Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEROVNOVÁHA PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE

OBSAH

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Diskuze

V diskuzi VYSAZENI ANTIKONCEPCE U FENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bilkova.

Dobry den,chci se zeptat,jeden z veterinaru pichal antikonc. Nasi fence kazdy pul rok dva roky,ze vedlejsi ucinky to nema,po precteni vaseho clanku to asi tak neni,Jsme i jine Veterinarky a ta rika,ze je to spatne,ze ji tim ublizujem...tak jsme ji vysadily,Kdy?po kolika mesicich mame cekat harani?dekuji Dada

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Některé fenky nezačnou hárat již nikdy. U některých to bude trvat kolem třech až pěti měsíců, ale je to velmi individuální. Je zapotřebí, aby fenka vyloučila vpíchnuté hormony a začala produkovat svoje, které vyvolají hárání.

Zdroj: diskuze Vysazeni antikoncepce u feny

Vysazení antikoncepce

Moderní hormonální antikoncepce je postavena na co nejnižších dávkách hormonů, aby tělo ženy zatěžovala co nejméně. V prvním měsíci po vysazení hormonální antikoncepce je možné, že se v těle uvolní více vajíček, a tak se někdy právě při problémech s početím doporučuje užívat hormonální antikoncepce. Každá žena však na hormonální antikoncepci reaguje jinak. Mnohé ženy při vysazení antikoncepce pociťují aknózní projevy, problémy s pletí či vlasy. Gynekolog pak pravděpodobně doporučí pár měsíců vydržet, protože nějaký čas trvá, než si tělo navykne na přirozené hormony a začne normálně fungovat.

Hormony z poslední tablety se vyloučí z těla během několika hodin až dnů, takže organismus není potřeba nijak zvlášť po antikoncepci „očišťovat“. Užívání hormonální antikoncepce může být provázeno silnou menstruací, trvajícím hlenem a opožděnou ovulací. První „vlastní“ menstruace po vysazení hormonální antikoncepce může mít zhruba týdenní zpoždění, tělo se takříkajíc musí po umělých hormonech probudit.

Pokud žena měla před užíváním antikoncepce pravidelný cyklus, měl by se jí po vysazení vrátit do normálu. Hormonální antikoncepce však většině žen s nepravidelným cyklem menstruaci neupraví a jejich problémy se obvykle vracejí. Menstruační cyklus by se měl do tří měsíců vrátit do normálu a cykly se zase stanou ovulační. Většina gynekologů se shoduje v tom, že je možné okamžitě otěhotnět už při prvním či druhém cyklu po vysazení antikoncepčních pilulek.

Zdroj: Nejlepší hormonální antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE V 41 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Fialova.

Dobrý den,je mi 41 let a před půl rokem u mě vypukla menopauza poté, co jsem vysadila antikoncepci Depoproveru ,kterou jsem brala leta.zacala jsem slabě růžově špinit.je to možné,nebo mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po vysazení antikoncepce nastává v těle přechod k normální funkci vašich pohlavnich orgánů a to může být doprovázeno mnoha příznaky, včetně růžového špinění. Při déle trvajících projevech je rozhodně na místě nechat se prohlédnout gynekologem, aby určili přesnou příčinu vašeho růžového špinění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Růžové špinění v menopauze v 41 letech

Vlasy

U některých žen se po vysazení antikoncepce může objevit masivní vypadávání vlasů až alopecie. Pokud by šlo o androgenní alopecii, pak je možné, že právě ta HAK vlasy držela, jelikož právě hormonální léčba je v tomto případě ta jediná účinná. Z lokálních přípravků je ještě dobrý Neocapil, ale u ostatních (nehormonálních) je účinnost velice nízká.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi JÁTRA A AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Zdravím, je mi 27 a také mám akné hlavně kolem úst, ale i na hrudníku a na zádech.
Kolem úst to údajně je hormonální nerovnováha tak jsem začala cvičit hormonální jógu a objednala si kořen smldince chlupatého na rovnováhu. Doufám, že mi to konečně pomůže, ale pleť mám spíše suchou tak necím kde se ten maz bere.
A nejspíš si pořídím bylinky na na vyčištění jater.
Někdo bere hormonální antikoncepci, ale to pouze přehluší problém a po vysazení se to opět zhorší a to si nemyslím, že je dobré předepisovat kvůli pleti a ne jako ochranu před otěhotněním. Hodně štěsrí v boji s akné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Cvičím jógu, ale normální :-) mohu poprosit o doporučení nějakých stránek, nebo kde bych sehnala nejake blizsi info k te hormonalni joze? zkusila bych ji..

Zdroj: diskuze Játra a akné

Váha

V tomto období dochází ke kolísání váhy, změny jsou způsobené rozkolísáním hormonální hladiny. Některé ženy po vysazení antikoncepce přiberou, jiné ženy popisují hubnutí. Je to velice individuální. Pokud jsou změny zásadní, přehodnoťte svůj jídelníček a zařaďte do svého života více pohybu. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc!

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi CITRON A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Citron se jako antikoncepce používal už ve starém Egyptě. Casanova u svých milenek praktikoval jen metodu, kterou převzal ze starých pramenů. Půl citronu se vymačkalo a zasunulo do pochvy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nostradame.

ano šťáva z citronu je opravdu zázrak pro ženy mám to již vyskoušeno u dvou mých bývalých žen a opravdu je to přírodní antikoncepce a nejen to pomáhá ženám proti jejich různým neduhům,proto 100procentně doporučuji a ať ženy nemají vůbec obavy a používají šťávu z citronu a ne nějaké chemikálie které jim škodí ne jen citron ale i mnoho dalšího ovoce pomáhá dokonce existuje ovoce které léčí rakovinu 1000x účinnější než antibiotika.Lidstvo by se mělo zamyslet vše už tady bylo jen moderní člověk hledá nahrážky aby získal finanční výhody , jak seříká lékař léčí ale přiríroda uzdravuje.!!!

Zdroj: diskuze Citron a antikoncepce

Bolest v podbřišku

Pobolívání v podbřišku je součástí změn v průběhu menstruačního cyklu, který byl předtím blokován antikoncepcí.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horak.

na jak dlouho mam vysadit lek pred trhanim zubu dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samovolné vysazení léku na srážlivost krve může být pěkně nebezpečné. Tento proces přerušení léčby by měl být vždy konzultován s lékařem předepisujícím Eliquis. Zavolejte svému lékaři a dohodněte s ním průběh vysazení. Nepodceňujte to, jde o váš život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Akné

Pár týdnů po vysazení antikoncepce se hormonální změny mohou projevovat a na pleti, dekoltu či zádech se vytvářejí pupínky. Proto dodržujte důslednou hygienu a začněte používat kvalitní kosmetiku k tomu určenou. Dbejte na čistotu své pleti, ráno a večer používejte peeling a čisticí tonikum na bázi alkoholu, následně pleť ošetřete denním a nočním krémem. Pokud vysledujete, které potraviny vám pupínky spouští, například mastné jídlo, čokoláda a podobně, tak se jim raději vyhýbejte.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi DRUHY ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xaver.

Pokud budou všichni provádět prasárny, bude potřeba uvedené antikoncepce. Pokud však se zdrží těchto prasárniček, tak pak není potřeba nic. A to je nejlepší způsob anikoncepce. Nic neprovádět a takové různé prasárničky nechat pouze na těch, kteří jsou úchylové.
Xaver

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy antikoncepce

Menstruace

Jedním z velice častých důvodů vysazení antikoncepce je opoždění nebo dlouhodobější nepřítomnost menstruace, jakési vynechání menstruace. To může být způsobeno nízkou hladinou hormonů v důsledku přechodu. Každopádně vyhledejte svého gynekologa a na všechny změny se ho zeptejte! Společně se změnou hormonální hladiny se mění i nálady. Žena může být citlivější na vnější podněty (zvuky, světlo, doteky). Mnoho žen popisuje náhlé pocity štěstí až euforie, nečekané prožívání situací především v pozitivním slova smyslu. Citlivost organismu se projevuje i zvýšenou chutí na sex a snadnějším dosažením orgasmu.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi BOLESTI KLOUBŮ PO VYSAZENÍ ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

V listopadu 2012 jsem vysadila antikoncepci. Brala jsem ji asi 3 a 1/2 roku.Menstruace se nedostavila (menopauza? je mi 50 let), ale asi do měsíce se dostavily bolesti kloubů, hlavně na rukou, otékají mi prsty, brnění (vyšetření na karpální tunely -.pozitivní, ale nález v lehčí formě) a také se přidala svalová únava...ke všemu se ještě přidal ekzém v oblasti dlaní (drobné puchýřky velikosti špendlíkové hlavičky, které prasknou "dovnitř" vznikne tečka velikosti a barvy malé pihya kůže se poté vylupuje, svědí a pálí. U kožní lékařky provedeno vyšetření na lupénku, výsledek negativní. Mohou tyto projevy souviset s vysazením HA a dají se léčit?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolesti kloubů po vysazení antikoncepce

Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou je to způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravku. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Co se děje po vysazení antikoncepce

Je mnoho žen, které žádné změny po vysazení antikoncepce nepocítí, ale stejně tak je mnoho těch, kterým vysazení doslova zkomplikuje život. Užíváním antikoncepce se stabilizují hladiny ženských hormonů a každé tělo se s tím vyrovnává jinak. Ačkoli vědecká veřejnost popírá, že by antikoncepce měla vliv na váhové změny, ze zkušenosti vyplývá, že až 80 % žen během prvních měsíců pozoruje úbytek či zvýšení své tělesné hmotnosti. Souvisí to s vyrovnáním hladiny hormonů, a tím i prací celého těla. Antikoncepce má díky hladině hormonů, které ovlivňuje, nepřímý vliv na celkový metabolismus ženy, zadržování vody, ukládání látek, rozmístění tuků a celkovou distribuci živin v těle. Nejčastějšími projevy po vysazení antikoncepce jsou: pocit spokojenosti, štěstí (často přechodný), hlubší prožívání pocitů, změny nálad v souladu s cyklem, pupínky na pleti, dekoltu či zádech, změna váhy a metabolismu, opoždění či nepřítomnost menstruace. Ženy také uvádějí zvýšení libida a zintenzivnění citových prožitků a orgasmu. Často také uvádějí, že lépe vnímají svého partnera. Mnohdy se však naopak stane, že po vysazení antikoncepce ženám jejich partner nevoní, což může být zapříčiněno jinou hladinou hormonů, která nepřímo ovlivňuje i výběr partnera (jedním z podvědomých faktorů je i čichový vjem). Pokud je vám 50 a více let a užíváte antikoncepci, nechte si odebrat krev na FSH v době užívání placebo tablet. Pokud je hladina vyšší než 40 IU/l/ – někteří udávají hranici 30 IU/l/ –, je užívání antikoncepce zbytečné a je možno ji nahradit HST preparáty. Nelze říci, že užívání antikoncepce je špatné ani zdraví prospěšné. Záleží na okolnostech a důvodu užívání. Nedoporučuje se však vysazení antikoncepce v půlce platíčka.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora.

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postup vysazení Pradaxy musí s vámi naplánovat váš zubní lékař. Pradaxa pro vás představuje lék na život a jeho vysazení vás může ohrozit. Proto je třeba, aby na to dohlížel lékař a měl za to odpovědnost. Doba, kdy se Pradaxa neužívá před plánovaným výkonem, se pohybuje od 24 hodin až po týden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Vaginální antikoncepční kroužek

Vaginální antikoncepční kroužek uvolňuje estrogen a progestin přímo do pochvy. Gynekolog vám ukáže, jak vložit kroužek do pochvy. Antikoncepční kroužek by měl být v pochvě po dobu tří týdnů s následným vyjmutím. Před vložením nového tedy následuje sedmidenní vysazení.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Antikoncepční náplasti

Antikoncepční náplasti se nosí na kůži a uvolňují estrogen a progestin do krevního oběhu. Nová náplast se nosí po dobu tří týdnů s následným sedmidenním vysazením. Antikoncepce pracuje dále i během sedmidenního vysazení.

Antikoncepční náplast je velmi lepkavá a měla by zůstat na kůži i v případě sprchování, plavání nebo cvičení. Pokud dojde k odlepení a nahrazení do 48 hodin jinou náplastí, budete před otěhotněním chráněna i nadále. Pokud dojde k odlepení a nenahrazení náplasti, budete muset po následujících sedm dní používat jinou metodu antikoncepce. Nedoporučuje se dávat náplast na porušenou kůži či prsa. Každá nová náplast by měla být umístěna na jiném místě, čímž se zabrání podráždění pokožky.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Jak neotěhotnět bez ochrany

Čím dál více žen trpí nepříjemnými vedlejšími účinky nebo zdravotními problémy v důsledku narušení přirozené hormonální rovnováhy kvůli antikoncepci. Kvůli ní většina žen neprožívá svou sexualitu a po vysazení antikoncepce je zaznamenána také řada rozchodů, jelikož partnerkám přestane jejich partner takzvané „vonět“. Ano, je to tak, podvědomě si vybíráme partnera i podle vůně, jedná se o přetrvávající instinkty z našeho vývoje. Jak ale docílit potěšení beze strachu? Existují možnosti, které sice vyžadují dodržování určitých postupů a technik, v důsledku mohou ovšem milování velmi obohatit. Prvek odkládání určitého potěšení může být součástí zajímavé hry, která zintenzivní prožitky a rozšíří repertoár fyzické a dotykové lásky.

Zdroj: Jemné milovaní bez antikoncepce

Interakce hormonální antikoncepce s jinými léky

Léky používané k léčbě epilepsie, tuberkulózy, HIV a některá antibiotika způsobují snížení účinků všech druhů hormonální antikoncepce. Bylinné léky (třezalka) také mohou snížit účinek hormonální antikoncepce. Naopak různé druhy hormonální antikoncepce mohou ovlivnit účinnost různých léků. Pokud užíváte jakýkoliv typ hormonální antikoncepce, je důležité poradit se se svým lékařem, než začnete tyto léky nebo byliny užívat. Lékař vám může během léčby a určitou dobu po jejím ukončení doporučit antikoncepci jiného druhu (kondom).

Zdroj: Hormonální antikoncepce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP