Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEOBVYKLÉ MOČENÍ

OBSAH

Časté močení

Při častém močení dochází k odstranění bakterií, i když netrpíte infekcí. Naopak zadržování moči vede k infekci a tvorbě bakterií. Pokud zadržujete močení, způsobuje to rozvoj bakterií, které se šíří do močové trubice, kde dochází ke vzniku infekce. Velmi vhodné je tedy močit vždy, když si to tělo žádá.

Zdroj: Co může pomoci s podrážděním močového měchýře

Diskuze

V diskuzi TAMSULOSIN A PÁLENÍ PŘI MOČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Pokorný.

Dobrý den,měl jsem zánět močového měchýře a bral jsem Ciplox 500 a pokud jde o Tamsulosin,tak mívám problém po jeho vzetí,že mám větší pálení při močení,nežli při
běžném močení.Je možné,že je to důsledek Tamsolusimu,nebo prostaty.
Předem děkuji za odpověď.

Jan Pokorný

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tamsulosin a pálení při močení

Příznaky

Zánět se projevuje únavou (tělo zaměřilo své úsilí na léčbu), mírně zvýšenou teplotou (při zvýšené teplotě je boj s infekcí efektivnější). Konkrétně u zánětu močových cest se objevuje časté močení nebo častá potřeba močení s vyloučením malého množství moči, pálení, bolest při močení, tmavá, zakalená, zapáchající moč, která může obsahovat hnis či krev, bolest zad v bedrech či kříži, může se objevit i bolest břicha a podbřišku.

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA JAZYKA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jak správně rozpoznat rakovinu jazyka? Mám pod jazykem takvý houbovitý útvar kolem ústí slinné žlázy. Někdy se zduří a je větší, jindy zase ne. Je to rakovina jazyka?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jestli to má bíločervenou barvu, tak je možné, že se jedná o rakovinu jazyka, ale neobvyklé je to střídání stavů zduřelosti. Určitě bych s tím ale šla k doktorovi. Tady jsem našla web, kde je popsána dopodrobna rakovna jazyka, její příznaky a léčba i fotografie rakoviny jazyka. Adresa je www.stefajir.cz/?q=r…

Zdroj: diskuze Rakovina jazyka příznaky

Nejčastější příznaky cukrovky

Lidé často trpí cukrovkou, aniž by o tom věděli. Hlavním důvod spočívá v tom, že prvotní příznaky nejsou viditelné. Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří následující:

  • časté močení
  • nepřiměřená žízeň
  • intenzivní hlad
  • přibývání na váze
  • neobvyklé hubnutí
  • popudlivost
  • zvýšená únava
  • rozmazané vidění
  • tvorba modřin a špatná hojivost poranění
  • výskyt různých infekcí (kvasinkové)
  • svědění kůže
  • zarudnutí dásní a jejich otok
  • sexuální dysfunkce u mužů
  • necitlivost nebo brnění, zejména na nohou či rukou

Zdroj: Příznaky cukrovky

Diskuze

V diskuzi SLINIVKA BŘIŠNÍ A AGRESE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Hejnová.

Můj vnuk - 29 let - jeví známky agresivního chování, u něj neobvyklé. Lékaři diagnistikovali možnost problémů se slinivkou, zatím se ale neobjevilo výrazné snižování hmotnosti (i když k částečnému snížení hmotnosti došlo). takže zatím nezakročují, i když předpokládají, že problémy se slinivkou má. Prosím o radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Slinivka břišní a agrese

Jak se bránit chlamydiové infekci?

Chcete-li snížit riziko infekce způsobené chlamydiemi:

  • použijte kondom při každém pohlavním styku;
  • omezte počet sexuálních partnerů;
  • dodržujte sexuální abstinenci nebo omezte sexuální kontakt na jednu neinfikovanou partnerku/partnera;
  • pokud se domníváte, že jste nakaženi, měli byste se vyhnout sexuálnímu kontaktu a vyhledat lékařskou pomoc.

Jakékoli neobvyklé symptomy v oblasti genitálií (výtok nebo pálení při močení či neobvyklá bolest nebo vyrážka) by měly být signálem k sexuální zdrženlivosti. Poté je důležité navštívit odborného lékaře. Pokud již máte chlamydie nebo jiné sexuálně přenosné choroby a léčíte se, měli byste informovat všechny své poslední sexuální partnery, kteří by měli rovněž navštívit lékaře a v případě potřeby se léčit.

Chlamydie se objevují bezpříznakově, mnoho lidí je infikováno nevědomky. Lékaři doporučují, aby všechny osoby, které mají více než jednoho sexuálního partnera, byly testovány na chlamydie pravidelně (i při absenci příznaků).

Zdroj: Chlamydie

Poradna

V naší poradně s názvem V 11 LETECH JSEM MĚLA ISCHEMICKOU MRTVICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dnes je mi 15 a už to budou 4 roky.
První rok po té jsem se zcela uzdravila, ochrnula jsem na celou pravou stranu a učila se zase chodit a pohybovat s rukou.Bylo vše skvělé.A doktoři koukali protože jsem na tom byla hodně špatně a šance na uzdravení byli opravdu malé.
Jenže po roce jse mi začla ruka třást a to i když jsem docházela na rehabilitace.
Nyní se to vše ještě víc zhoršilo a začla se třást i noha a víc kulhám.Doktorka má podezření na rozšiřování odumřelé tkáně a tak jdu na EEG.
Užívám prašky aspirin a cvičím ale stále se to horší.
Nevím co mam dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Prodělala jsi na svůj věk neobvykle vážné onemocnění mozku. Je téměř zázrak, že ses vyléčila. Tyto poruchy, které popisuješ, souvisí se změnami na mozku po prodělané nemoci. Výsledky vyšetření EEG napoví co je příčinou. Pro důkladnější odhalení struktury mozku je možné ještě provést magnetickou rezonanci. Co dělat dál? Musíš se spolehnout na své lékaře a co nejvíce cvičit v rámci různých rehabilitací. Vhodná je rehabilitace formou Vojtovy metody.

Zdroj: diskuze V 11 letech jsem měla Ischemickou mrtvici

Dysurie

Obtížné močení označujeme termínem dysurie. Dysurie je zpravidla příznakem infravezikální, respektive výtokové obstrukce močového měchýře. V rámci dysurie se pravidelně vyskytují některé z dalších, níže uvedených příznaků či jejich kombinace. Močení je často doprovázeno volním úsilím – probíhá se zapojením břišního lisu, spuštění mikce (močení) bývá opožděné. Močení může být prodloužené, s oslabením mikčního proudu, někdy přerušované. Jiné je pak přerušované močení, jež se vyskytuje u cystolitiázy a je vázáno na polohu konkrementu. Močový proud je náhle přerušen a po změně polohy pocítí pacient další nucení na močení a musí, respektive může se znovu vymočit. Dalšími mikčními obtížemi v rámci dysurie je pocit neúplného vyprázdnění měchýře (také takzvaný pocit zbytkové moče či rezidua) a terminální odkapávání moče jako příznak detrusorové dekompenzace.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Co znamená oranžová stolice

Zatímco některé neobvyklé barvy stolice naznačují potenciální zdravotní problém, oranžová je obvykle neškodná a dočasná změna barvy. Mezi příčiny oranžové stolice zpravidla patří určité potraviny nebo přísady do potravin. Jakmile jsou stráveny, vaše stolice by se měla vrátit do normálu. Konzultace s lékařem je na místě, pokud je oranžová stolice řídká nebo tekutá a vypadá jako vytékající oranžová tekutina z konečníku.

Zdroj: Oranžová stolice u dospělého

Diskuze

V diskuzi NEMOCI U ČIVAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Mikšovská.

Dobrý den,
naše 1,5 roku stará čivava nepřezubila, což veterinář zjistil dnes při očkování. Má stále komplet mléčný chrup a nemá dvoje zuby vedle sebe. Veterinář říká, že je asi bude potřeba vytrhnout. Jí normálně, dásně nemá nateklé. Nejspíš je zapotřebí ale udělat rentgen, zda má vůbec druhé zuby v dásni, že? Je to neobvyklé nebo poměrně časté? A jak se popřípadě takový zákrok provádí?
Předem velmi děkuji za odpověď
Jana Mikšovská

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci u čivavy

Příznaky nedostatku vitamínu K 

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem NEINFORMOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bláža.

Jsem partnerkou muže po odstranění prostaty a po ozařovní. Erekce není schopen , i když se snažím . Nejhorší je , že ho zbavili libida a nemá zájem o mne a o nic co nás dříve dělalo šťastnými. Bohužel ani jeho pot , který mi dříve voněl je jiný - chybí mu testosteron .
Lékaři vše říkají před operací a ozářením jen v náznacích a neřeknou pravdu. Biologická léčba z něho udělá eunucha a nebude mít zájem o ženu vůbec. Je to těžké a náročné na psychiku , on je postižen a dopadá to na náš vztah. Myslela jsem , že to překonám s nadhledem (nejsem už nejmladší - 50roků) ale je to těžké. Orální sex mi dříve vyhovoval, ale dnes mne přítomnost partnera nevzrušuje a to je největší problém. Má silnou inkontinenci i po roce od operace , a pokud se přede mnou svlékne , tak penis nemá - je vtažen do těla .
Pokud jsem se lékařů na internetu ptala , tak slyším odpověď - buďte ráda , že má šanci přežít.
A hlavně nebuďte sobec . Ale já jsem už rok bez kontaktu s mužem . Nejsem za něho vdaná , ale nevím si s tím rady. Nejsem manželka , milenka ale ošetřovatelka. Nechci mu ublížit, ale mám nějaké tělesné potřeby a nejsou uspokojeny . Pak mám ze sebe strach , že pokud někoho potkám , tak odejdu. Nevím si s tím rady . Poraďte. Onanie mi nevyhovuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Svízelná situace, která bude vyžadovat neobvyklé kroky. Nejlepší řešení pro udržení soužití bude milenec. Když přijmete tuto variantu kladně ve svém svědomí, co se morálky týče, tak by to mohlo uspokojit současné tělesné strádání. Pochopitelně vás nemine okamžik rozhodnutí - zda zůstat se svým současným partnerem, tak se na to rozhodnutí připravujte a racionálně přemýšlejte nad všemi důsledky. V padesáti letech je stále ještě čas začít nový život. Poslouchejte hlas svého srdce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neinformování

Lékaře je nutné vyhledat při následujících příznacích

Žena si všimne jakékoliv změny svého zdravotního stavu, která nemá jasnou příčinu, všimne si hmatatelného uzlíku v prsu, jsou ji předepsány další léky, půjde na operaci (třeba se poradit se svým lékařem alespoň čtyři týdny předem), má neobvykle silné vaginální krvácení, zapomene užít pilulky v prvním týdnu užívání a měla pohlavní styk v předchozích sedmi dnech, krvácení se nedostavilo dvakrát za sebou, nebo pokud se domnívá, že by mohla být těhotná.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLA PĚNA V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré dopoledne přeji mám na vás otázku ...... mám bílou pěnu v moči .... jaká má být hodnota kyseliny močové .Jakým zpusobem ji mužu stahnou na přijatelnou hodnotu .....abych ledviknu nezatěžuval... Děkuji za vaši odpověd Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč si myslíte, že máte zvýšenou hladinu kyseliny močové? Bílá pěna při močení je zcela normální, když po chvilce opadne. Je normální, že se kyselina močová vylučuje močí. Naopak, kdyby se močí nevylučovala a zůstávala v těle, tak vznikne onemocnění zvané dna. Pokud máte pochybnosti o svém zdraví na základě náhlé změny při močení, tak doporučuji navštívit urologii, kde Vám moč komplexně vyšetří a zjistí případné onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči

Zvýšené močení

Ženy s infekcí močových cest trpí i zvýšenou potřebou močení. To je zapříčiněno reakcí těla na bakterie, které se nacházejí v močovém ústrojí. V některých případech může dojít k zablokování močového traktu, což vede právě k infekci močových cest. Ženy s těmito typy infekcí trpí obtížným močením i v případě, že pociťují naplnění močového měchýře.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Poradna

V naší poradně s názvem SPOLKNUTÍ PECKY OD MERUŇKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška Krejčová.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat do jaké míry je nebezpečné spolknutí pecky od meruňky. Potíže žádné zatím nemám.
Děkuji za odpověď.
Mgr. Eliška Krejčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pecka od meruňky může v zažívacím traktu podrzáždit tenké střevo a způsobit zranění v konečníku při defekaci. Bylo by vhodné bezprostředně po spolknutí sníst i větší množství nestravitelné vlákniny například kysaného zelí a celých 12 hodin pak zvýšeně pít. Kdyby se objevily neobvyklé křeče v břiše a podbřišku, tak neotálejte a informujte o této příhodě nejbližšího lékaře na ambulantní pohotovosti. U některých lidí působí meruňky nadýmání, které může vést také k bolestem v břiše, ale ty jsou podobné typickým větrům. Také si pohlídejte zachování pravidelné každodenní stolice. Pecka s největší pravděpodobností do 24 hodin vyjde z těla ven aniž byste o tom věděla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Spolknutí pecky od meruňky

Bolest močových cest

Infekce močových cest se vyznačuje bolestí při močení. Můžete také cítit pálení, křeče nebo matnou bolest v dolní části zad či pánve. Bolestivé močení je způsobeno bakteriemi, které vyvolávají podráždění močové trubice. V tomto případě dochází ke znatelnému pálení nebo bolesti v pánvi. Bolest zad je způsobena bakteriemi dráždícími ledviny.

Zdroj: Známky a příznaky infekce močových cest

Diskuze

V diskuzi PROBLEMY SMOCENIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mam problem s močením že musim tlačit abych se vy prazdnila nebo ičaste močení při každém napití jsem diabetička na inzulínu je to normalní

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problemy smocenim

Příznaky a projevy chlamydií

Projevy chlamydií u žen

  • abnormální vaginální výtok, který může zapáchat;
  • krvácení mimo pravidelný cyklus;
  • bolestivé periody;
  • bolest břicha s horečkou;
  • bolest při sexu;
  • svědění nebo pálení ve vagíně nebo kolem ní;
  • bolest při močení.

Projevy chlamydií u mužů

  • malé množství průhledného nebo matného výtoku z penisu;
  • bolestivé močení;
  • pálení a svědění kolem močové trubice;
  • bolest a otoky kolem varlat.

Zdroj: Chlamydie

Dávkování mátového oleje

Dávky mátového oleje u dospělých jsou v rozmezí 0,2 – 0, 4 ml třikrát denně. Dětské dávky jsou v rozmezí 0,1 – 0,2 ml užívané třikrát denně. Pokud je mátový olej užíván v neobvykle velkých dávkách, může produkovat nebezpečné toxické účinky. Nežádoucí účinky spojené s normálním používáním patří alergické reakce, nevolnost, zvracení, pálení žáhy, rozmazané vidění a pálení v oblasti mezi konečníkem a genitáliemi. Mátový olej by se také neměl užívat při problémech s chorobami jícnu, žlučníku a hiátové hernie.
Pokud užíváte léky na glukózu v krvi, poraďte se svým lékařem, jestli můžete používat mátový olej nebo jiné mátové produkty. To samé platí u těhotných žen.

Zdroj: Mátový olej na diabetes

Komplikace

Silné nebo opakované záněty močových cest mohou vyústit v tyto problémy:

  • zadržování, neúplné vyprázdnění, ukapávání moči až únik moči, inkontinence;
  • zánět ledvin (únava, teplota, časté, pálivé močení, zakalená moč, možná příměs krve, hnisu, nevolnost, zvracení, bolest beder);
  • glomerulonefritida (únava, teplota, krevní bílkoviny v moči, málo moči, bolest beder, nevolnost, trávicí potíže, otoky, vysoký krevní tlak);
  • otrava krve, sepse (zvýšená teplota, zvracení, zrychlené, špatné dýchání, bušení srdce, zrychlení srdeční činnosti);
  • zánět prostaty;
  • neplodnost – rizikovější u žen než u mužů;
  • rakovina močového měchýře (únava, noční pocení, teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti, krev v moči, pálení, bolest při močení, časté močení, bolest zad).

Zdroj: Bolest měchýře a močové trubice

Nežádoucí účinky

Minocyklin se používá k léčbě mnoha druhů infekcí, jako je akné, respirační onemocnění, onemocnění močových cest a pohlavně přenosné infekce. Toto antibiotikum nebude fungovat při nachlazení, chřipce nebo jiných virových infekcí.

Významným nežádoucím účinkem je nevolnost, zejména u žen. Dalším vedlejším účinkem je rozvoj modrého zbarvení zubů (obvykle po pěti letech) a modrých skvrn na kůži (mohou se vyskytnout již po třech až šesti měsících, jsou častější u žen).

Byly rozpoznány i další nežádoucí účinky. Lékem indukovaný lupus je charakterizován bolestí a otoky kloubů, nevolností a únavou; antinukleární protilátky jsou pozitivní. Hypersenzitivní reakce na minocyklin se projevují jako horečka, lymfadenopatie, eozinofilie, lymfocytóza, hepatitida a vyrážka; začínají v průměru 24 dní po zahájení terapie, léčí se kortikosteroidy. Vzácně byla pozorována pneumonie či akutní jaterní selhání.

Popsané vedlejší účinky, které byste měli konzultovat se svým lékařem nebo zdravotníkem co nejdříve:

  • alergické reakce jako kožní vyrážka, svědění nebo kopřivka, otoky obličeje, rtů nebo jazyka
  • problémy s dýcháním
  • horečka
  • svědění v konečníku nebo na genitáliích
  • bolest svalů či kloubů
  • bolest nebo obtíže při močení
  • bolest při polykání
  • zarudnutí, puchýřky, olupování nebo uvolňování kůže, i uvnitř úst
  • záchvaty
  • velké bolesti břicha nebo křeče
  • neobvyklé krvácení nebo podlitiny
  • neobvyklá únava
  • bílé skvrny nebo vředy v ústech
  • žloutnutí očí nebo kůže

Další vedlejší účinky:

  • průjem
  • zbarvení úst, dásní, rtů nebo zubů
  • ztráta chuti k jídlu
  • nevolnost, zvracení

Tento seznam nemusí obsahovat všechny možné vedlejší účinky.

Zdroj: Zkušenosti s minocyklinem

Příznaky

Při kombinaci omeprazolu a alkoholu existuje několik příznaků a symptomů, kterým je třeba věnovat pozornost. Jedná se o závažné alergické reakce, které se fyzicky projevují jako vyrážka, kopřivka. Dále jde o neobvyklý chrapot nebo otoky úst, tváře, rtů nebo jazyka. Moč může být tmavá a ve stolici se může objevit krev. Pokud pacient vykazuje některý z těchto příznaků v závažné míře, mel by vyhledat co nejdříve lékařskou pomoc.

I když konzumace alkoholu při užívání omeprazolu nevykazuje nežádoucí účinky, je důležité zůstat v pohotovosti a vědět o možnostech nežádoucích projevů této kombinace. Pokud se po kombinování omeprazolu s alkoholem vyskytnou neobvyklé příznaky nebo nežádoucí účinky, obraťte se na ošetřujícího lékaře.

Obecně platí, že při léčbě by se neměl alkohol konzumovat! A když už není zbytí, tak mějte na paměti možnosti nežádoucích účinků.

Zdroj: Omeprazol a alkohol

Časté nutkání močit u dětí

Časté močení u dětí by mohlo znamenat nějaký zdravotní problém, například prochlazení, infekci nebo psychický problém. Rozhodně se doporučuje neotálet s návštěvou lékaře. Ačkoli může časté močení působit zezačátku nevinně, rozhodně se nejedná o banální problém dětského věku.

Příčina častého močení u dětí je vždy v močových cestách (nebo vylučovací soustavě obecně). Je třeba problém nezlehčovat a sledovat změny ve zvyklostech dítěte, stejně jako ve vzhledu nebo hustotě moči. Příčiny mohou být jednat vrozené, jednak získané. Mezi vrozené příčiny patří zúžení močové trubice nebo chybná funkce ledvin. Z onemocnění vedoucích k častému močení u dětí jednoznačně vede zánět močových cest, výjimkou není ale ani zánět ledvin. Příznakem je právě časté nucení na močení, většinou víckrát do hodiny, přičemž rozhodující je množství vyloučené moči, zpravidla se totiž jedná o velmi malý objem. Nutkání na močení může být velmi silné, děti mohou mít tendenci si křížit nohy nebo si sedat do dřepu, aby potřebu oddálily. Možným typem častého močení může být i noční močení – u dětí je zlomovým okamžikem šestý rok věku, kdy by už dítě mělo vydržet bez močení celou noc.

Jedná-li se o zánět močových cest, může se stav dítěte poměrně rychle zhoršit a je nutné zahájit léčbu včas. Navíc neléčené problémy močových cest mohou zanechat vážné trvalé následky. Způsob léčby závisí na příčině problémů. U vrozených vad většinou přijde na řadu operace, u zánětlivých onemocnění jsou nasazena antibiotika. Zánět močových cest jako nejčastější příčina tohoto problému postihuje od batolecího věku sice více holčičky než chlapce, ale v novorozeneckém věku jsou k němu náchylnější chlapci. Léčba antibiotiky zabírá rychle a dítěti se brzy uleví, nemá proto smysl s návštěvou lékaře otálet. Optimální je vzít s sebou k lékaři rovnou vzorek moči.

Zdroj: Neustálý pocit potřeby močit


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP