Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY VITAMÍNU B

OBSAH

Nežádoucí účinky

Nadužívání vitamínů řady B nemusí vést nutně ke zvýšené tělesné hmotnosti, ale může produkovat celou řadu nežádoucích účinků, jako je kožní vyrážka, průjem, zvracení, ospalost a bolesti hlavy. Pokud užíváte vysoké dávky některých vitamínů řady B, a to dlouhodobě, je možné, že budete mít vážné zdravotní potíže, které se mohou projevit například ztrátou zraku, žaludečními vředy, dnou, problémy s játry, problémy s nervovou soustavou nebo mozkem. Proto buďte opatrní při koupi potravinových doplňků s obsahem vitamínů řady B, zvláště v případě, že obsahují vysoké množství vitamínu B3 (niacinu) nebo vitamínu B6 (pyridoxin).

Zdroj: Tloustnutí po vitamínech řady B

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den, užívám Warfarin 5, digoxin 0,125,prosim mohu užívat lněný olej bio? Nikde jsem nenašla zprávu. Děkuji za odpověď. Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lněný olej můžete konzumovat i když užíváte Warfarin. Jedna lžíce lněného oleje obsahuje 1,26 mikrogramů vitamínu K, přičemž váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnetoterapie a warfarin

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta. Hudecova.

Prosím Vás manžel užíva warfarin a môže začať užívať aj vitamin Milgama. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Milgamma N obsahuje kombinaci vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). Ani jeden z nich neovlivňuje účinky Warfarinu, takže zde není evidentní překážka pro společné užívání. Vždy informujte lékaře o všech doplňcích, které společně s léčbou Warfarinem užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Zdroje vitamínu B1

Zvláště obiloviny obsahují vitamín B1, v potravinách jsou však obvykle používány v loupané podobě, takže se obsah vitamínu B1 ztrácí. Pro zvýšení dodávky vitamínu B1 mohou být použity luštěniny, například čočka a sója. Rovněž vepřové maso, játra a žloutky obsahují velké množství vitamínu B1. V současnosti rozšířenému nedostatku vitamínu B1 lze předcházet pravidelným přísunem vhodné stravy či prostřednictvím potravinových doplňků.

Zdroj: Vitamín B1

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Novák.

Prosím a Mangold lze nahradit za špenát nebo lze jíst tuto zeleninu ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jíst samozřejmě můžete jak mangold tak i špenát, i když užíváte Warfarin. Důležité je každý den sníst potraviny, které vám dodají 120 mikrogramů vitamínu K - ani méně a ani více. Jak mangold, tak i špenát obsahují extrémně vysoké množství vitamínu K. Dosažení 120 mikrogramů vitamínu K dojde při snědení čtvrtky listu mangoldu nebo 2,5 listu špenátu počítáno v čerstvém stavu. Pokud si toto za den dopřejete, tak již více nesmíte nic, co je rostlinného původu. Tyto potraviny se hodí zejména na dny, kdy víte, že zeleniny moc nesníte, tak s tímto způsobem můžete rychle doplnit vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Zdroje vitamínu D

Vitamín D je jedním z vitamínu rozpustných v tucích, aby byl pro organismus přínosem, měl by být tedy připravován s olejem nebo jinými tuky. Přímým zdrojem vitamínu D jsou všechny druhy ryb s vysokým obsahem tuku, zejména losos. Možnou alternativou je použití vajec a některých hub. K dorovnání správného množství vitamínu D mohou být užívány potravinové doplňky s obsahem vitamínu D, nejlépe v kombinaci s vápníkem.

Zdroj: Vitamín D

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LOUPANÁ SLUNEČNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

chci se zeptat jak působí slunečnicová semínka a warfarin, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat denní příjem vitamínu K. Vitamín K totiž přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Denní množství vitamínu K pro ženy činí 90 mikrogramů. Tento objem vitamínu K je třeba sníst každý den, ne více a ani ne méně. Některé potraviny mají vitamínu K hodně a i při malém množství dokáží tuto hranici rychle dosáhnout. Patří sem zelí, kapusta, chřest, jarní cibulky a okurky. Slunečnicová semínka také obsahují vitamín K. 100 gramů jadérek ze slunečnice bez skořápky obsahuje 5,5 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte za den 200 gramů slunečnice, tak přijmete 11 mikrogramů vitamínu K. K dosažení limitu budete muset ještě zkonzumovat další potraviny, které dodají zbylých 79 mikrogramů vitamínu K. Slunečnicová semínka, krom obsahu vitamínu K, nijak dále neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a loupaná slunečnice

Zdroje vitamínu B5

Zvláště vysoká hladina vitamínu B5 (kyseliny pantothenové) je obsažena v mase (vnitřnostech), celozrnných obilovinách, vejcích, ořeších, rýži, melounu, mléku a kvasnicích. Díky pestré každodenní stravě může dojít ke zvýšení vitamínu B5, a tím i dostatečnému přísunu životně důležitých látek.

Zdroj: Vitamín B5

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE TROMBEXEM 5 A POUŽITÍ VÍT. K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Dobrý den, mám prosbu jak se zachovat. Jsem 3 roky po střední CMP, zároveň jsem 3/4 po těžké dopravní nehodě a nesrůstá stehenní kost. Vím, že vít. K podporuje tvorbu bunecite stavby kosti ale též zahušťuje krev, což je protiklad při užívání Trombexu. Prosím jak nejlépe postupovat . Můj neurolog přesný postup neví. Děkuji moc. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trombex obsahuje účinnou látku Clopidogrel a jeho účinky nejsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je omezen pouze u léčby Warfarinem. Když užíváte Trombex, tak můžete konzumovat vitamínu K kolik chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Příznaky nedostatku vitamínu B12

Větší nedostatek vitamínu B12 způsobuje fyzické vyčerpání a ztrátu paměti, v krajních případech může dojít k trvalému poškození nervů. Chcete-li si zajistit dostatečný přísun vitamínu B12, přidejte k základní stravě i potravinové doplňky obsahující tento vitamín. Žaludeční a střevní onemocnění spojená s nedostatečnou tvorbou žaludeční kyseliny mohou být také zapříčiněna nedostatkem vitamínu B12.

Zdroj: Vitamín B12

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Zdroje vitamínu E

Vitamín E je tvořen přirozeně výhradně rostlinami, odtud přechází do potravinového řetězce. Nejbohatším zdrojem vitamínu E jsou obilné klíčky, také rostlinné oleje mají vysoký obsah tohoto vitamínu, mezi další zdroje patří například ořechy, fazole, chřest a kapusta. Maso obsahuje velmi málo vitamínu E. Vitamín je v těle využitelný pouze s určitým množstvím tuku.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 5MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Slavík.

Užívám Warfarin 5mg.Mohu konzumovat zeleninu(rajčata,ředkvičky,česnek) a lžičku jablečného octa ve sklenici vody?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je třeba dbát na příjem vitamínu K. Množství přijatého vitamínu K za jeden den by mělo být 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Různé potraviny mají různé množství vitamínu K. To znamená, že když do svého jídelníčku zařadíte nějakou potravinu, tak byste měl ubrat jinou potravinu s podobným množstvím vitamínu K. Takto můžete konzumovat prakticky jakékoliv potraviny, ale v přiměřeném množství. Ředkvičky, česnek a jablečný ocet patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Rajče obsahuje více vitamínu K a sníte-li jich jeden kilogram během jednoho dne, tak jste vyčerpal téměř veškerý limit pro příjem vitamínu K. Pro přehled uvádím množství vitamínu K ve vámi uvedených potravinách:
- 100 gramů rajčat obsahuje 7,9 mikrogramů vitamínu K
- 1 hlavička ředkvičky obsahuje 0,06 mikrogramů vitamínu K
- 1 stroužek česneku obsahuje 0,05 mikrogramů vitamínu K
- Jablečný ocet neobsahuje žádný vitamín K a nijak neovlivňuje účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Příznaky nedostatku vitamínu

Nedostatek vitamínu K je málo pravděpodobný, protože téměř polovinu potřebného množství vytvářejí naše střevní bakterie. Prvním příznakem možného nedostatku vitamínu K je krvácení z rány, které trvá neobvykle dlouho. Vitamín K je důležitý pro stabilitu kostí, takže při snížení jeho absorpce může dojít ke zvýšení rizika zlomenin. Větší pravděpodobnost nedostatku vitamínu K mají lidé s chronickým onemocněním jater. Absorpci vitamínu K mohou také inhibovat léky na trombózu. Poměrně málo vitamínu K je přítomno v mateřském mléce, dlouhodobě kojeným dětem je tedy nutné zvlášť přidávat dávky vitamínu K.

Zdroj: Vitamín K

Poradna

V naší poradně s názvem LNĚNÉ SEMÍNKO JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Chtěla jsem se zeptat a slunecnicova semínka v čokoládě na Warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka obsahují málo vitamínu K. 100 gramů slunečnice obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Čokoláda obsahuje více vitamínu K. 100 gramů čokolády obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K. 200 gramový balíček slunčnicových semínek v čokoládě by mohl obsahovat 16 mikrogramů vitamínu K. Pro dosažení denního limitu vitamínu K byste musela sníst více než kilo těchto čokoládových semínek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Zdroje vitamínu C

Čerstvé ovoce a zelenina s obsahem vitamínu C by měly být ve vašem jídelníčku každý den. Nejznámějším zdrojem vitamínu C jsou citrusové plody. Velké množství kyseliny askorbové obsahují také brambory, brokolice a paprika. Kuřáci a sportovci mají zvýšenou potřebu vitamínu C, je tedy vhodné v těchto případech doplňovat potřebné množství kyseliny askorbové například výživovými doplňky.

Zdroj: Vitamín C (kyselina askorbová)

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Zdroje vitamínu B9

Cenným zdrojem kyseliny listové (vitamínu B9) jsou rostliny, zejména špenát, kapusta, brokolice či rajčata obsahují velké množství tohoto vitamínu. Ale také celozrnné výrobky, vejce, olej z pšeničných klíčků a sójové výrobky přispívají k dostatečnému příjmu vitamínu B9. Absorpce kyseliny listové ve střevech je závislá na druhu potravin. Nedostatek kyseliny listové může být doplněn pomocí nutričních produktů.

Zdroj: Vitamín B9

Charakteristika vitamínu B6

Vitamín B6 je důležitý pro metabolismus, červené krvinky, imunitní a nerovový systém, konstrukci endogenních proteinů.

Optimální denní příjem vitamínu B6:

  • ženy 1,2 mg
  • muži 1,5 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B6 (pyridoxinu) je obsažena v:

  • 300 g banánů
  • 240 g avokáda
  • 110 g lososa
  • 240 g hovězího masa
  • 470 g žitného chleba

Zdroj: Vitamín B6

Charakteristika vitamínu B12

Vitamín B12 je důležitý pro buněčné dělení a růst, vytváření červených krvinek, cévní zdraví a metabolismus.

Optimální denní dávka vitamínu B12 činí 0,003 mg.

Průměrná denní dávka vitamínu B12 je obsažena v:

  • 5 g telecích jater
  • 35 g makrely
  • 150 g hovězího masa
  • 200 ml mléka
  • 2 až 3 vejcích

Nedostatek vitamínu B12 způsobuje anémii, špatné hojení ran, únavu, vyčerpání, ztrátu paměti, nevratné poškození nervů.

Zdrojem vitamínu B12 je maso, ryby, mléko a mléčné výrobky, vejce, kysané zelí, rakytník řešetlákový.

Zdroj: Vitamín B12

Příznaky nedostatku vitamínu B1

Ztráta paměti nebo únava mohou být příznakem nedostatku vitamínu B1, který si tělo neumí vytvořit. Nadměrná fyzická námaha může zvýšit pravděpodobnost nedostatku tohoto vitamínu, protože metabolismus sacharidů je intenzivnější, což pak následně vede ke svalové únavě. V rozvinutých zemích se vyskytuje nákaza „beri-beri“, která je zapříčiněna závažným nedostatkem vitamínu B1 a způsobuje vážné poškození nervů a svalů.

Zdroj: Vitamín B1


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP