Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEŠTOVICE U DĚTÍ

OBSAH

Jak zabránit neštovicím?

Jediný způsob, jak zabránit neštovicím, je očkování vakcínou planých neštovic. Lékaři doporučují dvě dávky této vakcíny pro děti od 11 měsíců a starší. Lidé, kteří prodělali plané neštovice a neměli toto očkování, musí také dostat dvě dávky vakcíny.

Ve vzácných případech může dojít k infekci, i když jste očkováni. Pokud se u vás objeví neštovice znovu (říká se tomu akutní infekce), jde většinou jen o mírnější formu s menším počtem pupínků a příznaků.

Někteří rodiče vystavují své děti planým neštovicím záměrně, protože se domnívají, že v dětském věku probíhají lépe. Bohužel to není stoprocentně pravda, některé malé děti mohou mít velmi vážné komplikace.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem NEŠTOVICE A PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Lebedová.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat syn (8 let) prodělal před 5 roky pásový opar . Ale neštovice neprodělal. Je to vůbec možné? Chceme ho nechat na neštovice očkovat . Má to význam? Děkuji Gábina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud měl Váš syn skutečně pásový opar, tak neštovice v minulosti prodělat musel. Pásový opar je až druhé příznakové stádium planých neštovic, kterému vždy předchází výsev typických svědivých puchýřků na hlavě a na končetinách. V takovém případě by očkování proti planým neštovicím bylo už zbytečné.
Vzhledem k věku a době, kdy se to stalo, si myslím, že to pásový opar nebyl a že zřejmě došlo k chybné diagnóze. Pokud jste si jista, že syn neměl první stádium planých neštovic, tak ho nechte očkovat. Je to prospěšné a ušetří ho to nepříjemné nemoci. O této diagnóze však informujte lékaře, který bude očkování provádět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neštovice a pásový opar

Léčba planých neštovic

Většině dětí a dospělých stačí na plané neštovice jen domácí léčba, což znamená dostatek odpočinku a užívání léků na snížení horečky a svědění. Doporučuje se ovesná koupel, která pomáhá na příznaky svědění. Lidé dlouhodobě nemocní nebo mající jiné zdravotní problémy mohou potřebovat speciální léčbu (imunoglobulinovou léčbu nebo antivirotika).

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚTY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, neustále se mi vrací zanet v ustech (vředy, afty). Čtrnáct dní lecim pak čtyři dny dobře a opět znovu plný ústa. Obvodní lékař mi s tím nijak neporadil, kam mám tedy zajít? Na zubní? Nebo orl? Děkuji AL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Dobrý den,chtela bych se zeptat,zda může stomatitida u syna 7let,souviset s neštovicemi u druhého syna 4roky a tedy s podobným virem. Nejdříve neštovice a den na to starší syn krvácení z dásní,afty a horečka. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Záněty v ústech

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak staré děti mohou využívat sirup z rýmovníku? Všude uvádíte, že je pro děti vhodný, ale nedočetla jsem se od kolika let popř. měsíců.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník můžete podávat dětem starších 12 měsíců. Pro malé děti ve věku rok a více se rýmovník dává žvýkat jako celý list přímo do úst. Také se s úspěchem aplikuje jako čaj z rýmovníku, kdy se do vroucí vody o objemu 2 hrnků dají 4 lístky rýmovníku a vše se vaří do doby, než se vyvaří polovina vody. Pak se nechá trochu vychladnout, osladí se medem a nechá se dítěti popíjet.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník pro děti

Foto planých neštovic

Zde jsou fotografie, kde je vidět první pupínek u neštovic a jeho následný vývoj po dnech.

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky planých neštovic nejen u dětí: plané neštovice foto.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi NEŠTOVICE V OČÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Čekal.

Dobrý den,
vnučka má dnes pátý den neštovice po celém těle a na sliznicích , vysoké teploty .Dnes se přidaly ještě v očích a pod víčky .
Nemáte někdo radu , jak zmírnit svědění a bolest v očích ?

Děkuji
Čekal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Neštovice v očích

Diagnostika planých neštovic

Lékař vás vyšetří a zeptá se na příznaky, což mu dodá dostatek informací o tom, zda máte plané neštovice. Zdravé děti s příznaky planých neštovic nemusejí navštěvovat lékaře, stačí jen telefonický rozhovor. Díky tomu může zůstat vaše dítě doma a nešířit virus v okolí. Je dobré však lékaře informovat, protože může chtít vaše dítě vidět.

Teenageři, dospělí, těhotné ženy a lidé se zdravotními problémy by měli vždy navštívit lékaře. To je důležité zejména u těhotných žen, protože plané neštovice mohou během těhotenství způsobit vrozené vady.

Zdroj: Plané neštovice

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, našla jsem, že děti mohou pít čaj z rýmovníku. Tak snad jsem vám pomohla. ;)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hudec.

a mohl bych se zeptat od kolika let ho děti mohou pít

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Neštovice u kojence

Matka, která prodělala v dětství neštovice, poskytne svému dítěti v průběhu těhotenství dostatečné množství protilátek, které by ho měly ochránit před nákazou planými neštovicemi v prvních třech měsících života. Přísun protilátek je zároveň podporován mateřským mlékem, tedy kojením, proto se neštovice u kojenců v průběhu kojení většinou nevyskytují. Existují samozřejmě také výjimky. V případě nákazy kojenců však bývá průběh onemocnění ve většině případů lehký a bezproblémový.

Dětem oblékáme bavlněné šaty, které nedráždí pokožku, a nepodáváme jim nic s kyselinou acetylsalicylovou, tu obsahují běžně vyráběné léky, jako je Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin a jiné, protože mohou hlavně u mladších dětí vyvolat velice nebezpečný Reyův syndrom – potenciálně smrtelné onemocnění, které způsobuje vážné poškození vnitřních orgánů, zvláště mozku a jater.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI LÉČBĚ MONONUKLEOZY U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kameník.

Prosím, zda může někdo ze zkušených uživatelů doporučit knihu o dietě při léčbě mononukleozy u dětí. Budu velmi vděčen za pomoc.Zdravím a děkuji. Fr. Kameník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při léčbě mononukleozy u dětí

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi MOHOU RÝMOVNÍK UŽÍVAT DĚTI? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra K.

Dobrý den,
je rýmovník, resp. sirup a čaj z rýmovníku vhodný pro děti? Pokud ano, od jakého věku a v jakém dávkování?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Babka kořenářka.

Není zakázán, ale nedoporučuje se u dětí mladších 3let. Miminku do 1roku absolutně ne. Může zpusobit problemy se srdcem, hlavně arytmii popř.dýcháním.

Zdroj: diskuze Mohou rýmovník užívat děti?

Příznaky neštovic

Mezi první příznaky neštovic patří horečka, bolesti hlavy a bolest v krku. Můžete se cítit unaveně, špatně či hladově. Vyrážka se objevuje den nebo dva po prvních příznacích. Některé děti dostanou vyrážku planých neštovic bez příznaků. Inkubační doba trvá 14 až 16 dní. Červené skvrny se objeví obvykle den nebo dva po inkubační době, nejprve dojde k výsevu pupínků, pak k jejich prasknutí a vysychání. Červené skvrnky se obvykle objevují každý den po dobu pěti až sedmi dnů.

Vy, nebo vaše dítě, se můžete vrátit do práce či školy, když všechny pupínky mají stroupky. Stroupky se objevují do 10 dnů od prvních příznaků. Některé nemoci mohou mít podobné příznaky jako plané neštovice, proto se můžete domnívat, že jste prodělali neštovice dvakrát, i když jde o dvě různé infekce.

Zdroj: Plané neštovice

Vnitřní pásový opar

U dětí se spíše vyskytují neštovice než pásový opar, jakož i vnitřní pásový opar.

Neštovice se projevují postupným výsevem vyrážky (na těle lze vidět všechna stadia neštovic), ta má podobu nejprve drobných skvrnek, pak vodnatých pupínků a posléze se tekutina zakalí. Nakonec pupínek zasychá a mění se v hnědavý strup, který se bez dalšího poškození pokožky hojí. Inkubační doba neštovic je 2–3 týdny. Vyrážka obvykle svědí.

Pásový opar se projevuje i několik dní před výsevem pupínků, a to bolestmi (někdy i velmi silnými) či svěděním místa, kde se infekce usadila. Nejčastěji je to na obličeji, na čele v krajině trojklaného nervu nebo v mezižebří podél mezižeberního nervu. Zde se pak přísně jednostranně vysejí skupiny různě velkých puchýřků uspořádaných v pásu.

Po zhojení vyrážky mohou bolesti a slabost přetrvávat i několik týdnů do zhojení příslušných nervů. Pásový opar, podobně jako neštovice, zanechává téměř stoprocentní celoživotní imunitu. Dvakrát a vícekrát se vyskytuje jen naprosto výjimečně u extrémně oslabených jedinců.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Diskuze

V diskuzi SIDELKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan sidelka.

Lidy aby nemêli to dávat dětem mast na svrab děti mají jiné %učiňte látky lékař vám ji dá zadarmo pro dospělého a děti ublížite dětem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sidelka

Ochrana dětské pokožky

Vyrážka doprovází některé dětské infekční nemoci. Známe spíš ty, proti kterým je možné, nebo dokonce povinné se nechat očkovat – zarděnky, spalničky, neštovice. Očkování proti spále, páté a šesté dětské nemoci však neexistuje. U dětí většinou tyto nemoci probíhají lehce, lze je však zaměnit, a i proto je třeba jim věnovat pozornost. Kůže je největší orgán lidského těla a řada nemocí, s kterými se běžně potkáváme, se projeví právě na kůži. Jak? Vyrážkou. Máme-li malé dítě s teplotou a vyrážkou, pak nás jako rodiče nejčastěji napadne, zda naše ratolest nemá některou z typických dětských nemocí. Ale kterou? Spalničky, zarděnky, spálu, neštovice? Očkováním se lze chránit proti spalničkám a zarděnkám – je to jedno z povinných očkování v dětském věku. Ovšem je třeba vzít v úvahu, že i přes velkou proočkovanost se v České republice tyto nemoci ojediněle objevují. Dalším onemocněním, které sem spadá, jsou plané neštovice. Těmi ročně onemocní desítky tisíc dětí. Toto onemocnění většinou probíhá lehce, ale i proti němu je možné očkovat – na přání rodičů.

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Neštovice v dospělosti

Po prvotní nákaze přetrvávají původci choroby v některých nervových buňkách v němé, takzvané latentní formě a infekce může být po letech či desetiletích znovu aktivována. To může u dospělých vyvolat nepříjemné onemocnění – pásový opar (herpes zoster). U adolescentů a dospělých probíhají plané neštovice hůře a někdy s vážnými komplikacemi, jako je zápal plic, zánět středního ucha nebo zánět jater. Výjimečně může dojít i k nebezpečnému zánětu mozku. Velmi ohroženi jsou lidé s oslabenou imunitou. Vedle nemocných s AIDS jsou to zejména jedinci léčení imunosupresivními léky, jako pacienti s leukémií nebo osoby po transplantaci.

Proti nemoci existuje účinná vakcína, která však není součástí pravidelného očkování. Vhodná je zvláště pro dospělé, kteří v dětství plané neštovice neprodělali a je u nich vysoká pravděpodobnost nákazy. V České republice je vakcinace proti varicelle dobrovolná, některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají ze svých preventivních balíčků. Očkování mohou podstoupit děti od jednoho roku i dospělí s aplikací dvou dávek v rozmezí šesti týdnů. U zdravých dětí do 13 let je ochrana očkováním před onemocněním planých neštovic téměř 100%. U dospělých činí jistota ochrany asi 90 %.

Zdroj: Neštovice

Co je to pásový opar

Pásový opar je virové onemocnění způsobené stejným virem jako neštovice – Varicella zoster virus, ale když se jedinec poprvé setká s tímto virem, vznikají neštovice. Poté daný virus celoživotně zůstává v těle jedince , v jeho nervových buňkách, a může způsobit (například při oslabení organismu) pásový opar. U nemocných pásový opar probíhá zpravidla sice nepříjemně, ale neškodně. V několika málo případech se ale pásový opar tvoří na obličeji (mluví se o takzvané obličejové růži) a může následně vést k ochrnutí obličejových nervů. Pokud jsou postiženy také oči, vzniká riziko, že budou poškozeny spojivky a rohovky očí a že dojde k úplnému oslepnutí.

Zdroj: Pásový opar u dětí

Pravé neštovice

Pravé neboli černé neštovice jsou původcem odlišného infekčního agens, než je tomu u planých neštovic. Jedná se o jiné onemocnění, které se vyskytovalo v dřívějších letech a očkováním se vymýtilo. Před procesem očkování zahubilo na světě až 30 % nakažených. První zmínky o pravých neštovicích pocházejí z Egypta a Indie. Nákazou se rapidně snížil počet původních obyvatel Ameriky a také kolonizace zapříčinily rapidní nárůst postižených touto zákeřnou nemocí v Evropě. V dnešní době se však není čeho obávat, protože forma černých neštovic již neexistuje od roku 1979.

Zdroj: Neštovice

Příznaky a symptomy

U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, svalů a vyčerpáním. Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie), zatímco neštovice ne. Inkubační doba (doba od infekce k příznakům) u opičích neštovic je obvykle 7–14 dní, ale může se pohybovat v rozmezí 5–21 dní.

Na začátku nemoci se objevuje:

  • Horečka
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Bolest zad
  • Zduřené lymfatické uzliny
  • Zimnice
  • Vyčerpání

Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po objevení horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří do dalších částí těla.

Než léze zmizí, procházejí následujícími fázemi:

  • Makuly
  • Papuly
  • Vezikuly
  • Pustuly
  • Strupy

Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny. V Africe bylo prokázáno, že opičí neštovice způsobují smrt až 1 z 10 lidí, kteří onemocní touto nemocí.

Zdroj: Opičí neštovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP