Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KREVNÍ PODLITINY NA RUKOU WARFARIN

OBSAH

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Caska.

Dobrý den, přes 5 let užívám Warfarin 5 mg.Nyní mi oční lékařka doporučila užívat vit.doplňky sk.B. Zakoupil jsem přírodní B komplex PANGAMIN, ale protože to obsahuje i kyselinu listovou, tak mám dotaz zda současné užívání warfarinu a pangaminu není pro mne nebezpečné.
V lékárně mi na tento dotaz nedali jasnou a jednoznačnou odpověď.
Děkuji za informaci.
Petr C.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ján Zuskač.

Uživam warfarin 1,5 denně.Jaké ovoce a zeleninu mohu jist? Mám cukrovku 2.typu,vysoký krevní tlak a prostatu.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den dekuji za odpoved ,chtel bych jen dodat ze jsem.mnel cukr v normě dokud jsem nebral warfarin a to dobrejch deset let a warfarin beru asi tri mesice a za tuto dobu mam cukr někdy i 10 i tak vam.moc dekuji s pozdravem Neubauer Otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle to vypadá, že si myslíte, že Warfarin způsobil zvýšení vašeho krevního cukru. Ale Warfarin nijak neovlivňuje hospodaření s glukózou. Krevní cukr závisí na funkci slinivky břišní a na míře přijímaného množství glukózy ve stravě. Když nebudete jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, tak nebudete mít vysoký cukr v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Warfarin

Warfarin je antikoagulant neboli ředidlo krve, což znamená, že inhibuje schopnost vašeho těla tvořit krevní sraženiny. Krevní sraženiny jsou způsob, jakým tělo omezuje krvácení, ale některé krevní sraženiny mohou blokovat krevní cévy a vést k vážnému zdravotnímu problému známému jako plicní embolie. Warfarin je určen k prevenci krevních sraženin u lidí, kteří mají sklon k příliš snadné tvorbě sraženin nebo kterým hrozí vznik patologických sraženin.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Diskuze

V diskuzi WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTYQ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Kutova.

Beru. Warfarin uz 2 roky, protože mám arytmii a taky.že oba rodiče zemřeli na mozkovou mrtvici.Vidím jen na 1 oko, před lety se mi utrhla sítnice ,a díky špatným kontrolám mi odumrel nerv.Takže na to druhé oko vidim dobře, musím hlídat na očním nitrooční tlak. Warfarin na to žádný účinek nemá.

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Warfarin a vitamín K

Vitamin K je nezbytný pro kaskádu chemických reakcí spojených s tvorbou sraženiny. Warfarin působí tak, že blokuje aktivitu vitaminu K, a tím zpomaluje tvorbu krevních sraženin. V důsledku léčby Warfarinem, je schopnost tvořit krevní sraženiny velmi citlivá na hladinu vitaminu K. Pokud jíte příliš mnoho potravin s obsahem vitamínu K, můžete začít tvořit abnormální krevní sraženiny.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem MĚSÍČKOVÁ MAST A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Markovicova@seznam.cz.

Dobrý den,měla jsem zlomený kotník a v pondělí mi sundali sádru,ale stále nesmím chodit.Dělám si masáže s měsíčkovou mastí,ale nevím zda tato mast nemá vliv na účinek Warfarinu.|Ten mi nasadili,když jsem dostala plicní embolii na základě zlomené nohy.Děkuji Jana Suržinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Měsíčková mast se může v klidu používat na masáže zlomené nohy, i když se současně užívá Warfarin na ředění krve. Masáže vždy provádějte ve směru od prstů nohy, přes kotník ke kolenům. Tím podpoříte správný krevní oběh i oběh lymfatického systému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Měsíčková mast a warfarin

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi ROMANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den.Řada bych se zeptala na jiné léky na řešení krve než je warfarin,který vylučuje zelenou zeleninu a jsou u něj třeba časté krevní testy.Děkuji za odpověď. Hynova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ráda bych se zeptala na jinou formu léčení než je warfarin. Abych nemusela chodit na časté quick testy a vzdát se takřka vitamínu K.Jsem totiž sportovně založena a nerada bych došla až k řídnutí kosti.Děkuji Romana

Zdroj: diskuze Romana

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Dobrý den, je mi 76 roků a užívám Warfarin. Teče mi krev z nosu, mám velké krevní skvrny po těle a celkově se mi snížila kvalita života. Dříve jsem to po jiném léku neměl. Požádak jsem lékaře o jiný lék, na př. Xarelto, ale sestra mi řekla, že by to pan doktor musel hradit sám. Četl jsem, že pacienti od 75 let mají nárok na jiný lék, když Warfarin nevyhovuje. Děkuji za odpověď Václav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Eliquis je tato možnost, kterou zmiňujete, kdy pacienti starší 75 let dostanou úhradu od pojišťovny. Podmínky k této úhradě jsou velmi rozsáhlé, tak je tady nebudu vypisovat, ale uvedu odkaz na stránku Státního ústavu pro kontrolu léčiv, kde je najdete: www.sukl.cz/modules/…

Zdroj: diskuze Xarelto cena

Lék Warfarin

Warfarin je lék na předpis, který se používá k prevenci tvorby krevních sraženin. Warfarin snižuje schopnost organismu tvořit krevní sraženiny tím, že blokuje tvorbu koagulačních faktorů, které jsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je důležitý pro tvorbu koagulačních faktorů a jako prevence krvácení. Účinek Warfarinu je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu. Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kostí a ukládání glukózy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K u mužů je 80 µg, u žen je 70 µg. Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného Warfarinem může vážně ohrozit.

Zdroj: Účinky citronové šťávy na Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Flouma.

Dá se přiužívání Warfarinu pít kopřivoví a medunkoví extrkt.Nebo se nedají pít byliny žádné.Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřiva a Warfarin spolu můžou reagovat v neprospěch účinků Warfarinu. Nadzemní části kopřiv obsahují velké množství vitaminu K. Vitamin K je v lidském těle používán k podpoře krevní srážlivosti. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti. Když se kopřivy konzumují celé, tak snižují účinky Warfarinu. Kolik vitamínu K je obsaženo ve vašem extraktu není známo a proto bude lepší nechat si změřit srážlivost krve po započetí jeho užívání. Na postupu začátku společné léčby se dohodněte se svým lékařem, od kterého dostáváte recept na Warfarin.
S meduňkou je to podobné. Zelené nadzemní části obsahují vitamín K a kolik ho je v extraktu není známo.
Takže používání s Warfarinem ano, ale jen s kontrolou srážlivosti krve u lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Jak Warfarin funguje?

Warfarin částečně blokuje účinek vitamínu K v játrech. Vitamín K se podílí na tvorbě bílkovin nezbytných pro srážení krve. Vitamín K se přirozeně vyskytuje v různých potravinách (například v listové zelenině). Warfarin jednak snižuje schopnost těla vytvářet bílkoviny krevní srážlivosti, čímž zabraňuje vzniku patologických sraženin, jednak urychluje přirozený proces těla, při kterém se odbourávají sraženiny již vzniklé (přímý vliv na rozpouštění sraženin Warfarin nemá). Warfarin začíná snižovat rychlost srážení krve do 24 hodin od podání léku. Plný účinek Warfarinu by se pak měl dostavit do 72 až 96 hodin od podání léku. Během celé léčby je bezpodmínečně nutné dodržovat lékařem stanovené dávkovací schéma, aby nedocházelo ke kolísání hladiny Warfarinu v krvi.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVANÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šindlerova.

prosim o odpověd, mohu pít po obědě pivo , příležitostně becherovku děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin není vhodné kombinovat s alkoholem. Warfarin se používá ke zpomalení krevní srážlivosti a alkohol v pivu nebo v Becherovce může ovlivnit účinky warfarinu. Pití velkého množství alkoholu může změnit účinnost warfarinu. Pokud tuto kombinaci již užíváte, tak je potřeba pravidelně kontrolovat srážlivost krve. Podle výsledků pak bude možná potřeba změnit dávku vašeho warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Vitamín K

Vitamín K, jak známo, má snižující účinky na hladinu Warfarinu. Ruší jeho účinek, takže by mohlo dojít ke vzniku krevní sraženiny, která by jedince určitě ohrozila na životě. Potraviny s velkým obsahem vitamínu K jsou například játra, brokolice, růžičková kapusta a zelená listová zelenina (například špenát, mangold, koriandr, kapusta a zelí). Pokud užíváte Warfarin, měli byste se vyhnout náhlým změnám v denním příjmu těchto potravin.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Dieta při Warfarinu

Lékař vám dávku Warfarinu upraví tak, aby bylo méně pravděpodobné, že se u vás vytvoří patologické krevní sraženiny, ale také se může stát, že nebudete zcela schopni sraženiny tvořit a budete déle krvácet nebo se začnou tvořit modřiny. Jakmile vy a váš lékař najdete správnou dávku právě pro vás, je důležité, abyste se snažili udržet příjem vitaminu K relativně stabilní hodnotě ze dne na den. To znamená, že pokud budete dodržovat stejnou dietu a jíst téměř stejné množství potravin s vitamínem K každý den, Warfarin by měl dobře fungovat.

Zdroj: Třešně a Warfarin

Lék Warfarin

Warfarin, často nesprávně označovaný jako Varfarin, je jeden z léků, který zabraňuje krvi, aby se srážela. Podobně funguje jed na krysy, který způsobí kryse vnitřní krvácení a ta zemře. Warfarin byl zprvu vyvinut a používán právě jako jed na hlodavce. Medikament za určitých okolností působí proti vitamínu K, který je důležitý pro mnoho životních funkcí.

Účinná látka Warfarinu zpomaluje srážení krve a snižuje riziko vzniku krevní sraženiny (trombu) uvnitř srdce a cév nebo na povrchu náhrad z umělého materiálu (například umělé srdeční chlopně). Působí tak, že blokuje účinek vitamínu K, který je v těle mimo jiné nezbytný pro tvorbu koagulačních faktorů, tedy látek, které se podílejí na srážení krve (koagulaci). Při vyšší dávce léku tak může dojít ke krvácení. Proto je důležité užívat Warfarin přesně podle doporučení lékaře.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a zázvor

Pro zachování čistoty cév bez sraženin je vhodné používat zázvorovité rostliny, protože obsahují látku gingerol, ale opět v přiměřeném množství bez denních výkyvů.

Zdroj: Warfarin a zelenina


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP