmi kloubů, měli byste tento stav konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iv.

Dobrý den ,
můžete mi prosím poradit . Je mi 41 let a pracuji s tezkými břemeny až do 50 kg a teď jsem již delší dobu v pracovní neschopnosti z důvodu bolesti loktů (tenisový loket ) , zad , kyčelního kloubu a ještě se k tomu přidala bolest kolenou . Byla jsem na klinice nemoci z povolání kde mě odeslali na třífazovou gamagrafii skeletu která nepotvrdila ze se jedna o epikondylitidu . Bohužel jsou pro mě náročné i domací práce , odnést nákup apod.Podle všeho mi neuznají ani nemoc z povolání , můžete mi prosím poradit co ještě mohu udělat nebo na koho se ještě obrátit ? Opravdu si myslím , že tato práce mi zdraví zničila , ještě mohu uvést , že mé bmi je podle ortopeda 16,85 .
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste fyzioterapeuta. Pár týdnů zkuste docházet za fyzioterapeutem, který vám uvolní bolestivé svaly a zanalizuje možné příčiny. Po několika návštěvách budete vědět co máte v životě změnit a v uvolňování pak můžete pokračovat sama. Pokud jste z Prahy, tak přesně tyto služby naleznete ve sportovním areálu Jeremi www.jeremi.cz/#uvod-…

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů

Dna a fazole

Obyčejné fazole obsahují velké množství proteinů, které se v těle přeměňují na kyselinu močovou. Pokud by někdo s dnou přece jen chtěl čas od času fazole zařadit do svého jídelníčku, lze požít pouze fazole Adzuki, které obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku a jsou vhodné při ledvinových onemocněních. Mají hnědou až tmavočernou barvu s oříškovou chutí.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janků Ivanka.

Musím hlídat vnoučata a chlapec má diagnostikovanou pátou nemoc,hrozí mi jako dospělákovi také tato nemoc?Myslím ,že jsem ji neměla v mládí.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, pátá nemoc je přenosná v každém věku. Podobně jako neštovice postihují některé dospělé lidi, tak i pátou nemoc může chytit dospělý. Obvykle ale platí, že když jste doposud pátou nemoc neprodělala, tak zřejmě máte přirozené vlastní protilátky a můžete být díky tomu imunní.

Zdroj: diskuze Pátá nemoc foto

Nemoc růže na noze – obrázek

Kožních projevů je celá řada, a tak se zde můžete podívat na fotky, jak nemoc růže na noze vypadá.

Zdroj: Růže je nakažlivá nemoc

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA PARKINSONOVU NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Danková.

Dobrý den já užívám na parkinsonovu nemoc tyto léky medipexol izikom a vyregit k velice by mě zajímalo zda jsou nějaké nové léky aby se nemoc nezhoršovala děkui

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Tanzmann.

mam jiz dva roky parkinsonovu nemoc,uzivam denne 12mg rolpryna vzdy rano a pak isicom 100mg 1/2 tablety 3x denne,zajimalo by mne zda jak dlouho vydrzi tato medikace,zatim vse zvladam az na boleni nohou a zad,dle vysetreni u neurologa jsem pomalejsi,mentalne normalni,spoluprace dobra,alternujici pohyby vlevo vaznou

Zdroj: diskuze Nové léky na parkinsonovu nemoc

Bolest kloubů při menstruaci

Bolest kloubu při menstruace může být spojena s premenstruačním syndromem. Antikoncepce velmi účinně redukuje tyto stavy. Lze užívat Ibalgin cca 1–2dny před menstruací včetně 1. dne menstruace po 6 hodinách, mělo by to pomoci.

Zdroj: Bolest kloubů

Poradna

V naší poradně s názvem PÁTÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Roučková.

Vnučce je 3 půl roku, teď se jí narodila sestřička, jsou jí 4 dny,
může jít z porodnice domů, nehrozí jí pátá nemoc ? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

4 dny starému novorozenci přirozeně hrozí všechny infekční onemocnění, i pátá nemoc. Ale nestrachujte se zbytečně. Vaše vnučka bude pod dohledem pediatra a pokud se nemoc začne léčit včas, tak dítěti neublíží. Jsou-li matka i novorozeně v pořádku, tak není důvod k prodlužování hospitalizace. Těšte se na ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pátá nemoc

Dna nemoc příznaky

K vyvolání dny může vést infekce, nadměrný přísun alkoholu a jídla, stres, chirurgický výkon, únava. Chceme-li předcházet výskytu této nemoci, je potřeba dodržovat životosprávu, ale bohužel na její vznik mají vliv i genetické faktory. Nemoc se často vyskytuje ve spojení s cukrovkou, zvýšenou hladinou cholesterolu a obezitou. Dna má několik stadií:

  • asymptomatická hyperurikémie – příznakem je pouze zvýšená hladina kyseliny močové v krvi;
  • akutní záchvat dny – velká citlivost a bolestivost kloubů signalizují zánět, kloub napuchne, zčervená, kůže na něm se napne a leskne, na dotek strašně bolí, většinou je prvním napadeným kloubem palec u nohy, poté dochází k zánětu jiných kloubů rukou i nohou;
  • interkritické období – následuje po akutním dnavém záchvatu, většinou je pacient bez obtíží, zdá se být vše vyléčeno; toto klidové období může trvat půl roku, někdy až dva roky;
  • chronická tofózní dna – v tomto stadiu dochází k dlouhodobému ukládání uzlovitých ložisek krystalků kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky a okolí kloubu. Někdy se může ukládat i v měkkých tkáních, které se špatně prokrvují, například v ušních lalůčcích. Je to stadium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci. Ve výjimečných případech může dojít k protržení kůže, ze které vyteče hustý, křídově bílý výtok.

Zdroj: Dna nemoc kloubů

Šestá nemoc u dospělých

Šestá nemoc se u dospělých vyskytuje ojediněle. Je-li jí postižen dospělý, pak se projevuje hlavně zažívacími problémy, jako je průjem a zvracení, a rýmou.

Zdroj: Šestá nemoc

Diskuze

V diskuzi BOLEST KLOUBŮ DOPLŇKY STRAVY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka Pluchová.

Mně pomohly na bolesti kloubů při sportu doplňky stravy s kolagenem. Nejvíc se mi osvědčili žvýkací tablety Kolagen Sprint od Rosenpharmy, dobře chutnají

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Kolagen bych teda nevolila.. Hodně slabé na silné bolesti.. U nás kupujeme Klouby Flexi,jediné co pomohlo. Zkoušeli jsme už snad vše. Klokan,Proenzi,Gs condro a nic. Tady vidím zlepšení. Ještě je dobrý Condrosulf,ale ta cena :((

Zdroj: diskuze Bolest kloubů doplňky stravy diskuze

Šestá nemoc foto

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění šestou nemocí.

Zdroj: Šestá nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.

Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyseliny močové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyseliny močové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna

Osteofyt na ruce

Jako osteofyty se označují výrůstky. Jedná se o degenerativní změny vznikající mechanickou zátěží v průběhu života, přičemž dochází k degeneraci chrupavčitých částí kloubů. Osteofyt je kostní výrůstek vycházející z okostice (periostu). Většinou je reaktivního charakteru, například u kloubů postižených artrózou.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Pátá nemoc obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají příznaky páté nemoci.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Operace

Pokud nepomohou léky, přichází na řadu chirurgická léčba, a to:

  • artroskopie – ošetření odlučující se chrupavky, odstranění volných tělísek, ošetření zánětem změněné kloubní výstelky a podobně;
  • osteotomie – operační úprava osy zatížení kloubu, náhrada kloubu – částečná anebo úplná endoprotéza.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Šestá nemoc kojenci

Šestá nemoc je virové onemocnění, které se nejčastěji objevuje u kojenců a batolat. Výskyt u starších dětí je méně častý. Nemoc se snadno šíří kapénkami z dýchacích cest a inkubační doba nemoci je 7 až 14 dní. Dítě je nejvíce infekční v průběhu inkubační doby a při horečce typické pro začátek tohoto onemocnění. V době po výsevu vyrážky již nákaza nehrozí.

Zdroj: Šestá nemoc

Příznaky páté nemoci

Nemoc začíná zpravidla bez většího varování náhle vyrážkou, která se objeví nejprve na tvářích a kolem nosu. Na kořeni nosu vyrážka splývá, okolo úst naopak chybí, takže v obličeji vytváří dojem červeného motýla. Záhy se objeví velké nepravidelné splývající červenofialové skvrny nejvíce na zevních stranách končetin a na hýždích. Na trupu je vyrážky méně, na dlaních a ploskách nebývá vůbec. Vyrážka trvá 6–10 dnů, u někoho i déle. Mizí postupně „od centra“, takže po několika dnech hlavně na končetinách připomíná živěji červenou síť. I po úplném vymizení se někdy „připomene“ po podráždění kůže – mechanickém, po koupeli či po oslunění. U starších dětí či dospělých se připojují chřipkové příznaky, škrábání v krku, lehká rýma, bolesti svalů a kloubů. Tato nemoc nebývá spojena s teplotou, nejvýše u velmi citlivých jedinců je teplota jen zvýšená. Tato choroba se neopakuje, zanechává trvalou imunitu.

Zdroj: Koho může postihnout pátá nemoc

Kyselina močová

Kyselina močová je výsledný produkt metabolismu látek zvaných puriny. Postižený organismus neprodukuje dostatečné množství trávicího enzymu zvaného urikáza, který oxiduje velmi těžce rozpustnou kyselinu močovou na vysoce rozpustnou látku, která je z těla vylučována ledvinami. V důsledku této anomálie dochází k hromadění kyseliny močové v krvi a tkáních, kde nakonec krystalizuje. Vytvořené jehličkové urátové krystalky pak pronikají do málo prokrvených tkání, zejména kloubů, a jako skutečné jehly se do nich zabodávají.

Zdroj: Nemoc dna od A do Z


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP