Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEMOCI VARLAT

OBSAH

Protézy varlat – foto

Tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět, jak vypadají protézy varlat.

Zdroj: Život po odstranění varlat

Poradna

V naší poradně s názvem BYLINNÉ ČAJE BOLEST VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den
Delší dobu mě bolí obě varlata levé víc,15 dní užívám čaj který jsem si tady přečetl. Bolest trochu ustoupila , jak dlouho se má čaj užívat a zda se po určité době na několik dní vysazuje užívání.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlouhodobá bolest varlat není obvyklá a mohla by být prvotním příznakem vážného onemocnění. Určitě doporučuji návštěvu na urologii a nechat si provést alespoň vyšetření varlat ultrazvukem. Nebolí to a není to nepříjemné. Nepodceňujte to a objednejte se tam! Čaj, který je uveden v článku je možné používat dlouhodobě. Tento čaj léčí tím, že tlumí bolest varlat, ale neléčí samotnou příčinu bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bylinné čaje bolest varlat

Výskyt rakoviny varlat

Četnost výskytu rakoviny varlat v populaci není vysoká. Například ve Spojených státech byl výskyt této nemoci jen v 1 procentu ze všech rakovin u tamních mužů. Asi u 8000 amerických mužů je diagnostikována rakovina varlat a asi 390 lidí zemře na tuto nemoc každý rok. Testikulární rakovina se tam vyskytuje nejčastěji u mužů ve věku mezi 20 až 39 lety, a je nejčastější formou rakoviny u mužů ve věku mezi 15 až 34 lety. Rakovina varlat se v USA nejčastěji objevuje u bílých mužů, a zejména pak u mužů Skandinávského původu nebo typu. Ačkoliv výskyt není vysoký, tak varovná je razance, kterou se tamní výskyt rakoviny varlat zvyšuje. Za posledních 40 let se totiž její výskyt u bílých mužů více než zdvojnásobil a nedávno se začal zvyšovat i výskyt mezi černochy. Role tohoto rasového rozdílu ve výskytu rakoviny varlat není dosud známa.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Diskuze

V diskuzi VELIKOST MÝCH VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Dobrý den chci se zeptat zda má velikost varlat je správná měří 4,5cm děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velikost mých varlat

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den chtěl bych se zeptat? Když mám varlata jak tenisák naběhle a penis taky nevim z čeho?! Chodit se pořádne nedá. Diky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset jít na urologii, kde vám varlata vyšetří. Otok varlat může způsobit nebezpečná infekce chlamydií. Chlamydie se dají léčit pouze antibiotiky, která jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina varlat

Rakovina varlat foto

Zde je několik fotografií, na kterých můžete vidět rakovinu varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi OPERACE VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobry den.Dá se operovat varle tvrdé v lokální anestézi? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace varlat

Vyšetření varlat

Zde je video, na kterém je viditelné vyšetření varlat.

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět vyšetření varlat.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi RADA PROTI SVĚDĚNÍ VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Machovsky.

Dobrý den. Mám delší dobu svědění na varlatech. Jak léčit. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rada proti svědění varlat

Bolest varlat od páteře

Na vině bolesti varlat od páteře mohou být také velmi upnuté džíny či spodní prádlo a bolest varlat bývá provázána s bolestí bederní páteře.

Zdroj: Bolest varlat

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pánové, je zde nová mužská antikoncepce, při které dochází k ozáření varlat ultrazvukem a ty pak produkují neplodné sperma. Zatím je to ve výzkumu, do několika let to bude volně dostupné v kapesním ultrazvukovém inhibitoru plodnosti na dvě tužkové baterky AA. Po ozáření varlat ultrazvukem efekt neplodného spermatu vydrží jen několik dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce pro muže

Fotografie rakoviny varlat nebo jen jednoho varlete

Fotky, na kterých je vidět projev rakoviny varlat jsou zde.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNI VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tak v tom případě nepoužívejte isopropylalkohol, ale sáhněte po nějakém relipidačním krému. Příklady jsou vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Určitě nadále zůstaňte v péči kožního lékaře a zaměřte se na správnou funkci zažívacího ústrojí s pomocí gastroenterologa. Projevy na kůži většinou ukazují na nějaký vnitřní problém a nejčastěji to bývá právě spojeno s trávením.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomaš.

moc děkuji za rady .tomaš

Zdroj: diskuze Paraziti pod kůží v šourku

Fotografie

Jak vypadá loupání varlat u psů se můžete podívat zde.

Zdroj: Loupání varlat u psů

Poradna

V naší poradně s názvem MYKÓZA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

Dobrý den, poslední dobou mam problémy v třiskach. Svědění a vlhkost kolem varlat. Můžete mi poradit co s tím mohu dělat.
Dekuj

Zdenek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To jsou přesně podmínky pro vznik "vlka". U toho pak nesnesitelně svědí pokožka, a když to k uspokojení poškrábete, tak to začne pálit, jako když se do toho zakousne vlk - proto také ten název. Nejlepší péče je pravidelné mytí mýdlem a dobré vysušení - nikoliv drhnutí ručníkem. Ideální je vysušit to fénem a pak hned nanést tekutý pudr nebo dětský zásyp. Do dvou dnů je to pryč. Se zásypem ale ještě pokračujte, obzvláště když se hodně potíte ve vedru nebo při zátěži. Zásyp aplikujte ráno i večer před spaním. Kdybyste již vlka měl tak použijte mast Hydrocortisone, která je volně prodejná v lékárně. Pomůže vám do jednoho nebo dvou dnů se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mykóza v tříslech

Vlastní vyšetření rakoviny varlat

Vlastní vyšetření varlat je důležité pro rozpoznání prvních příznaků rakoviny. Rakovina varlat je často diagnostikována u mužů ve věku od 15 do 34 let. Včasná diagnóza zvyšuje pravděpodobnost přežití. Vlastní vyšetření zahrnuje kontrolu varlat pomocí prstů a přejíždění po varlatech a hledání různých nesrovnalostí. Důležité je, aby se muž zaměřil na obě varlata a porovnal shody či rozdíly. Dále je důležité srovnání hmotnosti varlat a jejich citlivosti. Zapotřebí je také pouhým pohledem zjistit, zda jsou varlata oteklá nebo zvětšená, protože bolestivá a těžká varlata mohou být předzvěstí vážnějších zdravotních problémů.

Zdroj: Rakovina varlat

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PENISU,VARLAT...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ahoj Pavle, s těmito problémy je třeba zajít na urologii. Kdyby urolog nepomohl, tak pak ještě zbývá dermatovenerologie, což je specializovaný obor medicíny, který se zabývá zevními problémy na pohlavních orgánech. Obě oddělení najdete na poliklinice ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Fiala.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Rakovina penisu,varlat......

Bolest varlat na dotek

Bolest varlat na dotek může být způsobena zánětem. Varle může být postiženo zánětem, spíše je však postiženo nadvarle. Typickými příznaky jsou především bolestivost, otok na postižené straně, zduření nadvarlete. Infekce se může přenést při kapavce a jiných onemocněních, které postihují močovou trubici a prostatu. Léčba spočívá především v podání antibiotik. Samozřejmě bolest varlat může způsobit i přílišná sexuální aktivita nebo naopak dlouhá sexuální abstinence.

Zdroj: Bolest varlat

Bolest varlat u dítěte

Příčinou bolestí varlat u chlapců může být úraz, jízda na kole, tříselná kýla nebo také příušnice. Příušnice obvykle proběhnou jako lehké onemocnění, ve vzácných případech se však mohou objevit komplikace, především zánět mozkových blan, zánět slinivky břišní, zánět varlat nebo zánět vaječníků. Zánět varlat může postihnout buď jedno, nebo obě varlata a může ve vzácných případech vést až k neplodnosti, buď dočasné, nebo i trvalé. Komplikace v podobě zánětu varlat je možná v jakémkoli věku, ale u chlapců do 10 let se vyskytuje jen velmi vzácně. V každém případě, pokud u svého dítěte zjistíte bolestivost, citlivost nebo abnormality, navštivte pediatra.

Zdroj: Bolest varlat

Bolest varlat a třísel

Bolest varlat a třísel může souviset s torzí varlat. Jde o stav, kdy se nejčastěji jedno varle otočí kolem svých vyživujících cév, což způsobí nedokrvení tkání varlete až odúmrtí těchto struktur. Nejčastěji se torze vyskytne v novorozeneckém až mladším dospělém věku, ale může se přihodit i mužům starším. Od vzniku obtíží, což jsou silné, prudké bolesti vystřelující do třísla či stehna, často zvracení, studený pot, otok šourku, má pacient nejvíce šest hodin na to, aby se k lékaři dostavil a bylo mu možné postihnuté varle operací zachránit před odúmrtím.

Zdroj: Bolest varlat

Rizikové faktory pro vznik rakoviny varlat

Přesné příčiny rakoviny varlat nejsou známy. Nicméně, studie ukázaly, že několik faktorů může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění.

Nesestouplé varle (kryptorchismus)

Normálně varlata sestoupí zevnitř břicha do šourku před narozením. Riziko rakoviny varlat je vyšší u mužů s varletem, které nesestoupilo dolů do šourku. Toto riziko se nemění ani po operaci nesestouplého varlete. Zvýšené riziko se vztahuje na obě varlata.

Vrozené vady

Zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat je u mužů narozených s abnormalitami varlat, penisu, nebo ledvin. Dále mohou mít zvýšené riziko muži, u nichž se v minulosti vyskytla tříselná kýla. Přesněji tedy kýla v oblasti třísel, v místě střetu stehna a břicha.

Opakovaná rakovina varlat

Muži, kteří již někdy měli rakovinu varlete, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny u druhého varlete. V těchto případech je nezbytné pravidelné vyšetřování varlat ultrazvukem, alespoň jednou za rok!

Rodinné predispozice rakoviny varlat

Riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší u mužů, jejichž otec nebo bratr má tuto nemoc. Rakovina varlat je tedy dědičné onemocnění.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Typy výskytu rakoviny varlat

Testikulární rakoviny se dělí podle zvláštních vlastností buněk v nádoru na:

  • seminomas,
  • nonseminomas.

Ostatní druhy rakoviny, které vznikají ve varlatech, jsou vzácné a nejsou zde popsány.

Typy seminomas se vyskytují ve třech variacích:

  • classic,
  • anaplastic,
  • spermatocytic.

Mezi typy nonseminomas patří:

  • choriokarcinom,
  • embryonální karcinom,
  • teratom,
  • nádor semenného váčku.

Nádory varlat můžou obsahovat jak seminoma tak i nonseminoma buňky.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Dlouhodobá bolest varlat

Existuje mnoho příčin dlouhodobé bolesti varlat. Nejčastěji se jedná o zánět varlete, který se projevuje testikulární bolestí, která může být náhlá nebo dlouhodobá. Další velmi častou příčinou bolesti bývají chlamydie a kapavka. Také sportovní zranění může způsobit déletrvající bolest varlat. Tříselná kýla celkem běžně způsobuje nejen dlouhotrvající bolest varlat, ale i tu akutní. Dlouhodobou testikulární bolestí mohou trpět muži, kteří jezdí na kole (je to způsobeno nesprávným sezením na sedadle kola). To může nejen způsobit bolest ve varlatech a konečníku, ale i vést k erektilní dysfunkci a dalším urogenitálním problémům. A v neposlední řadě mohou být příčinou dlouhodobé bolesti ve varlatech ledvinové kameny a jejich následná operace.

Zdroj: Bolest varlat

Zánět varlete

Zánět varlete je vzácné onemocnění, které vzniká nejčastěji jako komplikace příušnic. Zánět varlat může způsobit také infekce z nadvarlete či močových cest. Projevuje se vysokými teplotami, bolestivým otokem varlete a zarudnutím kůže postižené poloviny šourku. Léčba zánětu varlete spočívá v podávání antibiotik, léků proti bolesti, léků proti teplotě, v nařízení klidového režimu či v použití obkladů na šourek.

Zdroj: Nemoci varlete


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP